Bundesliga - souhrn 8. kola: Derby pro Kolín nad Rýnem

20.10.2023, 22:34, aktualizováno 22.10.2023, 19:24
Komentáře a souhrny
Fanoušci Kolínu nad Rýnem (© AFP)

Porýnské derby zvládl v neděli lépe Kolín nad Rýnem, a ukončil tak své čekání na první výhru v sezóně. Leverkusen zvítězil i ve Wolfsburgu a vrací se na první místo před Stuttgart, jenž pro změnu veze body z Berlína. Venku se radovali také další favorité jako RB Lipsko, Bayern a Frankfurt. Freiburg si poradil s Bochumí. Za vedoucí dvojicí zůstává Dortmund, který v předehrávce udolal Werder Brémy...

1. FC Heidenheim - FC Augsburg 2:5

22.10.2023 17:30

Góly: 17. Tim Kleindienst, 18. Jan-Niklas Beste - 29. Phillip Tietz, 40. Mads Pedersen, 42. Ermedin Demirović, 64. Felix Uduokhai, 88. Elvis Rexhbecaj (pen.)

Augsburg zvítězil v osmém kole Bundesligy na hřišti Heidenheimu 5:2. Strhující duel gólově odstartovali domácí, kteří se slepenými góly dostali v první půli do dvoubrankového náskoku. Ještě před přestávkou ovšem Bavoři dokázali skóre převrátit na svou stranu, když jejich třetí a zároveň rozhodující gól vstřelil Ermedin Demirovič.

Výhra hostů jistě potěšila i na střídačce sedícího Tomáše Koubka, jelikož se poprvé po více než roce radovali z tříbodového zisku na hřišti soupeře. V říjnu loňského roku skolil v Gelsenkirchenu Schalke dvěma góly právě Demirovič.

Hráči Augsburgu i v novém ročníku pokračovali v bídných výkonech, když za sedm odehraných kol posbírali pouze pět bodů. Naproti tomu Heidenheim byl ve své premiérové sezoně v nejvyšší německé soutěži příjemným překvapením, jelikož už dokázal porazit Werder Brémy nebo také Union Berlín. Oba úspěchy přišly na domácí půdě, kam právě přicestovali i Bavoři.

Nováček soutěže působil po reprezentační pauze odpočatěji než jeho soupeř, což v úvodu prvního dějství přetavil ve vedoucí gól Tim Kleindienst. O minutu později inkasovali opaření Bavoři podruhé. Omar Haktab Traoré šikovně prostrčil míč na Jana-Niklase Besteho, který ranou z první na vzdálenější tyč překonal bezmocného Finna Dahmena. Po necelé půlhodině však trestuhodně zaspala domácí defenziva, když nechala zakončovat po rohovém kopu osamoceného Phillipa Tietze, který volejem snížil. Střelec gólu o chvíli později sklepl balon Madsu Pedersenovi a ten jej krásnou šajtlí zakroutil do šibenice. Ještě před odchodem do šaten dokonal stabilní účastník Bundesligy obrat, když ve skluzu skóroval Demirovič.

Na startu druhého poločasu dominoval s míčem na kopačkách Heidenheim. Blízko vyrovnání byl Lennard Maloney, jenž na levé straně ukázal své zrychlení a následně vystřelil do boční sítě. Domácí byli postupně nuceni otevřít hru a Bavoři začali vzniklých mezer využívat. Po dobře načasované kolmici Fredrika Jensena se mohl stát hrdinou Tietz, ale tváří v tvář Kevinu Müllerovi selhal. A tak musel své spoluhráče uklidnit až Felix Uduokhai, který po rohovém kopu dotlačil balon na místo určení a zaznamenal první gól v sezoně. Hořký večer celku z Bádenska-Württemberska podtrhl ještě v samotném závěru z pokutového kopu Elvis Rexhbecaj.

Bavoři tedy na půdě nováčka uspěli a připsali si velmi důležité tři body. Obě mužstva sehrají další ligový zápas 28. října. Heidenheim soutěže změří síly s Gladbachem, Augsburg se poté střetne s Wolfsburgem.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach 3:1

22.10.2023 15:30

Góly: 9. Florian Kainz (pen.), 76. Florian Kainz (pen.), 90+1. Luca Waldschmidt - 63. Nico Elvedi

Hráči Kolína nad Rýnem si v utkání osmého kola Bundesligy připsali první domácí body, když v regionálním souboji porazili Mönchengladbach 3:1. Zápas, v němž se do základní sestavy hostů vrátil poprvé od začátku září Tomáš Čvančara, poznamenaly chyby Manuho Koného.

Při penaltovém prohřešku zkraje duelu si ještě velkokluby obletovaný záložník mohl stěžovat na smůlu, při ostrém skluzu ze 70. minuty, za nějž byl vyloučen, už však nikoliv. Krátce po jeho odchodu navíc Kozlové dostali k dispozici další pokutový kop, který nakonec stejně jako ten první proměnil Florian Kainz.

Zažitý kolorit u fotbalových klubů tradičně představuje výhoda čerpaná z domácího prostředí, ale v podání obou týmů to bylo tak trochu opačně. Doma utrápený Gladbach zatím venku neprohrál, ve všech třech duelech na hřištích soupeřů navíc vstřelil minimálně tři branky. Tuto působivou šňůru toužil prodloužit na RheinEnergieStadionu, kde Kozlové dosud ještě nebodovali. K jejich smůle však úspěchy nepřicházely ani z ostatních trávníků, a tak do zápasu vstupovali z poslední příčky.

Do duelu s Borussií ale naskočili výborně, když svého soupeře v úvodních minutách jasně přehrávali. Za aktivní přístup byli fotbalisté Kolína odměněni v deváté minutě, kdy po ruce Koného nařídil rozhodčí pokutový kop. Ten s přehledem proměnil pumelicí k tyči Kainz. Obrana Gladbachu ani nadále nestíhala a jen o chvíli později mohla inkasovat podruhé, hlavička na hraně ofsajdu stojícího Jeffa Chabota ale orazítkovala břevno. Die Geissböcke dominovali i ve zbytku úvodního dějství a krátce před odchodem do šaten mohli navýšit své vedení, přízemní střela Lucy Waldschmidta ale rozezvučela pouze tyč.

Hostům poločasová přestávka prospěla, a diváci v Kolíně tak byli v úvodu druhé půle svědky mnohem vyrovnanější podívané. Neproměněných šancí z úvodu duelu museli domácí litovat, neboť krátce po hodině hry srovnal stav zápasu přesnou hlavičkou po rohovém kopu Nico Elvedi. Cestu za bodovým ziskem ale ztížil Gladbachu v 70. minutě Koné, jenž po nevybíravém zákroku zamířil předčasně do sprch. Už o několik chvil později mohli Kozlové početní převahu zužitkovat, když po faulu Moritze Nicolase zahrávali pokutový kop. Ten nejprve Kainz trestuhodně zahodil, kvůli předčasnému vyběhnutí hostujícího gólmana si jej ale zopakoval a napodruhé již zamířil přesně. Krátce před koncem pak rozdíl ve skóre navýšil parádní ranou k tyči Waldschmidt.

Venkovní neporazitelnost Mönchengladbachu tak skončila. V příštím kole přivítá 28. října Heidenheim, Kolín se tentýž den představí v Lipsku.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Bayern Mnichov 1:3

21.10.2023 18:30

Góly: 43. Anthony Caci - 11. Kingsley Coman, 16. Harry Kane, 59. Leon Goretzka

Mohuč podlehla v osmém kole Bundesligy na vlastním hřišti Bayernu 1:3, a dále tak čeká na plnohodnotný bodový příděl v aktuálním ročníku. K triumfu bavorského celku, jenž dokázal v lize v Mewa Areně vyhrát po více než třech letech, zavelel v 11. minutě Kingsley Coman. Ani reprezentační pauza tak nepřibrzdila jeho střelecký apetit z posledního soutěžního duelu. Vedení ještě v prvním poločase pojistil svým devátým ligovým a zároveň rozhodujícím zásahem Harry Kane.

Bayern už roky dominoval německé Bundeslize, přičemž Mewa Arena dlouho patřila k jeho oblíbeným stadionům. Mezi lety 2013 a 2020 tam neztratil ani bod, pak se však něco změnilo a Die Nullfünfer opanovali tři domácí ligová střetnutí v řadě. Prodloužení této působivé série by ovšem bylo ještě větším překvapením než dřív, pro Mohuč by se totiž jednalo o vůbec první výhru v aktuálním ročníku. Pomoci k tomu již nemohl Anwar El Ghazi, jehož vedení klubu na základě příspěvků na sociálních sítích suspendovalo.

Cestu k odčarování stadionu v Mohuči odstartovali Mnichovští již v 11. minutě. Edimilson Fernandes trestuhodně propadl ve středu pole, toho využil Leroy Sané, vyvezl míč až k hranici šestnáctky, kde přihrál Comanovi a ten prudkou střelou nártem uklidnil své spoluhráče. Na druhé straně se o vyrovnání přihlásil Jae-Sung Lee, ale jeho zakončení lapil fantastickým zákrokem Sven Ulreich. Vedení favorita vzápětí navýšil Kane, který se po závaru před Robinem Zentnerem nejlépe zorientoval a hlavičkou z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť. Nebojácné útočné choutky domácích přinesly ovoce těsně před odchodem do šaten. Aktivně hrající Brajan Gruda vyzval ke skórování Anthonyho Caciho, jenž vypálil přesně do šibenice.

Po změně stran Die Nullfünfer ještě zvýšili své ofenzivní snažení a málem za to byli odměněni. Danny da Costa předvedl drzý průnik po pravé straně hřiště a na konci jeho akce se objevil Caci, který utaženou placírkou jen těsně minul pravou tyč. Lépe se na druhé straně vedlo Bavorům. Jamal Musiala vybojoval na rohu vápna balon, předložil jej Leonu Goretzkovi a ten krásnou přízemní ranou přidal pojistku. Alespoň snížit mohl v závěru Ludovic Ajorque, ale při svém zakončení byl pod tlakem a nedokázal se s tím vypořádat.

Tříleté čekání bavorského giganta na vítězství z tohoto stadionu tak bylo u konce. V příštím kole 28. října přivítá Darmstadt, Mohuč se o den dříve představí v Bochumi.

Více informací k zápasu

Union Berlín - VfB Stuttgart 0:3

21.10.2023 15:30

Góly: 16. Serhou Guirassy, 81. Silas Katompa Mvumpa, 88. Deniz Undav

Stuttgart zvítězil v osmém kole Bundesligy na hřišti Unionu Berlín 3:0. Vítězství hostům zařídil už v 16. minutě Serhou Guirassy, jenž ale chvíli nato musel kvůli svalovému zranění opustit hřiště. Domácí ale ani absenci nejlepšího střelce německé nejvyšší soutěže nedokázali zužitkovat v úspěšnou trefu a museli skousnout šestou ligovou porážku v řadě. Dalším brankám v síti svého týmu musel přihlížet český záložník Alex Král, jenž po lehkém zranění odehrál celý druhý poločas.

Jestli někdo potřeboval dvoutýdenní reprezentační přestávku, tak to byl Union Berlín. Ten totiž zažíval doslova hororové výsledky, když sedmkrát v řadě prohrál, přičemž pět proher bylo v domácí soutěži. Naopak Stuttgart byl jedním z největších překvapení ze všech pěti nejlepších lig, když se v posledních teplých dnech roku vyhříval na druhé příčce. Neskutečnými výkony k tomu přispíval Guirassy, jenž za sedm odehraných kol nastřílel fantastických 13 branek, což ho řadilo na bezkonkurenční první místo tabulky střelců.

Guinejský ostrostřelec dostál své pověsti hned v 16. minutě, kdy si naběhl na centr ideálních parametrů z dílny Anthonyho Rouaulta a prudkou hlavičkou pokořil Frederika Rönnowa. Ofenzivní možnosti klubu z východního Berlína následně výrazně zmrazilo střídání Guirassyho, který nemohl dále pokračovat z důvodu zranění zadního stehenního svalu. Nově příchozí Deniz Undav mohl na předchozí snažení svého kolegy z útoku úspěšně navázat, ale na zadní tyči jen těsně nedosáhl na propadnutý míč.

"Švábové" nepolevovali ve své aktivitě ani na startu druhého dějství a snažili se utkání co nejdříve rozhodnout. Ranou z hranice pokutového území se o to pokusil Jamie Leweling a jen těsně minul vzdálenější tyč. Ani po hodině hry se nesetkal Leweling s úspěchem. Mladý křídelník se objevil v gólové příležitosti, ale tváří v tvář Rönnowi selhal a napálil balon přímo do něj.

Svou chvilku slávy mohl vzápětí zaznamenat Král. Z hranice šestnáctky však český reprezentant poslal prudký projektil vysoko nad. V 81. minutě utekl domácí obraně Silas, lišácky si položil Rönnowa a v poklidu rozvlnil síť. Zmar Die Eisernen ještě v závěru dokonal hlavičkující Undav.

Union tak neprolomil černou sérii proher a doma opět nezískal ani bod. Oba celky sehrají další ligový duel 28. října. Eisern Union změří síly s Werderem Brémy, Stuttgart poté doma přivítá Hoffenheim.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfL Bochum 2:1

21.10.2023 15:30

Góly: 26. Ritsu Doan, 45+2. Vincenzo Grifo (pen.) - 15. Gonçalo Paciência

Freiburg zvítězil v utkání osmého kola Bundesligy před vlastními fanoušky s Bochumí 2:1. Bádenský celek musel skóre zápasu otáčet poté, co se na sklonku úvodní čtvrthodiny prezentoval nechytatelným projektilem Goncalo Paciencia. Jako správný kapitán však následně zaúřadoval Vincenzo Grifo, jenž asistencí a proměněnou penaltou ještě před pauzou vývoj duelu obrátil.

Bochum si od startu ligového ročníku stále nenašla cestičku k vítězství a s pouhými čtyřmi získanými body se nacházela ve spodních patrech tabulky. Těšit ji však mohl alespoň poslední zápas se silným Lipskem, v němž s Býky uhrála i přes dávku štěstí cennou remízu. Tentokrát přijeli Blau-Weiss na hřiště Freiburgu, který měl za sebou dvě těžké prohry - nejprve s West Hamem v Evropské lize a poté také s Bayernem. Z posledních pěti ligových klání navíc získal tři body jen jednou, což chtěl doma s papírovým outsiderem napravit.

Hráči bádenského celku podle předpokladů od úvodního hvizdu drželi balon na svých kopačkách častěji, jako první ovšem udeřili svěřenci Thomase Letsche. Takuma Asano poslal v 15. minutě vysoký pas od půlící čáry přesně na Pacienciu, jenž z rohu šestnáctky famózním volejem na zadní tyč otevřel skóre. Vedení modrobílým vydrželo jen 11 minut, protože dobře postavený Ricu Dóan si našel centr Grifa a razantní hlavičkou doprostřed vyrovnal.

Sám kapitán Freiburgu mohl o chvíli později převážit misky vah na stranu favorita, jenže z prostoru penaltového puntíku těsně přestřelil. V nastavení první půle dostal Ital další možnost ke skórování, tentokrát z pokutového kopu. Ten Grifo namířil do pravé šibenice a nedal Manuelu Riemannovi sebemenší šanci.

Nerozhodný stav mohl na ukazatel skóre vrátit krátce po změně stran Christopher Antwi-Adjei, který však v samostatném úniku nechal vyniknout Noaha Atubolua. Na druhé straně se k nebezpečné dorážce dostal Maximilian Eggestein, domácí středopolař ovšem svou střelu poslal těsně nad břevno. Očekávaný závěrečný tlak Bochumi nepřišel, a Breisgauští Brazilci tak bez problému dovedli zápas ke zdárnému konci.

Freiburg tak po dvou prohrách zabral a získal doma tři body. V následujícím kole jej bude 29. října čekat těžký duel s Leverkusenem, Bochum změří o dva dny dříve síly s Mohučí.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 1:2

21.10.2023 15:30

Góly: 41. Maxence Lacroix - 13. Jeremie Frimpong, 62. Alex Grimaldo

Wolfsburg podlehl v osmém kole Bundesligy na domácím hřišti Bayeru Leverkusen 1:2. Vítězství hostů režíroval výborně hrající Jeremie Frimpong, jenž v úvodu otevřel skóre a po přestávce nahrál na vítězný gól Alejandra Grimalda. Die Werkself si tak pojistili první místo v tabulce i bez pomoci českých reprezentantů, které na lavičce po více než půlroční absenci doplnil Patrik Schick. Na druhé straně se vinou nemoci nepředstavil Václav Černý.

Fanoušci Leverkusenu byli v letošní sezoně jedněmi z nejšťastnějších v top pěti ligách. Jejich oblíbený celek totiž ani jednou nepoznal hořkost porážky a se šesti výhrami a nejlepším útokem v lize se nacházel na první příčce tabulky. Za fantastickou jízdu byl chválen především hlavní trenér Xabi Alonso, jenž se ihned začal spojovat s budoucím angažmá v Realu Madrid. Na skvělou vítěznou vlnu chtěl Bayer navázat i ve Wolfsburgu, jenž v posledních týdnech střídal výhry s prohrami.

Hosté vstoupili do zápasu o poznání lépe. Po 13 minut trvajícím tlaku formou postupných útoků Bayeru otevřel skóre Frimpong, kterého zcela nebráněného našel precizním lobem Victor Boniface a Pavao Pervan následný volej lapil až za brankovou čarou.

Boniface, jenž dostal svou bilanci na 10 kanadských bodů v osmi odehraných bundesligových kolech, prokazoval zvýšené sebevědomí i nadále, ve 31. minutě těsně ranou z hrany vápna minul pravou tyč. Die Wölfe ovšem ještě před koncem první půle vyrovnali, Lacroix získal po rohovém kopu odražený míč a nekompromisně ho uklidil k levé tyči.

Poklidný průběh druhé půle byl narušen v 62. minutě, kdy balon po přihrávce autora první branky zápasu Frimponga propadl ke Grimaldovi a ten otřel pohotovou střelu o Maximiliana Arnolda, čímž zbavil Pervana jakékoliv šance zakročit. V 76. minutě se do riskantního skluzu položil Moritz Jenz a jen zásluhou štěstěny si nevsítil vlastní gól. V 82. minutě se Frimpong radoval ze své druhé branky, ta však kvůli ofsajdu platit nemohla.

Leverkusen tak pokračoval ve spanilé jízdě i ve Wolfsburgu, odkud si odvezl další tři body. Příští ligový zápas jej čeká 29. října, kdy se střetne s Freiburgem. Vlci změří o dva dny dříve síly s Augsburgem.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 1:3

21.10.2023 15:30

Góly: 3. Maximilian Beier - 11. Omar Marmoush, 23. Ansgar Knauff, 45+3. Ellyes Skhiri

Hoffenheim v osmém kole Bundesligy podlehl na vlastním hřišti Frankfurtu 1:3, a připsal si tak již třetí domácí ligovou porážku v této sezoně. Modrobílým sice skvěle vyšel úvod duelu, neboť už ve třetí minutě je poslal do vedení Maximilian Beier. Ještě do poločasu však hosté třemi góly zvrátili stav a po změně stran si první venkovní ligovou výhru od loňského listopadu pohlídali. Vítěznou trefu přitom obstaral mladý záložník Ansgar Knauff. Nepříznivý výsledek nedokázal odvrátit ani Pavel Kadeřábek, který na pravé straně obrany Hoffe odehrál celé utkání.

Hoffenheim zažíval fantastické období, když od startu bundesligového ročníku prohrál pouze dvakrát, přičemž hned pětkrát dokázal uzmout všechny body. Na skvělou formu chtěli modrobílí navázat i po reprezentační pauze na domácím hřišti proti Frankfurtu. Ten se tak skvělými výkony chlubit nemohl, jelikož jej zdobily především remízové výsledky, které hosté nasbírali již čtyři. Velkým problémem byly především venkovní duely.

Výborné rozpoložení hráči domácího celku přetavili v úvodní branku zápasu už ve třetí minutě. Beier si jediným dotykem zpracoval dlouhý balon i obhodil protihráče a zakončením k pravé tyči následně překonal brankáře. Takřka totožná situace se nicméně zanedlouho odehrála i na druhé straně. Míč od gólmana Orlů zamířil až k Omaru Marmoushovi, který si nejprve efektně poradil s obráncem a následně ze slibné pozice přízemní střelou srovnal stav utkání.

Ve 23. minutě se hosté dokonce dostali zásluhou Knauffa do vedení. Německý útočník se odpoutal od Kadeřábka a ve skluzu umístil balon mezi tři tyče. Po nedorozumění v domácí defenzivě navíc Hoffe nadělil gól do šatny střelou z úhlu Ellyes Skhiri.

Začátkem druhého poločasu kleslo množství nadějných útočných akcí na obou stranách na minimum. Hoffe mohla ke snížení dopomoci i některá ze standardních situací, nicméně hosté i nadále potvrzovali, že jejich obrana patří mezi nejlepší v lize a žádné drama nehodlali připustit. Rozvážný přístup ke hře se svěřencům trenéra Dina Toppmöllera ve druhé půli nakonec vyplatil a k poklidnému dohrání souboje jim pomohla i neschopnost modrobílých dovést některou z šancí do úspěšného konce.

Hoffenheim tak na dobrou formu nenavázal a doma nezískal ani bod. V dalším kole se 28. října střetne se Stuttgartem, Orli změří o den později síly s Dortmundem.

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - RB Lipsko 1:3

21.10.2023 15:30

Góly: 32. Tobias Kempe (pen.) - 1. Loïs Openda, 24. Emil Forsberg, 72. Loïs Openda

Lipsko porazilo v osmém kole Bundesligy domácí Darmstadt 3:1 a po dvou remízách v lize po téměř měsíci naplno bodovalo. K očekávané výhře dovedl Červené býky dvougólový Loïs Openda, jenž se poprvé trefil již po několika desítkách vteřin a v 72. minutě skóre také uzavřel. Prohru nováčka soutěže neodvrátil ani Tobias Kempe, který v první půli proměnil pokutový kop, což se mu podařilo už ve třetím duelu v řadě.

Fotbalisté Darmstadtu se v posledních dvou ligových zápasech rozjeli, a reprezentační pauza jim tak do karet příliš nehrála. Nováček soutěže totiž po pěti odehraných kolech konečně našel recept na vítězství, když nejprve porazil Brémy a poté také Augsburg. Udržet se na vítězné vlně ovšem nebylo pro Die Lilien vůbec jednoduché, jelikož přivítali Lipsko. Tomu naopak dvoutýdenní oddych prospěl, protože před ním odehrál dva těžké duely s Bayernem a Manchesterem City, což se na Býcích podepsalo při následné ztrátě s Bochumí.

K návratu na vítěznou vlnu je už po zhruba 40 vteřinách přiblížil Openda. Belgický kanonýr skvěle využil výbornou průnikovou přihrávkou Benjamina Henrichse a z úhlu propálil bezmocného Marcela Schuhena. S odpovědí chvíli nato málem přispěchal Luca Pfeiffer, jenže poskakující míč nasměroval z nadějné pozice jen do středu brány, kde s jistotou zasáhl připravený gólman.

Naopak ve 24. minutě Schuhen na druhé straně zaváhal. Technický obstřel Emila Forsberga kolem clonící zdi totiž 30letého brankáře dokonale zaskočil a díky jeho nepodařenému zákroku skončil v síti. Naději na bodový zisk vykřesal Darmstadtu po půlhodině hry proměněnou penaltou zkušený Kempe.

Domácí vlétli do druhé půle s velkým odhodláním a aktivní hrou znepříjemňovali favoritovi kombinaci. Sami však příliš nebezpeční nebyli a naopak v 72. minutě potřetí inkasovali. Pohlednou kombinaci v šestnáctce Die Lilien zakončil Openda suverénní ranou na zadní tyč. Bývalý hráč Lens se krátce nato proměnil v gólového asistenta, jenže trefa Yussufa Poulsena vinou ofsajdu platit nemohla. Mrzet to ale hosty příliš nemuselo, neboť zbytek klání si zkušeně pohlídali a žádné drama nepřipustili.

Nováček soutěže tak favorita doma nezaskočil a po dvou výhrách se musel obejít bez zisku bodu. Oba celky sehrají další zápas 28. října. Darmstadt se střetne se silným Bayernem, Lipsko poté vyzve Kolín.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Werder Brémy 1:0

20.10.2023 20:30

Góly: 67. Julian Brandt

Dortmund zvítězil v předehrávce osmého kola Bundesligy na domácím hřišti s Brémami 1:0 a posunul se minimálně do sobotního odpoledne do čela soutěže. Domácí měli během celého utkání v Signal Iduna Parku převahu, jenže je dlouho trápil hostující gólman Michael Zetterer, který v bráně Werderu poprvé v sezoně nahradil zraněného Jiřího Pavlenku. Rozhodující branku trefil až v 67. minutě Julian Brandt, jenž se navíc ve věku 27 let a 171 dnů stal třetím nejmladším hráčem historie, který dosáhl na metu 300 odehraných bundesligových duelů.

Kostrbatý vstup černožlutých do aktuálního ročníku vystřídala suverénní série čtyř výher, přičemž ke dvěma posledním přispěla vstřelenou brankou také letní posila Niclas Füllkrug. Zkušený německý útočník přitom ještě v loňské sezoně střílel góly právě za Werder, v jehož dresu se stal dokonce nejlepším kanonýrem celé soutěže. Jeho bývalý klub za něj jen těžko nacházel náhradu a po sedmi kolech měl na kontě hned pět porážek, do Signal Iduna Parku tak přijížděl v roli jasného outsidera.

Pavlenkův náhradník Zetterer musel poprvé do akce v šesté minutě, kdy vyrazil tvrdý pokus Donyella Malena na rohový kop. Zprvu dominantní BVB v další čtvrthodině vypadlo z role a mohlo být rádo, že se do ideální pozice po rohovém kopu dostal jen 171 centimetrů vysoký Leandro Bittencourt, jenž potvrdil, že je pro něj hlavičkování španělskou vesnicí. K ofenzivním akcím domácích dlouho příliš nepřispíval Marco Reus, ve 31. minutě se však po přihrávce Brandta dostal do největší příležitosti první půle. Zkušený Němec ale z bezprostřední blízkosti vsadil na technický obstřel a vůbec netrefil bránu.

V mnohem lepším rozpoložení vlétl Reus do druhé půle, když famózním křižným centrem našel Malena, ten ale střelou z první velkou šanci nevyužil. Vadnoucí ofenzivě Dortmundu se nakonec v 67. minutě dostalo pomoci od muže s páskou na levé paži. Kapitán Emre Can se na ose hřiště dostal k míči a naprosto luxusním pasem vyslal do přímého souboje s brankářem Brandta, který chytrým lobem otevřel skóre. Favorit na těžce nabyté vedení překvapivě zareagoval tím, že přenechal hostům iniciativu. Werder toho v 82. minutě využil k premiérovému zakončení mezi tři tyče, Gregor Kobel však střelu Justina Njinmaha z úhlu zastavil pravou nohou. Hned z protiútoku pak mohl přidat pojistku Felix Nmecha, povedený individuální výkon ovšem gólem neokořenil, jelikož balon netrefil ideálně.

Dortmund tedy podle očekávání zvítězil a připsal si již pátý ligový triumf v řadě. Ten šestý se pokusí po pohárové vsuvce přidat 29. října na hřišti Frankfurtu. Brémy o den dříve budou hostit Union Berlín.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
8
7
1
0
25 : 7
22
2
VfB Stuttgart
8
7
0
1
25 : 8
21
3
Bayern Mnichov
8
6
2
0
26 : 7
20
4
Borussia Dortmund
8
6
2
0
17 : 8
20
5
RB Lipsko
8
5
2
1
19 : 7
17
6
TSG Hoffenheim
8
5
0
3
17 : 14
15
7
Eintracht Frankfurt
8
3
4
1
9 : 6
13
8
SC Freiburg
8
4
1
3
9 : 14
13
9
VfL Wolfsburg
8
4
0
4
11 : 11
12
10
FC Augsburg
8
2
2
4
15 : 19
8
11
1. FC Heidenheim
8
2
1
5
12 : 20
7
12
SV Darmstadt
8
2
1
5
13 : 22
7
13
Borussia Mönchengladbach
8
1
3
4
14 : 19
6
14
Werder Brémy
8
2
0
6
12 : 18
6
15
Union Berlín
8
2
0
6
11 : 17
6
16
1. FC Köln
8
1
1
6
7 : 15
4
17
VfL Bochum
8
0
4
4
6 : 21
4
18
1. FSV Mainz 05
8
0
2
6
7 : 22
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
andrew96

Emre. Vždycky jsem mu věřil.

Reagovat
Salfovic

Sedí ti tři naši leštiči alespoň vedle sebe ?

Reagovat
Hasan Šáš

Bonifác nesleze z pažitu, Schickovo vytížení v sezoně bude v jednotkách sekund. Kam potom? Tak drahýho ležáka si nebude moct Leverkusen dovolit - Turecko, SA?

Reagovat
Seydou Doumbia

Další možnost že už po 1 sezoně Bonifejs uteče do lepší ligy za krásnou sumu a Šiké zůstane na lavičce za novým útočníkem, kdyby se náhodou nezvládl prosadit.

Reagovat
Salfovic

Při současném nedostatku hroťáků je to velmi pravděpodobné.

Reagovat
Seydou Doumbia

Za rok tam půjde Pavlidis a natrhne jím tam ty jejich černé prdele

Reagovat
Hasan Šáš

Ten je dobrej. Řecko začíná chytat pěknou generaci a lehce tuším, že by se mohli dostat na MS.

Reagovat
Seydou Doumbia

Může být, díky tomu že tam bude celý svět tak se tam i Řekové můžou dostat, jejich generace je na vzestupu.

Reagovat
Rudnevs

Nechápem, ako si ho mohli bundesligisti takto nechať újsť.. teraz už má hodnotu 20 mio. €, už nebude ľahké ho získať späť.

Reagovat
Seydou Doumbia

Bude těžký souboj o něj zda půjde radši do Neverkusenu nebo do top světových klubů typu Bournemouth, West Ham nebo Crystal Palace

Reagovat
Werkrider

Teď máme 4 zápasy v 10ti dnech, zahraje si Schick, Hložek i Kovář.

Reagovat
Rudnevs

Asi tak.. Leverkusen je nabitý tím, ale netreba robiť paniku a tváriť sa, že si chlapci nekopnú a Xabi ich bude večne topiť na lavičke.

Reagovat
Rudnevs

OT (neviem kam inam s tým): Salzburg dnes zaváhal s Linzom, Sturm toho využil a vedie tabuľku! Aj tak to samozrejme zas vyhrá RBS, ale je to pekný medzivýsledok. V Sturme sa opäť buduje slušný tím, jak teraz začali viac stavať aj na cudzincov, tak sa im ten scouting vypláca.

Reagovat
Tomanatura

Letos uz je fakt mozne, ze to RB nevyhraje. Ten rozprodej v lete byl dost velky, v Lieferingu nemaji zrovna nejlepsi generaci a hlavne Struber si s tim tymem moc nesedl. Tato sezona muze skoncit dost spatne, nemaji utocnika.

Reagovat
MarcoBanco

Bola by to príjemná zmena Kolkoročná šnúra by skončila? Naposledy ligu vyhral niekto iný asi Rapid či?

Reagovat
Rudnevs

Skončila by tým desaťročná šnúra, naposledy vyhrala Austria v 2012/13 v tej sezóne so Stögerom a dva roky predtým dokonca Sturm s Francom Fodom, čiže posledný titul Rapidu siaha až do sezóny 2007/08.

Salzburg inak podľa mňa má dosť super generáciu talentov - Sucic, Gloukh, Kjaergaard, to budú určite ďalšie zaujímavé vývozné artikle, ale už mi to tam príde skutočne trošku “pretalentované”, vekový priemer je pomaly na úrovni nejakej juniorky, nehovoriac o tom, že ten káder sa strašne často mení a chýba mi tam nejaka stabilná os tímu, navyše ten Struber asi tiež nebol úplne trefa do čierneho.

Sturm má taktiež veľmi mladý káder, ale prídu mi takí vyrovnanejší a zohratajší, tam to zas vyrovnávajú skúsení hráči ako Stankovic, Wüthrich či Kiteishvili. Navyše domáceho mladíka ako je Prass im zrejme závidí celé Rakúsko. Káder Salzburgu je hodnotnejšie určite silnejší a časom sa podľa mňa ich individuálna kvalita aj tak asi prejaví do výsledkov, to nie že nie, ale aspoň nejaku dobu to bude zaujímavé sledovať. Už minulú sezónu bol Sturm celkom blízko.

Inak viedenčania klasická bieda no… tam už ich asi Sturm i LASK dlhodobo predbehli.

Reagovat
Tomanatura

Jediny top talent je podle meho Glouhk, ktery mi strasne pripomina Mhkitariana. Ty ostatni, at uz Dedic, Badstrup, Konate, Kjaergaard atd, budou podle meho hrat maximalne lehky nadprumer nemecke bundesligy.

Reagovat
Rudnevs

Co je podla mna stale dost super na tim z rakuskej ligy, ale chapem ako to myslis.. vyslovene generacne talenty ako Haaland ci Szoboszlai tam asi tiez uz az tak nevidim.

Reagovat
vilp

Dedić má teda podle mě na mnohem víc, Top talent. Technicky brilantní, má skvělý tah i kličku, hodně zrychluje hru a zároveň dobře nabírá náběhy na ofsajdové hraně, zavírá zadní tyčku a 1v1 už dokázal několikrát v klídku ubránit i takovýho Leãa. Navíc má evidentně i správnou mentalitu, když ho vidím, tak nikdy nic nevypouští a asi nebude náhoda, že je kapitán.

Reagovat
Tomanatura

Amad je super, jenom neni moc technicky, podle meho to na top klub u nej taky nikdy nebude. Coz neni samozrejme spatne, je to super kluk.

Reagovat
vilp

To bych teda vůbec nesouhlasil. Viděl jsem teď oba kvalifikační zápasy proti Portugalcům a jako jediný z toho týmu Bosny technicky nezaostával vůbec, naopak v tom venkovním utkání si dělal, co chtěl. Ještě loni pod tlakem dost odkopával, to je pravda, ale v této sezoně to vidím minimálně.

Reagovat
Tomanatura

Ja ho videl taky dost, za Red bull hraje dost ofenzivniho wingbecka. Jak rikam, mam ho rad, je to fajn kluk a talent ma velky, jenom si nemyslim, ze to bude na ty top kluby, to je vse. Samozrejme se muzu plest, aj takovy Dumfries s jeho technikou se dostal az na rozdiloveho heace Interu a pritom casto nevypada jak fotbalista.

Reagovat
vilp

Zajímavý, jak dva lidi můžou vidět stejnou věc úplně odlišně, protože jeho technika a driblink je podle mě na jeho věk prvotřídní, stejně tak herní inteligence. Srovnání v tomhle ohledu s Dumfriesem nechápu, ale ok, víc k tomu asi nemám co říct.

Reagovat
vilp
Reagovat
Elliasson

Máš pravdu, strašně mladý tým a o to větší palec nahoru, že porazili Benficu. Ale i tak s tímhle může Salzburg být klidně 4. ve skupině a to není moc dobře pro rakouský fotbal obecně.

Reagovat
Rudnevs

Chápem, že to myslíš vzľadom na koeficient, ale mám pocit, že to je tak nejak jedno. Rakúskemu futbalu (resp. jeho atraktivite) by najmä pomohol boj o titul.

Reagovat
Martin9719

Správně Augsburg! Proč mám pocit, že Heidenheim ten svůj stadionek není schopen vyprodat? Pokud se teda nepřemístili všichni do kotle.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele