Eredivisie - souhrn 33. kola: Ajax obhájil titul

11.05.2022, 22:09
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Ajaxu (© AFP)
Ajax rozstřílel Heerenveen a kolo před koncem si zajistil obhajobu titulu, když na PSV Eindhoven, jenž zdolal Nijmegen, má náskok čtyř bodů. Třetí skončí Feyenoord, který vyhrál na půdě Go Ahead. Tři body má rovněž Twente a po remíze Alkmaaru v Utrechtu má jistotu čtvrtého místa. Vitesse přetlačilo Sittard. Zwolle nestačilo na Spartu Rotterdam a je prvním sestupujícím...

AFC Ajax - SC Heerenveen 5:0

11.05.2022 20:00

Góly: 19. Nicolás Tagliafico, 33. Steven Berghuis, 38. Sébastien Haller (pen.), 85. Brian Brobbey, 90. Edson Álvarez

Historicky šestatřicátý triumf Ajaxu v nizozemské nejvyšší soutěži je pro letošek definitivně zpečetěn. V posledním domácím zápase této sezóny neměl větší problémy s Heerenveenem, jemuž zasadil dohromady pět branek, a nadobro tak zlomil odpor PSV, které se mu ještě nějak snažilo lepit na paty. Kolo před koncem zůstal rozdíl mezi oběma výběry na čtyřech bodech.

A právě takový je už pochopitelně matematicky nesmazatelný. Amsterdamský celek tak splnil svůj prvotní cíl a z prvenství v Eredivisie se radoval už potřetí v řadě, pokud tedy opomineme předčasně ukončený ročník 2019/20 kvůli koronavirové pandemii. Mrzet ho každopádně může brzké vypadnutí z play-off Ligy mistrů, v němž patřil bezpochyby k černým koňům celé soutěže, či nedávný nezdar ve finále Nizozemského poháru. Jinak však za sebou nechal trenér Erik ten Hag od svého příchodu do klubu z roku 2017 spoustu práce a hlavně úspěchů. Konec angažmá v Ajaxu před vlastními fanoušky v Johan Cruyff Areně mu vyšel náramně, poslední rozlučku před odchodem do Manchesteru United absolvuje ještě za pár dnů na půdě Vitesse.

Heerenveen naopak vypadl po této porážce z první osmičky v tabulce, která zaručuje play-off o evropské poháry pro příští sezónu, oproti Nijmegenu však zaostává jenom vinou horšího skóre. Důležitou zprávou pro "Srdíčka" je, že ve středu se nedařilo ani jejich úhlavním konkurentům v boji o cenné umístění, třeba Go Ahead Eagles, Groningenu či Cambuuru. V závěrečném duelu se mimochodem střetne právě s prvně jmenovaným klubem.

Do poločasu se de Godenzonen podařilo skórovat třikrát, po obrátce pak přidali na své konto ještě další dva přesné zásahy. K ligovému triumfu nasměroval domácí Tagliafico, jenž svoje zakončení po uvolnění od Tadiće namířil po zemi přesně ke vzdálenější tyčce. Ve 33. minutě zacílil do prázdné branky Berghuis poté, co k němu proletěla přihrávka od brankové čáry, u níž míč ještě stihl na hrací ploše Timber. A ve 38. minutě proměnil Haller penaltu, kterou sudí Lindhout nařídil za nedovolený zákrok Dreševiće, jenž ve vlastní šestnáctce srazil Berghuise.

Fríský celek ani po obrátce nevykazoval prvky zásadního zlepšení, jeho protivník si zkrátka i nadále kráčel v oslavném módu. A v 85. minutě navyšoval Brobbey už tak pohotový náskok Ajaxu poté, co gólman Mulder vyrazil pokus Daramyho pouze ke svému soupeři, přičemž na samý závěr se ještě prosadil díky teči Álvarez po prudké přihrávce, asi i střele, od Daramyho.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Willem II 1:1

11.05.2022 20:00

Góly: 43. Sekou Sylla - 55. Derrick Köhn

Willem se zuby nehty snaží udržet mezi nizozemskou elitou, ovšem po remíze 1:1 v Leeuwardenu není jeho situace před posledním kolem příliš růžová. V tuto chvíli se nachází na sestupovém sedmnáctém místě se ziskem třiceti bodů a za šestnáctou Fortunou i patnáctou Spartou zaostává o body dva. Na závěr potřebuje porazit silný Utrecht a zároveň musí doufat, že jeho dva zbývající rivalové nebudou úspěšní.

Celek z Tilburgu by určitě chtěl alespoň proniknout do nevyzpytatelné baráže. Vzhledem k aktuálnímu skóre by kromě vlastního tříbodového zisku potřeboval, aby buď Fortuna nevyhrála v Nijmegenu, nebo aby Sparta prohrála v Almelu s Heraclesem. SC se po třetím nerozhodném výsledku v řadě vyhouplo na dvanácté místo se šestatřiceti body a určitě tak nesestoupí, závěrečný duel v Groningenu si tedy může především užít.

Nováček letošního ročníku by dokonce mohl poskočit i na osmou příčku zaručující dodatečné play-off Konferenční ligy, ale tato šance se spíše pohybuje v teoretické rovině. Domácí výběr byl v prvním poločase aktivnějším týmem a úvodní možnost si vypracoval po necelých dvaceti odehraných minutách. Šestadvacetiletý útočník Issa Kallon po chybě jednoho z hostujících hráčů a finální přihrávce Uldriķise stanul zcela osamocen ve středu pokutového území, jenže ve stoprocentní možnosti trestuhodně vyhořel a balón poslal vysoko nad břevno.

SC se přeci jen dostalo do vedení těsně před poločasovou přestávkou. Sekou Sylla se po akci na levé straně opřel do odraženého balónu z více jak třiceti metrů a svůj úchvatný projektil poslal přímo do levé šibenice kolem plachtícího gólmana Wellenreuthera.

Hosté dokázali srovnat stav deset minut po výměně stran, kdy Derrick Köhn utekl od půlící čáry, hezkou kličkou se zbavil bránícího Ter Heideho a pak mezi jeho nohama usměrnil míč z patnácti metrů přesně do protějšího spodního růžku. V následujícím průběhu se až do samotného konce nic zásadního nestalo a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - SBV Vitesse 1:2

11.05.2022 20:00

Góly: 44. Paul Gladon (pen.) - 45+1. Million Manhoef, 63. Loïs Openda

Fortuna nedokázala potvrdit zlepšující se formu proti silnému Vitesse a kvůli teprve druhé porážce z minulých šesti utkání si výrazně zkomplikovala svou cestu za udržením prvoligové licence. Vinou prohry 1:2 totiž klesla na šestnáctou barážovou příčku s dvaatřiceti body, a pokud se chce vyhnout baráži či dokonce přímému sestupu, tak na závěr potřebuje vyhrát v Nijmegenu. Naopak Vitesse má na dosah konečnou šestou pozici po základní části.

Pokud Fortuna dokáže NEC porazit, tak si nehledě na ostatní duely zajistí záchranu z minimálně patnáctého místa ligové tabulky. V případě jiného výsledku však bude muset čekat na výsledky souběžně hraných utkání Willem - Utrecht a Heracles - Sparta, což určitě nechce. SBV je šesté s padesáti body a před sedmým Utrechtem si vytvořilo tříbodový odstup, k jistotě udržení stávajícího postavení potřebuje na závěr bodovat proti mistrovskému Ajaxu.

Hosté naprosto dominovali v úvodní půlhodině, jenomže své vyložené možnosti neproměnili. Nejprve pálil těsně vedle pravé tyče kanonýr Loïs Openda, vzápětí dorážel do pravé konstrukce Grbič a poté mířili těsně nad břevno Dasa s právě aktivním Grbičem. Domácí z ničeho nic prorazili v předposlední minutě základní hrací doby první půle. Skórovat dokázal Paul Gladon, jenž proměnil pokutový kop.

Rozhodčí Van Boekel ho nařídil kvůli držení českého krajánka Tomáše Hájka na Gladona a sám faulovaný devětadvacetiletý zkušený útočník ho proměnil tvrdou ranou k levé konstrukci. Nicméně vyzyvatel z Arnhemu zbraně nesložil a ještě do přestávky bleskově srovnal stav. Přihrávka z půlícího kruhu propadla až k rozběhnutému Millionu Manhoefovi, který z deseti metrů zavěsil po zemi přímo do protějšího dolního růžku.

Vitesse se po změně stran snažilo útočit a kýženou rozdílovou branku vsítilo v 63. minutě. Již svůj šestnáctý ligový zásah této sezóny zaznamenal dvaadvacetiletý belgický ostrostřelec Openda, když si po vynikajícím pasu od Dasy seběhl do volného prostoru a razantní hlavičkou z pěti metrů pokořil bezmocného brankáře Van Osche s pomocí břevna. Výběr z Tilburgu se poté snažili alespoň srovnat, ovšem k ničemu nebezpečnému se nedostal.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Feyenoord Rotterdam 0:1

11.05.2022 20:00

Góly: 71. Bryan Linssen

Go Ahead si zajistilo záchranu zhruba před měsícem, od té doby však upadlo do krize a překonat ji nedokázalo ani proti sebevědomě hrajícímu Feyenoordu. S rotterdamským favoritem sice sehrálo vyrovnanou partii, nicméně prosadit se nedokázalo a kvůli inkasované brance zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem prohrálo v Eredivisii již počtvrté za sebou, v tabulce mu proto patří desáté místo se ziskem šestatřiceti bodů.

Celek z Deventeru si i přesto udržel šanci na dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy, jelikož za osmým Nijmegenem stále zaostává o dva body. Hosté si definitivně zajistili konečné třetí místo tohoto ročníku se ziskem jednasedmdesáti bodů, před čtvrtým Twente mají náskok šesti bodů a za druhým PSV zaostávají o bodů devět. Nyní tedy zaznamenali další úspěch před důležitým evropským finále Konferenční ligy v albánské Tiraně proti italskému AS Řím.

Domácí začali proti favoritovi bez jakéhokoli respektu a během úvodní čtvrthodiny si vytvořili hned dvě nadějné možnosti. Nejprve si v pokutovém území Feyenoordu elegantně zpracoval míč Lidberg a nikým nehlídán razantně vypálil, ovšem branku vysoko přestřelil. Vzápětí se dostal k hlavičce nejlepší klubový střelec Córdoba, ale ten mířil nad břevno o několik decimetrů.

Svěřenci trenéra Arneho Slota po změně stran přidali a do vedení se mohli dostat v 51. minutě, jenomže pohotový oblouček Bryana Linssena z dvanácti metrů jen narazil do bližší spojnice.

Hosté přeci jen rozhodli o svém úspěchu za dalších dvacet minut. Jediný gól utkání vsítil právě aktivní Linssen, který po vynikajícím vypíchnutí míče od Jahanbakhshe vystřelil z patnácti metrů a po zemi se trefil k pravé konstrukci. V následujícím průběhu neproměnili v domácím dresu své slibné příležitosti Lidberg s Córdobou a výsledek se tedy neměnil.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - NEC Nijmegen 3:2

11.05.2022 20:00

Góly: 26. Ritsu Doan, 36. Erick Gutiérrez, 61. Eran Zahavi - 66. Mikkel Duelund, 72. Jonathan Okita (pen.)

PSV letos ovládlo národní pohár a v Konferenční lize dokráčelo až do čtvrtfinále, jenomže na ligový trůn si opět bude muset minimálně rok počkat. Ve vloženém předposledním kole si sice poradilo s Nijmegenem (3:2), ale jeho jediný konkurent Ajax deklasoval Heerenveen 5:0 a čtyřbodový odstup se v závěrečném kole již dohnat nedá. Eindhovenský celek tak skončí druhý a v příštím ročníku na něj čeká předkolo Ligy mistrů.

NEC si po této středeční porážce zkomplikovalo svou cestu do dodatečného play-off o předkolo Konferenční ligy, i přes strhující závěr se stále nachází na osmém místě s osmatřiceti body a bude odolávat náporu hned pěti konkurentů. Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta začali dle očekávání aktivněji a do vedení se dostali krátce po pětadvaceti odehraných minutách zásluhou japonského záložníka Ritsu Doana.

Ten si po rychlé akci perfektně zpracoval přihrávku od Maduekeho a pak chladnokrevně zakončil do levého spodního růžku. Hosté mohli z ničeho nic vyrovnat ve 34. minutě, jenže nebezpečná rána Tavsana minula pravou tyč o několik decimetrů. Za další dvě minuty dokázal jasný favorit pojistit svůj náskok, neboť mexický záložník Erick Gutiérrez po pobídce od Sangarého napřáhl z hranice pokutového území a svůj překrásný pokus usměrnil do pravé šibenice.

V samém závěru první půle zahrozil na opačné straně Bruijn, ale z nadějné pozice mířil jen doprostřed branky a připraveného brankáře Mvoga nepřekvapil. Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran. Přesně po odehrané hodině pálil těsně nad břevno Gakpo, vzápětí si izraelský kanonýr Eran Zahavi elegantně vyměnil balón s Maxem a z deseti metrů se trefil k protější konstrukci mimo dosah bezmocného gólmana Branderhorsta - 3:0.

Hosté však od tohoto okamžiku zabrali a v 66. minutě vykřesali jiskřičku naděje. Defenzíva PSV naprosto zapomněla na Mikkela Duelunda, jenž se zjevil před hranicí brankového území po vynikajícím pasu z pravého křídla od Van Rooije a s naprostým přehledem pokořil Mvoga přízemní střelou. O šest minut později byl rozdíl ve skóre dokonce jen jednobrankový, protože z pokutového kopu skóroval Jonathan Okita.

Rozhodčí Nijhuis ho nařídil za nedovolený zákrok Sangerého a Okita ho pak proměnil razantním projektilem k levé tyči. Avšak domácí si ve zbývajícím průběhu už pohlídali těsný náskok a svého protivníka vůbec k ničemu nepustili až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Heracles Almelo 2:0

11.05.2022 20:00

Góly: 20. Michiel Kramer, 59. Richard van der Venne

Waalwijk navázal na předchozí dva bodové zisky a teď na jedničku zvládl svůj nejdůležitější zápas sezóny. Díky vítězství 2:0 totiž poskočil na třinácté místo s pětatřiceti body a před posledním kolem má jistotu, že neskončí hůře než na kýženém patnáctém místě. Naopak celek z Almela se dostal do složité situace. V tuto chvíli se sice nemusí bát, že skončí na posledních dvou přímo sestupových příčkách, ale nelichotivá šestnáctá barážová pozice zůstává ve hře.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga se v závěrečném zápase na domácí půdě utkají s patnáctou Spartou a k jistotě udržení prvoligové licence potřebují alespoň remizovat. Jestliže prohrají, tak musí doufat, že Fortuna nebude naplno bodovat v Nijmegenu, v tom případě by totiž museli usilovat o prvoligovou licenci v nevyzpytatelné baráží. RKC mělo ve středečním utkání lehce navrch, ale už po necelých šesti odehraných minutách mohlo prohrávat.

Po odvráceném rohovém kopu z levé strany se totiž dostal k hlavičce z bezprostřední blízkosti Bakış, ale vynikající obranný zákrok před brankovou čarou předvedl pozdější střelec Richard van der Venne a taktéž hlavou odvrátil balón do bezpečí. Waalwijk vsítil klíčový první gól přesně po dvaceti odehraných minutách, kdy po akci na levé straně chytře přihrával pod sebe Stokkers a osamocený Michiel Kramer snadno rozvlnil síť prázdné branky přízemní střelou z deseti metrů.

Hosté se v následujícím průběhu marně snažili srovnat, naopak domácí přidali druhou uklidňující trefu v 59. minutě. Po dlouhém nákopu brankáře Vaessena a prodloužené hlavičce Kramera se zjevil za hostující defenzívou právě Van der Venne a svůj unikátní lob z první usměrnil nad bezmocného gólmana Buckera přesně ke vzdálenější konstrukci. Heracles se ve zbývajícím průběhu vůbec k ničemu nedostalo a na stadionu Mandemakers po závěrečném hvizdu proto vypukly bouřlivé oslavy.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - PEC Zwolle 2:0

11.05.2022 20:00

Góly: 3. Adil Auassar, 24. Vito van Crooij

Po devíti letech se Zwolle loučí s Eredivisie. Klíčový zápas na půdě Sparty totiž nezvládlo a na závěr sezóny může bojovat pouze o sedmnáctou příčku v tabulce, která tak jako tak vyústí v nekontrolovatelný pád do druhé nejvyšší soutěže. Domácí se naopak vyhoupli nad pásmo sestupu, od barážové příčky je však dělí pouze lepší skóre, než má aktuálně šestnáctá Fortuna.

Sparta o svém vítězství rozhodla už během zhruba první čtvrtiny utkání. Vsítila dvě branky a následně svého soupeře k žádnému zásadnějšímu podnikání nepustila. A ve finále si tříbodový výsledek zasloužila, snad jenom v samém závěru mohlo ještě PEC situaci nějakým způsobem zdramatizovat, ale střídající Adžič v podstatě jen potvrdil komplexní zmar celku z Overijsselu a z blízkosti mířil ve čtvrté minutě nastavení za již prakticky rozhodnutého stavu do zámezí.

Rotterdamského výběru rozhodně dost pomohl dobrý vstup do tohoto utkání a už ve 3. minutě se ujal průběžného vedení, to když van Crooijův centr z přímého volného kopu z levé strany ve vápně doklepl za brankovou čáru Auassar. Ve 24. minutě se pak na střeleckou listinu ještě zapsal sám van Crooij, který zužitkoval pravačkou pohotově přízemní pas zleva od Namliho.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Groningen 3:0

11.05.2022 20:00

Góly: 29. Václav Černý, 68. Dimitris Limnios, 81. Dimitris Limnios

Celek z Enschede se dokázal oklepat z posledních dvou neúspěchů a tentokráte v domácím prostředí nedal šanci Groningenu, který porazil hladce po výsledku 3:0. Díky tomuto tříbodovému zisku a remíze Alkmaaru v Utrechtu (2:2) má jistotu, že obsadí vytouženou čtvrtou příčku a určitě si tak zahraje předkolo příštího ročníku Konferenční ligy. Před závěrečným kolem si totiž vytvořil právě na páté AZ nedostižný čtyřbodový odstup.

V základní sestavě Twente se opět objevil český reprezentant Michal Sadílek, kromě něho však nastoupil podruhé za sebou od samého začátku také jeho krajan Václav Černý a právě čtyřiadvacetiletý rodák z Jizbic u Náchoda nasměroval svůj celek k nejdůležitějšímu vítězství celé sezóny. Černý kvůli komplikovanému zranění kolene neodehrál podstatnou část tohoto i minulého ročníku a nyní se v Eredivisii prosadil po téměř roce a půl.

Domácí se díky němu dostali do vedení po necelé půlhodině hry, jelikož se díky chytrému přistrčení od nejlepšího klubového střelce Rickyho van Wolfswinkela zjevil ve volném prostoru a svou pumelici ze sedmi metrů nasměroval přímo do vzdálenější šibenice. Hosté se po změně stran snažili vyrovnat, jenomže na útočnou polovinu se dostávali spíše sporadicky a přesně v polovině druhého dějství navíc obdrželi druhý gól.

Třiadvacetiletý řecký útočník Dimitris Limnios využil katastrofálního zpracování bránícího Kasanwirja, s míčem se pak dostal až do šestnáctky protivníka a pak i s přispěním právě chybujícího Kasanwirja zavěsil pod břevno. Stejný hráč definitivně skolil protivníka na kolena zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, kdy přidal svůj druhý zásah v utkání pohotovou přízemní střelou doprostřed poloprázdné branky. V nastaveném čase chtěl pečetit úspěch FC střídající Cleonise, ale ten z pravého rohu brankového území orazítkoval bližší tyč.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AZ Alkmaar 2:2

11.05.2022 20:00

Góly: 37. Sander van de Streek, 90+4. Anastasios Douvikas - 12. Vangelis Pavlidis, 15. Vangelis Pavlidis

Hráči Alkmaaru měli před tímto utkáním šanci poskočit do elitní čtyřky, která by jim zaručila přímý postup do nadcházejícího ročníku evropských pohárů, jenomže v Utrechtu neudrželi rychle nabité dvoubrankové vedení. V samém závěru inkasovali vyrovnávací branku na 2:2 a po úspěchu Twente nad Groningenem (3:0) mají jistotu, že obsadí páté místo a zahrají si "pouze" čtyřčlennou baráž o předkolo Konferenční ligy.

AZ má na kontě jednašedesát bodů a před posledním kolem ztrácí na konkurenta z Enschede již nedostižné čtyři body. Domácí celek se nachází na sedmé příčce se sedmačtyřiceti body a ještě si tak udržel teoretickou naději na šestou pozici, za Vitesse totiž zaostává o tři body. Favorit tohoto utkání přitom začal skvěle a přesně po odehrané čtvrthodině vedl o dvě trefy zásluhou Vangelise Pavlidise.

Řecký kanonýr se nejprve prosadil ve 12. minutě, když si po zblokované střele a následné finální zpětné přihrávce od Karlssona seběhl před hranici brankového území a tvrdou ranou rozvlnil síť. Neuběhly ani další tři minuty a třiadvacetiletý útočník se prosadil podruhé. Tentokráte po rohovém kopu nakrátko využil parádního centru aktivního Karlssona z levé strany a hlavou z osmi metrů nakonec překonal zasahujícího gólmana Oelschlägela.

Domácí se však v žádném případě nechtěli vzdát a necelých deset minut před přestávkou snížili. Na konci hezké přízemní akce středem hřiště stanul Sander van de Streek a z deseti metrů usměrnil míč po zemi přímo do protějšího spodního růžku. FC po změně stran marně dobývalo defenzívu protivníka a zdálo se, že se výsledek měnit nebude, nicméně svěřenci prozatímního trenéra Ricka Kruyse přeci jen udeřili ve čtvrté minutě nastavení.

Teprve dvaadvacetiletý řecký forvard Anastasios Douvikas stál ve správnou chvíli na správném místě po nepovedené střele z hranice šestnáctky a následné teči Mahiho, sám z pěti metrů pak nasměroval balón doprostřed poloodkryté branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax33264396:1782
2.PSV Eindhoven33253584:4178
3.Feyenoord Rotterdam33225675:3271
4.FC Twente33198653:3665
5.AZ Alkmaar33187863:4161
6.SBV Vitesse331551340:4950
7.FC Utrecht3312111051:4347
8.NEC Nijmegen331081538:5138
9.SC Heerenveen331081534:4938
10.Go Ahead Eagles331061736:4836
11.FC Groningen33991539:5236
12.Cambuur Leeuwarden331061750:6836
13.RKC Waalwijk338111437:5035
14.Heracles Almelo33971732:4634
15.Sparta Rotterdam337111527:4732
16.Fortuna Sittard33951935:6732
17.Willem II33861929:5730
18.PEC Zwolle33762025:5027

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele