Nizozemská Eredivisie - preview 13. kola

19.11.2011, 10:24, aktualizováno 20.11.2011, 09:54
Previews
Feynoord padá tabulkou dolů a zastavit tento trend se pokusí na hřišti silného Vitesse. Den Haag má ve vzájemném duelu s Utrechtem možnost soupeře v tabulce přeskočit, Groningen přivítá Venlo a kolo uzavře nerovný duel posledního Excelsioru s vedoucím Alkmaarem...
SBV Vitesse - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Výborná forma z úvodu začíná Feyenoord očividně opouštět, a tak se rotterdamský klub propadl tam, kde jej před sezónou všichni očekávali - do středu tabulky. Proti Vitesse se tak pochopitelně bude snažit po dlouhé době opět vyhrát, nečeká jej ale nic snadného.

Na slastný pocit z vítězství čekají v táboře Feyenoordu už dlouhá tři kola, takže je pochopitelné, že kouč Ronald Koeman není vůbec spokojený. "Očekávám, že někteří hráči toho předvedou více než dosud," prohlašuje zkušený Nizozemec.

Poslední zápasy se Feyenoordu opravdu vůbec nevyvedly. Na půdě Groningenu napřed prohrál vysoko 0:6, před domácími fanoušky pak nestačil ani na Nijmegen. Proti Vitesse se ale fotbalistům z Rotterdamu obvykle daří. Od roku 2005 s tímto soupeřem ani jednou neprohráli. V loňském ročníku doma dokonce vyhráli 4:0, v Arnhemu pak remizovali 1:1.

Nyní to ale budou mít nesmírně složité, jelikož Vitesse se pyšní opravu výbornou formou a určitě není náhodou, že okupuje výbornou šestou příčku. Pokud by nyní vyhrálo, mohlo by se posunout dokonce až na senzační čtvrté místo. A to je vskutku lákavá nabídka.

Vitesse se ale hlavně bude snažit napravit nedávné zaváhání ze zápasu s Bredou, které podlehlo v poměru 0:1. Dopomoci by k tomu měl opět především kanonýr Bony Wilfried, jenž v minulém kole začal pouze mezi náhradníky, tentokrát se ale očekává, že znovu bude patřit mezi největší hrozby domácích hned od samého úvodu.
SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Velthuizen; Yasuda, Kalas, Kashia, Büttner; Pröpper, Annan, Van der Heijden; Chanturia, Bony, Hofs.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Schaken, Guidetti, Cabral
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Utrecht  (neděle 12:30)
Utrechtu se v minulém kole povedl husarský kousek, když před vlastními fanoušky zesměšnil slavný Ajax hned šesti góly. Jeho sebevědomí tak ohromně povyrostlo, což bude chtít dokázat také v nadcházejícím souboji proti Haagu.

Tomu se v letošním ročníku zatím příliš nedaří. Loni se sice dokázal probojovat až do evropských pohárů, letos to na podobný úspěch ale nevypadá. Svěřenci trenéra Stejina předvádí poněkud nevýrazné výkony, a proto není žádným překvapením, že jim v tabulce patří až neuspokojivá patnáctá pozice. Od pásma sestupu je přitom dělí pouhé čtyři body.

Pokud by však nyní Haag dokázal zvítězit, rázem by mohl povyskočit až do klidného středu tabulky na jedenácté místo. Bude to mít ale hrozně těžké, jelikož jeho forma před reprezentační přestávkou byla opravdu mizerná. Od Heerenveenu schytal debakl 0:4, od vedoucího Alkmaaru pro změnu 0:3. Kromě toho prohrál také s Vitesse v KNVB Bekeru.

Ani Utrecht sice zatím nemůže být s dosavadním vývoje letošního ročníku úplně spokojen, i přesto jsou v jeho táboře všichni optimisté a věří, že budou hrát znovu o poháry. Před zimní přestávkou ale každopádně Koemanovu partu nečeká nic snadného. Haag by měl být nejlehčím protivníkem, jelikož ve zbytku podzimu Utrecht narazí například na Alkmaar, Twente nebo Groningen. Do duelu proti ADO tak hosté určitě vstoupí v obrovským odhodláním a půjdou za důležitým ziskem tří bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Groningen - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Groningen se v úvodních kolech hledal, v minulých zápasech už ale předváděl výkony, které se od něj očekávají. A všichni počítají, že také nyní přidá další vítězství. Čelit totiž bude předposlednímu Venlu.

Za poslední dva měsíce prohrál Groningen pouze jednou, a to když celkem překvapivě nestačil na Heracles. Nebýt tohoto zaváhání, mohl se nyní pyšnit hned sedmizápasovou sérií bez porážky, což by byl v jeho případě hodně neobvyklý počin.

I tak ale nemusí Huistrovi svěřenci smutnit, jelikož v posledních týdnech si na své konto připsali několik hodně zajímavých výsledků. Tím nejcennějším je bezpochyby domácí vítězství nad loňskými mistry z Ajaxu. Kromě tohoto úspěchu si ale Groningen dokázal poradit také se slavným Feyenoordem, kterému nadělil debakl 0:6, a smírně se pak rozešel s Twente. Před týdnem ale uhrál pouze remízu v zápase s utrápeným Waalwijkem.

Nerozhodný výsledek by nyní stoprocentně bralo také Venlo, které je stále v pozici, kdy nutně potřebuje každý bod. Vždyť z předposledního místa ztrácí na první záchranou pozici, kterou aktuálně drží Roda, rovných pět bodů. Situaci tedy ani zdaleka nemá ve svých rukou, panice ovšem zatím propadat nemusí. Do konce ročníku zbývá ještě dvacet dva kol, během kterých se může mnohé změnit.

Odborníci ovšem v případě Venla zůstávají pesimisté a prorokují mu, pokud v zimě nedojde k výraznému posílení, sestup. V posledních zápasech si ale každopádně celek z jihu Nizozemska nevedl zase tak zle. Nejprve si připsal svou první výhru v utkání s Waalwijkem, pak sice prohrál v Bredě, před dvěma ale týdny ale vyválčil bod v důležitém souboji proti Excelsioru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - AZ Alkmaar  (neděle 16:30)
Alkmaar je jednoznačně nejpříjemnějším překvapením aktuálního ročníku. Nikdo od něj žádné zázraky nečekal, AZ ovšem předvádí senzační výkony, které jej vynesly s přehledem na první místo. I proto by to měla být nyní proti poslednímu Excelsioru jednoznačná záležitost.

Hráči Alkmaaru ovšem nesmí za žádnou cenu nic podcenit, jinak by se jim to mohlo krutě vymstít. Své o tom ví například v Twente, kteří s Excelsiorem na domácí půdě pouze remizovali 2:2. Alkmaar ale podobné zaváhání nehodlá dopustit, vždyť všichni od něj očekávají, že Roodzwarten sfoukne jako svíčku.

AZ totiž do Rotterdamu přicestuje s obdivuhodnou formou. Z dosavadních dvanácti zápasů dokázalo hned v deseti případech vyhrát. V čele tabulky si tak vypracovalo nečekaně už šestibodový náskok.

Je ovšem nutné zmínit, že Excelsior rozhodně nepatří mezi oblíbené soupeře Alkmaaru. V posledních třech vzájemných zápasech kupříkladu nedokázal ani jednou vyhrát, minulý duel dokonce prohrál 1:2.

Excelsior navíc ukázal, že se po děsivém vstupu do sezóny, kdy rozdával body na počkání, začíná výrazně zvedat. Nejprve dokázal na domácím hřišti porazit nováčka z Waalwijku a vybojoval tak své vůbec první vítězství, před reprezentační přestávkou si pro změnu přivezl bod z půdy Venla.

I přes tyto dílčí úspěchy ale stále zůstává poslední a na první záchranou pozici ztrácí propastných sedm bodů. Zlepšit se musí především směrem dopředu, jelikož pouhých sedm vstřelených gólů ve dvanácti zápasech, to je nizozemskou Eredivisie opravdu málo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.00 - 5.25 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
BV De Graafschap - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
Fotbalisté Eindhovenu zavítají na půdu loňského nováčka z De Graafschapu a do utkání určitě budou vstupovat jako favoriti. V tuto chvíli se PSV nachází na třetím místě tabulky se ziskem pětadvaceti bodů o skóre za Twente a rozhodně nechce připustit další ztrátu. PSV letos prohrálo v lize jen v prvním kole na hřišti Alkmaaru, jinak drží dlouhou šňůru neporazitelnosti a ta by měla pokračovat, pokud chce celek z Eindhovenu držet šanci na titul.

Vedoucí Alkmaar se vzdálil už na rozdíl šesti bodů a zbytečné remízy či porážky už PSV opravdu nepotřebuje. Naposledy před vlastními fandy zdolalo Heracles poměrem 4:1. To De Graafschapu patří šestnácté barážové místo s pouhými devíti body, navíc v minulých dvou kolech nestačil na silné soupeře z Arnhemu a Twente. Ovšem vítězstvím v Bredě ukázal zlepšené výkony a rozhodně má šanci na bodový zisk.

Kouč PSV Fred Ruten uvedl, že to rozhodně nebude procházka růžovým sadem. "Domácí prostředí soupeře vždy rozdíly mezi oběma celky vyrovnává a my proto musíme bojovat. De Graafschap je doma silný a proto bychom měli předvést velice vysokou úroveň hry," uvedl zkušený stratég. V sestavě má Rutten několik zraněných hráčů, ovšem tým je podle jeho vlastních slov ve velice dobré kondici a bude připraven.

"Budou okamžiky zápasu, kdy bude nerozhodný stav a my musíme ukázat naší sílu. Máme sice mnoho zranění, chceme ale zvítězit a sami si můžeme zvolit to správné řešení. Všichni internacionálové jsou zpátky ze svých mezinárodních duelů a většinou zcela v pořádku." Do sestavy se po zranění kolene má vrátit Atiba Hutchinson i Przemyslaw Tyton. Nově nahradí vykartovaného Kevina Strootmana jiný záložník Orgando Engelaar.

Jenže Rutten nemůže dlouhodobě počítat i s dalšími hráči, zranění sužuje trio Erik Pieters - Abel Tamata a Stijn Wuytens, karetní trest nepustí na trávník též Stanislava Manoleva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 9.00 - 5.00 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heracles Almelo - FC Twente  (sobota 19:45)
Twente statečně bojuje na více frontách a stále má o co hrát - je ve hře o titul, o národní pohár a i ve hře o úspěch v Evropské lize. Nyní už může mít po reprezentační pauze přeci jen větší klid. Enschede si totiž už po čtyřech odehraných zápasech zajistilo v Evropské lize postup do další fáze a teď bude bojovat o první místo, které není nijak vzdáleno. Na domácí scéně se nachází na druhé příčce o skóre před PSV a šest bodů za vedoucím Alkmaarem.

Nicméně v důležitých soubojích loňský vicemistr neztratil a připsal si pouze zbytečné ztráty proti relativně slabším protivníkům. Naposledy však dokázal doma s přehledem porazit De Graafschap 4:0, předtím nakonec zvítězil po dramatickém boji i s dánským Odense a soupeře porazil 3:2. Celkově neprohrál již ve čtrnácti utkáních v řadě za sebou a určitě v tom bude chtít pokračovat na půdě papírově slabšího Heracles.

Nicméně protivník se v žádném případě nesmí podcenit, těží hlavně z domácího prostředí a získává zde většinu bodů. Almelo je v tuto chvíli na devátém místě se šestnácti body a určitě chce skončit v horní polovině tabulky. I když v minulých dvou duelech na silné protivníky nestačilo. Podlehlo jak Alkmaaru (0:1), tak i PSV (1:4). Naposledy doma uhrálo s Twente remízu 0:0, ovšem na jeho půdě muselo letos v lednu zkousnout hořkou porážku 0:5.

Kouč hostů Co-Adriaanse dobře ví, že hlavní podíl na výsledku budou mít dva faktory. "Za prvé se bude hrát derby, ve kterých je vždy speciální atmosféra a někdy na kvalitě soupeřů nezáleží. A především se musíme vypořádat s umělou trávou, na které soupeř pravidelně hraje a je na ní zvyklý. Po dřině v tréninkovém centru vzali hráči zavděk krátké volno, na tomto povrchu a v těchto podmínkách to vskutku není lehké," uvedl Co-Adriaanse.

Dobře přitom ví, že kvalita v týmu soupeře rozhodně je. "Proti Alkmaaru to nebyla typická hra Heracles v domácím prostředí, i s nejlepším celkem Eredivisie ale prohrál pouze o branku. Kádr má velice silný, navíc disponuje dobrou poziční hru a praktikuje atraktivní kombinační styl hry. K tomu hráči jako Everton či Overtoom nám mohou pořádně zatopit," upozorňuje na největší nebezpečí. Domácí se nově musejí obejít bez Marka Loomse. Třicetiletý obránce si totiž poranil levý břišní sval a nějaký ten týden bude mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.50 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Heerenveen v posledních týdnech řádil jako utržený ze řetězu. Není proto divu, že stále stoupá tabulkou výrazně vzhůru. Další krok hodlá udělat také ve třináctém kole, kdy na vlastním stadiónu přivítá Waalwijk.

Je až s podivem, jak rychle se dokázala Srdíčka dostat ze samého chvostu tabulky na aktuální šestou příčku. Po úvodních čtyřech kolech měla na svém kontě pouhé dva body, od konce srpna ale nepoznala hořkost porážky.

V posledních třech zápasech navíc Heerenveen pokaždé bral plný počet bodů. Nejprve pokořil Utrecht 4:1, poté uštědřil čtyřgólový debakl Haagu a posledně si připsal cenné vítězství v Kerkrade proti Rodě. Je tedy pochopitelné, že fanoušci při aktuální formě svých oblíbenců očekávají také nyní další vítězství.

Dopomoci k němu by měli především Oussama Assaidi a Bas Dost, kteří se letos pyšní báječnou formou. Dohromady vstřelili rovných šedesát procent všech dosavadních gólů Heerenveenu.

Je tedy jasné, na koho si Waalwijk musí dát největší pozor. I tak to ale na stadiónu Abeho Lenstry určitě nebude mít vůbec jednoduché. Kromě nepříznivé vzájemné bilance z posledních vzájemných střetnutí jej trápí také velmi špatné výsledky z nedávných kol. Po nadějném vstupu do sezóny RKC totálně absolutně opustila forma, což mělo za následek velmi rychlý propad tabulkou. V současnosti dělí Waalwijk od pásma sestupu už pouhých pět bodů.

K tomu všemu čekají Broodovi svěřenci na vítězství už dlouhých pět zápasů. Během této série si navíc na konto připsali hned čtyři porážky. Až v minulém kole se konečně trochu zvedli, když před vlastními fanoušky uhráli alespoň bod proti Groningenu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.25 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NEC Nijmegen - Roda JC  (sobota 19:45)
Nijemgen ani Roda Kerkrade nepředvádí tak dobré výkony jako v minulých letech a nacházejí se ve druhé polovině bulky. Roda je až patnáctá se ziskem dvanácti bod. Nijmegen má pouze o korálek více a je o dvě příčky v tabulce výše. Nicméně v posledních třech zápasech zvítězil včetně toho na půdě silného Feyenoordu, v domácím prostředí by tak měl být jasným favoritem. Jenže Roda přeci jen narazila na těžké soupeře.

Dvakrát se utkala se silným Ajaxem a dvakrát tomuto soupeři podlehla, předtím nestačila na Alkmaar a minule podlehla doma i Heerenveenu, který však předvádí zcela odlišné výkony oproti loňskému roku. Prohrála tak čtyřikrát v řadě a letos to na boj o poháry nevypadá. Nijmegen také zažíval těžké období a po povedeném začátku sedmkrát v řadě prohrál, poté však uspěl v národním poháru a porazil Utrecht i již zmiňovaný Feyenoord.

Naposledy Nijmegen přivítal Rodu v domácím prostředí letos v květnu a deklasoval jí 5:0, i nyní by měl být mírným favoritem. Roda se letos nedokáže srovnat hlavně v defenzivní činnosti, kde má opravdu velké problémy. Inkasovala totiž ve dvanácti kolech třiatřicetkrát, což jsou téměř tři inkasované branky na kolo! A to je opravdu slušná porce. Nutno ale podotknout, e to zapříčinila hlavně porážka 1:7 od PSV.

Roda letos navíc není remízovým králem jako v předchozích letech a disponuje jinou koncepcí, jako jediný celek Eredivisie se totiž ještě nedělila o body. Nijmegen letos překvapivě disponuje jednou z nejlepších obran, ovšem trápí se v útoku. Nastřílel pouze jedenáct branek a horší v celé Eredivisii je jen Excelsior. Nicméně tentokráte by jedna rozdílová trefa měla stát na jeho straně.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - NAC Breda  (sobota 20:45)
Pokud fanoušci Ajaxu věřili, že výsledková krize, která jejich oblíbence v posledních týdnech trápila, je zažehnána, museli hodně rychle vystřízlivět. Svěřenci trenéra De Boera předvedli v minulém kole další výpadek a nyní mají co napravovat. Opět to ale nebudou mít jednoduché, vždyť do cesty se jim postaví zvedající se Breda.

Dostat v jediném utkání šest gólů? To je něco, na co ani v nejmenším nejsou v amsterdamském táboře zvyklí. Utkání proti Utrechtu ovšem Ajaxu absolutně nevyšlo. Defenzíva týmu se naprosto sesypala a svému soupeři dovolila zakončovat své útočné výpady nejrůznějšími způsoby. I proto se nakonec zrodil neobvyklý výsledek 6:4.

Trenérská židle pod koučem Frankem De Boerem se tak kýve opět nanovo. Vždyť Ajax ztrácí na vedoucí Alkmaar už propastných jedenáct bodů a jeho výkony mají taktéž ideálu pořádně daleko.

To však není jediný problém, který aktuálně loňské mistry trápí. V duelu s Utrechtem si totiž přivodili svalové zranění Siem De Jong a Theo Janssen a několik týdnů se na hřišti neobjeví. Kromě toho chybět budou také ještě Nicolai Boilesen, Kolbeinn Sigthórsson a Bruno Silva.

Z amsterdamských absencí jsou ale pochopitelně nadšení v Bredě. Ani zdaleka totiž nebudou čelit soupeři v jeho největší síle, čímž se výrazně zvedají jejich šance na úspěch. Je ovšem pochopitelné, že i nadále zůstává Ajax jednoznačným favoritem, který by měl vyhrát.

Breda ovšem cítí, že by to nemusela být tak jednoznačná záležitost jako v minulé sezóně, kdy oba vzájemné zápasy prohrála shodně 0:3. Do hlavního města Nizozemska navíc odcestuje s dobrou formou. V posledních dvou zápasech předvedla velmi kvalitní výkony, které jí přinesly hned šest bodů. Nejprve bez větších potíží zdolala Venlo, před dvěma týdny porazila také rozjeté Vitesse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar12101128:831
2.FC Twente1274132:1225
3.PSV Eindhoven1274133:1425
4.SBV Vitesse1263318:1221
5.AFC Ajax1255232:2020
6.SC Heerenveen1255225:1920
7.FC Groningen1253422:1818
8.Feyenoord Rotterdam1253421:1718
9.Heracles Almelo1244418:1816
10.NAC Breda1251618:1916
11.FC Utrecht1243522:2215
12.RKC Waalwijk1242612:1914
13.NEC Nijmegen1241711:1713
14.ADO Den Haag1241714:2413
15.Roda JC1240815:3312
16.BV De Graafschap1223711:269
17.VVV Venlo1214712:297
18.SBV Excelsior121387:246

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
AjaxFans

Jestli dnes nevyhrajem,tak už nikdy snad

Reagovat
Stiksxx

Tak doufám, že to bude platit.

Reagovat
afc ajax

ale snáď

Reagovat
smazaný uživatel

NAC Breda vonku nic moc, body zbieraju doma a to vacsinou proti oslabenym superom ... dnes Ajax vyhra aspon o 3 goly - tip 4:0, 3:0, 4:1

Reagovat
Honda

Reagovat
forma

Ojoj Vitesse prohrává 0:3 po 1 poločase

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele