Představujeme města Eura 2012 - Gdaňsk

31.05.2012, 15:59
Profily, historie
Zaujalo nás
Toto město se stane domovským sídlem jednoho z favoritů celého turnaje, týmu Španělska. Postupně se na trávníku gdaňského stadionu představí Itálie, Irsko a Chorvatsko. Dočkáme se překvapení?

Historie

Byl to pravděpodobně nám již známý Mieszko I., který zde roku 980 nechal postavit pevnost. Díky své poloze na břehu Baltského moře došlo k brzkému spojení polského státu, kterému vládla dynastie Piastů, prostřednictvím obchodních námořních cest se zbytkem Evropy. První zmínka o pevnosti se nachází v knize o životě Vojtěcha Magdeburského, biskupa pražského, a mluví se v ní o roce 997 našeho letopočtu. A tak, ve zkratce, vznikl Gdaňsk...

Vládli zde Princové Pomořanští a postupně bylo město osídleno německými přistěhovalci. V druhé polovině XIV. století se města zmocnil Řád německých rytířů. Roku 1361 začal rozkvět Gdaňska jako jednoho z nejvýznamnějších obchodních středisek. Společenství obchodních námořních měst přijalo město za svého člena a Gdaňsk si záhy vydobyl pozici na slunci. Bylo to zejména obilí, ale také dřevo z okolních lesů, které se po moři vyváželo do celé Evropy.

V XV. století došlo k porážce Řádu a město bylo znovu připojeno k Polsku. Hospodářsky zůstalo silné, udrželo si také jistou politickou nezávislost. Svůj druhý domov zde nalezla celá řada emigrantů, například ze Skotska, pronásledovaných ve svých zemích pro svou víru nebo nevíru. Gdaňsk byl znám svou náboženskou tolerancí. Zlatá éra trvala až do XVII. století.

Na konci následujícího století, v roce 1793, se město stalo součástí Pruska a bylo tomu tak, s výjimkou období 1807 - 1815, po více než sto let. Vliv německy mluvících obyvatel byl stále silnější, pokračoval ekonomický a průmyslový rozvoj. Po skončení I. světové války, na základě Versailské smlouvy, se z Gdaňska znovu stalo Svobodné město, tak jako tomu bylo za Napoleona, tentokráte pod dohledem mezinárodních sil.

Třicátá léta minulého století, nastupující nacionalismus v Německu, obrovský tlak ze strany Třetí říše na Pomořansko a Gdaňsk. To vše vedlo k napadení Polska, útoku německé bitevní lodi Schlezwig Holstein na Westerplatte, polskou vojenskou základnu nedaleko města, zahájení II. světové války. Po dlouhých šesti letech německé okupace přišlo osvobození, do Gdaňska vstoupila Rudá armáda. Němci byli odsunuti, na jejich místa přišli Poláci z východních území země, která připadla tehdejšímu Sovětskému svazu. Vyhnanci nahradili vyhnané...

V sedmdesátých letech XX. století zde vzniklo silné dělnické odborové hnutí, manifestace a stávky byly krvavě potlačeny armádou a milicemi. I tak musel odstoupit Wladyslaw Gomulka z funkce na čele státního a stranického aparátu. Následovala další vlna protestů, tentokráte již po celém pobřeží země. Vše vyvrcholilo v srpnu 1980. Zvýšení cen, utahování opasků, vznik odborové organizace Solidarność, na jejímž čele stanul Lech Wałęsa...

Královská cesta, Zlatá brána © flickr.com

Stojí za návštěvu

Královská cesta. Po celé délce Dlouhé ulice (Ulica Długa), od ulice Boguslawskiego až k přístavnímu molu, se nachází Královská cesta. Vyšší brána, Brama Wyzsza, s průčelím ozdobeným nápisy a emblémy z doby Svobodného města, je vstupem, Zlatá brána, Złota Brama, pokračováním. Ta byla postavena v XVII. století ve spojení italského a vlámského stylu a vévodí jí osm soch a nápis, který říká: "Malé státy rostou v harmonii, velké státy padají ve svárech." Vysoké domy s úzkým průčelím, postavené někdejší místní společenskou a ekonomickou smetánkou, ve vlámském a německém slohu, po obou stranách ulice nás dovedou na náměstí, Długi Targ. Dominantní je zde především budova Radnice, Ratusz. Původní budova byla postavena v letech 1378-1382, přestavěna po rozsáhlém požáru 1559-1561. V březnu 1945 došlo k dalšímu vypálení při dobývání města, a tak se od roku 1946 začalo vlastně od základů. Věž dosahuje výšky 83,45 metru. Za pozornost stojí socha krále Zikmunda II. a kašna oslavující Neptuna, který se svým trojzubcem je symbolem města. Projdeme Zelenou bránou, Zielona Brama, a dostaneme se na dlouhou a klidnou procházku podél řeky. Tím končí Královská cesta.

Cesta okolo řeky Motława. Nádherné domy, které se proměnily v muzea, na nás dýchají minulostí. Je zde ovšem také jedno muzeum tradiční, archeologické. My Češi zcela jistě zabočíme do Pivní uličky, která nás zavede až k Velké zbrojnici.

Bazylika Mariacka © Łukasz Golowanow
Starý jeřáb © Rafal Konkolewski

Bazylika Mariacka je nazývána korunou, klenotem, města Gdaňsk. Již v roce 1243 zde stál Kostel Panny Marie, dnešní podoba je pak ze XIV. století. Jedná se o největší kostel v Evropě vybudovaný z cihel. Je 105 metrů dlouhý a 66 metrů široký. Má 37 oken, z nichž to největší zabírá plochu 127 m2. Věž dosahuje výšky 82 metrů a je z ní nádherný výhled na město a do širého okolí. A kolik věřících se vejde pod jeho klenby? Až 20 tisíc...

Pro mnohé bude jistě atrakcí Starý jeřáb, Żuraw, postavený v letech 1442-1444. Ve své době se jednalo o největší jeřáb v Evropě sloužící ke zdvihání a přenášení částí námořních lodí. Tento jeřáb je součástí Námořního muzea.

Loděnice - Stocznia - je místem památným. V sedmdesátých letech se loděníce jmenovala po V. I. Leninovi, jak jinak, že... Mezi tisíci zaměstnanci zde pracoval i elektrikář Lech Wałęsa. Byl to právě on, kdo se postavil do čela hnutí Solidarność a po porážce prosovětského režimu se stal prezidentem Polska (1990-1995). Jen pro zajímavost: v roce 1980 pracovalo v loděnicích téměř 20 tisíc lidí, dnes něco okolo 3 tisíc... Tři železné kříže připomínají padlé spolupracovníky, výstava u vstupu do loděnice nám představí její historii.

Pevnost Westerplatte je nedaleko. Zde, 1. září 1939, začala II. světová válka. Pietní místo, vhodné k přemýšlení o krutosti a nenávisti, o statečnosti a hrdinství...

pohled na město © Michał Słupczewski
Památník na Westerplatte
© Holger Weinandt

Osobnosti

Johanes Hevelius, 1611-1687, astronom, vypracoval první detailní plány povrchu měsíce.
Gabriel Daniel Fahrenheit, 1686-1736, vědec, vynálzce rtuťového teploměru.
Arthur Schopenhauer, 1788-1860, filozof, autor světoznámého díla "Die Welt als Wille und Vorstellung", Svět jako vůle a představa.
Günter Grass, 1923-?, spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu 1999, autor knih Plechový bubínek, Kočka a myš, Psí léta a mnohých dalších.
Lech Wałęsa, 1943-?, politik, prezident Polska 1990-1995, nositel Nobelovy ceny míru 1983.

No konečně, fotbal!

Lechia Gdaňsk byla založena v roce 1945 jako Klub Sportowy Biura Odbudowy Portów "Baltia"... Zajímavý název, co? Ale za rok to již byla ta dnešní Lechia. První ligový zápas sehrála 20. září 1949 s KS Cracovia a dostal řádně "za uši". Prohrála 1:5 a na konci sezony se s ligou loučila. Ekstraklasa ji znovu přivítala v roce 1951, jako Budovlani, sestup o dva roky později a další návrat o rok později. V roce 1956 Lechia skončila třetí, což je dodnes jejím nejlepším ligovým umístěním.

Její působení na výsluní polského fotbalu připomíná houpačku - nahoru, dolů, nahoru dolů. Nejen mezi první a druhou, ale dlouhou dobu dokonce pendlovala mezi druhou a třetí ligou. Ale jednou způsobila šok všech šoků. V sezoně 1982/83 hrála po postupu jako nováček v druhé lize. A také v poháru, Puchar Polski. Nejprve vyřadila KS Ruch Chorzów a WKS Śląsk Wrocław, ve finále narazila na GKS Piast Gliwice, který porazila 2:1! O pět týdnů později přišlo další finále, tentokráte Superpucharu. A s ním výhra nad KKS Lech Poznań. Následující sezona přinesla postup do Ekstraklasy a těsnou prohru 2:3 s Juventusem na evropském poli.

V roce 1984 znovu postoupila do Ekstraklasy, po dlouhých 21 letech. Houpačka ale stále pokračovala, k tomu se přidala různá sloučení a zase rozdělení s dalšími kluby, až přišel rok 2001 a pád na samé dno. Do 6. divize. Pak ale co rok to postup a za čtyři roky byla znovu v druhé lize. V sezóně 2007/2008 se znovu prodrala do první ligy a zatím se v ní drží. Letos ji od sestupu dělilo sedm bodů a jedno místo...

Arka Gdynia, z 20 km vzdáleného města, hraje druhou nejvyšší soutěž, BuEV Danzig nebo SC Preussen Danzig jsou další kluby, které patří do minulosti gdaňského fotbalu.

Kdo sleduje polský fotbal jistě zná jméno Andrzej Szarmach. Hrál za Polonia Gdaňsk, Arka Gdynia, Górnik Zabrze, Stal Mielec. V roce 1980 odešel do Francie, kde byl hráčem Auxerre a stal se historicky nejlepším střelcem klubu, dále působil v Guingampu a Clermontu. Tam se ve svých 37 letech s aktivním fotbalem rozloučil a pokračoval jako trenér. Po dobu devíti let byl také reprezentem Polska. Hrál na třech MS, v Německu získal bronz a nastřílel do sítě soupeřů pět branek. Jednou se trefil i o čtyři roky později. Na svém posledním MS, v roce 1982 ve Španělsku, nastoupil do jediného utkání, a to o 3. místo. Poláci porazili Francii 3:2 a Szarmach se na výhře podílel jednou z branek. V roce 1976 dosáhl na další reprezentační trofej. Stříbro z OH v Montrealu a šest branek patří jistě do vitriny plné úspěchů.

Dalšími slavnými jsou Janusz Kupciewicz, bronzový z MS 1982, Tomasz Wałdoch, hráč Schalke 04 a 74násobný reprezentant, Sławomir Wojciechowski a Grzegorz Szamotulski, rovněž oblékající dres národního týmu.

Arena Gdaňsk

Diváků se na tribuny vejde 40 tisíc, ale na "plný dům" se stále čeká. Otevíracím dnem byl 14. srpen 2011, hrála domácí Lechia s Crakovia Krakow, utkání skončilo 1:1 a přišlo se podívat 34 444 fanoušků. 6. září téhož roku se zde hrálo první mezistátní utkání a Polsko bylo krůček od prvního vítězství nad Německem. V 90. minutě dal Jakub Błaszczykowski z penalty na 2:1, ale v nastavení, v minutě 94., radost domácím pokazil Cacau, vyrovnal na 2:2. Duel sledovalo 38 tisíc diváků, dosud nejvyšší návštěva.

Stadion je umístěn v trojúhelníku mez Starým městem, přístavním molem a letištěm. Povrch připomíná vzácný jantar, který byl po mnoho let těžen na pobřeží Baltského moře. Jedná se o víceúčelový sportovní stánek, součástí je ledová plocha a hotel.

Zápasy

Hned ten první bude klíčový: 10. června ve 18:00 Španělsko - Itálie. O čtyři dny později Španělé narazí na Irsko, to bude ve 20:45. Posledním utkáním ve skupině je Španělsko - Chorvatsko, hraje se 18. června ve 20:45. Zahrát by si na něm mohli i čeští reprezentanti, 22. června je zde na pořadu čtvrtfinále 1B - 2A.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Opouštíme Polsko a cestujeme na Ukrajinu. Příště zavítáme do Doněcka.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (70)

Přidat komentář
Neuro

článek si počtu večer až se budu nudit ale ten stadion mi připomíná vršek od piva

Reagovat
fantomas

Musíš mít solidní žízeň..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Aldeano

Reagovat
Gorky

Reagovat
stas87

nadherne mesto!!!urcite by som sa tam chcel pozriet,laka ma to daleko viac ako varsava ci lodz nadherna je najma hlavna ulica v noci,klub za vela nestoji gdansk je podla mna druhe najkrajsie mesto v polsku po krakowu

Reagovat
smazaný uživatel

1. nejkrajsi

Reagovat
stas87

bol si tam?

Reagovat
smazaný uživatel

na moto

Reagovat
smazaný uživatel

Je tady krasne, verte mi, more, strare mesto, okoli, jezera , lesy, prijedte

Reagovat
doNny

Krakov je pěkný město, snad nejmodernější ze všech v Polsku, mě se nejvíce líbí z doposud navštívených Wroclaw(překvapivě ), zachováno pěkné historické centrum s moderními prvky(zejména fontána )

Reagovat
smazaný uživatel

gdansk urcite patri k tomu najkrajsiemu co v polsku je. polsko mam obehane slusne, po krvi som tiez ciastocne poliak, isty cas som vo varsave studoval. na varsavu skoda casu, tam dokopy nie je nic. lodz je spinave, rozbite mesto, vysoka kriminalita. gdansk ale za navstevu naozaj stoji !

Reagovat
smazaný uživatel

Heej heej dufam ze spanieli zopakuju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taková trochu Allianz Arena ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Presne

Reagovat
smazaný uživatel

replika Allianz Areny ve zlatém provedení.. trapaaas

Reagovat
stas87

este doplnim ze hlavny rival je arka gdynia,ktora ma druzbu s craxou a lechom,ako protivaha je druzba slask-lechia-wisla...cital som nieco o historii tohto derby a je to po krakovskom a lodzskom derby asi to 3.najburlivejsie

Reagovat
smazaný uživatel

mne sa ani allianz arena nepaci a toto uz urcite ne san bernabeu to je stadion

Reagovat
smazaný uživatel

mne sa nepacis ty martinko

Reagovat
smazaný uživatel

Určite krajší štadión ako Tehelné pole, Artmedia a dokonca krajší ako Pasienky!

Reagovat
Woods

trapnejsie to neslo?

Reagovat
smazaný uživatel

Tvoja babka je trápna

Reagovat
centos

Evidentně šlo..

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíte, keď sa chce, tak sa dá

Reagovat
centos

Reagovat
Shevchenko

Všechny stadiony jsou nádherné a především ty polské. Jaká změna oproti minulému Euru, kde mi všechny stadiony připadaly takové obyčejné, ničím nezajímavé.

Reagovat
smazaný uživatel

třeba tenhle či stadion Wroclawi se mi moc nelíbí (až moc takový moderní, chybí mi tam taková "fotbalovost" stánku), našel bych dle mého hezčí a třeba i lepší (stadion Wisly či třeba Korony Kielce).

Reagovat
fantomas

Ta barva je úchvatná.

Reagovat
JIMMY-PO

otázka k otázke...v 2004 dostali obaja porazení semifinalisti bronz alebo ani jeden?

Reagovat
Puskas

obaja, inačej by tam bola iná čísla

Reagovat
JIMMY-PO

prečo?

Reagovat
cubinho

Neblo

Reagovat
cubinho

*nebola

Reagovat
Puskas

bola, teda jedno by bolo iné

Reagovat
cubinho

Právě že by nemuselo.

Reagovat
Puskas

Tak pak to máš špatně

Reagovat
cubinho

Máš to špatně ty, musím tě zklamat.

Reagovat
JIMMY-PO

takže máte 5 alebo 4? lebo podľa hist. štatistiky na wiki 4

Reagovat
Puskas

5 - 1960,1976,1980,1996,2004 - 60. a 80. jsme vyhráli boj o 3. místo, 2004 jsme ho nehráli. Jiná čísla by tu být musela, aby to nemátlo soutěžící.

Reagovat
JIMMY-PO

ja sa nechcem hádať ale podľa Uefa.com sa od 80 3 miesto neurčuje

Reagovat
Puskas

já to beru tak, že poražení finalisté dostávají bronz, to, co píšeš, je pro mne novinka, vždy jsem měl za to, že r. 2004 jsme skončili 3. spolu s dalším poraženým semifinalistou

Reagovat
cubinho

Ano, takže kdyby nepočítal bronz z Portugalska, tak by jich bylo 4 - tzn. že by nemusel měnit žádné číslo z nabídky.

--

"Jiná čísla by tu být musela, aby to nemátlo soutěžící." tohle nechápu

Reagovat
Puskas

Platí-li to,co píše kolega výše a co někteří neví, nebo neví jistě, rozvažovali by mezi 5 a 4, co je na tom k neopochopení.?

Reagovat
cubinho

Hned na začátku si napsal, že bronz dostali oba, jinak by tam byla jiná čísla - ale jelikož jsou v nabídce 4 i 5, tak by tam žádná jiná čísla být nemusela...

No právě, však 4 i 5 je v nabídce...

Reagovat
Puskas

Když nevím zda se to počítá nebo ne jako jiní, kteří uvažují jako JIMMY-PO, zda se bronz z r. 2004 počítá, nebo ne, tak je zadání matoucí -tj. 4 anebo5? Že Ty máš potřebu furt rýpat a vyhraňovat se, a ironicky komenotvat něčí, zejména moje komentáře. Končím, vzals mi chuť na další diskuse.

Reagovat
cubinho

Nepochopils, o co mi šlo. To je jedno.

A ke zbytku se raději nevyjadřuju, bo fakt netuším, co ti přeletělo přes nos...

Reagovat
alegre

Hledejme... Je jich 5 nebo jsou 4?

Reagovat
JIMMY-PO

podľa mňa 4

Reagovat
JIMMY-PO

ak sa nemýlim ty si autor článku, počítal si aj 2004?

Reagovat
alegre

Ano, jsem autor článku, ale neprozradím...

Reagovat
JIMMY-PO

Reagovat
smazaný uživatel

Štadión ako v Severnej Kórey.

Reagovat
exse

Krásnej stadion, stejně jako všechny v Polsku, naopak na Ukrajině trochu zaostávaj

Reagovat
smazaný uživatel

v čem? mužeš popsat

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa páči len donbass aréna ťa je krásna inak tie 3 ďalšie nič moc teda ak neráta kapacitu v kyjeva

Reagovat
smazaný uživatel

arena Lviv nic moc ??? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Арена_Львов_13.11.2011.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

ne

Reagovat
Losinho

Je ti jasný, že ať sem dáš sebevíc fotek, ten stadion to nezkrášlí?

Reagovat
smazaný uživatel

Tento štadión má jednu vec spoločnú s infraštruktúrou na Sibíri: sú HROZNÉ

Reagovat
smazaný uživatel

co to meleš to vy na Slovensku mate štadióny jak na Sibír

Reagovat
smazaný uživatel

To je paródia na štadióny

Reagovat
CubONE

Krasne mesto bol som tam uz velakrat a vzdy to stalo za to

Reagovat
7kaka7

Klub který byl nedávno v 6 divizi má dnes takový stádec

Reagovat
smazaný uživatel

To hej, aj Ludogorec Razgrad by si taký zaslúžil

Reagovat
smazaný uživatel

ale razgrad teraz komplet prestavil stadion. sa to vola razgrad arena, nejakych 6000 ludi to ma kapacitu. ale tam skoda nejake areny stavat, majitelmi su kdejaki mafiani, ktori o rok to mozu cele zrusit ked sa im chce. ako teraz majitel litexu lovec....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

velmi krásné město a španělští fanoušci tam vytvoří dokonalou atmosféru moc se těším

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele