Představujeme města Eura 2012 - Doněck

04.06.2012, 15:28
Profily, historie
Zaujalo nás
Vítejte na Ukrajině! Po návštěvě měst polských je dnes na řadě první ukrajinské. Doněck, jeho Donbass Arena pro 51 504 příznivců fotbalu a všichni obyvatelé tohoto historicky poměrně mladého města hlásí: vše připraveno.

Historie

Město bylo založeno v roce 1869, když zde podnikatel John Hughes, pocházející z Walesu, postavil hutě a otevřel několik uhelných dolů v blízkosti kozáckého osídlení Oleksandrivka. Původní název Doněcku zněl Yuzovka, v ruštině Юзовка. Ti z vás, kteří mluví anglicky, se jistě rychle dovtípí proč. Na počátku minulého století měla Yuzovka okolo 50 tisíc obyvatel, roku 1917 byla povýšena na město a o sedm let později "dobrovolně" přijala jméno Stalino, podle nechvalně proslulého diktátora Josifa Vissarionoviče Džugašviliho alias Stalina.

Před II. světovou válkou dosáhl počet obyvatel půl milionu, ale okupace vojsky Hitlerova Německa znamenala výrazný úbytek. Po osvobození zde jich žilo necelých 175 tisíc. Město bylo za války téměř zničeno, po roce 1945 se ho znovu podařilo vybudovat. V listopadu 1961, jako součást "destalinizace", vydal Nikita Chruščov dekret, v kterém se nařizovalo eliminovat vše co mělo spojení s kultem osobnosti.

Dnešní jméno má kořeny v pojmenování řeky Severní Doněc, protéká severně od Doněcku, město samotné se pak nachází na březích Kalmiusu. Počet obyvatel překročil jeden milion a na rozdíl od ostatních oblastí Ukrajiny se zde mluví poměrně často rusky. K národnosti ukrajinské se zde hlásí asi 57% občanů, k té ruské pak 38%

Monument Osvoboditelům Donbasu
Kopie Carského děla

Stojí za návštěvu

V Doněcku se téměř vše točí okolo sportu, zejména fotbalu, a železa. Také proto je místem a cílem všech návštěv moderní Donbass Arena. Ale o té si povíme více o něco později.

Rekreační a kulturní Park Leniského Komsomolu. Připadá vám název tohoto zařízení poněkud legrační, zastaralý? Snad máte pravdu, ale nesmíme zapomenout, že jména Lenin a Komsomol mají v mnoha zemích bývalého Sovětského svazu stále svou vážnost. Návštěvníci se zcela jistě zastaví na obrovské vyhlídkové terase, odkud je možno vidět velkou část města a jeho nejznámější symbol: obrovské haldy pocházející z místních dolů. Další atrakce? Monument Osvoboditelům Donbasu, Pohádková louka, Dětská železnice, Palác mládeže a tělovýchovy, nádherné fontány v nové části parku, most Přátelství.

Grand hotel Británie, jedna z nejstarších
budov ve městě (1873) © Andrew Butko
Sousoší "The Beatles" © V.S.Biletskij

Proti budově místní Radnice se nachází věrná kopie Carského děla, originál je k vidění v Moskvě. V blízkosti je pak další z mnoha doněckých parků, tentokráte plný uměleckých děl mistrů kovářských. Doněck patří mezi města tzv. "Kruhu evropských kovářských měst", který má i jednoho českého zástupce, Lipník nad Bečvou. Muzeum pod otevřeným nebem nabízí prohlídku více než 150 originálních klenotů kovářského umění.

Milovníci hudby, ale také fotbalu, nezapomenou navštívit dnes již slavné Sousoší The Beatles. Bylo slavnostně otevřeno v roce 2006 a součástí komplexu "Umění Liverpoolu" je typický anglický Pub a hotel. Po celý den se z reproduktorů linou tóny hudby kapel z nejslavnějších..

O Doněcku se mluví jako o nejzelenějším průmyslovém městě světa. Pyšní se titulem Město miliónu růží. Jedním z nejkrásnějších míst je Ščerbakovův park.

Pohled na město a Ščerbakovův park

Osobnosti

Anatolij Solovjaněnko, 1932-1999, operní pěvec, "Stříbrný hlas Ukrajiny", nositel celé řady vyznamnání a ocenění. Jeho jménem se pyšní Divadlo opery a baletu v Doněcku.
Vasyl Stus, 1938-1985, básník, bojovník za lidská práva, 23 let vězněný v žalářích sovětského, komunistického, režimu.
Oleh Tverdovskij, 1976-?, hokejista, All Stars NHL 1996/97, vítěz Stanley Cupu s New Jersey Devils (2003) a Carolina Hurricanes (2006).
Lilia Podkopajeva, 1978-?, gymnastka, mistryně světa a Evropy, vítězka OH 1996

Růže, symbol města
© Sigismund von Dobschütz
I toto je Doněck... © Andrew Butko

No konečně, fotbal!

Fotbal se do oblasti Donbasu dostal zásluhou britských zaměstnanců zakladatele Doněcka, Johna Hughese. Ale až v roce 1911 začal existovat formálně, prvním týmem se stal ten, který reprezentoval kováky z Yuzovky. O dva roky později mužstvo vyhrálo Pohár Donbasu. A v roce 1936 byl založen klub, který dnes nese jméno Šachtar Doněck. Jeho původní název byl Stachanovec, podle sovětského horníka - úderníka Alexeje Stachanova. Roku 1951, již jako Šachtar, skončil na 3. místě nejvyšší ligové soutěže SSSR. V letech 1960/62 hrál 3x za sebou finále Poháru, ve dvou případech, 1961 a 1962, ho také získal. Rok 1971 se stal "černým", 16. příčka a sestup. Již v další sezoně byl zpět, 1975 přinesl druhé místo a v sezoně 1976/77 měl Šachtar právo hrát Pohár UEFA. Vypadl v osmifinále s Juventusem Turín.

Osmdesátá léta přinesla další úspěchy: 1980 a 1983 vítězství v Poháru, 1983 dokonce zisk Superpoháru. Přišla účast v Poháru vítězů Pohárů, zde se dostal do čtvrtfinále, kde byl vyřazen Portem. Sovětský svaz se rozpadl a tak se vznikem samostatné Ukrajiny přišla také samostatná Premier Liha. Šachtar se stal sedmkrát mistrem, osmkrát vyhrál národní pohár a třikrát superpohár.

Největší úspěch klubu přišel v sezóně 2008/2009. V posledním ročníku Poháru UEFA, než se soutěž přejmenovala na Evropskou ligu, se Šachtar probil do semifinále, kde stanul proti největšímu rivalovi, Dynamu Kyjev. Po výsledcích 1:1 a 2:1 prošel do finále, v němž na stadiónu Şükrü Saraçoğlu v Istanbulu porazil německý Werder Brémy 2:1 v prodloužení.

V sezoně 2010/11 se klub probojoval čtvrtfinále Ligy mistrů, když vyhrál základní skupinu, jedinou porážku mu uštědřil Arsenal (5:1) a v osmifinále přešel přes AS Řím po dvou vítězstvích, 3:2 venku a hladce 3:0 doma. Čtvrtfinále se slavnou Barcelonou už bylo nad síly tohoto sympatického celku a po výsledcích 1:5 a 0:1 se LM rozloučil. V posledních čtyřech utkáních nastoupil v základu oranžovo-černých český reprezentant Tomáš Hübschman, držitel bronzové medaile z Euro 2004.

Domácím rivalem je Metalurh, založen v roce 1996, na větší úspěch ale čeká. Třikrát skončil na třetím místě, letos sedmý. Dvakrát už se probojoval do finále národního poháru, v obou případech ale prohrál v prodloužení. Podruhé to bylo letos se Šachtarem.

Mezi slavné fotbalové rodáky patří zejména Andrij Vorobej, reprezentant Ukrajiny v 68 zápasech, čtvrtfinalista MS 2006. Celkem pět fotbalistů ze Šachtaru oblékne dres národního týmu Ukrajiny na Euro 2012.

Stadion Donbass Arena

Celkem 50 tisíc diváků pravděpodobně uvidí každé utkání z tribun tohoto stadionu. Díky investici ukrajinského multimilionáře Rinata Achmetova, majitele Šachtaru, cena se odhaduje na 320 milionů eur, mohlo dojít 29. srpna 2009 ke slavnostnímu otevření. Koncert zpěvačky a hvězdy popu Beyoncé byl nezapomenutelným zážitkem. Prvním fotbalovým soubojem byl zápas domácího Šachtaru s kyjevským Obolonem, první gól dal Jadson z penalty a skončilo to 4:0.

Noční pohled na stadión

Zápasy

Tři opravdové šlágry uvidí Donbass Arena již ve skupině. Nejdříve se 11. června v 18:00 střetne Francie s Anglií, o čtyři dny později a ve stejnou hodinu se představí domácí Ukrajina v souboji s Francií a posledním zápasem bude Ukrajina - Anglie, na programu 19. června ve 20:45. V Doněcku se také bude hrát jedno čtvrtfinále a jedno semifinále.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Příští zástavkou našeho putování bude Charkov.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1637)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele