základní skupiny - skupina F, 1. kolo
15.06.2021 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Vlastní gól Matse Hummelse (© AFP)

Souboj titánů pro Francii, Německo padlo zásluhou vlastence Hummelse

Úřadující mistři světa z roku 2018 vstoupili do dění evropského šampionátu správnou nohou, v očekávaném šlágru základních skupin skolili Německo nejtěsnějším rozdílem, a to zásluhou vlastní branky Matse Hummelse. Francie celkově působila opravdu kompaktně, udržela čisté konto, a právě perfektně organizovaná defenzivní činnost byla hlavním klíčem k úspěchu.

Německo sice drželo více míč na svých kopačkách, bylo střelecky daleko aktivnější, jenže na dobře organizovaného protivníka nevyzrálo. Pořád tak platí, že jeho poslední výhra nad Les Blues se datuje na rok 2014, kdy na sebe oba celky narazily ve čtvrtfinále turnaje nejlepších mužstev světa. Francie porazila Nationalelf už počtvrté během uplynulých šesti případů.

Rozhodující okamžik zápasu na řadu přišel ve 20. minutě. Pogba načechral centr do vápna, z levé strany se Hernández snažil svou přihrávkou najít sbíhajícího si Mbappého, nakonec ale ani nemusel, poněvadž do vlastní sítě zamířil nešťastně bránící Hummels. Od té doby se pak Němci marně snažili najít adekvátní odpověď. Vyložených šancí si vážně nevytvořili hodně.

Reagovat sice mohli poměrně záhy, konkrétně ve 22. minutě Müller, jenže po jeho hlavičce míč směřoval pouze vedle vzdálenější tyčky, poté se snažil skórovat také Kroos z přímého kopu z velmi dobré pozice, avšak jeho střela trefila ve zdi stojícího Pogbu. Ve 38. minutě byl v rámci první půle nejblíže srovnání stavu Gündogan, avšak trestuhodně pálil pouze mimo.

V 54. minutě se Německo dostalo do další solidní možnosti, a to díky Gnabrymu, ovšem ten svou pravačkou neseřídil svá mířidla nejideálněji. O pár chvil později se znovu ozval rovněž jeho spoluhráč Müller, jeho pokus každopádně zablokoval účelně francouzský stoper Varane a následně gólman Lloris svým vrhem pod nohy Gnabryho zamezil dalšímu počínání soupeře.

V podstatě však byla nebezpečnější ve druhém dějství spíše Francie. A hned dvakrát ji o gól připravil až verdikt VAR. Nejprve v 67. minutě zacílil ukázkově za záda brankáře Neuera rychlonohý Mbappé, v 85. minutě rozvlnil síť po Mbappého přihrávce i Benzema, nicméně pravidlo o ofsajdu bylo v tomto ohledu nekompromisní. I tak se Francouzi radovali z výhry.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (858)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele