Představujeme města Eura 2012 - Wroclaw

22.05.2012, 14:43
Profily, historie
Zaujalo nás
Podívejme se tam, kde bude reprezentace České republiky hrát všechna svá utkání. Tedy ta ve skupině, protože věříme v postup a další souboje případně až do kyjevského finále!

Historie

Byl to kníže Vratislav, který si vybral toto místo a postavil zde v X. století hrad stejného jména. Odtud pochází také původní název Vratislavia nebo Wratislaw. V posledním desetiletí téhož století ovšem král Mieszko dobyl celou oblast a tím pádem také Vratislavův hrad.

Roku 1138 pak bylo pomalu se ruzrůstající sídlo prohlášeno za hlavní město nezávislého Slezkého vojvodství, pod vládou dynastie Piastů. Klid trval víc než jedno století, než se objevily mongolské hordy a osídlení vyplenily, zapálily. Obyvatelé se ukryli na hradě, který zůstal ušetřen, pro nedostatek času dobyvatelů. Od těchto dob se objevuje několik jmen města a hradu: Bresslau, Presslau, Breslau a Wratislaw.

Středověk byl výrazně ovlivněn sousedním Německem. Rok 1241 zanechal město zničené požáry, Magdeburský zákon z roku 1262 a s ním příchod kultury, architektury a obchodu, mu pomohl znovu najít cestu rozkvětu. Piastové byli samostatnou větví polského královského rodu s velkým propojením na císařství německé. Vzhledem k tomu, že osídlení Slezska bylo hodně řídké, začala kolonizace Němců de těchto končin.

Kresba města ze 17. století

Středověk byl poznamenán boji o moc nad Slezskem. Češi, Němci, Prusové, bitva střídala jinou bitvu, válka válku. Až v roce 1813 povstali místní proti Napoleonovi I. a začal boj za nezávislost. Stále ovšem jako součást Německa.

První polovina XIX. století byla ve znamení rozkvětu průmyslového a ekonomického. Město se stalo jedním z nejdůležitějších v zemi, počet obyvatel vzrostl z 90 tisíc na půl milionu. To vše díky obchodu, energetickým zdrojům a tvrdé práci Němců a místních Poláků. Přišla ovšem I. světová válka a ta, jak je známo, skončila porážkou Německa. A vítězné mocnosti rozhodly o tom, že velká část Slezska připadne nově vzniklému Polsku. To vše přineslo celou řadu sporů, nepokojů a hlavně krok zpět v rozvoji. V roce 1933 politická strana hlásící se k politice Adolfa Hitlera získala 51,7% hlasů...

V době II. světové války byla Wroclaw dlouho ušetřena náletů a přímých bojů. Město se stalo sídlem mnoha továren na výrobu zbraní a munice a Hitler nařídil proměnit ho v nedobytnou pevnost. To přineslo velké boje při poslední sovětské ofenzivě, ztráty na obou stranách, částečné zničení domů, fabrik, infrastuktury. Ale to nejhorší přišlo po kapitulaci německé posádky. Rudá Armáda založila požáry v budovách, které zůstaly stát, vojáci ukradli nebo zničili co mohli. Vrcholem bylo pak vybrakování a zapálení knihovny Univerzity, té, pro kterou Johannes Brahms složil slavnou Předehru Akademickou. Pak došlo i na muzeum a věže kostela Svaté Marie Magdaleny, velké dílo gotické architektury skončilo v troskách...

Co přišlo po válce? Vysídlení Němců, kolem 570 tisíc obyvatel, osídlení Poláky z vnitrozemí, ale také z ukrajinského Lvova. Komunisté chtěli vymazat německou minulost a jako na běžícím pásu měnili dějiny. Dlouho se jim to dařilo. Ale po pádu režimu město Wroclaw znovu vykročilo k ekonomickému rozvoji a úzké spolupráci s Německem.

Stojí za návštěvu...

Ostrów Tumski - právě zde se usídlili první Slované po svém příchodu v IX. století. Byl zde postaven kostel a žili zde Piastové. Ostrov dnes již není ostrovem, ale jednou z městských čtvrtí. Procházet se po ulicích které osvětlují plynové lampy vás zavede do minulosti. Největším a nejdůležitějším náboženským centrem ke Katedrála Sw. Jana Chrzciciela z XIII. století. Součástí jsou tři kaple, jedna v gotickém, druhá v barokním a poslední ve vídeňském stylu. Botanická zahrada a více než 7 tisíc rostlinných druhů, most z roku 1889, další a další památky a zajímavosti. To je Tumský ostrov.

Radnice ve Starém městě
Katedrála Sw. Jana Chrzciciela

Staré město

Jeden poklad střídá druhý, budete nadšeni procházkou okolo budovy místní Univerzity z roku 1811 s nádherným barokním průčelím, před mostem se nachází Knihovna Ossolinskich, kde naleznete originální rukopisy Adama Mickiewicze a Henryka Siemkiewicze. Za mostem následuje Piaskovská ulice a první zástavkou je budova tržnice z XIX. století, která původně sloužila jako tramvajová vozovna.

K Národnímu muzeu se dostanete podél řeky směrem východním. Je otevřeno denně mimo pondělí a pro šetřílky dobrá zpráva: v úterý se neplatí! A nezapomeňte na nádherný park J. Slowackiego, ve kterém je kruhová moderní budova s panoramatickým obrazem Bitwa Raclawicka. Obraz dlouhý 114 metrů oslavuje vítězství polských vojsk pod vedením legendárního vojevůdce Tadeusze Kościuszka nad ruskou armádou v roce 1793.

Rynek, druhé největší náměstí v Polsku, gotické a barokní budovy U Zlatého slunce, Dům sedmi kurfiřtů, Radnice a její astronomický orloj ze XVI. století, muzea Archeologické a Etnografické, budova Wroclawské opery... To a mnohem více je wroclawské Staré město!

Rynek, Staré město

Osobnosti

Adolf Menzel, 1815-1905, jeden z nejvýznamějších malířů XIX století
Günther Anders, 1902-1992, filozof, autor díla pojednávajícího o nebezpečí nukleárního konfliktu
Wanda Rutkiewicz, 1943-1992, horolezkyně, jako první občan Polska zdolala Mount Everest v roce 1978. Zahynula při výpravě na horu Kangchenjunga
Andrzej Sekuła, nar. 1954, filmař podílející se na filmech Reservoir Dogs, Pulp Fiction nebo American Psycho

No konečně, fotbal!

WKS Śląsk Wrocław, znáte? Samozřejmě že ano! Klub vznikl v roce 1947 spojením dvou vojenských škol: Pioner a Podchorążak. Také proto se mu přezdívá Muži Armády. V samotném městě měl Śląsk konkurenci v podobě klubů KS Ślęza, WKP Odra, KS Polonia nebo Polar. Ale co se fotbalu týče Wroclaw je Śląsk a Śląsk je Wroclaw. Největší úspěchy? Mistr Polska 1977 a 2012. Opravdu, Wroclaw slaví v roce pořádání EURO 2012 titul. Na mezinárodním poli to nejdále dotáhli v tehdejším Poháru vítězů pohárů. Psal se rok 1977 a konečnou bylo čtvrtfinále, soupeřem SSC Neapol, výsledky 0:0 a 0:2.

Mezi hvězdy klubu patří především tato trojice:

Lesław Ćmikiewicz, středopolař, který v sedmdesátých letech minulého století odehrál za reprezentaci Polska 57 utkání, získal bronz na MS 1974, zlato na OH 1972 a stříbro na OH 1976.

Jan Tomaszewski, brankář, který od roku 1960 do 1970 hrál střídavě ve Śląsku a Gwardia, aby pak "utekl" do Varšavy, kde hrál za Legii. Následoval Lodž, odkud odešel do zahraničí, do belgického Germinal Beerschot a do španělského Herculesu. Kariéru ukončil znovu v Lodži. Také on je medailistou z MS a OH.

Ryszard Tarasiewicz, hrál ve Śląsku 10 let a od roku 1989 strávil 7 let ve Švýcarsku a Francii. Startoval na MS 1986, odehrál jediné utkání proti Brazílii, nastřelil tyč a zavinil penaltu. Brazilie vyhrála 4:0...

Nesmíme ovšem zapomenout na fotbalistky. Ty wroclawské, hrající za KŚ AZS Wrocław, získaly osm titulů v řadě a ještě k tomu přidaly čtyři Poháry.

Stadion Miejski Wrocław

Celkem 40 tisíc diváků povolí UEFA, ale největší návštěva byla na utkání Śląsk Wrocław - Lechia Gdańsk. Hrálo se 28. října 2011 a na tribunách se z výhry 1:0 radovalo 42 711 fanoušků. Slavnostní otevření ale bylo nefotbalové, protože 17. září téhož roku zde měl koncert George Michael. A již týden předtím se na stadionu dokonce boxovalo. To si to o titul mistra světa v těžké váze rozdala dvojice Vitaliy Kličko a Tomasz Adamek.

Pro mnohé má stadion podobu čínského lampionu, je postaven na břehu řeky a dostanete se na něj třeba tramvají. Součástí jsou kanceláře, konferenční sály, tělocvičny, posilovny, ale také kasino a muzeum klubu WKS Śląsk.

První gól tohoto fotbalového klenotu padl z penalty a dal ho Johan Voskamp v 51. minutě výše vzpomínaného zápasu. Mezinárodní premiéru si stadion odbyl 11. listopadu 2011, Polsko prohrálo s Itálií 0:2, autory branek byli Mario Balotelli a Giampaolo Pazzini.

Zápasy

Tak tady jsme doma MY - Česká republika. Dokonce domácí Polsko musí cestovat z Varšavy k souboji s naší reprezentací! Začneme v první hrací den, a to ve 20:45. Soupeřem bude Rusko, nevyzpytatelné a nebezpečné. O čtyři dny později, 12. června, v 18:00, budeme bojovat s naším semifinálovým "katem" z Euro 2004, Řeckem. A skupinové klání ukončíme s Polskem 16. června, znovu ve 20:45. Ve Wroclawi se toho víc hrát nebude.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Třetí pokračování nás zavede do Poznaně, města veletrhů.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (59)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Wroclaw = legendární fotbalové město ..... nedokážu si představit jak by toto město dokázalo žít bez fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

16. června ... zápas, na kterej bych teď nejraději nejel, ti, co nás připravili o titul i o pohár proti tomu, co nás připravil o historickej triumf v Champions League ... snad to přebolí, začnu se těšit a natrhneme Pšonkům prdele

Reagovat
Logan

To je tak, když člověk fandí špatnýmu týmu, týmu jako je Bayern. ... Nur der BVB !!!

Reagovat
Neuro

to bych od skupin neměl komu fandit..

Reagovat
Logan

To je mi fuk ... teda ne že by mi to bylo fuk, mrzí mě, když se nepostoupí, ale je někoho komu to přát si najdu i tak

Reagovat
penepi

Reagovat
smazaný uživatel

V podstatě špatnýmu klubu fandit nemůžeš

Reagovat
smazaný uživatel

pekny

Reagovat
smazaný uživatel

Stadion vypadá hezky

Reagovat
smazaný uživatel

já bych právě řekl, že vypadá nemoderně. celkem o ničem

Reagovat
Neuro

a to je modernější než všechny naše dohromady..

Reagovat
smazaný uživatel

to máš recht.

Reagovat
cepinzcegamy

tu pencli z 96 si pamatuju jak dneska, hopsal jsem pak po nějaký sesli v tehdejším klubu X někde na Příkopech jak malej Jarda

Reagovat
smazaný uživatel

No, na zápas s Polskem nebudeme v domácích šatnách. Takže nejsme 100% doma hele.

Reagovat
smazaný uživatel

Při výstupu mezinárodní expedice na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem

Reagovat
smazaný uživatel

nvm ci som to prehliadol alebo to tam neni, ale aky velky je ten stadion?

Reagovat
Losinho

42 771

Reagovat
kiwwi

ten stadion vyzera z vonku otrasne

Reagovat
smazaný uživatel

Češi byli ve středověku součástí rakouského soustátí? Vida.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten úsek od posledních Přemyslovců k roku 1813 je zajímavý, no.

Reagovat
božský John

Město vypadá fakt nádherně

Reagovat
smazaný uživatel

Uz se tesim! Mesto vypada hezky,hospody snad budou taky dobry..

Reagovat
Agnar

No budem řešit stejnej problém.. sice jedem jen otočku (po zápase domů), ale chcem to město trochu prolézt, snad na to bude čas)..

Reagovat
smazaný uživatel

Ten stadion vypadá, jak kdyby ho navrhovali a stavěli poláci Tak doufejme, že s tím nevábným vzhledem bude kontrastovat náš úžasný fotbal :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký článek, hezký město jinak Rusáci prasata

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně zapoměli napsat, že skoro jsme opravdu doma, Slezsko a s ní i Vratislav byla součástí Zemí koruny české po 400 let od Jana Lucemburského, kdyby Marie Terezie neprojela válku s Pruskem, mohlo být naší součástí i dnes

Reagovat
smazaný uživatel

je to škoda

Reagovat
Gryphonheart

Je to vážně škoda no, odsud z Reichenbergu je to kousek jak do Lužice tak do Slezska, a ten celkovey decline po odsunu pův. obyvatelstva po r.45 je tam ještě o dost horší než u nás. Alespoň to Kladsko (stejně jako zbytek Těšínska) se ale zachránit mohlo, to je fakt, určitá česká minorita tam žije snad až dodnes.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom článku je vidět jak je celej přeležen z polštiny. Třeba "přijetí Magdeburského zákonu 1262" je dobrá kravina. Správně česky to je: "v roce 1262 byla Vratislavi udělena městská práva podle Magdeburského vzoru". Jinak dodám, že pokud by nám Slezsko nesebrali prušáci, tak by ho dobyli sasové, kteří si na něj taky dělali zálusk.

Reagovat
alegre

A já polsky umím akorát "czuraczek zazdzeny" a "tu su polskie wiadomosci o tym ze k unda niema kosci!"

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by Slezsko zůstalo součástí ZKČ, tak by po roce 1867 a dualizaci monarchie měli Němci v Předlitavsku trvalou převahu (nevím, zda i s Haličí, nebo jen bez ní), což by se asi projevilo na vývoji R-U, jinak Slezsko bylo vždy od ostatních zemí odlišné, ať již "německým" obyvatelstvem, tak vírou, za husitství katolíci, od 16. stol. zase protestanti, ono ani samotné ZKČ měly dost daleko k dnešnímu státu, často šly země proti sobě (volba 1526, odboj proti Rudolfovi II., husitství) a je jedno, zda šlo o Slezsko nebo Moravu.

Jinak 400 let bojů je taky blbost, nebyly země, které by měly dostatek síly Slezsko od ZKČ či Habsburků odervat, i Prusové by to sami nezvládli, i tak je válka málem stála pád do bezvýznamnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Rudá Armáda založila požáry v budovách, které zůstaly stát, vojáci ukradli nebo zničili co mohli. Vrcholem bylo pak vybrakování a zapálení knihovny Univerzity, té, pro kterou Johannes Brahms složil slavnou Předehru Akademickou. Pak došlo i na muzeum a věže kostela Svaté Marie Magdaleny, velké dílo gotické architektury skončilo v troskách...

humus

Reagovat
božský John

Rusáci...

Reagovat
Agnar

Mno Rusáci mají (měli) Poláky velice "rádi"

Reagovat
smazaný uživatel

Polaci obyvaji toto uzemi od roku 1945. Mesto se jmenovalo nemecky Breslau a obyvali jej velmi majoritne Nemci. Staci se podivat na seznam vyznamnych rodaku tohoto mesta. Takze o zadny naschval Polakum neslo. Az budes obdivovat krasu tohoto mesta, tak obdiv nepatri Polakum :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Wroclaw je moc krásné město a češi tam vytvoří skvělou atmosféru

Reagovat
smazaný uživatel

Ti zrovna.

Reagovat
smazaný uživatel

Fandi si Vaším a neotravuj

Reagovat
smazaný uživatel

Komu fandím ti může být jedno, jisté je, že ta banda buranů co tam vyjede tam atmosféru neudělá ani za hovno.

Reagovat
smazaný uživatel

Buran seš tady jedině ty, když na to nemáš, tak zalez. Nebo "vy" jste se na EURO nedostali, tak musíš prudit u článku o naší skupině? Nebo ty musíš prudit prostě z principu?

Reagovat
smazaný uživatel

Já fandím stejně jako ty České republice. A o peníze tady vůbec nejde, narozdíl od buranů, co vyjedou na reprezentaci co 4 roky (přičemž tuzemský fotbal nepodpoří téměř, zda-li vůbec) totiž podporuji česko-moravsko-slezský fotbal aktivně téměř každé kolo. To jsou ti lidé, co jsou schopni vytvořit atmosféru, určitě jí nevytvoří ta směska, co tam vyjede. A propo, pro mě by osobně by byla cesta do Wrocku levnější, než na jakýkoliv jiný výjezd v ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

čemu se divíš? Naši národní kašpaři dokáží zařvat jen prostoduché "Kdo neskáče není Čech" a to je všechno...

Reagovat
rufus

Myslíš, že může repre fandění pomoci ten nový fanouškovský projekt "Vlajkonoši" nebo se nic výrazně nezmění?

Reagovat
smazaný uživatel

Vymyslelo to Slovácko a chytli se toho pochybní lidi, takže těžko.

Reagovat
rufus

Mě se třeba ta jejich myšlenka zdá dobrá. Jen si moc nedokážu představit, jak je realizovatelná v praxi.

Reagovat
smazaný uživatel

No třeba se jim to povede, jsem zvědavý jak se předvedou s tím Maďarskem.

Reagovat
rufus

Bylo by fajn, kdyby se to povedlo. Fandění na repre je totiž opravdu otřesný. Každopádně mě taky zajímá, jak to bude vypadat na zápase s Maďarskem, když by to měl být ten první krok ke zlepšení.

Reagovat
Error

malinké OT - od 20.45 na TVP1 Polsko - Lotyšsko, pokud si chce někdo nastudovat soupeře na euro

Polska zagra w składzie:

Łukasz Fabiański – Sebastian Boenisch, Marcin Wasilewski, Tomasz Jodłowiec, Grzegorz Wojtkowiak – Eugen Polanski, Rafał Murawski (c), Adrian Mierzejewski, Rafał Wolski, Kamil Grosicki – Paweł Brożek.

Reagovat
stas87

hmm,wolski podhrot a nie kraj jodlwiec by mal hrat na miesto wawrzyniaka aj na eure asi

Reagovat
Logan

to není moc áčková sestava, když tam chybí Piszcek, Kuba a Lewa ne?

Reagovat
smazaný uživatel

ved len 2 zo zakladu hraju

Reagovat
smazaný uživatel

pěkný článek :-)

Reagovat
smazaný uživatel

doufam ze nebudou vuvuzely!!

Reagovat
smazaný uživatel

proč nehraje Polsko s námi ve Varšavě?na největšim stadioně?

Reagovat
salami

moc příspěvků tu neni, doufám, že je to tim, že dlouhej článek odradí spoustu čtenářů, kteří si pak ani nevšimnou soutěže a tudíž se zvýší moje šance na výhru trička eurofotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

vsaď se, že by se našlo dost takových, kteří to vyplní bez toho, aby si to přečetli.

Reagovat
salami

to nepotřebuju, já mluvim o něčem jinym, s těma co to nečtou počítám, ale myslim, že může bejt dost takovejch, co viděj nadpis "Představujeme města Eura 2012", možná to rozkliknou a když viděj, že by museli rolovat dolů, tak to zase vypnou a soutěže si ani nevšimnou a vzhledem k tomu, že rozhodovat bude pouze 8 tipů, tak se menší konkurence hodí

Reagovat
OtecJaJ10

Chci se zeptat, budou ještě k mání lístky na nějaký zápas Anglie (ve skupině)? Popřípadě jestli jo a někdo jede z česka na Anglii, kde by se daly lístky sehnat, za kolik. Díky moc za informace.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele