Konferenční liga - preview 2. kola skupinové fáze

15.09.2022, 09:13, aktualizováno 15.09.2022, 09:13
Previews
Konferenční liga (© AFP)
Slavia bude ve druhém kole Konferenční ligy plnit roli favorita proti kosovskému Ballkani. Slovácko tentokrát čeká výlet do Německa, představí se na půdě 1. FC Köln. Slovan Bratislava vyběhne na půdě arménského Pjuniku. Stoprocentní bilanci chtějí udržet West Ham, Villarreal, Alkmaar nebo Başakşehir, jenž hostí Fiorentinu...
Skupina A
Rīgas Futbola skola - Heart of Midlothian  (čtvrtek 21:00)
Jestli se někdo v minulém kole Konferenční ligy postaral asi o to největší překvapení, pak se musí jednoznačně ukázat na lotyšský výběr. RFS se ve Florencii zasadilo dokonce spíše o hotovou senzaci, poněvadž účastníka italské Serie A obralo na jeho půdě o dva body. Takže nyní nemá jediný důvod nevěřit si ani na Heart of Midlothian, který naopak na úvod zklamal.

Lotyšský klubový fotbal má poprvé od roku 2009 účastníka v hlavní fázi evropských pohárů. A jestliže tehdy Ventspils též šokovalo na úvod Evropské ligy a uhrálo hodně překvapivý bod v Německu na půdě berlínské Herthy, pak mužstvo trenéra Viktorse Morozse zaznamenalo o prakticky třináct let později podobný úspěch. Pořád však chybí pobaltské zemi jiný historický zápis, a to premiérová výhra ve skupinové části, Ventspils totiž dále sebralo už jen další dvě plichty. Klub z Rigy každopádně zjistil a ukázal, že by na takový počin mohl mít dovednosti.

Zato Hearts by na svoje předchozí vystoupení v rámci této soutěže opravdu rádi co nejrychleji zapomněli. Doma museli skousávat čtyřgólovou prohru od ostříleného Basaksehiru, usadili se tedy na samé dno tabulky písmene A. "Náš soupeř má velmi dobře organizovaný tým," uvedl Robbie Neilson, manažer skotského celku. "Využívá několik formací a systémů, je vidět, že u něj probíhá jistá rotace v sestavě. Fyzicky je vyspělý, vepředu dost hrozí útočník Andrej Ilič."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.24 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Istanbul Başakşehir - ACF Fiorentina  (čtvrtek 21:00)
Domácí Başakşehir hostí ve druhém kole základních skupin Konferenční ligy italskou Fiorentinu a v porovnání s ní má výtečnou formu. Italský tým naopak nezvládá vstup do nového ročníku a v médiích už prosakují informace o možné změně hlavního kouče.

To s prací trenéra Emreho Belözoglua může být vedení tureckého celku naopak nadmíru spokojeno. Jeho Başakşehir z posledních deseti utkání v rámci všech soutěží neprohrál ani jednou, jen dvakrát remizoval. I to mu ale stačilo na postup do základních skupin Konferenční ligy. A v domácí Süper Lig je situace ještě růžovější.

Başakşehir vyhrává jeden duel za druhým a v minulém kole zvládl i jeden velký test svých schopností - městské derby s posíleným Beşiktaşem. Jeho střelce udržel na uzdě a sám se díky Bertrandovi Traorému prosadil. Díky dalším třem bodům si jednak zvedl sebevědomí a jednak zůstal v kontaktu s čelem ligy. Na vedoucí Konyaspor sice ztrácí jeden bod, ale oproti němu má jedno utkání k dobru.

Tentokrát trenér Belözoglu upřel všechnu svou pozornost na pohárový výkon. V rozhovoru pro stránky UEFA zmínil: "Máme před sebou ještě velký kus práce, ale je pravda, že poslední dobou se nám daří plnit naše cíle. Jsem moc rád za to, že si hráči umí užít fotbal na hřišti a že zároveň s tím získáváme dobré výsledky. Naším cílem je vyhrát skupinu Konferenční ligy a co bude dál, to uvidíme."

Istanbulský celek zatím vede skupinu, protože hned na úvod nadělil čtyři branky do sítě skotských Hearts. Fialky z Toskánska jsou na tom mnohem hůř. Doposud odehrály devět soutěžních duelů, ale vyhrát se jim povedlo jen ve dvou z nich! V rámci italské Serie A za posledních pět duelů třikrát remizovaly a dvakrát dokonce prohrály.

Naposled se Fiorentině nepovedlo utkání s Bolognou, od které dostala dvě branky a nebyla na ně schopná reagovat. Po dalším neuspokojivém výsledku podpořeném navíc chabou ofenzivou (Fialky daly jen pět branek v šesti kolech) se už v médiích pomalu mluví o krizi. A o tom, že vedení si už není jisté postavou trenéra Italiana. Mladý kouč nutně potřebuje probrat svůj tým. Povede se mu to ale horké istanbulské půdě?
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Muhammed Sengezer - Ali Sahiner, Duarté, Touba, Ali Kaldirim - Deniz Turuc, Biglia, Aleksić - Traoré, Okaka, Serdar Gurler
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Gollini - Venuti, Martinez Quarta, Igor, Biraghi - Barák, Mandragora, Maleh - Ikoné, Cabral, Saponara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.09 - 2.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)11004:03
2.ACF Fiorentina (ITA)10101:11
 Rīgas Futbola skola (LAT)10101:11
4.Heart of Midlothian (SCO)10010:40
Skupina B
FCSB - RSC Anderlecht  (čtvrtek 21:00)
FCSB i Anderlecht v minulosti zanechávaly výraznou stopu na evropské scéně, ovšem v posledních letech se jim vůbec nedaří a spíše upadají do průměru. Zatímco belgický celek přeci jen zažívá lepší časy a postupně se vrací do podvědomí, tak celek z Bukureště dlouhodobě tápe a vůbec postup do základní skupiny Konferenční ligy musí považovat za úspěch. Nyní se oba týmy po dlouhé době spolu střetnou v základní skupině.

Rumunský výběr zuby nehty zvládl všechna tři předkola KL a hlavně v play-off mu po úvodním duelu s norským Vikingem (1:2) už téměř nikdo nevěřil. Nicméně na půdě přemožitele pražské Sparty nakonec zvítězil na umělé trávě 3:1 a těsně tedy postoupil do "elitní" společnosti. Ve skupině B rozhodně není považován za hlavního favorita (tím je anglický West Ham) a spíše by si to měl rozdat o druhou příčku právě se svým nadcházejícím protivníkem.

Svěřenci trenéra Nicolaeho Dicy se letos nebývale trápí na ligové scéně, protože v osmi duelech získali pouhých osm bodů a jsou až na katastrofálním třináctém místě tabulky. Na úvod KL v Londýně podlehli West Hamu 1:3. "Je před námi další náročný zápas proti věhlasnému soupeři a my se konečně pokusíme prodat náš potenciál. V tuto chvíli tápeme, ale pracujeme na tom, abychom se co nejdříve zlepšili," řekl Dica bojovně.

RSC se v belgické lize také nedaří a je deváté s deseti body, o víkendu překvapivě prohrálo s KVC Westerlo 1:2 a FCSB remizovalo s Voluntari 1:1. Oba soupeři se spolu na evropském kolbišti naposledy utkali před necelými třiceti lety, tehdy se ještě v základní skupině Ligy mistrů hned dvakrát rozešli smírně (0:0 a 1:1). Bruselský klub na rozdíl od svého soupeře začal nadějně, jelikož zdolal dánský Silkeborg nejtěsnějším poměrem 1:0.

Výběr vedený koučem Felicem Mazzuem by rád uctil památku klubové legendy Michela Verschuerena, jenž ve středu zesnul v úctyhodných 91 letech. "Je to pro nás obrovská ztráta, byl to skvělý člověk. Na trávníku necháme úplně všechno a chceme získat tři body. Očekávám vyrovnaný zápas, o vítězi mohou rozhodovat maličkosti," řekl Mazzu s úctou. Ten postrádá Angula, Trebela a Ramana, domácí nenasadí Cristeu, Pantirua, Popescua ani Suta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.98 - 3.44 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Silkeborg IF - West Ham United  (čtvrtek 21:00)
V úvodním kole hlavní fáze Konferenční ligy neměl West Ham větší potíže, doma si poradil s FSCB a míní podnikat i nadále kroky k co nejrychlejšímu zisku první příčky, a tedy přímého postupu do play-off. Jeho další zastávkou bude neznámé prostředí v Silkeborgu, který není na evropské scéně žádným ostříleným soupeřem, a do Dánska pocestuje potvrzovat roli favorita.

Asi tou největší překážkou pro Kladiváře může být v JYSK Parku umělý trávník, na nějž není většina hráčů působících na Ostrovech vůbec zvyklá. "Samozřejmě jsem musel o tomto faktu více přemýšlet. Musíme prostě respektovat, že budeme hrát na takovémto povrchu, a vyvodit nějaké závěry a rozhodnutí," nebyl nijak nadšený hostující manažer David Moyes. "Já osobně jsem na něčem podobném hrával zhruba tři roky. Mám tedy dobrou představu, jak se zachovat a vybrat tu správnou filosofii, kterých existuje hodně. Musím však také říct, že v dnešní době skutečně špičkoví hráči na něčem takovém nechtějí být. Naprosto ovšem respektuji, že něco takového musí fungovat pro země ze severu. Sám jsem ze Skotska, takže vím, že umělá hřiště jsou důležitá. Myslím si však, že ve vrcholovém fotbale je přirozenější přírodní tráva," dodal.

Kvůli smrti anglické královny Alžběty II. bylo o víkendu odloženo celé kolo Premier League, londýnský výběr by tak měl být po fyzické stránce připravený dobře, poněvadž svůj poslední mač absolvoval právě před týdnem proti rumunskému protivníkovi. Svěřencům trenéra Kenta Nielsena mimochodem vyšla generálka na souboj s West Hamem povedeně, od srpna se jim konečně povedlo zvítězit a přetlačili doma Aarhus. "V Dánsku v podstatě vyznávají podobný fotbal jako v Nizozemsku," pokračoval Moyes. "Všechny týmy se tam snaží působit správně po technické stránce. Moc dobře si uvědomujeme, co nás čeká. Narážíme na jiné styly, avšak právě kvůli těmhle konfrontacím na jiných místech chcete v pohárové Evropě být," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.97 - 4.23 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)11003:13
2.RSC Anderlecht (BEL)11001:03
3.Silkeborg IF (DEN)10010:10
4.FCSB (ROU)10011:30
Skupina C
Lech Poznań - Austria Vídeň  (čtvrtek 21:00)
Ve druhém kole základní skupiny Evropské konferenční ligy se utká Lech Poznaň s vídeňskou Austrií. Oba kluby budou chtít poprvé naplno bodovat, dá se očekávat vyrovnané utkání, které nemá výrazného favorita.

Polský Lech minulý týden cestoval do Španělska, kde se střetl se silným Villarrealem. Po vyrovnaném průběhu však prohrál 3:4, když vítěznou branku vstřelil až v 89. minutě Coquelin, a vyšel bodově naprázdno, nicméně ukázal, že se s ním v boji o postupová místa musí počítat.

"Mnoho lidí nám gratulovalo k zápasu s Villarrealem. Já sám jsem byl také spokojený s tím, jak jsme hráli. Zápas jsme však prohráli. Pokud chceme v těchto soutěžích něčeho dosáhnout, musíme začít vyhrávat," řekl na tiskové konferenci nizozemský trenér Lechu John van den Brom. Ten také upozornil na to, že zápas s Austrií bude velmi náročný, protože vídeňský celek hraje ofenzivní fotbal a vyzdvihl zejména krajní obránce soupeře.

Rakušané to nemají do Poznaně příliš daleko a rádi by potvrdili svoji zlepšující se formu. V posledních pěti utkáních neprohráli, třikrát dokonce udrželi čisté konto. V prvním kole se utkali s izraelským Hapoelem Beer-Sheva, byli aktivnější a svého soupeře jasně přestříleli. Branku nicméně vstřelit nedokázali a museli se smířit s jedním bodem za bezbrankovou remízu.

Oba kluby se vzájemně střetly v roce 2008 v prvním kole poslední sezóny Poháru UEFA. První zápas v Rakousku skončil výhrou domácích 2:1, Lech však v odvetě vyhrál stejným rozdílem, a tak se prodlužovalo. V prodloužení, ve kterém se mimo jiné trefil také, v té době ještě neznámý, útočník Robert Lewandowski, byl úspěšnější polský celek a po výhře 4:2 postoupil do dalšího kola.

Domácímu trenérovi bude chybět Salamon a Marchwinski, dlouhodobě zraněný je také bývalý hráč plzeňské Viktorie Adriel Ba Loua. Absence jsou k nalezení i v hostujícím táboře, nenastoupí Baltaxa, Handl, Raguz ani Wustinger.
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Rebocho, Milič, Dagerstal, Pereira - Murawski, Karlstrom - Skoras, Kvekveskiri, Amaral - Ishak
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Fruchtl - Ranftl, Lucas Galvao, Holland, Muhl, Martins - Braunoder, Fischer - Jukić, Fitz, Gruber
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.76 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hapoel Beer-Sheva - Villarreal CF  (čtvrtek 21:00)
Izraelský Hapoel má před sebou náročný duel proti favorizovanému Villarrealu, který by potřeboval zvládnout. Španělé však patří k tomu nejlepšímu, co Evropská konferenční liga nabízí a pokud se o některém z celků vážně hovoří jako o adeptovi na celkové vítězství, pak je to právě Žlutá ponorka.

Aby také ne, když Villarreal předloni opanoval Evropskou ligu. Trenér Unai Emery je navíc považován za specialistu na podobné soutěže a Evropská konferenční liga se zdá být mu šitá na míru. Žlutá ponorka však bude muset nejdřív potvrdit ambice na hřišti a v tomto směru to v Izraeli nebude žádná selanka.

Hosté museli o víkendu spolknout hořkou pilulku v podobě porážky na půdě Betisu 0:1 a vůbec poprvé ve španělské nejvyšší soutěži prohráli. Katastrofa to samozřejmě není a už ve čtvrtek se může Villarreal vrátit na vítěznou vlnu. "Hrát v Evropě je vždycky těžké, což jsme viděli proti Lechu Poznaň. Nyní, když hrajeme venku, je to ještě těžší, zvláště pak s jejich fanoušky, kteří je tlačí kupředu. A právě takto obtížný zápas očekávám. Našim cílem je zvítězit, abychom se přiblížili prvnímu místu ve skupině," nechal se slyšet na stránkách klubu Unai Emery.

Slibnou remízou ve Vídni začala EKL izraelská Beer-Sheva. Proti Austrii se jí sice nepodařilo skórovat, ale protože udržela čisté konto, přivezla si domů bod. Ten se navíc podařilo potvrdit i výhrou na půdě Hapoelu Tel-Aviv v rámci domácí soutěže, a tak je nálada před Villarrealem více než optimistická.

Domácí se s Villarrealem nikdy nepotkali a ve čtvrtek tedy půjde o premiéru. Favorit je však jasný. Žlutá ponorka by si měla poradit, otázkou však je, s jakou sestavou na trávníku Turner Stadium vyběhne. Trenér Unai Emery hodlá znovu točit sestavou a šetřit tak síly na blížící se utkání LaLigy proti Seville.

Beer-Sheva žádné absence nehlásí, což je pro duel s Villarrealem vynikající zpráva. Ani hosté na tom nejsou zle. Alberto Moreno stále laboruje se zraněným kolenem, mimo hru je Foyth a po zranění teprve začíná trénovat Danjuma, jinak má kouč Emery kompletní kádr.
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Glazer - Dadaya, Abu Abaid, Vitor, Tibi - Elias, Bareiro, Micha - Suleymanov, Hemed, Hatuel
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Jorgensen - De la Fuente, Mandi, Cuenca, Mojica - Chukwueze, Coquelin, Morlanes, Trigueros - Morales, Baena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.69 - 3.95 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)11004:33
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)10100:01
 Austria Vídeň (AUT)10100:01
4.Lech Poznań (POL)10013:40
Skupina D
FK Partizan - OGC Nice  (čtvrtek 21:00)
Když zkraje měsíce Nice v derby nestačilo v rámci Ligue 1 na Monaco, zdálo se, že mu ještě zkrátka nějaký čas potrvá, než se dostane do optimální pohody. A i když je asi stále vzdálené od těch úplných herních ideálů, poslední dva výsledky byly pozitivního charakteru. A navázat na ně v Konferenční lize na půdě Partizanu je pro něj rozhodně onou jednoznačnou prioritou.

Minulý čtvrtek klub od Azurového pobřeží uhrál bod s Kolínem nad Rýnem. A remíza se ve finále nemusí jevit jako nějaká ztráta, byť svěřenci trenéra Luciena Favreho nebyli daleko od vítězství. Minulá plichta srbského výběru na hřišti Slovácka každopádně trochu naznačila, že skupina D může být nesmírně vyrovnaná. Takže hodnotit start do této soutěže u jednoho ze spolufavoritů na postup do play-off můžeme neutrálně. Nice určitě nezklamalo, ani nemůže juchat a vesele skákat radostí. "Před týdnem pro mě bylo velmi důležité sledovat, že si umíme s pravidelností tvořit šance," těšilo hostujícího kouče. "Teď se pokusíme o další bodový zisk."

Očekávaně se do Bělehradu nevydali dva členové francouzského celku. Jednak Arjan Peco, tedy Favreho pomocník z realizačního týmu, který měl před posledním ligovým utkáním na Korsice proti Ajacciu doazit na hotel pozdě v noci a chovat se pak na recepci hotelu krajně nevhodně, a také Andy Delort, jehož aktuálně trápí poraněný stehenní sval. Tyhle absence jsou na straně OGC toho nejčerstvějšího charakteru. "Nechci se zatím vyjadřovat k Pecově situaci," odmítl sdělit podrobnější informace. "U Delorta nemělo smysl riskovat. Doposud odehrál všechny zápasy v sezóně, pociťuje bolesti. Uvidíme, jestli nezměníme systém hry."

Takové zprávy jsou samozřejmě pozitivní pro partu kouče Gordana Petriče. Právě alžírský reprezentant znamenal proti Kolínu nad Rýnem jedno z největších nebezpečí pro soupeřovu obranu, hlavně jeho dvorní kolega Gaëtan Laborde přijde v útoku o velkou podporu. Domácí aktuálně působí především v ofenzivě moc dobrým dojmem. Od té doby, co na konci srpna remizovali v derby s Crvenou Zvezdou, nastříleli, i v součtu onoho klání na Moravě, celkem čtrnáct branek. Naposledy se před nimi pod tíhou šesti gólů musela sklánět Mladost Lučani.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.59 - 3.28 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - 1. FC Slovácko  (čtvrtek 21:00)
Slovácko se ve čtvrtečním utkání 2. kola skupiny Evropské konferenční ligy v Kolíně nad Rýnem pokusí ukončit sérii pěti soutěžních zápasů bez výhry. Zároveň bude usilovat o první vítězství v hlavní fázi soutěže po úvodní remíze 3:3 s Partizanem z minulého týdne. Také německý celek uhrál v Nice nerozhodný výsledek - 1:1. Utkání má výkop ve 21:00.

Tým z Uherského Hradiště třikrát po sobě remizoval, přestože pokaždé vedl. Proti Partizanu si vypracoval dvougólový náskok a hrál dlouhou přesilovku, hosté přesto obrátili skóre. Úřadující vítěz domácího poháru nakonec zachránil alespoň bod v 83. minutě zásluhou Libora Kozáka. V neděli zase v lize sahal po vítězství v Mladé Boleslavi, která však ve třetí minutě nastavení vyrovnala na konečných 1:1.

"Teď byly zápasy náročné nejen na moji psychiku, ale i hráčů. S Partizanem hrajeme proti deseti a dostaneme tři góly, i když pak vyrovnáme. V Boleslavi zase dostanete gól v posledních vteřinách. Z tohoto pohledu je to mrzuté," řekl trenér Slovácka Martin Svědík na tiskové konferenci po utkání v Mladé Boleslavi.

Nedávné výsledky podle něj musí mužstvo hodit za hlavu. "K fotbalu patří špatné výsledky, porážky. Ne vždycky jste na vítězné vlně. Nezbývá nám nic jiného, než to hodit za hlavu, poučit se z chyb a jet dál, protože program je náročný a zápasy jdou rychle po sobě," uvedl osmačtyřicetiletý kouč.

"Musíme se nachystat na Kolín a mít čistou hlavu, ne se v něčem hrabat a pitvat to moc detailně. Něco si ukážeme, řekneme. Mančaft je zkušený dost na to, aby si takové zápasy pohlídal a zároveň, aby se z toho dostal. Ničím jiným než prací se z toho nedostaneme," konstatoval Svědík.

Zatímco jeho svěřenci hrají pohárovou skupinu poprvé v klubové historii, Kolín nad Rýnem se do hlavní fáze pohárů probojoval poprvé od sezony 2017/18, kdy se představil v Evropské lize. V ročníku 1967/68 se ve Veletržním poháru utkal se Slavií (2:0 doma a 2:2 venku) a v sezoně 1985/86 v Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) s Bohemians 1905 (4:0 doma a 4:2 venku).

Na Slovácko se mužstvo kouče Steffena Baumgarta nenaladilo ideálně, v neděli doma podlehlo Unionu Berlín 0:1, v bundesligové sezoně poprvé prohrálo a je šesté.

Českým týmům se na hřištích německých soupeřů v pohárech dlouhodobě nedaří. Od triumfu Teplic 2:1 v Kaiserslauternu v září 2003 v Poháru UEFA tam nezvítězily v 11 zápasech.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Duda, Kilian, Hübers, Schindler - Hector, Schirí - Thielmann, Ljubicic, Kainz - Tigges.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Petržela, Daníček, Havlík, Holzer - Kozák, Mihálik.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.61 - 7.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)10103:31
 1. FC Slovácko (CZE)10103:31
3.1. FC Köln (GER)10101:11
 OGC Nice (FRA)10101:11
Skupina E
Apollon Limassol - SK Dnipro-1  (čtvrtek 18:45)
Ve druhém kole Evropské konferenční ligy se střetne Apollon Limassol s ukrajinským celkem SK Dnipro-1. Ani jeden z týmů se neradoval z výhry v úvodním kole, ba ani ze vstřelené branky.

Kyperská ligová soutěž se rozběhla až na konci srpna, a tak jsou zatím odehrány pouze tři kola, Apollonu se po výhře v Superpoháru na domácí scéně daří, neztratil ani bod a nachází se na druhé příčce. V prvním kole Konferenční ligy letěl do lichtenštejnského Vaduzu, odkud se vracel s bodem, který získal po bezbrankové remíze.

Ukrajinský klub Dnipro-1 je na ligové úrovni zatím stoprocentní, ze tří odehraných kol má 9 bodů a skóre 8:0. Úplně jiná pohádka to však je v evropských pohárech. Po dvou prohrách ve čtvrtém předkole Evropské ligy s kyperskou Larnakou se přesunul do Konferenční ligy. Ani do ní nevstoupil nejlépe, proti favorizovanému AZ Alkmaar sice odehrál povedené utkání, ale prohrál 0:1.

Ani jeden z týmů není výrazně zasažen absencemi, nejistý je pouze start domácího zkušeného útočníka Daba.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.08 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - FC Vaduz  (čtvrtek 18:45)
Alkmaar si v novém ročníku zatím vede poměrně slušně, neboť po postupu do hlavní fáze Konferenční ligy zvládl také úvodní duel a na ligové scéně v dosavadních šesti utkáních ještě ani jednou neprohrál. Nyní v domácím prostředí přivítá lichtenštejnského konkurenta FC Vaduz a bude považován za jasného favorita. Hosté v prvním vystoupení úplně nezklamali, ale k postupu do jarní části se určitě potřebují zlepšit.

Domácí celek se v tabulce Eredivisie nachází na velmi solidním čtvrtém místě se čtrnácti body za čtyři výhry a dva nerozhodné výsledky, za vedoucím Ajaxem zaostává o body čtyři a na druhý Feyenoord má manko pouhých dvou bodů. Teprve svou druhou ztrátu zaznamenal právě v generálce na tento čtvrteční zápas s Twente, se kterým před vlastními fanoušky remizoval po výsledku 1:1.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se nejprve představili v Košicích a v azylu hrající ukrajinský celek SK Dnipro-1 přehráli nejtěsnějším poměrem 1:0. "Tříbodový začátek jsme potřebovali a nyní si více věříme, na druhou stranu však nesmíme usnout na vavřínech. Každý zápas v základní skupině bude velmi náročný a my nesmíme podceňovat vůbec nikoho. Proti Vaduzu bychom měli vyhrát, ale vždy se začíná za stavu 0:0," krotí přílišný optimismus devětačtyřicetiletý londýnský rodák Jansen.

Hosté opět působí ve druhé švýcarské lize a vůbec se jim nedaří, protože v osmi utkáních získali pouhé čtyři body a k tomu ani jednou nevyhráli, proto se nacházejí až na předposledním devátém místě. V generálce na toto střetnutí remizovali s Xamaxem (1:1). V základní skupině E nejprve přivítali kyperský Apollon Limassol a rozešli se s ním smírně bez branek. AZ postrádá Karlssona, řeckého kanonýra Pavlidise a možná i Martinse Indiho, Vaduz pravděpodobně nenasadí Rahimiho s Wieserem.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Kerkez, Dekker, Beukema - Reijnders, Clasie, De Wit - Evjen, Odgaard, Van Brederode
FC Vaduz - pravděpodobná sestava:
Buchel - Gasser, Isik, Xhemajli - Goelzer, Gajič, Dobras, Ulrich - Hasler, Sutter, Cicek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.12 - 16.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)11001:03
2.Apollon Limassol (CYP)10100:01
 FC Vaduz (LIE)10100:01
4.SK Dnipro-1 (UKR)10010:10
Skupina F
Djurgårdens IF - Molde FK  (čtvrtek 18:45)
Ve druhém kole základní skupiny Evropské konferenční ligy se chystá skandinávské derby, Djurgårdens přivítá Molde. Oba týmy ve svém prvním utkání získaly bod za bezbrankovou remízu, dočkáme se v tomto utkání prvního gólu ve skupině F?

Stockholmský Djurgårdens zažívá povedené období, když z předchozích 19 soutěžních zápasů prohrál jediný a klubová forma se odráží také postavením v domácí soutěži. Švédská Allsvenskan se hraje systémem jaro-podzim, a tak se již odehrálo 22 utkání, Djurgårdens je se ztrátou jediného bodu na první Häcken druhý.

K průběžnému druhému místu klubu pomohl také výsledek z posledního kola, ve kterém udržel čisté konto na půdě třetího Hammarby, před kterým má čtyřbodový náskok. V Konferenční lize se minulý čtvrtek střetl v irském Dublinu se Shamrockem Rovers, diváci se však branky nedostali, a kluby si tak do tabulky připsaly po bodu.

Podobně je na tom také Molde. S desetibodovým náskokem na druhý Lilleström vévodí norské Eliteserien, ve které drží sérií devíti výher v řadě, a v pohárové Evropě na sebe upozornilo dobrým výkonem proti belgickému Gentu. Své příležitosti však hráči norského klubu nedokázali využít, a tak se museli spokojit s bodem za bezbrankovou remízu.

Domácímu trenérovi bude scházet Albion Ademi a Elliot Kack. Hosté naopak nebudou moct využít služeb norských záložníků Ullanda-Andersena, Haraldseida a Ellingsena, mimo hru je také stoper Sheriff Sinyan, který byl v minulosti spojován s přestupem do pražské Slavie.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.38 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
KAA Gent - Shamrock Rovers  (čtvrtek 18:45)
Základní skupina F v úvodním kole nenabídla ani jeden gól, takže všechny čtyři celky v ní účastněné jsou v Konferenční lize stále na stejné startovní pozici. Gent každopádně jakožto onen největší favorit tohoto uskupení nyní bezpochyby hodlá konečně zaznamenat vítězství, protože do cesty se mu postaví nezkušený a evropskými poháry málo políbený Shamrock.

Irský celek každopádně před týdnem ukázal, že by nemusel býti jenom slabým komparsem, a jak se říká, s jídlem roste chuť. Po klání s Djurgardens by Stephen Bradley, kouč Rovers, rád pokračoval v nastoleném trendu sbírání bodů. "Naposledy jsme ve skupinové fázi byli v roce 2011 a nechceme, aby v budoucnu tohle čekání trvalo tak dlouho," povídal. "Hodláme působit v takové soutěži pravidelně. Musíme i nadále budovat, dělat klub silnějším. A všichni zde na tomhle cíli usilovně pracujeme, ať už celé vedení, hráči, ostatní zaměstnanci nebo fanoušci."

Gent sice v Belgii nepatří mezi úplně ty nejlepší, dlouhodobě si ovšem pěstuje svůj balanc a stabilitu. Mužstvo již rok a tři čtvrtě udržuje v dobře zajetých kolejích Hein Vanhaezebrouck, pro domácího trenéra je samozřejmě jedinou ambicí postup do play-off, v tom nejideálnějším případě z první příčky. "Náš soupeř působil v posledních letech na evropské scéně moc dobře. Na první pohled je zřejmé, že hraje na vysoké úrovni," chválil na dálku svého soka Bradley.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 5.45 - 12.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)10100:01
 Molde FK (NOR)10100:01
 Shamrock Rovers (IRL)10100:01
 Djurgårdens IF (SWE)10100:01
Skupina G
Slavia Praha - KF Ballkani  (čtvrtek 18:45)
Slávisté ve čtvrtek nastoupí doma proti kosovskému Ballkani k druhému z šesti zápasů skupiny Evropské konferenční ligy. Pražané jsou proti nováčkovi hlavní fáze pohárů obrovským favoritem a po úvodní remíze v Sivasu neberou nic jiného než tři body a premiérové vítězství do tabulky. Český a kosovský klub se v soutěžích UEFA utkají poprvé.

Slavia před týdnem na úvod skupiny v tureckém Sivasu neudržela vedení a po nepřesvědčivém výkonu remizovala 1:1. Stejný výsledek uhrál Ballkani doma proti Kluži. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

"Určitě budeme chtít odčinit Turecko a navázat na úspěšné domácí zápasy. Musíme do utkání dobře vstoupit, dostat se do tlaku a předvést před našimi fanoušky kvalitní výkon," uvedl pro klubovou televizi slávistický ofenzivní univerzál Ondřej Lingr.

Zatímco Pražané hrají skupinu pohárů pošesté za sebou a na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došli až do čtvrtfinále, Ballkani je na evropské scéně nováčkem. Šampion své země se premiérově představil v kvalifikaci a hned jako první kosovský klub došel až do skupiny. Ballkani nejprve v 1. předkole Ligy mistrů vypadl s Žalgirisem Vilnius a poté v Konferenční lize postupně vyřadil La Fioritu, KÍ Klaksvík a Škupi.

"Je to pro nás důležité utkání, nesmíme nic podcenit. Ten klub nemá jméno, ale na to se nehraje. Hraje se na výkonnost. Některé kluby mají velké jméno a tu výkonnost pak nemají. U tohohle klubu je to naopak. Výkonnost má fakt dobrou, což bylo vidět v kvalifikaci i v utkání s Kluží. Může to být zajímavý zápas, po remíze v Sivasu je strašně důležité, abychom to zvládli," prohlásil trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Většinu kádru Ballkani tvoří kosovští hráči. "Je to zajímavý tým. Viděli jsme tři jeho zápasy. Jsou hodně kombinačně zdatní, byli jsme úrovní klubu překvapeni. Ne náhodou postoupili přes kvalifikaci," řekl Trpišovský.

"Vzadu jsou zkušenější, do ofenzivy mají mladší hráče. Snaží se hrát kombinačně. Milují míč, i v těch nejtěžších pozicích se snaží udržet na balonu. Proti Kluži dominovali v držení míče a i když neměli tolik šancí, byli v zápase jednoznačně lepší," doplnil kouč.

Úřadující český vicemistr bude spoléhat na domácí prostředí, kde poslední dobou podává lepší výkony než venku. V Edenu vyhrál všech sedm soutěžních zápasů v sezoně a v posledních třech ligových zápasech tam vstřelil 19 branek. O víkendu červenobílí rozdrtili doma České Budějovice 6:1 a před nedělním šlágrem v Plzni o skóre vedou tabulku. "Doma se nám daří, je tady skvělá kulisa. Věřím, že na to ve čtvrtek navážeme a předvedeme podobné výkony jako v posledních domácích zápasech," přál si Trpišovský.

Bookmakeři vypsali na vítězství Ballkani v Edenu kurz téměř 30:1, trenér kosovského šampiona Ilir Daja přesto věří v překvapení. "Fotbal Slavie je na vynikající úrovni. Je favoritem, má zkušenosti s evropskými poháry. Budeme se chtít předvést v dobrém světle. Věřím, že uvidíme hezké utkání," uvedl pětapadesátiletý albánský kouč na tiskové konferenci.

Slávisté se budou muset obejít bez kapitána Tomáše Holeše, který kvůli zranění vypadl ze hry asi na tři týdny. Zápas má výkop ve čtvrtek v 18:45 a během odpoledne zbývalo posledních 150 lístků. Stadion v Edenu bude v příštím roce na jaře hostit i finále soutěže.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Provod - Usor, Lingr, Olayinka - Tecl.
KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Frasheri - Thaci, Dellova, Jashanica, Thaqi - Korenica, Zyba, Emerllahu - Gripshi, Rrahmani, Krasniqi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CFR Cluj - Sivasspor  (čtvrtek 18:45)
Ve čtvrtém největším rumunském městě Kluži se ve čtvrtek rozehraje druhé kolo základní skupin letošního ročníku Evropské konferenční ligy, kam přijíždí turecký Sivasspor.

Po minulém týdnu jsou všechny čtyři celky ve skupině srovnané hezky s jedním bodem na kontě a totožným skóre 1:1. Kluž až na poslední chvíli zachránila bod na hřišti kosovského Ballkani, Sivasspor doma uhrál remízu s pražskou Slavií.

Kluži se vstup do domácí soutěže moc nepovedl, z úvodních osmi zápasů hned třikrát prohrála a v současné chvíli se nachází na páté příčce, ale má dvě utkání k dobru. Rovněž vstup do Evropské konferenční ligy moc nezvládla. Utkání na hřišti kosovského nováčka Ballkani zachraňovali hráči Kluže až v poslední minutě, kdy jim alespoň bod vystřelil Yuri Matias. Co může ale domácího kouče Dana Petrescua těšit, je to, že na čtvrteční utkání se jeho celek naladil pohodovou ligovou výhrou 2:0 nad celkem Universitatea Craiova.

Naproti tomu Sivassporu se v této sezóně vůbec nedaří. Má odehráno již 10 soutěžních zápasů a stále nenašel recept na vítězství. Nepočítáme-li letní přípravné zápasy, poslední, ale o to sladší, výhru si připsal klub z města Sivassu na konci května, kdy ve finále Tureckého poháru zdolal Kayserispor 3:2 po prodloužení.

Minulý týden proti Slavii také tahal za kratší konec, ale nakonec i s velkou dávkou štěstí ukopal remízu 1:1. Do Rumunska ale Sivasspor přijel tuto nelichotivou sérii změnit, což také na tiskové konferenci potvrdil tréner hostů Riza Calimbay: "Pevně věříme, že ze skupiny postoupíme. Nejtěžší zápas se Slavií Praha už máme za sebou a odehráli jsme ho velmi dobře. Teď myslíme jen na zápas s Kluží, naším cílem je tu předvést dobrý výkon a vrátit se domů s vítězstvím."

Domácí se v zápase budou muset obejít bez útočníka Gabriela Debeljuha, který laboruje s poraněným kolenem. Tureckému celku bude chybět mladý záložník Keita, který v zápase se Slavií obdržel červenou kartu.

Historicky první vzájemné utkání těchto dvou soupeřů má výkop v 18:45 a řídit ho bude nizozemský hlavní rozhodčí Allard Lindhout.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.12 - 4.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)10101:11
 CFR Cluj (ROU)10101:11
 Sivasspor (TUR)10101:11
 KF Ballkani (KOS)10101:11
Skupina H
Žalgiris Vilnius - FC Basilej  (čtvrtek 18:45)
Debut prvnímu litevskému celku v základních skupinách evropských pohárů nevyšlel vůbec, vůbec zle. Žalgiris jasně ukázal, že bude chtít jakožto nováček trápit kohokoli, kdo se mu do cesty postaví, například i bratislavský Slovan, na jehož půdě naposledy remizoval, a nyní se vynasnaží urvat před vlastními fanoušky také další cenný rezultát proti velezkušené Basileji.

Svěřenci Alexandera Freie minulý čtvrtek zvítězili nad Pjunikem, je však pravda, že zásadně po herní stránce nepřesvědčili, a na zisk tří bodů se nad outsiderem docela nečekaně nadřeli. Tak jako tak budou ve Vilniusu plnit roli favorita, jakkoli jejich poslední vystoupení rozhodně nemuselo vypadat nejvábněji. Efektivní každopádně Basilej byla, a dostala se tak do samého čela tabulky uskupení písmena H. Jedině vítězství jí přitom jistě zaručí udržení první pozice.

Hostující stratég si hodně postěžoval před utkáním na podmínky litevského stadionu. Hlavně se mu nijak nelíbilo, že se bude muset hrát na umělé trávě. "Čeká nás úplně jiný fotbal. Nemá s tím na přírodní trávě nic společného. Mluvím tedy v souvislosti toho profesionálního a ne amatérského. Jedná se o zcela jiný sport," vyjádřil se Frei jaksi pohrdavě směrem k Žalgirisu.

Domácí kouč Vladimir Čeburin soupeři vzkázal, že by se na něco takového vymlouvat neměl. "Profesionálové jsou profesionálové. Podmínky jsou pro všechny stejné," argumentoval. "Na tomhle trávníku se už představily třeba reprezentace Portugalska nebo Itálie," podotýkal. "Co máme, máme. Povrch tu možná není nejkvalitnější, my tu ale hrajeme pořád. A myslím si, že není na téhle úrovni třeba hledat další záminky," dodal domácí záložník Saulius Mikoliunas.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.78 - 3.37 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Pyunik Jerevan - Slovan Bratislava  (čtvrtek 18:45)
ŠK Slovan Bratislava sa v druhom kole skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy UEFA predstaví na pôde Pjuniku Jerevan FC.

Aleksandar Čavrič a Ibrahim Rabiu sú jedinými pamätníkmi poslednej cesty belasých do Jerevanu. Na konci júna 2017 v hlavnom meste Arménska v prvom kvalifikačnom kole Európskej ligy zdolali Pjunik 4:1. Teraz Slovan čaká celkom iný tím. Pjunik si za päť rokov vybudoval lepšie európske renomé: v sezónach 2018/19 i 2019/20 sa dostal do tretieho kola kvalifikácie Európskej ligy, pričom dokázal vyradiť český Jablonec. V prebiehajúcej sezóne prešiel cez rumunský Kluž, vyradil Dudelange a v play-off EL trápil Šeriff Tiraspoľ, ktorému podľahol po penaltách.

"Vtedajší Pjunik sa so súčasným vôbec nedá porovnávať. V roku 2017 sme nemali také silné mužstvo ako dnes, no medzi nami a Pjunikom bol viditeľný kvalitatívny rozdiel. Bez problémov sme postúpili po dvoch vysokých víťazstvách. Myslím si, že Pjunik odvtedy urobil významný progres. Kým pred piatimi rokmi mali veľmi mladý tím, zložený prakticky len z domácich hráčov, teraz majú aj zahraničných futbalistov a sú skúsenejší," uviedol Aleksandar Čavrič.

V H-skupine majú Slovan a Žalgiris po bode. Bazilej zdolal Pjunik 3:1. Arménsky majster reagoval na úvodný gól Bazileja a pomerne dlho držal nerozhodný stav. Švajčiari duel zlomili až po prestávke dvomi gólmi. "Musia niečo vedieť, keď sa dostali až do skupiny. V Bazileji navyše vôbec nehrali zle. Aj pred Žalgirisom si mnohí mysleli, že to bude jasná záležitosť. My sme však pozerali ich videá a vedeli sme, čo vedia. Chceme tam samozrejme vyhrať a urobíme pre to všetko, no bol by veľký omyl myslieť si, že to bude jednoduché," avizuje Čavrič. "Som presvedčený, že ak by sme naposledy so Žalgirisom dali v prvom polčase gól, vyhrali by sme. Verím, že teraz sa nám podarí skórovať, čím by sme mohli zápas viac uchopiť do svojich rúk. Čaká nás dôležitý duel z pohľadu vývoja skupiny. Chceme dohnať body, ktoré sme na úvod nedokázali získať doma."

Jerevan privíta Slovan vo štvrtok o 18:45.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.97 - 3.31 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)11003:13
2.Slovan Bratislava (SVK)10100:01
 Žalgiris Vilnius (LTU)10100:01
4.Pyunik Jerevan (ARM)10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
owner

SKS

Reagovat
Imos

Žalgiris!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele