Eredivisie - preview 1. kola

10.08.2018, 12:21, aktualizováno 12.08.2018, 08:46
Previews
Feyenoord ve čtvrtek selhal proti Trenčínu a fanoušky si nyní může částečně udobřit díky duelu na půdě De Graafschapu. Alkmaar změří síly s Bredou, Den Haag hostí nováčka z Emmenu a v posledním nedělním zápase se proti sobě postaví Vitesse a Groningen...
ADO Den Haag - FC Emmen  (neděle 12:15)
Na tradičního účastníka nejvyšší nizozemské soutěže čeká v úvodu sezóny speciální souboj, neboť se utká s Emmenem, který sehraje vůbec první mistrovské utkání v nejvyšší soutěži ve své historii. Hosté se senzačně postarali o tento milník v dodatečné baráži, když postupně vyřadili silný Nijmegen i do té doby prvoligovou Spartu Rotterdam. ADO z minulého ročníku obhajuje sedmou pozici a bude tedy považován za mírného favorita.

Den Haag loni dokonce bojoval o evropské poháry v kvalifikaci a i přesto, že neuspěl, tak mohl být se svým působením spokojen. Na lavičce zůstal úspěšný Alfons Groenendijk, který chce loňské umístění minimálně zopakovat. "Všichni jsme netrpěliví, příprava proběhla bez větších komplikací. Na zápas s Emmenem se těšíme, bude mít velký náboj a očekávám také skvělou kulisu," řekl natěšený čtyřiapadesátiletý rodák z Leidenu.

Ten na přestupovém trhu příliš aktivní nebyl, nicméně koncem července přišel o svou největší ofenzivní hvězdu. Nor Bjørn Johnsen, jenž zaznamenal hned devatenáct branek, totiž odešel za lepším a přestoupil do konkurenčního Alkmaaru. "Postupně nám bylo jasné, že ho jen těžko udržíme. Za jeho přístup a výkony jsme mu nechtěli bránit. Náš kádr je dostatečně kvalitní na to, aby navázal na poslední úspěch," uvedl Groenendijk bez větších starostí.

Naopak v týmu zůstal druhý nejlepší kanonýr Abdenasser El Khayati, jedničkou mezi třemi tyčemi by měl zůstat Robert Zwinkels. Emmen je pro většinu výběrů z Eredivisie naprosto neznámým soupeřem. Loni obsadil ve druhé lize až sedmou pozici a zdálo se, že si prvoligovou vstupenku vybojuje jen velmi těžko. "Je to pro něj velký zápas, očekávám tuhou bitvu až do závěrečných minut," dodal závěrem domácí stratég.

"Museli jsme kádr vhodně doplnit, přeci jen konkurence je mnohem vyšší. Nicméně i tak chceme dát šanci většině hráčů, kteří se o tento neskutečný okamžik postarali. Jsem přesvědčen, že nebudeme jen do počtu, na druhou stranu mistrovské ambice nemáme. Je třeba jít krůček po krůčku a zůstat nohama na zemi, ať se děje cokoliv," vyjádřil se s humorem trenér Dick Lukkien, jemuž bude scházet nově příchozí záložník Wouter Marinus (potíže s kolenem).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.97 - 4.26
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Posledním z trojice nováčků, který vstoupí do tohoto soutěžního ročníku, bude nejvíce známý De Graafschap. Ten totiž působil v Eredivisii v sezóně 2015/2016 a příliš povedené účinkování to nebylo. Obsadil sedmnáctou pozici s třiadvaceti body a v následném závěrečném kole baráže s Go Ahead Eagles úspěšný nebyl, po roce se tak vrátil do druhé ligy. Jeho prvním protivníkem bude silný Feyenoord.

Rotterdamský výběr začal velmi dobře a v boji o Superpohár porazil v penaltovém rozstřelu PSV, který měl navíc výhodu domácího prostředí. Jenomže ve čtvrtek předvedl naprosto ostudný výkon ve 3. předkole Evropské ligy na půdě slovenského Trenčína, prohrál vysoko 0:4 a jeho šance na základní skupiny tak výrazně klesly. Na kolena ho poslal třiadvacetiletý chorvatský útočník Antonio Mance, jenž zaznamenal hattrick.

"Stydím se za to, co jsme předvedli. Od samého začátku jsme nebyli ve své kůži, proti skvěle hrajícímu soupeři jsme se nedokázali prosadit. S přibývajícím časem na nás byla znát stále větší nervozita, ze které pramenily chyby a tedy i další inkasované góly. Tenhle duel musíme hodit za hlavu, před námi je vstup do ligové soutěže a v něm chceme složit úspěšný reparát," vyjádřil se s ledovým klidem trenér Giovanni van Bronckhorst.

Ten už bude moci počítat s dvojicí Eric Botteghin - Robin van Persie, kteří do Trenčína vůbec neodcestovali, a svému celku výrazně scházely. Naopak připraven nebude obránce Ridgeciano Haps a elitní dánský útočník Nicolai Jørgensen, na svůj debut v dresu Feyenoordu si zřejmě bude muset počkat i posila z Utrechtu Yassine Ayoub. "De Graafschap je nepříjemným protivníkem, před vlastním publikem bude chtít předvést co nejlepší výkon," nabádá k opatrnosti hostující stratég.

Domácí celek obsadil v loňském ročníku Eerste Divisie čtvrtou příčku a jeho následná cesta za prvoligovou licencí nebyla vůbec jednoduchá. Po prohře 2:3 v Telstaru postoupil do závěrečné fáze díky výhře 4:2 nad stejným rivalem. Vzápětí neměl lehkou úlohu s Almere City a slavit mohl po těsném celkovém poměru 3:2 (1:1, 2:1). V předchozích čtyřech vzájemných zápasech slavil Feyenoord, před necelými třemi lety přehrál klub z Doetinchemu 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.81 - 4.40 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - FC Groningen  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.61 - 4.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - NAC Breda  (neděle 16:45)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.30 - 8.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - VVV Venlo  (sobota 18:30)
Papírové předpoklady opět pasují Tilburg s Venlem do dolní poloviny tabulky a oba výběry jistě chtějí dokázat, že byly tyto prognózy mylné. O jejich ambicích může hodně napovědět úvodní vzájemný zápas, kdy se očekává vyrovnaný průběh. Domácí Willem loni obsadil třináctou pozici se sedmatřiceti body a dlouhou dobu se strachoval o prvoligovou příslušnost. Venlo na tom bylo ještě hůře, skončilo totiž až patnácté se čtyřiatřiceti body.

Je sice pravdou, že oba sobotní rivalové již před posledním kolem měli definitivní jistotu, na druhou stranu se nijak oslnivou formou pyšnit nemohli. Především VVV střídal bídu s nouzí, od začátku února nezvítězil hned ve třinácti ligových utkáních po sobě a spasila ho hlavně solidní první polovina soutěže. "V baráži oba prvoligové celky neuspěly a teprve s odstupem času jsme docenili, jak bylo důležité toto umístění," vrátil se k předchozí sezóně Maurice Steijn.

Čtyřiačtyřicetiletý rodák z Haagu povede Venlo již do páté sezóny a dobře si uvědomuje, že druhý rok po postupu bývá nejtěžší. "Fanoušci si začínají zvykat na elitní společnost a očekává se, že Eredivisii udržíme. Nicméně nováčci budou mít obrovskou motivaci ukázat, že na první ligu mají, ostatní kluby disponují velkou kvalitou. Potřebujeme se vyvarovat výkyvů formy, jinak bychom se mohli dostat do problémů."

Hosté pustili do PSV svou brankářskou jedničku Larse Unnerstala, nicméně obratem ho získali zpět na roční hostování. Z klubu nadobro odešli ofenzivní opory Lennart Thy (Werder Brémy), Vito van Crooy i Clint Leemans (oba PEC Zwolle). "Přišli jsme o tři nejlepší střelce loňského ročníku, nic to ale nemusí znamenat. Jsem přesvědčen, že budeme konkurenceschopní," dodal závěrem Steijn.

Domácím se naopak podařilo udržet španělského kanonýra Frana Sola, kádr vyztužil jeho krajan Pol Llonch z polské Wisly Krakow a také Řek Dimitris Kolovos z belgického Mechelenu. Ke změně došlo na trenérském postu, naplnit cíle se pokusí třiašedesátiletý Adrie Koster. Ten při své premiéře na lavičce bude postrádat kapitána Jordana Peterse vinou poraněného kolene, na trávník se nepodívá ani Němec Meissner (zlomenina lýtkové kosti).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.43 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - Heracles Almelo  (sobota 18:30)
Loňská sezóna dopadla pro Ajax opravdu hodně mizerně. Nejenže se nedokázal probojovat do Ligy mistrů, unikla mu i Evropská liga, těsně před vánoci vypadl také z domácího poháru, a na jaře v podstatě jen bojoval o udržení druhé příčky v Eredivisie. V tomhle ročníku hodlá být daleko úspěšnější, v lize přitom na úvod přivítá Heracles.

Vedení o loňských vánocích odvolalo neúspěšného Marcela Keizera, který s mužstvem ani náhodou nezískával výsledky, jaké si jeho nadřízení představovali, a nahradil ho Erik ten Hag. Asi to byla opravdu správná volba. Nejenže už na jaře Ajax výrazně pookřál, daří se mu taktéž na začátku letošního ročníku na evropském poli.

V boji o Ligu mistrů vyřadil rakouský Sturm Graz po dvou vítězstvích a v úterý v prvním utkání na půdě Standardu Lutych udržel velmi cennou remízu. Před odvetou si tak nebude chtít proti Almelu kazit náladu. Jenže soupeř, který v létě propustil českého útočníka Jaroslava Navrátila, to možná bude jedna velká neznámá.

Dlouholetá ikona hostů John Stegeman totiž po čtyřech letech působení zamířil do Go Ahead Eagles, a klub tak musel najít náhradu v podobě sedmapadesátiletého německého kouče Franka Wormutha. Ten šéfoval celkem deset let německé dvacítce, nikdy však na klubové úrovni nevedl větší klub, ba co víc, nikdy nepůsobil na trenérském křesle v zahraničí.

Domácí se opravdu mohou obávat hlavně proto, že vůbec nemusejí tušit, s čím na něj protivník, jenž patří ke stálicím Eredivisie, vyrukuje. "Tým má novou filosofii a mnoho nových hráčů," uvědomuje si ten Hag. "Připravili jsme se ale dobře," dodával. Ajax loni s Heraclesem venku padl, doma pak vyhrál jen o branku.

Domácí stratég by měl nasadit nejsilnější možné složení, a to včetně dvou největších letních posil Daleyho Blinda a Dušana Tadiče. Připravený by měl být i Donny van de Beek. "On je velmi ceněným a platným hráčem a o víkendu bude hrát. Potřebuji také hráče sledovat po fyzické stránce, jak jsou na tom. Nemůžu hrát jen s jedenácti hráči," zakončil ten Hag.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 10.10 - 20.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PSV Eindhoven - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Obhájce titulu z PSV Eindhoven nevkročil do nového ročníku zrovna nejšťastněji a nizozemský Superpohár mu utekl o vlásek kvůli porážce s Feyenoordem v penaltovém rozstřelu, nyní bude skládat reparát s Utrechtem. I tentokráte došlo v jeho kádru k několika změnám a v sobotu ho jednoduchá úloha rozhodně nečeká. FC obhajuje pátou pozici a teď se chce probojovat za každou cenu do evropských pohárů.

U eindhovenského klubu skončil po pěti letech Phillip Cocu, kormidlo po něm přivzal jiný excelentní profesionál Mark van Bommel. "Samozřejmě v nás převažuje zklamání, k cenné trofeji hned z kraje sezóny chyběl opravdu jen malý kousek. Nicméně před námi je ještě spoustu výzev a my se musíme stoprocentně zkoncentrovat. Utrecht má velkou kvalitu, považuji ho za černého koně Eredivisie," řekl s respektem jednačtyřicetiletý kouč.

PSV povede do nové sezóny jako kapitán Luuk de Jong, který se kromě nové tříleté smlouvy dočkal pocty po návratu Marca van Ginkela do anglické Chelsea. "Je to dlouhodobý lídr kabiny s nesčetnými zkušenostmi, jeho góly v rozhodujících okamžicích budeme určitě potřebovat," pochválil van Bommel svými slovy sedmadvacetiletého harcovníka. V kádru znovu došlo k několika změnám, avšak osa týmu zůstala stejná.

Hlavními tahouny by vedle de Jonga měli být Mexičan Hirving Lozano s Uruguaycem Gastónem Pereirem, mezi třemi tyčemi drží neochvějný post jedničky Jeroen Zoet. "Prvotním úkolem je se probojovat do základní skupiny Ligy mistrů, nic než obhajoba titulu nás nezajímá. Konkurence je znovu obrovská, dobrý vstup nám může výrazně pomoci," vyjádřil se na předzápasové tiskové konferenci brankář Eindhovenu.

Hostům loni jen těsně uniklo předkolo Evropské ligy, jejich touha po úspěchu je tak ještě větší. Jenomže v přestupovém období přišli o dva marocké klenoty, nejlepší střelec týmu Zakaria Labyad zamířil do Ajaxu a jeho krajan Yassine Ayoub se naopak připojil k Feyenoordu. "Ztráta to je, na druhou stranu se podařilo kádr vhodně doplnit. Bodovat v Eindhovenu je ve většině případů téměř nemožné, my se pokusíme udělat výjimku," uvedl natěšený lodivod FC Jean-Paul de Jong.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.21 - 7.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Excelsior - Fortuna Sittard  (sobota 20:45)
Po loňském neúspěchu Sparty v baráži zůstaly v nejvyšší soutěži už jen dva rotterdamské celky, tím mnohem méně slavným je Excelsior. SBV postoupil do Eredivisie v sezóně 2014/2015 a nyní tak počtvrté za sebou udržel prvoligovou licenci, také letos by si chtěl co nejdříve zajistit klid a třeba se i poprat o horní polovinu. Na úvod přivítá nováčka z Fortuny Sittard, jenž se vrací mezi smetánku po dlouhých šestnácti letech.

SBV dokázal v uplynulém ročníku překvapit několik favoritů a nakonec skončil na jedenácté pozici se čtyřiceti body, do elitní devítky mu příliš nescházelo. Klub povede veřejnosti celkem neznámý kouč Adrie Poldervaart, ten usedne na lavičku po Mitchellu van der Gaagovi. Tým před sezónou opustil nejlepší střelec Mike van Duinen, když přestoupil do Zwolle, naopak defenzívu vyztužili Thomas Kotte z Arnhemu a Robin van der Meer z Utrechtu.

Hosté naposledy působili v nejvyšší soutěži v sezóně 2001/2002, od té doby marně sváděli boj o návrat. Loni skončili v Eerste Divisie na druhé příčce o bod za rezervou Ajaxu a postoupili tak přímo. Jednoznačným cílem Fortuny bude záchrana a trenér René Eijer doufá, že jeho svěřenci využijí počáteční euforie. "Nemůžeme na to spoléhat, ale jsme velmi nabuzení a hned v prvním utkání necháme na trávníku všechno," uvedl Eijer s obrovským odhodláním.

Čtyřicetitisícové město z provincie Limburg posilovalo na všech postech. Z Mechelenu přišel marocký záložník Ahmed El Messaoudi, post jedničky by měl zastávat moldavský brankář Alexej Koșelev. "Musíme si zvykat ne jiné tempo i systém, nicméně všichni věříme, že jsme dostatečně připravení. Excelsior má letité zkušenosti a mnoho skvělých hráčů, bez bodů odjíždět nehodláme," doplnil Eijer na předzápasové tiskové konferenci.

Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali v ročníku 2013/2014, tehdy Excelsior doma vyhrál 2:0. "Každý nováček má obrovskou výhodu. Nemá co ztratit a chce se ukázat, proto si nesmíme dovolit protivníka podcenit v žádném ohledu. Od Fortuny čekám houževnatý výkon na hranici možností," řekl s mírnými obavami Poldervaart. Tomu schází brankář Damen vinou poraněného kolene.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.46 - 3.07
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PEC Zwolle - SC Heerenveen  (pátek 20:00)
Nejvyšší ročník nizozemské nejvyšší soutěže znovu tradičně odstartuje páteční předehrávkou a diváci se opět mají na co těšit. V úvodním souboji na sebe narazí fotbalisté Zwolle proti Heerenveenu a dá se očekávat vyrovnaný průběh. Domácí celek loni obsadil devátou pozici se čtyřiačtyřiceti body a vzhledem ke skvělému podzimu nebyl s tímto umístěním spokojen, jeho nejbližší konkurent skončil osmý se dvěma body navíc.

PEC zažil výtečnou první polovinu sezóny a dokonce bojoval o přímý postup do pohárové Evropy, ovšem na jaře sbíral jeden neúspěch za druhým a postupně se propadal. K výměně kouče ale nedošlo, tým stále povede čtyřiapadesátiletý John van 't Schip. "Našim cílem je skončit v horní polovině tabulky, rádi bychom si také zahráli o Evropskou ligu. Heereneveen je dlouhodobě silný, k výhře bude potřeba vynaložit všechny síly," uvedl van 't Schip pro klubový web.

Z kádru v průběhu přestupového období odešli například Philippe Sandler (Manchester City), Stef Nijland (De Graafschap) či Wouter Marinus (Emmen), dále pak ofenzivní opory Mustafa Saymak (Rizespor) s Younessem Mokhtarem (Ankaragücü). Z australského Melbourne přestoupil záložník Denis Genreau, z konkurenčního Venla přišli Vito van Crooy s Clintem Leemansem a z rotterdamského Excelsioru kanonýr Mike van Duinen.

"Nemyslím si, že bychom měli slabší kádr, jen se snažíme vydat jinou cestou. Rozhodně máme na to trápit i ty největší favority," dodal s optimismem stratég Zwolle. SC se taktéž pokusí dostat do pohárové Evropy, v uplynulém ročníku proklouzl do závěrečné kvalifikace o EL a v úvodním měření sil vypadl těsně s Utrechtem (4:3 a 1:2). Vedení Heerenveenu sáhlo změně na trenérském postu a místo Jürgena Streppela přivedlo Jana Oldeho Riekerinka.

Ten byl na přestupovém trhu taktéž aktivní, k týmu se zatím připojili bek Sherel Floranus ze Sparty Rottedram. Sam Lammers z PSV, Rodney Kongolo z Manchesteru City a brankář Filip Bednarek z De Graafschapu. Nicméně vyrovnat se bude muset s odchodem nejlepšího loňského střelce Rezy Ghoochannejhada, íránský reprezentant totiž přešel do kyperského klubu APOEL Nikósie. Ve vzájemných střetnutích se více daří Zwolle, které porazilo SC už třikrát za sebou (dvakrát 2:1 a jednou 3:2).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.61 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.BV De Graafschap00000:00
 FC Utrecht00000:00
 ADO Den Haag00000:00
 SBV Excelsior00000:00
 Willem II00000:00
 Heracles Almelo00000:00
 SBV Vitesse00000:00
 AZ Alkmaar00000:00
 Feyenoord Rotterdam00000:00
 VVV Venlo00000:00
 SC Heerenveen00000:00
 NAC Breda00000:00
 AFC Ajax00000:00
 PSV Eindhoven00000:00
 PEC Zwolle00000:00
 Fortuna Sittard00000:00
 FC Emmen00000:00
 FC Groningen00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
nani92

1. pre titul Feynordu

Reagovat
Stiksxx

Letos je favorizovaný Ajax. Nasypali prachy do posil a udrželi si důležité hráče. Otázkou je,..jestli se jim ještě podaří prodat Ziyecha. Ale nemají žádný pořádný hrot.

A Feyenoord za to, co předvedl v Trenčíně, by si zasloužil příští rok ty poháry nehrát.

Reagovat
jáá

může mi někdo vysvětlit ten výsledek Feye v Trenčíně? já se snad ani na HL nechci koukat...

a je to zase tady...AZ už je doma, Vitesse to bude mít těžký, Feye byl jasný favorit a posral to, to ta pohárová evropa zase začíná

Reagovat
Seydou Doumbia

Já jsem viděl sestřih a směšnější defenzivní práci jsem na takové úrovní snad ještě neviděl. Normálně jsem se styděl.

Reagovat
Stiksxx

Konečně je to tady!!!

Reagovat
afc ajax

presne už som sa nevedel dočkať

Reagovat
Stiksxx

Mno nevím, jestli je Thomas tou správnou volbou. Už je to tady, odešel Brands a my se zmůžeme jenom na průměráky z ligy. Věřím tomu, že ten by Gutiérreze z Pachucy přivedl!

Reagovat
jáá

nepřipadal mi úplně špatný, jestli se bere jako náhrada na CM když jste nezískali van Ginkela, třeba v Ramselaara jsem měl velká očekávání a nějak se u vás zahrabal

Reagovat
Stiksxx

Ramselaar si asi nezahraje. Jsem rad ze mozek bude hrát Gaston. Lepsi na CM než na křídle. To mozny ze bude hrát místo Rosaria. A to asi bude lepší.

Ramselaar mozna skončí jako Maher. Ale Maher sel urcite s očekáváním větším.

Reagovat
Stannis Baratheon

Proč sem nedáte rubriku portugalské, belgické, turecké, ruské a nebo ukrajinské ligy? Když už tu má tu svoji i tahle?

Reagovat
smazaný uživatel

Protože o tuto se zajímá více lidí než o ty tebou zmiňované

Reagovat
Stannis Baratheon

nevypadá to

Reagovat
smazaný uživatel

Byla tu portugalská liga a byl o ní menší zájem než o Eredivise. Navíc asi na tuhle ligu mají někoho kdo to píše ty previews a sleduje ligu,

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele