Konferenční liga - souhrn odvetných zápasů osmifinále

14.03., 21:30, aktualizováno 14.03., 23:40
Komentáře a souhrny
Alexander Blessin (© AFP)

PAOK odčinil porážku z Chorvatska, Dinamu Záhřeb doma nastřílel pět branek a slaví postup. Dál jdou i Fiorentina, Aston Villa, Fenerbahce a po obratu i Olympiakos.

Aston Villa - AFC Ajax 4:0

14.03.2024 21:00

Góly: 25. Ollie Watkins, 60. Leon Bailey, 75. Jhon Durán, 81. Moussa Diaby

První zápas: 0:0, postupuje Aston Villa

Aston Villa využila odvety v domácím prostředí a po výhře 4:0 nad Ajaxem postoupila do čtvrtfinále Konferenční ligy. K vítězství nasměrovala tým z Birminghamu jeho hlavní hvězda Ollie Watkins, jenž ovšem kvůli zranění kolene krátce po půlhodině opustil hřiště. I bez něj však anglický zástupce vstřelil další tři branky, a došel tak k postupu mezi nejlepší osmičku. V ní zabojuje o jeden z největších klubových úspěchů tohoto století.

Oba celky sice patřily k těm vyznávajícím ofenzivní styl fotbalu, úvodní střetnutí na stadionu pojmenovaném po legendárním Johanu Cruijffovi však toto renomé nepotvrdilo. Nepřesvědčivé vystoupení si navíc týmy přenesly i do ligových soutěží. Bezgólová remíza tak slibovala napínavou odvetu.

Defenzivní představení pokračovalo také v Birminghamu. Utkání začalo nabírat na atraktivitě až po uplynutí 20 minut, kdy o sobě dal vědět Leon Bailey po těsné střele mimo branku. Větší štěstí měl útočník Watkins, který poslal Aston Villu do vedení po ukázkové hlavičce, jíž předcházel neméně přesný rohový kop Douglase Luize. Dění na trávníku se po úvodní trefě opět odklonilo do zaběhnutých defenzivních kolejí, což narušil na konci nastavení prvního poločasu až Chuba Akpom. Jeho střelu ale před brankovou čárou vykopl Matthew Cash.

Jhon Durán hned zkraje druhé půle zahrozil, do svého pokusu ovšem vložil více síly, než měl a branku Ajaxu přestřelil. Vedení si Aston Villa pojistila v 60. minutě. Bailey si při svém pokusu troufl vyzrát najednou na Jorrela Hata a Dianta Ramaje a diagonální střelou na vzdálenější tyč poslal Lvy do dvougólového náskoku. Na straně Ajaxu navíc došlo k vyloučení Siverta Mannsverka, což domácí využili ke třetí a suverénně nejpohlednější trefě utkání. Duránova střela se od břevna odrazila těsně za brankovou čáru a video potvrdilo, že míč se celým objemem dostal mezi tři tyče. Moussa Diaby ještě v 81. minutě upravil konečný stav utkání na 4:0 po vydařené individuální akci.

Aston Villa se tak oklepala z těžké ligové prohry a dál se bude kromě Premier League soustředit také na Konferenční ligu. Otázku čtvrtfinálového soupeře rozluští los konaný 15. března.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - Molde FK 3:0

14.03.2024 21:00

Góly: 45+1. Andreas Skov Olsen, 48. Andreas Skov Olsen, 71. Michał Skóraś

První zápas: 1:2, postupuje Club Bruggy

Club Bruggy doma otočil nepříznivý vývoj osmifinále Konferenční ligy a porazil v odvetě norské Molde 3:0, čímž postoupil mezi nejlepší osmičku soutěže. Belgický zástupce se dočkal úvodní trefy na konci první půle z kopačky Andrease Skova Olsena, jenž chvíli po návratu ze šaten vstřelil i rozdílový gól celého dvojutkání.

První vzájemný zápas na půdě Molde nabídl vyrovnanou bitvu, ve které byli diváci svědky infarktového závěru. Seveřané si drželi jednogólové vedení z první půle až do 85. minuty, kdy Bruggy vyrovnaly z pokutového kopu. Radost však Belgičanům nevydržela příliš dlouho, jelikož celek z Norska ve druhé minutě nastavení vsítil vítězný gól.

Molde si bylo vědomo těsného náskoku nad Bruggami, proto se týmy do ničeho odvážného na začátku nehrnuly. Norský klub ale vyslal první nadějnou střelu odvety. Martin Linnes zkusil štěstí zpoza vápna, míč v 18. minutě ovšem těsně prosvištěl nad břevnem. Ještě blíže ke skórování se později ocitl domácí Ferran Jutgla, který trefil tyč. Farmářům se větší aktivita na jejich půdě vyplatila až v nastavení první půle. Bjorn Meijer se nemohl rozhodnout lépe a vyslal přihrávku na osamoceného Skova Olsena, který tak měl dostatek prostoru poslat Bruggy do vedení.

Bruggy gól do šatny opravdu nakopl a již ve 48. minutě ve dvojutkání vedly. Opět se prudkou střelou o přesný zásah postaral dánský špílmachr. Tentokrát se Oliver Petersen neobtěžoval v bráně ani pohnout a v rozhořčení jen přihlížel radosti belgických fanoušků. Modročerní si těsný náskok pečlivě hlídali a Molde k větším šancím nepouštěli. Naopak norskému zástupci odskočili ještě více. Tentokrát výčet neúspěšných zákroků Petersena rozšířil a přesnou střelou do protipohybu brankáře zároveň zakončil Michal Skoras.

Bruggy tak doma zvrátily nepříznivý stav dvojzápasu a zajistily si postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se dozví již zítra 15. března při losu v Nyonu.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - Olympiakos Pireus 1:6e

14.03.2024 21:00

Góly: 57. Eran Zahavi (pen.) - 10. Daniel Podence, 36. Konstantinos Fortounis, 45+3. Ayoub El Kaabi, 65. Ayoub El Kaabi, 93. Stevan Jovetić, 103. Youseff El Arabi

První zápas: 4:1, postupuje Olympiakos Pireus

Olympiakos porazil Tel Aviv v odvetném zápase osmifinále Konferenční ligy divokým výsledkem 6:1 po prodloužení, čímž smazal třígólovou ztrátu z prvního klání a vystřílel si postup. Lví podíl na úspěchu řeckého celku měla dvojice útočníků Daniel Podence a Ayoub El Kaabi, kteří se gólem či asistencí podíleli na všech čtyřech brankách červenobílých v základní hrací době. Dramatické dvojutkání následně vygradovalo v prodloužení, v němž byli úspěšnější hosté zásluhou postupové trefy zkušeného Černohorce Stevana Jovetiče.

Řecký Olympiakos v prvním duelu na vlastní půdě vyhořel, přičemž nakonec padl vysoko 1:4. Jeho postupové šance se tak blížily k nule. Náladu si navíc nezlepšil ani ve víkendovém zápase v domácí soutěži, kde padl s Panathinaikosem. Naopak Tel Aviv si udržel skvělou formu a prodloužil sérii vítězství již na šest soutěžních klání v řadě.

První krok k obratu udělal Olympiakos hned v 10. minutě. Střela Daniela Podenceho si našla prostor mezi dvěma obránci a od tyče se odrazila za záda brankáře. Trenér Robbie Keane navíc musel brzy sáhnout do sestavy, neboť se zranil křídelník Milson, který v posledních čtyřech ligových duelech vstřelil tři branky. Ve 36. minutě vybojoval Podence po odbráněném rohovém kopu míč na půlicí čáře a vyslal do samostatného úniku Konstantinose Fortounise, který zakončil přesně do dolního rohu branky. V samotném závěru první půle se po centru Podenceho hlavou prosadil El Kaabi, čímž kompletně smazal manko z úvodního duelu.

Domácí celek dostal příležitost znovu naklonit výsledek na svou stranu po faulu Panagiotise Retsose v pokutovém území. Následnou penaltu bezpečně proměnil Eran Zahavi. V 65. minutě se po centru Francisca Ortegy vystřihl parádní nůžky El Kaabi a stav dvojzápasu byl opět vyrovnán. O rozhodující gól se snažil skvěle hrající Podence, jenomže individuální akci zakončil těsně nad břevno. Zápas tak směřoval do prodloužení.

Do toho lépe vstoupil rozjetý celek z Pirea. Střídající Jovetič si našel sražený balon po přímém kopu a přízemní ranou propálil domácího gólmana. Opařený Tel Aviv se marně snažil najít cestičky neprostupnou obranou soupeře. Ten navíc znovu udeřil z rychlého protiútoku, na jehož konci do odkryté brány zakončil Youssef El Arabi.

Olympiakos tak předvedl fantastický obrat a díky vysokému vítězství si zajistil postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se dozví již 15. března, kdy proběhne los.

Více informací k zápasu

Lille OSC - SK Sturm Graz 1:1

14.03.2024 21:00

Góly: 43. Tiago Santos - 45+2. Mika Biereth

První zápas: 3:0, postupuje Lille OSC

Fotbalisté Lille si pohlídali náskok z úvodního osmifinálového duelu a po remíze 1:1 se Sturmem Graz postoupili do čtvrtfinále Konferenční ligy. V první půli překonal českého brankáře Vítězslava Jaroše Portugalec Tiago Santos. Jiskru naděje pro rakouský celek vykřesal před odchodem do kabin hlavou Mika Biereth, po výměně stran se však drama nekonalo.

Lille v prvním vzájemném měření sil potvrdilo roli favorita a na rakouské půdě zvítězilo i díky dvěma trefám ve skvělé formě hrajícího Jonathana Davida vysoko 3:0. Do domácí odvety tak vstupovalo s královským náskokem a jednou nohou ve čtvrtfinále. Do karet mu navíc hrál i fakt, že před zraky vlastních fanoušků v letošní sezoně padlo pouze jednou.

Od úvodních minut bylo znát, že se Sturm Graz nevzdá bez boje. Hned ve druhé minutě se do obrovské šance dostal Tomi Horvat, jehož zakončení po nepřehledné situaci ve vápně fantastickým zákrokem vykryl Vito Mannone. Na druhé straně zasáhl ve 26. minutě proti ráně Rémyho Cabelly na poslední chvíli obránce Gregory Wüthrich, za což sklidil zaslouženou pochvalu od Jaroše. Ve 43. minutě český gólman nedokázal zareagovat na střelu Tiaga Santose, která prošla přesně mezi dvěma bránícími hráči. Hosté vyrovnali ještě před odchodem do kabin, když po rohovém kopu hlavičku obránce Wüthricha usměrnil do brány Biereth.

Po změně stran Lille svého soupeře nepouštělo do výraznějších šancí a naopak samo hrozilo z postupných útoků. V 70. minutě Jaroš skvěle zasáhl proti Yusufovi Yazicimu, jenž zakončoval zevnitř pokutového území. Z následného rohu proti němu neuspěl ani hlavičkující David. Rakouskému celku se nedařilo projít přes obranný blok soupeře a závěr zápasu výrazněji zdramatizovat.

Lille si tak pohlídalo i odvetné utkání a nyní se může těšit na páteční los, který určí jeho soupeře pro čtvrtfinále.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Dinamo Záhřeb 5:1

14.03.2024 18:45

Góly: 27. Abdul Rahman Baba, 33. Petar Sučić (vl.), 42. Brandon Llamas, 73. Konstantinos Koulierakis, 88. Andrija Živković (pen.) - 49. Arbër Hoxha

První zápas: 0:2, postupuje PAOK Soluň

PAOK porazil v odvetném utkání osmifinále Konferenční ligy Dinamo Záhřeb na vlastní půdě 5:1, čímž smazal dvougólové manko z prvního zápasu a vybojoval postup. Tým ze Soluně, který už do šaten odcházel s náskokem tří branek, dovedl k úspěchu 20letý obránce Konstantinos Koulierakis, jenž asistoval u úvodního zásahu a sám se postaral o čtvrtou trefu domácích. Po tečované střele řeckého talentu navíc duel rozhodl vlastní gól Petara Sučiće ze 33. minuty.

Celek z hlavního chorvatského města si sice v průběhu sezony prošel krizí, aktuálně se však nacházel v herní pohodě. Svědčila o tom 11zápasová série bez porážky, během níž Dinamo vyřadilo v Konferenční lize Betis a výborně vykročilo i do osmifinále. PAOK totiž v Záhřebu dvakrát neuhlídal elitního kanonýra Bruna Petkoviće. Na dohánění dvougólového manka se navíc nenaladil dobře, když v domácí soutěži ztratil první příčku.

Do odvetného duelu však Řekové vstoupili s vervou a ve 20. minutě mohli jít do vedení. Andrija Živković si v šestnáctce přichystal míč do ideální pozice, rána ovšem těsně minula levou tyč. Chvíli nato se už domácí radovali, když balon z prodlouženého rohového kopu posadil nechytatelně pod břevno hlavičkující Abdul Rahman Baba. Herní převahu stvrdil PAOK po půlhodině zápasu, kdy si razantní střelu Koulierakise protečoval do vlastní sítě Sučić. Zaskočené Dinamo inkasovalo do pauzy ještě jednou. Nikým nehlídaný Brandon Thomas totiž poslal balon z krkolomné pozice přesně k levé tyči.

Plavi vpluli do druhého dějství gólově, když se z ostrého úhlu prosadil Arbër Hoxha. Tým ze Soluně si vzal tříbrankový náskok zpět v 73. minutě, kdy z malého vápna dorazil míč do odkryté sítě skvěle hrající mladík Koulierakis. Chorvatský celek si podkopal naděje na prodloužení v 88. minutě, kdy se po záchranné brzdě v šestnáctce prosadil z bílého puntíku Živković.

Vysokým vítězstvím tak PAOK zvrátil nepříznivou situaci a postoupil do dalšího kola. Jméno čtvrtfinálového soupeře se dozví 15. března.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Maccabi Haifa 1:1

14.03.2024 18:45

Góly: 59. Antonín Barák - 88. Anan Khalaili

První zápas: 4:3, postupuje ACF Fiorentina

Fiorentina remizovala v odvetném utkání osmifinále Konferenční ligy s Maccabi Haifa 1:1 a oslavila postup do další fáze. Jediný gól domácích zaznamenal rozdílový střelec úvodního duelu Antonín Barák, jenž po delší době nastoupil do utkání od prvních minut. Na zásah odchovance Příbrami sice odpověděl chvíli před koncem Anan Khalaili, na výhru už ovšem Izraelci nedosáhli.

Do osmifinále Konferenční ligy se probojovala dvojice izraelských celků a Maccabi Haifa byla v úvodním klání tím méně úspěšným. Na rozdíl od konkurenčních fotbalistů z Tel Avivu, kteří vysoko vyhráli na půdě Olympiakosu, totiž padla v budapešťském azylu s Fiorentinou 3:4. Tato prohra byla ještě bolestivější při pohledu na průběh duelu. Outsider hned dvakrát vedl, ale v závěrečném nastavení rozhodl o triumfu Fialek Barák.

Zvláště ve srovnání s bláznivým prvním duelem se na první velkou akci na Stadio Artemio Franchi čekalo velmi dlouho. Mírnou převahu se týmu z Toskánska proměnit ve výraznější šanci v první půli nedařilo. Ve 41. minutě naopak domácí příznivce pořádně vyděsil Lorenco Šimič, jeho gólová trefa z vůbec první přesné střely Izraelců ovšem vzhledem k ofsajdovému postavení Sufa Podgoreanua platit nemohla.

Po změně stran dokázali řádně zahrozit také Jihoevropané, na zadní tyči hlavičkoval po rohovém kopu o kousek mimo Nicolas Gonzalez. Krátce před dovršením první hodiny zápasu pálil o poznání lépe Barák, prudkou hlavičkou o zem překonal na bližší tyči Sharifa Kaiufa a výrazně zvýšil postupové šance svého týmu. 20 minut před koncem se před brankou týmu z Haify dostal k perspektivní dorážce Riccardo Sottil, do své střely ovšem vložil přílišné množství energie a branku přestřelil. Hosté se ofenzivně probudili až v 88. minutě, kdy Khalaili dostal ve vápně domácího týmu balon na zlatém podnose od Shona Goldberga a neměl problém s uklizením míče do pravého dolního rohu. Na obrat dvojzápasu však již bylo příliš pozdě.

Finalista posledního ročníku tak svůj postup do čtvrtfinále stvrdil domácí remízou. Los další fáze soutěže je na programu 15. března.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - RU Saint-Gilloise 0:1

14.03.2024 18:45

Góly: 68. Mathias Rasmussen

První zápas: 3:0, postupuje Fenerbahçe SK

Fenerbahçe v odvetném duelu osmifinále Evropské ligy prohrálo proti Royale Union SG na vlastní půdě 0:1, díky náskoku z prvního klání však postoupilo. Domácí fanoušky sice ze sedadel zvedl skórující Bright Osayi-Samuel, kvůli ofsajdu ale jeho branka neplatila. Jedinou regulérní trefu tak zaznamenal až po změně stran v dresu belgického mistra Mathias Rasmussen.

Turecký gigant si zajistil v prvním duelu v Belgii královský náskok do odvety, když porazil Royale Union 3:0. Tentokrát se navíc Fenerbahçe představilo před vlastními fanoušky, kde v letošní sezoně prohrálo z 22 zápasů pouze jednou. Na náladě mu určitě přidávala i ligová výhra o víkendu, zatímco Saint-Gilloise ve své soutěži pouze remizovalo s Gentem 1:1.

S třígólovým náskokem v zádech se celek z Istanbulu nikam nehnal a s míčem na kopačkách čekal na chyby soupeře. Jedna taková přišla v 18. minutě, jenomže gólovou radost Osayi-Samuela překazil zdvižený praporek pomezního. Fotbalisté Royale Union si sice vytvářeli více nebezpečných příležitostí ani tu největší však neproměnil Gustaf Nilsson, jehož střela z vápna těsně minula horní tyč. V samotném závěru první půle se po pádu v pokutovém území Loïc Lapoussin dožadoval penalty, ale po krátké konzultaci byl hlavní rozhodčí proti.

Belgický celek v aktivitě nepolevoval ani po změně stran. Většina útoků ztroskotala na chybějící kreativitě ve finální fázi nebo obětavých zákrocích defenzivy Fenerbahçe. V 68. minutě byli hráči Saint-Gilloise konečně odměněni. Rasmussen se po centru Lapoussina vyhoupl nejvýše a hlavou zamířil přesně do horního rohu branky. Centry Les Unionistes vycházely a v 76. minutě musel na brankové čáře zastoupit gólmana proti hlavičce Caspera Terha jeden z bránících hráčů.

Fenerbahçe tak sice doma zaváhalo, i přesto mu to však stačilo na postup do čtvrtfinále. Nyní se může těšit na páteční los, ve kterém se dozví svého soupeře.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Servette Ženeva 1:0p

14.03.2024 18:45

Góly: -

První zápas: 0:0, postupuje Viktoria Plzeň

Plzeň uspěla v osmifinálové odvetě Konferenční ligy, když na domácí půdě porazila Servette 1:0 po penaltách. Švýcarský celek se plzeňské půdy nezalekl a Západočechy musel hned dvěma skvělými zákroky podržet Martin Jedlička. Branky se diváci v Doosan Areně nedočkali ani v prodloužení, a tak přišel na řadu závěrečný rozstřel. V něm byli přece jen šťastnější viktoriáni, jimž zajistil postup do čtvrtfinále hned dvěma chycenými penaltami hrdina v bráně Jedlička.

Švýcaři zaujímali ve své lize druhé místo, kdyby se však počítaly pouze výsledky posledních 20 kol, soutěži by jasně vévodili. V úvodním osmifinálovém střetnutí ale Les Grenats nenašli recept na obranu Plzně a po bezbrankové remíze byli blíže k postupu Západočeši, kteří byli povzbuzeni víkendovou demolicí Sparty (4:0). Miroslav Koubek navíc v odvetě mohl počítat s rozjetým Pavlem Šulcem, jenž v Ženevě nehrál kvůli trestu za žluté karty.

Ačkoliv více aktivity směrem vpřed vyvíjel v úvodních minutách hostující celek, slavili jako první domácí. Po volném přímém kopu Lukáše Kalvacha hlavičkoval přesně Robin Hranáč, čárový sudí nicméně odhalil jeho těsné postavení mimo hru. Následně pokračovali v zajímavých výpadech především svěřenci Reného Weilera, zvláště nepříjemným byl pro domácí beky 33letý Bosňan se zkušenostmi z LaLigy Miroslav Stevanovič. Ve 34. minutě došla nebezpečná situace až k poslední instanci, výtečný Jedlička musel skvělým zákrokem odmítnout jedovatý pokus Timothého Cognata.

Druhý poločas začal o poznání divočeji, po sérii neúspěšných náběhů na obou stranách se na hraně plzeňského vápna zjevil nebráněný Stevanovič, Jedlička však brilantním skokem jeho ránu zneutralizoval. Devět minut po změně stran mohl skóre zápasu ze střední vzdálenosti otevřít Ibrahim Traoré, odražený míč, který doputoval přímo na jeho kopačku, ovšem poslal výrazně vedle. V samotném závěru základní hrací doby hlavičkoval ze středu vápna Alexis Antunes, Jedlička ale perfektně vytrčenými prsty vyrazil balon a zařídil prodloužení.

V něm se plzeňský klub konečně jevil lepším týmem, již po sedmi odehraných minutách se do lákavé pozice dostal Matěj Vydra, jeho projektil však branku soupeře velmi výrazně přeletěl. Vyrovnané skóre nerozčísl ani ve 111. minutě k brance soupeře letící Jhon Mosquera, svým skluzem totiž balon nezasáhl. Rozhodnout tak musely až pokutové kopy. V nich si Jedlička připsal dva úspěšné zákroky a poté, co Keigo Cunemoto neskóroval už do třetice, mohli viktoriáni zahájit postupové oslavy.

Plzeň tak na poslední chvíli proklouzla v Konferenční lize do vytouženého čtvrtfinále. Jeho rozlosování je na programu 15. března.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele