Představujeme města Eura 2012 - Charkov

05.06.2012, 23:46
Profily, historie
Zaujalo nás
V tomto městě, především na Metalist stadionu, bude doma Nizozemsko, které zde odehraje všechna utkání skupiny. Jeho soupeři mají svou váhu: Německo, Dánsko, Portugalsko.

Historie

Archeologické nálezy pocházejí z doby 2 000 let před naším letopočtem, tedy z doby bronzové. Existuje evidence dalších kultur, zejména v období mezi druhým a šestým stoletím našeho letopočtu.

Město bylo založeno v roce 1656 ukrajinskými kozáky pod vedením jistého Ivana Charikova, obdoby Robina Hooda. Pevnost zde postavená měla sloužit k ochraně jižních hranic Ruské říše, ale již ve století následujícím ztratilo město svůj vojenský význam. V roce 1756 se Charkov stal hlavním městem ruské části Ukrajiny. Roku 1806 vznikla první Univerzita. Koncem XIX. století, spolu se zavedením železničního spojení, začalo město, a s ním také celá oblast, nabývat na významu. Charkov se stal důležitým obchodním a průmyslovým centrem.

Po vítězství VŘSR a vzniku SSSR byl Charkov prohlášen za hlavní město Ukrajinské sovětské socialistické republiky. Toto období trvalo od 1917 do 1934. Obrovský hladomor, trest Stalina pro lid Ukrajiny, donutil desetitisíce lidí opustit vesnice a nastalo stěhování do měst. Mnozí hledali útočiště právě v Charkově.

II. světová válka přinesla utrpení, strádání... Charkov byl jedním z nejvíce zkoušených a postižených míst na válečné mapě Evropy. V říjnu 1941 město dobyla vojska nacistického Německa a jeho spojenců. Bitva trvala čtyři dny, Rudá armáda vzdorovala do té doby, než se podařilo rozebrat zařízení fabrik na výrobu vojenské techniky, zejména obrněných vozů. Stroje pak byly znovu instalovány na východě země a jejich výroba pokračovala do konce války. Po jejím skončení továrna znovu zahájila činnost v Charkově. V květnu 1942 město osvobodila Stalinova vojska, jednalo se o 2. bitvu o Charkov. Několikatýdenní ofenziva v únoru a březnu 1943 vrátila Charkov pod německé velení, ale 23. srpna téhož roku bylo město definitivně osvobozeno od okupantů.

Válečný konflikt zničil 70% města, desítky tisíc obyvatel zahynuly. Jen na dokreslení situace: v dubnu a květnu 1940, tedy více než rok před německou invazí, bylo na přímý příkaz Stalina zavražděno 3 820 Poláků z koncentračního tábora ve Starobělsku. Exekuce se prováděly v budově NKVD, oběti pak naházeny do jam v lese Pjatichatky... V prosinci 1941 začalo vraždění Ukrajinců židovského původu. Popravy trvaly ještě v lednu následujícího roku. Německá okupační vojska zavraždila na 38 tisíc lidí, mrtvá těla skončila v jednom z největších nalezených hromadných hrobů...

Po skončení války Charkov ztratil pozici největšího ukrajinského města, tím se stal Kyjev. Dnes má téměř 1,5 milionu obyvatel, stále mírně převažuje ruština nad jazykem ukrajinským.

Pokrovský chrám © kharkov.ua
Blagověščenský kostel © Qypchak

Stojí za návštěvu

Nejnavštěvovanější památkou je Pokrovský chrám z konce 17. století. Je postaven ve stylu ukrajinského, kozáckého baroka, To se vyznačuje velkou zdobností ale jednoduchostí formy, v níž jsou stavby vybudovány.

Náměstí svobody je třetím největším v Evropě a devátým na světě, má rozlohu téměř 12 hektarů. Pořádají se zde desítky akcí, expozice, trhy, koncerty, staví se zde celá města z písku, v zimě zase ledové paláce. Na ještě větší ploše se nachází Charkovský park kultury a oddechu. Jeho rozloha je 20 kilometrů čtverečných.

Procházka stromořadím nás zavede ke komplexu místní Charkovské státní Univerzity, uvidíme první mrakodrap postavený za sovětské éry, Gazprom nebo také Deržprom, který byl ve své době, 1928, nejvyšší budovou Evropy. Dosáhl výšky 63 metrů, s televizní anténou, od 1955, pak 108 metrů.

Za řekou je Blagověščenský kostel, jedna z významných stavitelských památek města, vybudovaný ve stylu ruské chrámové architektury. Ve městě sídlí několik muzeí, Repinova galerie, filharmonie, celá řada Vysokých škol.

Osobnosti

Sergij Bortkiewicz, 1877-1952, skladatel, pianista, který se v životě dočkal domácího vězení za I. světové války, pronásledování a zničení většiny svých děl za vlády sovětů.
Ilja Mečnikov, 1845-1916, mikrobiolog, nositel Nobelovy ceny za psychologii a medicínu (1908).
Lev Landau, 1908-1968, fyzik, nositel Nobelovy ceny ve svém oboru (1962).
Adolphe Jean-Marie Mouron, 1901-1968, výtvarník a grafik, známý pod uměleckým jménem Cassandre, autor loga známé značky Yves Saint-Laurent.
Boris Michajlov, 1938-?, fotograf, fotografické akty vlastní manželky byly v roce 1968 prohlášeny za pornografii.
Klavdyya Shulzhenko, 1906-1984, operní pěvkyně, vystupovala v Leningradu v době blokády v letech 1941-1944.

Náměstí Svobody

No konečně, fotbal!

Metalist Charkov, jediný zástupce města v nejvyšší soutěži, má v posledních letech předplacené třetí místo v lize. Obsadil jej v posledních šesti ročnících! Pravidelně se tak účastní Evropské ligy, před třemi lety došel do osmifinále, letos až mezi nejlepších osm.

Klub byl založen v roce 1925, ale první zápas se podle dobových záznamů hrál již 6. května 1910. Výsledek se nedochoval, jen se ví, že první tým dal tomu druhému 4 branky.

Charkovští často měnili jméno, od KhPZ to šlo k Dzeržinec, Avangard, Metalist až k k dnešnímu FC Metalist. V roce 1924 se hrál první neoficiální turnaj na území SSSR, zúčastnilo se ho na 80 týmů různých měst země a ve finále Charkov porazil Leningrad 2:1. Liga SSSR se hrála od roku 1936, ale Metalist se ji zúčastnil až v roce 1960. Největšího úspěchu dosáhl v roce 1988, kdy vyhrál pohár, o pět let dříve byl poraženým finalistou, právě tak jako roku 1992 v první sezóně obnoveného ukrajinského poháru.

Druhý největší klub ve městě, FK Charkov, hrával první ligu v letech 2005-2009, pak však po dvou sestupech za sebou a po zfalšování dokumentů přišel o licenci a zanikl.

Mezi osobnosti fotbalu v Charkově patří brankář Nikolai Uhraitskyj, který v padesátých a šedesátých letech hrál za Metalist a Lokomotiv, dále Vladimir Linke a Nikolai Koroljov, nejlepší střelec klubu s 86 góly na svém kontě. Nejslavnějším fotbalovým rodákem je ten, který nikdy v Charkově nehrál. Je jím Volodimir Bezsonov, hráč SSSR, Dynama Kyjev a Macabi Haifa v letech 1976-1991.

Metalist stadium

Na zápasy Euro 2012 byla kapacita stanovena na 35 tisíc návštěvníků, rekordní počet diváků byl na tribunách při zápase s Tavrijí Simferopol 23. září 1980, 42 tisíc. Ale to bylo ještě před rekonstrukcí. Původní stadion byl postaven v roce 1926 na ploše hřbitova Svatého Ducha a jmenoval se Traktor. Slavnostní otevření přebudovaného stadionu se odehrálo v prosinci 2009. Šest tělocvičen, lékařské centrum, hotel, konferenční sál, rehabilitace, to vše tvoří tuto chloubu Charkova.

Zápasy

9.6. 18:00 Nizozemsko - Dánsko, 13.6. 20:45 Nizozemsko - Německo, 17.9. 20:45 Portugalsko - Nizozemsko. A to bude vše, vyřazovací boje už se Charkovu vyhnou.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Předposledním zastavením bude Lvov.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1581)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele