Nizozemská Eredivisie - preview 3. kola

19.08.2011, 08:49, aktualizováno 21.08.2011, 08:36
Previews
Twente má na svém kontě plný počet bodů a dnes ho mohou napodobit další dva kluby - Ajax si třetí výhru bude chtít připsat na půdě Venla, Feyenoord se zase pokusí uspět v Almelu. PSV Eindhoven cestuje do Den Haagu, Alkmaar hostí Nijmegen...
Heracles Almelo - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Letní výměna trenéra Feyenoordu zatím očividně svědčí. Ronald Koeman dokázal slavný rotterdamský klub výrazně pozvednout a fanoušci znovu věří, že po loňské nepovedené sezóně by se jejich oblíbenci mohli pohybovat v horní polovině tabulky.

Úvodní dvě kola vyšly Feyenoordu doopravdy na jedničku. Vždyť nejprve s přehledem zvládl městské derby proti Excelsioru, naposledy naopak bez problémů přehrál také Rodu. I proto je aktuálně na druhém místě tabulky, hned za vedoucím rivalem z Ajaxu.

Pozitivní zprávou pro Feyenoord je také fakt, že se Koemanovi povedlo do základní sestavy výborně zapracovat mladé hráče. Ti jsou nuceni tvořit novou osu týmu, jelikož na rotterdamské soupisce není k nalezení ani jeden třicátník! Ve Feyenoordu tedy sází především na mladíky okolo dvaceti let a zatím si rozhodně stěžovat nemohou.

Nyní jim ale Heracles dozajista připraví velmi těžkou zkoušku. V Almelu totiž cítí šanci, že by mohli Feyenoord po dlouhé době opět porazit. V posledních pěti vzájemných střetnutích totiž dokázali vybojovat maximálně remízu, a proto hodlají za každou cenu tuto nepříznivou sérii konečně ukončit.

A dá se říct, že také Heracles se pyšní velmi solidní formou. Po dvou kolech má na svém kontě čtyři body, takže může být s aktuální situací více méně spokojený.

Nechybělo ale zase tak moc a svěřenci trenéra Bosze mohli být, podobně jako Feyenoord, dokonce stoprocentní. V úvodním zápase proti Waalwijku ale v poslední desetiminutovce ztratili dvougólové vedení a nakonec brali jen bod. Před týdnem už ovšem žádné zaváhání nedovolili a zdolali Bredu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.60 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VVV Venlo - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Ajax zatím proplouvá letošním ročníkem Eredivisie s velkou noblesou a jasně ukazuje, proč byl označen za největšího favorita na zisk mistrovského titulu. Už od prvního kola celé soutěži kraluje a s největší pravděpodobností by se na tom nemělo nic měnit ani po tomto víkendu. Svěřenci trenéra De Boera totiž cestují do Venla, kde od nich všichni fanoušci očekávají další tříbodový zisk.

V táboře amsterdamského celku panuje v současné době velké nadšení. Velmi mladý výběr totiž překvapuje výbornými výkony a nikdo nepochybuje, že také letos bude útočit na ty nejvyšší příčky.

Los sice Ajaxu v úvodních dvou kolech poměrně přál, i přesto ale parta okolo zkušeného středopolaře Thea Janssena zvládla oba zápasy ve velikém klidu a bez výraznějších zádrhelů. Nejprve zdolala venku De Graafschap 4:1, před týdnem naopak doma rozstřílela vysoko 5:1 Heerenveen. V obou duelech se ve výborném světle předvedl nejen třígólový Miralem Sulejmani, ale také Derk Boerrigter, který očividně od svého letního příchodu zapadl do základní sestavy Ajaxu velmi dobře.

Z toho pochopitelně ve Venlu přílišnou radost nemají. Moc dobře si totiž uvědomují, že když hráči Ajaxu nastoupí v ideálním rozpoložení, budou jim konkurovat jen hodně ztěžka. Přesvědčit se o tom mohli již v minulých letech. Za poslední tři roky se tyto dva týmy potkaly šestkrát a hned v pěti případech se z výhry radoval Ajax. Ten se navíc pyšní vysokým skóre 22:3.

A gólové hody se dají očekávat i tentokrát. Venlo patří mezi největší outsidery celé soutěže a po nečekané úvodní remíze s Utrechtem jej v minulém kole vrátilo opět zpátky na zem Vitesse. To odešlo ze vzájemného zápasu s přesvědčivým vítězstvím 4:0. I nyní si však defenzíva výběru trenéra De Boecka projde další zatěžkávací zkouškou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 6.25 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AZ Alkmaar - NEC Nijmegen  (neděle 14:30)
AZ Alkmaar v posledních dvou zápasech neuspěl. Nyní bude ve 3. kole Eredivisie hostit ambiciózní Nijmegen, který rozhodně nedá svou kůži zadarmo. Alkmaar tak může očekával velmi zajímavý duel.

Domácím se v posledních dvou utkáních nedařilo. Nejdříve na domácí půdě nedokázali v utkání Eredivisie vyhrát v Twente, když domácí celek vstřelil dvě branky a AZ žádnou. Prohra 2:0, tak pro hráče Alkmaaru nesla po vítězství nad PSV nepříjemnou chuť. Poslední duel AZ však nebyl z domácí soutěže, nýbrž ze soutěže evropské. Ve 4. předkole Evropské ligy se nizozemský Alkmaar představil na půdě norského Aalesunds FK. Bohužel však pro nizozemský celek neskončilo utkání dobře. Porážka 2:1 však stále drží AZ ve hře o postup.

"V Norsku jsme sice prohráli, avšak stále máme zapsanou branku na cizím hřišti. Domácí prostřední v odvetě nám pomůže k postupu. Věřím tomu. Nyní nás však čeká doma Nijmegen. Utkání bude těžké, ale já věřím, že dokážeme zvítězit," prohlásil k utkání s Twente trenér AZ Verbeek.

Hostující celek z Nijmegenu přijíždí do Alkmaaru s pozitivní náladou. NEC totiž za minulá dvě kola získalo čtyři body a zatím bez porážky hájí pátou příčku. Minulé utkání Nijmegenu vyšlo. Na domácí půdě totiž NEC přivítalo v minulé sezoně zachráněný Excelsior. Nijmegen dokázal v utkání svého soupeře přehrát a zvítězil zaslouženě 2:0.

"Utkání proti Excelsioru nám vyšlo. Těší mne, že jsme porazili můj bývalý celek. Snad se jim bude v sezoně dařit. Nyní nás čeká výlet do Alkmaaru. Bude to těžké, prahnou po vítězství, ale my se nedáme. Budeme bojovat o tři body," prohlásil trenér NEC Pastoor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.10 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - PSV Eindhoven  (neděle 16:30)
Zajímavý souboj třetího kola Eredivisie bude k vidění v Den Haagu. Tamní ADO totiž na svém stánku přivítá velkolepé PSV Eindhoven.

Domácí ADO nevkročilo do nové sezony zrovna tou správnou nohou. První kolo sice přineslo cennou remízu s Vitesse Arnhem (0:0), avšak v minulém kole Den Haag narazil na Groningen, který na domácí půdě dokázal velké věci a proti ADO nastřílel čtyři branky a v konečném zúčtování se mohl radovat z cenného vítězství 4:2.

"Sezónu jsme nezapočali zrovna nejlépe, ale jsme teprve na samém počátku. Nyní nás čeká velké utkání s PSV. Tento soupeř má jméno a moji chlapci rádi bojují proti slavnějším celkům. Motivaci hledat nemusíme, věřím, že bude dostatečná. Nebudu říkat, že by remíza byla dobrá, když chceme potěšit naše fanoušky vítězstvím," prohlásil trenér Den Haagu Maurice Steijn.

PSV zajíždí do Den Haagu s jasným cílem zvítězit. Po nepovedeném vstupu do soutěže na půdě AZ (prohra 0:2) si to PSV rozdalo s nováčkem z Waalwijku. Hosté však dokázali favorita potrápit a domácí celek tak uhrál pouze těsné vítězství 1:0. Poslední duel Eindhovenu však byl ve čtvrtém předkole Evropské ligy. V té se střetl nizozemský celek s celkem z Rakouska. Domácí SV Ried však nedokázal stejně jako jeho protivník vstřelit branku a utkání skončilo pro PSV příjemnou remízou 0:0.

"Utkání v Riedu nepřineslo branku, ale my si nestěžujeme. Věřím, že doma si s rakouským celkem poradíme. Je možné že rozhodne jediný gól, ale věřím, že postoupíme. Nyní zajíždíme na Den Haag. V domácím prostředí se ADO daří. Bude to těžké utkání," prohlásil trenér PSV Rutten.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.80 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SBV Vitesse - FC Utrecht  (sobota 18:45)
Eredivisie se přehoupla již do třetího kola, ve kterém se zatím remizující Utrecht pokusí prvně o jiný výsledek. Tentokrát však zamíří na půdu exsparťasnkého Bonyho Wilfrieda z Vitesse Arnhem.

Domácí Vitesse Arnhem je hodně namlsané. Za minulá dvě kola ještě nepoznalo porážku a navíc neinkasovalo ani branku. Minulé kolo navíc Vitesse hrálo také na domácím stadionu. Proti přijíždějícímu Venlu se domácí hráči chtěli vytáhnout a po devadesáti minutách na tabuli svítil jednoznačný výsledek 4:0.

"Zatím to jde ne?! Minulé kolo se povedlo. Vítězství 4:0 na domácí půdě hodně zvedlo náladu v kabině. Nyní budeme opět hájit domácí stadion a já věřím, že opět dokážeme urvat všechny tři body," prohlásil v dobré náladě nový trenér SBV John van den Brom.

Přijíždějící Utrecht však bude určitě proti. Utrecht totiž také ještě neprohrál, avšak ani nevyhrál. Obě minulá kola totiž skončila nerozhodně. Poslední duel Utrecht hrál na domácí půdě proti De Graafschapu, proti kterému však nezačal dobře a výsledek zachraňoval až v samotném závěru. Konečný stav 2:2 tak byl druhou remízou Utrechtu v řadě.

"Zatím jsme neprohráli. Bohužel však ani nevyhráli. Nyní jedeme do Arnhemu, kde nás čeká velmi těžké utkání. Domácí budou favorité, ale my rozhodně nepojedeme prohrát," nechal se slyšet trenér hostů Koeman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Sobotní večer bude mít velký náboj pro oba celky, loňští nováčci totiž letos opět budou bojovat o záchranu a v žádném případě je nečeká lehká úloha. Excelsior loni skončil na šestnáctém místě a mohl být rád, že mu fantasticky vyšla baráž, ve které se naprosto s přehledem udržel. Nicméně letos Excelsior zatím nevsítil ani gól a tudíž nevybojoval jediný bod, De Graafschapu se to naopak v Utrechtu povedlo.

De Graafschap začal také velice dobře v úvodním klání s Ajaxem, kde se dostal do vedení, ovšem nakonec se ukázala kvalita a hosté otočili na konečných 4:1 ve svůj prospěch. Ovšem loňského nováčka to nepoložilo a ten v dalším duelu ukázal, že se chce v každém případě v nejvyšší soutěži udržet. V Utrechtu vedl už 2:0, jenže nezvládl poslední čtvrthodinu a musel se nakonec spokojit s konečným nerozhodným výsledkem.

Nicméně Excelsior má se sobotním protivníkem celkem přijatelnou statistiku vzájemných duelů. Neprohrál na domácím hřišti již čtyřikrát v řadě a určitě i nyní před vlastními diváky nechce tuto bilanci porušit. De Graapfschap naposledy se svým soupeřem bezbrankově remizoval, předtím ho porazil. Síla Excelsioru by měla být právě na vlastním stadionu a podle mnohých se bez spousty bodů z domácího prostředí těžko zachrání.

Hosté nastoupí v obvyklé sestavě asi beze změn. Trenér Andrew Ulderink bude mít opět k dispozici téměř kompletní kádr, mírné zdravotní problémy na hřiště možná nepustí pouze Musla Nalbantoglu. "Dvakrát jsme ztratili velmi dobře rozjetý zápas, i když proti Ajaxu byl vidět kvalitativní rozdíl. Proti Utrechtu nám v závěru došli síly a neuhlídali jsme jednoho hráče. Nyní tedy máme jasný cíl - vydržet až do konce," uvádí Ulderink.

Kouč Johna Lammers zatím nemůže být se hrou svých svěřenců spokojen a určitě nechce připustit, aby jeho tým zabral až v samém závěru, kde nakonec bylo pozdě. "Nyní máme před vlastními fandy příležitost vybojovat první body a opustit poslední místo v tabulce. Zatím nám chybí kvalitní zakončení, na to se musíme soustředit především." A pokud by Excelsior nezabral třeba ani v závěru, přímý pád do druhé ligy by se mu nemusel vyhnout.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - FC Twente  (sobota 19:45)
Fotbalisty Heerenveenu potkal na začátku sezóny vcelku obtížný los, a proto se očekává, že ze tří kol budou mít na kontě pouze jeden bod. Na úvod totiž pouze remizovali v domácím prostředí s Nijmegenem 2:2, následně utrpěli velký debakl v Amsterdam Aréně, když podlehli loňskému mistrovi Ajaxu 1:5. Nyní se střetnou s Twente, které v tuto chvíli bojuje na více frontách a rozhodně to nemá v ničem jednoduché.

Twente dokázalo ve třetím předkole Ligy mistrů vyřadit rumunskou Vaslui, nicméně v posledním předkole remizovalo před vlastním publikem 2:2 s portugalskou Benficou, když k tomu nerozhodný stav zachraňovalo deset minut před závěrečným hvizdem. Ovšem ještě není konec bojů a Enschede zatím válí i na domácí scéně. Nejprve totiž zvítězilo na půdě Bredy 1:0, poté si doma poradilo se silným Alkmaarem poměrem 2:0.

Nyní loňský vicemistr opět sehraje vskutku obtížné střetnutí, na stánku Abe Lenstra totiž dostal v předchozím duelu opravdu velký nářez. Na přelomu kalendářního roku v prosinci mu totiž Heerenveen nadělil šest kousků, na což rozhodně nebylo Twente zvyklé. Jeho průměr inkasovaných branek na zápas se stabilně držel kolem jedné. Nyní svěřenci kouče Co Adriaanseho určitě budou chtít soupeři gólovou nadílku vrátit.

Heerenveen se po dvou sezónách, kdy utrácel za velké hvězdy a vzniklo z toho jen jedenácté a dvanácté místo, rozhodl propustit některé opory a sází hlavně na zdravé mládí. Z klubu před sezónou odešli taková jména jako Calvin Jong-A-Ping (Shimizu S-Pulse), Christian Grindheim (FC Kodaň) či Mika Vayrynen. Minulý týden k tomu odešel též Roy Beerens do konkurenčního Alkmaaru, Heerenveen tak prošel velkou čistkou.

Nicméně do týmu se vrátil Gerlad Sibon, který opět chce srážet protivníky svými početnými a naprosto neskutečnými góly. Mezi nové posily patří i Sven Kums, který věří, že klub z Abe Lenstra bude mít úspěchy. "Tady se cítím být ještě lepším fotbalistou. Příprava byla velice dobrá a nic tu nechybí. Proto věřím, že v dalším duelu s Twente konečně zvítězíme," uvádí s velkými ambicemi belgický záložník, který přišel z Kortrijku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.60 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NAC Breda - FC Groningen  (sobota 20:45)
Breda se prozatím nemůže dostat z loňské krize, kde skočila až na třináctém místě a i letos to vypadá, že bude hrát pouze v dolní polovině tabulky. Po úvodních dvou kolech totiž nemá na kontě ani bod a v tuto chvíli se nachází na sestupových příčkách. Na úvod sice předvedla vcelku solidní výkon doma s Twente a málem ho obrala o body, nakonec však neměla nic. A ve venkovním prostředí se obecně NAC příliš nedaří.

Pokud chce Breda myslet na kvalifikaci o Evropskou Ligu, musí především stoprocentně zvládat domácí duely. Breda už loni dokázala potrápit největší favority, pak ale shořela jako papír v souboji s úplným outsiderem. Duel v Heracles Bredě příliš nevyšel. Po prvním poločase vedla, jenže nezvládla ten druhý a během jedenácti minut tak přišel obrat ve prospěch domácího výběru. Nyní vyzve vskutku těžkého protivníka.

Groningen se jen o chloupek nedostal do Evropské ligy a letos zatím předvádí, že může mít na nejlepší. Na úvod sice vyhořel na půdě Rody, když hrál v početní výhodě a před závěrečnou čtvrthodinou ještě vedl, nakonec však odjel s prázdnou. Minule zdolal hladce Den Haag 4:2, když hattrick vsítil slovinský zabiják Tim Matavz. Letos v březnu v posledním vzájemném duelu v Bredě uspěl, když si odvezl vítězství 1:0. O rok dříve vyhrál dokonce 3:0.

Kouč Bredy John Karelse bude muset udělat několik změn v sestavě. Místo Botteghina bude hrát van Buijs, na místo Gilissena nastoupí Bonevacia a Zonnevelda nahradí asiGudelj. Kvůli zranění nenastoupí Florian Jozefzoon, otazník visí nad startem Robberta Schildera, ten by ale nakonec hrát měl. "Proti Heracles i Twente jsme hráli s mladým týmem, teď tam budou i potřebné zkušenosti. V utkání s Twente jsme předvedli dobrý výkon, teď to chce sbírat body," uvádí Karelse.

Trenér hostů Peter Huistra dobře ví, že proti Bredě jeho svěřence nečeká procházka růžovým sadem. "Breda hrála proti favoritovi z Twente opravdu výborně a měla rozhodně na to, aby získala alespoň jeden korálek. Pokusíme se vycházet ze zabezpečené obrany a potom postupně najít recept na defenzívu soupeře. Breda má hodně mladý tým a proto musíme zabrat co nejdříve, na úbytek sil spoléhat nemůžeme," snaží se vyobrazit taktiku Huistra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Roda JC - RKC Waalwijk  (pátek 20:00)
Waalwijk má sice po úvodních dvou kolech na svém kontě pouze jeden bod, i přesto ale zatím ukazuje, že letos rozhodně nemusí být jen týmem do počtu. To bude chtít potvrdit tentokrát také na hřišti Rody.

Hráči Waalwijku se zatím v novém ročníku prezentují velmi bojovnými výkony, což potvrdili i před týdnem, kdy zavítali do Eindhovenu. Všichni odborníci očekávali jednoznačnou záležitost, svěřenci trenéra Ruuda Brooda se ale srdnatě rvali celých devadesát minut a nakonec s jasným favoritem prohráli pouze 0:1, což lze také považovat za malý úspěch.

Nyní ovšem cítí Waalwijk mnohem větší šanci na bodový výsledek. Roda by totiž podle očekávání měla být mnohem vyrovnanějším soupeřem, než tomu bylo v případě PSV.

Jenže v minulosti se RKC na její půdě příliš nedařilo. Platí totiž, že když se tyto dva týmy střetnou ve vzájemném zápase, nejčastějším výsledkem bývá výhra domácích, případně remíza. Toto pravidlo nebylo už od roku 2000 porušeno. Naposledy se mu vzepřel Waalwijk, který tenkrát vyhrál na Parkstad Limburg Stadionu 1:0.

Na tento zápas už ale pochopitelně v Rodě velmi dávno zapomněli a ani v nejmenším jej nebudou chtít napodobit. Vždyť do duelu budou vstupovat v roli favorita a své fanoušky by rádi potěšili dalším vítězstvím. V minulém kole sice Roda podlehla poměrně vysoko 0:3 na půdě Feyenoordu, před tím však dokázal přehrát Groningen a na svém kontě tak má v současnosti tři body. Ty se bude snažit nyní zdvojnásobit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.90 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AFC Ajax22009:26
2.Feyenoord Rotterdam22005:06
3.FC Twente22003:06
4.SBV Vitesse21104:04
5.NEC Nijmegen21104:24
6.Heracles Almelo21104:34
7.FC Groningen21015:43
8.AZ Alkmaar21013:33
9.PSV Eindhoven21012:33
10.Roda JC21012:43
11.FC Utrecht20202:22
12.RKC Waalwijk20112:31
13.ADO Den Haag20112:41
14.BV De Graafschap20113:61
15.SC Heerenveen20113:71
16.VVV Venlo20110:41
17.NAC Breda20021:30
18.SBV Excelsior20020:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

waalwijku fandim este snad od sezony 1991/92 ked som zacal chodit do nike stavkovat a vyhral som na nich zopar korun. rkc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Twente letos vypadá hodně nebezpečně, pro Ajax rozhodně největší konkurent v boji o titul

Reagovat
smazaný uživatel

máš rád Fizzy Bubblech? Myslím až se PSV sehraje bude taky hodně kousat!

Reagovat
smazaný uživatel

Fizzy Bubblech?........ ne, toto nic pro mě

No, doufám že nebude, přeci jenom kvalita je na straně Ajaxu

Reagovat
smazaný uživatel

tak Zohan alias Scrappi Coco ho pil v tom filmu...

Reagovat
smazaný uživatel

však:,,ne,toto nic pro mě" v tom filmu bylo (v parku s jeho nastávající )

Reagovat
smazaný uživatel

ajo vlastně!

Reagovat
smazaný uživatel

tazky los mame dneska..a este k tomu celkovo hrame spatne,ale stale verim vo vitaztvo..psv4eva

Reagovat
Stiksxx

hrajem špatně..ale Haag taky oslabil..3 body by mohli být.pevně věřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, hrajete hodne špatne, ale na kom sa inom chytiť ako na výrazne oslabenom a bez formy Haagu?

Reagovat
smazaný uživatel

Haag bude letos slabej tak doufám, že nám nesebere ani bod

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele