Trenéři se bojí o slovenský fotbal

18.05.2012, 12:40
Aktuality
Slovenský futbal sa neuberá správnym smerom, divácky záujem odzrkadľuje výkony futbalistov na ihrisku. Česť zachraňujú len verní trnavskí fanúšikovia, inak sú tribúny aj napriek finišu ligy takmer úplne prázdne. Obavy o budúcnosť futbalu vyslovili dvaja najúspešnejší tréneri Ján Kozák st. a Vladimír Weiss st.

Obaja na to mali príležitosť na tlačovej konferencii po nedávnej vzájomnej konfrontácii mužstiev, ktorý sa skočil na Pasienkoch prekvapujúcou remízou 1:1. Nástup Weissa na pozíciu kormidelníka Slovana napokon cielený úspech neslavil. Hráčom sa nepodarilo obhájiť ani Slovenský pohár a jedno kolo pred koncom súťaže je isté, že v ročníku skončí až na tretej priečke.

"Na zápase tu bolo 300, možno 400 ľudí. Žilina hrá o titul a na futbal tam chodí 1000 ľudí. Slovenský futbal sa z tohto pohľadu neuberá dobrým smerom a ako som už minule povedal, bojím sa oň. Neviem, kam to celé smeruje a kde to skončí. Finančných prostriedkov tu nie je toľko, aby sem prichádzali hráči, alebo aby sme si mohli dovoliť udržať vlastných odchovancov. Každý klub je nútený predať to najlepšie, čo má. Diváka sa nedá oklamať - jednoducho keď nebude kvalitný výkon, nepríde. Potrebujeme domáce prostredie. Všetci čakáme na to, kedy sa začne budovať štadión a potom môže byť Slovan tým, čím bol," vyhlásil.

Weissovi príchod na lavičku vyšiel, vyradil z Európskej ligy slávny AS Rím, no v skupine získal napriek vyrovnavným stretnutiam len bod a v lige výsledky neprichádzali: "Futbalista musí dať divákovi produkt a my mu ho nedávame. Je to odraz celej nálady v klube. Ľudia nechodia na futbal a týka sa to celého Slovenska. Určité problémy v klube sú a divák je toho odrazom. Ťažko sa mi hodnotí sezóna, lebo som prišiel s tým, že chcem pomôcť. Nevyšlo to mne ani Slovanu. Možno som týmto ťahom prišiel o reprezentáciu, asi to nebolo šťastné riešenie pre jednu či druhú stranu," uviedol na záver. V posledných dňoch sa začali šíriť špekulácie o jeho možnom ďalšom pôsobení, v hre je údajne Olympiakos Pireus, či Legia Varšava.

O nič lepšie na tom nie sú Košice, východniarom nevyšla už tretia sezóna a ku kormidlu sa tak vrátil ich najúspešnejší tréner Ján Kozák st. s tým, aby úroveň pozdvihol. Obavy oň však má taktiež: "V Košiciach je momentálne kritická situácia a bojím sa o tamojší futbal. Zažil som tam pekné chvíle i obdobie, keď futbal v Košiciach nebol. Išiel som do Ličartoviec, aby som dostal ligu späť do Košíc. Teraz mám opäť obavu, že futbal nebude. Keď sa niečo nezmení, bude to katastrofa, ale druhé najväčšie slovenské mesto oň príde. Hrajú za nás skromní hráči, talentov máme na východe dosť, celkovo je materiálu dostatok. Je tvárny a pri vhodnom doplnení by sa s ním dalo pracovať, ale to je len jedna stránka veci. Druhá je tá, ktorú som spomenul na začiatku. Z dneška som však smutný," dodal.

Autor: Ľubomír Hudačko / sport.sk

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bratislavsky fanušikovia hanba vam aby ste robili hanbu klubu a velkej značke ako Slovan

Reagovat
exse

Jediný pozitivum tam jsou ti cizinci, nevím jak to dělaj, ale skauting tam maj dobrej a alespoň tím je ta liga zajímavá.

Reagovat
smazaný uživatel

trencania maju vyborny skauting kedze ich majitel ma akademie v juznej amerike a afrike a dodava hračov do holandska

Reagovat
BARBAROSSA

A čemu se všichni diví? Už jen to finále slovenského poháru hovoří za vše. Nesmyslné místo a čas konání.

Reagovat
smazaný uživatel

ale repre mají silnou tak co. o jejich hráče se perou velkokluby. o tom my si mlžeme nechat jen zdát.

Reagovat
galacticosi

ale máte divácky zaujímavejšiu ligu a kvalitné štadióny

Reagovat
REPLIKATOR

Na polovinu zápasů přijde míň jak tisíc lidí, to je strašný

Reagovat
JozkokozleJ

Sice je ta navstevnost mizerna, ale polovica pod 1000? To uz zasadne dramatizujes.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz ani na Spartaku to nieje co to byvalo, ale ked pocujem tu navstevnost na ostatnych stadionoch, tak ma az striasa.

Na ten fotbal sa tazko pozera, obzlast ked clovek sleduje zahranicne ligy a medzinarodne sutaze. Ludia sa nechcu pozerat na zakopavanie lopt 90 min. a 2 strely na branu. To je naozaj malo.

Bolo by potrebne sa zamerat na dlhodobu perspektivu a uprednostnit ju pred rychlym ziskom, ale to je v nasom pseudopodnikatelsko-futbalovom prostredi tazko. U nas treba rychlo predat hracov, aby bolo 500 eur na kavu. A potom kluby placu, ze navstevnost je mala. A to aj bude, lebo nieje velice naco pozerat.

Organizacia zvazu a ligy je tragicka, o marketingu ani nehovorim. Problem je, ze niekto kto sa v tom vyzna sa nikdy nedostane do funkcie a tí co to robili pred 89. to jednoducho v dnesnej dobe nevedia.

Je mi to luto, ale pre mna okrem domacich zapasov so zvucnejsim menom uz tiez slovensky futbal neexistuje.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych spojil první slovenskou a českou ligu z každé 10 nejlepších tím by soutěž získala větší hráčskou základnu a zvýšila se kvalita i soutěž by bala větší a sponzorsky zajímavější ...

Reagovat
smazaný uživatel

spojeni...tak to snad nemyslis vazne, uz tenkrat kdyz s tim cobolaci prisli me hasek naramne dozral ze o tom vubec jen premyslel,staci jak se ted vtiraj abychom s nima poradali to ms v hokeji 2015 - pche

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jen se směj, ale má pravdu

Reagovat
exse

10 týmů z obou soutěží je totální blbost, když Slovensko dá dohromady 4 týmy, které by byli rádi za střed tabulky naší ligy. Když spojit tak 10 a 6, s tím že by se ten poměr měnil podle toho jak by týmy sestupovali. Kvalita a zajímavost soutěže by určitě vzrostla a hlavně pro slovenskej fotbal by to byl posun, jenom by jejich týmy byly v evropě hodně zřídka.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by bolo idealne..ale ako som uz spomenul, tak organizacia SFZ je mizerna a takyto projekt je nad ich sily(keby ma prekvapili, rád to zoberiem spat). Bolo by to super, atraktivne vyjazdy, rivalita, lepsie zapasy. Toto je riesenie ako spravit ligu zaujimavejsou, ale nemyslim si, ze je to v blizkych rokoch realizovatelne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reakcia na R2D2

Reagovat
smazaný uživatel

doufám, že je to nerealizovatelné. naší lize by neprospělo, myslím si.

Reagovat
smazaný uživatel

prospělo by to oboum a i druhé ligy by byli kvalitnější ... když se podíváš na druhé ligy ostatních zemí(kterým bychom se měli snažit konkurovat) tak jsou to pořád profesionální soutěže co mají nějakou úroven to se ale o polovině našich druholigových týmů říct nedá nic proti nim ale ta úroven je prostě slabá. To je ale celkový problém výchovy mládeže u nás a jejich rozvoj je jedno jestli se začne v okresech a pojede se nahoru nebo v první a druhé lize a pojede se dolů, navíc je malá hráčská základna pro domácí soutěž v porovnání s ostatními zeměmi ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak by nám to prospělo? Kde bys vzal 10 kvalitních slovenských týmů? Když tam chodí tisíc lidí na zápas, kde hrají o titul, tak mi neříkej, že se mávnutím proutku vše změní a bude tam najednou chodit aspon 6-7 tisíc na fotbal. Jsou tam 3 možná 4 kluby, které mají potenciál, že by s námi mohli hrát(kvalita kádru). Ale jenom na Trnavu chodí diváci. A nechápu proč ted, když je konečně naše liga atraktivní bychom se měli nějak spojovat.

Reagovat
stas87

tak v ziline je bojkot severnej tribuny,preto chodi malo ludi do ziliny na futbal aj ked su prvy,spartak ma navstevy slusne,len slovan to kazi ale je to kvoli tomu ze hraju na interistickom stadione

Reagovat
luismiksak

rozhodně nespojovat!!! Nemyslím si, že by to zvlášť té české prospělo. 1. na Slovensku je pouze Slovan, Žilina, Trnava a možná teď krátkodobě Senica. 2. Tyto čtyři kluby mají, snad kromě Žiliny, naprosto nevyhovující zázemí, zj. stadiony. A do budoucna se jen tak nic nezmění. 3. složení sestav, z většiny odpadlíci z české ligy.Pár zajímavých cizinců, o kterých se spekuluje jak by pozvedli úroveň u nás. ZÁVĚR: asi zlepšení pro Slovensko, divácky i komerčně, ale pro českou stranu fakt jen samé zápory.rozhodně nebrat !!!

Reagovat
smazaný uživatel

zväz nemá vôbec peniaze. Meškajú s platmi. Raz sa dokonca hovorilo o krachu SFZ.

Reagovat
smazaný uživatel

ale zvaz ma peniaze..len ich dava sebe do vrecka a nie do futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

to neviem :) Tak to neskúmam, len viem, že kvoli tomu "vyhodili" Weissa.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Kováčik si chcel udrzat flek, musel ho dať preč..inak by odvolali jeho, ze ho tam nechal s takym platom..a este ho ani nema rad, takze preto

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele