Zostuzení Tottenhamu a další ztráta Arsenalu: 32. kolo Premier League v kostce

25.04.2023, 22:02
Názory a komentáře
Zklamaní Heung-Min Son a Harry Kane (© AFP)

Newcastle po 20 letech v Lize mistrů? Ano, tento scénář se výrazně přiblížil realitě. Magpies totiž v nezapomenutelném utkání nasázeli Tottenhamu pět gólů v úvodních 21 minutách, vyhráli 6:1, odskočili pátým Spurs na rozdíl šesti bodů, a navíc mají zápas k dobru. V milionářské soutěži už jistě nebude scházet poprvé od ročníku 2016/17 Arsenal, ale po remíze 3:3 s posledním Southamptonem to hráče Gunners bezesporu nezajímalo.

Před středečním magnetem na Etihad Stadium sice i nadále vedou ligu s pětibodovým náskokem, ale oproti Manchesteru City, jenž vzhledem k úspěšnému tažení FA Cupem odehrál o dvě střetnutí méně, už jsou v horší výchozí pozici.

V páteční předehrávce inkasovali po 27 sekundách a v závěru druhé půle prohrávali už 1:3, ale mezi 88. až 90. minutou vyrovnali zásluhou Martina Ödegaarda a Bukaya Saky. V nastavení dokonce sahali po fenomenálním obratu, ale střídající Leandro Trossard orazítkoval břevno.

"Nemůžete v této lize třikrát inkasovat. Když se tak stane, obzvlášť způsobem, jako nám, je velmi obtížné vyhrát," uznal trenér Mikel Arteta. "Náš mladý tým ale zareagoval neuvěřitelně a navzdory všem okolnostem byla radost ho sledovat. Byl na dně, ale ukázal charakter a odhodlání udělat maximum pro úspěch," dodal španělský stratég.

"Stále máme pětibodový náskok. City mají sice dvě utkání k dobru, ale pokud chceme být šampioni, musíme ve středu přijet na Etihad a vyhrát," prohlásil útočník Gabriel Jesus.

Vyhrát se podařilo třetímu Newcastlu, který si, jak už bylo zmíněno, pochutnal na Tottenhamu. Rychleji si vedení 5:0 vypracovali v historii Premier League jen Citizens v roce 2019 proti Watfordu, jehož síť rozvlnili pětkrát během úvodních 18 minut.

Vedení Spurs i proto v pondělí propustilo dočasného kouče Cristiana Stelliniho a hráči v úterý reagovali finančním odškodněním fanoušků, kteří do St. James‘ Parku cestovali. "Víme, že na tom, co se stalo v neděli, už se nic nezmění, ale uděláme všechno pro to, abychom to napravili. Hned ve čtvrtek proti Manchesteru United," vzkázali.

Své příznivce naopak potěšil Liverpool, jenž v bláznivém měření sil zdolal Nottingham 3:2. Vynikající aktuální formu potvrdil Diogo Jota, který podruhé za sebou dvakrát překonal brankáře soupeře. Reds jsou i díky jeho gólům sedmí s tříbodovou ztrátou na pátý Tottenham, Forest po čtvrté porážce v řadě klesl na sestupovou devatenáctou pozici.

Mimo pásmo "ponoru" se totiž posunul Leicester po důležitém vítězství 2:1 nad čtrnáctým Wolverhamptonem. Osmnáctý Everton ale za Foxes zaostává jen skrze horší skóre.

Do klidnějších vod vplul po třetím triumfu z posledních pěti zápasů West Ham. V Bournemouthu i s přispěním českých reprezentantů Vladimíra Coufala a Tomáše Součka vyhrál 4:0 a je třináctý, Cherries jsou ve vyrovnané tabulce o bod zpět patnáctí se čtyřbodovým náskokem na šestnáctý Leeds, který padl 1:2 s devátým Fulhamem.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Bukayo Saka (Arsenal) - 9.22 / gól, asistence, 5 klíčových přihrávek.

2. Joelinton (Newcastle) - 9.19 / gól, 5 úspěšných driblinků, 90procentní úspěšnost přihrávek.

3. Alexander Isak (Newcastle) - 8.93 / 2 góly, 2 úspěšné driblinky, 2 střely na branku.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Alexander Isak, Jacob Murphy (oba Newcastle), Ollie Watkins (Aston Villa), Diogo Jota (Liverpool), Bukayo Saka (Arsenal) - všichni 13 bodů.

2. Joelinton (Newcastle), Morgan Gibbs-White (Nottingham), Aaron Cresswell (West Ham) - všichni 12 bodů.

3. Vladimír Coufal (West Ham) - 11 bodů.

Sestava 32. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Sam Johnstone (Crystal Palace) - Jeden z nejlepších zápasů v dosavadní kariéře odchytal v sobotu odchovanec Manchesteru United. Proti Evertonu si připsal pět zákroků a ani jednou neinkasoval. Za zmínku stojí zejména tygří skok ve 32. minutě proti pohotovému voleji Iwobiho. Druhé čisté konto v řadě, pět bonusových bodů a cenovka 4,4 milionu? Manažeři ve Fantasy Premier League bezesporu zbystřili.

Pravý obránce: Vladimír Coufal (West Ham) - Ještě levnější variantu (4,0 milionu) představuje ve zmíněné hře český reprezentant z West Hamu. V Bournemouthu neúnavně piloval pravou lajnu, měl téměř stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích, ani jednou se nenechal obelstít protihráčem, a navíc přidal nadstavbu v podobě přesného centru, který ve 12. minutě poslal do sítě Paquetá.

Stoper: Michael Keane (Everton) - K nule pomohl svému zaměstnavateli také třicetiletý rodák ze Stockportu. V Selhurst Parku exceloval především ve vzduchu, kde vyhrál 12 soubojů, a opomenout nelze ani příkladné čtení hry. Hned sedmkrát totiž zastavil ofenzivní akci domácího Crystalu Palace včasným defenzivním zásahem. Jeho kooperace s Tarkowskim opět fungovala velmi dobře a nadále drží Toffies ve hře o setrvání mezi elitou.

Stoper: Fabian Schär (Newcastle) - V úvodní desetiminutovce se z pozice stopera blýskl dvěma asistencemi a přispěl k nekompromisnímu knock-outu Tottenhamu. Nejprve milimetrově přesným pasem vyzval k úspěšnému nájezdu Joelintona a krátce nato důrazně, ale v mezích pravidel vybojoval míč pro skórujícího Murphyho. Kromě platné ofenzivní činnosti si mimo jiné svědomitě plnil i defenzivní povinnosti.

Levý obránce: Andy Robertson (Liverpool) - Podobně jako Coufal vpravo si i vlevo řekl o nominaci v sestavě bek, kterému se podařilo nahrát na gól. Skotský reprezentant byl proti Nottinghamu aktivní od úvodního hvizdu a spoluhráči ho velmi často hledali, což dokumentuje 130 doteků s míčem. Sám následně posouval servis útočníkům v podobě centrů do pokutového území a hned pět z nich znamenalo nebezpečí pro soupeře.

Střední záložník: Jacob Murphy (Newcastle) - Kanonádu Magpies odstartoval pohotovou dorážkou už ve 2. minutě a nedlouho poté rozjásal beznadějně vyprodaný St. James‘ Park znovu. Odchovanec Norwiche tak vstřelil v úvodu nedělního šlágru více branek než během celého letošního ročníku Premier League. Uvažujete o jeho koupi ve FPL za výprodejovou cenu 4,1 milionu?

Střední záložník: Lucas Paquetá (West Ham) - Vynikající brazilský tanečník v Bournemouthu kouzlil s míčem a ukázal, že je navzdory menšímu vzrůstu velmi nebezpečný i ve vzduchu. Jeho výskok po Coufalově centru totiž snesl nejpřísnější měřítko. Za pochvalu stojí také stoprocentní úspěšnost v přihrávkách na delší vzdálenost a dvě nabídky ke skórování pro spoluhráče.

Střední záložník: Joelinton (Newcastle) - Nejlepší sezonu v kariéře v Premier League hraje Paquetův krajan, který podobně jako Murphy či Isak exceloval při demolici Tottenhamu. Komplexní výkon ozdobil oku lahodícím blafákem, jímž zvyšoval náskok Magpies na 2:0. Příznivce na stadionu bavil účinným driblinkem v maximální rychlosti a opomenout nelze ani vysoce nadprůměrnou 90procentní úspěšnost přihrávek.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Po trpkém zklamání na londýnském olympijském stadionu, kde proti West Hamu neproměnil klíčovou penaltu, zareagoval nejlepším možným způsobem. Defenzivu Southamptonu "terorizoval" a vytvářel šance spoluhráčům. Ve 20. minutě nezištně připravil gól Martinellimu, v závěru potřinácté v ročníku udeřil i sám, ale ke kýženému vítězství Gunners jeho výkon nepomohl.

Střední útočník: Alexander Isak (Newcastle) - Tato rovnice naopak neplatila pro švédského reprezentanta, jenž v polovině března nabral formu, pravidelně skóruje a táhne Magpies do Champions League. Brankáře Llorise překonal dvakrát a zejména jeho první trefa, kterou se můžete pokochat v naší videorubrice, stojí za zhlédnutí, neboť jí předcházela fenomenální Willockova přihrávka šajtlí. Když v 78. minutě střídal, vyprovázel ho potlesk fanoušků vestoje.

Levý útočník: Diogo Jota (Liverpool) - Ovací domácího "kotle" se dočkal i subtilní forvard, který několik měsíců laboroval se zraněným lýtkem a přišel o mistrovství světa v Kataru. Po dvougólovém představení v Leedsu zapsal shodnou bilanci také na Anfield Road a trenérovi Kloppovi důrazně naznačil, že může být v závěru ročníku klíčovým trumfem Reds v honbě za evropskými poháry.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
32
23
6
3
77 : 34
75
2
Manchester City
30
22
4
4
78 : 28
70
3
Newcastle United
31
16
11
4
54 : 25
59
4
Manchester United
30
18
5
7
46 : 37
59
5
Tottenham Hotspur
32
16
5
11
58 : 51
53
6
Aston Villa
32
15
6
11
45 : 41
51
7
Liverpool FC
31
14
8
9
59 : 38
50
8
Brighton & Hove Albion
29
14
7
8
54 : 37
49
9
Fulham FC
31
13
6
12
44 : 42
45
10
Brentford FC
32
10
14
8
48 : 43
44
11
Chelsea FC
31
10
9
12
30 : 33
39
12
Crystal Palace
32
9
10
13
31 : 40
37
13
West Ham United
31
9
7
15
33 : 41
34
14
Wolverhampton Wanderers
32
9
7
16
27 : 44
34
15
AFC Bournemouth
32
9
6
17
31 : 63
33
16
Leeds United
32
7
8
17
41 : 62
29
17
Leicester City
32
8
4
20
43 : 56
28
18
Everton FC
32
6
10
16
24 : 46
28
19
Nottingham Forest
32
6
9
17
26 : 59
27
20
Southampton FC
32
6
6
20
27 : 56
24

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (1)

Přidat komentář
JohnnyBravo

Tohle už se tady asi muselo řešit několikrát, ale jak je to se sestavou kola u hráčů z odloženejch zápasů? Nemaji prostě šanci se tam dostat? To je docela nevýhoda pro ty přední týmy, který hrajou poháry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele