Představení měst MS 2018 - Saransk

10.06.2018, 13:43
Profily, historie
Zaujalo nás
Saransk je hlavním městem Mordvinska, nachází se na povodí řeky Volha a jeho obyvatelé to mají do Moskvy 644 km. Jen pro přesnost a pro znalce a kritiky naší famózní D1, cesta jim trvá téměř 9 hodin. Město se rozkládá se na rozloze 383 km čtverečních a v průměrné výšce 160 metrů nad hladinou moře Žije zde 315 tisíc obyvatel. Na místním stadionu se budou hrát čtyři zápasy MS 2018.

Historie

První zmínka o tomto městě pochází z roku 1641 a jednalo se o pevnost Atemar, podle jednoho menšího osídlení v blízkosti Mordvinu. Místo sloužilo jako ochrana jihovýchodní hranice Ruské říše. Současné jméno získalo podle blízké řeky. Nedlouho po založení se sídlo stalo důležitou obchodní křižovatkou a centrem široké oblasti. Po roce 1708 Saransk připadl Azovské provincii, ale rychle přešel pod vládu guvernéra Kazaně. Až v roce 1780 se Saransk stal městem, putoval pod křídla jiného šéfa, tentokráte se jednalo o Penzenskaju guberniju, aby v roce 1928 povýšil na administrativním centrum Mordvinska a to se o dva roky později proměnilo v autonomní oblast tehdejšího Sovětského svazu. V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století byl historický střed města přestavěn, v jeho okolí se objevily široké výstavní bulváry, vznikly nové rezidenční čtvrti.

Ve městě se dbá na udržení tradic. Je to vidět zejména v zachování původního jazyka a kultury ugregských skupin, které zde sídlí po staletí. Patří k nim rovněž národnostní menšiny, Maďaři, Finové, Estonci a další.

Oblastní muzeum, © Anna Katik [CC BY-SA 4.0], z Wikimedia Commons

Průmysl

Továrna Saranskabel na výrobu elektrických kabelů, textilní, strojní, potravinářský, gumárenský a chemický průmysl, konstrukce strojírenských linek, hutnictví, to jsou hlavní zdroje pracovních příležitostí v Saransku. Jsou zde rovněž dvě tepelné elektrárny a výroba sladkostí značky Lamzur.

Více než 12 tisíc zaměstnanců má Lisma Electrical Factory, vyrábí se léky v továrně Biochemik, k tomu ještě televizory a další elektronika. Průmyslová oblast se nachází severně od středu města.

Kultura, vzdělání, architektura a náboženství

I když se jedná, na ruské poměry, o poměrně malé město, je zde nekončící množství kulturního vyžití. Oblastní muzeum se věnuje převážně místní historii, Muzeum vizuálního umění nabízí fantastickou sbírku děl ruských malířů Stěpana Erzii a Fedota Syčkova.

Milovníci dramatického umění, klasické hudby a baletu si zde opravdu přijdou na své: Ruské dramatické státní divadlo, Divadlo opery a baletu, Státní loutkové divadlo Mordvinské republiky, Mordvinské národní divadlo... Všechny tyto scény nabízejí díla mistrů jak ruských tak zahraničních.

Alma mater Mordvinska byla založena v roce 1957, mimo této státní Univerzity je zde několik vysokých škol technického zaměření.

Památník a katedrála Svatého Fjodora Ušakova, © Гордеев na projektu Wikipedie v jazyce ruština (Na Commons přeneseno z ru.wikipedia.) [Public domain nebo Public domain], prostřednictvím Wikimedia Commons

Celá řada budov pochází z XVII. a XVIII. století. Ovšem většina staveb je z období budování socialismu, zejména z let 1960 - 1970. Ty pomalu ale jistě dosluhují a místní úřady stojí před problémem, jak situaci řešit. Některé budovy se dají opravit, jiné musí být strženy a místo nich postaveny nové.

Pomníků a mohyl je zde nepočítaně. Připomeňme jen některé z nich: Pomník Pugačeva, Věčné slávy, Puškina, Alexandra Poležajeva, Letectví...

Za zmínku stojí Památník rodiny. Stojí v samém centru města, v blízkosti katedrály Svatého Fjodora Ušakova, na křižovatce ulic Sovětské a Demokratické. Byl slavnostně odhalen v roce 2008, který byl vyhlášen jako Rok ruské rodiny. Je postaven ve skutečné velikosti, muž - otec rodiny, se synem na ramenou, jeho těhotná manželka, matka dalších dvou dětí, které objímají oba rodiče. Vše je jakoby reálné, v pohybu. Vzhledem k tomu, že se v blízké katedrále konají svatby, mnoho párů navštíví tento pomník, nevěsta zde položí svou kytici a všichni věří, že jim tento okamžik přinese životní štěstí.

Pravoslavná církev vlastní tři kostely, hlavní je katedrála Svatého Teodora. V roce 2005 byl otevřen menší kostel luteránský, provozovaný Finskou církví. Jsou zde rovněž tři mešity.

Památník rodiny, © openarium.ru

Doprava

Autobusy, taxíky a trolejbusy, poměrně hustá síť těchto dopravních prostředků zajišťuje pohodlnou přepravu obyvatel tohoto města. Hlavní železniční nádraží má jméno Kujbyševovo a je z něj každodenní spojení s Moskvou. Jsou zde další dvě menší nádraží pro linky do blízkého okoli.

Letiště bude v době konání MS 2018 otevřeno také pro mezinárodní lety, dostalo povolení pro přistání letadel Boeing 737 a Airbus 319/320/321. Jinak má pravidelné spojení s Moskvou na letiště Demoděvovo. Kapacita je 300 cestujících za hodinu, v době konání MS 2018 se zvýší na 600 osob.

Je zde rovněž základna ruského vojenského letectva. Podél železniční trati se rozkládá vojenská základna Ministerstva vnitra Ruska, která sloužila ochraně oblasti v době existence SSSR, kdy byl Saransk uzavřeným městem.

Podnebí

Převážně vnitrozemní klima, podobné tomu v Samaře, o které jsme psali dříve. Jak bude v době konání MS 2018 mají meteorologové poměrně jasno: odpolední zápasy se budou hrát za příjemného počasí, teploty se budou pohybovat okolo 24 °C. Večer se mírně ochladí, ale to je přeci pro hráče a diváky ideální - 20 °C. Nebezpečí, že zaprší je asi tak ve 29%.

Mordovia Arena, © Эрзянин [CC BY-SA 4.0], z Wikimedia Commons

Sport

Sportovní palác, Zimní palác, Sportovní komplex Mordvinska, Gymnastické centrum, Stadiony Start a Arena, Sportovní škola atletiky, Olimp, Formule C, Tenisové centrum, Aquacentrum, Areál lyžování a biatlonu... Všichni obyvatelé Saransku mají možnost sportovat, zařízení se nabízejí opravdu na každém rohu. Mordvinsko je uznávaným centrem sportu. Každý třetí obyvatel této oblasti pravidelně navštěvuje některý z těchto sportovcích stánků. Je jich více než 2100. Zkušenosti s pořádáním mezinárodních podniků získal Saransk např. v roce 2012, kdy se zde uskutečnil Světový pohár IAAF v chůzi.

Fotbal ve městě reprezentuje FC Mordovia Saransk, žádná velká sláva z toho ale není. Třikrát v posledních šesti sezónách si tento klub zahrál první ligu, pak se ale propadl až do třetí. Z té se mu letos podařilo postoupit, po skončení mistrovství světa a krátké letní pauze se tak ve městě bude hrát druhá nejvyšší soutěž.

Stadion

Stavba stadionu byla zahájena v roce 2010 u příležitosti tisícího výročí sjednocení mordvinských osad s etnickými skupinami Ruska. Stojí ve středu města, na břehu řeky Insar. Je oválného tvaru, na jeho fasádě se střídají typické barvy lidového umění, bílá, červená a oranžová.

Pro MS 2018 má kapacitu 45 tisíc návštěvníků, ale po jeho skončení budou některé provizorní instalace odstraněny. Počet míst se sníží na 25 tisíc, víc než dostačující pro pořádání akcí v různých sportovních odvětvích.

Mordovia Arena, © pressfrom.com

Zápasy

V sobotu 16. června od 18:00 se představí první dvojice. V rámci skupiny C se střetne Peru s Dánskem. Pro nás, Evropany, je asi jasným favoritem Dánsko, ale jeden opravdu nikdy neví...

V úterý 19. června od 14:00 hraje Kolumbie s Japonskem. Tedy znovu tým z jihu Ameriky, tentokráte proti asijské naději. Vyhrají Kolumbijci?

Poslední kolo skupiny B a souboj, podle mnohých, předem rozhodnutý: Irán proti Portugalsku, tedy CR7. Bude mít fotbal logiku, nebo se zrodí nějaké to překvapení? Hraje se v pondělí 25. června od 20:00

Poslední zápas v tomto městě příliš zájemců z řad našinců asi mít nebude. Panama - Tunisko, čtvrtek, 28. června, 20:00.

Opouštíme Saransk a pomalu se přesuneme severním směrem. Čekají nás Kazaň, Kaliningrad, Jekatěrinburg, Nižnij Novgorod. A dvě lahůdky závěrem: Petrohrad a Moskva. Ale ať se bude hrát kdekoliv nezapomeňte, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (165)

Přidat komentář
jaris7

Saransk je moc hezké město

Reagovat
smazaný uživatel

To je na mapě?

Reagovat
Stannis Baratheon

Ne, v Rusku

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko je na mapě?

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní stadion.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Památník rodiny

Reagovat
blade115

Mají tam popravdě daleko lepší stadiony, než jsem čekal. A až na tu šílenou tribunu v Jekatěrinburgu i docela hezký. Tak snad tu organizaci Rusáci zvládnou, předpoklady pro to mají dobré.

Reagovat
Aldeano

Jaké mají Rusové předpoklady pro dobrou organizaci?

Reagovat
Spalovač šancí

Vládu pevné ruky?

Reagovat
Aldeano

Ani pevná ruská ruka nezabránila tomu aby to bylo několikanásobně předražené..

Reagovat
Spalovač šancí

Předraženost nemusí být v rozporu s dobrou organizovaností

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilie - 15 mlrd. $

Rusko - 14 mlrd.$

Katar udajne - 200 mlrd. $

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"International sports competitions hosted by Russia"

1994 Goodwill Games

1998 World Youth Games

2004 European Karate Championships

2004 World Modern Pentathlon Championships

2008 European Table Tennis Championships

2009 Women's Hockey Champions Challenge II

2010 European Taekwondo Championships

2010 World Mixed Doubles Curling Championship

2010 World Senior Curling Championships

2010 World Team Table Tennis Championships

2011 European Curling Championships

2011 World Modern Pentathlon Championships

2012 European Judo Championships

2013 European Mixed Team Badminton Championships

2013 World Combat Games

2013 World Draughts Championship

2013 World Junior Curling Championships

2013 World Wheelchair Curling Championship

2014 European Badminton Championships

2014 ICF Canoe Sprint World Championships

2014 World Judo Championships

2015 World Mixed Doubles Curling Championship

2015 World Senior Curling Championships

2015 World Senior Curling Championships – Men's tournament

2015 World Senior Curling Championships – Women's tournament

2016 Canoe Sprint European Championships

2016 European Judo Championships

2016 IBU Open European Championships

2016 World Modern Pentathlon Championships

2017 IPSC Rifle World Shoot

2018 European Taekwondo Championships

2019 Winter Universiade

2008 Europe Cup (badminton)

Biathlon European Championships 2005

Biathlon European Championships 2009

Biathlon Junior World Championships 2001

Biathlon World Championships 1992

Biathlon World Championships 2003

Biathlon World Championships 2010

Biathlon World Championships 2011

Candidates Tournament 2016

Chess World Cup 2005

Chess World Cup 2007

Chess World Cup 2009

Chess World Cup 2011

Chess World Cup 2019

FIL European Luge Championships 2012

FIL European Luge Championships 2015

FIL European Luge Natural Track Championships 1995

Golden Grand Prix Ivan Yarygin 2015

Golden Grand Prix Ivan Yarygin 2016

Golden Grand Prix Ivan Yarygin 2017

Golden Grand Prix Ivan Yarygin 2018

2015 IBSF World Under-18 Snooker Championship

2011 IPC Biathlon and Cross-Country Skiing World Championships

2005 European Judo Open Championships

2011 World Judo Open Championships

2017 World Shotgun Championships

2015 World Taekwondo Championships

2012 European Taekwondo Olympic Qualification Tournament

2016 European Taekwondo Olympic Qualification Tournament

Tal Memorial

2013 Summer Universiade

2007 Women's European Water Polo Olympic Qualifier

2014 Winter Paralympics

Women's World Chess Championship 2015

World Chess Championship 2014

2016 World Mixed Curling Championship

2017 World Wushu Championships

Reagovat
Aldeano

Jj tebe jsem čekal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyz ze sebe delas debila 4 roky zpatky tam byla olympiada, kterou organizacne zvladli uplne bez problemu. Kazdy rok probihaji v Rusku mezinarodni turnaje. Nevim o zadnem, ktery by organizacne nezvladli. Zkusenosti s poradanim mezinarodnich sportovnich akci maj hodne.

Reagovat
Aldeano

Já chápu, že jsi troll. Předvádíš to tady dlouhodobě. Ale ta bílá kniha z Ruského velvyslanectví asi neobsahuje to, že na západě není běžné dávat do jedné kabinky dvě toalety nebo to, aby Kozák naháněl lidi s bičem po ulici...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jsem trol a ty ses proste tupej Krome fotek stadionu, a reakci na totalni debily, jako ty, jsem tady nenapsal nic, co by se dalo nazvat trolingem. Hazim sem jen fotky stadionu, protoze me bavi architektura. Sledoval jsem vystavbu tech stadionu na specializovanym architektonickym foru od doby ulozeni prvniho kamene. Stejne tak, jsem tam sledoval i pripravy mest na turnaj. Na tom foru, travim denne tak hodinu, uz minimalne 4 roky. Takze to proste mam nastudovany do detailu.

Nekteri lidi hraji hry, nebo sedi na fb, nebo delaj neco jinyho, co pro nekoho muze byt ztratou casu. Ja nemuzu za to, ze je to moje hobby. Jestli to nechapes: Pro me je architektura stejne zajimava, jak proto tebe gay porno. Tak prosim promin, kdyz autora clanku upozornim na chybu, nebo reaguju na nekoho, kdo napise uplnej nesmysl.

Reagovat
Aldeano

jj z mého příspěvku vyplývá, že mi vadí architektura, tak určitě... Hlavně odváděj pozornost.

Reagovat
smazaný uživatel

nn, tebe se tyka jina cast meho komentare. Ne ta o architekture, ale ta o reakcich na debily.

Reagovat
Aldeano

Tak proč jsi psal o té arcitěktuře, když se na to nikdo neptal?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja uz na ty tvy debilni dotazy nebudu reagovat. Ty ses fakt vylizanej. Pises, ze jsem trol. Ja ti rikam, ze krome prispevku o stadionech a mestech a reakcich na debily nic jinyho nepisu. Nikdy jsem tady nevychvaloval Rusko. Co se tyka debilu: tak to byla reakce na tebe, typka co psal, ze jsou v Rusku ty stadiony k hovnu, a typka co v clanku o Tosnu, ktery zbankrotovalo, napsal sracku, jako kdyby bankrotovaly kluby jen v Rusku.

O architektrue pisu, protoze ty stadiony a mesta mam nastudovany vic nez kdokoli jinej tady na foru (a opravdu o tom nepochybuju). A mam je nastudovany, protoze me to bavi, ne kvuli picovine o ambasade, co sis vymyslel.

Reagovat
Aldeano

No, však nereaguj. To bude jen dobře.

Reagovat
Rudnevs

Mňa to trebárs tiež dosť baví, tá architektúra štadiónov a všetky zaujímavosti okolo toho... Nie konkrétne zrovna ruské štadióny, ale tie nemecké mám zmapované. Škoda inak, že sa nakoniec WM nebude hrať v Krasnodare, tam ma ten štadión dosť zaujal tou LED obrazovkou po obvode celého štadióna, vyzerá to skvelo.

https://www.digitalavmagazine.com/en/2017/11/20/140971/

Reagovat
smazaný uživatel

Pro me, je to vubec nejlepsi a nejhezci stadion v Rusku.

Nejlepsi je to video, co pousteji pred zacatkem zapasu https://www.youtube.com/watch?v=dDpL5-5l_48

Nebude se tam hrat, kvuli tomu, ze Soci patri do Krasnodarskeho kraje. A udajne Fifa chtela, aby se v kazde oblasti krome Moskvy, stavel jen jeden stadion. Vlastne i ty stadiony v Moskve se deli. Jeden je v Moskve, druhy v Moskevske oblasti

Tak snad si FK Krasnodar aspon uzije, ze u nich v akademii budou Spanele.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ak ta bavia stadiony, tak tato sekcia na skyscrapercity by ta mohla zaujat:

https://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=263

Reagovat
Elliasson

Hele, když už jsi zmínil stadiony, jak to vypadá s VTB Arénou?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ták, záchody jsou důvodem proč ta olympiáda nebyla zvládnuta troll jsi tady jedině ty, baklažáne.

Reagovat
Aldeano

Další Rusofil?

Reagovat
smazaný uživatel

Další rusofob? tohle si běž zkoušet na novinky, baklažáne. I jako troll jsi k ničemu.

Reagovat
Aldeano

No, jak chceš, žij si v tom, že je Rusko stejné jako Británie nebo Německo. A má zlaté rezervy!!!

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole okurko, o čem to tu furt mluvíš.

Reagovat
Aldeano

Ty jsi vokurka vole!

Reagovat
smazaný uživatel

No ne, jediná okurka široko daleko jsi tady jedině ty. A klídek vole, nebo ti Rusko pod vedením Putina znasilní tvůj baklažánskej otvor.

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

dobrou organizaci

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
atlee

Pekný zoznam, ale chýba ti tam napríklad olympiáda v Soči, alebo viacero hokejových majstrovstiev sveta

Reagovat
Mimalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, chybi tam toho dost. Klasicka wikipedie.

Reagovat
Blasphemer

Rozdělení Polska, hladomor na Ukrajině, okupaci,Pobaltí, okupaci Maďarska, okupaci Československa... v poslední době okupaci Krymu nebo Gruzie. Tohle bylo podle mě všechno perfektně organizačně zvládnuté. Nebo snad ne?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Baronne

To je debil

Reagovat
AnthonyR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

a nezapominej na tzv. "internacionalni" akce - chemickej prumysl v UK, tezkej prumysl nad Ukrajinou, nebo spickovy IT poradenstvi ve volbach cizich zemi

Reagovat
Hokaido

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rišan

Stačí pohled na mapu a na bilanci našeho dovozu a vývozu a je zřejmé, že země pro nás nejdůležitější jsou Německo a Rusko. Naroubovat k nám Ameriku (ač se o to mnozí tak snaží) se z důvodů geografické, mentální, kulturní, populační, ekonomické aj. odlišnosti zas tolik nedaří. Jak se asi můžeme rovnocenně družit se zemí s 35x větší populací a 100x větším zbrojním rozpočtem? Koneckonců Američané mají i jiné míry a váhy atd. Kdybychom měli připomínat, jak tito původně evropští autsajdři zacházeli s Indiány, černými otroky aj. taky by to nebyla žádná sláva. Všechny války za posledních 100 let vedli v někdy až zdrcující početní a zejména technické přesile - a přesto v nich počínaje Koreou přes Vietnam až po Afghánistán či Irák nebyli moc úspěšní. Mimochodem teď se nedokázali kvalifikovat ani na fotbalové MS ač soutěžili s takovými (nikoli ovšem fotbalovými) trpaslíky jako je třeba Kostarika aj. Podobně by se daly připomínat hnusné zločiny páchané Brity, Francouzi, Belgičany, Iraly, Španěly .Porttugalci aj. zejména v koloniích. Takže chlapče raději drž hubu a modli se, aby MS v Rusku, na něž se domácí připravili (podobně jako na ZOH v Soči) opravdu pečlivě proběhlo bez problémů a bylo skutečným svátkem nejpopulárnějšího sportu!

Reagovat
Blasphemer

pls

Reagovat
Elliasson

Ty vado, ale to je pravda. Jako vůbec nechápu, čemu se tady kdo směje. O obchodních vztazích tolik nevím, ale logicky. Kdo opravuje ruské tramvaje? Češi. Kdo dodává sedačky do vlaků? Taky Češi. A věřím že v dalších průmyslech jsme taky velcí dodavatelé do Ruska.

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Baronne

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Briggus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mindas

Rusko bylo vzdy spickou v organizaci velkych sportovnich akci. Pro sve ego si nedovoli nikdy v necem zaostat.

Reagovat
Aldeano

Špičková organizace je Britská, Německá nebo Japonská.

Reagovat
smazaný uživatel

Zabudol si na USA a Francúzsko

Reagovat
Aldeano

Mimo jiné. I další země mají špičkovou organizaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Rusko nie.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Japonsko nemá konkurenci v organizaci bukake party.

Reagovat
Mindas

... a Ruska, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď to je motivácia každého organizátora, aby bol lepší, ako ten predchádzajúci. To nie je egom Ruska

Reagovat
Mindas

Tak jsem to ale vubec nemyslel. To je samozrejme. Ale na Rusko se na Zapade nahlizi jako na zaostalou zemi, kde nejsou schopni usporadat takove akce na spickove urovni. A oni pritom vzdy dokazi, ze jsou. Nehlede na obrovske naklady. Zkratka “nemohou” si dovolit zavahat, protoze to jejich zavahani by se mnohem vice rozebiralo.

Reagovat
Mimalu

no jak kdy, zrovna například ta Olympiáda v Soči je krásný příklad toho, čeho všeho byli Rusové schopni udělat, aby jejich akce byla na top úrovni. Troufnu si říct že drtivá většina států by za takových podmínek do něčeho takového nešla, protože by se jim to ekonomicky nevyplatilo...

Reagovat
insane

Ježiš, jasně, že tohle Rusko a jiný země umí, megalomanský projekty, vrážet neskutečný prachy do zbrojení, pořádat závody F1... zatímco většina populace má životní úroveň daleko za průměrem vyspělýho světa. Ale co, můžou se hrdě bít do prsou, že mají super nový stadiony a můžou pořádat ztrátový akce, to by si na západě nemohli dovolit

Reagovat
Mimalu

a proč mi to píšeš? Diskuze byla o něčem jiném...

Reagovat
insane

Narazím na to tvoje "Troufnu si tvrdit... "

Jakože to je spíš nošení dříví do lesa, než nějaký odvážný subjektivní tvrzení

Reagovat
Mimalu

no dobře, ale proč jsi mi psal ten text se kterým sice souhlasím, ale který jaksi nenavazuje na diskuzi?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
blade115

Tak tam je ta motivace k velkoleposti celkem očividná. Navíc těch akcí organizovali dost a poměrně nedávná olympiáda byla úplně bez problémů, pokud vím. Taky ty stadiony vypadají super.

Reagovat
AnthonyR

Reagovat
AnthonyR

Neví někdo z jakého důvodu a před kým býval Saransk "uzavřeným městem"? To fakt dali do karantény celý město jen kvůli armádě?

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím ale v SSSR to bylo běžné. Kaliningrad to měl myslím podobné

Reagovat
AnthonyR

Díky za info. Hrozně absurdní věc a utrpení pro lidi, který v tom museli žít...

Reagovat
smazaný uživatel

nemuseli, měli to slušně zaplacené

Reagovat
smazaný uživatel

Město o velikosti (lépe řečeno počtu obyvatel) Ostravy se stadionem pro 45k (po MS pro 25k).

Celkem zajímavá představa že bychom v Ostravě měli takový hezký stadion...

Reagovat
didosh

Reagovat
fantomas

https://twitter.com/RusFootballNews/status/1005770815382740992

Doufejme, že si s sebou Maročani vzali balon na boj proti trudomyslnosti

Reagovat
Azazelo RD

Stejně to skončí tím, že sní psy.

Reagovat
Mindas

Reagovat
smazaný uživatel

A co teprve Srbové..

Reagovat
fantomas

Tak ti sou aspoň v Evropě, Maročani uprostřed ničeho. Nigerijci taky zajímavá volba

Reagovat
Heisenberg

Němci konečně v Moskvě.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
andrew96

Reagovat
fantomas

Reagovat
Briggus

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
andrew96

Aspoň kdyby hráli něco i dole. Ale oni hrají všechno na severozápad od Voroněže.

Reagovat
Ferguson6

Keby tam hrali Ukrajinci, dali by si ako sídlo Sevastopol?

Reagovat
smazaný uživatel

Ďalší krásny štadión.

Netuším, v čom by malo byť Rusko horšie ako usporiadatelia posledných dvoch šampionátov?

Reagovat
AnthonyR

Tak organizaci zvládnou. Největší chyba už se stala - že to vůbec zemi s tak pošahanym prezidentem přiřkli... Takhle velké akce by se neměli dávat zemím třetího světa...

Reagovat
Rišan

Nejdřív se nregramote nauč český pravopis a pak sem něco piš!

Reagovat
AnthonyR

*akce by se neměly - v tom mam chybu, na další mě upozorni...ale předtím se vydýchej. Máš tendence se překlikávat

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

mas tam 2 chyby

Reagovat
smazaný uživatel

a v čem je Putin pošahaný? Je to chlap na svém místě, jiný by Rusko neuřídil, navíc si maže všechny ty ostatní skutečně pošahané evropské politiky na chleba jak máslo......pošahané politiky vidím spíše na západ od našich hranic než v Putinovi....

Reagovat
AnthonyR

Nejsem přesvědčen, že by Putin konal pro dobro obyčejných Rusů... ta země má mnohem větší potenciál a zastupitelská demokracie západního střihu by jí slušela mnohem víc, než Putinovská kleptokracie. Vraždění novinářů, zatýkání oponentů, naprosto zdevastovaný venkov, budování macho - kultu, zastrašování sousedních zemí, štvaní ruských menšin proti vládám zemí, ve kterých ty menšiny žijí... V Rusku jsem několikrát byl a je to prostě země , z našeho pohledu, v rozkladu.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, z našeho pohledu.....tím bych diskusi ukončil. Putin je pro Rusko nejlepší možná volba.

Reagovat
AnthonyR

Pro Rusko možná. Pro Rusy ne.

Reagovat
smazaný uživatel

asi nepamatuješ jaké požehnání byla pro obyčejné Rusy politika Jelcina........Putin, at se ti to líbí nebo nelíbí je pro Rusy nejlepší možná volba.........být Rusem je něco jako stav mysli, a na to neplatí ta "naše" pravidla zastupitelksé demokrcie, která mimochodem na obyčejné lidi sere minimálně stejně...

Reagovat
Mimalu

od jednoho extrému k druhému, nemluvě o tom, že k udržení Putina u moci nejvíce stejně dopomohla cena ropy...

Reagovat
AnthonyR

Zrovna díky Jelcinovi se Putin stal carem... To je sice krásné, že být Rusem je stav mysli a jakýsi životní postoj, v čem je to však rozdíl oproti tomu např. být Švédem, nebo být Estoncem? Přeci každý chce žít normální, důstojný život... co je to však za společnost, když se neumí ani vypořádat se svojí minulostí (ta česká sice taky ne, ale alespoň nevelebíme masové vrahy). Jinak tvá poslední věta je tak nějak typicky rusofilská - u nás je to špatný, ale u vás taky.

Reagovat
smazaný uživatel

asi bude lepší, když ukončíme diskusi a budeš si žít ve své iluzi dále....

Reagovat
AnthonyR

Škoda, rád bych o své iluze přišel. Možná piju málo vodky.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna díky Jelcinovi se Putin stal carem... a taky lidem dlouhý měsíce nechodili důchody, a Rusko se z jeho vlády roky dostávalo....

A můžeš mi sem prosím tebe napsat, v čem konkrétně je ta země v rozkladu?

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne at zustanou ne sve strane hranic, jinak je mam v praku.

Reagovat
fenixLFC

Ze nikto iny by rusko neuriadil je pravda ale z drvivej casti aj kvoli tomu co tam vytvoril

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frick

To hlediště vypadá celkem kompaktně. Takže budou dávat pryč celý to horní patro?

Je to takový specifikum těchto akcí typu MS/ME - vedle vrcholnejch stánků. kde se pořádají závěrečné boje, tyhle stánky pro třeba 4-5 zápasů, které se různě dočasně upravují atp.

Jako třeba Tivoli v Innsbrucku. Ten ale vypadal s tim druhym patrem jen po části obvodu stadionu dost humpolácky.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

jako ten vrchni prstenec? tak to maji dobre udelane, i kdyz bych nikdy nerekl, ze se tam vleze 45 % z cele kapacity

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me budou snizovat na 30k ne 25k.

Navic v centralni casti je tech mist fakt hodne: https://pp.userapi.com/c840724/v840724637/57d1b/hgUt5rYd0eo.jpg

Hlavne tady je to dobre videt, jak je ta provizorni tribuna velka:

https://pp.userapi.com/c836434/v836434709/54c5b/CP36gL6uxgY.jpg

https://pp.userapi.com/c834202/v834202770/5f4a3/KFZdt7iBeQw.jpg

Reagovat
Rudnevs

Jj, to vyzeralo zvláštne, tá jedna tribúna...

Veľký flop po tých EM 2008 bol inak štadión v Klagenfurte, kde sa na nákladnom štadióne hrá len Regionalliga Mitte (od budúceho roku druhá liga), prebiehali tam právne spory, bolo zakázané používanie druhého poschodia a navyše tam možno miesto ihriska vysadia stromy.

Innsbruck mimochodom postúpil a od nasledujúcej sezóny bude hrať Tipico Bundesligu...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kang & Kodos

Škoda, že Tipico nemá zájem nic sponzorovat u nás, Rakušáci jejich geniální název tolik neocení

Reagovat
Rudnevs

Každopádne priznám sa, že dokým sa to nezačalo riešiť tu na Eurofotbale, tak ma to ani nenapadlo a ten názov mi ani neprišiel vtipný... Ono sa to totiž číta “Tipiko”. V Nemecku je to inak dosť známa spoločnosť, sponzorujú viaceré bundesligové tímy, reklamu na nich robí Oli Kahn a na Sky je počas polčasu Tipico Halbzeitanalyse.

Reagovat
andrew96

Vlášek by Kukecovo "ty bláho" musel přeformulovat do radikálnější formy.

Reagovat
Rišty

Reagovat
Houska

OT : borci prosimvas nevite,kde bych mohl stahnout eknihu zlatana v cestine?samozrejme zdarma pripadne nevite o nejakych strankch,kde jsou eknihy ke stazeni podobneho zanru?dekuji predem

Reagovat
smazaný uživatel

Ulozto, youtube případně knihkupectví. Což mi přijde nejideálnější, pokud si vyděláváš

Reagovat
C-M@ster

OT: Právě probíhá finále v Rocket League. Finsko-francouzskej tým vs tým z USA. Událost probíhá v Londýně a fans tam tlačí Evropany.

Párkrát jsem četl, že kdyby byla olympiáda s e-sportama (Paříž 2024), tak by RL pravděpodobně zastupovalo fotbal, jelikož je to v podstatě herně (ne vizuálně) nejpodobnější hra fotbalu. Ale ty streamy můžou nepůsobit na diváky, co hru neznají, nejlíp.

https://www.twitch.tv/rocketleague

Reagovat
smazaný uživatel

No tak doufejme, že tyhle blbosti nikdy součástí olympiády nebudou, byla by to totiž neúcta k opravdovým sportovcům. Tohle to neni sport a nazývat si to můžete jak chcete.

Reagovat
C-M@ster

Já si upřímně taky myslím, že to nejspíš neprojde, každopádně se o tom dost spekulovalo

https://www.theguardian.com/sport/2017/aug/09/esports-2024-olympics-medal-event-paris-bid-committee

Reagovat
smazaný uživatel

Podle ceho se definuje "sport"?

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě se sport může definovat takto: Činnost při které je člověk nucen vyvíjet náročnou fyzickou či intelektuální aktivitu za účelem vítězství. Což počítačové hry prostě nesplňují. Ať si vytvoří třeba esport olympiádu, nebo něco v tomhle duchu.

Reagovat
smazaný uživatel

S tou posledni vetou souhlasim.

Ale fakt teda nesouhlasim s tim, ze hry nesplnuji tu intelektualni cast. Tymovy hry jako CSGO, DOTA, LOL nebo Overwatch vsechny vyzadujou ohromny mnozstvi strategie, tymovy hry a tomu predchazejiciho treninku. Pro lidi, ktery to nesledujou to muze vypadat jako nejaka nahodna rubacka dvou tymu, ktera nevyzaduje zadnou mozkovou aktivitu, ale kdyz k tomu clovek pricichne trochu vic, tak zjisti, ze to fakt neni pravda.

A rovnez tam existujou i fyzicky aspekty - u fpsek hand eye coordination, svalova pamet, reakcni cas.. to proste nejsou veci, ktery k cloveku jen tak prijdou. Za tim opet je spousta hodin cepovani, coz neni zas tak odlisny od klasickych sportu.

Ja beru, ze lidi to muzou odmitat na zaklade sport = fyzicka aktivita, coz je pravda. Nicmene Mezinarodni olympijskej vybor uznava jako sport treba i sachy nebo bridge, tak proc ne tohle.

Reagovat
maxton

Cinski hraci doty, lolka, starcraftu atd.. maju lepsi reakcny cas ako vojaci z navy seals. Je o tom studia, gameri dokazali mat lepsie skore v pilotovani drona ako profeisonalni cviceni vojaci. Egaming je buducnost a vela z nich skonci podla mni pri armade prave z tohto dovodu.

Reagovat
Kepy_FCB

Ty si hrozný kindr

Reagovat
C-M@ster

To je na superstar zrovna reklama, žes mi to přišel napsat?

Reagovat
Mimalu

zvláštní, chvilku to pozoruju, ale asi to pro někoho kdo to nikdy předtím neviděl fakt není. Osobně mi to připadá strašně zmatené jak furt přepínají ten pohled a ikdyž tam asi nějaký herní plán je, tak mi přijde že to stejně hrají tak nějak na náhodu a doufají, že se ten míček akorát odrazí správně

Reagovat
C-M@ster

Mě to taky sere právě jak se to furt přepíná. Z pohledu jednoho hráče je to určitě koukatelnější.

Ale na náhodu to zas tolik není, tihle o sobě dost vědí.

Reagovat
Mimalu

Jako nepochybuju o tom, že jsou nějak sehraní, ale z pohledu člověka co to opravdu vidí poprvé nedokážu ani náznakem rozeznat, jakou taktiku má který tým. Možná kdyby tam byla aspoň chvilku nějaká statičtější kamera jak známe z televize, tak by byl líp vidět nějaký pohyb a kde se zhruba jaký hráč pohybuje, jak brání se chovají při bránění/útoku.... Takto z pohledu nezasvěceného to je takové stereotypní

Reagovat
C-M@ster

Jj, nedivím se. Je to každopádně zábavnější hrát než sledovat.

Reagovat
C-M@ster

Ale toto byl super moment.

7. zápas finále, prohrávali 3:2, už zbývalo 0 sekund a tam se hraje, dokud míč nespadne na zem...

Toto věřím, že se mohlo líbit i někomu, kdo to nesleduje:

https://clips.twitch.tv/RoundAcceptableDugongResidentSleeper

Reagovat
C-M@ster

Ještě teda jestli můžu...

Tak v tomhle videu v tomto čase když to není přenos, ale je to jak kdyby "z první osoby", je vidět, jak si borec řekne o míč, spoluhráč ho jak kdyby najde přihrávkou na dálku, on to sklepne dalšímu a ten střílí... v podstatě kombinace jak z fotbalu:

https://youtu.be/R4YMfHCPyrA?t=433

Reagovat
Mimalu

jj, tady je to pěkně vidět a je jasné že i v tom turnaji toho bylo plno

Reagovat
C-M@ster

Jj, ale jak řkáš, ty přenosy prostě působí chaoticky a to ještě kór pro někoho, kdo na to není zvyklej, mě to osobně taky moc nebavilo sledovat, ale nalákali dost lidí na ně s tím, že během sledování mohly padnout kola třeba za 100 dolarů (a že i padaly), mně padly asi za 15.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele