základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.06.2021 18:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Milan Škriniar slaví vítězný gól (© AFP)

Slovensko skolilo Poláky 2:1, rozhodující branku vstřelil Škriniar

Vítězně začali na šampionátu i svěřenci Štefana Tarkoviče. V petrohradské aréně skolili Polsko 2:1 díky brankám Róberta Maka a Milana Škriniara. Polsko po nemasném a neslaném prvním poločase po změně stran rychle vyrovnalo, ale klíčové vyloučení Krychowiaka mu "zlomilo" vaz.

Pouze jedna střela na branku byla zaregistrována během prvního poločasu a vyprodukovali jí Slováci. V 18. minutě se Róbert Mak zbavil Bereszynského a Jóźwiaka, postoupil do vápna a tečovanou střelou na přední tyči se štěstím otevřel skóre utkání. Balón byl tečován hned dvakrát, druhý kontakt přitom obstaral brankář Szczęsny, jemuž byl připsán vlastní gól. Makovi to radost nezkazilo, tím méně pak Slovensku.

Výběr trenéra Tarkoviče pokračoval v aktivitě a individuálně to zkusil i Haraslín, jenomže na rozdíl od Maka nezakončil. To se povedlo až výtečnému střelci ze střední vzdálenosti Juraji Kuckovi, kterému až strašidelně namazal Jóźwiak. Záložník italské Parmy těsně přestřelil.

Poláci toho předvedli v prvním poločasu velmi málo. Teprve až ve 43. minutě se o slovo přihlásil Robert Lewandowski, zakončil však nepřesně, přestože si balón výborně připravil. Poláci vyloženými šancemi šetřili a Slovensko po zásluze vyhrálo první poločas 1:0.

Trenér Polska Paulo Sousa nemohl být spokojen a o přestávce to muselo být znát, protože do druhého dějství vstoupili Biało-czerwoni o poznání lépe. Výbornou přihrávku Klicha vrátil nezištně Rybus, Karol Linetty z malého vápna netrefil ideálně, ale balón se dokodrcal za brankovou čáru - 1:1. Autor vyrovnávací branky se za chvíli opět připomenul střelou do náruče Dúbravky.

Polsko postupně získávalo převahu, jenomže v 62. minutě přišla obrovská komplikace a zcela zásadní moment zápasu. Krychowiak došlápl na Hromadův nárt a sudí Haţegan bez milosti udělil druhou žlutou kartu, načež logicky následovala červená a vyloučení. Slovensko pak využilo početní převahu za pouhých sedm minut. Tečovaná střela Haraslína sice rozvlnila jen boční síť, ale z následného rohového kopu propálil Szczęsnyho střelou k tyči Milan Škriniar a Slováci zase vedli.

Oslabení Biało-czerwoni se v závěru utkání nadechli k ofenzívě, pokutovým územím Slováků proletěly dva nesmírně nebezpečné centry a po jednom z nich lízl balón hlavou Lewandowski. Vůbec největší šance na vyrovnání přišla v první minutě nastavení. Bednarek se dostal nadvakrát do zakončení a pravou tyč Dúbravkovy branky minul jen o těsný kousek. Poláci se tlačili do koncovky a ve čtvrté minutě zase napřáhl z hranice vápna Karol Swiderski - Dúbravka lapil balón do náruče a pak Slovensko vysvobodil závěrečný hvizd rozhodčího Haţegana. Slovensko vstoupilo do šampionátu ziskem důležitých tří bodů.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (815)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele