Představujeme města Eura 2012 - Lvov

07.06.2012, 00:01
Profily, historie
Zaujalo nás
Ve Lvově budou hrát Němci, Portugalci a Dánové. Rozdají si to mezi sebou a ještě k tomu si udělají krásný výlet do Charkova, kde na každého z nich budou čekat Nizozemci. Taková je skupina B...

Historie

Lvov se v ukrajinštině píše Львів a vyslovuje Lviv. Území, kde se dnes Lvov nachází, bylo osídleno v pátém století, o 400 let později až sem zasahovala Velkomoravská říše. V desátém století to bylo jak v přetahované, Polské království, Kyjevská Rus, sem a tam.

První zmínky o tomto městě pocházejí z roku 1256, píše se o něm v Haličsko-volyňském letopisu. Ten sleduje dění v širokém prostoru střední a východní Evropy 13. století. Haličsko--volyňské knížectví se rozvíjelo na velmi exponovaném pomezí střední a východní Evropy a bylo nuceno žít v neustálém kontaktu se světem pravoslaví a katolicismu, světem baltského pohanství a stepních etnik. Jak dokazuje i místní letopis, kultura Haliče a Volyně překonala konfesní bariéry a díky stýkání se odlišných kulturně-geografických celků umožnila Haličsko-volyňskému knížectví stát se na jistou dobu originální kontaktní zónou, prvkem spojujícím střední a východní Evropu.

Zakladatelem města byl princ, později král, Daniel z Haliče a jméno dostalo po synovi tohoto panovníka jménem Lev. Lvov se ihned stal obchodním centrem oblasti a zájem o něj měl opravdu každý soused. Roku 1340 ho dobyla polská vojska pod velením krále Kazimíra Velikého. Město bylo kompletně zničeno, a tak ho museli postavit kousek vedle, na zelené louce.

Ve své více než 700 let trvající historii se Lvov dostal pod vládu několika mocností, až se konečně stal opravdu ukrajinským. Haličsko-volyňské knížectví, Polsko, Habsburská monarchie, Sovětský svaz, Ukrajina. Takhle šel ve Lvově čas:

1356 - městská práva, německá menšina ho pojmenovala Lemberg
1389 - hlavní město Rusínské provincie
1412 - sídlo Římskokatolické arcidiecéze
1444 - udělena základní práva, město vzkvétá, je na cestě mezi Střední Evropu a Černým mořem. Rovněž se stává důležitou pevností království
17. století - na městské brány postupně klepají vojska švédská, maďarská, turecká nebo ruská, o kozácích ani nemluvě.
1648 - kozáci našli spojence v Tatarech z Krymu a Lvov obklíčili. Město nebylo zničeno, kozácký hejtman Bohdan Chmelnický dostal 250 tisíc dukátů a kozáci odtáhli.
1672 - zálusk dostala pro změnu Osmanská říše, ale vojska odešla s nepořízenou.
1704 - Karel XII, král švédský, jako první dobyl Lvov. Krátce...
1772 - konec polské nadvlády, přicházejí Rakušáci, Lvov se stává hlavním městem Haliče

V XIX. století rozvoj pokračuje, jak hospodářský tak kulturní a v roce 1910 je Lvov čtvrtým největším městem Rakouska-Uherska. Přišla 1. světová válka a s ní kruté boje ve městě a okolí. Po skončení války město připadá Polsku a stává se třetím největším a druhým nejdůležitějším na poli kulturním a akademickém. Okupace ze strany Sovětského svazu začala v roce 1939, německá armáda pak převzala moc v letech 1941-1944. Během dvou let pobytu Sovětů trval na Západní Ukrajině a ve Lvově strašný teror (vedený NKVD), takže Ukrajinci vítali Němce jako osvoboditele. Bilance následujícího řádění vojsk III. říše je otřesná. Na 200 tisíc Židů bylo popraveno, další desítky tisíc lidí skončily ve vyhlazovacím táboře Belzec...

Po skončení II. světové války připadlo město Sovětskému svazu a stalo se součástí Ukrajinské sovětské socialistické republiky. Historické centrum Lvova patří k nejvýznamnějším evropským a světovým kulturním památkám, o čemž svědčí jeho zápis na seznam UNESCO (v r. 1998).

Staré město © Jan Mehlich

Stojí za návštěvu

V současnosti je Lvov moderním městem, kde žije více než 830 tisíc obyvatel. Od roku 1998 je centrum Lvova zapsané do seznamu světového dědictví UNESCO. Na jeho území se nachází 55% všech ukrajinských kulturních památek a 1,5 milionu muzejních artefaktů.

Zvláštností architektonického slohu Lvova je to, že každá následující zástavba města se prováděla bez ničení předešlé, takže v současnosti lze ve městě najít různé architektonické slohy: renesanci, baroko, klasicismus, eklektiku, modernu nebo konstruktivismus.

Ve Lvově je hodně kostelů, soborů (pravoslavných chrámů) a klášterů: Nanebevzetí Panny Marie (Uspenský), Latinská katedrála, Svatého Jiří, Arménský kostel, Dominikánský kostel, kostel Jezuitů. K nejvzácnějším architektonickým církevním památkám Lvova patří také kaple Třech svatých, Kampiánů a Boimů, architektonický komplex Bernardinského kláštera.

Hlavní budova Bernardinského kláštera pochází ze 17. a 18. století. Rozléhá se v areálu, jehož základem byl městský val mezi Haličskou branou, Královskou baštou a vrchem, resp. mohutnou baštou Bernardinskou. Je považován za jeden z nejskvostnějších lvovských architektonických celků, spojující rysy renesance a střídajícího se manýrismu. Památník se nejednou restauroval, naposledy to bylo v sedmdesátých letech 20. století. Dřevěné konstrukce kláštera z 15. století se v důsledku častých požárů a následných rekonstrukcí, během 17. - 18. století, vyměnily za kamenné.

Jedním z nejznámějších kostelů ve Lvově je chrám Pokrovy svaté Bohorodice, který se nachází na ulici Hrušovského. Architektem stavby je Ital F. Placidi a pro milovníky barokní architektury a sochařství bude zajímavé toto místo navštívit. Až do roku 1990 se tento chrám jmenoval kostel Svatého Mikuláše.

Jedním z nejvýraznějších příkladů barokní architektury ve Lvově je Dominikánská katedrála a klášter. V současnosti nese tento chrám název Svaté Eucharistie. Kamenný kostel má podobu kříže s oválnou střední částí. Shora je velká kupole, kterou drží šestnáct mohutných dvojitých sloupů. Po celém obvodu štítu průčelí jsou v různých úhlech rozmístěny sochy a tím dodávají celku dynamiku a expresi.

Ve Lvově je mnoho historických, kulturních a architektonických památek a navštívit je všechny je velice těžké. Nejzajímavější je staré centrum města, které je zaneseno na seznam UNESCO. Během víkendu je z něj pěší zóna, takže lze nerušeně bloumat úzkými uličkami se starou dlažbou.

Kostel Svatého Jiří © Jan Mehlich
Dominikánský kostel
© Maciej Szczepańczyk

Osobnosti

Leopold von Sacher-Masoch, 1836-1895, spisovatel, utopista, autor Venuše v kožichu, podle něj se užívá výraz masochismus.
Ivan Franko, 1856-1916, básník, překladatel děl Williama Shakespeara, Calderóna de la Barca, Danteho, Victora Hugo a Goetheho.
Paul Muni, 1895-1967, herec. Emigroval do USA, když mu bylo 7 let. Získal Oskara za svou roli ve filmu The story of Louis Pasteur.
Stanisław Lem, 1921-2006, polský spisovatel sci-fi. Jeho díla byla přeložena do 41 jazyků.
Emanuel Ax, 1949-?, pianista, držitel několik cen Grammy.
Ruslana, 1973-?, zpěvačka, vítězka hudební soutěže Eurovision 2004 s písní Wild Dances.

No konečně, fotbal!

Lvov je kolébkou sportu na Ukrajině. Zde se hrála první utkání ve fotbale, ledním hokeji, basketbalu, ragby, vodním pólu... Samozřejmě, že se v té době jednalo o zárodky sportu na tehdejším polském území, dnes ukrajinském. Polský a ukrajinský fotbal má tedy stejné kořeny. První zápas se odehrál 14. července 1894, o 17 let později byl založen Polský fotbalový svaz a ve Lvově, na stadionu Slavie Lvov, později se jmenoval tento klub Czarni, byly k vidění první tři oficiální souboje. Slavia byla prvním profesionálním klubem, rok založení 1903.

LKS Lechia Lwów následovala příklad svého rivala, rychle se připojil další klub, tentokráte se jednalo o LKS Pogoń Lwów. A právě posledně jmenovaní byli nejslavnější. V letech 1922-1926 se stali 4x mistry Polska. Na konci dvacátých let byl čtyrlístek kompletní, na fotbalové mapě Lvova se objevil Hasmonea Lwów.

Po II. světové válce a příchodu sovětské moci, se vše změnilo. Czarni, vítěz Poháru Polska z roku 1935, zmizeli, stejný osud potkal Pogon, z důvodu masivní emigrace polského obyvatelstva. A z Lechie se stala Lokomotiva. Ale Pogon se vrátil k životu, od roku 2009 je registrován jako amatérský klub.

FK Karpaty Lvov, rok založení 1963, je aktuálně jediným zástupcem města v nejvyšší ukrajinské lize. V éře Sovětského svazu dosáhl tento klub nejvýraznějšího úspěchu, vyhrál národní pohár. V té ukrajinské byl jednou třetí v lize a dvakrát se probojoval do finále poháru.

Kazimierz Górski, Ryszard Kocewicz, Michał Matyas a Wacław Kuchar, trenéři polské národnosti, pocházejí ze Lvova. Kazimierz Hemerling přeložil Pravidla fotbalu do polštiny v roce 1904, později to samé, ale do ukrajinštiny, udělal Ivan Boberskij. Nejznámějším z odchovanců lvovské fotbalové líhně je obránce Oleh Lužnyj, který hrál za Karpaty, odešel do Dynama Kyjev a později oblékal dres Arsenalu a Wolverhamptonu.

Arena Lviv

Kombinace tradiční místní architektury s moderními prvky. To je nejmenší ukrajinský stadión pořádající Euro. Slavnostně byl otevřen v říjnu 2011, první utkání se hrálo 15. listopadu a Ukrajina gólem Marka Deviče v nastavení porazila Rakousko 2:1. Na tribunách se tísnilo 34 tisíc diváků, ale oficiální kapacita pro EURO 2012 je o 4 tisíce nižší. Úchvatný byl večer uvedení stadionu do provozu. Na dva tisíce umělců, tanečníků, herců, zpěváků a akrobatů zde připomnělo historii Lvova. Americká zpěvačka Anastacia a ukrajinská vítězka Eurovision 2004 Ruslana večer zpříjemnily svým vystoupením.

Zápasy

9. června 20:45 Německo - Portugalsko, 13. června 18:00 Dánsko - Portugalsko, 17 června 20:45 Dánsko - Německo.



Soutěž

Také u příležitosti představování měst pořádajících Euro 2012 budete mít možnost hrát a tipovat o ceny. Prvních pět si rozdělí suvenýry s motivy české reprezentace a trička EuroFotbalu.

Označte odpovědi na otázky a také svůj tip na zadaný zápas. Své odpovědi můžete měnit až do začátku tipovaného zápasu. O pořadí bude samozřejmě rozhodovat celkový počet nasbíraných bodů, při rovnosti pak budeme losovat.

Dnešní otázky:


V příštím díle zakončíme naše putování tam, kde prvního července skončí i celé Euro - v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (44)

Přidat komentář
domingo

Videt v jenom seznamu Stanislawa Lema a Ruslanu je neuveritelne brutalni..

Reagovat
pospech11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
centos

Eurovize je peklo

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by to bylo ještě brutálnější,kdyby jsme věděli ,kolik lidí zná Ruslanu a kolik Lema. I když pravda,populace Eurofotbalu je inteligentnější než většinová populace,takže tady věřím........

Reagovat
smazaný uživatel

Stadion

Reagovat
Kowe

mě se třeba libí http://goo.gl/VKFN9

Reagovat
fantomas

Z hlediska architektury určitě zajímavej.

Reagovat
Kowe

což je pro mě rozhodně velký plus.. oproti těm tradičním stadionům má něco do sebe nejhezčí stadion letošního EURO a jeden z nejzajímavějších stadionů vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Já mám rád i ještě neotřelejší experimenty, jako třeba projekty chystaný pro MS v Kataru, takže tohle víceméně je něco pro mě...

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám rád klasiku. Pravý fotbalový stadión. Pro mně nej stadion na Ukrajině rozhodně Donbass.

Reagovat
fantomas

Já taky; ale i experimenty no.

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba nejhezčí stadion EU prostě není. Pro mně jich na 1.místě je asi 7 až 10.

Reagovat
Kowe

však Lvov u mě spojuje extravaganci s klasikou... klasický vzhled, kterej je pojetej jiným způsobem Donbass je pěknej, ale pro mě až moc svítící.. působí moc prvoplánově Lvov je větší umělecký dílo a tady ty železný konstrukce, to je něco pro mě

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Kowe

ten Charltonu je fakt podařenej který stadiony se ti v tom Kataru líbí? sou sice pěkný, ale působí to na mě hrozně na efekt.. jen aby ukázali, že na to mají

Reagovat
fantomas
Reagovat
Kowe

ten barevnej a ta loď se mě líbí taky (ikdyž furt to je tak, že to mají kvůli tomu aby se ukázali) a ještě ta 21, ale to se mě líbí jen ta stavba, jako stadion moc ne

Reagovat
HullCity

Píše občan země,která má takových stadionů plnou prdel,že?

Reagovat
HullCity

reakce na krleše

Reagovat
PJ

To, že tady takový stadióny nemáme, mu snad bere právo vyjádřit názor, že se mu stadión nelíbí?

Reagovat
smazaný uživatel

Lviv - nejhezčí město Ukrajiny

Reagovat
smazaný uživatel

tys tam byl?

Reagovat
smazaný uživatel

narodil sem se tam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko
Reagovat
smazaný uživatel

Lviv to je Braty Gadjukiny - http://www.youtube.com/watch?v=UX6EGrbX_IQ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, z alespon mluvis ukrajinsky, kdyz uz jsi "zi Lvova"

Reagovat
smazaný uživatel

тільки так

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

No máš recht. Historické.... a ta hudba k tomu

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybych neměl popis střelím ty obrázky klidně i k nám. Vůbec to nemá ten "východní ráz.

Reagovat
smazaný uživatel

strasne podobny mesto Praze nejhezci na Ukrajine

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Špilmachr

Koukam že to letos mastili jak Baniček u nas

Reagovat
božský John

Ukrajinská Praha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku slabší Praha, ale jinak jo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele