8. kolo
20.10.2023 20:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Julian Brandt (© AFP)

Pavlenkův náhradník odolával nájezdníkům BVB přes hodinu, cestu do sítě našel až „mladík“ Brandt

Dortmund zvítězil v předehrávce osmého kola Bundesligy na domácím hřišti s Brémami 1:0 a posunul se minimálně do sobotního odpoledne do čela soutěže. Domácí měli během celého utkání v Signal Iduna Parku převahu, jenže je dlouho trápil hostující gólman Michael Zetterer, který v bráně Werderu poprvé v sezoně nahradil zraněného Jiřího Pavlenku. Rozhodující branku trefil až v 67. minutě Julian Brandt, jenž se navíc ve věku 27 let a 171 dnů stal třetím nejmladším hráčem historie, který dosáhl na metu 300 odehraných bundesligových duelů.

Kostrbatý vstup černožlutých do aktuálního ročníku vystřídala suverénní série čtyř výher, přičemž ke dvěma posledním přispěla vstřelenou brankou také letní posila Niclas Füllkrug. Zkušený německý útočník přitom ještě v loňské sezoně střílel góly právě za Werder, v jehož dresu se stal dokonce nejlepším kanonýrem celé soutěže. Jeho bývalý klub za něj jen těžko nacházel náhradu a po sedmi kolech měl na kontě hned pět porážek, do Signal Iduna Parku tak přijížděl v roli jasného outsidera.

Pavlenkův náhradník Zetterer musel poprvé do akce v šesté minutě, kdy vyrazil tvrdý pokus Donyella Malena na rohový kop. Zprvu dominantní BVB v další čtvrthodině vypadlo z role a mohlo být rádo, že se do ideální pozice po rohovém kopu dostal jen 171 centimetrů vysoký Leandro Bittencourt, jenž potvrdil, že je pro něj hlavičkování španělskou vesnicí. K ofenzivním akcím domácích dlouho příliš nepřispíval Marco Reus, ve 31. minutě se však po přihrávce Brandta dostal do největší příležitosti první půle. Zkušený Němec ale z bezprostřední blízkosti vsadil na technický obstřel a vůbec netrefil bránu.

V mnohem lepším rozpoložení vlétl Reus do druhé půle, když famózním křižným centrem našel Malena, ten ale střelou z první velkou šanci nevyužil. Vadnoucí ofenzivě Dortmundu se nakonec v 67. minutě dostalo pomoci od muže s páskou na levé paži. Kapitán Emre Can se na ose hřiště dostal k míči a naprosto luxusním pasem vyslal do přímého souboje s brankářem Brandta, který chytrým lobem otevřel skóre. Favorit na těžce nabyté vedení překvapivě zareagoval tím, že přenechal hostům iniciativu. Werder toho v 82. minutě využil k premiérovému zakončení mezi tři tyče, Gregor Kobel však střelu Justina Njinmaha z úhlu zastavil pravou nohou. Hned z protiútoku pak mohl přidat pojistku Felix Nmecha, povedený individuální výkon ovšem gólem neokořenil, jelikož balon netrefil ideálně.

Dortmund tedy podle očekávání zvítězil a připsal si již pátý ligový triumf v řadě. Ten šestý se pokusí po pohárové vsuvce přidat 29. října na hřišti Frankfurtu. Brémy o den dříve budou hostit Union Berlín.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele