Manchester i bez Haalanda okouzlil a Potter dokouzlil: 29. kolo Premier League v kostce

05.04.2023, 19:17
Názory a komentáře
Jack Grealish (© AFP)

Povstání Liverpoolu se v Manchesteru nekonalo. Citizens ho s lehkostí přejeli 4:1 a nutno podotknout, že nešťastného Alissona mohli překonat i vícekrát. Úsměv naopak po závěrečném hvizdu nescházel jinému jihoamerickému brankáři. Emiliano Martínez vynuloval Chelsea, čímž definitivně "zlomil vaz" domácímu trenérovi Grahamu Potterovi. A aby toho nebylo málo, o víkendu přišel o práci také Brendan Rodgers, konkrétně v Leicesteru.

Obhájci titulu sice v 17. minutě inkasovali po nacvičené akci a přesné střele Mohameda Salaha, ale poté už na trávníku absolutně dominovali. Ještě před přestávkou vyrovnal Julián Álvarez, který v základní sestavě nahradil zraněného snajpra Erlinga Haalanda, a následně skórovali Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan a ve velké pohodě hrající Jack Grealish.

Citizens potvrdili, že před vlastními příznivci s Reds neprohrávají (naposledy v listopadu 2015, pozn. red.). Trenér Pep Guardiola si navíc připsal 100. domácí ligové vítězství, na což potřeboval jen 128 utkání - nejméně v historii Premier League. Jeho svěřenci proto stále ztrácejí na vedoucí Arsenal osm bodů, ale odehráli o zápas méně. Liverpool po blamáži v Bournemouthu opět selhal a v tabulce okupuje osmé místo se sedmibodovou ztrátou na účast alespoň v Evropské lize.

Jürgen Klopp v pondělí mimo jiné reagoval na odvolání Pottera a Rodgerse s nadhledem sobě vlastním. Označil se za "Posledního mohykána" a dodal: "Mám obavu z faktu, že s vámi na tiskové konferenci sedím kvůli minulosti, ne kvůli průběhu letošního ročníku. Pokud by šlo o moji první sezonu, bylo by to asi jiné," konstatoval před úterní dohrávkou s Chelsea, ve které klub z města Beatles remizoval na Stamford Bridge 0:0.

Blues už v té době vedl Bruno Saltor, jenž dočasně nahradil odvolaného Pottera. Posledním "hřebíčkem" byla po 207 dnech ve funkci zmíněná sobotní porážka 0:2 s rozjetou Aston Villou navzdory množství stoprocentních šancí. Martínez v brance birminghamského celku znovu ukázal, že se nestal nejlepším gólmanem mistrovství světa v Kataru jen tak náhodou.

O víkendu přidal další výhru i bývalý zaměstnavatel argentinského šampiona - Arsenal. Gunners totiž deklasovali Leeds 4:1, posedmé v řadě nezaváhali a udrželi nadějný náskok v čele soutěže. Dvěma brankami se blýskl uzdravený kanonýr Gabriel Jesus.

Své fans potěšil na beznadějně vyprodaném stadionu také Newcastle, který v přímém souboji o třetí místo zdolal Manchester United 2:0. Magpies si vyšlápli na Red Devils poprvé od října 2019 a zároveň jim vrátili únorovou porážku 0:2 z finále Ligového poháru. Oba rivalové mají aktuálně 50 bodů, tedy stejně jako čtvrtý Tottenham, jenž remizoval 1:1 v Goodison Parku. Oproti Spurs ale odehráli o dvě utkání méně.

Evertonu nerozhodný výsledek 1:1, který zařídil fenomenálním gólem v nastaveném čase obránce Michael Keane, pomohl k posunu na šestnácté místo, a ještě výraznější skok v líté záchranářské bitvě zapsal West Ham. Před výkopem veledůležitého duelu s posledním Southamptonem okupoval devatenáctou pozici, ale po hubeném vítězství 1:0 je patnáctý s výhodou dvou zápasů k dobru oproti všem sokům z chvostu tabulky.

Mezi nimi je mimo jiné i Leicester, který trefou těsně před koncem uzemnil v Selhurst Parku střídající Jean-Philippe Mateta. Crystal Palace proto v obnovené premiéře pod trenérem Royem Hodgsonem vyhrál 2:1, což vedlo k odvolání hostujícího kouče Rodgerse.

O svou funkci se naopak nemusí obávat Roberto De Zerbi z Brightonu a Thomas Frank z Brentfordu. Měření sil jejich týmů skončilo na Amex Stadium bláznivou remízou 3:3, kterou v 90. minutě zařídil z pokutového kopu Alexis Mac Allister. Seagulls jsou i proto v tabulce šestí se čtyřbodovou ztrátou na pátý Manchester United, devátí Bees mají pouze o tři body méně.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 9.21 / gól, asistence, 5 klíčových přihrávek.

2. Emiliano Martínez (Aston Villa) - 8.91 / čisté konto, 7 zákroků (6 z nich po střelách uvnitř pokutového území).

3. Gabriel Jesus (Arsenal) - 8.90 / 2 góly, 4 střely, 4 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Nayef Aguerd (West Ham) - 15 bodů.

2. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 13 bodů.

3. Gabriel Jesus (Arsenal), Kieran Trippier (Newcastle), Jack Grealish (Manchester City) - všichni 12 bodů.

Sestava 29. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Nejlepší gólman nedávného světového šampionátu v Kataru opět ukázal svou výjimečnost. Šlo už o čtvrtou nulu z posledních pěti zápasů. Příznivce v hostujícím sektoru zvedl na Stamford Bridge ze sedadel zejména při nájezdech Mudryka, nebo ranách Felixe, Havertze a střídajícího Pulišiče. Celkově zapsal sedm zákroků a hned šest proti střelám zevnitř pokutového území. Fenomenální výkon.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Fenomenální výkon podal i kandidát na nejlepšího obránce Premier League. V očekávaném šlágru s Manchesterem United skvěle kooperoval s Murphym a "sypal" do malého vápna jeden přesný centr za druhým. Během utkání vytvořil kvarteto příležitostí pro spoluhráče a jednu z nich proměnil Wilson v definitivní pojistku. Žádný obránce nemá v aktuálním ročníku na kontě více asistencí než rodák z Bury (6).

Stoper: Michael Keane (Everton) - V 88. minutě ho po hrůzostrašném "červeném" skluzu Lucase viděli mnozí fanoušci a experti na operačním sále. Odchovanec Manchesteru United ale pokračoval ve hře a krátce nato rozhodl životním gólem, kterému můžete zatleskat v naší tradiční videorubrice, o cenné remíze s Tottenhamem 1:1. Opomenout nelze ani vysoce nadprůměrnou odolnost v soubojích a 92procentní úspěšnost přihrávek.

Stoper: Nayef Aguerd (West Ham) - Debutová sezona marockého reprezentanta v Premier League je doprovázená řadou zdravotních problémů. V sobotu se však připomněl a prvním zásahem v dresu nového zaměstnavatele rozhodl o veledůležitém vítězství nad posledním Southamptonem. Hammers proto opustili pásmo sestupu, nicméně na oddech je ještě velmi brzy. Spolehlivá stoperská dvojice Aguerd - Zouma ale může být klíčem k záchraně.

Levý obránce: Nathan Aké (Manchester City) - Ortodoxní stoper si velmi rychle zvykl na pozici levého beka a až na pár výjimek je pevnou součástí základní sestavy obhájců titulu. V sobotním magnetu s Liverpoolem čelil mnohokrát nebezpečnému Salahovi, ani jednou se ovšem nenechal obelstít. Když přičteme 97procentní úspěšnost přihrávek a dvojici zablokovaných střel, dostaneme komplexní výkon hráče světové úrovně.

Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Hráčem světové úrovně je už spoustu let "miláček" fotbalových nadšenců z modré části Manchesteru KDB, který opět ukázal, že je mužem pro velká střetnutí. Bilance gólu, asistence a pěti klíčových přihrávek o tom hovoří sama za sebe. Rodák z Gentu navázal proti Reds na famózní výkon v barvách belgické reprezentace v Německu, kde zazářil gólem a dvěma asistencemi.

Střední defenzivní záložník: Bruno Guimarães (Newcastle) - Výkon na úrovni Champions League podal pětadvacetiletý středopolař, jenž by si bezesporu chtěl milionářskou soutěž v příští sezoně poprvé v kariéře zahrát. V přímém souboji o třetí místo s Manchesterem United dominoval na míči, efektním driblinkem bavil příznivce Magpies a oku lahodícím centrem na Saint-Maximina se výrazně podepsal pod úvodní Willockův gól.

Střední záložník: Jacob Ramsey (Aston Villa) - Pohárové, i když ne "milionářské" ambice mají nečekaně Villans. Aktuálně táhnou pětizápasovou sérii bez nalezení přemožitele, k čemuž proti Blues přispěl dalším nadprůměrným představením talentovaný odchovanec klubu. Jeho akční rádius byl na Stamford Bridge opět enormní, fans mimo jiné bavil kličkami v maximální rychlosti a potěšil je pochopitelně i asistencí na trefu McGinna.

Pravý útočník: Julián Álvarez (Manchester City) - No Haaland, No Party? V žádném případě. Argentinský mistr světa už několikrát prokázal, že v něm má trenér Guardiola perfektní alternativu, a činil se i proti Liverpoolu. Podílel se totiž na úvodních třech brankách, jednu po nezištné přihrávce Grealishe dal sám. Navzdory obrovské konkurenci a nižšímu hernímu vytížení má v letošním ročníku na kontě už třináct soutěžních zásahů.

Střední útočník: Gabriel Jesus (Arsenal) - Jeho bývalý spoluhráč z Manchesteru City jich má vzhledem k zdravotním patáliím "pouze" sedm, ale v rozhodující fázi PL může být ústřední postavou Gunners. V základní sestavě nastoupil poprvé od 12. listopadu loňského roku a po závěrečném hvizdu na něj čekala trofej pro nejlepšího hráče utkání. Pro defenzivu Leedsu byl stálou hrozbou - v první půli vybojoval a proměnil penaltu, po změně stran přidal druhý "hřebíček". Když v 59. minutě střídal, vyprodaný stadion mu tleskal vestoje.

Levý útočník: Jack Grealish (Manchester City) - Ovací fanoušků se dočkal i anglický reprezentant, který byl proti Liverpoolu k nezastavení. S míčem u kopačky doslova tančil a dopřál TAA nezapomenutelný zážitek. Za stavu 0:1 se zároveň blýskl fenomenálním návratem a v roli "stopera" zamezil nájezdu Salaha. Krátce nato připravil gól Álvarezovi a v 74. minutě stanovil konečný výsledek 4:1. Šlo o jeho první trefu od 15. února, kdy skóroval proti Arsenalu.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
29
23
3
3
70 : 27
72
2
Manchester City
28
20
4
4
71 : 26
64
3
Newcastle United
27
13
11
3
41 : 19
50
4
Tottenham Hotspur
29
15
5
9
53 : 41
50
5
Manchester United
27
15
5
7
41 : 37
50
6
Brighton & Hove Albion
27
13
7
7
51 : 34
46
7
Aston Villa
29
13
5
11
39 : 40
44
8
Liverpool FC
28
12
7
9
48 : 33
43
9
Brentford FC
28
10
13
5
46 : 37
43
10
Fulham FC
28
11
6
11
39 : 39
39
11
Chelsea FC
29
10
9
10
29 : 30
39
12
Crystal Palace
29
7
9
13
24 : 39
30
13
Leeds United
29
7
8
14
38 : 49
29
14
Wolverhampton Wanderers
29
7
7
15
23 : 42
28
15
West Ham United
27
7
6
14
25 : 34
27
16
Everton FC
29
6
9
14
23 : 41
27
17
Nottingham Forest
29
6
9
14
24 : 52
27
18
AFC Bournemouth
29
7
6
16
27 : 57
27
19
Leicester City
29
7
4
18
40 : 51
25
20
Southampton FC
29
6
5
18
23 : 47
23

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (5)

Přidat komentář
VTID94

Emi kráľ Jacob

Reagovat
nani92

nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Nagelsmann nebo Enrique?

Reagovat
Talker

Lampard

Reagovat
Thelvin

Žádný hráč Spurs? Kampaň

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele