Představení měst MS 2018 - Volgograd

08.06.2018, 00:33
Profily, historie
Zaujalo nás
Je opravdu těžké psát o tomto městu bez emocí způsobených jeho historií, nedávnou minulostí, jménem, které po desetiletí neslo. Ale budiž, věnujme se fotbalu a krásám Volgogradu. Město má víc než 1 milion obyvatel, rozkládá se v průměrné výšce 102 metrů nad hladinou moře...

Historie

Volgograd byl založen roku 1589. Jednalo se o pevnost a nesla jméno Caricyn. Stála poblíž soutoku řek Carica a Volha. Odkud ale vzniklo jméno Caricyn? Pochází z tatarštiny, Sary-Su - žlutá voda/řeka, nebo Sary-Sin - žlutý ostrov. Pevnost a její posádka měla sloužit k ochraně hranice mezi Ruskem a Tatarstánem. V roce 1670 město dobyli vzbouření kozáci, jejich velitelem byl famózní Stěnka Razin. O 100 let později se kozáci objevili znovu, jednalo se o povstání, vedl je neméně známý Jemeljan Pugačov, ale Caricyn se ubránil. Carskému vojsku velela dvojice plukovníků Cypletěv a Bošňak.

V 19. století se Caricyn stal významným říčním přístavem na Volze. Již v průběhu Říjnové bolševické revoluce, dříve u nás známé jako VŘSR - Velká říjnová socialistická revoluce, zde probíhaly urputné boje. Stalin, Vorošilov a Buďonnyj sice město obsadili již v roce 1918, ale nedlouho poté ho znovu získali bělogvardějci. Roku 1920 zde byla konečně ustavena sovětská moc a město bylo přejmenováno na Stalingrad.

Samotný Stalin pak za své vlády rozhodl o vybudování důležitého přístavu, kde se překládalo zboží z vlaků na lodě a naopak. Strategický význam byl zdůrazněn za 2. světové války. Především jeho jméno dodávalo sílu jeho obráncům a postupem času se stalo strašákem pro fašistická vojska. Od 21. srpna 1942 do listopadu toho samého roku město dobývali Němci a téměř celé ho obsadili. Boje byly tak urputné, že se mluvilo o získání kuchyně a snaze vytlačit nepřítele z ložnice. Bez přehánění.

Sovětská vojska nakonec zahájila protiofenzivu a do 2. února 1943 nepřítele postupně obklíčila a zničila, nebo vojáky zajala. Celé město bylo totálně zničeno, nezůstal jeden jediný dům bez devastujícího poškození. Za dobu bitvy padlo nebo bylo zraněno více než 2 miliony lidí. Vítězství Rudé armády u Stalingradu je považováno za obrat v bojích na východní frontě. Stalingrad, po skončení války, obdržel titul Město - hrdina, ocenil jej také britský král Jiří VI.

V letech 1959 - 1967 byl na výšině nad městem postaven památník, který nese jméno Matka vlast volá. Ve své době se jednalo o nejvyšší sochu na světě, její výška dosahuje 85 metrů. Dnes je nejvyšší sochou ženy. V útrobách památníku se nachází muzeum, kde je k vidění celá řada zbraní z doby bojů o Stalingrad. Mezi nimi například ostřelovací puška Vasilije Zajceva, hrdiny Sovětského svazu.

Socha Matka vlast volá (Родина-мать зовёт), © Ev. Safronov / Shutterstock

Roku 1961, díky iniciativě Nikity Sergejeviče Chruščova, prvního tajemníka ÚV KSSS, byl v rámci procesu destalinizace Stalingrad přejmenován na Volgograd, město na Volze. Tento krok se nesetkal se všeobecně kladným přijetím, mnozí lidé poukazovali na titul Stalingrad - město hrdina. V současnosti se znovu vyskytují hlasy k návratu k tomuto jménu a nejvyšší představitelé města proto rozhodli o obnovení titulu Město hrdinů Stalingrad. Tento titul se tak může užívat během šesti dní v roce, během významných výročí. Ale aby nebylo všemu okolo jména města konec, v roce 2010 ruští monarchisté a představitelé pravoslavné církve požadovali přejmenování na Caricyn. Ale tady již úřady řekly jasně NE...

V novodobé historii je třeba zmínit sérii sebevražedných atentátů ve dnech 29. a 30. prosince 2013. K prvnímu došlo na Nádraží Volgograd, k druhému uvnitř jednoho trolejbusu. Autorem atentátů bylo hnutí Severní Kavkaz, zahynulo celkem 34 lidí...

Ekonomika a doprava

Volgograd je dnes stále důležitou dopravní křižovatkou mezi Donbasem, Sibiří, Kavkazem a centrální částí Ruska. V roce 1952 byl vybudován Volžsko-donský kanál, na březích stojí velké množství loděnic, závodů na zpracování oceli, hliníku nebo ropy.

Ale nejen na řece Volze žije ekonomika a doprava města a celé oblasti. Z Hlavního železničního nádraží jezdí vlaky do Moskvy, Saratova, Astachaně, Rostova na Donu, Krasnodaru...

Městská doprava se skládá z celé řady linek autobusů, tramvají, trolejbusů, velice užívaný je také systém metrotram. Volgograd přetíná rovněž mezinárodní evropská silnice E 40 vedoucí z francouzského města Calais až do Ridderu v Kazachstánu.

U příležitosti konání MS 2018 se postavil nejen hlavní stadion, v blízkosti Mamajevovy mohyly, ale také další tři tréninková centra, tři mezinárodní hotely, nemocnice č. 25, včetně heliportu, došlo k rekonstrukci 280 kilometrů silnic a dálnic...

Kazaňská katedrála, © Od XVodolazx [CC BY-SA 3.0], z Wikimedia Commons

Podnebí

Umí tady být parádní zima, Němci z let 1942 - 1943 by mohli vyprávět. Ale to mluvíme o lednu, únoru. Všichni dobře víme, kdy se hrají zápasy MS 2018 a tak žádný strach o ty naše fotbalové hvězdičky, nezmrznou. V době pořádání turnaje by se teploty měly pohybovat okolo 24 C, ale může pršet. V tomto období je deštivý každý třetí den.

Vzdělání

Ve městě existuje celá řada univerzit, mezi nimi například Státní, Technologická, Lékařská, Architektury a civilního inženýrství, Průmyslová akademie, Pedagogická univerzita, Obchodní a manažerská akademie.

Sport

Fotbal: FC Rotor Volgograd, rok založení 1929, letos se štěstím udržel druhou ligu, v nižších soutěžích se objevuje také Olimpia Volgograd. Ve městě je rovněž populární basketbal, badminton, celá řada zimních sportů. Také plavání přitahuje zájem spousty místních, bazény doslova praskají ve švech.

Osobnosti

Alexandra Pachmutovová (1929) - hudební skladatelka, zejména populárních písní tzv. sovětské estrády
Vasilij Sidorenko (1961) - kladivář, mistr Evropy z roku 1994
Jekatěrina Grigorjevová (1974) - atletka, sprinterka
Denis Pankratov (1974) - plavec
Maxim Opalev (1979) - rychlostní kanoista
Anna Chapmanová (1982) - špionka pracující pro Službu vnější rozvědky
Jelena Isinbajevová (1982) - atletka, skokanka o tyči
Jelena Slesarenková (1982) - atletka, olympijská vítězka a dvojnásobná halová mistryně světa ve skoku do výšky
Olga Kučerenková (1985) - atletka, jejíž specializací je skok daleký
Julija Zaripovová (1986) - atletka, běžkyně
Michail Kukuškin (1987) - kazašský profesionální tenista

Volgograd Arena, © stadiumdb.com

Stadión

Volgogradská aréna, nově postavený stánek na místě Ústředního stadionu, pod Mohylou padlých Mamajeva - Kurgan. Tam, kde stál bývalý stadion, je dnes poutní místo pro ty, kteří si chtějí připomenout památné chvíle slávy, třeba úspěch proti Manchester United, 2:2 v Anglii a 0:0 doma, nezapomenutelné ligové souboje se Spartakem Moskva.

Stadion má tvar invertovaného zkráceného kuželu, po obvodu připomíná mřížoví, a to dává celému objektu dojem jakési monumentální pevnosti. Podpory stěn a čelní skla připomínají typické ohňostroje pořádané při oslavách Dne vítězství nad fašistickým Německem. A co napsat o zastřešení, které připomíná paprsky kola cyklistů. To vše dodává pocit lehkosti, vzdušnosti.

Utkáním může přihlížet 45 tisíc diváků a ti se budou zejména kochat právě samotným stadionem. Jestli i fotbalem, kdo ví...

Volgograd Arena, © football-stadiums.ru

Zápasy

První utkání se hraje až v pondělí 18. června a popravdě řečeno nevzbuzuje příliš velké emoce. Anglie - Tunisko, co dodat... Souboj začíná ve 20:00.

Může to být hezký fotbal, ale i tak si myslím, že tento zápas většinu z nás nechá být v klidu nezávislého pozorovatele. Pátek 22. června, 17:00, Nigérie - Island.

Afrika v pozoru, právě tak arabská část Asie, Evropa a Jižní Amerika pokračují ve spánku: Saudská Arábie - Egypt. Pondělí 25. června, 16:00.

Tak, a aby té zdánlivé nudě nebyl konec, je zde poslední utkání ve skupinách. Japonsko - Polsko, čtvrtek 28. června, 16:00. Nevím, nevím, nějak se mi zdá, že ve Volgogradu to nebude to pravé ořechové... Jedná se o trest za toho Stalina?

Navíc tím vše končí, žádná další utkání nejsou na pořadu. Ale i tak, fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (100)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rotor nesestoupil do nizsi ligy a bude dal hrat druhou. Ararat, ktery vyhral v centralni skupine PFL se bude stehovat do Armenie, takze se uvolnilo misto v druhe lize pro Rotor.

Reagovat
alegre

Díky za upřesnění a informaci!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ta socha je brutální

Reagovat
smazaný uživatel

tpc ta první fotka

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Ta socha he fail, sudruhovia inzinieri nestabilizovali podlazie a v snahe byt najvyssou sochou jej spravili tak dlhy mec ze vo vetre sa hybe a sposobuje dalsiu nestabilitu sochy

Reagovat
alegre

A to co je pod ní je snad ještě brutálnější...

Reagovat
langosh

A prečo má v ruce taků haluzku? Dejte jí alespoň lahký gulomet.

Reagovat
dantetomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

masakr

Reagovat
Free_player

to je skoro jak ve Hře o trůny

Reagovat
diastan

Nádhera

Reagovat
Shevchenko

Co se všichni diví? Vždyť je to snad 3. nejznámější socha na světě (Po Soše svobody a Kristovi v Riu)

Reagovat
smazaný uživatel

nikdy jsem o neslysel teda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

a za to se teda kaji

Reagovat
andrew96

Hmm, jsem myslel, že je hodně známá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Uwe háže buly

znam jen tu v Kyjevě.

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Taky

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Capitals !

Reagovat
Switchback

Reagovat
jaris7

Já jsem za Sašu tak šťastný!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne to prozival.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Ovieho cira radost pri prebirani poharu..

Reagovat
andrew96

Mně přišlo vtipné, jak s ní ode všech odjel. Jsem čekal, že si ji nejdřív užijí v klubku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Mrtvý tučňák, dobrý tučňák

Reagovat
havrys99

Reagovat
smazaný uživatel

K čemu vůbec ty stadiony jsou? To si v nich mafie pere prachy? Vždyť to jsou krásy, že by se za ně nestyděli v Anglii. A přitom jsou ruské týmy průměrné. Končí ve skupině LM, ani v EL neprochází zásadně daleko. By mne zajímalo, zda aspoň naplní jejich kapacitu, pokud se na nich bude hrát fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

No, bez štadiónov ti MS FIFA nepridelí. Dnes to už nejde hrať na dvoch štadiónoch ako na prvých MS v Uruguayi. Takže, postaviť, resp. zrekonštruovať ich musíš...a čo bude potom s nimi, tak to už FIFu nezaujíma.

Samozrejme, že to môže dopadnúť podobne, ako so športoviskami v Aténach, resp. v Sarajevo po olympiáde.

Reagovat
alegre

Je to opravdu zvlastni, ale FIFA vyzaduje urcitou kapacitu, zazemi, atd. K tomu samemu doslo v Jizni Africe, ale take v Brazilii. Vetsina stadionu chatra, navstevy se pohybuji na 30% jejich kapacity. Stejne problemy jsou po skonceni OH. Asi se opravdu vyplati investovat miliony milionu pro par dni slavy. Navratnost je zarucena.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Rudnevs

Dobrý príklad je trebárs štadión v Klagenfurte, ktorý sa staval na EM 2008... To je veľký flop, náklady na stavbu a údržbu sú vysoké, navyše tam hrá Austria Klagenfurt, ktorá hrá iba Regionalligu Mitte (od budúcej sezóny Erste Ligu) a dlhé roky sa viedli právne spory, hrozilo, že bude štadión vyhlásený za čiernu stavbu a bolo zakázené používanie druhého poschodia. Spory sa definitívne uzavreli až v januári 2016.

Teraz prišiel nejaky švajčiarsky umelec s projektom, že v roku 2019 namiesto trávnika za 1,5 mio. € nechá vysadiť stromy... Mesto Klagenfurt projekt podporuje, FPÖ a argumentuje tým, že Austria postúpila do druhej ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná to je důvod, proč tam přidělili finále francouzského (!) poháru a utkání International Champions Cupu Bayern - PSG.

Klagenfurt podporuje vysadit stromy místo hřiště?

Reagovat
Rudnevs

Jj, starostka Maria-Luise Matiaschitz projekt podporuje a vraví, že to prinesie mestu Klagenfurt pozornosť... Inšpiráciu švajčiarskemu umelcovi mimochodom dodal obraz tirolského umelca Peintera, kde bol štadión so stromami miesto ihriska.

A bol to francúzsky Supercup, nie finále poháru...

Reagovat
alegre

A kde jsou stadiony kompletne vyprodane? Anglie, Nemecko... Ve Spanelsku, Francii, Italii, dokaze zapasy vyprodat jen par klubu, zapasu. O ostatnich zemich nemluve.

Reagovat
smazaný uživatel

https://us.soccerway.com/national/russia/premier-league/20172018/regular-season/r41733/

a klikni na attendance. tie navstevy su vcelku slusne na rusko.

Reagovat
sosna

A to počkej, co teprv přijde za 4 roky ...

Reagovat
smazaný uživatel

Nova vlna imigracie?

Reagovat
sosna

To pravděpodobně taky.

Reagovat
ratusek

celkvoě to musí být ohromně prodělečné pořádat OH, MS v tak velkém rozsahu. Basket nebo volejbal se dá, zkrátka halové sporty a hokej. Ale fotbalové MS nebo OH musí být dost drahej špás. Jediné pozitivum vidím v opravě a vybudování infrastruktury

Reagovat
anarchochuligan
Reagovat
sosna

" Osada podle televize ale vypadá zhruba stejně jako v době, kdy ji naposledy navštívili zahraniční hosté - a to bylo v zimě 1941, kdy se němečtí vojáci pokoušeli dobýt Moskvu. "

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ratusek

no ale to nesouvisí s tím, že to je ohromně prodělečná akce

Reagovat
smazaný uživatel

Jako jestli se jim to vrátí, to ví asi jen oni sami. Když jsem viděl na posledních ZOH prázdný stadion při zahájení a většinou jsou zaplněné pak až důležité boje o medaile a jak který sport, tak nwm. U MS jsou většinou stadiony plne nebo jsem špatně koukal. Ale těch zápasů je mi pár, částky za rekonstrukci masivní. Tak nevím Chápu, že fifa chce zázemí apod. I požadavky na parametry stadionu. Ale i tak.

Reagovat
alegre

Vsechno zaplati reklamy a televizni prenosy.

Reagovat
ratusek

hlavně země, které by to splnilo je pár, takže by se ME a MS hrálo furt na stejných místech, vyjma nechutného Kataru apod.

Reagovat
smazaný uživatel

stadion na zahajeni zoh byl plny z 95 %, nelzi...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz uz pises o LM a EL, tak ruske kluby rozhodne nejsou prumerne. Rict o lize, ktera je na 6 miste z 55 zemi, ze je prumerna, je minimalne dost usmevne.

A vubec nechapu spojitost mezi ligou mistru a samotnou Ruskou ligou. Jakej vliv ma mit uspesnoust v lize mistru na zapasy mezi napr. Rostovem a Uralem. Treba Nizozemske kluby nejsou uspesne v evropskych poharech a proto lidi maji prestat chodit na svoji ligu? Realne nechapu tvoji logiku.

Resit jestli na ty stadiony nekdo bude chodit nebo ne, kdyz se na nich zatim neodehrala ani jedna sezona je naprosto zbetecne. Podle tebe nejspis ne. Podle me, tam je prave obrovskej potencial, ze lidi chodit budou.

Zatim mi ty stadiony moc prazdny neprijdou

Rotor x Kridla sovetu: https://c1.staticflickr.com/1/972/41817860902_7bf5302641_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/830/41817852532_e89dc8eeff_b.jpg

finale poharu: Tosno vs Avangard: https://c1.staticflickr.com/1/971/41986114192_354d97b025_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/826/41986114412_1800046374_b.jpg

Ural x Spartak:https://c1.staticflickr.com/1/891/26619190047_01b739ff5f_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/800/39666020320_9a34ec88f7_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/803/39666017680_05377e72f7_b.jpg

https://i.uralweb.ru/albums/fotos/o/96a/96a6fb0c9a2b052b907924a7b9e584ec.jpg

Ural x Kazan: https://c1.staticflickr.com/1/821/26350247717_3578ed2404_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/797/27287652098_8dd0deb1e9_b.jpg

Ural x Amkar: https://c1.staticflickr.com/1/956/41951279511_f30b9acae6_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/943/28060553198_22f934617d_b.jpg

Rostov x Tosno: https://c1.staticflickr.com/1/981/40885025045_24498cfba6_o.jpg

https://pp.userapi.com/c830108/v830108177/e4d18/ONFmuuQ_UMM.jpg

Rostov x Ural: https://c1.staticflickr.com/1/980/42049117092_a193d39d88_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/974/28221084648_8f108bcd91_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/957/42093501861_ca51f5a4eb_b.jpg

Baltika x Chimki: https://c1.staticflickr.com/1/911/41584590142_bfca5c83d3_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/914/39816979370_8489b08029_b.jpg

Baltika x Tjumen: https://c1.staticflickr.com/1/954/41158395125_ec253d45ca_o.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/945/28185589628_0f396f7d59_o.jpg

Samara x Kuban: https://c1.staticflickr.com/1/864/41216498894_f2c74b951d_b.jpg

https://z35.d.sdska.ru/2-z35-faba299f-4149-4c19-b6ce-8fcf1fdc7add.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/979/28058312768_433927317c_o.jpg

Olimpijec x Rotor: https://s18.postimg.cc/vpyrsc11l/ABD3_CEAE-_F012-419_B-9648-0_C7_F45679724.jpg

https://s9.postimg.cc/f12ezqprz/F5_CC08_EA-_F617-43_F6-_A963-3_E0134632_D6_C.jpg

Olimpijec x Luc Energia: https://c1.staticflickr.com/1/909/27061871397_20331e68a5_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/827/27061873177_0632b1974e_b.jpg

Saransk x nevim proti komu: https://c1.staticflickr.com/1/956/41435566504_76a76d48b5_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/953/40357949380_842ed1b94f_b.jpg

https://c1.staticflickr.com/1/951/41444062384_d7f148cfd1_b.jpg

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Pipo123

Samara mala vždy super fanúšikov, ten team patrí historicky k tomu najlepšiemu v Rusku, teraz postúpili.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
ttopi

Kvalitativně průměrná je. Nesmíš to brát z počtu 55 zemí, ale s nějakého relevantního počtu zemí, které jsou schopné někam dojít. To by pak dle tvé úvahy česká liga byla taky nad průměrem z 55 týmů

Reagovat
smazaný uživatel

Jaka moje uvaha? I kdyby tech statu nebylo 55, ale jen 20. Furt 6 misto neni prumer. To sis uz ty sam domyslel. Prumer neni presne uprostred. Nefunguje to tak, ze 1/3 zebricku je nadprumer, dalsi prumer a posledni podprumer.

Jsou 4 Top ligy kam patri Spanelsko, Nemecko, Anglie a Italie.

Pak je nadprumer, ktery dokaze dost slusne zahrat - Francie, Rusko, Portugalsko, Ukrajina

Pak je prumer co je neco schopnej zahrat - Recko, Cesko, Svycarsko, Belgie, Turecko.

A az pak je podprumer, kam patri zbytek.

Jako tohle resit je totalni picovina a kazdej na to ma svuj subjektivni nazor. Klidne at je ruska liga prumerna. To vubec nebylo smyslem meho komentare.

Kdyz to parafrazuji. Batercia tvrdi, ze Ruska liga neni dostatecne kvalitni, proto si nezaslouzi normalni stadiony. Ja tvrdim, ze to jak hraje CSKA v lize mistru nema nic spolecnyho se zapasy mezi Samarou a Rostovem v samotne ruske lize.

Vzdyt jsme se kurva bavili o stadionech a ne kvalite ligy Proto jsem napsal 6/55 ve smyslu, ze Rusko je jedna z mala zemi, kde ty stadiony ma smysl stavet, protoze jsou hned mezi prvnima po tom absolutnim topu.

Jeste jednou. At je liga klidne prumerna, o to neslo. Ty stadiony v ruske lize maji vetsi smysl, nez v jake koliv jine prumerne lize.

Reagovat
smazaný uživatel

francie je na vyssi urovni nez ty ostatni ligy. a vynechani Nizozemska treba i na ukor ceska myslis vazne?

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole dalsi. Pisu, ze to byla reakce na stadiony. A ty tady zas resis nejakej posranej zebricek statu. Polopaticky vysvetluju, ze neexistuje zadna spojitost mezi ligou mistru a domaci ligou, a kdyby existovala, tak furt 6 misto Ruska je dostatecne vysoko a ta liga ma uroven. Proc proboha reagujes na vec, ktera neni naprosto podstatna? Co ma spolecnyho Nizozemsko se stadionem ve Volgogradu?

Ja ten zebricek uvedl jen jako protivahu, nazoru batercia s kterym nesouhlasim. Ale ne s tim, ze je ruska liga prumerna, ale s celou myslenkou o nejakym propojeni mezi uspechem v Evrope a domaci ligou. I kdyby ta liga byla x krat slabsi, stejne to je irelevanti duvod proto, aby se ty stadiony nestavely.

Jestli je prumerna, nebo nadprumerna je jen slovickareni, to je uplne jedno, jak to nazves. Nemeni to nic na tom, ze je hned za tim topem. Ale i kdyby nebyla, tak to neni duvod, proto aby se nestavely stadiony. Me uz to fakt nebavi psat furt dokola, jak debil.

Reagovat
smazaný uživatel

ja ale vubec nereagoval na smysl toho tveho komentare, s nim souhlasim. jen jsem tam vypichl veci, ktere mi nesedeli

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Elliasson

Hele, nevíš, jestli Tosno bude hrát příští rok Evropskou Ligu? Jak to vlastně oni mají?

Reagovat
jaris7

Zatím to vypadá, že by to měli zvládnout :))

Reagovat
Elliasson

Odkud to máš? To mě zajímá taky?

Reagovat
jaris7

Tak to je šok, Tosno končí úplně

Reagovat
Elliasson

Koukám. A štve mě to. Přeci jen 2-ligový tým v Evropské lize by byl bomba. A pochybuji, že se tam Ufa probojuje.

Reagovat
jaris7

Já doufám, že ano! Protože to moc dobře s námi v LM nevypadá, Lokomotiv taky... bude to složitá sezóna.

Reagovat
Elliasson

Ne. V Evropě můžou uspět jen Gazpromovci...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim jake informace ma Jaris7, treba se neco zmenilo, ale dost o tom pochybuju.

Tosno v cas nepodalo "prihlasku" do EL, takze 4 Krasnodar jde primo do EL, a 6 Ufa bude hrat predkola.

Reagovat
Elliasson

To je právě škoda. Vidět druholigový tým v základní skupině, na to jsem se těšil. Škoda, že to nakonec nevyhrál Kursk.

Reagovat
jaris7

Tak Tosno úplnej konec...

Reagovat
migwel

Volgograd je krásný město a ty válečný památky jsou bomba...

Reagovat
anarchochuligan

Žádný město kde se špechtí rusky není pěkný

Reagovat
alegre

Tak jo, špechti si tu svoji hatmatilku...

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
smazaný uživatel

napr. Karlovy Vary nebo Praha

Reagovat
migwel

Asi gaučink co? Já jsem tam byl a měl možnost si to projít město i památník dokonce jsem byl cca o 80km dál za Volgogradem jak Němci...

Reagovat
mul

bol som iba v dvoch, ale Moskva aj Petohrad ma ocarili... a tie neskutocne krasne zeny v Moskve, tak to je fakt bomba

Reagovat
smazaný uživatel

to si dovedu představit, Rusky jsou top

Reagovat
Elliasson

Reagovat
smazaný uživatel

To viš že jo

Reagovat
TheMally11

Kvůli 3 zápasům prachy v prdeli .... Moderní fotbal stojí za hovno ...

Není nad to vidět fotky z finále ligy mistrů z oceánie jak to kluci hrají na krásných přírodních stadionech

Reagovat
bruchy

Ty stadiony jsou parádní. Žádné megalomanské stavby se zbytečně velkou kapacitou. Celkem mě to od Rusů překvapilo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele