Eredivisie - souhrn 8. kola: Zaváhání velké trojky

01.10.2022, 18:25, aktualizováno 02.10.2022, 22:01
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)
Levou nohou vykročil PSV Eindhoven do pasáže po reprezentační přestávce. Na půdě Cambuuru neuzmul ani bod, navíc si domů veze vysokou prohru 0:3. Selhal i Ajax, když se doma rozešel smírně s Go Ahead Eagles. Nevyhrál ani další velikán Feyenoord, jenž dělil body s Nijmegenem. Do čela tabulky se proto posouvá suverénní Alkmaar...

FC Emmen - SC Heerenveen 0:0

02.10.2022 20:00

Góly: -

SC potřetí v této sezóně nedokázalo v roli jasného favorita skórovat a na půdě do té doby posledního Emmenu pouze remizovalo v bezbrankovém poměru. Stejný výsledek uhrálo v předchozím průběhu také se Spartou i Nijmegenem a tyto ztráty ho mohou v konečném účtování hodně mrzet. Hosté však stále mají na kontě jedinou prohru s Ajaxem (0:5) a v tabulce jim patří solidní šesté místo se třinácti body.

Domácí celek sice zvítězil jen jednou, ovšem nerozhodný výsledek proti Heerenveenu určitě není k zahození. S pěti body prozatím opustil poslední osmnácté místo a momentálně je sedmnáctý o skóre před Volendamem. Domácí outsider vstoupil do nedělní dohrávky 8. kola s velkým odhodláním a první větší možnost si vypracoval po šesti minutách hry, ale ránu Vlaka z hranice šestnáctky pohotově vyrazil před sebe gólman Noppert.

Za dalších šest minut rozvlnil síť Van Ewijk, nicméně jeho gól nakonec neplatil kvůli zřetelnému ofsajdu. Emmen si ještě do přestávky vytvořil dvě nadějné možnosti ke skórování, jenomže Romeny nejprve pálil těsně vedle a pak netrefil prostor tří tyčí o decimetry ani Živkovič. Domácí mohli vsítit důležitý vedoucí gól krátce po odehrané hodině, ovšem rozběhnutého Romenyho famózně vychytal Noppert.

Ve zbývajícím průběhu si oba týmy vytvořily jen jednu slibnější šanci a ke skórování tedy měly daleko. Emmen se za týden utká s konkurenční Spartou, Heerenveen se pokusí vyzrát na vysoce favorizované PSV.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 2:2

02.10.2022 16:45

Góly: 10. Michiel Kramer, 60. Iliass Bel Hassani - 35. Arno Verschueren, 75. Arno Verschueren

Waalwijk i Sparta v minulém kole vyhráli a nyní spolu sehráli velmi vyrovnaný duel 8. kola, který nakonec skončil nerozhodně v poměru 2:2. Mírně navrch mělo domácí RKC, které dvakrát vedlo o jednu branku, ovšem rotterdamský celek dokázal v obou případech odpovědět. Oba celky se proto stále nacházejí v blízkosti klidného středu tabulky.

Do tohoto nedělního utkání lépe vstoupili domácí, jelikož se dostali do vedení přesně po deseti odehraných minutách. Po akci na pravé straně poslal Iliass Bel Hassani nadýchaný centr před branku a hlavičkující Michiel Kramer z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. Hosté se postupem času stále častěji dostávali do hry a srovnat dokázali zhruba deset minut před přestávkou zásluhou Arna Verschuerena.

Pětadvacetiletý belgický záložník se po hlavičce Lauritsena zjevil zcela osamocen před brankářem Vaessenem a ve skluzu ho překonal přízemní střelou. Od tohoto momentu se hrálo opatrněji, domácí se přiblížili k důležitému vítězství po hodině hry. Vedení jim vrátil aktivní Bel Hassani, k němuž propadla přihrávka z pravé strany od střídajícího Kuijperse a jeho přízemní projektil tečoval do vlastní sítě bránící Shurandy Sambo.

Sambo si vzápětí vypil kalich hořkosti až do dna, neboť byl v 62. minutě přímo vyloučen za nevybíravé přišlápnutí holenní kosti unikajícího Kuijperse. Nicméně hosté i v deseti znovu vyrovnali, podruhé v tomto střetnutí skóroval Verschueren. Tentokráte se po pasu z levého křídla v podání Vita van Crooije opět ocitl před hranicí brankového území a prudkou hlavičkou nedal Vaessenovi žádnou naději na úspěšný zákrok.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Utrecht 0:1

02.10.2022 14:30

Góly: 31. Sander van de Streek

Utrecht se po velmi rozpačitém vstupu do nového ročníku dostal do očekávané formy a nyní díky těsnému skalpu Excelsioru získal v posledních čtyřech duelech solidních deset bodů, tabulkou Eredivisie se proto posunul na sedmé místo s dvanácti body. Naopak SBV prohrálo podruhé v řadě a celkově v tomto ročníku už popáté, momentálně tedy kleslo na jedenáctou příčku s devíti body.

Hostující favorit byl od samého začátku lepším celkem, první větší možnost si vypracoval ve 27. minutě. Po centru z pravého křídla dokázal hlavičkovat Sander van de Streek a u pravé tyče našel zcela zapomenutého Maedu, jenž však z bezprostřední blízkosti trestuhodně mířil mimo. Svěřenci trenéra Henka Frasera vsítili jediný gól tohoto nedělního zápasu přesně o čtyři minuty později, když dokázal skórovat Van de Streek.

Devětadvacetiletý záložník si v brankovém území protivníka naskočil na skvěle zahraný rohový kop Bozdoğana a prudkou hlavičkou pokořil naprosto bezmocného gólmana Van Gassela. Hosté mohli zvýšit svůj náskok zhruba deset minut před přestávkou, ale kanonýr Dost selhal ve stoprocentní možnosti a tváří v tvář nevyzrál na skvělého Van Gassela. SBV chtělo srovnat ve 42. minutě, ale hlavičku zblízka ukryl ve svých rukavicích brankář Barkas.

Po změně stran se hrálo přeci jen opatrněji a po vyložených možnostech se doslova slehla zem. Excelsior mohl zahrávat pokutový kop v nastaveném čase, nicméně rozhodčí Martens neposoudil zákrok kapitána Van der Maarela na Van Duinena jako nedovolený a poté se již nic zajímavého nestalo.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Feyenoord Rotterdam 1:1

02.10.2022 14:30

Góly: 37. Iván Márquez - 23. Quinten Timber

Feyenoord v prvních šesti ligových kolech získal parádních šestnáct bodů a dotíral na vedoucí Ajax, ovšem po porážce 3:4 v Eindhovenu s PSV nezvládl ani první duel po reprezentační přestávce na půdě houževnatého Nijmegenu a domů si tedy odváží jen nerozhodný výsledek 1:1. V tabulce Eredivisie zůstává na čtvrtém místě se sedmnácti body o tři body za vedoucím Alkmaarem. NEC naopak potvrdilo roli remízového krále celé soutěže.

Domácí výběr totiž uhrál nerozhodný výsledek již pošesté za sebou, po osmi střetnutích má na kontě jedinou prohru a s devíti body se nachází na desáté příčce. Rotterdamský favorit přitom začal s velkou aktivitou a do vedení se mohl dostat po necelé čtvrthodině hry, ale prudkou hlavičku zblízka v podání Danila dokázal zneškodnit fantastickým reflexivním zákrokem brankář Cillessen. Hosté přeci jen otevřeli gólový účet tohoto klání v polovině úvodního dějství.

Aktivní Danilo narazil míč rozběhnutému Quintenu Timberovi a ten svou skákavou střelu z dvaceti metrů usměrnil přímo do levého dolního růžku. Nicméně domácí se v žádném případě nevzdali a zhruba deset minut před přestávkou nečekaně vyrovnali. Po odvráceném rohovém kopu z levé strany si seběhl před hranici brankového území Iván Márquez a přízemní centr Tannaneho usměrnil ze sedmi metrů do poloprázdné branky.

Hosté se po změně stran snažili převrhnout misky vah na svou stranu, jenže prakticky se k ničemu nebezpečnému nedostali a domů tedy odjížděli zklamáni. Po pohárovém utkání na půdě dánského Midtjyllandu je v Eredivisii čeká souboj s konkurenčním Twente, Nijmegen by konečně rád zvítězil proti jinému rotterdamskému týmu Excelsioru.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Volendam 2:0

02.10.2022 12:15

Góly: 33. Úmaro Embaló, 44. Oğuzhan Özyakup

Fortuna v úvodních pěti duelech nevybojovala ani bod a na špatnou situaci reagovala odvoláním trenéra Sjorse Ulteeho. V tuto chvíli se zdá, že to byl dobrý krok, protože nový španělský kouč Julio Velázquez tým evidentně pozvedl. Celek ze Sittardu totiž nyní porazil nováčka z Volendamu po výsledku 2:0 a připsal si na konto druhé vítězství v řadě, se sedmi body se tak posunul na čtrnácté místo tabulky.

FC naopak nevyhrálo popáté za sebou a s pouhými pěti body kleslo na úplně poslední osmnáctou pozici. Domácí rozhodli o svém úspěchu již v prvním poločase a po změně stran si s přehledem pohlídali dostatečný náskok. Úvodní půlhodina nic zajímavého nepřinesla, nicméně v následujících patnácti minutách se udály klíčové okamžiky nedělního utkání. Domácí favorit vsítil důležitou vedoucí trefu ve 33. minutě.

Po odvráceném centru z levé strany napřáhl z dobrých třiceti metrů osamocený Úmaro Embaló a svůj nádherný projektil zakroutil přímo do vzdálenější šibenice. Volendam si výrazně zkomplikoval svou situaci za dalších šest minut, neboť Bilal Ould-Chikh nevybíravě přišlápl Coxe a rozhodčí Higler mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu. Fortuna přidala druhou uklidňující branku ve 44. minutě.

Přesnou mušku tentokráte měl Oğuzhan Özyakup, který si naběhl před hranici brankového území na povedený pas Iva Pinta z pravého křídla a tvrdou ranou z první pokořil naprosto bezmocného brankáře Stankoviče. Oslabení hosté se v druhém poločase vůbec k ničemu nedostali a naopak mohli inkasovat potřetí, avšak Yilmaz nejprve orazítkoval pravou tyč a pak Cordoba napálil břevno.

Více informací k zápasu

FC Twente - SBV Vitesse 3:0

01.10.2022 21:00

Góly: 37. Joshua Brenet, 74. Virgil Misidjan, 90+3. Gijs Smal

Vitesse v reprezentační přestávce udělalo změnu na trenérském postu, když německého kouče Thomase Letsche nahradil věhlasný Phillip Cocu, ale ten při své premiéře svůj nový klub ke kýženým bodům nedovedl. Celek z Enschede získal v minulých dvou duelech jen jeden bod, nyní však skolil svého konkurenta hned třemi brankami a po již páté výhře v sezóně zůstává v tabulce pátý se ziskem šestnácti bodů.

Naopak celek z Arnhemu prohrál pátý duel z osmi, na kontě má pouhých pět bodů a z jeho pohledu se nachází na hrůzostrašném patnáctém místě. Domácí se rozehrávali pozvolna, v prvním poločase byl nejvíce vidět český reprezentační útočník Václav Černý. Ten mohl otevřít gólový účet krátce po dvaceti odehraných minutách, ovšem po netradičně zahraném přímém volném kopu napálil svým projektilem z pětadvaceti metrů pravou konstrukci.

Nicméně stejný hráč se přeci jen podílel na vedení svého týmu necelých deset minut před přestávkou. Svou geniální finální kolmicí vyzval ke skórování rozběhnutého Joshuu Breneta a osmadvacetiletý obránce pak z bezprostřední blízkosti chladnokrevně propálil bezmocného gólmana Scherpena. V samém závěru mohlo FC svůj náskok navýšit, jenomže Scherpen tentokráte dokázal zneškodnit nebezpečnou ránu Kjøla.

Klub z Enschede si po změně stran hlídal hubený náskok a soupeře k ničemu nepustil. Vitesse začalo v závěrečné dvacetiminutovce hodně riskovat a na tento styl doplatilo dvěma dalšími inkasovanými brankami. V 74. minutě rozhodl o vítězství mírného favorita Virgil Misidjan, jenž si navedl balón blíže do středu a svůj kroucený pokus usměrnil z hranice šestnáctky do protějšího spodního růžku. V nastaveném čase ještě pečetil úspěch Twente obránce Gijs Smal, neboť ten rozvlnil síť úchvatnou bombou ze zhruba pětatřiceti metrů.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Go Ahead Eagles 1:1

01.10.2022 20:00

Góly: 45. Davy Klaassen - 78. Willum Þór Willumsson

Ajax se po reprezentační přestávce nenavrátil ke svým povinnostem vůbec dobře. Nenapravil dva týdny starou prohru na půdě Alkmaaru, doma jen remizoval s Go Ahead Eagles, a odmítl tak příležitost dostat se znovu do čela Eredivisie, poněvadž PSV krátce předtím také senzačně zaváhalo v Leeuwardenu. Na trefu Davyho Klaassena zareagoval Willum Thór Willumsson.

Družina z Deventeru začíná představovat pro de Godenzonen doslova noční můru. V loňském ročníku s ní nejprve v listopadu doma také nečekaně plichtili, v únorové odvetě na její půdě dokonce padli. Po suverénním vstupu na ligovou scénu, kdy se domácí radovali ze šesti výher v řadě, se najednou začíná jejich stroj zadrhávat. Na čele tabulky tak bude po tomto kole AZ.

Hosté naopak po bídném startu potvrdili svoje zlepšení a na poslední dva skalpy Volendamu a Emmenu navázali parádním úspěchem, jenž ještě o trochu víc stabilizoval jejich umístění nad pásmem sestupu. Pro Go Ahead Eagles bylo klíčové, že se ani za nepříznivého stavu nevzdali, a nakonec po obrátce zaznamenali vyrovnávací trefu. K ní došlo dvanáct minut před finálním hvizdem sudího Bose. Berden pronikl středem pole, míč předal doleva na Stokkerse, který ho pak adresoval na zadní tyčku k Willumssonovi, a ten následně cílil chytře na vzdálenější tyč.

Amsterdamský výběr obecně směrem dopředu působil mdlým dojmem, vedení se ujal až ve 45. minutě, to když Tadičovu pobídku zleva využil před brankou Klaassen. V 68. minutě se pokoušel těsný náskok navýšit Taylor, hostující gólman de Lange ovšem zdárně zakročil, a za nerozhodného skóre měl ještě dobrou možnost ke skórování Tadič, de Langeho ale nepřelstil.

Více informací k zápasu

FC Groningen - AZ Alkmaar 1:4

01.10.2022 18:45

Góly: 42. Ricardo Pepi - 3. Dani De Wit, 19. Jesper Karlsson, 62. Milos Kerkez, 85. Mayckel Lahdo

Alkmaar letos prožívá velmi dobrou sezónu, nyní odehrál již svůj šestnáctý soutěžní zápas a na kontě stále má jedinou porážku. Po minulém cenném skalpu Ajaxu (2:1) naplnil papírové předpoklady také na půdě Groningenu (4:1) a díky zaváhání PSV i Ajaxu bude vévodit Eredivisii po 8. kole se ziskem dvaceti bodů. Naopak domácí FC prohrálo podruhé za sebou a v tabulce mu patří až dvanáctá příčka s osmi body.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se rázem vyhoupli do čela nizozemské nejvyšší soutěže o bod před Ajax a o dva před PSV. Do tohoto sobotního utkání vstoupili naprosto skvěle a první branku vsítili ani ne po třech odehraných minutách. Po nepřesném výkopu brankáře Verripse se dostal míč až na kopačku Daniho De Wita, který sice napoprvé nevyzrál na domácího strážce svou přízemní střelou, ale svou dorážku vzápětí uklidil přímo pod břevno.

Jasný favorit rozhodně nepolevoval v aktivitě a svou druhou trefu zaznamenal po necelých dvaceti minutách. Do černého tentokráte zamířil čtyřiadvacetiletý švédský útočník Jesper Karlsson, když po další chybě soupeře na levé straně a následném přečíslení čtyři na tři obdržel finální zpětnou nahrávku od Reijnderse a svou skákavou střelu usměrnil přímo do vzdálenějšího spodního růžku.

Domácí od tohoto okamžiku přeci jen přidali a snížit se jim povedlo zhruba pět minut před přestávkou. Po dlouhém nákopu Kasanwirja si seběhl za defenzívu protivníka Ricardo Pepi, v osobním souboji se nakonec zbavil bránícího Beukemy a i v pádu dokázal parádně zakončit pod horní tyčku kolem gólmana Verhulsta. Hosté však ve druhém poločase s přehledem kontrolovali těsné vedení a do samotného konce se dokázali prosadit ještě dvakrát.

Krátce po změně stran sice neuspěl Mayckel Lahdo, jenž po parádní individuální akci napálil břevno, nicméně krátce po hodině hry rozhodl o jejich úspěchu Milos Kerkez. Ten převzal vynikající kolmici do běhu od Reijnderse a po krátkém sólu obstřelil Verripse přízemním pokusem k bližší tyči - 1:3. V 85. minutě uzavřel gólový účet Lahdo, neboť po pobídce Koopmeinerse stanul sám před Verripsem a pohotově ho překonal ranou z patnácti metrů.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - PSV Eindhoven 3:0

01.10.2022 16:30

Góly: 54. Silvester van der Water, 84. Mitchell Paulissen, 90. Sai Van Wermeskerken

Jedno z největších dosavadních překvapení letošního ročníku Eredivisie bylo k vidění v sobotním utkání 8. kola v Leeuwardenu, kde trápící se Cambuur naprosto šokoval jednoho z největších favoritů na celkové prvenství PSV a po fantastickém výkonu ho porazil 3:0. Domácí výběr vsítil všechny tři své góly po přestávce a tabulkou se prozatím posunul na čtrnácté místo se sedmi body. Hosté v tuto chvíli zůstávají na třetí pozici s osmnácti body.

Eindhovenský favorit těsně před reprezentační přestávkou zvládl důležitý zápas o čelo tabulky s Feyenoordem a po divokém průběhu zvítězil 4:3, ovšem nyní před dalším vystoupení v Evropské lize naprosto selhal a proti jasnému outsiderovi nevstřelil ani jeden gól. Naopak SC zaznamenalo teprve svou druhou výhru v sezóně a určitě si výrazně zvedlo sebevědomí do následujícího průběhu.

Hosté nebyli lepším týmem a ve všech statistických ohledech byl duel až netradičně vyrovnaný. Přitom svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye začali aktivněji a svou první velkou možnost si vypracovali ani ne po dvou odehraných minutách, kdy tvrdě vystřelil Saibari, ovšem parádní zákrok předvedl gólman João Virgínia a výrazně podržel svůj výběr. PSV se pak snažilo tlačit, ale k ničemu nebezpečnému se nedostávalo.

Naopak devět minut po změně stran to byl naopak Cambuur, který šokoval svého protivníka vedoucím gólem. Silvester van der Water sám vybojoval míč ve středu hrací plochy, poté si ho narazil s Boerem a nakonec z hranice pokutového území parádně zavěsil přesně do levé šibenice.

Domácí pojistili svůj náskok v 84. minutě. Tentokráte měl přesnou mušku Mitchell Paulissen, jenž po zpětné nahrávce střídajícího Mambimbi taktéž napřáhl z hranice šestnáctky a svůj skákavý pokus usměrnil přímo do levého dolního růžku. V poslední minutě základní hrací doby dokonal zkázu PSV Sai Van Wermeskerken, neboť svou razantní dorážku z dvanácti metrů usměrnil do sítě mezi nohama naprosto bezmocného brankáře Beníteze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar862017:620
2.AFC Ajax861123:619
3.PSV Eindhoven860228:1318
4.Feyenoord Rotterdam852121:1017
5.FC Twente851215:516
6.SC Heerenveen83418:713
7.FC Utrecht833210:1012
8.Sparta Rotterdam832311:1011
9.RKC Waalwijk824217:1210
10.NEC Nijmegen81618:69
11.SBV Excelsior830510:199
12.FC Groningen82248:168
13.Go Ahead Eagles821511:167
14.Fortuna Sittard821511:177
15.Cambuur Leeuwarden82158:147
16.SBV Vitesse81257:195
17.FC Emmen81256:185
18.FC Volendam81258:235

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
AjaxFans

Dobře Cambuur

Reagovat
AjaxFans

Pizda

Reagovat
afc ajax

To čo zas.. BLIND

Reagovat
AjaxFans

Asi naší 4 hráči ve vápně, od nich jeden a stejnak z toho byl gól. Wijndal si asi obnovil zranění

Reagovat
ladyboy arsenal

hodně dobrý kolo

Reagovat
smazaný uživatel

AZ titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele