Newcastle a Brighton v Evropě: 37. kolo Premier League v kostce

25.05.2023, 16:55
Názory a komentáře
Roberto De Zerbi (© AFP)

Dvacetileté čekání na účast v Lize mistrů je u konce. Fotbalisté Newcastlu si po bezbrankové remíze s Leicesterem definitivně zajistili vstupenku do milionářské soutěže a rozjásali beznadějně vyprodaný St. James‘ Park. V euforii se topí i v Brightonu, jenž po středeční dohrávce s Manchesterem City (1:1) stvrdil šesté místo, které znamená skupinovou fázi Evropské ligy.

Magpies stačil k návratu mezi fotbalovou elitu bod, přesto se od úvodního hvizdu tlačili za vítězstvím. Soupeře, jemuž sedm let od senzačního titulu vážně hrozí sestup, přestříleli 23:1 a třikrát orazítkovali brankovou konstrukci. Nerozhodný výsledek je ale mrzet nemusel. Na třetí pozici mají nedostižný čtyřbodový náskok před pátým Liverpoolem.

"O Lize mistrů jsme před sezonou vůbec neuvažovali. Chtěli jsme udržet dobrou formu z předchozího ročníku a vyhnout se bojům o záchranu. Jedeme hodně nad plán a za to jsem moc rád," prohlásil trenér Eddie Howe, který převzal Newcastle v listopadu 2021 na předposlední příčce.

Leicester (31 bodů, pozn. red.) se právě teď nachází na osmnácté příčce. Před závěrečným kolem ztrácí dva body na sedmnáctý Everton a k uchování naděje na záchranu musí v neděli bezpodmínečně porazit West Ham. Toffies budou v souběžně hraném duelu hostit Bournemouth, ale vzhledem k horšímu skóre jim v případě úspěchu Foxes nebude stačit k udržení remíza. V ještě složitější pozici je devatenáctý Leeds (31 bodů), který má ze zmíněné trojice suverénně nejhorší skóre, a zároveň nejtěžšího soka v podobě Tottenhamu.

Zcela odlišné starosti řeší v Brightonu. Seagulls nejprve o víkendu zdolali sestupující Southampton 3:1 a ve středu se rozešli smírně s Manchesterem City, o což se postaral fenomenální "raketou" Julio Enciso. Pokud jste tento gól neviděli, pokochat se můžete v naší videorubrice. Na sociálních sítích dokonce koluje video, ve kterém paraguayskému útočníkovi tleská i fanoušek Citizens.

"Šlo o fantastický gól," pochválil svého svěřence kouč Roberto De Zerbi. "Dosáhli jsme neuvěřitelného milníku v historii Brightonu. Jsme nesmírně šťastní," doplnil s odkazem na fakt, že Seagulls čeká první účast v pohárové Evropě.

Citizens vstupovali do středečního měření sil na Amex Stadium v roli šampionů, protože měli od sobotního odpoledne jistotu třetího titulu v řadě po nečekaném selhání Arsenalu v Nottinghamu. V neděli následně zdolali Chelsea a další trofeje mohou přidat ve finále Ligy mistrů proti Interu Milán a v FA Cupu, kde narazí na Manchester United.

"Pátý titul ze šesti sezon v Premier League? O tom se mi ani nezdálo. Je to něco neuvěřitelného. Budeme ale muset vyhrát i Champions League, jinak naše sbírka nebude nikdy kompletní," konstatoval manažer Pep Guardiola. "Arsenal měl v půlce ligy 50 bodů, ale pořád jsme mu dýchali na záda. Museli to cítit. Nevzdali jsme to, i když jsme věděli, že bude ve zbytku soutěže potřeba vyhrát v podstatě každý zápas," dodal.

Arsenal, který byl v čele 248 dnů, tak promarnil šanci ukončit čekání na první triumf od legendárního "Invincibles" ročníku 2003/2004.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle WhoScored.com:

1. Bryan Mbeumo (Brentford) - 9.13 / 2 góly, asistence, 89procentní úspěšnost přihrávek.

2. Lucas Paquetá (West Ham) - 8.76 / asistence, 6 úspěšných driblinků, 3 klíčové přihrávky.

3. Casemiro (Manchester United) - 8.66 / gól, 10 úspěšných osobních soubojů, 3 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Bryan Mbeumo (Brentford) - 16 bodů.

2. Jarrod Bowen (West Ham), Evan Ferguson (Brighton), Aleksandar Mitrović (Fulham) - všichni 13 bodů.

3. Yoane Wissa (Brentford) - 12 bodů.

Sestava 37. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: David Raya (Brentford) - Pouze Alisson z Liverpoolu má v letošní sezoně na kontě více bodů (162) ve Fantasy Premier League než barcelonský rodák (160), kolem něhož krouží zástupci mnoha klubů v čele s Tottenhamem. A právě na stadionu Spurs v sobotu opět potvrdil svou extratřídu. Za přímým kopem Kanea sice plachtil marně, ale poté už zamkl branku a zahodil klíč. Rozesmutnil především Richarlisona, kterému chytil dvě stoprocentní šance, a navíc pomáhal Bees ve výstavbě nebezpečných kontrů.

Pravý obránce: Serge Aurier (Nottingham) - Bývalý hráč Tottenhamu měl v duelu s Arsenalem o speciální motivaci postaráno a přetavil ji ve vysoce nadprůměrný výkon. V osobních soubojích byl velmi silný a navzdory faktu, že měli Forest pouze 18procentní držení míče, bavil driblinkem v maximální rychlosti příznivce na City Ground.

Stoper: Fabian Schär (Newcastle) - Vzhledem k téměř nulové ofenzivní snaze Leicesteru neměl v pondělní dohrávce příliš práce dozadu. Když podstoupil vzdušný souboj po nákopu hostujících stoperů, s železnou pravidelností z něj vzešel jako vítěz. Uplatnit i proto mohl kreativní rozehrávku jak na krátkou, tak delší vzdálenost. Dokonce vytvořil i dvě šance pro spoluhráče, ale asistenci nezapsal.

Stoper: Yerry Mina (Everton) - V průběhu letošního ročníku bojoval s formou i kondicí, ale možná právě jeho gól v 99. minutě sobotního zápasu na Molineux udrží Everton mezi anglickou elitou. Kolumbijský reprezentant tím korunoval svůj dominantní defenzivní výkon (vyhrál 6 ze 7 soubojů na zemi a 3 ze 4 ve vzduchu, pozn. red.). Za zmínku stojí i 86procentní úspěšnost přihrávek.

Levý obránce: Luke Shaw (Manchester United) - Jednu z nejlepších sezon v kariéře hraje odchovanec Southamptonu a stabilně nadprůměrnou výkonnost potvrdil i v Bournemouthu (1:0), kde se Red Devils přiblížili k účasti ve skupinové fázi Ligy mistrů. Shaw si jako už tradičně podmanil levou stranu hřiště, byl velmi často u míče, vyhrával osobní souboje a rozdával pasy s 93procentní úspěšností.

Střední záložník: Lucas Paquetá (West Ham) - Začátek angažmá u Hammers si rodák z Ria de Janeiro nejspíše představoval jinak, ale v posledních týdnech ukazuje jak fanouškům, tak trenérovi Moyesovi, že disponuje enormním talentem. V nedělním utkání s Leedsem (3:1) hýřil pohybem, v rytmu samby "tancoval s míčem" a nezištně připravil trefu Lanzinimu. Pokud kapitán Rice skutečně po sezoně odejde, má potenciál stát se klíčovou postavou londýnského klubu.

Střední záložník: Casemiro (Manchester United) - Klíčovou postavou manchesterského klubu, minimálně co se týče defenzivního ansámblu, je bezesporu Paquetův krajan Casemiro. Ani jeho vstup do Premier League nebyl nijak přesvědčivý, ale to už je zapomenuto. Pětinásobný šampion Champions League je ve středu pole nenahraditelný a zároveň dokáže střílet veledůležité góly. V Bournemouthu například ve stylu Ibrahimoviče. Pokochat se můžete v naší videorubrice.

Střední záložník: Alexis Mac Allister (Brighton) - Sedm klíčových přihrávek hovoří jasnou řečí. Úřadující mistr světa byl v sobotním měření sil se Southamptonem ofenzivním motorem Seagulls a kouče De Zerbiho, který už víceméně počítá s jeho letním odchodem, potěšil i svědomitou prací směrem dozadu. Výkonnostní progres čtyřiadvacetiletého záložníka je v tomto ročníku hodný dlouhého potlesku vestoje. Uvidíme ho na podzim v dresu velkoklubu?

Pravý útočník: Jarrod Bowen (West Ham) - Paquetá hrál o víkendu výborně, ale mužem zápasu byl odchovanec Herefordu United. Konto sestupem vážně ohrožených Peacocks zatížil gólem, ke kterému přidal i asistenci. Pro obránce soupeře znamenal hrozbu od úvodního hvizdu a nechal vzpomenout na loňskou sezonu, v níž se s bilancí 12+10 řadil k nejlepším fotbalistům v soutěži.

Střední útočník: Evan Ferguson (Brighton) - Trenér De Zerbi se nechal slyšet, že osmnáctiletý snajpr má potenciál být jednou z nejlepších "devítek" v Evropě. Rodák z irského Bettystownu už má v PL šest přesných zásahů, což se v mladším věku podařilo jen kvartetu Rooney, Owen, Jeffers a Smith. Proti Southamptonu zaskočil ve 29. minutě brankáře McCarthyho tvrdou ranou doprostřed a těsně před odchodem do kabin využil famózní Mitomův pas.

Levý útočník: Bryan Mbeumo (Brentford) - Jestli bude osmiměsíční suspendace kanonýra Toneyho kritickou ztrátou pro Bees, to se teprve ukáže. Na Tottenham Hotspur Stadium převzal roli klíčového útočníka kamerunský reprezentant a byl k nezastavení. Podepsal se totiž pod všechny branky, které Brentford v severním Londýně vstřelil. V úvodu druhé půle dvěma slepenými trefami otočil skóre a v závěru asistoval Wissovi.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
37
28
5
4
94 : 32
89
2
Arsenal FC
37
25
6
6
83 : 43
81
3
Newcastle United
37
19
13
5
67 : 32
70
4
Manchester United
36
21
6
9
52 : 41
69
5
Liverpool FC
37
19
9
9
71 : 43
66
6
Brighton & Hove Albion
37
18
8
11
71 : 51
62
7
Aston Villa
37
17
7
13
49 : 45
58
8
Tottenham Hotspur
37
17
6
14
66 : 62
57
9
Brentford FC
37
14
14
9
57 : 46
56
10
Fulham FC
37
15
7
15
54 : 51
52
11
Crystal Palace
37
11
11
15
39 : 48
44
12
Chelsea FC
36
11
10
15
36 : 42
43
13
Wolverhampton Wanderers
37
11
8
18
31 : 53
41
14
West Ham United
37
11
7
19
41 : 53
40
15
AFC Bournemouth
37
11
6
20
37 : 70
39
16
Nottingham Forest
37
9
10
18
37 : 67
37
17
Everton FC
37
7
12
18
33 : 57
33
18
Leicester City
37
8
7
22
49 : 67
31
19
Leeds United
37
7
10
20
47 : 74
31
20
Southampton FC
37
6
6
25
32 : 69
24

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (12)

Přidat komentář
eder

V Evropě bude stejnak za chvíli jen samá ropná sračka ...

Reagovat
eder

Pseudopakluby à la Chelski nebo Shity se do Evropy nikdy dostat neměly...

Reagovat
Kinky7

takze v Evrope by meli hrat jen Utd, Sunderland a Arsenal ze?

Reagovat
kissak

Já bych to zúžil alespoň na ženský tým Bobrujčanky.

Reagovat
O.Giroud

Brighton, snad sa vidime vo finale EL

Reagovat
king23

S "nulovým" koeficientem by to byl věru majstrštyk.

Reagovat
Jkb

Ferguson vypadá strašně zajímavě, v jeho věku je hodně fyzicky silný, překvapivé fotbalové myšlení, k tomu docela rváč, míč mu nepřekáží, dost se těším na jeho kariéru.

Jinak Brighton zatím 71 branek v lize, to jsou výborná čísla, bude zajímavé jaké hráče přivedou v létě, jestli si vyhodnotí, že potřebují trošku lepší obranu, s tím jejich skautingem čekám, že budou i příští rok jedním z nejzajímavějších týmů v lize i když v létě se o jejich hráče asi strhne bitka.

Reagovat
kitas

Caicedo, MacAllister sú asi jasní. Relatívne vysoká šanca na prestup je možno aj okolo hráčov ako March, Mitoma, Estupinan, bude to pre nich zaujímavé leto. Tým že skončili tak vysoko bude logicky vysoký dopyt po ich hráčoch. Som zvedavý ako to dopadne, posilňovať, hlavne stred zálohy potrebuje asi každý top tim v PL okrem City.

Reagovat
El Cid z City

Přijít o ty dva, to bude velká rána. Snad za každého dostanou aspoň 70.

Reagovat
Jkb

Marche podle mě nemají důvod prodávat, nikdo lepší než Brighton o něj stát nebude, rozhodně ne do základu. Mitoma si myslím, že ještě rok u nich zůstane, i když smlouvu má jen na 2 roky. Já čekám, že prodají Roberta Sáncheze, potom toho Mac Allistera a toho Caiceda, pokud za něj někdo dá balík, Estupiñán přišel loni v létě, smlouva do 2027, toho podle mě nepustí.

Reagovat
Remt

No o Mac Allisterovi se píše do LFC tak jsem zvědav

Reagovat
JeséRodriguez

United dle očekávání zaslouženě v LM. Chelsea pod Lampardem totální shit, to je trenér tak na 1.B třídu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele