Rekordman Salah a spasitel Nelson: 26. kolo Premier League v kostce

08.03.2023, 13:55
Názory a komentáře
Oslavující Reiss Nelson (© AFP)

Víkend, na který se bude v Anglii ještě dlouho vzpomínat, má za sebou Premier League. V sobotu povstal z popela vedoucí Arsenal, když gólem Reisse Nelsona v osmé minutě nastaveného času skolil poslední Bournemouth. V neděli Liverpool zostudil Manchester United 7:0 a dvěma brankami se pod to podepsal nový nejlepší střelec v dějinách klubu v éře PL Mohamed Salah.

"Ten rekord jsem měl v hlavě od první chvíle v Liverpoolu. Zlomit ho v utkání s United, navíc při vítězství 7:0, je něco neskutečného," řekl po závěrečném hvizdu Salah, jenž 129. trefou vystřídal v čele klubových tabulek Robbieho Fowlera. Reds i proto pokračují ve stíhací jízdě, jsou na pátém místě s mankem tří bodů za Tottenhamem a oproti Spurs mají zápas k dobru.

Zcela rozdílné emoce pochopitelně vstřebával hostující trenér Erik ten Hag, "Můžete prohrát, ale ne způsobem jako my ve druhé půli. Po změně stran to bylo z naší strany neprofesionální. Nemůže se to stát a musíme si o tom promluvit. Nebyli jsme to my, nebyl to náš standard. Nehráli jsme jako tým," běsnil nizozemský stratég. Red Devils prohráli o sedm gólů počtvrté v historii a poprvé od prosince 1931.

Arsenal jako tým naopak hrál a už potřetí v novém roce rozhodl o důležité výhře v posledních minutách. Proti Bournemouthu ho zachránil střídající Nelson, který nejprve přihrávkou zařídil vyrovnání a v osmé minutě nastavení rozpoutal na Emirates Stadium vlnu nefalšované extáze.

Třiadvacetiletý záložník, jenž většinu dosavadního ročníku promarodil, nastoupil teprve do třetího ligového střetnutí, přesto už má na kontě tři branky a dvě asistence. "Mám z něj velkou radost. Moc toho kvůli zraněním nenahrál. Chodí do zápasu jako střídající a podává takové výkony. Bylo neuvěřitelné zažít po jeho přesném zásahu emoce s fanoušky," smekl trenér Mikel Arteta.

Gunners proto i nadále drží pětibodový náskok před Manchesterem City. Obhájci titulu v sobotu zvládli utkání s šestým Newcastlem prostřednictvím tref Phila Fodena a Bernarda Silvy. Prvně jmenovaný se v PL podílel už na 50 gólech (33+17) a ve věku 22 let a 280 dní se stal nejmladším hráčem, který na tuto metu dosáhl.

Drama až do samotného konce slibuje také situace na opačném pólu anglické nejvyšší soutěže. Southampton v záchranářském šlágru udolal Leicester 1:0 a zásluhou lepšího skóre se odpoutal z posledního místa, kam klesl Bournemouth.

Rozdíl mezi Cherries a patnáctými Foxes je však pouze tříbodový. Další z adeptů sestupu, West Ham i Leeds, totiž prohráli v Brightonu, respektive na Stamford Bridge, a osmnáctý Everton remizoval 2:2 v Nottinghamu.

TOP 3 góly:

p>

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Mohamed Salah (Liverpool) - 10.00 / 2 góly, 2 asistence, 3 klíčové přihrávky.

2. Cody Gakpo (Liverpool) - 9.12 / 2 góly, 3 střely, 3 úspěšné vzdušné souboje.

3. Alexis Mac Allister (Brighton) - 8.67 / gól, asistence, 3 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Mohamed Salah (Liverpool) - 21 bodů.

2. Cody Gakpo (Liverpool), Wesley Fofana (Chelsea), Alexis Mac Allister (Brighton) - všichni 14 bodů.

3. Kaoru Mitoma a Joël Veltman (oba Brighton), Brennan Johnson (Nottingham) - všichni 13 bodů.

Sestava 26. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: José Sá (Wolverhampton) - Třicetiletý gólman opět ukázal, že je v letošní sezoně klíčovou postavou Wolves. V první půli tygřím skokem rozesmutnil Kulusevského, bezpečně kryl Perišičovu hlavičku a po změně stran vyrazil i tečovanou Porrovu střelu. Nelze opomenout, že ho dvakrát zachránilo břevno, ale na to se historie ptát nebude. Sedmé čisté konto v sezoně, navíc proti ambicióznímu Tottenhamu, se zkrátka a dobře počítá.

Pravý obránce: Matty Cash (Aston Villa) - Jako už tradičně kmital neúnavně po pravé straně a s maximálním nasazením bojoval o každý míč, což dokumentuje deset vítězných osobních soubojů z dvanácti. V sobotním utkání s Crystal Palace (1:0) přidal polský reprezentant i nadstavbu v podobě rozhodující asistence. Ve 27. minutě si totiž jeho střílenou přihrávku nešťastně srazil do vlastní sítě hostující stoper Joachim Andersen.

Stoper: Wesley Fofana (Chelsea) - Po přestupu z Leicesteru se zatím spíše vezl s tragickou formou Blues, ale proti Leedsu rodák z Marseille exceloval. Byl stoprocentní v soubojích ve vzduchu, konstruktivní rozehrávkou s 96procentní úspěšností pomáhal při výstavbě ofenzivních akcí a příznivce na Stamford Bridge potěšil také jako střelec vítězného gólu. V 53. minutě si naskočil na Chilwellův roh a rozjásal zaplněný stadion.

Stoper: Armel Bella-Kotchap (Southampton) - Gól sice nedal, ale k čistému kontu pomohl vynikajícím defenzivním výkonem. Odchovanec Bochumi získal v záchranářském šlágru s Leicesterem devět míčů, v soubojích na zemi nenašel přemožitele a ani jednou se nenechal obejít rychlonohými soupeři. Na jeho nadprůměrné schopnosti bude trenér Rubén Sellés v nadcházejících týdnech bezesporu spoléhat.

Levý obránce: Andrew Robertson (Liverpool) - Nejen Salah si vysloužil v prestižním duelu s Manchesterem United absolutorium. Uznání expertů si vysloužil i kapitán skotského národního týmu, jenž navzdory pozici levého obránce vytvořil nejvíce šancí (3) ze všech. Jednu z nich navíc Gakpo famózně zužitkoval a nastartoval galapředstavení Reds, na které se bude ve městě Beatles ještě dlouho vzpomínat.

Pravý záložník: Mohamed Salah (Liverpool) - Bilance 2+2 v ostře sledovaném utkání proti dějinnému rivalovi hovoří za vše. Egyptský "faraon" dal vzpomenout na sezonu 2017/18, kdy neměl na Ostrovech konkurenci. Zejména jeho taneček s Martínezem před finální přihrávkou Gakpovi zvedl fans na Anfieldu ze sedaček. Krátce nato nekompromisně překonal De Geu počtvrté, v závěru přidal ještě jednu trefu, překonal rekord a oprávněně sklidil aplaus vestoje.

Střední záložník: Alexis Mac Allister (Brighton) - Tleskalo se také úřadujícímu světovému šampionovi, který si proti West Hamu podmanil střed pole. S lehkostí sobě vlastní rozdával přesné pasy, neuhnul z žádného souboje, a navíc se podepsal pod první i druhý gól Seagulls. V 18. minutě chladnokrevně proměnil penaltu a krátce po změně stran přistrčil hlavičkou míč skórujícímu Veltmanovi.

Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Kapitán Gunners sice v posledních pár zápasech nebyl vidět tak, jako ve většině předchozích v aktuálním ročníku, ale proti Bournemouthu se opět zhostil úkolu hlavního dispečera ofenzivních akcí. Kromě tradičních průnikových přihrávek a ladné práce s míčem na sebe upozornil i 11 střelami. Pouze Rooney, Cristiano Ronaldo, Ibrahimovič a Van Persie jich během jediného střetnutí vyslali v dějinách PL více.

Levý záložník: Reiss Nelson (Arsenal) - Nastoupil až v 69. minutě, přesto byl největší hvězdou fenomenálního comebacku severolondýnského klubu. Za necelou půlhodinu totiž odchovanec Gunners stihl vytvořit dvě šance pro spoluhráče, měl stoprocentní úspěšnost přihrávek, milimetrově přesným centrem vybídl k premiérovému zásahu Whitea a v poslední sekundě rozpoutal utaženým halfvolejem erupci nadšení na Emirates Stadium.

Pravý útočník: Brennan Johnson (Nottingham) - Už v loňské postupové sezoně na sebe coby dvacetiletý upozornil bilancí 18+10. O rok později svůj enormní talent potvrzuje i mezi elitou. V záchranářském duelu s Evertonem byl subtilní útočník od úvodního hvizdu stálou hrozbou pro soupeře a za svou aktivitu byl dvakrát odměněn. Nejprve dorazil do sítě pokus Gibbse-Whitea a v 77. minutě nedal Pickfordovi sebemenší šanci technickou ranou z hranice vápna.

Levý útočník: Cody Gakpo (Liverpool) - Po lednovém přestupu z PSV Eindhoven se nizozemský "tulipán" chvíli hledal, ale ve šlágru s Manchesterem United už naplno rozkvetl. Instinkt střelce ukázal jak při první brance, kdy se ladně zbavil svého strážce a perfektně zakončil na vzdálenější tyč, tak při druhé po dechberoucím kontru, kterému můžete mimo jiné zatleskat v naší tradiční videorubrice.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
26
20
3
3
59 : 25
63
2
Manchester City
26
18
4
4
66 : 25
58
3
Manchester United
25
15
4
6
41 : 35
49
4
Tottenham Hotspur
26
14
3
9
46 : 36
45
5
Liverpool FC
25
12
6
7
47 : 28
42
6
Newcastle United
24
10
11
3
35 : 17
41
7
Fulham FC
26
11
6
9
38 : 34
39
8
Brighton & Hove Albion
23
11
5
7
43 : 29
38
9
Brentford FC
24
9
11
4
40 : 32
38
10
Chelsea FC
25
9
7
9
24 : 25
34
11
Aston Villa
25
10
4
11
31 : 38
34
12
Crystal Palace
25
6
9
10
21 : 32
27
13
Wolverhampton Wanderers
26
7
6
13
19 : 35
27
14
Nottingham Forest
25
6
8
11
20 : 44
26
15
Leicester City
25
7
3
15
36 : 43
24
16
West Ham United
25
6
5
14
23 : 33
23
17
Leeds United
25
5
7
13
29 : 40
22
18
Everton FC
26
5
7
14
19 : 38
22
19
Southampton FC
25
6
3
16
20 : 41
21
20
AFC Bournemouth
25
5
6
14
24 : 51
21

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (63)

Přidat komentář
SunFells

Jesus v tréninku s týmem

Reagovat
Nizzie

Reagovat
J0EL

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
Front hell

Paráda

Reagovat
Mastný Chobot

Reiss je druhýkrát v zostave kola a to odohral za celú sezónu dokopy 85 minút v lige

Reagovat
Nizzie

Tady se nabízí jen jedno.

Reagovat
Gunner14

5 g+a na zapas, not bad

Reagovat
VersaceChain

zapasy ale hral dva

Reagovat
Gunner14

Pochopil

Reagovat
fenixLFC

Takze ma 10 g+a? asi sotva na zapas

Reagovat
Jardin
Reagovat
Albert Rusnák ml.

Nabudúce radšej používaj jeho priezvisko Nelson. Ľudia si potom myslia, že máš na mysli toho romáka so slovenským koreňmi, čo hrá za Hamburger SV

Reagovat
Front hell

Každý normálně chápající člověk to pochopí

Reagovat
fenixLFC

neverim ze je okrem teba jeden jediny clovek na svete ktory by si spomenul na nejakeho hraca z hamburgu ked sa pod diskusiou PL spomenie reiss

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Takže podľa tvojej logiky, keď bude niekde zmienka o Mandelovi, treba ho označovať ako Nelsona a každý sa dovtípi...?

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Nizzie

Ale můžu tě ujistit, že když se bude bavit o jihoafrické politice či boji proti apartheidu, ani náhodou je nenapadne Reiss Nelson.

Reagovat
mistr129

Když se budu bavit s někým o amerických prezidentech a přijde na Donalda, tak fakt nebudu myslet, že mají na mysli kačera

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Front hell

Prostě si zase napsal trapnou sracku,tak to tady dal na sílu nerozvadej

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Si taká tragikomická postavička tunajšieho webu a trápnosť sa u teba v pravidelných intervaloch strieda s nechcenou vtipnosťou, taký miestny hurvínek

Reagovat
Front hell

Za sebereflexi

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Za obdivuhodnú chápavosť a schopnosť čítania s porozumením

Reagovat
Front hell

za sebereflexi

Reagovat
smazaný uživatel

Náš hráč je v sestavě kola?

Reagovat
VersaceChain

Tri dny a uz i EF dle nadpisu zapomnel na to jakou jsme dostali bidu

Reagovat
Infernoqt

Qatar want to make sure a takeover of #mufc is complete prior to the summer transfer window, so they can provide suitable resources to Erik ten Hag. [@MikeKeegan_DM]

Pome

Reagovat
Gunner14

Reagovat
avicii

Reagovat
Swarley

Tesim se na otocku fanousku ostatnich klubu, konecne koncepce hodna City...

Reagovat
Hlahart

tohle je už hodně meta

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
Golasso

Přejmenujete se pak na Red Shayāṭīn?

Reagovat
Infernoqt

Klidně, když to přinese trofeje.

Reagovat
Golasso

To asi přinese . Neumím si představit, že by to dopadlo jinak.

Reagovat
Busby babes

to i bez sejku.

Reagovat
Busby babes

tenhle kaspar uz ted doma chodi v Ihrámu

Reagovat
Golasso

Reagovat
TopinB

Ale na léta to vypadá pohodlně

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Infernoqt

The Qatari's are the biggest bidders for Manchester United [@lauriewhitwell]

Reagovat
Infernoqt

Most market-watchers believe this will be the only factor the Glazers consider when they are happy their valuation has been reached. [@lauriewhitwell]

Reagovat
Gunner14

No Tierney, Trossard or Nketiah. All absent from training.

Co ten Tierney? Se zranil prave, kdyz ho potrebujeme nebo co? Snad ne

Reagovat
Liveral

Je nemocnej

Reagovat
Gunner14

uff, to me melo napadnout, kdyz jsem ho nedavno videl s dlouhym rukavem na fotce z treninku

Reagovat
LaVolpe

Tierney je nemocnej.

Reagovat
nani92

Covid19

Reagovat
SunFells

Flexil s Wim Hofem a ochořel.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Busby babes

Anthony Martial trained with the #mufc squad today.

ale zitra nebude

Reagovat
mithro

zrani sa do nedele alebo to stihne cez international break?

Reagovat
Swarley

U nej klidne i oboje

Reagovat
mithro

Reagovat
pan_Péťa

Reagovat
pan_Péťa

V 6. odstavci je chybka - Foden dosahl 50 jako nejmladsi pod Pepou a i za MC, ale za to o rok mladsi Saka toho ted taky dosahl a i tak je az 6. nejmladsi https://www.arsenal.com/news/saka-achieves-landmark-everton-win

Reagovat
Busby babes

skoda, ze tam neni seznam. Ale Wazza mel ve 22-23 uz 50 golu, tak bych tipoval ze to mozna stihl i driv. preci jen, zacinal v 16.

Reagovat
Doomblade

Taky se mi zdá tato statistika zvláštní. Skoro si myslím, že je to jen v rámci City. Z hlavy mě napadají třeba Fowler, Owen, Rooney nebo Fábregas, kteří to mohli dokázat dřív.

Reagovat
Busby babes

https://www.90min.com/posts/youngest-players-score-50-premier-league-goals

jj, dobrej odhad. Fowler, Owen, Wazza urcite, ti maji rychleji jen goly, pak mozna Lukaku a Ronaldo.

Reagovat
pan_Péťa

Solidni - Goal Involments jsou "Saka joins an elite group of players who have achieved the feat younger, including Michael Owen, Wayne Rooney, Robbie Fowler, Cesc Fabregas and Chris Sutton" dle https://boxscorenews.com/lib/mdetail.php?app=Y&pop=Y&dm=Yes&l=https://boxscorenews.com/bukayo-saka-is-the-sixth-youngest-player-to-have-goal-involvement-in-ep-p168101-199.htm

Reagovat
pan_Péťa

Owen uz 19let a 68 dni..!

Reagovat
Swarley

Jakoze na Owena bych si vsadil, ten to rozjel strasne brzo, ale 19

Reagovat
Kixi Syhimour

pokaždé když čtu nějakou takovou statistiku, tak je Owen prostě jinde...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele