Thor a KDB vystřelili Manchester City do pole position: 33. kolo Premier League v kostce

28.04.2023, 23:32
Názory a komentáře
Erling Haaland (© AFP)

Nejočekávanější zápas letošní sezony se změnil v jednoznačnou záležitost ve prospěch Manchesteru City. Obhájci titulu deklasovali před vlastními příznivci Arsenal 4:1, mají už jen dvoubodové manko, a navíc dvě utkání k dobru. Do hlavních rolí středečního šlágru se obsadili Kevin De Bruyne s Erlingem "Thorem" Haalandem. Jejich spolupráci tleskal beznadějně vyprodaný Etihad Stadium vestoje a nutno podotknout, že zcela po zásluze.

Citizens doma nakročili k sedmému ligovému vítězství za sebou už v úvodním dějství. V 7. minutě otevřel skóre po Haalandově sklepnutí De Bruyne a těsně před pauzou zužitkoval centr belgického "kouzelníka" z přímého kopu John Stones.

De Bruyne navíc v 54. minutě přidal po další kombinaci s Haalandem třetí branku a definitivně zlomil odpor mátožných Gunners, kteří byli od úvodního hvizdu jen stínem skvělého letošního týmu bojujícího o první titul po devatenácti letech.

Rob Holding sice v závěru pohotovou ranou snížil, ale v nastavení zatloukl hostům poslední hřebíček 33. gólem v sezoně Haaland s rozpuštěnými vlasy, což se bleskově stalo hitem na sociálních sítích. Fanoušci si fenomenálního útočníka v gifech a kolážích velmi často stylizovali jako božského Thora z populární filmové série od Marvelu s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli.

Haaland zároveň stanovil nový rekord Premier League v osmatřicetizápasovém formátu. Dosavadní maximum držel liverpoolský Mohamed Salah s 32 trefami z ročníku 2017/18. Dvaadvacetiletý Nor se v tom aktuálním podílel na 57 soutěžních brankách (49 gólů, 8 finálních přihrávek) a je suverénně nejproduktivnějším hráčem elitních pěti evropských lig. V průměru skóruje nebo asistuje každých 58 minut.

"Byl to jejich (De Bruyneho a Haalanda) zápas. Na trénincích je neučím, jak se mají hledat. Mají to přirozeně v sobě. Víc, než byste čekali. Kevin je mistrem asistencí s Erlingem i bez něj. Erling střílí góly jako na běžícím pásu s Kevinem i bez něj. Ale společně jsou hrozně nebezpeční," lebedil si trenér Pep Guardiola, podle kterého rozhodnou o titulu nadcházející tři střetnutí (na stadionu Fulhamu a doma s West Hamem a Leedsem).

"Nesmíme ztrácet pozornost, další tři utkání rozhodnou. Realita je taková, že jsme pořád za Arsenalem. Když je to v našich rukou, musíme toho využít," dodal.

Arsenal prohrál s Manchesterem City osmý soutěžní duel v řadě a v Premier League protáhl sérii bez skalpu soupeře na čtyři kola. "Citizens byli výjimeční a v takovém případě je s nimi extrémně náročné hrát. Potrestali nás a mohlo to dopadnout i hůř," uznal hostující kouč Mikel Arteta a připomněl několik exkluzivních zákroků Aarona Ramsdalea.

V dalším magnetu vloženého kola smazal pátý Tottenham náskok čtvrtého Manchesteru United, odvrátil třetí ligovou porážku za sebou a remizoval s ním 2:2. Severolondýnské mužstvo, které po odvolání Cristiana Stelliniho poprvé vedl v roli dočasného trenéra Ryan Mason, tak i nadále ztrácí na čtvrtečního soupeře a zároveň na poslední příčku zajišťující účast v Lize mistrů šest bodů - United mají ovšem dvě klání k dobru.

Ještě o dva body více než Red Devils doposud získal Newcastle, jenž si po řízené demolici Spurs s chutí zastřílel v Goodison Parku (4:1). Dvěma brankami zazářil Callum Wilson, polepšil si na 13 tref v sezoně a dostal zaplněný hostující sektor do varu. Everton naopak prohloubil svou krizi, nezapsal vítězství pošesté v řadě a zůstává předposlední.

Poslední Southampton je na tom ještě hůř. Doma v záchranářském derby podlehl 0:1 čtrnáctému Bournemouthu gólem Marcuse Taverniera a v zóně sestupu je i nadále také Leicester, který remizoval na stadionu šestnáctého Leedsu 1:1.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 9.58 / 2 góly, asistence, 2 klíčové přihrávky.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 9.55 / gól, 2 asistence, 5 střel na branku.

3. Rúben Neves (Wolverhampton) - 8.77 / gól, 10 úspěšných soubojů, 10 úspěšných přihrávek na delší vzdálenost.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 19 bodů.

2. Tyrone Mings (Aston Villa) - 15 bodů.

3. Erling Haaland (Manchester City) - 14 bodů.

Sestava 33. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: José Sá (Wolverhampton) - Třetí čisté konto na Molineux v řadě, kvarteto spolehlivých zákroků včetně excelentního reflexu po Lakongově střele z bezprostřední blízkosti a tygřího skoku proti Ezeho utaženému voleji, který mířil do šibenice. Portugalský gólman má vynikající formu a táhne Wolves za záchranou. Ve Fantasy Premier League stojí 5 milionů, v této sezoně je z hlediska počtu bodů lepší pouze Raya z Brentfordu.

Pravý stoper: John Stones (Manchester City) - Odchovanec Barnsley je v posledních týdnech jedním z nejlepších hráčů obhájců titulu. A je úplně jedno, jestli nastoupí jako stoper, pravý bek nebo střední záložník. Ve šlágru s Arsenalem si svědomitě plnil defenzivní povinnosti, kreativní rozehrávkou pomáhal týmu v konstrukci ofenzivních akcí, a navíc přidal nadstavbu v podobě přesného zásahu na 2:0 po přímém kopu De Bruyneho.

Stoper: Joël Matip (Liverpool) - Po standardní situaci skóroval také Kamerunec, jenž v 67. minutě rozhodl vyrovnané střetnutí na londýnském olympijském stadionu. Když k tomu přičteme nadprůměrnou úspěšnost v osobních soubojích ve vzduchu (9 z 11), spolehlivou rozehrávku a kvarteto zastavení nebezpečného kontru domácích, je oprávněnost nominace jednoznačná.

Levý stoper: Tyrone Mings (Aston Villa) - Jednoznačná je také nominace rodáka z Bathu, který k ní měl velmi blízko i v předchozích týdnech. Villans jsou totiž v defenzivě zápas co zápas lepší a Mings na tom má společně s brankářem Martínezem lví podíl. Po úterním měření sil s Fulhamem se ovšem hovořilo zejména o jeho vítězném premiérovém gólu v letošní sezoně.

Pravý záložník: Marcus Tavernier (Bournemouth) - Výsledkem 1:0 skončilo i derby celků z jižního pobřeží Anglie, v němž se na St Mary's radovali Cherries a nakročili k setrvání mezi elitou. Hrdinou hostujících fans se stal bývalý mládežnický reprezentant Albionu, který v 50. minutě dorazil do sítě Solankeho střelu. Kromě toho bavil příznivce účinným driblinkem (6x z 9 pokusů se mu totiž obránce Saints podařilo obelstít).

Střední ofenzivní záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Miláček fanoušků na Etihad Stadium opět dokázal, že v nejdůležitějších ligových duelech je ze sebe schopen vymáčknout absolutní maximum. Proti Arsenalu byl výjimečný ve všech aspektech a stěžejní spolupráci s Haalandem dotáhl téměř k dokonalosti. Dvakrát překonal bezmocného Ramsdalea, asistoval Stonesovi, geniálně tvořil hru, dirigoval spoluhráče. Klobouk dolů!

Střední defenzivní záložník: Rúben Neves (Wolverhampton) - Jedenáct přihrávek v závěrečné třetině hřiště, deset úspěšných pasů na delší vzdálenost, osm zisků míče, sedm vítězných osobních soubojů a gól. Kapitán Wolves byl v utkání s Crystalem Palace nezastavitelný a jeho další vysoce nadprůměrný výkon měl klíčový dopad na celý tým. Dotáhne klub z Molineux k záchraně? Osmibodový náskok před pásmem "ponoru" už vypadá velmi nadějně.

Levý záložník: Joe Willock (Newcastle) - Už proti Tottenhamu hrál skvěle a blýskl se jednou z nejkrásnějších asistencí v letošní sezoně. V Goodison Parku v nastoleném trendu odchovanec Arsenalu pokračoval. Zapsal další finální pas, v maximální rychlosti dribloval s míčem a vyhrával osobní souboje. V nabitém kádru Magpies si aktuálně drží místo v základní sestavě a nutno podotknout, že zcela po zásluze.

Pravý útočník: Callum Wilson (Newcastle) - O pevné místo v základní sestavě musí naopak tvrdě bojovat rodák z Coventry. Navzdory faktu, že má v klubu nejlepší čísla od chvíle, kdy do něj v roce 2020 přestoupil z Bournemouthu. Šesti přesnými zásahy v posledních šesti zápasech (za 265 minut = gól každých 44 minut) si ale jednoznačně říká o výraznější minutáž. Jeho druhá trefa v Goodison Parku navíc snesla nejpřísnější měřítko. Zatleskat jí můžete v naší tradiční videorubrice.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Snová debutová sezona v Premier League je už po 33. kole ozdobena rekordem v počtu branek. V očekávaném magnetu s Arsenalem fanouškům na Etihad i u televizních obrazovek mimo jiné ukázal, jak dokáže pracovat pro mužstvo. S režisérem manchesterských akcí De Bruynem může hrát už po pár měsících víceméně naslepo, v síle i v rychlosti marně hledá konkurenci. Fenomenální útočník!

Levý útočník: Marcus Rashford (Manchester United) - V podobném duchu lze hovořit také o klíčovém muži v sestavě městských rivalů Citizens z Old Trafford. Pětadvacetiletý forvard hraje nejlepší part v kariéře a na Tottenham Hotspur Stadium to opět potvrdil. Zejména během první půle byl nepolapitelný - nejprve přihrál na gól Sanchovi a těsně před odchodem do kabin přidal s lehkostí sobě vlastní 16. trefu v ročníku.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
33
23
6
4
78 : 38
75
2
Manchester City
31
23
4
4
82 : 29
73
3
Newcastle United
32
17
11
4
58 : 26
62
4
Manchester United
31
18
6
7
48 : 39
60
5
Tottenham Hotspur
33
16
6
11
60 : 53
54
6
Aston Villa
33
16
6
11
46 : 41
54
7
Liverpool FC
32
15
8
9
61 : 39
53
8
Brighton & Hove Albion
30
14
7
9
55 : 40
49
9
Brentford FC
33
11
14
8
50 : 43
47
10
Fulham FC
32
13
6
13
44 : 43
45
11
Chelsea FC
32
10
9
13
30 : 35
39
12
Crystal Palace
33
9
10
14
31 : 42
37
13
Wolverhampton Wanderers
33
10
7
16
29 : 44
37
14
AFC Bournemouth
33
10
6
17
32 : 63
36
15
West Ham United
32
9
7
16
34 : 43
34
16
Leeds United
33
7
9
17
42 : 63
30
17
Nottingham Forest
33
7
9
17
29 : 60
30
18
Leicester City
33
8
5
20
44 : 57
29
19
Everton FC
33
6
10
17
25 : 50
28
20
Southampton FC
33
6
6
21
27 : 57
24

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (30)

Přidat komentář
El Cid z City

Je těžké vyhrát PL, mnohonásobně těžší je ji obhájit, vyhrát ji třikrát za sebou znamená dorovnat fantastický počin United, kteří to zvládli hned dvakrát. Pro mě by to byl větší úspěch než trebl v jednom roce.

Reagovat
madridcan

Videl som zostrih zápasu s Arsenalom a máš peknú obhajobu nato, že takto si korčuľovať cez stred ihriska s Realom určite nebudete

Takže áno...je ťažke obhajiť trikrát za sebou PL...mnohonásobne ťažšie ako mať LM 3x za radom

Reagovat
El Cid z City

A ještě těžší je obhájit 5x, proč mi to píšeš?

Reagovat
madridcan

,,Pro mě by to byl větší úspěch než trebl v jednom roce." Pre toto.

Reagovat
El Cid z City

Nesrovnávám obhajobu LM s PL, ale trebl v jednom roce a PL 3x za sebou. Ano pro mě byl. Pokud by City letos PL nevyhráli, šance tří PL za sebou by byl nejdřív za tři roky. LM,PL a FAC má šanci vyhrát City i příští rok.

Reagovat
Talker

Jsem zvědavý. Bavíme se tu o jednom z TOP3 hráčů poslední dekády a útočníkovi, který překonal rekord PL během 31 kol.

Ten útočník Citizens celkem chyběl, Aguero byl sice výborný, ale Haaland je prostě někde jinde, co se týče velkých zápasů a vlivu na hru.

Reagovat
El Cid z City

Aguero loni nebyl a nehrál ani vo 3 roky zpět, když City vyndalo Real.

Reagovat
Talker

Tak byl to poslední útočník, kterého jste měli (když neberu Jesuse, kterého úplně neberu).

Reagovat
Nizzie

Což si vyjádřil tím, že ho nebereš.

Reagovat
Gazdo

Nooo o tom top tri hracovi by som asi polemizoval ak si teda myslel KDB

Reagovat
Talker

Polemizovat samozřejmě můžeš. Z mého pohledu jednoznačně třetí za tou dvojicí Ronaldo-Messi.

Reagovat
Gazdo

Pohoda nemam s tym problem su to absolutne subjektivne nazory a vobec mi nevadi ked to tak niekto vidi za mna to bolo nasledovne (beriem roky od 2013 do 2023) - Messi-Ronaldo-Neymar-KDB. Cize za mna Kevin az stvrty a to este velmi tesne lebo v mojich ociach mu na chrbat dost dycha Salah aj vdaka tomu ze ten chlap uz dosiahol taky status ze ked ma rovnake statistiky ako napr Rashford tak u Salaha sa to berie ako zla sezona a u Rasha ako top vykony cize uz doplaca na podobny syndrom ako Ronaldo a Messi u ktorych si ludia jednoducho zvykli na ine cisla

Reagovat
Kinky7

ok kdo byl lepsi? V zaloze nikdo....

Reagovat
Gazdo

Tak zoberme to tak ze povedal dekada cize kedze je rok 2023 tak berieme desat rokov dozadu cize od roku 2013 aby sme boli fer a nebrali to od 2010 do 2020… cize ty si polozil specificky otazku na zalohu on to hodil na hracov vseobecne ale ok. Za zalohu by sa dalo mozno uvazovat od roku 2013 o Modricovi a dokonca by som povedal ze bol Luka do roku 2020 aj lepsi. Samozrejme vek nezastavis takze posledne dajme tomu tri roky jasne KDB ale celkovo za mna asi Luka aj ked nie ovela

Reagovat
El Cid z City

Modrič, bez debat.

Reagovat
Kinky7

modric stejne podle me ale beru ze jsou lidi kteri ho kladou vyse ok. a jina pozice? kridlo obrance golman? utocnik?

Reagovat
Kinky7

mozna bale, müller, ramos a neuer - beru roky 13-23 posledni desetileti samozrejme - jinak me nikdo nenapada..... tam to vnimam jako proste stejnou kvalitu - uspechy meli ale vetsi to priznavam

Reagovat
mistr129

Proč je to těžší? Vám na LM stačila jedna povedená celá sezóna a dvě jara tuším, kdežto City, aby vyhráli PL, musí nadstandardní výkonnost ukazovat neustále.

Reagovat
mistr129

Ano, třeba loňská LM byl famózní počin, ale případná letošní výhra nic moc nebude vypovídat o trvalých kvalitách a náročnosti... skupina procházka růžovou zahradou, osmifinále a čtvrtfinále týmy, které v PL budou rádi, když se vůbec dostanou do pohárů (resp. Chelsea se ani nedostane), a teď vám stačí "jen" zvládnout jeden dvojzápas (například červenou kartou pro City v 10. minutě domácího zápasu), abyste ve finále měli tým, který bojuje o to, aby se vůbec v SA dostal znovu do LM.

Oproti tomu mi přijde tedy výrazně těžší získávat v nabité konkurenci rok co rok okolo 90 bodů.

Reagovat
mistr129

Což se třeba v aktuálně slabší LL povedlo Barce nebo Realu naposledy v roce 2018

Reagovat
MCFC_8

LM je dost aj o stasti...hras celkovo 13 zapasov, v PL 38 zapasov, kde treba byt cely rok konzistentni...v LM mozes 2 zapasy v skupine v klude vypustit, play off je aj o stasti (spomenmne si len na minulorocne semifinale kde v 1.zapase s Realom mohlo byt po 20 minutach hotovo, namiesto toho sme sli do odvety za stavu 4:3...), mat dobry los a pod.

Reagovat
Arnar Resmusonn
Reagovat
Salfovic

Thor, kvůli tomu má dlouhé vlasy ?

Reagovat
Gazdo

On je fakt strasne skaredy ale je mu to asi fuk a ani sa necudujem

Reagovat
Salfovic

Třeba umí dobře vařit.

Reagovat
Front hell

Hnusák k pohledání

Reagovat
bbbauch

Ten Gallagheruv hairstyle nikdy nepochopim

Reagovat
SunFells

Na rošťáka

Reagovat
eder
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele