základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.06.2021 21:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Španělé ani Švédové gól nedali (© AFP)

Španělsko nepokořilo švédskou defenzívu, v Seville branka nepadla

Marně čekali na gól fanoušci v Seville, kde se proti sobě postavily týmy domácího Španělska a Švédska. Hostitelská země měla více ze hry a v závěru sahala po třech bodech, recept na severskou defenzívu ovšem nakonec nenašla.

Španělsko bylo od samého začátku mnohem aktivnější a podle očekávání se velice často nacházelo na útočné polovině, první možnost si vypracovalo krátce po odehrané čtvrthodině. Na pravé straně se zjevil Koke a svým nadýchaným centrem našel před hranicí brankového území hlavičkujícího Olma, který dobře mířil k pravé tyči, avšak brankář Olsen předvedl famózní zákrok jednoruč a balón odvrátil do strany.

Svěřenci trenéra Luise Enriqueho si vytvořili další slibnou příležitost přesně v polovině úvodního dějství. Kapitán Alba si chtěl narazit balón s Kokem a i když mu tento záměr nevyšel, tak se vzápětí opřel do odraženého míče a vzdálenější konstrukci vskutku minul jen o několik decimetrů. Celek z jihu Evropy tlačil i nadále a po necelé půlhodině hry ho mohl dostat do vedení velice aktivní Koke, jenž však po přihrávce od Olma pálil příliš vysoko.

V závěrečné desetiminutovce si Španělsko vytvořilo souvislý tlak a mělo blízko k tomu, aby do kabin odcházelo s jednobrankovým náskokem. Nejprve ve 38. minutě propadl pas Alby z pravé strany přes bránícího Danielssona až ke zcela volnému Moratovi, ale útočník italského Juventusu v tisíciprocentní možnosti selhal a sám před Olsenem zakroutil balón o půl metru vedle pravé tyče.

Neuběhly ani další tři minuty a Švédsko mohlo senzačně udeřit. Krásnou individuální akci předvedl Isak a nakonec i vystřelil, míč se poté odrazil od nohy stojícího Marcose Llorenteho do levé tyče a skončil v rukavicích dezorientovaného gólmana Simóna. V poslední minutě první půle vypálil z obrovské vzdálenosti Olmo a Olsen famózně vyrážel balón do před brankového prostoru, kde se už ale žádný španělský hráč k dorážce nedostal.

Španělé obléhali defenzívu soupeře i po změně stran, nicméně hodně dlouhou dobu se v ofenzívě trápili. Za zmínku snad stojí jen přízemní střela v podání Moraty z hranice pokutového území, která se mezi tyče nevešla. Naopak krátce po odehrané hodině se chtěl z rychlého protiútoku prosadit Berg, jenomže před poloprázdnou brankou trestuhodně selhal a nepochopitelně mířil mimo.

Vítěz evropského šampionátu z let 2008 a 2012 i nadále ztroskotával na obraně houževnatého rivala, i přesto mohl v samém závěru rozhodnout. Nicméně když po centru Sarabii a hlavičce Morena reflexivně zasáhl nohou Olsen a pak se balón po zpětné pobídce od Alby odrazil od kolene Sarabii přímo do rukavic švédského strážce, tak se výsledek v Seville nezměnil a mnohem spokojenější proto byl výběr vedený Jannem Anderssonem.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, sport.ceskatelevize.cz

Komentáře (303)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele