Záchranářské dostihy a Chelsea na kolenou: 25. kolo Premier League v kostce

28.02.2023, 15:31
Názory a komentáře
Phil Foden (© AFP)

O minulém víkendu klesli do sestupového pásma, po tomto už zase vystoupali nad něj. Fotbalisté West Hamu a Leedsu potěšili vlastní příznivce výhrou, která jim zajistila kýžený posun v tabulce. Zcela opačné emoce vstřebávali hráči Evertonu a Bournemouthu. Nedařilo se ani posilami nabité Chelsea, jež opět nebodovala bez vstřeleného gólu.

Blues navzdory lednovému zemětřesení v kádru nevybředli z krize a popáté v řadě nezvítězili. Ve veledůležitém utkání padli po matném výkonu na stadionu Tottenhamu 0:2 a v horní polovině tabulky jsou jen zásluhou lepšího skóre. Jejich nedělní soupeř, který aktuálně drží poslední vstupenku do Champions League, už má o 14 bodů více. Účast v příštím ročníku milionářské soutěže skrze Premier League je i proto v rovině sci-fi.

Po "raketě" odchovance Olivera Skippa, jenž vstřelil svůj první gól mezi anglickou elitou, pojistil triumf Spurs i čtvrté místo v tabulce kapitán Harry Kane. Druhý nejlepší střelec PL (18) se stal po Robertu Lewandowském druhým fotbalistou z pěti elitních evropských lig, který v každé z posledních devíti sezon nasázel v soutěžních zápasech alespoň 20 branek.

Danny Ings z West Hamu se sice touto bilancí pyšnit nemůže, ale o víkendu populárního "Hurikána" předčil, když dvěma trefami skolil Nottingham. Pod jednoznačné vítězství 4:0 se oku lahodícím zásahem podepsal i kapitán Declan Rice. Zatleskat mu můžete v naší tradiční videorubrice.

S čistým kontem v zádech slavil i Leeds pod novým koučem Javim Graciou. Existenční souboj s posledním Southamptonem rozhodl sváteční střelec Junior Firpo. Everton naopak doma poprvé pod vedením Seana Dycheho kousal porážku, konkrétně 0:2 s Aston Villou, což znamenalo pád na osmnáctou pozici o bod za Leeds. Proměněnou penaltou k tomu přispěl Ollie Watkins a stal se prvním hráčem v historii Villans, který rozvlnil síť soupeře v pátém ligovém střetnutí za sebou.

Boj o záchranu i proto slibuje drama až do samotného konce. Situace v tabulce se mění týden co týden a emoce fanoušků jakbysmet. V čele PL se naopak o víkendu pořadím nezamíchalo. Vedoucí Arsenal vyhrál v poklidném tempu v Leicesteru 1:0 a obhájci titulu z Manchesteru City napravili zaváhání s Nottinghamem, když deklasovali Bournemouth na jeho stadionu 4:1. Gunners proto stále drží dvoubodový náskok, a navíc mají středeční dohrávku s Evertonem k dobru.

Vzhledem k faktu, že se třetí Manchester United utkal ve Wembley s pátým Newcastlem o cennou trofej z Carabao Cupu, odehrálo se o víkendu jen osm zápasů. Volno měli i fotbalisté osmého Brightonu a devátého Brentfordu.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Phil Foden (Manchester City) - 8.98 / gól, asistence, 7 klíčových přihrávek.

2. Jarrod Bowen (West Ham) - 8.94 / asistence, 6 střel, 4 úspěšné driblinky.

3. Declan Rice (West Ham) - 8.76 / gól, 4 klíčové přihrávky, 98procentní úspěšnost přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Junior Firpo (Leeds) - 15 bodů.

2. Danny Ings (Aston Villa), Phil Foden (Manchester City) - oba 13 bodů.

3. Eric Dier (Tottenham), John McGinn (Aston Villa) - oba 12 bodů.

Sestava 25. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Emiliano Martínez (Aston Villa) - Čerstvý držitel ocenění pro nejlepšího gólmana na světě dle FIFA se před galavečerem v Paříži blýskl čistým kontem v Goodison Parku, kde vynuloval střelce Toffies. V prvním poločase vyrazil tygřím skokem Onanovu hlavičku na břevno a poradil si i s šancí Neala Maupaye. Celkově zapsal kvarteto zákroků a po třech porážkách v řadě jásal před zaplněným kotlem Villans.

Pravý obránce: Rico Lewis (Manchester City) - Boom kolem Trenta Alexandera-Arnolda už je minulostí, přichází éra odchovance Citizens? Talent osmnáctiletého beka je enormní, což si moc dobře uvědomuje trenér Pep Guardiola. V Bournemouthu jeho svěřenec exceloval jak na pravém křídle, tak ve středu záložní formace. Navzdory subtilní postavě vyhrál sedm soubojů a utkání zakončil s 93procentní úspěšností přihrávek.

Stoper: Cristian Romero (Tottenham) - V kooperaci s Ericem Dierem odrazili platonickou ofenzivní snahu Chelsea bez výraznějších těžkostí. V případě argentinského světového šampiona sem tam na hranici pravidel a fair-play, ale to už k jeho hře a mentalitě zkrátka patří. V osobních soubojích na zemi i ve vzduchu byl téměř stoprocentní a příznivce na vyprodaném stadionu bavil také účelným driblinkem.

Stoper: Marc Guéhi (Crystal Palace) - Dvaadvacetiletý kapitán Eagles odehrál proti Liverpoolu vysoce nadprůměrný part. Čtyřčlennou obranu dirigoval s notnou dávkou entuziasmu, důrazu a k čistému kontu pomohl i perfektním čtením hry, což dokumentuje sedm zastavení potenciálně nebezpečné akce Reds.

Levý obránce: Junior Firpo (Leeds) - První gól v Premier League si bývalý hráč barcelonského FC nemohl naplánovat lépe. V "šestibodovém" záchranářském magnetu skolil Southampton a vyvolal erupci nadšení na tribunách Elland Road. Peacocks pomohl ze sestupového pásma i extrémním nasazením od úvodního do závěrečného hvizdu, což fanoušci mnohokrát ocenili potleskem.

Střední záložník: Oliver Skipp (Tottenham) - Dětský sen si v neděli splnil. V dresu milovaného klubu, v němž působí od 13 let, poprvé skóroval mezi anglickou elitou. Navíc v ostře sledovaném londýnském derby s Chelsea. Ve středu pole hýřil aktivitou, zarputile bojoval o každý míč a nejlepším možným způsobem zastoupil mnohem zkušenější duo Rodrigo Bentancur - Yves Bissouma.

Střední záložník: Declan Rice (West Ham) - Jeden z nejžádanějších Angličanů současnosti opět ukázal, proč si ho kouč David Moyes cení na více než 100 milionů liber. Hru Hammers dirigoval s 98procentní úspěšností přihrávek, spoluhráče oslovil kvartetem klíčových pasů a svůj vynikající výkon korunoval v 78. minutě oku lahodícím obstřelem, za kterým brankář Nottinghamu Keylor Navas plachtil marně.

Střední záložník: Jorginho (Arsenal) - Získal trenér Mikel Arteta v italském reprezentantovi klíčovou figurku v partii o titul? Možná ano. Jeho přínos jak na trávníku, tak v kabině už několikrát vyzdvihl. V Leicesteru Jorginho znovu úřadoval v práci s míčem, jenž konstruktivně předával spoluhráčům, a stoprocentní byl v pasech na delší vzdálenost. Po uzdravení Thomase Parteyho je otázka nasnadě. Kdo bude v nadcházejících týdnech v základu?

Pravý útočník: Phil Foden (Manchester City) - Gól, asistence, sedm klíčových přihrávek, cena pro nejlepšího hráče utkání. Takhle se bojuje o místo mezi jedenácti vyvolenými. Odchovanec Citizens zaokrouhlil v Bournemouthu počet zápasů v dresu velkoklubu z Manchesteru na 200 a velmi hlasitě si řekl o výraznější minutáž v rozhodující fázi sezony.

Střední útočník: Danny Ings (West Ham) - Po lednovém přestupu z Aston Villy se v novém prostředí rozkoukával o něco déle, než se čekalo, ale jakmile dostal šanci v základní sestavě, okamžitě ukázal instinkt střelce. Veledůležitý záchranářský šlágr s Nottinghamem rozhodl dvěma slepenými brankami v rozmezí tří minut a dostal Hammers mimo sestupové pásmo.

Levý útočník: Manor Solomon (Fulham) - Výjimečného "žolíka" našel v kádru trenér Cottagers Marco Silva. Třiadvacetiletého křídelníka poslal v posledních třech zápasech ve druhé půli na trávník a pokaždé si na lavičce radostně zapumpoval. Proti Wolverhamptonu bavil izraelský reprezentant příznivce driblinkem v maximální rychlosti a v 64. minutě se parádně trefil. Zatleskat mu můžete v naší tradiční videorubrice.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
24
18
3
3
52 : 23
57
2
Manchester City
25
17
4
4
64 : 25
55
3
Manchester United
24
15
4
5
41 : 28
49
4
Tottenham Hotspur
25
14
3
8
46 : 35
45
5
Newcastle United
23
10
11
2
35 : 15
41
6
Fulham FC
25
11
6
8
36 : 31
39
7
Liverpool FC
23
10
6
7
38 : 28
36
8
Brighton & Hove Albion
22
10
5
7
39 : 29
35
9
Brentford FC
23
8
11
4
37 : 30
35
10
Chelsea FC
24
8
7
9
23 : 25
31
11
Aston Villa
24
9
4
11
30 : 38
31
12
Crystal Palace
24
6
9
9
21 : 31
27
13
Nottingham Forest
24
6
7
11
18 : 42
25
14
Leicester City
24
7
3
14
36 : 42
24
15
Wolverhampton Wanderers
24
6
6
12
18 : 33
24
16
West Ham United
24
6
5
13
23 : 29
23
17
Leeds United
24
5
7
12
29 : 39
22
18
Everton FC
24
5
6
13
17 : 32
21
19
AFC Bournemouth
24
5
6
13
22 : 48
21
20
Southampton FC
24
5
3
16
19 : 41
18

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (94)

Přidat komentář
j_mrazik

Snímá se tady počet zobrazení stránky?

Zajímalo by mě, jestli jenom lidi nediskutují nebo sem nechodí už vůbec.

Reagovat
Chytrej Jenda

To by mohlo být zajímavé. U té anglické sekce mi ten úbytek komentářů v preview a článcích nepřijde až tak razantní, ale v tom zbytku lig je to docela brutální.

Reagovat
FC Porto FC

Co u preview, ale u všech ostatních článku to jde vidět jako prase

Reagovat
Likan7

Přesně tak..když není preview, není tu prakticky co číst.

Reagovat
Mastný Chobot

Solomon ako dlhoročný FM wonderkid to pomaly začína rozbaľovať v PL. Pekne

Reagovat
kissak

Fulhamský Ole.

Reagovat
Salfovic

Bude Chelsea vyhlašovat anketu gól měsíce ?

Reagovat
SunFells

Nemusí mít anketa možnosti?

Reagovat
jk

Jao Felix

Reagovat
8lampard8

bezkonkurenčně

Reagovat
kissak

Za který rok?

Reagovat
VTID94

Emi

Reagovat
kissak

zmetek nesympatickej

Reagovat
LaVolpe

In a run that started on November 6th, Chelsea have scored 6 goals across their last 15 games in all competitions, the fewest of any side in England's top four tiers.

Reagovat
SunFells

Manor další krásný kus

Reagovat
Busby babes
Reagovat
Gunner14

Kdy ten nebreci? Ale jako point ma dobrej no, na Mickey Mouse slusny oslavy pro MU

Reagovat
Grahf

no nemá, keď si vezmeš kontext. A jak mu tam jeden odpísal, on slavil ronaldov gol z penalty v saudskej lige

Reagovat
Gunner14

Tak Piers glazuje Roncka nonstop, to radsi nekomentuji

Za me bych nejradsi celej League Cup zrusil, nebo aspon z nej vyradil tymy co jsou ten rok v Evrope. Nikdy mi ta soutez neprisla zajimava, ale na rozehrani mladiku fajn

Reagovat
Salfovic

Pohár neúspěšných

Reagovat
Gunner14

Tottenham cup

Reagovat
Busby babes

tenhle prezirzvej postoj chapu u klubu, co obrok vyhravaj ligu. ale u ostatnich? I z pohledu fanouska si spis budu pamatovat tohle nez nejake druhe misto v lize.

Nicmene ok, u vetsich klubu je to asi pochopitelny, ale proc tenhle pohar ignorujou i tymy, co se placaj nekde ve stredu tabulky, to nikdy nepochopim. pres ligu se do evropy nikdy nepodivaj, tohle je nejlepsi sance a stejne na to serou.

Reagovat
masly008

Né nadarmo se říká že ho berou vážně jen vítězové.

Když někdo vypadne tak to nikoho nesere.

Reagovat
Busby babes

jen abych dal priklad, tak kluby jako Brighton, CP, WHU (kdyz zrovna nehraje o zachranu)... i kdzy zrovna letos jim to vyslo docela dobre a neni tam moc co vytknout. ale v jinych sezonach clovek vidi jak nasadi totalni becko a tak.

Reagovat
Nizzie

Z Carabaa se do Evropy nejde ne?

Reagovat
Busby babes

while starting in 2020–21, the winners get a place in the UEFA Europa Conference League. Should the winner also qualify for Europe through other means at the end of the season, this place is transferred to the highest-placed Premier League team not already qualified for European competition.

Reagovat
Front hell

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Front hell

Do Evropy jdeš jenom přes FA Cup, né? Tak jak jsme šli tenkrát my.

Reagovat
r.mrazik

kolik trofeji muzes za rok vyhrat? ligu, domaci pohar a evropsky pohar (MS klubu),

vzhledem k ligove a svetove konkurenci je vlastne jakakoli vyhra poharu slusny uspech

snizovat jakykoli uspech je hrozna prdel

Reagovat
Salfovic

To byla reakce na Gunnerův návrh, vy manšestrové hysterky.

Reagovat
Wazza228

Tak League Cup má tu nevýhodu, že finále má uprostřed sezóny, takže se na něj snadno na konci zapomene. Za mě je to na úrovni FA cupu (který pravda dýchá trochu jinou atmosféru), jen spíše pro podzimní část. Prostě anglický pohár. Většinou to ty týmy neberou tak vážně, ale to ani FA Cup v počátku. Proti menším týmům prostě ty větší postaví B tým.

Reagovat
J0EL

"Na urovni FA cupu"

Reagovat
O.Giroud

akože nemám nič proti tomu, že sa to oslavuje, tiež som bol rád minulý rok aj keď je to pohár aký je, ale zrazu z neho robiť pohár na úrovni FA Cupu, to by som nečakal ani od fanúšika Spurs

Reagovat
J0EL

Nic nove u fanusikov United. Ti radi prezliekaju kabaty

Reagovat
bbbauch

“ Za mě je to na úrovni FA cupu ”

Predpokladam, ze jsi si jisty, ze Wazza228 nekdy tvrdil opak, kdyz zas pises sracky o prevlikani kabatu. Nebo zas jen plodis sracky?

Reagovat
J0EL

Cakal som od teba tuto sracku. Som rad, ze si sa v tom nasiel uz chyba len Busby a Swarley.

Reagovat
bbbauch

“Ano pisu sracku” by bohate stacilo

Reagovat
J0EL

Za tvoju sebareflexiu

Reagovat
bbbauch

Neskutecny..

Reagovat
Busby babes

klasickej J0EL.

Reagovat
J0EL

Tak este Swarlos pls

Reagovat
Wazza228

Však píšu "za mě" má to jinou atmosféru a hlavně historii, ale prostě když tým levelu United, City nebo Arsenal hraje v prvních kolech s týmy na úrovni Readingu, tak hraje spíše s béčkem a je jedno, který to je pohár. Na konci je člověk prostě rád za pohár.

Reagovat
masly008

Tenhle pohár fakt není na úrovni FA Cupu

Reagovat
Busby babes

ja bych to finale uprostred sezony videl spis jako vyhodu. Nakopne te to do zbytku, je to pomerne rychle odehrane, par zapasu...

Rekl bych, ze Pep na to i pravidelne cilil, aby to vyhrali a meli ten pohar uz v pulce sezony jako boost.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
JohnnyBravo

Tvl tak já už nevim, klub kterej se posledních několik let plácá v hovnech na hřišti i mimo něj konečně vyhraje nějakou trofej a už to ani nemůže oslavit

Reagovat
Ligter

Reagovat
neyto

Reagovat
Gunner14

Nikde nepisu, ze to nemaji slavit, jen mi to prijde divny videt tym jako United takhle slavit nejmin prestizni trofej z ktere si Wenger a SAF delali neustale prdel

Reagovat
Busby babes

https://static.standard.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2020/08/29/19/arsenal-290820zb.jpg?width=968

No nevim, vy jste taky slavili treba Community shield, coz je teda vylozene pratelak s poharem pro viteze.

vyhrali jsme po 6 letech pohar, hraci bezprostredne po zapase slavi. Co je na tom jako divnyho? Druhej den uz trenovali.

Reagovat
Gunner14

Ten link je k cemu jako? Kdybych chtel tak ti tady najdu primo na EF fans United jak si delaji z toho poharu prdel, zvlast kdyz ho vyhral nekdo z rivalu

A znova, ja nikde nepisu, ze se to nema slavit, jen ze mi to osobne prijde divny, protoze si proste pamatuji uz od detstvi, ze tenhle pohar byl vzdy jen pro srandu, dokud se nevyhral.

Reagovat
Busby babes

tak nikdo z toho nedela zas takove halo. je to nejmin vyznamna trofej. ale ze se bezprostredne po zapase slavi, to mi divny teda neprijde.

Reagovat
Gunner14

Je to spis takovy popichovani

Reagovat
bbbauch

Slavi ze maj pohar ve svych rukach

Reagovat
Busby babes

puvodne jsem chtel najit jak slavite Ligovej pohar, ale vy vsechna finale projedete.

Reagovat
Trand

Za to v FA Cupu jsme vyhráli 7 posledních finále v řadě Priority no

Reagovat
Busby babes

Reagovat
iamek
Reagovat
Busby babes

jj, tohle jsem taky videl.

Reagovat
mithro

Reagovat
Gunner14

a i kdyby se vyhrali, tak ti nedokazu rict koho jsme na ceste do finale porazili, protoze me ty zapasy moc ani nezajimaji. Za to takovy FA Cup, ti dokazu z hlavy rict skoro vsechny soupere

Ale samozrejme bych byl radsi, kdyby se ty finale League Cupu vyhrali. Ten prvni v 2011 bych si asi pamatoval, jelikoz by to byla prvni trofej jako fanda Arsenalu

Reagovat
nani92

je to trofej progresu. Keby sme City a za psoledných 6 rokov máme kopu titulov a trofejí, tak to nikoho až tak nezaujíma. To isté aj EL a ostatné poháre

Reagovat
Gunner14

Reagovat
jk

No furt tam skáče míň jak arteta na prázdným stadion po náhodným FA cupu.

Reagovat
Front hell

Raději ani neuvažovat co by tam předváděl Kane

Reagovat
jk

Odešel se stříbrnou medailí...

Reagovat
Front hell

Reagovat
ashburtongrove

Reagovat
J0EL

To bola recnicka otazka. Kane s trofejou je predsa jasna fikcia

Reagovat
J0EL

Ok, sorry. Strieborna by davala zmysel teda

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Nizzie

mrzuté, že?

Reagovat
jk

Rozumím, že pro mnoho lidí může být frustrující vidět talentovaného hráče jako Harry Kane, který vyniká na hřišti, ale nemá tolik úspěchů jako někteří jiní hráči. Nicméně, fotbal je týmová hra a úspěch nezávisí pouze na individuálním výkonu hráče, ale také na výkonu celého týmu a jeho schopnosti dosáhnout výher. Kane má stále před sebou spoustu času, aby získal trofeje v budoucnosti a ukázal svůj talent v týmovém prostředí.

Reagovat
Nizzie

To ti tohle vyplodit trvalo skoro celý den? Tak gratulki.

Reagovat
jk

Doba potřebná k napsání obsáhlého textu závisí na mnoha faktorech, jako jsou délka textu, složitost tématu, vaše písemné schopnosti a zkušenosti s daným tématem. Pro někoho může být vyplodit obsáhlý text během několika hodin jednoduché, zatímco pro jiného to může trvat několik dní nebo dokonce týdnů.

Pamatujte, že proces psaní je individuální a závisí na mnoha faktorech. Důležité je najít vhodné prostředí pro psaní a mít dostatek času a motivace k dokončení textu. Pokud se vám psaní nedaří, zkuste si udělat krátkou přestávku, procházku nebo se zaměřit na jiný úkol a vrátit se k psaní později.

Reagovat
krisa

Reagovat
Gunner14

tak u tebe chapu, ze budes branit Mickeyho Cup, kdyz to je to jediny na co mate nejakou sanci a posledni trofej, kterou jste vyhrali

Reagovat
VasAFC

Reagovat
jk

Moc šancí na ni nemáme, když vyhráli United.

Reagovat
Nizzie

Ona se příští rok hrát nebude?

Reagovat
SunFells

Akorát měli výročí, už existují lidi s občankou, kteří je neviděli slavit ani mickey mouse

Reagovat
Nizzie

Reagovat
jk

Gratulki.

Reagovat
Nizzie

Bacha, ať ti z toho neprdne cévka.

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Nizzie

Reagovat
mithro

Reagovat
Greaber

Morgan je něco jako Soukup, nikdy jsem nechápal kdo a proč ho sleduje

Reagovat
r.mrazik

ja bych mu nakonec hlavne podekoval...po tom jeho uzasnym rozhovoru to jde s MU dobrou cestou

Reagovat
Grahf

Ale tak on je trol, všetky jeho názory sú schálne kontroverzné, aby mu na to ľudia klikali. On sám nikoho nezaujíma.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
j_mrazik

A přesně kvůli tomuhle kreténovi a tomu malýmu černochovi z fanklubu jsme za nejvíc ubrečený fandy v Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Furt ho nevyrazili? Tak snad zítra.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele