Nizozemská Eredivisie - preview 5. kola

10.09.2011, 13:48, aktualizováno 11.09.2011, 08:59
Previews
PSV je jasným favoritem duelu ve Venlu a čekají se od něho tři body. Feyenoord si bude chtít bodově přilepšit v Bredě, mizerně bránící Heerenveen chce zase proti Groningenu ukončit čekání na výhru. Poslední Excelsior přivítá Utrecht...
SC Heerenveen - FC Groningen  (neděle 12:30)
Nedělní program pátého kola Eredivisie otevře zápas, v němž fanoušci dozajista uvidí nelítostný souboj o tříbodový zisk. Vstup do nového ročníku se totiž Heerenveenu ani Groningenu příliš nepovedl, a tak si budou chtít nyní ve vzájemném střetnutí vylepšit náladu.

O poznání hůře je na tom domácí Heerenveen, který na svou první výhru zatím stále bezúspěšně čeká. Úvod sezóny tedy Srdíčkám absolutně nevyšel, především defenzíva týmu pracuje velmi špatně, což dokazuje současných čtrnáct inkasovaných branek.

Není proto žádným překvapením, že v táboře Heerenveenu panuje poměrně velké rozčarování. Kromě výsledků jsou totiž značným zklamáním také dosavadní výkony, kterými se svěřenci trenéra Janse prezentovali. I proto bude na jeho družinu v následujících týdnech zřejmě vyvíjen poměrně velký tlak. Heerenveen totiž letos touží bojovat o příčky zaručující evropské poháry, zatím k nim má ale poměrně daleko.

Ovšem ani Groningen na tom není o moc lépe. Na své konto si dosud připsal jediné vítězství a v tabulce mu patří nepříliš uspokojivá jedenáctá pozice. Huistrovi svěřenci navíc neměli na úvod sezóny příliš těžký los, a tak všichni fanoušci věřili, že se jejich oblíbenci budou pohybovat o něco výš. Především minulý zápas se jim vůbec nevyvedl, když na vlastní půdě prohráli poměrně vysoko 0:3 s Alkmaarem.

Právě tento duel se navíc stal pro kanonýra Tima Matavze vůbec posledním v dresu Groningenu. Slovinský reprezentant odešel do Eindhovenu a svému bývalému zaměstnavateli tak způsobil velké problémy. Jeho pravidelný gólový přísun se totiž bude Groningenu jen těžko nahrazovat.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu rozhodně vstoupili do nového ročníku lépe, než do toho předchozího a v tuto chvíli mají jasný úkol - vrátit se do evropských poháru nejlépe přímou cestou. Nicméně tento úkol bude složitý, dostat se přes čtveřici gigantů Alkmaar, PSV, Ajax a Twente nebude žádná pohádka. Feyenoord doposud ani jednou neprohrál a s osmi body na kontě mu patří pátá pozice v tabulce. To Breda je na tom o poznání hůře.

Ve čtyřech zápasech si připsala na konto pouhý jeden bod a nachází se na předposledním místě, horší už je pouze Excelsior a v tuto chvíli to vypadá, že se nad ní stahují černé mraky. Breda totiž kromě toho, že prohrála s Twente, tak nestačila ani na Heracles a podlehla též naposledy nováčkovi z Waalwijku. Jediný bod vybojovala s Groningenem, který zachránila až v samém závěru zápasu. Nyní jí čeká ještě možná těžší soupeř.

Kouč Ronald Koeman se nemůže spolehnout na Gilla Swertse, jehož trápí poraněná Achillovka, připraven nebude ani Bart Schenkeveld, o startu Diego Biseswara se rozhodne až v sobotu odpoledne. V tuto chvíli hosté disponují skvělým útokem, do kterého se tlačí hned pět kvalitních ofenzivních hráčů - Sekou Cisse, Jerson Cabral, Diego Biseswar, Leroy Fer a též mladíček John Guidetti. "Konkurence v útoku se zvyšuje," uvádí kouč Koeman.

"Uvidíme, který z nich se ukáže v nejlepším světle. Potřebujeme zkušenosti a uvidíme, jak se tým sžije a který hráč bude nejlépe zapadat do systému," doplňuje Koeman. Bredu nechce v žádném případě podcenit. "Nemůžeme říct, že bychom za každou cenu měli vyhrát. Musíme hrát zodpovědně, jako bychom měli nůž na krku. Samozřejmě jsme vstoupili do sezóny lépe než Breda, to ale nic nemusí znamenat," uvádí přesvědčeně Koeman.

John Kerelse, trenér Bredy, je optimistický. "Věřím v naše šance. V základu dostane šanci mladý útočník Alex Schalk, jenž předváděl v celé přípravě skvělé výkony." Kvůli zranění mu bude chybět v sestavě Pim Bouwman a Florian Jozefzoon. "Porazit Feyenoord pro nás bude oříšek. Nejenže má soupeř mnohem kvalitnější kádr, ale také lépe vstoupil do nového ročníku. Čekáme na vítězství a doufám, že přijde teď," udává sebevědomě Karelse.
NAC Breda - pravděpodobná sestava:
Ten Rouwelaar - Koenders, Botteghin, Luijckx, Gorter - Schilder, Gilissen, Zonneveld - Kolk, Schalk, Lurling.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulder - Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn - El Ahmadi, Clasie, Bakkal - Cabral, Fernandez, Schaken.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VVV Venlo - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
PSV Eindhoven se chce dotáhnout na čelo tabulky, avšak musí v pátém kole porazit VVV Venlo, ke kterému přijíždí jako horký favorit.

Domácí celek z Venla zatím nepoznal příchuť vítězství. Minulá čtyři kola přinesla VVV dvě remízy a dvě porážky. Poslední duel navíc nesl příchuť velmi nepříjemné porážky. Venlo zajíždělo ke svému utkání na půdu FC Twente, které roli favorita vzalo vážně a díky čtyřem brankám porazilo svého soupeře vysoko 4:1.

"Máme za sebou čtyři zápasy a my ani jednou nevyhráli. Není to rozhodně příjemné, ale na druhou stranu neházíme flintu do žita. Nyní nás čeká velmi těžké utkání, víme, že remíza by byla ohromný výsledek. Nedáme PSV nic zadarmo," prohlásil trenér VVV Glen De Boeck.

PSV na druhou stranu musí zvítězit. Do Venla zajíždí jako jasný favorit a pokud chce udržet krok s čelem tabulky, tak musí vyhrát. Do karet eindhovenskému celku hraje fakt, že poslední tři soutěžní duely PSV vyšly. V minulém kole si navíc PSV parádně zastřílelo, když na domácí půdě rozstřílelo vysoko De Graafschap 6:1. Trenér Rutten navíc získal do svého celku zajímavou posilu, když z konkurenčního Groningenu přetáhl ostrostřelce Tima Matavze.

"Poslední utkání nám vycházejí a věřím, že budou nadále vycházet. Úvodní zaváhání již máme za sebou a nyní se musíme soustředit na naše výkony. Nesmíme nikoho podcenit," prohlásil trenér PSV Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 12.50 - 5.50 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Excelsior - FC Utrecht  (neděle 16:30)
Zajímavý duel bude k vidění na půdě domácího Excelsioru. Ten přivítá Utrecht.

Domácímu celku se vstup do nové sezony vážně nepovedl. Poslední místo, zisk pouhého jednoho bodu a skóre 2:11. Poslední utkání navíc má na tomto hrozivém skóre více než dílčí podíl. Excelsior v zatím posledním kole totiž zajížděl na půdu PSV, kde se domácí jednoznačně zhostili role favorita a svému soupeři nasázeli hned šest branek. Vysoké vítězství PSV 6:1 tak Excelsior poslalo do kolen.

"Je to strašné. V utkání nám nic nevyšlo. Nechápu to. Musíme se z toho otřepat a v domácím prostředí k tomu máme skvělou možnost. Utrecht však bude velmi silný soupeř," nechal se slyšet John Lammers.

Utrecht do sezóny vstoupil víceméně tradičně. První dvě kola = dvě remízy. Poté však přišla porážka a v minulém kole konečně i vítězství. Hráči Utrechtu na své půdě přivítali soupeře z Kerkrade. Roda sehrála s Utrechtem velmi vyrovnané utkání. Povedený závěr však znamenal zasloužené vítězství 3:1 pro Utrecht.

"Utkání s Rodou nám vyšlo. Momentálně se nacházíme ve středu tabulky, což je velmi dobré. Máme dobrou výchozí pozici. Celky bojující o Evropu se nám příliš nevzdálily a to nám hraje do karet. Musíme s nimi držet krok," nechal se slyšet trenér hostů Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.35 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Roda JC - FC Twente  (sobota 18:45)
Fotbalisté Twente Enschede sice ještě před reprezentační pauzou nezvládli důležitý duel v souboji o Ligu mistrů s portugalskou Benficou a musejí se tak spokojit pouze se základní skupinou Evropské ligy, ovšem na domácí scéně se jim daří vskutku o něco lépe. Doposud ve čtyřech duelech neztratili ani bod a i v dalším souboji s Rodou, která v tuto chvíli neprožívá nejlepší období a zaostává za svými loňskými výsledky, jsou rozhodně velkými favority.

Twente prozatím vévodí celé soutěži i co se týče skóre. Konkurenční a letos vysoce favorizovaný Alkmaar zdolala 2:0, Heerenveen na jeho půdě deklasovala 5:1 a naposledy si před vlastními fandy pohrála také s Venlem 4:1. Celkový poměr branek 12:2 tak hovoří za vše. Naopak Roda se trápí a kromě úvodní šťastné výhry nad Groningenem je to v tuto chvíli bída. Následné prohry 0:3 s Feyenoordem a 0:2 s nováčkem z Waalwijku potěšující nejsou.

Navíc Roda nezvládla ani poslední duel na konci srpna v Utrechtu, který prohrála 1:3, proto ji tři dosud získané korálky prozatím odsuzují na třinácté místo. A pokud se situace výrazně nezlepší, může Kerkrade potkat i nepříjemný souboj o záchranu.

Oba celky se spolu rozešly na půdě Kerkrade smírně 1:1, i předtím se hrálo nerozhodně bez branek a tak alespoň malá naděje pro outsidera svítá. Hosté naopak budou chtít navázat na vítězné období.

Před pár lety zde totiž dokázali vyhrát třikrát po sobě. Hostující kouč Co Adriaanse nebude mít v sobotním utkání k dispozici kompletní sestavu, mimo hru jsou totiž Nacer Chadli (po operaci), Rasmus Bengtsson (poraněná třísla) a Emir Bajrami (nemoc). "V kabině panuje skvělá atmosféra. Nyní jsme rozebírali skvělý výkon Oranjes v kvalifikaci a nádherný gól Luuka De Jonga. Roberto Rosales hovořil o souboji s Argentinou a Lionelem Messim."

Následně ale Adriaanse krotí své odloučení od tématu a před sobotním vystoupením má jasný úkol. "Jako jediný tým jsme ještě neztratili ani bod a já doufám, že to takhle zůstane," uvádí s přesvědčením. Rodu v žádném případě nechce podcenit. "Ve všech zápasech měla na to vyhrát a její hráči ten pocit mají také. Roda bude chtít uspět a opět nabrat sebevědomí. My uděláme všechno proto, aby tomu tak nebylo," doplňuje Adriaanse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.00 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - SBV Vitesse  (sobota 19:45)
Alkmaar vstoupil do letošního ročníku mnohem lépe a určitě tak bude chtít myslet ještě výše než na čtvrté místo, které obsadil v uplynulém ročníku. Doposud Alkmaar dokázal vybojovat devět bodů ze tří duelů a připsal si dokonce skalp PSV Eindhoven, prohru utržil od Twente na jeho půdě (0:2). Navíc naprosto lehce přes kvalifikaci prošel do základních skupin Evropské Ligy, a pokud si udrží stávající formu, může myslet jistě ještě o něco výše.

Alkmaaru se vydařily především poslední tři kola před reprezentační pauzou. Nejprve si pohrál s Nijmegenem v poměru 4:0, poté odvrátil v EL blamáž s norským Aalesundem a po úvodní prohře na jeho půdě v poměru 1:2 deklasoval soupeře na AZ Stadionu 6:0. Naposledy si v lize odvezl tři korálky z Euroborgu, když vyprášil kožich Groningenu poměrem 3:0. Shrnuto podtrženo - 3 zápasy a skóre 13:0 je v každém případě na této úrovni unikátem.

Nicméně ani jeho sobotní soupeř si nevede špatně a jistě myslí na to, aby v závěru sezóny neřešil záchranu a naopak se pokusil probojovat do horní poloviny tabulky. V tuto chvíli se nachází na šesté pozici se sedmi body, když porazit dokázal i Utrecht. Teprve v minulém kole nestačil na Ajax a podlehl mu 1:4. Naposledy musel v Alkmaaru zkousnout porážku 1:3, předtím ale uhrál remízu 1:1 a bez šancí na úspěch rozhodně není ani teď.

Kouč Gertjan Verbeek bude postrádat trio Charlison Benschop (zranění paty), Joey Didulica (po nemoci) a Dres Martens (poraněný kotník). K tomu si lehce stěžuje na reprezentační sraz a velkou únavu hráčů. "Brett Holman cestoval téměř 30 hodin. První trénink vypadal dobře, uvidíme jak to s ním půjde dál. Stejnou situaci zažívá též Johann Berg Gudmundsson, velkou únavu lze zpozorovat také u Jozyho Altidora," nastiňuje zdravotní situaci v kabině.

Kouč Verbbek neví, jakým stylem na jeho tým soupeř vyrukuje, v jednom má však jasno. V útoku bude představovat velkou hrozbu bývalý útočník Sparty Praha Bony Wilfried. "Nesmíme se myslet, že Bonyho přetlačíme v každém souboji, mohli bychom tvrdě narazit. Musíme ho prostě velmi často zastavovat. Pokud se nám to nepovede, budeme muset na něj vyrukovat s propracovanou taktikou. Bony je velice silný a chytrý, rodí se z něho fantastický hráč," pronesl Verbeek závěrem na útočníkovu adresu pochvalná slova.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.50 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Den Haag čeká důležité utkání na domácí půdě proti Waalwijku. ADO bude mít v tomto duelu jasný cíl - vítězství.

Domácímu celku z Haagu se po nepovedeném začátku konečně povedlo zvítězit a nálada v klubu značně vzrostla. V minulém kole totiž ADO zamířilo na půdu De Graafschapu a očekávalo se vyrovnané utkání. Den Haag však neponechal nic náhodě a díky třem brankám si odvážel zasloužené vítězství 3:0. Díky tomu již ADO hájí dvanáctou příčku a k vysněným vyšším pozicím tak má zase o něco blíže.

"Začátek nebyl nejlepší, ale v minulém kole jsme se konečně dokázali pořádně prosadit. Čekali jsme na to čtyři zápasy, ale přišlo to. Nyní nás doma čeká Waalwijk. Věřím, že tento duel zvládneme a zvítězíme. Je to naše povinnost," prohlásil trenér Den Haagu Maurice Steijn.

Waalwijku, nováčkovi soutěže, naopak vstup do sezóny vyšel. Za první čtyři kola dokázal tento tým nasbírat hned sedm bodů za dvě vítězství a jednu remízu. Porážkou skončilo jediné utkání a to navíc na půdě slavného PSV Eindhoven - 0:1. Minulé kolo přivítalo RKC na své půdě Bredu, proti které se hráči Waalwijku předvedli v dobrém světle a zvítězili těsně 2:1. I díky této výhře hájí RKC zatím sedmé místo Eredivisie.

"Vstup do nové sezony se nám povedl a díky tomu dáváme zapomenout na naše poslední vystoupení v Eredivisii. Nyní nás čeká velmi těžké utkání v Den Haagu, který rozhodně bude chtít vyhrát. Bod by byl úspěchem, avšak my budeme chtít hrát na vítězství. Utkání přeci začíná za stavu 0:0," nechal se slyšet trenér Waalwijku Ruud Brood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.70 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - NEC Nijmegen  (sobota 19:45)
Start do letošního ročníku De Graafschapu příliš nevyšel. Tým kouče Ulderinka se hledá a stále čeká na svou první výhru. Usilovat o ní bude nyní proti Nijmegenu.

Po čtyřech kolech má De Graafschap na svém kontě pouhé dva body a drží se tak pochopitelně velmi blízko sestupového pásma, do kterého se může již po tomto víkendu propadnout. Superboeren doplácejí především na velmi špatnou defenzívu a výsledky z domácích zápasů. Před vlastními fanoušky prohráli oba dva dosavadní duely, a to navíc s nepříznivým skóre 1:7.

Především poslední ligový duel se De Graafschapu absolutně nepovedl. Proti Haagu dohrával pouze v deseti lidech, což se také nakonec výrazně promítlo na porážce 0:3. Situace v jeho případě tak rozhodně není příliš příznivá, a proto si trenér Ulderink uvědomuje, že tentokrát už musí se svými svěřenci konečně zabrat naplno.

Je však jisté, že to ani v nejmenším nebudou mít jednoduché, protože Nijmegen na úvod sezóny chytil dobrou formu a v tabulce bude chtít opět poskočit o nějaké to místo směrem nahoru. Aktuálně mu patří osmá pozice, kterou okupuje se sedmi body na kontě.

Všichni v Nijmegenu tak mohou být s prozatímním vývojem spokojení, zároveň ale cítí, že mají šanci si svou situaci v De Graafschapu opět o něco vylepšit. Kromě výbuchu v Alkmaaru se NEC prezentuje velmi vyrovnanými výkony a ukazuje, že letos by mohl být hodně nebezpečný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heracles Almelo - AFC Ajax  (sobota 20:45)
Ajax dokázal na nedávné nepovedené vystoupení z Venla hodně rychle zapomenout, což potvrdil v minulém kole, kdy opět rozjel naplno svůj gólostroj a zničil Vitesse. Podobným výkonem by se svěřenci trenéra De Boera rádi prezentovali také nyní proti Heraclesu.

I když se amsterdamští hráči mohou po čtyřech kolech pyšnit deseti body, úplně spokojení rozhodně nejsou. Všichni v táboře Ajaxu totiž plánovali, že v současné době budou stále ještě bez jakékoliv ztráty. Tento cíl se jim ale splnit nepovedlo.

I proto se aktuálně nacházejí až na druhém místě tabulky za vedoucími rivaly z Twente. To je pochopitelně situace, která nikomu v klubu ani nejmenším nevyhovuje. Ajax totiž hodlá letos v Nizozemsku vyhrát vše, co půjde, a každé zaváhání jej může na konci sezóny hodně mrzet. Je tedy pochopitelné, že také do Almela cestuje s jasnou touhou po vítězství.

Všem je ale jasné, že to nebude mít lehké. Vyhrát na půdě Heraclesu bývá totiž častokrát obrovský problém. V posledních dvaceti domácích zápasech svěřenci trenéra Bosze brali hned ve třinácti případech plný počet bodů, naopak pouze dvakrát odcházeli ze zápasu se sklopenou hlavou, což je pro tento nevelký klub výborná vizitka.

V nynějším ročníku sehrál dosud před vlastními fanoušky Heracles dva duely. V nich vybojoval vítězství nad Bredou a remízu s Feyenoordem.

Jenže proti Ajaxu se fotbalistům Almela dlouhodobě nedaří. Všechny série ale jednou končí, a tak Heraclieden věří, že tentokrát se na ně usměje štěstí a po několika letech budou moci oslavovat nesmírně cenné vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 4.00 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente440012:212
2.AFC Ajax431015:510
3.PSV Eindhoven430111:49
4.AZ Alkmaar430110:39
5.Feyenoord Rotterdam42208:38
6.SBV Vitesse42117:57
7.RKC Waalwijk42116:47
8.NEC Nijmegen42116:77
9.FC Utrecht41216:55
10.Heracles Almelo41216:65
11.FC Groningen41127:94
12.ADO Den Haag41125:74
13.Roda JC41033:93
14.BV De Graafschap40224:102
15.VVV Venlo40223:102
16.SC Heerenveen40226:142
17.NAC Breda40134:71
18.SBV Excelsior40132:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Richard Burton Dneska Rodu prejdeme ako s parným valcom

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Ruiza to není ono . Bryane vrať se

Reagovat
Stiksxx

tak to má být..doufám že 2:1 pro Rodu vydrží.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mám dojem, že parní válec přejel Twente

Reagovat
smazaný uživatel

Je to fuk, furt ste za náma

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě aby ne

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se nám už budete dívat na záda :)))

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši, nechcete mi poškrábat záda?

Reagovat
Stiksxx

ču*áci zas*aný!!!!nemám slov

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Ber to tak,dobrý bod z venku

Reagovat
smazaný uživatel

výstavní góly Venla hmmm

Reagovat
Stiksxx

tj.. ten první bych ale řek, že byl Tytona . S těma dvěma nemohl nic dělat

Reagovat
Stiksxx

kdyby to bylo obráceně...kdyby jsme prohrávali 2:0 tak to bych ještě kous, ale takovejdle tým si to nechá takhle utéct..to mě vážně nasrali

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Tady ještě byla možnost, že by vyhrál

Reagovat
smazaný uživatel

preview : Breda - Feyenoord ...

V tuto chvíli hosté disponují skvělým útokem, do kterého se tlačí hned pět kvalitních ofenzivních hráčů - Sekou Cisse, Jerson Cabral, Diego Biseswar, Leroy Fer a též mladíček John Guidetti. "Konkurence v útoku se zvyšuje," uvádí kouč Koeman.

...Leroy Fer prestupil do Twente

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, včera mi kolil oči

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele