Mistrovství světa U17 - druhý hrací den

21.06.2011, 00:05, aktualizováno 21.06.2011, 09:49
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Čeští mladíci do sedmnácti let nevstoupili do mistrovství světa v Mexiku vůbec dobře, v zahajovacím utkání podlehli vysoko 0:3 USA. Vítězstvím začaly celky Anglie, Uruguaje a v naší skupině porazil Nový Zéland Uzbekistán.

Skupina C

Rwanda - Anglie 0:2

Rwanda nastoupila ke své premiéře na MS do sedmnácti let proti favoritovi skupiny z Anglie a podle očekávání zažila bezbodový debut. Angličané rozhodli o výsledku dvěma góly ve v poslední půlhodině.

Albion poprvé zahrozil zásluhou hlavičky stopera Lundstrama, ta ovšem mířila nad branku. Do vedení mohl Anglii poslat po dvaceti minutách hry Raheem Sterling, jenže jeho technická rána trefila jen břevno a od něj se odrazila těsně před brankovou čáru. V devatenácté minutě rozehráli hosté nacvičený signál z volného přímého kopu, přízemní míč na přední tyč usměrňoval do branky Hope, domácí brankář Nzarora však se štěstím vytěsnil balón mimo tři tyče.

Hope měl do poločasu ještě jednu obrovskou šanci, tentokrát jeho pohotovou hlavičku zastavila pravá tyč. Se začátkem druhé půle získali Angličané na údernosti, z dálky to zkoušel Sterling, dorážku měl k dispozici znovu aktivní Hope, ale gól z toho ještě nebyl.

Kuriózní situace přišla v šedesáté osmé minutě, kdy měla Rwanda svou jedinou šanci v utkání. Z levé strany centroval Kabanda, míč však zakroutil tak nepřesně, že za překonaného gólmana Pickforda muselo zaskakovat břevno. Hrálo se dál a Angličané přešli do rychlého protiútoku, Sterling našel dlouhým pasem Hopea, ten přesprintoval Turatsinzeho a chytrým lobem otevřel skóre zápasu.

Sterling se své gólové odměny za skvělý výkon dočkal čtyři minuty před koncem, kdy z levé strany vyslal na domácí branku nádhernou technickou ránu, který zapadla přesně do šibenice. Anglie tak s přehledem porazila Rwandu a odrazila se za postupem ze skupiny C.

Uruguay - Kanada 3:0

Ještě lépe zahájili světový šampionát mladí fotbalisté Uruguaje, kteří rozstříleli Kanadu s přehledem 3:0. Domácí hráli skvělý ofenzivní fotbal, po celý průběh zápasu měli míč na svých kopačkách a se soupeřem si hráli jako kočka s myší.

Hned první šance ukázala největší přednost Uruguayců, když si San Martin narazil nejprve s Aguirrem a pak i s Paisem, jenže z úhlu zakončil do boční sítě. Dobrou dalekonosnou ránu vyslal na kanadskou branku ze standardní situace Elbio Alvarez, Maxime Crepeau v bráně zakladatelů hokeje ovšem skvělým skokem míč vyrazil.

Ve třicáté osmé minutě předskočil hostujícího brankáře San Martin, klička však byla příliš dlouhá a na zakončení tak nezbyl prostor. Úvod druhého dějství přinesl také první výraznější možnost Kanady, po faulu na kapitána Aldersona pálil z volného přímého kopu Aleman, jenže přestřelil.

Pak už však hráli zase jen Uruguayci, na pravé straně se přes dva bránící hráče uvolnil País, prudká rána na přední tyč však našla jen rukavice pozorného Crepeaua. První branka přišla v padesáté druhé minutě, když se po rohovém kopu Alvareze dostal k míči na malém vápně Mascia a nekompromisní ranou pod břevno ukončil střelecké trápení domácích.

Největší šance Kanady přišla v osmdesáté minutě, kdy se po centru Morrise skluzem natahoval Jalali, gólman Cubero však byl připraven a i za cenu drobných šrámů příležitost soupeře zneškodnil. Pět minut před závěrečným hvizdem byl v pokutovém území faulován Giullermo Mendez, sám si vzal na starost exekuci penalty a střelou pod břevno zvýšil na 2:0.

Poslední hřebíček do kanadské rakve zasadil ve třetí nastavené minutě Elbio Alvarez, jenž si naběhl na krásnou přihrávku Paíse a sám před brankou nezaváhal. Uruguay odehrála skvělý zápas a přesvědčivě přehrála Kanadu poměrem 3:0.

Skupina D

Uzbekistán - Nový Zéland 1:4

Uzbekistán byl mnoha odborníky pasován za jednoho z největších outsiderů celého šampionátu a po úvodním zápase s Novým Zélandem se jejich názor rozhodně nezměnil. Kiwi odehráli dobrý zápas, hned od začátku vedli a jistě si došli pro tři body.

Na první branku se na stadionu v Torreónu čekalo jen do desáté minuty, kdy se po dlouhém výkopu brankáře Basalaje a chybě domácí obrany krásnou střelou do šibenice gólově uvedl Stephen Carmichael. Uzbeci mohli okamžitě vyrovnat zásluhou Sabirkhodjaeva, ten však ve vyložené pozici selhal.

Carmichael se podruhé trefil ve třicáté páté minutě, když si tentokrát naběhl na přihrávku Howiesona a natřikrát procpal míč za záda Kholmurodova. Hned o čtyři minuty později se Uzbeci dostali zpět do hry, to se krásnou křižnou ránou z nevídaného úhlu prosadil Timur Khakimov.

Jenže hned v úvodu druhého poločasu bylo rozhodnuto, nejlepší hráč utkání Carmichael si v mírném ofsajdu počkal na pas Edgeho a do poloprázdné branky doklepl míč. Útočník s nezvyklým číslem 3 se tak stal díky hattricku hrdinou zápasu a zároveň zatím nejlepším střelcem šampionátu.

Definitivní pojistku na výhru Zélandu přidal v sedmaosmdesáté minutě Jordan Vale, který z voleje ideálně umístil centr Jordana. Hosté tak ukázali, že se s největší pravděpodobností poperou o druhé postupové místo s Českou republikou. Pro připomenutí, do osmifinále postupují první dva celky ze všech šesti skupin, doplněné o čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

Česká republika - USA 0:3

Hodně nešťastný vstup do MS zažili v noci na dnešek čeští mladíci, kteří sice po většinu času přehrávali USA, přesto jim podlehli vysoko 0:3. Češi vstoupili do zápasu velmi špatně a hned od páté minuty prohrávali. Po špatném zpracování Svobody se k míči dostal Alejandro Guido a krásnou střelou pod břevno poslal soupeře do vedení.

Svoboda se pak snažil ze všech sil svou chybu napravit, zhruba v polovině úvodního dějství přesprintoval na pravé straně Dunna, naservíroval míč pod sebe Julišovi, jenže tomu rána nesedla úplně podle představ, a tak McIntosh zázračně dokázal vyrazit na roh. Těsně po změně stran to z velké dálky zkoušel levačkou americký kapitán Felosi, jeho dělovka však orazítkovala jen břevno Zimovy branky.

Američané byli výrazně nebezpečnější a v padesáté první minutě šli do dvoubrankového vedení, Felosi naservíroval míč před branku Estebanu Rodriguezovi a ten už si v jednoduché situaci věděl rady. Češi se mohli do zápasu vrátit zásluhou střídajícího Trávníka, jeho střela zpoza šestnáctky však cíl nenašla.

A tak mohli znovu udeřit domácí, s Filipem si pohrál Alfred Koroma a levou nohou poslal míč přesně k tyči bezmocného Zimy. Češi tak nezvládli úvodní test a podlehli USA 0:3, napravit reputaci si budou moci ve středu večer v utkání s Novým Zélandem, který hodně napoví o postupujícím.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (17)

Přidat komentář
minoLFC

Sterling

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte někdo, proč tam nehraje Edi Kavan? Měl by hrát za Arsenal. Viz http://www.zerozerofootball.com/player/edi_kavan/2010_2011/profile/140/default/148545

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím teda, jestli je pro Nový Zéland charakteristické kiwi

Reagovat
smazaný uživatel

to je jejich národní zvíře

Reagovat
Arne

Já to vím, je.

Reagovat
miky10

Tak příště dvakrát měř

Reagovat
JozkokozleJ

Vcera som si dal zapas Nemecko - Ekvador (do 65 min., tj. 3:1), a opat nesklamal. Nie je to prvy zapas, ktory som z tohto sampionatu videl a musim povedat, ze uroven je dobra... na sedemnastrocnych vyborna.

Ekvador bol Nemcom v prvom polcase a v uvode druheho vyrovnanym superom, ak nie lepsim. Paradoxne im uskodil vyrovnavajuci gol. Nemci, ac so znacnym poctom tureckych Nemcov hrali typicky nemecky futbal (ako si ho pamatam z 90-tych rokov + s prvkami sucasneho tj. utocni bekovia). Vyborna organizacia a ohromna efektivita. Inak Emre Can, na toho je radost pozerat. Ladne pohyby, prehlad, klud, nestraca loptu... nadhera. Som zvedavy na jeho vyvoj. Bayernu toho hraca iba zavidiet.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som to ties pozeral,ekvador hral dobre az som bol nemilo prekvapeny lebo drzim nemcom aj ta zostava boa dost turecka,

Reagovat
JozkokozleJ

Tak mne to nevadi... a naopak som rad, ze ak sa niekto narodi v Nemecku (hoc sa jedna o narodnostnu mensinu), ze reprezentuje Nemecko.

To akoby narodnostny Madar, ktory v zivote nebol za hranicami Slovenska, reprezentoval Madarsko kvoli tomu, ze je taka jeho narodnost.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mi to nevadí, ale je pravda, že už to tak trochu bije do očí. Ale souhlasim, že je nesmysl někoho, kdo ani nezná tureckou hymnu poslat reprezentovat Turky..

Reagovat
smazaný uživatel

Uruguay

Reagovat
Godwinson

Moc se dnes těším na Francii :)

Reagovat
miky10

Reagovat
Godwinson

Jinak pěkná práce.

Reagovat
miky10

Díky, už pracuju na 3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele