Představujeme města Eura 2012 - Kyjev

08.06.2012, 15:54
Profily, historie
Zaujalo nás
Ve Varšavě Euro 2012 začne, v Kyjevě skončí. V hlavním městě Ukrajiny bude "doma" Švédsko a postupně ho navštíví Ukrajina, poněkud zvláštní, Anglie a Francie. No a kdyby snad náhodou Zlatan Ibramović a spol. skupinu vyhráli, tak si tu v klidu počkají na čtvrtfinálového soupeře.

Historie

Kyjev je jedním z nejstarších a také nejdůležitějších měst východní Evropy a spolupodílel se na rozvoji civilizace Slovanů v této části světa. S přesností se neví, kdy bylo místo, kde se dnes Kyjev nachází, osídleno. Proto bylo v roce 1982 rozhodnuto Nejvyšším Sovětem, že oslavy 1500 let Kyjeva budou v květnu téhož roku.

Historie města je opravdu zajímavá. Vezměme jí století za stoletím.

V.-VI. - první osídlení, nález keramiky typu Korčak a byzantských mincí
VI.-VII. - jsou doloženy první dřevěné stavby, ale žádné hradiště, tedy jeho základy, nebylo nalezeno. Na kterých místech začali první obyvatelé Kyjeva stavět? Na třech okolních vyvýšeninách: Zámková hora, Dětinky a Starokyjevská hora. Arménský historik Zenob Glab a později ruské Pověsti dávných dob popisují celou událost následovně: Bratři Kyje, Šček a Choriva z kmene Poljanů se po příchodu usídlili na třech pahorcích. Pojmenovali je Boričev, Ščekovina a Chorevica, po nejstarším pak celé nově vznikající osídlení, Kyjev.
860 nebo 866, podle různých pramenů - Kyjev ovládli varjagští bojovníci Askold a Dir, zůstali až do roku 882, kdy padli v boji s novgorodským knížetem Olegem.
IX. - centrum obchodního a politického života, spojení s Byzantskou říší. Nálezy tří hradišť na Zámkové, Starokyjevské a Lysé hoře.
X. - kníže Vladimír I. přijímá křesťanství, 989-996 nechá postavit Desátkový chrám sv. Bohorodičky a přestaví knížecí sídlo podle byzantského vzoru.
XI. - Syn Vladimíra I., Jaroslav Moudrý, nechal okolo města postavit val, vyrostla Zlatá brána a katedrála sv. Sofie. Stály zde desítky kostelů, klášterů a bojarských dvorců. Řemesla našla své místo v podhradí zvaném Podol. Za branami města se skvěl klášter Kyjevskopečerská lávra, centrum vzdělanosti a kultury.
XII. - Kyjev ztrácí na významu, jeho poloha se stává nevýhodnou, obchod s Byzancí uvadá. Roku 1157 Kyjev dobyl vladimirsko-suzdalský kníže Jurij Dolgorukij a ihned přijal titul "velikého knížete kyjevského". Jeho syn Andrej Bogolubskij však zpustošené město opustil. Proto je rok 1169 považován za konec Kyjevského státu.
XIII. - roku 1240 město vyplenily mongolské hordy chána Bátúa, popelem lehly stavby jako Desátkový chrám nebo Zlatá brána. Roku 1299 se kyjevský metropolita přestěhoval do Vladimiru.
XIV. - od roku 1363 se Kyjev stává součástí Litevského velkoknížectví, později také Polsko-litevské říše.
XV. - 1471 - středisko Kyjevského vojvodství. 1497 - samospráva podle Magdeburgského řádu.
XVII. - kozácká povstání dostávají Kyjev pod ruskou správu, definitivně se tak stává po podpisu Věčného míru v roce 1686.
XVIII. - 1797 - centrum Kyjevské gubernie
XIX. - 1834 - založení Univerzity sv. Vladimíra, která se dnes jmenuje podle slavného básníka a umělce Tarase Ševčenka.
XX. - po svrhnutí carské moci a nastolení vlády bolševiků v roce 1917 byla v Kyjevě ustavena Centrální rada a vyhlásila nezávislou Ukrajinu. Po dvou letech krutých bojů však zvítězila vojska nepřítele a Ukrajina se stala sovětskou. Až v roce 1934 byl Kyjev jmenován hlavním městem, místo levicovějšího Charkova. Po útoku na Sovětský svaz německá vojska obsadila Kyjev 19. září 1941. Mezi prvními vstoupila do města slovenská "Rychlá divize". Okupanti se dopustili neuvěřitelného zvěrstva na místním obyvatelstvu. Již 29. a 30. září zvláštní jednotky SS v rokli Babí Jar postřílely více než 33 tisíc kyjevských Židů. Město, téměř zničené, bylo osvobozeno 6. listopadu 1943, tedy v předvečer 26. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Stalo se tak na přímý Stalinův rozkaz. Tentokráte v prvních řadách stáli vojáci 1. Československé samostatné brigády.
V roce 1991 se Kyjev stal hlavním městem samostatné Ukrajiny.

Vydubycký klášter a město v pozadí
© Volodymyr Levčuk
Náměstí Nezávislosti

Stojí za návštěvu

Kyjev je moderní metropole, ale i tak na vás na každém kroku dýchá historie. Více než 100 muzeí, 33 divadel, 141 knihoven. Většina návštěvníků do toho města přiletí. Po opuštění letištní budovy je rozumné najmout si taxi. Jezdit po silnicích a ulicích Kyjeva je podle práva silnějšího a rychlejšího, ten vyhrává. Předjíždí se zprava, zleva, z jednoho jízdního pruhu do druhého, omezení rychlosti je cár papíru. Ale je třeba uznat, že dálnice je v perfektním stavu...

Na náměstí Nezávislosti stojí hotel Ukrajina, typická stavba z dob sovětské nadvlády, postaven byl v roce 1961. Známý Chreščatyk patří společně s náměstím ke středobodu Kyjeva. Desítky restaurací a řetězců světových značek, menu podle receptů snad všech chutí zemí celého světa, značkové obchody, podzemní obchodní centrum. A na každém kroku připomínky doby nedávno minulé. V Parku Chreščatyk je to Oblouk přátelství, 50 metrů vysoký, připomínající soužití Rusů a Ukrajinců. Nebo monumentální pomník Matka vlasti, z daleka viditelný.

Za zmínku stojí most přes řeku Dněpr, postavený anglickým inženýrem Charlesem Blacker Vignolesem v letech 1847-1853. Má čtyři hlavní oblouky, měří 800 metrů a ve své době byl v Evropě nejdelší svého druhu.

Dále je třeba navštívit Zlatou bránu, rekonstruovanou v roce 1982. O celé řadě církevních památek jsme se zmínili již v kapitole Historie, a tak jen krátce: Katedrála sv. Sofie, patří ke světovému dědictví na listině UNESCO, Vydubytsky monastyr z XI. století, klášter Kyjevskopečerská Lávra, další památka na listině UNESCO. Ale také je nutno doporučit návštěvu Muzea Velké vlastenecké války 1941-1945.

Kyjev stojí opravdu za návštěvu a nelze na pár řádcích popsat všechny krásy a zajímavosti tohoto města...

Kyjevskopečerská Lávra
© Alexandr33 / photographic.com.ua
Zlatá Brána

Osobnosti

Nikolaj Alexandrovič Berďajev, 1874-1948, ruský křesťanský filosof a publicista, blízký personalismu.
Michail Afanasjevič Bulgakov, 1891-1940, sovětský prozaik a dramatik první poloviny 20. století.
Dmitrij Grigorijevič Bogrov, původním jménem Mordechaj Gerškovič Bogrov, 1887- 1911, student práv, člen strany socialistů-revolucionářů, agent Ochranky a vrah ruského ministerského předsedy Pjotra Stolypina.
Kazimir Severinovič Malevič, 1878-1935 malíř a teoretik umění, průkopník geometrického abstraktního umění a otec avantgardního hnutí suprematismu.
Golda Meirová, 1898-1978; v letech 1969 až 1974 byla ministerskou předsedkyní Izraele. Historicky byla první a dodnes jedinou ženou v tomto úřadě, zároveň v pořadí pátou osobou v této funkci a rovněž tak v pořadí třetí ženou na světě vůbec, která úřad ministerského předsedy zastávala.
Igor Ivanovič Sikorskij, 1889-1972, byl leteckým konstruktérem a průkopníkem letectví. Jako první navrhl a postavil čtyřmotorový letoun (RBVZ Russkij Vitjaz), letadlo se samonosným křídlem a první úspěšný vrtulník s konfigurací jednoho hlavního rotoru a jednoho ocasního.
Michail Ivanovič Těreščenko, 1886-1956, ruský podnikatel, majitel cukrovarných závodů a roku 1917 prozatímní ministr financí a zahraničí.
Milla Jovovich, 1975-?, herečka, modelka, zpěvačka a módní návrhářka.

Chrám svatého Ondřeje
© Dezidor
Chrám svaté Sofie
© Elke Wetzig/CC-BY-SA

No konečně, fotbal!

Kyjev a fotbal? Samozřejmě Dynamo. Klub byl založen 13. května 1927, po celou dobu hrál 1. sovětskou ligu a po rozpadu SSSR tu ukrajinskou. Stal se 13x mistrem SSSR, stejný počet titulů má od roku 1992 na Ukrajině. Zajímavostí je rovněž to, že vyhrál 9x sovětský a 9x ukrajinský pohár. Jen zisky superpoháru se liší: tady Ukrajina poráží Sovětský svaz 5:3!

Dynamo dosáhlo celé řady úspěchů také na mezinárodním poli. Stalo se 2x vítězem Poháru vítězů pohárů, jednou pak také evropského Superpoháru. V tehdejším PMEZ se 3x probojovalo do semifinále a 5x do čtvrtfinále.

Mezi hvězdy fotbalu v Kyjevě samozřejmě patří Oleg Blochin, který v letech 1969-1987 nastřílel v dresu Dynamu 211 branek v 432 zápasech. Za SSSR hrál 112 utkání a zapsal se do knihy seznamu střelců ve 42 případech. Je držitel Zlatého míče UEFA z roku 1975. Na Euro 2012 povede reprezentaci Ukrajiny.

Nelze zapomenout na další dvě slavná jména: Sergij Rebrov a Andrij Ševčenko. První hrál za Šachtar a Dynamo, v roce 2000 odešel do Anglie, kde oblékal dres Tottenhamu a West Hamu, mezi tím si na rok odskočil do tureckého Fenerbahce. Vrátil se na tři roky do Dynama a svou fotbalovou dráhu ukončil v Rubinu Kazaň. Druhý je držitel Zlatého míče UEFA 2004, z Dynama odešel do AC Milán, následně do Chelsea a v roce 2009 se vrátil zpět domů.

A co další borci, kteří patřili ke hvězdám své doby? Oleksij Michailičenko, hrál za Sampdorii a Glasgow Rangers. Viktor Kaněvskij, k prvnímu zápasu v dresu SSSR nastoupil 30. srpna 1958 proti Československu. Anatolij Byšovec, odehrál v dresu Dynamo 139 utkání, za SSSR pak dalších 39, byl trenérem národních týmů SSSR, Ruska a Jižní Korey. Nezapomenutelný Valerij Lobanovskij, který odehrál 253 ligových zápasů, ale mnohem více se proslavil jako trenér. Vedl reprezentace SSSR, SAE, Kuvajtu a Ukrajiny.

Myslím si, že se musím zmínit ještě o jedné události, která se nesmazatelně zapsala do historie klubu. V létě roku 1942, v době německé okupace, výběr Wehrmachtu, jakýsi národní tým 3. říše, vyzval jedenáctku FC Start k přátelskému utkání. Tento ukrajinský tým tvořili většinou bývalí fotbalisté Dynama Kyjev. Němci byli přesvědčeni o svém snadném vítězství, perfektní výzbroj a dostatek potravin na jejich straně, staré kopačky, potrhané oblečení a jídlo na lístky, na straně druhé, je k tomu předurčovaly. Dali také první branku, ale Ukrajinci do poločasu skóre obrátili a do šaten se odcházelo dokonce za stavu 3:1. Do místnosti, kde odpočívali hráči FC Start, se o přestávce dostavil vysoký německý důstojník a oznámil následující: "Němečtí vojáci na dobytých územích neprohráli jeden jediný zápas. Musí vyhrát také dnes. V opačném případě počítejte s následky!" Hrdost Ukrajinců ovšem zvítězila nad hrozbou ze strany okupantů. Po návratu na hrací plochu padaly další góly, za stavu 5:3, ještě dlouho před 90. minutou, rozhodčí zápas ukončil. Týden nato, po dalším snadném vítězství nad jedním z německých vojenských týmů, byli hráči FC Start zatčeni, údajně kvůli členství v NKVD (sovětská bezpečnostní služba). Jeden byl umučen k smrti, další byli převezeni do pracovního tábora, kde byli o několik měsíců později další tři členové týmu popraveni...

V Kyjevě ještě existují další fotbalové kluby, například Arsenal, bývalé armádní CSKA, a Obolon, který sponzoruje známý pivovar a na dresech se objevuje značka jeho piva. V právě skončeném ligovém ročníku Dynamo skončilo na druhém místě, o čtyři body za Šachtarem Doněck, a bude hrát předkola o postup do hlavní soutěže Ligy mistrů. Arsenal jde z pátého místa do Evropské ligy a Obolon sestupuje. K záchraně mu chyběly dva body a jeden gól.

Stadion - Olimpijskyj

Kdysi se na tribuny vešlo daleko více lidí, v roce 1975 utkání domácího Dynama s Bayernem Mnichov sledovalo 102 tisíc nadšených diváků. Aby také ne, jejich oblíbenci vyhráli 2:0, celkově 3:0 a stali se držiteli Superpoháru UEFA. Všechny tři branky měly stejného autora - Olega Blochina. Dnes se mluví o 70 050 místech, oficiálně pro utkání UEFA 60 tisíc. Ale v každém případě se jedná o největší stadion pro Euro 2012.

První gól na rekonstruovaném stadionu dal Andrij Jermolenko 11. listopadu 2011, Ukrajina nakonec remizovala s Německem 3:3.

Zápasy

11. června 20:45 Ukrajina - Švédsko, 15. června 20:45 Švédsko - Anglie, 19. června 20:45 Švédsko - Francie. A pak také jedno čtvrtfinále a samozřejmě boj o zlato a titul evropského šampióna.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


Tímto končí naše putování po městech, kde se budou hrát utkání Euro 2012. Setkáme se znovu při MS 2014 v Brazílii? Přeji vám hodně radosti při sledování všech zápasů. Fanděte těm svým! A vyhrávejte! Všichni!

A nezapomenout: fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (28)

Přidat komentář
madridcan

Milla Jovovich Piaty Element

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mužatka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Městu 1500 let... Úcta

Reagovat
REPLIKATOR

U 2. otázky jsou špatné možnosti

Reagovat
mickey mouse

jj zrovna sem to chtěl napsat

Reagovat
PJ

opraveno

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
madridcan

Jooooj musim tipovat este raz

Reagovat
alegre

Chyba byla moje, ale ne v počtu vítězství v Pohárech. Vypadlo mi tam slovíčko SUPER, mělo se jednat o Superpohár. Omlouvám se...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, Dynamo bohužel skončilo druhé. Bohužel sezonu rozhodl neuvěřitelný zářez Dynama v rozhodujícím vzájemném zápase v Doněcku, do té doby Kyjev ligu vedl. Na Ukrajině z toho byl slušný skandál, ale není to nic nového, majitelem Šachťaru je známý mafián Rinat Achmetov a nebyl to zdaleka první ani poslední zápas, kdy šli sudí Doněcku naruku. I letos takových pochybných zápasů bylo povícero...

Reagovat
smazaný uživatel

v Kyjevě nadil se taky Sikorskyj

Reagovat
smazaný uživatel

no v těch tipech mám skoro samé 0

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Kyjev je opravdu krásné, starobylé avšak i moderní město, měsíc by Vám nestačil na to, abyste poznali všechny jeho krásy.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

, jenom se divím, že autor nezmínil dalšího hráče Dyn. Kyjev který získal zlatý míč- Igora Belanova

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

super město, super stadion... prostě tradice nic vic

Reagovat
JIMMY-PO

nechápem načo má UEFA milión požiadaviek pri stavbe alebo rekonštrukcii štadiónov keď aj tak obmedzuje kapacitu potom

Reagovat
smazaný uživatel

To taky opravdu nechápu, UEFA je banda idiotů. Nevím, těch 10.000 lidí dolů se mi zdá přitažených za vlasy, myslím, že jsem kdesi četl 3-4000, ale nejsem si jistý - ale i kdyby to bylo 55, tak je to kravina. V každém případě je fakt, že pokud stadion musí splňovat veškerá bezpečnostní kritéria, tak má být využita celá kapacita.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co, fantíku? Budeš zase vzor?

Reagovat
fantomas

Psal sem to už u prvního článku, že se těšim, až pudu příkladem..

Reagovat
smazaný uživatel

Co se týče Olympijského stadionu, ten má jedinečnou střechu, která není nikde jinde ve světě. Jsou v ní speciální závěsné vzpěry, tzv. deštníky s průhlednými kopulemi na vrcholu a ty přenáší sluneční světlo do na stadion. 100% střešních stojanů jsou kryty membránovou střechou. Za zmínku stojí jistě i konferenční budova před stadione, která je však součástí stadionu, na snímku bohužel není vidět. Její součástí jsou různé konferenční sály, salonky, mediální centra, restaurace, novinářské zóny, haly apod. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kyiv_Olympic_Stadium_Oct_2011.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tam se nedostaneme!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele