Sakova penalta a nezastavitelný Watkins: 31. kolo Premier League v kostce

19.04.2023, 11:28
Názory a komentáře
Ollie Watkins (© AFP)

Podruhé v řadě ztratil Arsenal dvoubrankové vedení a remizoval 2:2, čímž plnohodnotně vrátil Manchester City do boje o titul. Tentokrát zaváhal na stadionu West Hamu, který mohl z pokutového kopu víceméně dorazit Bukayo Saka, ale v klíčovém momentu utkání selhal. Dařilo se naopak šesté Aston Ville v čele s Olliem Watkinsem, jež deklasovala čtvrtý Newcastle 3:0 a po sedmém vítězství z posledních osmi zápasů flirtuje s účastí v pohárové Evropě.

Saka mohl v 52. minutě zvýšit na 3:1, ale poprvé od penaltového rozstřelu ve finále mistrovství Evropy 2021 nedokázal z "bílého bodu" skórovat. Gunners jeho nepřesný pokus krátce nato mrzel o to víc, neboť Jarrod Bowen pohotovou ranou z voleje stanovil konečný výsledek.

"Pořád jsem věřil, že s duelem dokážeme něco udělat. I když je Arsenal špičkový tým, který je na stejné úrovni jako Manchester City," prohlásil domácí obránce Vladimír Coufal, jenž odehrál jubilejní 100. střetnutí v dresu Hammers.

"Za stavu 0:2 to byla proti aspirantům na titul opravdu těžká situace. I proto musím smeknout před celým týmem. Remíza je pro nás skvělý výsledek," dodal český reprezentant.

Obhájci titulu z Manchesteru naopak opět nezaváhali, během úvodních 25 minut rozcupovali předposlední Leicester a po výhře 3:1 ztrácejí na Arsenal už jen čtyři body. Navíc mají zápas k dobru a důležitou výhodu domácího prostředí v klíčovém měření sil s londýnským rivalem, které je na programu ve středu 26. dubna.

Dvěma trefami skolil tápající Foxes norský fenomén Erling Haaland, jenž se 32 brankami už nyní vyrovnal rekordní bilanci Mohameda Salaha z ročníku 2017/18.

Famózní formu potvrdil také Watkins. Nejlepší obranu soutěže z Newcastlu "terorizoval" od úvodního hvizdu, brankáře Nicka Popea překonal dvakrát a v sezoně si polepšil na 14 gólů, čímž vyrovnal své dosavadní maximum v PL a je na šestém místě v tabulce kanonýrů.

O jeden více má mimo jiné zmíněný egyptský "faraon" Salah, který rozvlnil síť sestupem ohroženého Leedsu dvakrát a v pondělní dohrávce přispěl k jednoznačnému triumfu Reds 6:1. Na čtvrté Magpies ztrácejí osmí svěřenci Jürgena Kloppa osm kol před koncem devět bodů.

Před nimi je i ve formě hrající Brighton, jenž loupil na slavném Stamford Bridge. Cennou výhru 2:1 zajistil Seagulls exkluzivní "raketou" střídající paraguayský reprezentant Julio Enciso a venku se radoval také třetí Manchester United.

Red Devils táhl na stadionu osmnáctého Nottinghamu (2:0) bilancí 1+1 neproduktivní záložník Antony a na pátý Tottenham, který senzačně prohrál 2:3 se čtrnáctým Bournemouthem, mají k dobru už šest bodů.

Cherries spasil v nastaveném čase střídající Dango Outtara a výrazně jim pomohl v lítém boji o záchranu. V něm je naopak i nadále nejvíce namočen poslední Southampton, neboť po dvou gólech Eberechiho Ezeho padl s dvanáctým Crystalem Palace 0:2. Vítězná aura staronového trenéra Roye Hodgsona zkrátka a dobře funguje.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Ollie Watkins (Aston Villa) - 9.71 / 2 góly, asistence, 6 střel.

2. Diogo Jota (Liverpool) - 9.17 / 2 góly, asistence, 5 střel.

3. Eberechi Eze (Crystal Palace) - 9.15 / 2 góly, 4 úspěšné driblinky, 3 střely.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Eberechi Eze (Crystal Palace), Ollie Watkins (Aston Villa), Diogo Jota (Liverpool) - všichni 16 bodů.

2. Dominic Solanke (Bournemouth) - 15 bodů.

3. Mohamed Salah (Liverpool), Diogo Dalot a Antony (oba Manchester United) - všichni 14 bodů.

Sestava 31. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Kepa Arrizabalaga (Chelsea) - Jen výjimečně dostane prostor v sestavě kola gólman, který dvakrát inkasuje, ale tentokrát nelze jinak. Osmadvacetiletý Španěl totiž velmi dlouho držel naděje Blues proti Brightonu a celkově měl 9 zákroků. Fans na Stamford Bridge zvedl ze sedadel především exkluzivním reflexem proti Mitomovi, Fergusonovi a Encisovi.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Už proti Arsenalu odehrál v této sezoně velmi často kritizovaný bek nadprůměrné utkání a v nastoleném trendu pokračoval i na Elland Road. Neustále se nabízel, suploval roli defenzivního záložníka a do statistik mimo jiné zapsal dvě asistence. Nejprve připravil trefu Gakpovi a v závěru také střídajícímu Núňezovi.

Stoper: John Stones (Manchester City) - Podobně lze honorovat výkon jeho reprezentačního kolegy, který si v týdnu vysloužil cenu pro nejlepšího hráče úvodního čtvrtfinále Champions League proti Bayernu Mnichov. O víkendu navíc poprvé v ročníku rozvlnil síť soupeře, když v 5. minutě pohotovým volejem otevřel skóre zápasu proti Leicesteru.

Stoper: Craig Dawson (Wolverhampton) - Druhé čisté konto Wolves v řadě nese výrazný podpis zkušeného stopera, jenž v kooperaci s kapitánem Kilmanem víceméně vymazal z trávníku brentfordského ostrostřelce Toneyho. Jakmile k tomu přičteme stoprocentní úspěšnost v soubojích a nadprůměrnou rozehrávku, oprávněnost nominace v sestavě je na světě.

Levý obránce: Álex Moreno (Aston Villa) - Od lednového stěhování z Betisu má výkonnost španělského beka vzestupnou tendenci. Proti Newcastlu si svědomitě plnil defenzivní povinnosti, v rychlosti nijak nezaostával za sprinterem Murphym, a navíc byl velmi platný i jako dispečer při výstavbě ofenzivních akcí Villans, což potvrdil asistencí na druhý gól.

Střední záložník: Eberechi Eze (Crystal Palace) - Od příchodu legendárního trenéra Hodgsona je odchovanec Arsenalu k nezastavení. V duelu na St Mary’s opět kouzlil s míčem, svižným driblinkem bavil zaplněný hostující sektor, který hned dvakrát rozjásal po přesné střele. Zejména jeho druhá trefa v 68. minutě stála za mnohonásobné zopakování.

Střední záložník: Moisés Caicedo (Brighton) - Defenzivní "skála" ve středu záložní formace Seagulls znovu ukázala, proč o ni v zimním přestupovém okně usiloval vedoucí Arsenal. Jednadvacetiletý Ekvádorec měl na Stamford Bridge 92procentní úspěšnost přihrávek a vyhrál osm osobních soubojů, což bylo více než tři střední záložníci Chelsea dohromady.

Střední záložník: Bruno Fernandes (Manchester United) - No Rashford, No Party? V žádném případě. Roli tahouna převzal rodák z Maie s lehkostí sobě vlastní. Vynikající Navas v brance Nottinghamu sice jeho pokusy i s notnou dávkou štěstí zneutralizoval, ale šest vytvořených šancí pro spoluhráče a enormní chuť vymyslet neotřelá ofenzivní řešení stojí za pochvalu.

Pravý útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Dva vstřelené góly, jeden neuznaný pro těsný ofsajd a několik tvrdých ran do brankáře Popea po brilantních individuálních akcích. Nejlepší obrana Premier League trpěla pod tíhou umění sedmadvacetiletého útočníka od začátku do konce. Žádný hráč v soutěži nemá od nového roku více "kanadských bodů" (14). Klobouk dolů!

Střední útočník: Dominic Solanke (Bournemouth) - Zápas, na který jen tak nezapomene, prožil na Tottenham Hotspur Stadium odchovanec Chelsea. K senzačnímu vítězství Cherries totiž přispěl bilancí 2+1. Nejprve nezištně vysunul skórujícího Vinu, krátce po změně stran chladnokrevně překonal Llorise a v nastaveném čase připravil rozhodující zásah pro Outtaru.

Levý útočník: Diogo Jota (Liverpool) - Ovací hostujícího sektoru se dočkal i subtilní Portugalec, jenž několik měsíců laboroval se zraněným lýtkem. Na Elland Road zazářil shodným počtem branek i finálních přihrávek jako Solanke a trenérovi Kloppovi naznačil, že může být v závěru ročníku velmi důležitou součástí sestavy Reds v honbě za evropskými poháry.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
31
23
5
3
74 : 31
74
2
Manchester City
30
22
4
4
78 : 28
70
3
Manchester United
30
18
5
7
46 : 37
59
4
Newcastle United
30
15
11
4
48 : 24
56
5
Tottenham Hotspur
31
16
5
10
57 : 45
53
6
Aston Villa
31
15
5
11
44 : 40
50
7
Brighton & Hove Albion
29
14
7
8
54 : 37
49
8
Liverpool FC
30
13
8
9
56 : 36
47
9
Brentford FC
31
10
13
8
47 : 42
43
10
Fulham FC
30
12
6
12
42 : 41
42
11
Chelsea FC
31
10
9
12
30 : 33
39
12
Crystal Palace
31
9
9
13
31 : 40
36
13
Wolverhampton Wanderers
31
9
7
15
26 : 42
34
14
AFC Bournemouth
31
9
6
16
31 : 59
33
15
West Ham United
30
8
7
15
29 : 41
31
16
Leeds United
31
7
8
16
40 : 60
29
17
Everton FC
31
6
9
16
24 : 46
27
18
Nottingham Forest
31
6
9
16
24 : 56
27
19
Leicester City
31
7
4
20
41 : 55
25
20
Southampton FC
31
6
5
20
24 : 53
23

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (12)

Přidat komentář
nani92

TAA 4 krát v zostave kola len kvôli asistenciám

Reagovat
Thelvin

Watkins byl vážně výborný, hráč kola

Reagovat
VTID94

Ollie krása len tak ďalej Moreno za tie "drobné" začína podávať kvalitné výkony

Reagovat
MarcoBanco

On bol dobrý aj v Betise

Reagovat
VTID94

To som nevedel no. Pre mňa absolútne neznámi hráč ktorého som bral ako backup za Digneho. No ukázal sa veľmi kvalitne a zapadol super do týmu

Reagovat
MarcoBanco

Zaujimalo by ma, či Watkins a Tooney ostanú, alebo po sezóne preč.

Reagovat
Thelvin

Toneymu hrozí dlouhý ban za sázení

Reagovat
Spikous

Tak Watkins je údajne blízko podpísania novej zmluvy a treba doriešiť len detaily. Otázkou je ak by to padlo koľko by za neho Aston Villa požadovala peňazí a nemyslím si že by to bolo malo

Reagovat
norton

ked si predstavim, ze sme po vyhre nad southamptonom v piatok mohli mat 11 bodov naskok ...

ale nevadi bojujeme dalej

Reagovat
Papra

můžeme mít 7, to vypadá na první pohled taky dobře ale ani těch 11 by nic neznamenalo...

Reagovat
norton

Urcite to ma psychologicky efekt. Ci uz pre nas alebo City.

Reagovat
El Cid z City

5 je taky fajn

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele