Příběh notesu, který měl před 60 lety otevřít Angličanům oči

24.11.2013, 23:06
Profily, historie
Na den přesně 60 let zítra uplyne od památného utkání ve Wembley, kde maďarský výběr i s Puskásem a Kocsisem coby první pevninský tým uštědřil hrdé Anglii porážku na jejím vlastním hřišti. Jak se tehdy Východoevropané na obávaného soka připravovali a proč jej deklasovali poměrem 6:3, odhaluje blok tehdejšího kouče Maďarů Gusztáva Sebese...

"Pokud by byl fotbal pravým uměním, bylo by tohle jako objevení neznámého obrazu Leonarda da Vinciho," libuje si Gyorgy Szollosi, šéf komunikace maďarské Puskasovy fotbalové akademie, jejíž členové i přizvaní experti prý nad luštěním Sebesova rukopisu strávili celý jeden rok.

Školní sešit nadepsaný výmluvně "Taktický plán pro londýnský zápas" totiž ukrývá jak nekompromisní glosy herního profilu anglických hvězd, tak stručný vhled do toho času nevídané maďarské taktiky, jejíž podstatu záhy ve své známé knize "Inverting the Pyramid" rozvedl anglický odborník Jonathan Wilson.

"Zezačátku Angličané vykazují nulový strach a za ohromné rychlosti, pomocí krátkých přihrávek diktují tempo hry. V důsledku vysokého tempa však Angličané začínají odpadávat zhruba po půlhodině hry," poznamenal si Sebes pár týdnů před vzájemným střetnutím s Ostrovany během jejich remízy 4:4 se Zbytkem světa.

Následně si do Maďarska nechal navézt těžší balony britské provenience a přípravy mohly naplno propuknout. Při individuální analýze anglického celku si záhy pro neexistenci videa musel Gusztáv Sebes vystačit s vybranými prvoligovými maďarskými fotbalisty, kteří mu Angličany na trénincích ochotně suplovali.

A koho že měli představovat? "Stanley Matthews...po technické stránce nejlepší Angličan, ale nic zvláštního. Rád dribluje po vnější straně," zhodnotil maďarský trenér například učiněnou britskou modlu. "Alf Ramsey je pomalý, rychle se unaví, ale dovede dobře vystřelit. Má slušné přímé kopy," všiml si dále u jiné anglické legendy, zatímco Jackieho Sewella - toho času protagonistu nejdražšího přestupu v dějinách britské kopané - popsal stroze jako někoho "zavalitého a malého".

Celou hru Albionu vzápětí shledal dávno přežitou, a proto obyčejně náročnému komunistickému lídrovi země Mátyásovi Rákosimu bezostyšně slíbil velké vítězství. Maďaři prý v žádném případě nezklamou...

Angličtí tažní koně - Maďarští dostihoví koně 3:6

25. listopad 1953, Londýn, Wembley: olympijští šampioni, po tři roky neporaženi, versus matička fotbalu, která sebe sama stále považovala za výběr nadřazený všem ostatním.

Vycházela přitom ze své domácí neporazitelnosti s neostrovní celkem - pouze Irové na liverpoolském Goodison Parku (a dále pak USA na MS 1950) stihli na hrdý Albion vyzrát, než do Wembley dorazila zlatá maďarská skvadra a Angličanům definitivně srazila hřebínek. Pyšnému soupeři nadělila šest branek, když jej pomocí agresivního celoplošného presinku a kombinací fyzické i technické hry přehrála rozdílem několika tříd.

Jak přitom upozorňuje Jonathan Wilson ve své přelomové knize - nebylo to tak, že by se tehdy nám již dobře známý úpadek anglické kopané započal; ono se o něm spíše teprve od tohoto zápasu začalo veřejně mluvit a vůbec jakkoliv vědět.

"Bylo to, jako by se tažní koně střetli s těmi dostihovými," zkonstatoval pohoršeně hvězdný Tom Finney, toho času marodný v roli pozorovatele z tribuny. A nedávno rozluštěný bloček trenéra Sebese nepřímo přitakává: "Angličané hrají proti evropským týmům prakticky stejně, jako ony hrávaly před dvaceti lety."

Kde že tedy vznikl ten drsný rozdíl? V samotných prapočátcích, pochopitelně. Velký student taktiky v běhu dekád Jonathan Wilson poukazuje na skutečnost, že v Budapešti - stejně jako v Rakousku, kde se pro společnou minulost Maďaři chtě nechtě museli inspirovat - se debaty o fotbale vedly vesměs v intelektuální rovině. Mezitímco Albion uspokojeně zůstával při tradičním W-M systému (název zvolený pro obrazec, jaký rozestavení plus mínus utvářelo) s tuhou osobní obranou a bijcem na hrotu; Maďaři se raději pustili do výmyslu rámce, který by jim byl šitý na míru.

S klíčovou myšlenkou vystoupil konkrétně Márton Bukovi, kouč budapešťského MTK, kterého napadlo vizuálně přetočit W-M na M-M, což v praxi přinášelo možná jedinou, ale o to podstatnější inovaci - níže posazenou "devítku". Čili víc prostoru pro takového hroťáka, který v maďarském provedení zkrátka nikdy nebyl ten správný anglický ranař; a v důsledku i zesměšnění Angličanů na jejich posvátné půdě. Byl to totiž zejména Nándor Hidegkuti, kdo v téhle zbrusu nové roli upjaté Ostrovany nejvíc deptal.

Hidegkuti si osvojil funkci znamenitého dispečera (kterou na zlaté olympiádě obstarával Palotás) a Angličané rázem nevěděli, kde jim hlava stojí. Jejich osobní obrana byla totiž tak akorát vodou na mlýn hbitým křídlům. Sestupovat níže s devítkou bylo kontraproduktivní - v moderní terminologii šlo přeci jen o normálního ofenzivního záložníka.

Jenže Ostrované vyrůstali na numerech pevně propojených s posty a odlišným maďarským systémem číslování i rozestavení byli dočista popleteni. Hidegkuti pak mohl v poklidu zaznamenat hattrick a tvrdohlaví dinosauři z Albionu dostali nepěkně za uši také o šest měsíců později při odvetě v Budapešti - tentokrát poměrem 1:7.

"Nejvýznamnější kritikou tohoto (maďarského) stylu vždy byl nedostatek průbojnosti před brankou. Jeden by tehdy možná řekl, že dokonalý fotbal se nacházel někde mezi nekompromisní britskou metodou a tímto koumavějším přístupem. Včera Maďaři skrze perfektní týmovou hru dokonale demonstrovali takový středobod," napsal ráno po zdrcujícím debaklu Geoffrey Green v The Times.

Maďaři se potom z Wembley do své rodné krajiny vraceli jako obyčejní králové - a byli to právě oni sami, kdo pak utkání překřtil na takzvaný "zápas století". Zatímco po prohraném finále nadcházejícího mistrovství světa 1954 musela maďarská výprava po cestě domů kličkovat ve snaze vyhnout se pouličním demonstracím; Puskás následně během ligových zápasů musel snášet ohlušující pískot; na Sebesova syna čekala ve škole šikana; a na brankáře Gyulu Grosicse dokonce vězení...tenkrát socialismus velkolepě zvítězil!

A na Angličany čekalo nepříjemné bilancování, které jako by do jisté míry - s malým intermezzem v podobě kontroverzního triumfu na MS 1966 - trvalo až dodnes...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (80)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tom, teraz vážne. Znovu som vedel podľa nadpisu, že si to písal ty, "showman"

Reagovat
madridcan

Ejjjjj staci mi fotka a ked pridem domov, tak ten clanok zhltnem. Jeden z najvacsich kralov, ktory kedy behal po futbalovom ihrisku tyzden dozadu bolo 7 rokov od jeho smrti...az sa mi nechce verit...

Reagovat
fantomas

Prakticky vůbec to neni o něm teda, ale zhltni.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Madar jak madar

Reagovat
madridcan

Povedal notoricky taliansky klamar

Reagovat
smazaný uživatel

no dovol ty ovca, antonia banderasa urazat nebudes

Reagovat
smazaný uživatel

Kadafiho synovec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ok, bez toho no dovol, znie to moc gay, ale inak chod do riti

Reagovat
madridcan

Presla ma chut ale precitam....ako vsetko od teba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

díky

Reagovat
Aldeano

Ale čekal jsem jiného autora...

Reagovat
DelPiero137

stale ma fascinuje pribeh Arany csapatu. Ako mohla vzniknut taka vynimocna generacia jednotlivcou ktori dokazali hrat tak tymovo a genialne. A preco to viac Madari nevedeli zopakovat, co je potrebne nato aby vznikla takato generacia?

Reagovat
smazaný uživatel

Ta generacia bola vynimocna, neuspech vo finale s Nemcami ich hodne zrazil dole. Vseobecne vsak totalny pad madarskeho futbalu oznacuje katastrofalne fiasko na MS'86, odvtedy sa z komatu nevedia prebrat.

Reagovat
DelPiero137

To som cital ze na MS v Mexiku dopadlo katastrofalne. Ta generacia Arany Csapatu bola vynimocna, potom uz nemali ani zdaleka takych vynimocnych hracov vo svetovom meritku (mozno Florian).

Niekolko dekad mali spickovych hracov, ponatie hry a potom akoby utalo. Keby som to prirovnal, akoby sa Brazilcanom zrazu prestali rodid Peleovci, Ronaldovci a pod.

Reagovat
smazaný uživatel

Mali zopar kvalitnych a medzinarodne uznavanych hracov, z 80tych rokov si pamatam Nyilasiho, ci Detariho... V kazdom pripade tomu padu, ci ja to nazved zlomenemu vazu koncom 80tych rokov opat dopomohli politicke okolnosti v krajine, rovnako ako v '54

Reagovat
DelPiero137

Co to bolo v tych 80 rokoch, vies o tom viac? Tie mena som pocul, videl ich statistiky. Hlavne v Madarsku ich maju za vela.

Reagovat
smazaný uživatel

Vseobecne klima po pade rezimu, nahle a zbrkle odchody hracov do zahranicia, prilev penazi do vychovy mladeze, vysoka korupcia, v podstate ako v kazdej postkomunistickej krajine, prichod diletantov a amaterizmu do vedenia. Nabalilo sa toho dost na to, aby ten pad bol bolestivy. Madari boli vzdy hrdy futbalovy narod, pred MS'86 mali obrovske oci, hladky postup na ne, v pripravach porazka susednych a vtedy i velmi silnych Rakusakov, porazka velkej Brazilie doma na vypredanom nepstadione, ocakavania boli obrovske... A sampionat im ukazal bolestivu realitu a tvar v zrkadle, z coho sa uz po bliziacich sa zmenach v politike a sporte a teda transformaciam v strukturach nikdy nespamatali.

Reagovat
DelPiero137

Zaujimave, dik za objasnenie.Necudo ze mali velke oci na MS.

Reagovat
johan14

Aj Torocsik, či jak sa písal bol výborný. V tej dobe mali Maďari skvelé mužstvo.. Na Népstadione som bol, Maďari sa videli ako majsteri sveta po tom výsledku 3:0 proti Brazílii, oslavovala celá Budapešť a potom fasli od ZSSR 6:0. To bola facka jak Brno.

Reagovat
smazaný uživatel

Ona se jim po Maďarském povstání uplně rozpadla reprezentace. Pak trvalo nějakou dobu, než dali dohromady nový tým, nicméně OH vyhráli ještě v letech 64 a 68, v roce 72 byli ve finále. Dolu šli postupně od toho výše zmíněného fiaska v roce 86.

Ještě před úspěchy národního týmu v 50. letech měli ovšem úžasné hráče a před druhou světovou válkou měli s přehledem gólově nejproduktivnější útočníky ze všech zemí (však taky hrozně moc historických evropských a světových gólových rekordů pochází od Maďarů, v případě zájmu mohu dodat jejich seznam ). Maďarská liga byla jedna z nejkvalitnějších na kontinentě. Bohužel je jejich fotbal dnes na hodně špatné úrovni a nejsem na něj expert, abych dokázal předpovědět, zda to někdy bude lepší.

Reagovat
DelPiero137

Viac menej som o tomto vsetkom pocul (podunajska skola, MTK, Ferencvaros atd), aj pred zlatou generaciou, 2.svetovou mali vynimocnych hracov. Chapem ze po revolucii mnohi emigrovali, ale preco sa nezrodil novy Puskas, Kubala, Ctibor, Kocis atd ked nato mali fubalove zazemie v krajine?

Reagovat
johan14

Florián Albert bol vyhlásený ako najlepší futbalista Európy, Zlatá lopta 1967 ak si to dobre pamätám, po ňom to získal Georgie Best.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že aj v 60-tych rokoch mali ešte veľmi silný tím považovaný medzi najlepšie v Europe, to že sme ich porazili na MS 1962 v Chile bol malý zázrak, tlačili nás celý zápas, na MS 1966 porazili obhajcov z Brazílie, tiež to že sme ich nepustili na MS 1970 bolo veľkým prekvapením.

Reagovat
Puskas

Bene, Albert, Szentimihály... Je to tak trochu záhada, že jim tam vyschl pramen... Jak jsem psal v článku o Albertovi, řada novinářů mu klade za vinu, že díky jeho chování a přístupu šel pak fotbal u nich dolů, pak už měli jen tu a tam dva tři výborné hráče, ale od jeho konce kariéry to šlo rapidně z kopce s celou maď. kopanou.

Reagovat
smazaný uživatel

Maďarský tým padesátých let byl prostě úžasný. Hráči byli individuálně dokonalí, takticky to zase byla ze Sebesovy strany revoluce. Dominantnější tým vzhledem k době tu asi nikdy nebyl. Je věčná škoda dvou věcí. Za prvé, že se v důsledku politické situace rozpadli tak brzy a za druhé, že to v tom Bernu nedotáhli do vítězného konce.

Reagovat
božský John

Dost nadcasovy poznamky. Rek bych, ze to na Anglii sedne i tedka

Reagovat
smazaný uživatel

LEGENDA NEJLEPSI HRAC REALU MADRID VSECH DOB

Reagovat
smazaný uživatel

...TAKY LEGENDA OBOU REPREZENTACI, SPANELSKE I MADARSKE

Reagovat
smazaný uživatel

Docela rád bych si přečetl tu knížku od Wilsona. Četl ji někdo? Je to zajímavé čtení?

Reagovat
fantomas

Domingo si ji pochvaluje, já mám za sebou tři kapitoly a je to fakt ohromně čtivý. Neváhal bych.

Reagovat
domingo

Je to bible, pokud te zajima vyvoj taktiky, tak neexistuje lepsi knizka. I ta anglictina je velmi srozumitelna.

Reagovat
Maritazzi

Dneska jsem se do toho začetl a zatím velká spokojenost, díky oběma.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky oběma, domingo mi tou angličtinou odpověděl i na můj další dotaz jestli existuje český překlad.

Reagovat
fantomas

Jestli nekdy bude, tak prave od dominga, hadam.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli pro Anglii notes, tak pro Gambrinus ligu asi encyklopedii...a pro Filipa12 knihovnu v Ninive

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas psal tento článek?? Výborně napsáno! Miluju články z hodně dávné doby.

Hodně mě zaujalo tato pasáž: "Jenže Ostrované vyrůstali na numerech pevně propojených s posty a odlišným maďarským systémem číslování i rozestavení byli dočista popleteni" Jestli to byl záměr, tak to bylo geniální a nadčasové

A teďka perlička z jiné knihy: "Jaroslav sám vzpomíná na stereotypní hru Angličanů, kteří dostali od Maďarů sedm gólů. Měl svou teorii. Kdyby stroj jenom jezdil a neměl

brzdu, brzy by se rozbil." Ať žije Pluskal, Masopust, Novák, Borovička a Dukla Praha té doby

Reagovat
domingo

Tome, tys uz zacal s tim prekladanim Inverting the Pyramid?

Reagovat
fantomas

Však je to jen půlka kapitolky.

Reagovat
smazaný uživatel

matička kopane vyhrala 1-krat MS aj to doma za vydatnej podpory rozhodcov. ale vtedajší výber bol kvalitny to je pravda

Reagovat
johan14

Vtedy vyhral ManU s Bestom aj LM, takže kvalitu mali. Juhoameričania vtedy doplatili na tvrdosť aká bola prípustná na tých MS 1966, Pelého tam dokopali.

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
adalbertus

autor má u mně flašku ,jsem totiž nevěřil že o tom někdo napíše článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lamskej#RMCF

na tyhle články se člověk vždycky mega těší :) ...jak se prospím, bude pěkné počtěníčko ...dík že si někdo dal tu práci ....a víc a víc

Reagovat
smazaný uživatel

za clanok

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Upadok madarského futbalu je psychického rázu, podobne ako je to na Slovensku,máme rovnaké gény, dnešní Madari mali hlavne slovanské gény-t.j. psychická labilita. Napr. Cesi-za stáročia premiešaný s Nemcami majú silnú psychiku, nezvyknú sa zosypať.

Reagovat
Puskas

Maďaři že mají slabou psychiku?

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě trochu frenologie do toho zamíchej, ať to má grády.

Reagovat
Puskas

včera mi ti Tvoji borci prohráli lístek ve Znojmě

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, mně taky.

Reagovat
Rišan

Opět díky za cenný článek - nejen pro pamětníky jako já, který tu jsem patrně zcela osamělý, ale hlavně pro ty mladší, kteří z nedostatku jiného vzhlížejí k dnešní Spartě nebo - co je ještě horší -věnují všechen svůj stejně zaslepený zájem a obdiv miliardářským klubům anglickým, v nichž nehrají skoro žádní Angličané, španělským s nemnoha Španěly nebo dokonce italským, jejichž sláva dávno vyvanula (např. oba milánské).

Reagovat
Puskas

není nad nostalgii a romantiku dávných dob, kdy ti kluci přece jen hráli i srdcem

Reagovat
vlastik

sám tu nejsi, takový sabaton je ročník 1963

Reagovat
vlastik

a vůbec by mě zajímaly věkové statistiky uživatelů EF, kdo je nejmladší, nejstarší a tak. Nejmladší myslím fyzicky, ne duševně, tady bych pár kandidátu měl

Reagovat
madridcan

Najstarsi je tu pravdepodobne Alegre

Reagovat
smazaný uživatel

a Muzajs

Reagovat
adalbertus

kdepak

Reagovat
domingo

nejstarsi je Yarda, ten pamatuje jeste Habsburky

Reagovat
smazaný uživatel

tych si ale pamatuje kdekdo

Reagovat
Vasil

A Yardu tady někdo pomatuje? Však ten už pěkných pár let přispívá jenom pod clásico ne?

Reagovat
madridcan

Na Facebooku je aktivny trikrat tak

Reagovat
Vasil

A Kyslík ještě funguje? Vždycky jsem se bavil jak jste se uměli madristi s culés pěkně dohádat Teď už je tady moc lidí a nemám takovej přehled kdo je kdo.

Reagovat
Vasil

* bez "jste"

Reagovat
madridcan

Vo vela uzivateloch ho vidno, ale ti neprispievaju casto, takze sa uplne presvedcit nevies

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja napriklad som sa narodil uplne rovnako (den, mesiac, rok) ako eidur gudjohnsen))))

Reagovat
fantomas

Já jako Bebeto Bara Mamadou Ndiaye.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to si vcelku mlady sraco este a to sa musis na novy riadne zrubat)))))

Reagovat
smazaný uživatel

To ale není nijak zaslepený zájem, lidi ty kluby mají rádi a fandí jim s poprávu zcela čistým svědomím, fotbal je dnes mulitkulturní a komerční záležitost a jde zcela přirozeným směrem...mně se pak naopak nelíbí, že jsou někteří kritizováni za to, že fandí klubu, který neodpovídá nějakým totálně zastaralým, staromilským představám některých lidí...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Věk není zásluha. Pokud je někdo idiot jako mladý, s největší pravděpodobností jím bude i ve stáří. A spojovat s tímhle lásku ke klubu mi přijde zcestný.

Reagovat
johan14

Presne tak, rozdiel medzi starým a mladým hlupákom je len vo veku.

Reagovat
johan14

Ja si pamätám ešte časy Kvašňáka, Jokla, Joža Adamca, Kunu, Laca Petráša, Cubillasa , Banksa, Gerda Mullera, Rivelina, Johana Cruyfa aj Pelého. Ba dokonca aj na Ladislaa Mazurkiewicza ten chytal famózne v Mexiku 70 kým nenarazili na Brazíliu s vynikajúcim Jairzinhom. Tá naša prehra s Rumunmi ma mrzí doteraz. Pamätám aj na to ako vypadla Sparta do 2. ligy.Takže sám tu nie si.

Reagovat
risk je zisk

chci se zeptat proc zdejsi rejpalci nerypou do Puskase zato, ze reprezentoval 2 zeme?

Clanek

Reagovat
stas87

lebo hral v armadonom klube a v roku 56 bol prevrat,radsej ostal vonku,casom na neho snad komanci vypisali aj odmenu,on to nerobil z vypocitavosti,vtedy malo madarsko velku uroven a myslim ze sa da napisat ze siel vtedy z lepsiej repre do horsej

Reagovat
eleven11

keby sa revolúcia v 56 skončula inak,tak by možno real ani nemal toľko víťazstiev v PEM,ale teraz by tu boli samí fandovia Honvédu alebo iného maďarského klubu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele