VAR (ne)VAR a Willianova raketa: 23. kolo Premier League v kostce

14.02.2023, 21:39
Názory a komentáře
Willian (© AFP)

Víkend, za nímž se nese nepříjemná pachuť kontroverzí, vstřebávají v Anglii. V televizních studiích, na webech i sociálních sítích se totiž houfně diskutuje o systému VAR, který ovlivnil průběh zápasů na dvou londýnských stadionech. Poškozeným klubům (Arsenalu a Brightonu) se sice komise rozhodčích oficiální omluvila, ale výsledek 1:1 zůstal v platnosti.

Vzhledem k postavení v tabulce spustila největší vlnu nevole situace na Emirates Stadium, kde videorozhodčí Lee Mason zapomněl nakreslit ofsajdovou čáru před vyrovnávacím gólem Ivana Toneyho z Brentfordu. Trenér domácích Mikel Arteta na tiskové konferenci neskrýval frustraci, ale skóre už pochopitelně změnit nemohl.

Brighton VAR poškodil při brance Pervise Estupiñána, který v Selhurst Parku otevřel skóre třaskavého M23 derby. Videorozhodčí John Brooks v tomto případě nesprávně zakreslil ofsajdovou čáru a připravil ekvádorského obránce o premiérovou trefu v lize.

"Můžeme potvrdit, že šéf komise rozhodčích Howard Webb kontaktoval zástupce Arsenalu i Brightonu, aby jim vysvětlil zásadní pochybení během sobotních utkání. Obě ofsajdové situace, jejichž špatné vyhodnocení způsobila lidská chyba, pečlivě zanalyzujeme," znělo v nedělním prohlášení PGMOL (Professional Game Match Officials Board).

Silné emoce na trávníku i na tribunách vyvolal také "brankářský zákrok" Tomáše Součka v závěru dalšího derby mezi West Hamem a Chelsea. Evidentní ruku českého reprezentanta po střele Conora Gallaghera VAR nepostřehl vůbec. Hvězdnými posilami nabití Blues i proto potřetí v řadě remizovali a klesli na desáté místo.

V čele soutěže je po 23. kole stále Arsenal, ale jeho náskok před Manchesterem City se snížil na tři body. Obhájci titulu totiž nezaváhali s Aston Villou (3:1). Ve středu navíc můžou v případě úspěchu v očekávaném vzájemném souboji Gunners dorovnat. Třetí Manchester United je po loupeži v Leedsu (2:0) o další dva body zpět.

Ztratil naopak čtvrtý Newcastle. Na stadionu předposledního Bournemouthu sice vyrovnal klubový rekord v neporazitelnosti (17 střetnutí v řadě), v tabulce však zapsal jedenáctý nerozhodný výsledek, konkrétně 1:1. Těsně před koncem mohl dokonce Dominic Solanke zajistit domácím senzační vítězství, ale Kieran Trippier odkopl míč z brankové čáry.

Ještě hůř dopadl Tottenham, hlavní konkurent Magpies v boji o místenku v příštím ročníku Champions League. V Leicesteru kousal debakl 1:4 a na svěřence Eddieho Howea, kteří odehráli o zápas méně, ztrácí dva body.

Sedmý Fulham po postupu do osmifinále FA Cupu uspěl i v Premier League, když zdolal rozjetý Nottingham 2:0. Skóre otevřel v 17. minutě krásnou ranou do "šibenice" Willian. Zatleskat jí můžete v naší tradiční videorubrice.

V pondělní dohrávce zastavil Liverpool sérii tří utkání bez vstřeleného gólu, v Merseyside derby porazil Everton 2:0 a poskočil na devátou příčku. Na branku Mohameda Salaha navázal Cody Gakpo, jenž se v dresu Reds trefil poprvé po zimním přestupu z PSV Eindhoven.

Vlastní příznivce naopak opět nepotěšil poslední Southampton. Na St Mary's podlehl Wolverhamptonu 1:2, přestože hrál více než hodinu proti deseti. Krátce po závěrečném hvizdu navíc skončil ve funkci trenér Nathan Jones. Jeho nástupcem by se dle britských médií měl stát Jesse Marsch, který byl po minulém víkendu propuštěn z Leedsu.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Rodri (Manchester City) - 9.18 / gól, 4 klíčové přihrávky, 5 úspěšných vzdušných soubojů.

2. Kelechi Iheanacho (Leicester) - 8.94 / gól, asistence, 3 úspěšné driblinky.

3. Solly March (Brighton) - 8.93 / gól, 4 klíčové přihrávky, 4 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Riyad Mahrez (Manchester City), Luke Shaw (Manchester United), Kelechi Iheanacho (Leicester) - všichni 12 bodů.

2. James Maddison (Leicester), Mohamed Salah (Liverpool) - oba 11 bodů.

3. David de Gea a Luke Shaw (oba Manchester United), Rodri (Manchester City), Solly March (Brighton), Emerson Palmieri (West Ham) - všichni 12 bodů.

Sestava 23. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: David de Gea (Manchester United) - Red Devils stíhají i po uplynulém víkendu vedoucí tandem. Kromě ve formě hrajícího Rashforda je pravidelně drží také španělský gólman, který zapsal na Elland Road deváté čisté konto v sezoně. Blýskl se zejména proti Summervilleovi, jehož tygřím skokem rozesmutnil v první půli, a reflexivním kopem ve druhé.

Pravý obránce: Kenny Tete (Fulham) - Ofenzivní bek Cottagers má po mistrovství světa v Kataru nadprůměrnou výkonnost, což v sobotu proti Nottinghamu opět potvrdil. Jako už tradičně kmital po pravé straně, neustále se nabízel spoluhráčům, vynikal v soubojích jeden na jednoho a příznivce bavil i svižným driblinkem se stoprocentní úspěšností.

Stoper: Ethan Pinnock (Brentford) - Bees vyválčili na Emirates Stadium kontroverzní, ale s ohledem na průběh utkání zasloužený bod. Pětičlennou obranu dirigoval jamajský reprezentant, který dominoval v soubojích, a zároveň ve čtení hry. Hned desetkrát totiž zastavil nebezpečnou akci domácích včasným skluzem. Důležitou roli sehrál také u vyrovnávacího gólu, když hlavičkou přistrčil míč v ofsajdu stojícímu Nørgaardovi.

Stoper: Tim Ream (Fulham) - V 35 letech stíhá americký stoper mnohem mladší soupeře, je pevnou součástí ideální sestavy západolondýnského klubu a těší se z přízně trenéra i fanoušků. V duelu s Nottinghamem exceloval především v rozehrávce. A to jak na krátkou, tak na delší vzdálenost. Nelze nezmínit ani stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích.

Levý obránce: Luke Shaw (Manchester United) - Po nepovedeném lednovém šlágru s Arsenalem se odchovanec Southamptonu dostal velmi rychle zpět mezi top hráče Red Devils. Na Elland Road odehrál perfektní hodinu jako stoper a neméně perfektní půlhodinu vlevo, odkud připravil Rashfordovi přesným centrem vítěznou trefu.

Střední záložník: Fred (Manchester United) - Absence Eriksena ve středu záložní formace zatím není znát. Rodák z Bela Horizonte ho zastupuje velmi dobře. V Leedsu létal po trávníku jako "pitbull" a bojoval o každý metr. Vyhrál jedenáct soubojů, měl extrémní akční rádius a zaslouženě si domů odnesl ocenění pro nejlepšího muže zápasu.

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - Stejnou trofej obdržel po závěrečném hvizdu i "strom" z Etihad Stadium, který proti Aston Ville podal fenomenální výkon. Měl nejvíce doteků s míčem (112), nejvíce úspěšných přihrávek (90), nejvíce vítězných soubojů (8), nejvíce vytvořených šancí (4) a třešničkou na pomyslném dortu byl vstřelený gól.

Střední záložník: James Maddison (Leicester) - Od návratu šestadvacetiletého záložníka po zranění uzmuli sestupem ohrožení Foxes sedm z devíti možných bodů. Jeho kreativita mužstvu citelně scházela, ale to už je minulostí. V duelu s Tottenhamem byl k nezastavení, opět skóroval, přidal asistenci a výrazně pomohl k nečekané demolici favorizovaného klubu.

Pravý útočník: Solly March (Brighton) - Odchod Trossarda do Arsenalu nemusí příznivce Seagulls extra trápit. Na levém křídle se rozehrál Mitoma a na pravém s ním drží krok bývalý mládežnický reprezentant Albionu. V třaskavém M23 derby popáté v sezoně rozvlnil síť, čímž opět vylepšil své maximum v Premier League, a navrch vytvořil čtyři šance pro spoluhráče.

Střední útočník: Ivan Toney (Brentford) - Od předloňského tweetu je pro fotbalisty Arsenalu "kuřím okem". Navzdory tvrdému bránění se však třetí nejlepší střelec soutěže na Emirates Stadium prosadil a nutno podotknout, že nemuselo zůstat u jednoho přesného, i když kontroverzního gólu. Za zmínku stojí i 17 vítězných soubojů, z toho 12 vzdušných.

Levý útočník: Joäo Félix (Chelsea) - Po vypršení třízápasového trestu ukázal, že může být klíčovou postavou Blues ve zbytku ročníku. Na londýnském olympijském stadionu čněl výkonnostně nade všemi. Efektním driblinkem v maximální rychlosti deptal soupeře z West Hamu, bavil příznivce na tribunách a zapsal i premiérovou trefu v dresu nového zaměstnavatele.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
21
16
3
2
46 : 18
51
2
Manchester City
22
15
3
4
56 : 22
48
3
Manchester United
23
14
4
5
38 : 28
46
4
Newcastle United
22
10
11
1
35 : 13
41
5
Tottenham Hotspur
23
12
3
8
42 : 35
39
6
Brighton & Hove Albion
21
10
5
6
39 : 28
35
7
Fulham FC
23
10
5
8
34 : 30
35
8
Brentford FC
22
8
10
4
36 : 29
34
9
Liverpool FC
21
9
5
7
36 : 28
32
10
Chelsea FC
22
8
7
7
23 : 22
31
11
Aston Villa
22
8
4
10
26 : 34
28
12
Crystal Palace
22
6
7
9
20 : 30
25
13
Leicester City
22
7
3
12
36 : 38
24
14
Nottingham Forest
22
6
6
10
17 : 37
24
15
Wolverhampton Wanderers
22
6
5
11
17 : 31
23
16
West Ham United
22
5
5
12
19 : 27
20
17
Leeds United
22
4
7
11
28 : 38
19
18
Everton FC
22
4
6
12
16 : 30
18
19
AFC Bournemouth
22
4
6
12
20 : 44
18
20
Southampton FC
22
4
3
15
18 : 40
15

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (12)

Přidat komentář
Talker

Je pěkně otravný, že nejsou soupisky nahrané.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Taiger

Tenhle EuroFotbal je horší než můj první sex...

Reagovat
jk

Aspoň teď všichni víme co tu nebohou dívku čeká...

Reagovat
Thelvin

Bude to bílé a s roztahanou diskuzí

Reagovat
jk

A skončí to dřív než si všichni mysleli…

Reagovat
Neon

Teda že se mi na počítači nevejde celá tabulka na monitor, jsem fakt nečekal

Reagovat
xjert02

Musis si poridit ultra HD monitor Tam ji vidim jen tak tak.

Reagovat
JohnnyBravo

Absence Eriksena ve středu záložní formace zatím není znát.

what ten tým bez Caseho a Eriksena vůbec nefunguje. Pravděpodobně je to spíš o Casem, ale ta rozehrávka od zadu byla žalostná

Reagovat
JohnnyBravo

Proč je veškerý písmo tak obrovský a mezi každým řádkem centimetrová mezera? mně to přijde jak stránky pro důchodce

Reagovat
iamek

Absence Eriksena ve středu záložní formace zatím není znát. Rodák z Bela Horizonte ho zastupuje velmi dobře.

Reagovat
Vsadim gule

Je to ďábel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele