Představení měst MS 2018 - Kazaň

12.06.2018, 16:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Kazaň leží v Tatarstánu, a proto zde žijí Tataři, 47.6%. Ale je také administrativním centrem Povolžského federálního okruhu, a tak mají mírnou převahu přeci jen Rusové, 48.6%. Město patří k největším v zemi, 1,2 milionu obyvatel, Volha se tu stýká s Kazankou a historie na vás dýchá na každém kroku.

Historie

Jsou to jen spekulace, ale říká se, že Kazaň byla založena někdy mezi 11. a 13. stoletím Bulharskými Turky. Zajímavostí ovšem je, že jedním z nejstarších historických nálezů je česká mince z 11. století s vyobrazením Sv. Václava. Ta byla nalezena v průběhu vykopávek v Kazaňském kremlu. Vlastní mince se zde začaly razit až o tři století později, v roce 1408, tedy v době, kdy se objevují první stavby městské pevnosti. Bez letadel, vlaků, autobusů a aut, i tak se místo stalo významnou zastávkou obchodníků na cestě ze Skandinávie do dnešního Íránu, dříve Persie. Vznikl zde bazar, perský nebo exotický trh, zejména s nábytkem.

Po zničení Zlaté hordy, s původním názvem Ulus Džuči nebo také Kipčacký chanát, součásti mongolské veleříše rozkládající se v prostoru východní Evropy a Sibiře, se dostal k moci Kazaňský chanát, který neuvěřitelně rychle bohatl. Bylo posíleno opevnění, opraveno sídlo vladaře. V roce 1487 se Rusové pokoušeli Kazaň dobýt, ale bez úspěchu.

A tak se musel objevit Ivan Hrozný, moskevský velkokníže a později první ruský car, který v polovině 16. století konečně Kazaň připojil k Rusku. Byl jmenován nový správce města, kníže Alexandr Gorbatyj Šujskij, za jehož vlády došlo k popravám stovek Tatarů. Jiní byli násilně obráceni ke křesťanství a později odsunuti do vzdálenosti 50 km od města. Mešity a paláce byly zbořeny, zkázu dokonal v roce 1579 obrovský požár.

Kazaňský chanát byl, za pomoci Rusů, na chvíli obnoven, ale v roce 1612 byla jeho nezávislost zrušena. V čele tohoto hnutí stál ruský nacionalista Kuzma Minin. Následuje století mnoha nejasností až se dostáváme do roku 1708 kdy byl celý chanát konečně kompletně zrušen.

Chánova mešita, © A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) [FAL], z Wikimedia Commons
Mešita Kul-Šerif, © A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) [FAL], z Wikimedia Commons

V době Petra Velikého, ruského cara, vyhlásili v Kazani gubernii a začaly se vyrábět lodě pro Kaspickou flotilu. Přišel rok 1774 a spolu s ním velké povstání pohraničníků a rolníků vedené Jemeljanem Pugačovem. Došlo k téměř úplnému zničení města, ale vše zachránila slavná ruská carevna Kateřina Veliká, která dokázala Kazaň znovu postavit na nohy. Byl povolen islám, diskriminace Tatarů ovšem pokračovala. I tak byl začátkem 19. století na místní univerzitě vytištěn korán a začal rozvoj města.

Století se chýlilo ke svému konci a město se stává průmyslovým centrem, kam se za prací stěhují tisíce lidí. Od roku 1875 spojení zajišťuje koňská dráha, která je v roce 1899 nahrazena elektrickou tramvají. Tataři posilovali svá práva, došlo k revoluci, 1905, byla vyhlášena kulturní autonomie, založeno tatarské divadlo, vycházejí noviny v jejich rodném jazyce.

Přišla bolševická revoluce, po ní občanská válka, 1917 - 1919, je vyhlášena Tatarská autonomní sovětská socialistická republika, TASSR. Ve městě žije 200 tisíc lidí, oblast se stává střediskem náboženských aktivit. Ale to se nezamlouvá moskevskému vedení, a tak, jako ostatně v celém SSSR, jsou uzavřeny nebo dokonce zničeny stovky kostelů a mešit.

Za 2. světové války sem byla přesunuta výroba celé řady průmyslových závodů, zejména vyrábějících tanky a letadla, dodnes zde funguje Kazaňský vrtulníkový závod. Po skončení války město rychle rostlo, v padesátých letech překonalo hranici 500 tisíc obyvatel, o třicet let později se jednalo o rovný milion.

Po pádu sovětské moci se začíná znovu výrazně rozvíjet tatarská kultura, stavějí se mešity a kostely. Centrum města prochází rozsáhlou rekonstrukcí, v Kazaňském kremlu je u příležitosti tisíc let od založení Kazaně slavnostně otevřena mešita Kul Šerif, ve stejné době zahajuje provoz metro.

Chrám všech náboženství, © Maarten (originally posted to Flickr as DSC_0161) [CC BY 2.0], prostřednictvím Wikimedia Commons

Průmysl

Snad stačí napsat, že v roce 2010 průmysl v různých odvětvích vyrobil zboží v hodnotě přes 128 miliard rublů... Lehký a potravinářský průmysl, chemický, petrochemický a strojírenský průmysl, patří mezi nejdůležitější. Kazanorgsintez, jeden z nejstarších chemických komplexů v Rusku, výroba výbušnin, továrny na výrobu letadel, KAPO - těžký nadzvukový bombardér Tu - 160, Kazaň Helicopters a KMPO.V Kazani sídlí šest z pětiset největších ruských výrobních společností, městská obchodní střediska mají rozlohu 300 tisíc m2, bankovní kapitál řadí město na třetí místo v celém Rusku, ihned za Moskvou a Petrohradem.

Vzdělání, kultura, architektura

Státní kazaňská univerzita byla založena v roce 1804 a mezi studenty nalezneme jména jako Lev Nikolajevič Tolstoj, V. I. Lenin, Nikolaj Lobaševskij.

Kazaňská státní technologická univerzita, 1919, se zabývá studiem chemického inženýrství, polymerů a elastomerů, technologie chemických procesů, ropné a ekologické technologie, dále pak technologie kůže, designu, ekobiotechnolgie, atd.

Město vlastní překrásnou pevnost, která je známa pod jménem Kazaňský kreml. V roce 2000 byla prohlášena za Dědictví lidstva UNESCO. Uprostřed vyniká nádherná katedrála z let 1552-1562, nakloněná Suyumbičina věž, jinak známa jako Chánova mešita, pojmenovaná podle poslední královny Kazaně. Věže a ozdobné stěny z 16. a 17. století, Palác guvernéra, 1843-1853, dnes sídlo prezidenta Tatarské republiky patří k dalším pokladům tohoto místa.

Kazaňský Kreml, © Od TY-214 [CC BY-SA 3.0], z Wikimedia Commons

Nedaleko se nachází barokní katedrála Svatého Petra a Svatého Pavla, právě tak Mešita Kul-Šerif, která je podstatně novější, stavět se začala v roce 1996 a otevřena byla o devět let později.

Chrám všech náboženství: Architektonicky zajímavá stavba s 16 věžemi, z nichž každá představuje jiné náboženství. Chrám se nachází na předměstí Kazaně, lze k němu dojet autobusem číslo dvě.

Střed města je rozdělen říčním kanálem Bolak a jezerem Kaban, na ruskou a tatarskou část. Samozřejmé je, že kostely jsou na straně ruské, mešity na té tatarské. A jsou krásné a vybízejí k návštěvě.

Na začátku devadesátých let minulého století byla většina domů v centru města postavena ze dřeva. Došlo k velké rekonstrukci, téměř 100 tisíc obyvatel bylo přestěhováno do nových, moderních čtvrtí.

Kazaň je rovněž městem festivalů. V červnu se jedná o Festival tatarské kultury Sabantuy. Za návštěvu pak jistě stojí i Ekiyat, tatarské státní loutkové divadlo. Vzniklo v roce 1934 a je největším a jedním z nejstarších svého druhu v Rusku.

Tatarské státní loutkové divadlo Ekiyat

Doprava

Z roku 1894 je budova hlavní železniční stanice. Stojí v samém středu města a zajišťuje spojení nejen do centrální části Ruska. Leží totiž na trati známé Transsibiřské magistrály. Z Moskvy cesta trvá 11 hodin.

Letiště je umístěno 30 km od města, dopravu po silnici zajišťují autobusy a taxíky.

V průběhu letních měsíců se do Kazaně dostaneme rovněž celou řadou lodních spojů po řece Volze.

Po městě se chodí po vlastních, historická místa jsou blízko. Existuje rovněž celá řada půjčoven kol, potřebujete mít kreditní kartu. Výletní patrové autobusy vás pohodlně dopraví od jedné památky k druhé, na výběr jsou informace v osmi jazycích, ale pozor, čeština mezi nimi není...

Do vzdálenějších míst jezdí městské autobusy, od roku 2013 je zde také metro s deseti stanicemi.

Podnebí

Vítr fouká z jihu a ze západu, v únoru a březnu dokáže napadnout v průměru 46 cm sněhu. Ale MS 2018 se hraje v červnu a červenci a to zde bude opravdu mnohem lepší počasí. Teploty se budou šplhat lehce nad 20 °C, ale je velká pravděpodobnost deště. V těchto měsících proprší až 18 dní...

Kazaň Arena, © rt.com

Sport

V roce 2013 se zde konala Světová Univerziáda, o dva roky později XVI. Mistrovství světa v plavání, roku 2016 ME v judo. V letech 2005 a 2011 to bylo mistrovství světa v Bandy, sportu, který se hraje na bruslích, na ploše velké jako fotbalové hřiště, s malým plastovým míčkem a kromě Ruska a Kazachstánu je populární hlavně ve Skandinávii.

Ve fotbale město reprezentuje Rubin Kazaň a reprezentuje dobře. V roce 2003 se poprvé probojoval do Premier Ligy, od té doby se v ní drží a nejen to, v letech 2008 a 2009 získal mistrovský titul a narušil tak do té doby téměř neotřesitelnou hegemonii moskevských klubů. V posledních letech upadl do průměru, letos skončil desátý, jen tři body od baráže o udržení...

Stadion

Univerziáda znamenala pokrok ve výstavbě města a stadion Kazaň Arena byl postaven právě u této příležitosti. Ale proběhlo zde pouze slavnostní zahájení a ukončení tohoto sportovního svátku. Fotbalové hřiště bylo dokončeno až po skončení akce a prvním zápasem byl souboj mezi domácím týmem Rubin a hosty z Lokomotivu Moskva. Oba týmy se rozešly smírně, 1:1.

V roce 2017 se zde hrála čtyři utkání Konfederačního poháru, včetně jednoho semifinále.

Zajímavostí je zcela určitě fakt, že architektonický návrh stadionu vzešel ze stejného atelieru jako Wembley a Emirates Stadium v Londýně. Stojí na břehu řeky Kazanka a při pohledu shora připomíná květ vodní lilie, na tribuny se vejde 45 tisíc diváků.

Mimo fotbal se zde budou pořádat koncerty a další kulturní akce. A ještě jedna zajímavost. Při konání MS 2015 v plavání zde byly postaveny dva olympijské bazény o délce 50 metrů.

Kazaň Arena, © persianfootball.com

Zápasy

V sobotu 16. června od 12:00 se utkají týmy Francie a Austrálie. Jeden z favoritů proti jednomu z těch, kteří jsou na MS pro překvapení. Ve středu 20. června bude rozložení sil podobné. Španělsko - Irán. Hraje se od 20:00. Vyrovnaným soubojem by měl být zápas Polsko - Kolumbie, mohlo by jít o první místo ve skupině. Hrát se bude v neděli 24. června od 20:00. Korejská republika a Německo, středa 27. června, 16:00, uzavřou boje ve skupinách.

Do Kazaně se vrátíme v sobotu 30. června, kdy se od 16 hodin bude hrát první osmifinále. Vítěz skupiny C proti druhému z Déčka. Francie - Chorvatsko? Místní stadion se s MS 2018 rozloučí jedním čtvrtfinálovým zápasem, stane se tak v pátek 6. července ve 20:00. Mohla, nebo měla, by v něm být Brazílie.

Loučíme se s Kazaní a těšíme se na další města, stadiony, zápasy. Jedno však víme již dnes: fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ďalší prekrásny štadion. Klobúk dolu.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom teda škoda, že se nebude hrát na tom vůbec nejkrásnějším v Krasnodaru.

Reagovat
Superme

Reagovat
havrys99

jaktooo?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože když Rusko získalo pořadatelství, tak samotnej klub FK Krasnodar snad ani neexistoval. A samotný město zrovna moc fotbalu neholdovalo. Zpětně je to fakt škoda, protože ten stadion je naprosto famózní.

Reagovat
havrys99

to sakra jo

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

“Kazaň leží v Tatarstánu, a proto zde žijí Tataři, 47.6%. ”

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
smazaný uživatel

Praha leži v Čechách, proto zde žijí češi.

Přijde mi vtipný takhle banálné začínat článek

Reagovat
Bandita_Harry

Tak mozno nie kazdy vie, kde lezi Kazan,a neovlada dobre demografiu Ruska a clanok je predstavenie miest...Kazaň znie rusky pri takej Machackale je to zjavnejsie Mne to take blbe neprislo

Reagovat
fenixLFC

a kto vie kde je tatarstan

Reagovat
Bandita_Harry

kazdy

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
Y.N.W.A

...a ta druhá věta dodá logice naprostou ránu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mayday

Stadiony jsou krásné, ostatně jako většinou, když se modernizují/staví pro mistrovství.

Reagovat
Bandita_Harry

красота !!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Sympatický město a pěkný stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Ty stadiony sou krasny vsechny.

Reagovat
smazaný uživatel

Šmarjá, autore, když už sosáš info o historii z wikipedie, tak probuch klikni i na ty Povolžské Bulhary - bys zjistil, že to nebyli Slované, ale Turci!

Reagovat
smazaný uživatel

A odkud sosáš češtinu ty? Šmarjá, sosáš, bys a PROBUCH.

Reagovat
mistr129

co je špatně na bys a šmarjá?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak šmarjá dejme tomu, probuch také (to ovšem používám jako zarytý pohan takhle blbě schválně), ale "bys" je spisovný podmiňovací tvar slovesa být. Ovšem co to má společného s tím, že dělat z Povolžských Bulharů Slovany je asi stejně správné, jako z Laponců Japonce, to fakt netuším

Reagovat
mistr129

Reagovat
alegre

Nebudu se zabývat správností slov jazyka českého i když si myslím, že bys je správně, šmarjá a sosáš je jistý slang, ale probuch je opravdu patvar i pro zaryté pohany. S těmi Povolžskými Bulhary to je moje chyba, uznávám a kritiku přijímám.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to taky nemyslel nijak zle, jen mě to jako člověka, co utrpěl jisté formální vzdělání v oblasti historie altajských národů nadzvedlo metr nad židli. Jinak kousek od Kazaně leží staré město Bulgar, které bylo hlavním městem onoho Volžského Bulharska a zpočátku bylo i hlavním městem Zlaté hordy (zmíněný Džočiho ulus znamená něco jako "Džočiho úděl" nebo "Džočiho lid," tj. šlo o území/poddané přidělené Čingischánem jeho nejstaršímu synovi, Džočimu).

Reagovat
alegre

Já to přijal sportovně a jsem rád, že se najdou lidi, kteří články čtou, přemýšlí nad nimi a reagují. Pro tvou informaci, mé vzdělání a praxe jsou čistě hotelového a turistického zaměření. Kdysi dávno jsem v této části světa byl, Moskva, Petrohrad, Sevastopol, Oděsa, Jalta, Simferopol, tam si něco pamatuji, ale ten zbytek opravdu musím čerpat z různých zdrojů a ve třech, čtyřech jazycích. Články o městech píšu od EURO 2004 v Portugalsku a snad ještě něco v budoucnu dodám. I když věk nezastavíš, budu li naživu tak o Kataru budu psát jako čerstvý sedmdesátník. A ještě k češtině: od roku 1992 žiju ve Střední Americe a jsou dny a týdny kdy se komunikuji pouze španělsky...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, proto mi i stylistika přišla maličko neobvyklá. Ale jinak celkově dobrá práce. Hodně se mi líbil třeba článek o Königsbergu.

Reagovat
smazaný uživatel

Nekdo, kdo se vyzna v ruskych realiich: jake jsou vlastne vztahy mezi Rusy a Tatary? At uz politicke (vim, ze v tomto ohledu jsou na tom Tatari dost dobre, ale jestli si je nektere politicke strany neberou na paskal) nebo z hlediska obycejnych lidi. Je treba u nas nebo jinde v Eveope mensina, ke ktere by se jejich postaveni dalo prirovnat?

Reagovat
smazaný uživatel

V Tatarstánu a konkrétně v Kazani je to prý celkem harmonické, ale tam to soužití má docela dlouhou tradici a svojí roli asi hraje asi i to, že to je - minimálně na ruské poměry - docela bohatá oblast. Ale jinde z Ruska se ozývali svého času docela rasistické reakce na to, když párkrát vyhrála Miss Ruska Tatarka (tatrský holky jsou fakt docela fešandy )

Reagovat
smazaný uživatel

*ozývaly

Reagovat
smazaný uživatel

Vztahy jsou dobre, nikdo nerozlisuje mezi Rusem a Tatarem. Nevim ke komu by se dali v Evrope prirovnavat. Placnu, ze jsou treba jako Slovaci v CR. Proste nikdo je nebere, jako odlisny narod, jako treba Cecence. Ta asimilace, je tak obrovska, ze jsou to bezni Rusove.

Stejne tak islam, je pro ne jen soucast jejich kultury. Pro me je tatarsky "islam" tou vubec nejmirnejsi formou islamu na svete. Proto me vzdycky pobavi, kdyz se nekde pise, ze je v Rusku islam zastoupen 15% obyvatel, ale nikdo uz neresi, ze vetsinu z nich tvori Tatari, kteri jsou muslimove, asi stejne jako Cesi krestani.

Btw. Tatarem je treba tenista Marat Safin, nebo fotbalisti Marat Izmailov, Diniyar Bilyaletdinov, Elmir Nabiullin, nebo treba hokejovej trener Zinetula Biljaletdinov.

Jinak Kazan je fakt nadherny mesto. Pro me osobne treti nejhezci po Petrohradu a Moskve, ale mozna nejlepsi z tech 3 pro zivot.

Doporucuju vsem kouknout se na tyhle 2 galerie:

https://gelio.livejournal.com/198764.html

https://gelio.livejournal.com/198040.html

Fotky jsou teda 4 roky stary, a samozreme za tu dobu doslu k zmenam, k tem nejzajimavejsim bych priradil rekonstrukci zoo, ktere jeste neni otevrene. Pomaha jim s tim byvaly reditel prazske zoo Bohumil Kral.

https://img-fotki.yandex.ru/get/509063/222782911.a9/0_1f56f9_29081b25_XXXL.jpg

Je to jen mala cast z toho co se postavi celkove. Vystavba je rozdelena do tri etap.

Zacali stavet v minulosti znicenou katedralu.

https://pp.userapi.com/c846524/v846524567/74551/igt7UVGatYg.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/766539/222782911.b0/0_1f7fdc_92cff409_XXL.jpg

render: https://d.radikal.ru/d05/1712/fe/9edb6870e3b9.jpg

rozsirujou nabrezi:

https://www.youtube.com/watch?v=qacuZWmJQaA

https://img-fotki.yandex.ru/get/247911/222782911.a0/0_1ef716_d8016cbb_XXXL.jpg

https://pp.vk.me/c837226/v837226652/7478/whu9mSxtYJA.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/4135/124556863.23d/0_18e007_792635d8_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/6511/124556863.23e/0_18e012_722ba41e_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/4009/124556863.242/0_18f630_a2af7efa_XXXL.jpg

To jezero o kterym se pise v clanku, ted revitalizuji:

projekt: https://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/10/Elastic-Band-Turenscape-and-MAP-architects-2-1020x610.jpg

http://static.business-online.ru/8935/turenscape-map-project-8.jpg

https://a.radikal.ru/a31/1806/9d/da2ed421bea9.jpg

https://a.radikal.ru/a23/1806/82/14af903d3260.jpg

http://i105.fastpic.ru/big/2018/0610/46/2c71c26148bb8d411abf565cafafe746.jpg

samotne jezero:

https://img-fotki.yandex.ru/get/55569/183416673.20/0_16be32_1a049827_XXL.jpg

http://i91.fastpic.ru/big/2017/1024/db/166ab629f9a1ffc6d3231b18bce9d8db.jpg

z toho Tu-144 co polorozpadlej lezel u skoly, udelali sochu:

http://sntat.ru/upload/iblock/806/D1X_4623.jpg

celkove se to mesto vyviji, maj tam hodne parku, ktere revitializuji, rekonstrujuji pesi zony, male architektonicke formy a tak:

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77aa1/Er-4xRysFQg.jpg

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77a98/EBSGOKuDIlY.jpg

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77a86/EaRr5IhFtVg.jpg

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77a61/l5HCzMbvank.jpg

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77a58/ltWc5qZ6Y0s.jpg

https://pp.userapi.com/c847221/v847221285/77a4f/8ePYiagBOlQ.jpg

http://i105.fastpic.ru/big/2018/0610/96/206ef4a418b9d11020ba6126973ab096.jpg

http://i105.fastpic.ru/big/2018/0610/3b/b374ce3f8a33c6ad53b81019b490bf3b.jpg

https://pp.userapi.com/c834301/v834301039/1579a1/NBt3wFUX16M.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170827/815d9507a728afed78f94ec0515d108d.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170827/4f4936d40f0bcbe6556e94641c98b065.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170830/e0019d83759f310096fa920bd8eb0d1a.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/480548/61323982.18a/0_e536f_85257a22_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/484172/61323982.18a/0_e5372_ab0173b6_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/370155/33330310.52/0_c4b8d_60e1dbf0_XXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/478681/61323982.18b/0_e57cd_3a268059_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/368408/61323982.18b/0_e57ce_8358a22c_XXXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/5505/61323982.18b/0_e57d2_f7702b7b_XXXL.jpg

http://s019.radikal.ru/i641/1710/45/b17d5aa17e0d.jpg

http://i069.radikal.ru/1710/fd/68192116b664.jpg

http://s018.radikal.ru/i505/1710/a4/d4751e1db7bf.jpg

https://pp.userapi.com/c841527/v841527911/3c2bf/7I7uSAHkv_A.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/38765/156850264.2/0_166859_c2a8bb1e_orig.jpg

http://realnoevremya.ru/uploads/gallery/6b/16/1da04daddeb39d23.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/52461/33330310.4b/0_bd6d5_db6ed29c_XXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/104700/61323982.15e/0_dd72e_6f82c33f_XXXL.jpg

https://pp.vk.me/c626217/v626217652/40320/DcmmbN6MzLU.jpg

https://pp.vk.me/c626217/v626217652/40305/28KWG4cC9ds.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/151273/183416673.29/0_18da60_fcc8a7fe_XXXL.jpg

Pokracovat bych mohl do nekonecna, ale smysl to zadnej nema. Budu rad, kdyz kliknete aspon na 1/10 vsech odkazu.

Kdyz uz jsme na strance o fotbalu Tak v kazdem meste, bude fan zona. V Kazani vybrali tohle misto:

http://img-fotki.yandex.ru/get/9362/69200350.1/0_b1a3b_8f1b063f_XXL.jpg

https://img-fotki.yandex.ru/get/42385/222782911.79/0_1dfb89_bcd3f35f_XXXL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/9302/124556863.198/0_11dcd6_6b7ccfee_XXXL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/9155/124556863.198/0_11dcdd_294887f2_XXXL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/9222/124556863.1a3/0_11f665_88e059a1_XXL.jpg

ted je to tam rozkopany:

http://i104.fastpic.ru/big/2018/0610/82/3ad2fcd7db332db711acc2ae205dfa82.jpg

Reagovat
mickey mouse

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sosna

Velká paráda. Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké. S tím islámem je to přesně tak, někde jsem i četl, že se Kazaň dává jako příklad harmonického soužití muslimů a křesťanů, ale ono je k tomu třeba právě dodat to, co píšeš - že vztah Tatarů k islámu je úplně jiný, než vztah k islámu třeba v arabském světě plus křesťané a muslimové vedle sebe žijou v Kazani celá staletí. Na druhou stranu to přece jen dokazuje, že když se chce, tak to jde.

Reagovat
PJ

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Kuba94

Impozantní město

Reagovat
smazaný uživatel

Super!

Reagovat
eleven11

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Kepy_FCB

A co krymsti tatari?

Reagovat
smazaný uživatel

výborný přípspěvek, díky že sis dal tu práci

Reagovat
celeb

vdaka

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem si tak nejak myslel, ze v samotnem Tatarstanu je to docela v pohode. Jinak jake postaveni v ramci te spolecnosti vlastne Tatari zaujimaji z ekonomickeho a politickeho hlediska? Zajima me to, protoze Tatarstan je na tom ekonomicky dost dobre, tak jestli treba maji oproti vetsine Rusu nejake lepsi postaveni

Reagovat
smazaný uživatel

To mela byt reakce. A jinak dik, alkaci

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady si nejsem jistý, neb v tomhle se příliš nevyznám a bohužel mezi Tatary nemám ani žádný informační zdroj. V Tatarstánu ale tvoří mírnou majoritu, prezidenti Tatarstánu byli nepletu-li se zatím jen Tataři a už od dobytí Kazaňského chanátu byli téměř vždycky celkem loajální k ruským vládcům (proto taky chanát existoval celkem dlouho i v rámci Ruské říše), takže lepší postavení než Rusové mít počítám nebudou, ale na rozdíl od některých jiných národů v Rusku nejsou utlačovaní (oproti třeba Krymským Tatarům). Ta novodobá historie je ale dobře dohledatelná i na webu, v podstatě Tatarstán jako celek měl celkem prominentní postavení, v určitých oblastech více než autonomní republiky, a to právě s ohledem na svou ekonomickou sílu – čili nedopadli jako Čečna. Putin se samozřejmě snažil a snaží Tatarstán dostat více pod kontrolu a jak to tam je teďka, to netuším. Samotní Tataři tradičně hodně tvořili inteligenci, ostatně to se táhne právě už od Volžského Bulharska. Například během vzniku moderních států a národů v sovětské Střední Asii si je tam dost zvali, aby jim pomohli s tvorbou moderního jazyka. Ono je třeba taky vzít v potaz, že soužití Rusů a turkických národů sahá až do dob Kyjevské Rusi, ještě několik knížat po sv. Vladimírovi tuším užívalo i titul kagan (= chán), ruština je prolezlá spoustou turkismů a Moskevský stát se „vypracoval“ k dominantnímu postavení jako učenlivý vazal Zlaté Hordy, čili já si nejsem jistý, jak moc Rusové vnímají třeba zrovna Tatary jako cizí element. Na tohle téma existuje mimochodem docela hezká knížka Nomádi a Rusové od Edgara Knoblocha.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja se o to souziti Rusu a stredoasijskych narodu docela zajimam a vim o tom, ze ruskym knizectvim snad stoleti vladli Mongolove a jeste na konci 16. stoleti Moskvu vypalili Tatari, pravda teda ze Krymsti. Z toho duvodu, ze to souziti bylo casto dost nepratelske me zajima, jak se navzajem vnimaji. Vlastne me celkem prekvapuje, jak zvlastni postaveni tam Tatarstan ma a ze je v mnoha ohledech vyspelejsi nez vetsina Ruska. Jinak dik za tip na knizku

Reagovat
smazaný uživatel

I to je možná ten důvod v rozdílném vnímání (Volžských) Tatarů a Krymských Tatarů ze strany Rusů. Ti první byli podmaněni v 15. století, Krymský chanát byl zničený podstatně později až za Kateřiny Veliké a Krymští mají "na triku" tu pro Rusy potupnou epizodu s vypleněním Moskvy. Dále byli spojenci resp. vazaly tradičního ruského nepřítele, Osmanského Turecka a velmi dlouho si podrželi tradiční turkomongolský styl otrokářských nájezdů na pohraničí ("sklízení stepi"), které byly v určité době prý tak intenzivní, že se téměř vylidnila jižní Ukrajina. Dokonce v době, kdy Turci obléhali Vídeň prý oddíly Tatarů pronikali až na Moravu, kde v některých obcích jsou v kronikách záznamy o tom, že Tataři někoho z místních chytili a odvlekli. Za občanské války pak Ukrajina a Krym byly středisky bílých, později to známé přesídlení Krymských Tatarů Stalinem. Takže společná historie je plná násilí a křivd. Oproti tomu Tataři od Volhy, tedy lépe řečeno ještě jejich Bulharští předchůdci, díky spojení přes Volhu s muslimským světem rychle přijali islám vč. jeho kultury, která byla tehdy na podstatně vyšší úrovni než západoevropská (neřkuli ruská) a díky volžskému obchodu rychle bohatli a ty „nejbarbarštější“ prvky života asijských kočovníků rychle opustili. Ostatně tehdejší ruská knížectví po Bulharském státu závistivě pokukovala a již tehdy se snažila jej podmanit i s jeho bohatstvím, tedy ne primárně zničit. Čili ono se dá říct, že to určité výjimečné postavení Volžských Tatarů v ekonomické i kulturní oblasti má tradici už od Povolžských Bulharů, zatímco Krymští Tataři byly (jsou?) tradičně vnímáni jako nepřátelé.

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Dik za zajimavy info

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

toto byl první článek "představení mšst MD 2018" a mrzí mě, že jsem na něj naraziul až nyní- hezky se čte, je plný zajímavostí.. Hned si jdu přečíst zpětně všechny... Děkuji Alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké město, nádherný stadion

Reagovat
smazaný uživatel

Něco málo z historie mistrovství světa, kdo může tak případně ohodnotit, děkuji.

https://www.chance.cz/blogy#/detail/ms-ve-fotbale-historie/560

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele