Představení měst MS 2018 - Rostov na Donu

04.06.2018, 14:22
Profily, historie
Zaujalo nás
Mistrovství světa 2018 je za dveřmi, a tak je opravdu nejvyšší čas začít s naší virtuální cestou po všech městech, kde se budou odehrávat jednotlivé zápasy. Startujeme, začínáme, první zastávkou je Rostov na Donu...

Historie

Řeka Don zde má své ústí a to od pradávných časů přitahovalo zájem zejména obchodníků. Bylo zde sídlo řecké kolonie Tanais, právě tak janovská pevnost Tana a turecká Azov. Rostov, jako osídlení a budoucí město existuje od roku 1749, kdy zde vznikla celnice. Přesněji řečeno na přítoku Donu, Temernik. Rychle se postavila nová pevnost a jméno město obdrželo po biskupu Dimitriji Rostovském.

Již v roce 1756 zde byla založena Ruská obchodní a burzovní společnost z Konstantinopole. Spolu s tím vzniklo osídlení obchodníků. V roce 1796 bylo toto místo povýšeno na město a obdrželo jméno Rostov na Donu.

Řeka Don je hlavní cestou, spojením, spojuje jihozápad Ruska s oblastmi na severu země. Rostov je také největším přístavem na této řece. Vzkvétala zde jak doprava průmyslových výrobků, tak přeprava osob.

Jelikož se jednalo o město s velkou koncentrací průmyslových podniků, tak v době Ruské občanské války zde docházelo k celé řadě ozbrojených konfliktů mezi menševiky a bolševiky. V roce 1928 se do Rostova přestěhovaly úřady regionální správy z Novočerkassku.

V období existence Sovětského svazu komunisté zničili hlavní rostovské monumenty: Katedrálu Svatého Alexandra Něvského z roku 1908 a Katedrálu Svatého Jiří, postavenou v letech 1783-1807 v blízkém Nachičevanu.

V průběhu 2. světové války byla velká část města změněna v trosky, vojska nacistického Německa obsadila Rostov v roce 1941, 27. prosince byla po pouhých sedmi dnech vyhnána. V následujícím roce se ovšem Němci vrátili a okupovali město od 24. července 1942 do 14. února 1943. Obnova města trvala dlouhých 10 roků.

Ekonomie města a celé oblasti v posledních letech roste, celá řada podniků zde postavila své tovární haly a zvýšila se základní mzda. Z Rostova se pomalu stává moderní průmyslové a technologické centrum. Jedním z nejdůležitějších zaměstnavatelů je firma Rostvertol, výrobce vrtulníků.

Město má rovněž jednu černou kaňku, která pochází z nedávné minulosti. Řezník z Rostovu, Andrej Romanovič Čikatilo, v letech 1978 - 1992 zavraždil minimálně 53 lidí, zejména žen a dětí. Je považován za největšího masového vraha v historii SSSR. Byl odsouzen k trestu smrti a popraven 14. února 1994 v Novočerkassku.


Podnebí
Jednoduše: v létě teplo a sucho, v zimě zima a mokro. Nás ovšem nejvíce zajímá, jak bude v době konání MS 2018. Nejvyšší naměřená teplota 39.6, nejnižší 0.1 °C. Ale to je extrém. V průměru se jedná o denní teploty okolo 28 stupňů, v noci 17 stupňů. Prší asi tak 10 dní v měsíci a slunce svítí víc než 300 hodin.

Vzdělání a kultura
Je zde celá řada Univerzit a vzdělávacích středisek. Mezi nimi je třeba zmínit Francouzskou alianci, Britskou radu pro vzdělání, tři německá centra a americké vědecké centrum při místní knihovně. Hlavní turistickou atrakcí je zcela jistě místo zvané Staročerkasskaja, 27 kilometrů od Rostova, bývalé hlavní město Kozáků na Donu. Dnes se stalo Městem muzeem.

Obyvatelstvo
Milion obyvatel zde žil od roku 1989, dnes má město ještě o 90 tisíc lidí více. Drtivá většina je ruské národnosti, pouze 2% tvoří Ukrajinci a Arméni.

Doprava
Je zde mezinárodní letiště a přístav. Sídlí zde správa Severokavkazské dráhy. Dopravní koridor Moskva - Voroněž - Rostov na Donu - Kavkaz patří k nejdůležitějším v Rusku. Tramvajová doprava má 6 linek, trolejbusová 11, autobusová dokonce 72, metro je v plánu...

Rostov Arena, by JukoFF [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Sport
FK Rostov hraje nejvyšší ligovou soutěž Premier ligu. Letos skončil na 11. místě, před čtyřmi roky se stal vítězem Ruského poháru.

FC SKA byl vicemistrem SSSR v roce 1966, o 15 let později vyhrál Sovětský pohár. Lokomotiv Rostov je pravidelným účastníkem basketbalové ligy, ale od roku 2009 hraje pod jménem Lokomotiv Kubáň a sídlo má ve městě Krasnodar. První liga se zde hraje také v házené.

Narodil se zde jeden z nejznámějších šachistů minulého století, Savielly Tartakower - 1887-1956

Osobnosti
Jelena Gněsina - 1874-1967 - ruská hudební pedagožka, pianistka a skladatelka
Martiros Sarjan - 1880-1972 - malíř, původem Arménec
Michail Simonov - 1929-2011 - konstruktér letadel
Viktor Ponědělnik - 1937 - fotbalista
Alexandr Kajdanovskij - 1946-1995 - herec, scenárista, režisér
Alexandr Mitrofanov - 1957 - český novinář ruské národnosti
Irina Livanovová - 1965 - herečka
Světlana Gončarenková - 1971 - atletka, sprinterka
Antonia Krivošapková - 1987 - atletka, sprinterka
Eva Rivas - 1987 - rusko-arménská zpěvačka

Stadion
Rostov Aréna stojí na levém břehu řeky Don. Ve chvíli, kdy bylo rozhodnuto o pořadatelství Ruska pro MS 2018, Rostov začal nejen s výstavbou tohoto stadionu, ale také s postupným rozvojem urbanizace do této oblasti. Zóna byla známa díky turistickým instalacím a celou řadou restaurací.

Design stadionu je perfektně začleněn do okolí, střecha prakticky kopíruje tok řeky. Různé výšky stupňů dovolují divákům nejen perfektní výhled na hrací plochu, ale také nabízejí možnost kochat se krásou celého města. Kapacita stadionu je 45 tisíc diváků.

Rostov Arena, by JukoFF [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Zápasy
V Rostov Aréně se bude hrát několik velice zajímavých utkání. Tím prvním bude souboj Brazílie se Švýcarskem a dovolím si napsat, že se jedná o jeden ze šlágrů bojů ve skupinách. Hraje se v neděli 17. června 2018, začátek je ve 20:00. O tři dny později, ve středu 20. června, se představí další jihoamerický tým, Uruguay, soupeřem bude Saúdská Arábie. Výkop bude v 17:00. A do třetice zůstaneme v Americe. Mexiko si to rozdá s Korejskou republikou, hraje se v sobotu 23. června od 17:00. Evropským soubojem se stane utkání Island - Chorvatsko, úterý 26. června, začátek 20:00.

Rostov se pak bude loučit 2. července, kdy se zde bude hrát osmifinále 1G - 2H. Zahájení ve 20:00. Můj skromný tip je: Anglie - Kolumbie.

Bavte se, těšte se, ale hlavně nezapomeňte, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (78)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
mayday

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
mayday

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
forma

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nikolai Rostov

Reagovat
pobody's nerfect

suprové články, díky za ně,

jenom bych chtěl požádat, jestli by tam nešlo přidat i mapu, ať všichni hned vidí, kde se dané město nachází

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
pobody's nerfect

OK, to bohatě stačí, není potřeba to ještě přidávat do článku, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Vy jste neměli ve škole zeměpis?

Reagovat
pobody's nerfect

to víš že měli, ale za prvé už je to dost dlouho a za druhé si nejsu vždy úplně stoprocentně jistý, obvzlášť v Rusku, které je prostě obrovské

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Pozri, dedo. To, že ste sa vy v škole učili azbuku a históriu ruska a na zemepise si sa skôr dozvedel, kde je rostov namiesto tvojho Okresného mesta neznamená, že sa to na zemepise učia doteraz. Už sme v EÚ, patríme k západu a deti v škole sa učia po anglicky.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozri chalan: Tak to je opravdu fundovany komentar... Jenom proto, ze jste v EU a ucite se anglicky, tak nebudete znat historii a zemepis Ruska? Jine jazyky?

Reagovat
Uwe háže buly

Tebe snad někdo v zeměpise učil něco o Rostovu?

Reagovat
smazaný uživatel

Vy jste ve škole neměli atlas?

Reagovat
smazaný uživatel

Čo je to atlas?

Reagovat
Uwe háže buly

Obratel.

Reagovat
smazaný uživatel

tým z mexika

Reagovat
didosh

Reagovat
Spalovač šancí

Pohoří, obr, tkanina ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

natasha atlas

Reagovat
frankiefcb

tak na učňáku ne, že jo.

Reagovat
Uwe háže buly

Na ucnak jsem nechodil, ale na střední jsme ani zeměpis neměli snad a na základce jsme se nikdy nic o Rusku neučili.

Reagovat
frankiefcb

no já chodil na gympl a zeměpis jsme měli. No jestli na střední není zeměpis, tak tomu se pka nedá divit no. Ale jenom to ukazuje na bídný stav našeho školství.

Reagovat
Uwe háže buly

S tim souhlasim, já teda byl na základce takovej fanatik na zeměpis, takže jsem ho pak mít ani nemusel a tyhle věci jsem znal no, ale většinu to prostě nikdo nenaučil, tak neni divu, že chtěj pak mapku

Reagovat
alegre

Nemam nic proti one mapce, ale nazor jisteho "Jamesona" je ponekud mimo misu. Slovensko je v EU, uci se anglicky, v poradku, ale... Kolik jazyku znas, tolikrat jsi clovekem. A ignorovat Rusko je blbost. Jedna se o jednu ze tri mocnosti sveta...

Reagovat
oli9

kdybych ti dal 20 ruskych mest zakreslit do mapy tak trefis tak 3

Reagovat
El Cid z City

Diky barbarosse Kursk,smolensk,leningrad,stalingrad pozna dost ludi si myslim a nejde netrefit vladivostok

Reagovat
El Campeon

tak ve škole se neučí,kde jsou všechna města po celém světě.to už je spíš na člověku jestli si doma ve volnym čase vytáhne atlas a udělá si okružní jízdu prstem po zeměkouli

Reagovat
raduinho

Reagovat
oli9

Reagovat
ZB 07

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
havrys99

Otázka autorovi: Koho tipuje na vítěze ve skupině H, když ne Kolumbii?

Reagovat
alegre

Tal tedy..., Polsko

Reagovat
havrys99

díky

Reagovat
Seydou Doumbia

Nevím jak vy ale já se na MS těším zdaleka nejvíce...vždy mi to přišlo atraktivnější než rok co rok sledovat pouze ligu a LM

Reagovat
Realita

Já se taky těším. Nesnáším repre pauzy během ligy, nesleduji přáteláky ani český nároďák, ale na finálové turnaje se těším vždy..

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Kucka

Reagovat
El Campeon

nesleduješ český nároďák a co si to potom za fanouška?

Reagovat
Vsadim gule

Fanoušek co nesleduje česky narodak...

Reagovat
Seydou Doumbia

O nic nepřichází

Reagovat
adoxx

Reagovat
raduinho

Reagovat
RadekVonCZE

Mladej je dost Ale smekám

Reagovat
smazaný uživatel

Ještěže to odmítl. To se ten Peréz zbláznil? Jestli to je teda pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

stadion je velmi podobny tomu, na kterem hraje HSV Hamburg :)

Reagovat
Rudnevs

Tá strecha trochu, ale inak ani moc nie...

A je to Hamburger SV alebo len HSV, HSV Hamburg je hádzanársky klub.

Reagovat
Milan.B

dobre ze su tu aj zaujimavosti mimo futbal, dobre clanky

Reagovat
smazaný uživatel

Rostov na Drnu

Reagovat
Realita

Rostou Madonu

Reagovat
RadekVonCZE

A co Čikatilo

Reagovat
oli9

super článek ta mapa mě ale také napadla, bylo by fajn pro představu...sice google mapy a je to ale bylo by to všechno pohromadě

Reagovat
pepinho2

Pěkný článek akorát "vojska fašistického Německa ". V Německu byli nacisti.

Reagovat
alegre

Ano, máš pravdu... Omlouvám se za chybu!

Reagovat
pepinho2

V pohodě, plno lidí to takhle zaměňuje a já jsem na to háklivý

Reagovat
smazaný uživatel

Fašisti, nacisti nebo komunisti-všechno stejný kurvy...

Reagovat
fenixLFC

hm....nie

Reagovat
Sali5

Bavte se, těšte se, ale hlavně nezapomeňte, že fotbal je tou nejkrásnější hrou na světě.

Reagovat
ZB 07

Tyhle série článků miluju! Člověk se postupně dostává do té správné fanouškovské formy a s přibývajícím časem se těší stále víc a víc na začátek turnaje.

Reagovat
Spalovač šancí

A pak přijde turnaj a začne postupně větší a větší nuda ...

Reagovat
Kucka

Jako je to super, ale ve zkouškovém bych radši uvítal okurkovou sezonu na ef než 4 dobré články denně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sosna

Reagovat
raduinho

Reagovat
Bakary3

Jak už někdo psal výš, uvítal bych mapku...

A já osobně jsem ujetej na stadiony a uvítal bych (i čekal) mnohem víc prostoru pro ně, zajímavosti, fotky...

Jinak i za ostatní články

Reagovat
alegre

Stadiony budou mit samostatne clanky. Na mapu upozornim webmastra. A DIKY!

Reagovat
Bakary3

Aha, tak to jo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele