Představujeme města Eura 2012 - Poznaň

27.05.2012, 11:17
Profily, historie
Zaujalo nás
V tomto městě se jistě všichni těšili na Španělsko, ale los jim to nedopřál. Skupina C je atraktivní: Itálie, Chorvatsko, Irsko a již vzpomínané Španělsko. To ovšem do Poznaně nezavítá. Svá utkání odehraje totiž v Gdaňsku.

Historie

Wielkopolska, Piastové, X. století, to je ta nejstarší historie. Mnozí se domnívají, že Poznaň byla prvním hlavním městem Polska. Pro všechny Poláky se jedná o velice významné, symbolické, místo pro křtiny. Právě zde princ Mieszko I. přijal křesťanství a v roce 968 biskup Jordan začal kázat v nové katedrále.

Poznaň byla hlavním městem Velkého Polska až do roku 1793, kdy při druhém dělení této země připadla Prusku a stala se administrativně a územně Jižním Pruskem. O čtyři roky později město opustilo své hradby a začalo se rozrůstat. Jeho součástmi se postupně staly Ostrów Tumski, Chwaliszewo, osídlení na březích řeky Warta, Śródka, Ostrówek a Łacina.

Kresba města z roku 1617

V době Velkopolského povstání v roce 1806 se polští vojáci společně s obyvateli města spojili s armádou Napoleona I., a vyhnali Prušáky ze země. Poznaň byla připojena k Varšavskému vévodství a roku 1807 byla prohlášena za hlavní město Poznaňského kraje. Ale radost trvala jen chvíli, přišel Vídeňský kongres, Velké Polsko bylo vráceno Prusku, revoluce v 1848 z něho udělala hlavu Pruské provincie Posen. Po spojení států v Německou říši, roku 1871, Poznaň pomalu ale jistě začala zapomínat na svou polskou minulost.

Ale vše jednou končí, říše padla a po skončení I. světové války z popele povstalo nové Polsko jehož součástí bylo Poznaňské vojvodství. V roce 1919 spatřila světlo světa univerzita, dnes se jmenuje po slavném polském básníkovi Adamu Mickiewiczovi.

Druhá světová válka, okupace, utrpení pro tisíce obyvatel města. V roce 1945 Hitler prohlásil Poznaň za tzv. Festung, tedy opevnění před poslední bitvou. Jelikož město se nachází přímo na cestě mezi Varšavou a Berlínem, Rudá armáda ho nejprve obklíčila a poté zahájila ničivý útok. Velká část Poznaně lehla popelem, škody byly obrovské.

V novodobé historii stojí za zaznamenání především dělnické demonstrace a pouliční boje s policií a armádou 28. a 29. června 1956. Poznaň je hlavním městem Velkopolského vojvodství, žije v ní 565 tisíc obyvatel.

Stojí za návštěvu

Stary rynek - střed města, desítky barokních, gotických a renesančních domů, fasády plné ornamentů a zářivých barev. Na náměstí stojí také Radnice - Ratusz, budova byla přestavěna v XVI. století. Za pozornost stojí věž rostoucí přímo ze středu této stavby, ve třech menších věžích jsou pak zvony.

Zamek Królewski - jedná se o nejstarší zachované sídlo králů v Polsku. V roce 1249 ho začal stavět Przemysł I. Ve své historii byl mnohokrát částečně zničen.

Ostrów Tumski - malý ostrov uprostřed řeky. Zde můžete vidět nejstarší historii města, jeho vznik, zachovalé budovy. Místo kde vznikl Polský stát.

Katedrála, kostely... Polsko je zemí se silným vlivem římsko-katolické církve. Proto také můžete při procházkách městy, Poznaň nevyjímaje, narazit na tisíce kostelů, katedrál a dalších církevních staveb. Farní kostel Sv. Stanislava v barokním stylu, Františkánský kostel ze XVII. století, Kostel Nejsvětější Panny Marie, gotická stavba z XV. století. V jeho základech se nachází historické vykopávky připomínající vznik Velkého Polska. Katedrála, původní stavba z X. století byla zničena, ta nynější je v gotickém stylu a jsou zde uloženy ostatky Mieszka I., prvního vůdce polského národa.

Muzea - Muzeum Historie Poznaně, umístěné v budově Radnice. Poznáte jak šly dějiny od X. století do konce II. světové války. Za pozornost stojí návštěva Velkého sálu s renesančním stropem z XVI. století. Vše vyzdobeno štíty a ornamenty polských vojsk. Muzeum hudebních nástrojů, kde uvidíte nejen ty, na které se hrálo a hraje v Polsku. Muzeum archeologické s nálezy z prehistorie území, kde se dnes rozkládá Polsko, ale také mnoho zajímavého ze starého Egypta. Muzeum Henrika Sienkiewicze, nositele Nobelovy ceny z roku 1905 a autora světoznámého literálního díla "Quo vadis?".

Ve volných chvílích můžete dále navštívít starou a novou zoologickou zahradu, botanickou zahradu založenou v roce 1925, která se rozkládá na 22 hektarech. Nádherné parky, nekonečné procházky po desítkách zajímavostí...


Osobnosti

Krzsystof Komeda, 1931-1969, hudební skladatel a pianista, milovník jazzu, složil hudbu pro dílo Rosemary's Baby, jeho album Astigmatic z roku 1965 je považováno za jazzovou klasiku.
Zygmunt Bauman, 1925-, sociolog, zabývající se Holocaustem a postmoderním konzumismem.
Małgorzata Dydek, 1974-, hvězda ženského basketbalu, držitelka velkého množství titulů a rekordů WNBA. Její výška je 218 cm!

No konečně, fotbal!

Prim ve městě hraje KKS Lech Poznaň, klub založený Asociací mladých katolíků v roce 1922, přesněji 19. března tohoto roku. V nejvyšší polské lize, Ekstraklasa, je od jejího poválečného obnovení v roce 1948. Hned v prvních letech na sebe upozornil díky famózní trojici ABC - Teodor Anioła, Edmund Białas a Henryk Czapczyk, která se stala postrachem obran všech soupeřů.

Lech se stal 6x mistrem Polska, 5x vyhrál pohár a 4x superpohár. Poslední titul získal v roce 2010, pouhé čtyři roky po sloučení s Amica Wronki. Střelcem týmu byl s 18 goly Robert Lewandowski. Ten je v současné době neprodejnou hvězdou mistra Německa Borussie Dortmund.

V PMEZ se Lech objevil třikrát a jen v roce 1990 přešel přes první kolo, když vyřadil Panathinaikos. V Lize mistrů se Lech do skupin zatím nedostal, naposledy v roce 2010 vypadl ve třetím předkole se Spartou Praha.

To v Poháru UEFA se mu dařilo o poznání lépe. V sezoně 2008/09 se probojoval až do 1/16 finále, když postupně vyřadil Xäzär z Azerbajdžanu, švýcarský Grasshopper, vídeňskou Austrii. Ve skupině nechal za sebou Nancy a Feyenoord. Lech skončil na kopačkách Udinese, když po domácí remíze 2:2 vedl v Itálii 1:0, aby nakonec odešel poražen 1:2.

Po vyřazení v LM od Sparty se Lechu povedlo dostat se znovu do závěrečné fáze Evropské ligy. Jeho obětí se stal ve 4. předkole Dněpr. Skupinu dostal přetěžkou - Juventus, Manchester City a Red Bull Salzburg! Ale jejich jízda byla téměř spanilá: nejdříve 3:3 na Juventusu, potom výhra 2:0 nad Salzburgem, prohra v Manchesteru 1:3, zdařilá odveta v domácím prostředí se stejným senzačním výsledkem, další remíza s Juventusem, tentokráte 1:1. V posledním kole vše pečetila výhra 1:0 v Rakousku. Druhé místo bylo nad očekávání! V 1/16 finále čekala portugalská Braga. Po vítězství 1:0 se v odvetě mohlo stát cokoliv. Braga dala dva góly v prvním poločase a postoupila. Dokonce později až do finále.

První titul pro Poznaň ovšem získal jiný klub - KS Warta. Stal se mistrem v letech 1929 a 1947. Byl založen v roce 1912 a po KW 04 Poznaň (1904) a KS Posnania (1907) je třetím nejstarším. Warta v současnosti působí ve druhé nejvyšší polské soutěži.

Mezi nejznámější fotbalisty patří Anioła (Anděl), který si ovšem vysloužil přezdívku zcela opačného významu: Ďábel. Obránci soupeře z něho měli panickou hrůzu. V padesátých letech minulého století odehrál za Lech 196 utkání a v nich dal 138 branek. Další hvězdou je bezesporu dlouholetý kapitán Hieronim Barczak, rekordman klubu s 367 starty. Celkem 8x nastoupil v dresu reprezentace, mimo jiné proti Československu v roce 1980.

Bartosz Bosacki dal na MS 2006 2 góly a byl v reprezentaci spoluhráčem Macieje Żurawskiho, který ovšem v té době již hrál v dresu Celtiku. Artur Wichiniarek odešel v roce 1999 do Arminie Bielefeld a střídavě oblékal dres tohoto klubu a Herthy Berlín. Předloni se nakrátko do Lechu vrátil, dnes hraje 2. ligu za Ingolstadt. Tomasz Radzinski je rodákem, nastoupil za mládežnické výběry, ale v roce 1990, to mu bylo 17 let, si to namířil za oceán a hrál v Kanadě, 46x v dresu reprezentace, ale také za Germinal a Anderecht v Belgii, Everton a Fulham v Anglii, Xanthi v Řecku a znovu v Belgii za Lierse. O Robertu Lewandowskim jsme se zmínili již dříve...

Stadion Miejski

Stadion byl postaven v roce 1980 a po rekonstrukci znovu otevřen 20. září 2010. Na tribunách bude fandit 40 tisíc diváků, rekordní návštěva je z 8. dubna 1984, kdy utkání KKS Lech Poznań - RTS Widzew Łódź, 0:1, sledovalo 45 tisíc lidí.

První akcí byl koncert známé hudební hvězdy jménem Sting, který vystoupil za doprovodu orchestru Royal Philharmonic. O deset dní pozdějí Manuel Arboleda dal první gól do sítě Red Bull Salzburg a Lech vyhrál 2:0 v utkání EL. Robert Lewandowski pak skóroval hned dvakrát, to když 17. listopadu reprezentace Polska porazila Pobřeží Slonoviny 3:1.

Stadion je šestým v pořadí, na kterém domácí Lech hraje svá utkání. Tím prvním byl v roce 1922 již legendární stánek nedaleko Ulica Grzybowa.

Zápasy

Ten první sehrají 10. června ve 20:45 týmy Irska a Chorvatska. O čtyři dny později a v 18:00 si to Chorvati rozdají s Itálií a program zakončí 18. června ve 20:45 utkání Itálie - Irsko



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Ve čtvtém pokračování seriálu nás čeká město Gdaňsk. Stane se z něho nedobytný hrad reprezentace Španělska? Také díky fotbalistům z této země tvrdím, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (50)

Přidat komentář
fajdax

Reagovat
smazaný uživatel

Fans Lechu

Reagovat
smazaný uživatel

Jinač stadion ujde.

Reagovat
smazaný uživatel

Pekná montážna hala.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Stadion vypadá pěkně

Reagovat
homeles8

Reagovat
Bayernista18

Krásnej stánek s vynikající atmosférou, celej stadion je kotel.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné estadio a třípatrový, tak to mám rád

Reagovat
Losinho

Reagovat
adalbertus

také stadiony na jednu vec

Reagovat
7kaka7

jak to myslíš ?

Reagovat
fajdax

Nevíte co je se Soldadem?není v nominaci na euro

Reagovat
centos

Mně se ty moderní-na-jedno-brdo stadiony nelíbí

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba tady Bulgarska je fajn. Ale aréna ve Wroclawi se mi třeba nelíbí, ta je taková hypo moderno.

Reagovat
Losinho

Mně se líbí moderní i tradiční stadiony, hlavně třeba klasické anglické. Všechny mají něco do sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: L'Équipe and Eurosport both claim Eden Hazard is close to agreeing a €40m Chelsea move complete with a 5-year contract on €126,900 per week.

To už nejsou zas takové bulváry

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť včera se psalo,že nemáme šanci. Teďkom to zase otáčí.

Reagovat
smazaný uživatel

Už před pár dny na francouzskej stránkách psali, že by měl v Chelsea nejlepší výchozí pozici.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to už tolik nesleduju,protože to akorát naštve.Jednou tohle,pak tamto a nakonec tenhle.Hlavně ať se rozhodne a můžem jít kdyžtak o dům dál. Anglie tvrdí Man Utd nebo City vesměs a ve Francie zase tvrdí Chelsea nebo Man Utd.Fakt nevím.

Reagovat
stas87

stadion perfektny,moc sa mi tam pacilo,skoda ze uz neostal cas na prehliadku mesta...

Reagovat
smazaný uživatel

čekam až začnou představovat ukrajinská města... a poteče špina v komentářích... je to takova "heska" tradice česka

Reagovat
smazaný uživatel

V klidu, Češ takhle plivou i na svoje města

Reagovat
centos

Já jsem na to docela zvědav. Vůbec nevím, jak to tam vypadá.

Reagovat
smazaný uživatel

to ne maš Google Earth na PC ? tam jsou fotky

Reagovat
centos

To vyžaduje snahu. Nechám si to naservírovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
salami

Reagovat
smazaný uživatel

Lech Poznan ma dobry štadion aj fans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
penepi

Poznań, Poznań, Lech Kolejorz!

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
smazaný uživatel

krasne mesto, krasny stadion, mel jsem moznost tam byt (ve meste), parada

Reagovat
stas87

rynek parada vravis?my sme videli len hotel,dialnicu,stadion a samoobsluhu

Reagovat
smazaný uživatel

a McDonald

Reagovat
stas87

toto sa ma netyka pamatas:vylezte vy kurvy!

Reagovat
smazaný uživatel

jop, Arneho hláška roku

Reagovat
Arne

Reagovat
Hiko

Beztak nejlepší stadiony na ME měli v Portugalsku Bláznivá Braga, barevně rozjančené Aveiro, "angličtější než anglické" Bessa (Boavista), kotel na Benfice, zajímavě řešené Dragão... Zato z roku 2008 si nevybavuju jediný stadion, který by mě zaujal.

Reagovat
partaS

Braga, s tou skálou za brankou byla výborná

Reagovat
PJ

Reagovat
centos

Reagovat
alegre

Psalo se o tom moc hezky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Dobry Clanek!!!

Reagovat
Shevchenko

Lech slaví narozeniny ve stejný den jako já.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele