Eredivisie - preview 33. kola: Ajax chystá oslavy

11.05.2022, 08:57
Previews
Johan Cruijff Arena (© AFP)
Ajaxu zbývá udělat poslední krok a znovu se stane nizozemským mistrem, dnes večer potřebuje porazit Heerenveen. PSV je favoritem souboje s Nijmegenem, Alkmaar čeká těžký test v Utrechtu. Dramatické rozuzlení čeká i bitvu o záchranu...
AFC Ajax - SC Heerenveen  (středa 20:00)
Minulé víkendové kolo na situaci v Eredivisie vůbec nic nezměnilo. Ajax remizoval na půdě Alkmaaru, PSV taktéž na hřišti Feyenoordu, a tak mezi prvními dvěma celky tabulky zůstal bodový rozdíl na čísle čtyři. Amsterdamský výběr tak své oslavy titulu musel odložit, a čeká se, že by měly naplno vypuknout ve středu. V předposledním představení vyzve Heerenveen.

Aby se domácí nemuseli ohlížet na výsledek ze souběžně hraného klání PSV s Nijmegenem, potřebují nad výběrem z Fríska bezpodmínečně zvítězit. A samozřejmě že mají velký zájem, aby Amsterdam mohl vidět předávání mistrovské trofeje zrovna při derniéře letošní sezóny v Johan Cruyff Areně. Lepší rozlučku s tímto ročníkem, potažmo s angažmá úspěšného trenéra Erika ten Haga, který zamíří pro další období do anglického Manchesteru United, si fanoušci zkrátka nemohou přát. Tedy pochopitelně za předpokladu, že de Godenzonen zápas zvládnou.

Minulá plichta v podstatě Ajax nijak zásadně nemrzela. Jde mu pouze o uhájení své vedoucí pozice a tu má plné ve své režii. "V Alkmaaru jsme nedokázali vyvinout na soupeře potřebný tlak. Nakonec jsme se však dokázali rozhýbat," hodnotil hostující lodivod. "Po obrátce jsme každopádně rezignovali na navýšení náskoku. I proto jsme pak museli vynakládat daleko víc energie. Pořád ale máme osud ve vlastních rukou. Jen je potřeba zachovat pozitivní náladu."

Jednu chvíli se zdálo, že Srdíčka zůstanou pouze v mdlé dolní polovině tabulky, v tom horším případě že budou tvrdě bojovat o záchranu. V závěrečné čtvrtině sezóny ovšem stabilizovala svou výkonnost a najednou jsou ve hře o postup do play-off o evropské poháry. Aktuálně drží strategickou osmou příčku vlivem lepšího skóre, než má devátý Nijmegen. A zezadu jsou též na dostřel další konkurenti. Heerenveen tak určitě není v záviděníhodném postavení. "Vždy se snažíme získat dobrý výsledek, ať už hrajeme kdekoli," vzkazoval Ole Tobiasen, šéf lavičky De Superfriezen. "Uděláme rozhodně všechno, co je v našich silách, abychom uspěli," slíbil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.80 - 18.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cambuur Leeuwarden - Willem II  (středa 20:00)
Cambuur ani Willem nemají dvě kola před koncem tohoto ročníku Eredivisie jistou záchranu, v mnohem lepší situaci se však momentálně nachází domácí výběr. Nováček z Leeuwardenu je v tuto chvíli na dvanácté pozici s pětatřiceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Sparty drží náskok šesti bodů. K definitivní jistotě udržení prvoligové licence potřebuje jediný bod, ale i přes případné dvě závěrečné porážky by mohl zůstat mezi nizozemskou elitou.

Domácí celek v tuto chvíli nevyhrál na ligové scéně již osmkrát za sebou, nicméně po šesti porážkách v řadě dokázal naposledy remizovat s Waalwijkem (1:1) i předtím s Heerenveenem (3:3), a vzhledem k předchozímu průběhu to prozatím vypadá, že naplní svůj předsezónní cíl. K tomu ještě není úplně ze hry ani o elitní osmičku zaručující dodatečné play-off o Konferenční ligy, neboť právě za osmým Heerenveenem zaostává o pouhé tři body.

Na hosty pravděpodobně čeká mnohem více práce. Na kontě totiž mají devětadvacet bodů a jsou až předposlední sedmnáctí o skóre za rotterdamskou Spartou, na patnáctou Fortunu disponují mankem tří bodů. Pokud ve středečním vloženém kole nezvítězí, tak si situaci ještě výrazněji zkomplikují. Minule si přeci jen trochu zvedli náladu, protože doma v Tilburgu porazili konkurenční Heracles (2:0) a navázali tak na dva týdny starý úspěch s Vitesse (1:0).

"Jestliže poslední dva zápasy zvládneme, tak věřím, že minimálně vybojujeme baráž, na druhou stranu to však není jednoduchý úkol. Teď se plně koncentrujeme na následujících pár dní, které pravděpodobně rozhodnou o našem osudu. Uděláme všechno pro to, abychom v Eredivisii zůstali," uvedl odhodlaně hostující lodivod Kevin Hofland. Ten nenasadí Meervelda, Oostinga, Bergströma, Kampetsise, Nunnelyho a Ulrika Jenssena, SC postrádá Gullita, Boereho, Banguru, Sambissu, brankáře Stevense i vykartovaného Hoedemakerse.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.72 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Fortuna Sittard - SBV Vitesse  (středa 20:00)
Fortuna se letos snaží udržet mezi elitou a dvě kola před koncem rozhodně není bez šance, ovšem jednoduchý úkol ji v žádném případě nečeká. K jistotě udržení prvoligové licence potřebuje získat čtyři body, a vzhledem k tomu, že narazí na Vitesse s Nijmegenem, tak to není nereálná meta. Nejprve se na domácí půdě utká s Vitesse, které se nachází na šesté pozici se sedmačtyřiceti body a určitě si zahraje dodatečné play-off o předkolo Konferenční ligy.

SBV se v posledních týdnech příliš nedaří, protože v sedmi ligových duelech hned pětkrát prohrálo a porazilo jen Cambuur (1:0) s Go Ahead Eagles (2:1). Naposledy nedokázalo udržet jednobrankový náskok proti Heerenveenu a nakonec mu podlehlo po výsledku 1:2. V tuto chvíli se snaží především udržet současné umístění před sedmým Utrechtem, na který disponuje náskokem jediného bodu.

Celek ze Sittardu je patnáctý s dvaatřiceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Sparty drží tříbodový odstup. V minulých pěti utkáních získal úctyhodných deset bodů - jedinou porážku utrpěl s Feyenoordem (1:3), jinak překvapivě remizoval v Utrechtu (1:1) a přehrát dokázal Spartu (3:0) i Go Ahead (1:0). V sobotu zavítal na půdu rozjetého Twente a čtvrtý celek tabulky senzačně zdolal nejtěsnějším poměrem 2:1.

"Situaci máme ve svých rukách a je jen na nás, jak ji zvládneme. Samozřejmě cítíme tlak, ale po herní stránce se cítíme dobře a uděláme všechno pro to, abychom s našimi fanoušky co nejdříve oslavili vytouženou záchranu. Porazit Vitesse bude obtížné, nicméně ne nemožné," pronesl optimisticky trenér Fortuny Sjors Ultee. Tomu scházejí Siovas s Roelem Janssenem, klub z Arnhemu nemá k dispozici Witteka, Houwena a Gboha. Podzimní vzájemný souboj obou rivalů skončil nerozhodně 1:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.64 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Go Ahead Eagles - Feyenoord Rotterdam  (středa 20:00)
Klub z Deventeru již před několika týdny splnil hlavní předsezónní cíl a udržel se mezi nizozemskou smetánkou, od té doby však ani jednou nebodoval a dostal se do výsledkové krize. Tu se nyní pokus prolomit v posledním domácím utkání tohoto ročníku, nicméně jeho nadcházející protivník je více než kvalitní - rotterdamský Feyenoord má totiž téměř jisté třetí místo a navíc ho koncem května čeká vysněné finále nově vzniklé Konferenční ligy.

Domácí tým se v tuto chvíli nachází na jedenáctém místě tabulky se ziskem šestatřiceti bodů a za kýženou osmou příčkou Heerenveenu zaostává o pouhé dva body. Po úspěchu nad předposledním Willemem (4:0) však postupně nestačil na Fortunu (0:1), Vitesse (1:2) ani naposledy na Nijmegen (0:1), se kterým přišel o cenný bezbrankový výsledek v nastaveném čase. Naopak hosté si vedou o poznání lépe.

Nedávno zvládli semifinále KL s Marseille (3:2, 0:0) a za dva týdny budou bojovat o celkový triumf s italským AS Řím. Na ligové scéně neprohráli pětkrát v řadě, po skalpech Willemu (2:0), Heraclesu (4:1), Utrechtu (2:1) i Sittardu (3:1) minule dohnali manko s PSV a díky dvěma trefám kanonýra Cyriela Desserse v závěrečných deseti minutách s ním remizovali 2:2, s největší pravděpodobností mu tak zavřeli dveře k zisku mistrovského titulu.

Svěřenci trenéra Arneho Slota již nemohou skončit na druhém místě zaručující kvalifikaci Ligy mistrů (právě za druhým PSV zaostávají o nedostižných sedm bodů), ale před třetím Twente mají náskok šesti bodů a vzhledem ke skóre je téměř nemožné, aby se za něj ještě propadli. Slot nevyužije služeb vykartovaného Malacii a dlouhodobě zraněného Bijlowa, Go Ahead postrádá Martinu s Botosem. Feyenoord zvítězil ve dvou vzájemných zápasech po sobě, letos na něj vyzrál v poměru 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.00 - 4.83 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - NEC Nijmegen  (středa 20:00)
PSV posledních pár týdnů neustále dýchá na záda vedoucímu Ajaxu a snaží se ho sesadit s mistrovského trůnu, jenomže dvě kola před koncem to vypadá, že se mu to opět nepovede. V tuto chvíli totiž za ním stále zaostává o čtyři body, a pokud suverén posledních let zvítězí v souběžné hraném utkání nad Heerenveenem, tak skončí na druhém místě a bude ho čekat předkolo o věhlasnou Ligu mistrů.

Eindhovenský gigant přitom mohl využít zaváhání amsterdamského konkurenta v minulém kole, který remizoval na půdě Alkmaaru po výsledku (2:2). PSV vedlo v Rotterdamu nad Feyenoordem po necelé půl hodině hry o dvě branky a v případě udržení tohoto náskoku by jistojistě bojovalo o prvenství až do závěrečného kola, jenomže v samém závěru naprosto vyhořelo a po remíze 2:2 se jeho šance pohybuje v teoretické rovině.

"Byl to pro nás možná nejdůležitější zápas sezóny a vyvíjel se pro nás více než dobře, avšak bohužel jsme to nezvládli. Určitě nechci svalovat vinu na rozhodčí, jednoduše jsme si měli počínat jinak. Teď už Ajax jen těžko přeskočíme, i když naděje umírá poslední a my se jí určitě nevzdáváme. Ať už to dopadne jakkoliv, tak ve dvou zbývajících zápasech hodláme zvítězit," vyjádřil se pro klubové stránky trochu zklamaný domácí lodivod Roger Schmidt.

NEC před pár dny přerušilo svou třízápasovou šňůru bez bodového zisku a díky pozdní brance v nastaveném čase porazilo konkurenční Go Ahead nejtěsnějším poměrem 1:0. Tím si definitivně zajistilo záchranu a navíc poskočilo do horní poloviny Eredivisie, se ziskem osmatřiceti bodů zaostává za osmým Groningenem jen vinou horšího skóre. Právě elitní osmička zaručuje dodatečné play-off o evropské poháry a to by byl pro nováčka soutěže obrovský úspěch.

Schmidt se stále musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Carlos Vinícius, André Ramalho, Vertessen, Boscagli, Obispo, Mwene a Thomas. Jeho protějšek Rogier Meijer postrádá Pedra Ruize, Barreta, Mattssona i Bonyho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 8.23 - 16.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RKC Waalwijk - Heracles Almelo  (středa 20:00)
Waalwijk ani Heracles ještě nemají jistou záchranu, a i když je rozdíl mezi nimi naprosto minimální, tak vzhledem k pouhým dvěma zbývajícím kolům je na tom mnohem lépe hostující celek. To má totiž záchranu na dosah, jelikož se nachází na třináctém místě se čtyřiatřiceti body a k jistotě udržení potřebuje pouhé dva body. RKC má na kontě o dva body méně a je čtrnácté, v tomto středečním duelu by nutně potřebovalo zvítězit.

Domácí celek totiž drží jen tříbodový náskok na šestnáctou barážovou příčku Sparty a v posledním kole se představí na půdě vysoce favorizovaného Alkmaaru, jenž pravděpodobně bude bojovat o důležité čtvrté místo zaručující přímou účast v evropských pohárech. "Nikdo neříká, že bychom nemohli v Alkmaaru vyhrát, jenže by to bylo nesmírně těžké. V tuto chvíli se plně koncentrujeme na Heracles, protože to pro nás bude zápas roku a jsme na něj připraveni," uvedl s jasným cílem domácí kormidelník Joseph Oosting.

Jeho svěřenci neprohráli dvakrát za sebou, když nejprve doma porazili Groningen (3:1) a minule remizovali 1:1 na půdě Cambuuru. Přitom právě v Leeuwardenu byli blízko k tomu, aby získali nesmírně důležité tři body, neboť inkasovanou branku obdrželi až ve čtvrté nastavené minutě. "Naše situace by byla příznivější, ale nesmíme se tím už zabývat - teď je nutné hledět kupředu," dodal Oosting vzápětí.

Hosté si mohou zajistit záchranu i v případě porážky, remíza by je k prvoligové licenci výrazně přiblížila a výhra by jim dala definitivní stvrzenku. Výběr vedený německým koučem Frankem Wormuthem minule prohrál s Willemem (0:2), předtím remizoval s Twente (1:1). "V Tilburgu jsme propásli naší šanci a nyní to nehodláme opakovat. Waalwijku jde taky o hodně, ale my se budeme prát o tři body až do samotného konce," pronesl Wormuth odhodlaně.

Ten se v tomto střetnutí musí obejít bez brankáře Blaswiche, Azzaouiho, Oubely, Kiomourtzogloua, Sierhuise i stále vykartovaného Ouahima, Oosting nemá k dispozici Mina s Augustijnsem a za pět žlutých karet bude pykat Adewoye. V podzimním vzájemném měření sil bylo úspěšnější Heracles po výsledku 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.35 - 3.46 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Rotterdam - PEC Zwolle  (středa 20:00)
Propracovat se ještě k přímé záchraně bude pro Spartu i Zwolle dost náročné. Situaci ohledně tohoto tématu nemají ve vlastních rukou, musejí zkrátka doufat, že ostatním konkurentům se v závěrečných dvou zápasech nepovede. Pokud každopádně míní ještě zabojovat o umístění nad sestupovým pásmem, představuje tohle vzájemné střetnutí nesmírně důležitou položku.

Jestliže hostům nezbývá nic jiného než uzmout plný počet bodů, aby se ještě matematicky mohli vyhnout i baráži v posledním utkání proti PSV, domácí si ještě nějaké zaváhání vlastně dovolit můžou. Ovšem jen za předpokladu, že se patnácté Fortuně ani šestnáctému Waalwijku také nezadaří získat v souběžně hraných kláních toužebné záchranářské výsledky. "Kabina si moc dobře uvědomuje, co je v sázce," ujišťoval všechny fandy domácí stratég Maurice Steijn.

Zwolle má pouze o dva body méně než rotterdamský výběr, avšak z pozice posledního celku tabulky se v podstatě jeví tahle ztráta jako fatální, připomeneme-li ještě ten fakt, že k bezpečí patnáctého místa mu už chybí pět bodů. "Už od zimní přestávky žijeme ve velkém napětí. A víme tedy, jak se s ním vypořádat," sliboval hostující lodivod Dick Schreuder. "Určitě jsme sebevědomí vzhledem ke zlepšené jarní části ročníku. Víme, že získáme buď vše, nebo nic."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.42 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - FC Groningen  (středa 20:00)
Twente od druhé poloviny sezóny reálně bojuje o nejlepší čtyřku zaručující přímou účast v nadcházejícím ročníku evropských pohárů, což by byl pro celek z Enschede obrovský úspěch. Vzhledem k nečekaným zaváháním favorizovaného Alkmaaru se k této metě výrazně přibližuje, ale v poslední době mu přeci jen lehce dochází dech a jednoduché to mít určitě nebude. Nyní se pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti Groningenu.

Domácí celek se nachází na čtvrtém místě Eredivisie se ziskem dvaašedesáti bodů a za třetím Feyenoordem zaostává o téměř nedostižných šest bodů, naopak před AZ drží dvoubodový odstup. Jeho náskok mohl být mnohem vyšší, jenže po nerozhodném výsledku v derby s Heraclesem (1:1) naprosto nezvládl pár dní staré utkání proti zachraňujícímu se Sittardu a v domácím prostředí mu překvapivě podlehl po výsledku 1:2.

Nicméně v tuto chvíli má situaci stále ve svých rukách a trenér Ron Jans věří, že jeho svěřenci zbývající dva duely zvládnou. "Jestliže chceme skončit alespoň čtvrtí, tak pravděpodobně budeme muset porazit Groningen i Feyenoord. To sice bude náročný úkol, avšak určitě ne nemožný. Momentálně se soustředíme jen na středeční vystoupení a hodláme se vyrovnat s obrovským tlakem, který všichni cítíme," prohlásil Jans s úsměvem na tiskové konferenci.

Groningen se nachází v katastrofální formě a teď má asi poslední šanci, jak současnou krizi překonat. V nejvyšší nizozemské soutěži prohrál pětkrát za sebou, hlavně v předchozích třech duelech nečekaně nestačil na Heracles (0:1), Waalwijk (1:3) ani naposledy na Spartu (1:2) a v tabulce proto klesl na desáté místo se šestatřiceti body o dva body za osmý Heerenveen. S Twente se dvakrát po sobě rozešel smírně (2:2, 1:1). Kouč Danny Buijs nenasadí Balkera, Hoekstru a Suslova, Jans nemá k dispozici Pierieho s Bramou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.12 - 5.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - AZ Alkmaar  (středa 20:00)
Alkmaar nemůže být se svým působením v tomto ročníku nizozemské ligy příliš spokojen, jelikož se nachází mimo elitní čtyřku a nemá tak jistou účast v nadcházejícím ročníku evropských pohárů. Se šedesáti body na kontě sice neskončí po základní části hůře než pátý, ovšem v předchozích dvou duelech nedokázal zvítězit a za čtvrtým Twente zaostává o dva body. Pokud si chce stávající postavení ještě vylepšit, tak teď potřebuje zvítězit v Utrechtu.

Hostující celek by v případě páté pozice putoval do ošemetného čtyřčlenného play-off, a i když by v obou případných zápasech hrál na vlastním stadionu, tak by to nemuselo dopadnout dobře. Po nečekané prohře na půdě posledního Zwolle (1:2) sice doma zdolal stejným poměrem Heerenveen, ale následně jen remizoval s dalším adeptem sestupu Spartou (1:1). Teprve před pár dny konečně předvedl výkon hodný jeho pověsti.

S vedoucím Ajaxem totiž otočil nepříznivý vývoj a téměř až do samotného konce vedl 2:1. Pak sice inkasoval, ale ani nerozhodný výsledek 2:2 není k zahození. Vzhledem k aktuální situaci je však pro něj remíza málo, a proto teď potřebuje uspět proti nevyzpytatelnému Utrechtu. Ten se momentálně nachází na sedmém místě se šestačtyřiceti body a play-off o předkolo KL má jisté, nicméně alespoň na úvod by chtěl začínat v domácím prostředí.

Momentálně zaostává za Vitesse o jediný bod a právě šestá příčka by mu vynesla mírnou výhodu. FC přerušilo svou nelichotivou šňůru šesti utkání bez výhry proti Nijmegenu, poté však nedokázalo potvrdit roli favorita proti PEC a na jeho půdě remizovalo 1:1. Svému středečnímu rivalovi má určitě co vracet, neboť v této sezóně s ním utrpělo debakl 1:5. Alkmaar nemůže využít služeb Helmera, Duina a vykartovaného Clasieho, Utrecht postrádá Maedu, Mahiho, St. Jaga, Ramselaara, Van der Maarela, Henka Veermana i brankáře De Keijzera.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.86 - 2.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax32254391:1779
2.PSV Eindhoven32243581:3975
3.Feyenoord Rotterdam32215674:3268
4.FC Twente32188650:3662
5.AZ Alkmaar32186861:3960
6.SBV Vitesse321451338:4847
7.FC Utrecht3212101049:4146
8.SC Heerenveen321081434:4438
9.NEC Nijmegen321081436:4838
10.FC Groningen32991439:4936
11.Go Ahead Eagles321061636:4736
12.Cambuur Leeuwarden321051749:6735
13.Heracles Almelo32971632:4434
14.RKC Waalwijk327111435:5032
15.Fortuna Sittard32951834:6532
16.Sparta Rotterdam326111525:4729
17.Willem II32851928:5629
18.PEC Zwolle32761925:4827

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
AjaxFans

Kampioenen Gefeceliteerd heren

Reagovat
Vopi11

XXX ♥

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele