Bundesliga - souhrn 31. kola: Heidenheim zpečetil sestup Darmstadtu

26.04., 22:32, aktualizováno 28.04., 21:30
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Heidenheimu (© AFP)

Leverkusen ani tentokrát neprohrál, proti Stuttgartu opět srovnal v nastavení. Bochum zvítězila nad Hoffenheimem a znovu se vyhoupla mimo sestupovou zónu. Dortmund selhal v Lipsku a utrpěl možná klíčovou porážku v bitvě o čtvrtou pozici. Bayern po výhře nad Frankfurtem postupně získává stříbrný lak. Mohuč měla na lopatě svého přímého konkurenta v boji o záchranu, Kolín nad Rýnem ale srovnal stav stav v závěru. Heidenheim v nováčkovském souboji dokonal sestup Darmstadtu.

SV Darmstadt - 1. FC Heidenheim 0:1

28.04.2024 19:30

Góly: 90. Nikola Dovedan

Darmstadt prohrál ve 31. kole Bundesligy na vlastním hřišti s Heidenheimem 0:1, čímž oficiálně stvrdil svůj pád do druhé ligy. Jedinou trefou zápasu o tom v závěru rozhodl rakouský útočník Nikola Dovedan, jenž se prosadil ve druhém duelu v řadě. Rok po postupu mezi německou fotbalovou smetánku se tak Die Lilien vrací zpátky, zatímco hosté, kteří byli letos taktéž nováčkem soutěže, se díky řadě povedených výkonů především z podzimní části sezony nacházejí ve středu tabulky.

Hráči Darmstadtu vstupovali do domácího utkání s vědomím, že pokud nezvítězí, tak definitivně zpečetí sestup do druhé ligy. V předešlém kole ovšem poprvé od října minulého roku alespoň trochu potěšili své fanoušky, když vyhráli na hřišti Kolína. O další triumf se chtěli pokusit proti Heidenheimu, jenž se velmi trápil, o čemž svědčily pouhé dvě výhry v tomto kalendářním roce.

Die Lilien zahrozili poprvé už v páté minutě, kdy Fabian Nürnberger sám ve vápně těsně přestřelil branku Kevina Müllera. Heidenheim se dostal k zakončení až ve 26. minutě poté, co si na centrovaný balon naskočil Patrick Mainka, skvělým zákrokem se však předvedl Marcel Schuhen. V 37. minutě se míč šťastně odrazil k Marvinovi Pieringerovi, ten neváhal a z první jej napálil jen těsně vedle levé tyče.

Jen pár sekund po začátku druhé půle se míč odrazil k osamocenému Timovi Skarkemu a ten pohotově vystřelil na dobře postaveného Kevina Müllera. V 66. minutě předvedl brankář Heidenheimu nádherný zákrok, když z levého horního rohu vytěsnil střelecký pokus Nürnbergera z přímého kopu. Müllera nedokázal překonat ani Oscar Vilhelmsson, který z úhlu pálil přímo na gólmana hostujícího celku. V nastaveném čase z protiútoku se po přihrávce Christiana Kühlwettera a hrubé chybě jednoho z obránců prosadil střídající Dovedan.

Darmstadt tak na zázrak nedosáhl a s Bundesligou se po konci ročníku definitivně rozloučí. V následujícím kole se 4. května střetne s Wolfsburgem, Heidenheim se utká o den později s Mohučí.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - 1. FC Köln 1:1

28.04.2024 17:30

Góly: 29. Leandro Barreiro - 90+5. Florian Kainz (pen.)

Hráči Mohuče remizovali ve 31. kole Bundesligy s Kolínem 1:1. Souboj dvou celků bojujících o záchranu gólově odstartoval ve 29. minutě Leandro Barreiro, jenž se prosadil poprvé od začátku listopadu. Hosté mohli odpovědět krátce po změně stran, Luca Waldschmidt však pokutový kop trestuhodně zazdil. Když už se zdálo, že Mohuč vyhraje třetí z posledních čtyř utkání, dostali Kolíňané šanci se z penaltového hříchu vykoupit. Tentokrát si trestný kop z puntíku vzal na starost Florian Kainz a skóroval. Oba týmy tak zůstaly přikované na sestupových příčkách.

Při letmém pohledu na tabulku by se mohlo zdát, že souboj Mohuče s Kolínem přinese setkání trápících se týmů hazardujících s ligovou příslušností. Tato charakteristika nicméně odpovídala pouze popisu Kozlů, protože domácí celek padl naposledy 9. března, přičemž od té doby hned dvakrát nasázel čtyři branky. Právě ofenziva činila největší problémy hostům, kteří měli průměr pouhých 0,77 gólů na zápas.

Navzdory nedobré střelecké bilanci měli hostující Kolíňané více ze hry. Branku ale ohrožovali hlavně Die Nullfünfer, pokus Nadiema Amiriho ani hlavička Karima Onisiwa si cestu za brankáře Kozlů Marvina Schwabeho ovšem nenašla. Jako další zahrozil Sepp van den Berg, nizozemský stoper hostující z Liverpoolu ale z bezprostřední blízkosti napálil míč pouze do Schwabeho. Vymodlený gól nakonec pohotově vstřelil Barreiro, jenž do prázdné brány dorazil střelu Onisiwa.

Možnost vyrovnat měl na kopačce Waldschmidt, který po faulu Anthonyho Caciho zahrával pokutový kop. Německý útočník ale šancí pohrdl a balon poslal vedle pravé tyče brány Robina Zentnera. S přibývajícím časem byla na hostujících vidět nervozita a bezradnost, všechny jejich ofenzivní výpady totiž skončily na bezchybné obraně Mohuče vedené van den Bergem. Prázdnou bránu měl proti sobě v 86. minutě Mark Uth, místo pohodlného zakončení ale balon poslal přímo do ležícího Zentnera. Mohuči se stala osudnou první minuta nastavení, Zentner ve vápně nešetrně fauloval a hosté kopali už druhou penaltu v zápase. Tentokráte ji Kainz proměnil a svému týmu zařídil alespoň bod za remízu. Po ošklivém faulu ještě v závěru viděl červenou kartu Phillipp Mwene.

Mohuč v důležitém duelu zaváhala a v boji o záchranu si příliš nepolepšila. Celek z útulného města u Frankfurtu příště zamíří 5. května do Heidenheimu, Kolín přivítá o den dříve Freiburg.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Union Berlín 0:0

28.04.2024 15:30

Góly: -

Hráči Mönchengladbachu ve 31. kole německé Bundesligy na domácím stadionu remizovali s Unionem Berlín 0:0. V základní sestavě Hříbat poprvé po zranění kotníku nastoupil Tomáš Čvančara, který odehrál 66 minut a v první půli patřil mezi nejaktivnější hráče směrem dopředu. Na výsledkové tabuli se ale jeho podpora ofenzivy neprojevila, a Borussia se tak potřetí za sebou nedočkala výhry.

Hráči Gladbachu mohli být rádi, že se sezona blížila do samotného konce, neboť z jejich pohledu to byl velmi špatný ročník. Po 30 odehraných kolech neměla Hříbata stále oficiálně zajištěnou záchranu, a to i kvůli jen jedné výhře z posledních sedmi ligových duelů. Union na tom byl ještě hůře, jelikož se jeho náskok na sestupovou propast ztenčil po čtyřech prohrách po sobě pouze na dva body.

Stejně jako postavení týmů v tabulce byl i obraz hry od úvodního hvizdu vyrovnaný. V 17. minutě upoutal pozornost kamer Čvančara, ovšem jeho dobře mířené střele scházela potřebná razance. První výraznější šanci zaznamenal ve 25. minutě Kevin Volland, jehož dalekonosnou ránu vytěsnil Moritz Nicolas na břevno. Krátce před koncem poločasu se po Čvančarově přihrávce ve slibné pozici ocitl Joe Scally, ale ani jeho pokus se nevešel mezi tři tyče. Oba celky tak do kabin odcházely bez vstřelené branky.

Poločasová přestávka prospěla lépe fotbalistům Unionu. V 52. minutě ho mohl poslat do vedení Brenden Aaronson, ale proti jeho dobře mířené střele ještě lépe zasáhl Nicolas. Hned vzápětí neuspěl se svým pokusem ani Lucas Tousart, neboť odražený míč po rohovém kopu napálil těsně vedle soupeřovy brány. Štěstí nepřálo ani Vollandovi, jenž v 63. minutě napálil tyč už podruhé v zápase. Rozhodnout utkání nedokázal po přihrávce Tausarta ani střídající András Schäfer, který v záklonu netrefil míč ideálně a jeho pokus zamířil vysoko nad bránu.

Bitva dvou trápících se celků tak nakonec vyústila v nerozhodný výsledek. Borussia vyzve 4. května v dalším ligovém kole na souboj Brémy, Union změří o den později síly s Bochumí.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart 2:2

27.04.2024 18:30

Góly: 62. Amine Adli, 90+7. Robert Andrich - 47. Chris Führich, 57. Deniz Undav

Fotbalisté Leverkusenu remizovali ve 31. kole Bundesligy se Stuttgartem 2:2 a senzačně uhájili naději na absolvování sezony bez jediné porážky napříč soutěžemi. S hráči Bayeru to ale dlouho vypadalo bledě i kvůli zahozené tutovce Patrika Schicka. Švábové, jejichž rovněž překvapivě úspěšný ročník zastínil právě příběh domácího Bayeru, vynesl vedení výborný vstup do druhé půle. V rozmezí 10 minut se totiž prosadili Christian Führich a Deniz Undav. Jenže Bayer znovu ukázal, že jej letos není možné odepisovat. V nastaveném čase totiž z poslední akce utkání srovnal skóre dorážející Robert Andrich.

Mistr z Leverkusenu nebyl po remíze v Dortmundu daleko od dosažení šňůry bez prohry trvající celou sezonu, čekalo jej však ještě několik složitých překážek. Jednu z nich představoval Stuttgart, jemuž Bayer ukradl nejen naději na postup v poháru, ale také roli největšího překvapení ligového ročníku. Švábové přitom za poslední tři měsíce prohráli v Bundeslize jen jednou, naposledy nicméně minulý víkend na hřišti Brém.

Proti čerstvě korunovanému šampionovi však mohli jít brzy do vedení. Na vynikající centr Leonidase Stergioua se vyšplhal Serhou Guirassy, ale jeho razantní hlavička doputovala jen těsně vedle tyče branky Lukáše Hrádeckého. Po necelé půlhodině hry se o slovo konečně přihlásil také Leverkusen. Alejandro Grimaldo si ideálně naběhl na pas za obranu, a ačkoliv se po jeho neúspěšné střele odrazil míč ideálně ke kopačkám Schicka, český útočník nedokázal z první dostatečně seřídit mířidla a dorážku z první poslal jen nad.

Krátce po změně stran navíc neproměněnou tutovku Švábové potrestali. Jamie Leweling se uvolnil na pravé straně hřiště a upaloval směrem k bráně, jeho následný pokus sice pozorný Hrádecký vyrazil na tyč, jak se doráží z prvního doteku ale ukázal Schickovi Führich a překvapivé vedení hostů bylo na světě. Další šok přišel v 56. minutě, kdy si Undav na hranici pravidel pomohl rukama proti Andrichovi a zakončením k tyči zvýšil náskok svého týmu. Jen chvíli nato ovšem vrátil naděje Bayeru na ligovou neporazitelnost do reálných rovin Amine Adli, jenž na hranici vápna přebral míč, posunul si jej na levačku a pohotovou střelou snížil. V nastaveném čase se opět prokázala neskutečná síla novopečeného mistra v závěrech zápasů. Po přímém kopu se v 97. minutě dostal k odraženému balonu Andrich, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě.

Ani Stuttgart se tak nestal prvním přemožitelem Bayeru v ročníku. Švábové se v dalším kole utkají 4. května doma s Bayernem, Leverkusen zamíří o den později do Frankfurtu.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - Eintracht Frankfurt 2:1

27.04.2024 15:30

Góly: 9. Harry Kane, 61. Harry Kane (pen.) - 23. Hugo Ekitiké

Hráči Bayernu Mnichov zvítězili ve 31. kole Bundesligy nad Frankfurtem 2:1. Nositelem domácího úspěchu se bez většího překvapení stal Harry Kane, jenž nejprve brzy otevřel skóre a po změně stran z pokutového kopu vstřelil také vítězný gól. Trefy anglického ostrostřelce pomohly Bavorům nejen k větší naději na druhou příčku, ale taky jim zprostředkovaly lepší naladění pro nejdůležitější zápasy ročníku, které pro Mnichovské představuje dvojutkání semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

Výkon z Berlína, kde Bavoři rozstříleli Union 5:1, připomínal ten Bayern, který všichni před sezonou očekávali. Takových představení však bylo v celém ročníku poskrovnu, a tak Die Roten přenechali titul Leverkusenu. Nadále ovšem měli o co hrát. V domácí soutěži je mohla hnát třeba snaha Kanea překonat střelecký rekord Roberta Lewandovského, k tomu mu však chybělo ještě devět gólů.

Neuběhlo však ani 10 minut hry a kapitán anglické reprezentace stáhl náskok svého polského předchůdce o jednu branku. Hosté předvedli uprostřed hřiště nedorozumění v rozehrávce, čehož využil Konrad Laimer a po samostatném úniku předložil míč právě Kaneovi, jenž snadno skóroval. Odpověď Orlů na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. Ve 23. minutě přešel Hugo Ekitike přes dva bránící hráče a krouceným projektilem zpoza vápna překonal Manuela Neuera. Bavorům mohl vrátit náskok prakticky okamžitě Thomas Müller, jeho pokus z velkého úhlu ale proskákal jen podél brankové čáry. Blízko gólu byl těsně před odchodem do šaten i Raphaël Guerreiro, jenž se pokusil srazit Müllerovu přihrávku do branky. Od Kevina Trappa se však míč otiskl jen o tyč Frankfurtu.

Zhruba po hodině hry ve vlastním vápně fauloval Robin Koch nabíhajícího Müllera a kopala se penalta. Té se podle očekávání chopil Kane a přesnou ranou ukrojil další kus z Lewandovského rekordu. Tento moment dostal domácího favorita do sedla, ze kterého už neslezl. Bayern na hřišti dominoval, měl převahu v počtu střel i držení míče, pojistku se mu už však přidat nepoštěstilo. Orli ovšem vůbec nepůsobili dojmem, že by s vývojem střetnutí chtěli něco udělat, a do úspěšného konce tak duel dovedli Die Roten.

Bayernu se tak podařilo poprvé od přelomu ledna a února získat tři ligové výhry v řadě. V příštím kole se představí 4. května ve Stuttgartu, Frankfurt přivítá o den později Leverkusen.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Borussia Dortmund 4:1

27.04.2024 15:30

Góly: 23. Loïs Openda, 45+2. Benjamin Šeško, 46. Mohamed Simakan, 80. Christoph Baumgartner - 20. Jadon Sancho

Hráči Lipska zvítězili ve 31. kole Bundesligy nad Dortmundem 4:1. Zápas pro tým ze Saska přitom nezačal dobře, když se ve 20. minutě prosadil výstavní ranou Jadon Sancho. Býci ale ještě do pauzy skóre otočili a po změně stran přidali další dvě branky, přičemž hlavní postavou se nakonec stal s gólem a asistencí Loïs Openda. Domácí si tak upevnili čtvrtou příčku, která zaručuje účast v Lize mistrů. Ta by nicméně nemusela minout ani BVB, jež si navíc může zajistit místenku v milionářské soutěži i triumfem v jejím aktuálním ročníku, v němž proklouzlo až do semifinále.

Za normálních okolností by šlo o zcela stěžejní souboj v bitvě o poslední příčku zajišťující postup do dalšího ročníku Ligy mistrů, letošní úspěch německých týmů na evropské scéně ale situaci změnil. Nově by se totiž měl dočkat i pátý celek tabulky, kterým byl aktuálně právě Dortmund. Jeho dvoubodové manko na Býky zapříčinila remíza s mistrovským Leverkusenem, Lipsko naopak z předchozích sedmi duelů zaváhalo jedinkrát.

Po 10 minutách hry vytáhl famózní zákrok domácí gólman Péter Gulácsi, jenž zneškodnil perfektně mířenou hlavičku Niclase Füllkruga k pravé tyči. Na maďarského strážce si nepřišla ani dalekonosná střela Juliana Brandta. Slovo si tak ve 20. minutě vzal Sancho, který se uvedl nechytatelnou technickou ranou do pravé šibenice. Vedení ovšem BVB vydrželo jen velmi krátce, když po centru z levého křídla zblízka skóroval Openda. Fanouškům Dortmundu pořádně zatrnulo při ráně po zemi Xaviho Simonse, jež orazítkovala levou tyč. Lipsko šlo nakonec do vedení v nastavení první půle, kdy z dorážky vypálil přesně pod břevno Benjamin Šeško.

Borussia zažila tragický start druhého dějství. Býci totiž šli okamžitě po hvizdu do přečíslení, na jehož konci stál úspěšný střelec Mohamed Simakan. Kontaktní trefu měla na hlavě střídající legenda BVB Marco Reus, gólman Gulácsi ovšem opět prokázal své kvality. Při hráčích Borussie stálo štěstí v 74. minutě, kdy rychlý protiútok Býků skončil tečovanou ranou Opendy, která proskákala těsně vedle pravé tyče. Poslední gólový příspěvek tak obstaral o šest minut později Christoph Baumgartner.

Lipsko tak ovládlo už čtvrtý domácí vzájemný zápas napříč soutěžemi v řadě. V příštím kole se představí 3. května na půdě Hoffenheimu, Dortmund přivítá o den později Augsburg.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfL Wolfsburg 1:2

27.04.2024 15:30

Góly: 42. Sebastiaan Bornauw (vl.) - 82. Maximilian Arnold, 90. Maxence Lacroix

Hráči Freiburgu nepotrestali ztrátu Frankfurtu v boji o šestou pohárovou příčku, když ve 31. kole Bundesligy padli s Wolfsburgem 1:2. Hosté dlouho prohrávali po vlastním gólu, nicméně díky vyloučení Kilianna Sildillii po hodině hry si Vlci vytvořili tlak, který vyústil ve vyrovnávací trefu Maximiliana Arnolda. Pak se sice opět připomněl bádenský celek, velkou příležitost v podobě pokutového kopu ovšem nevyužil, a tak mohl v 90. minutě rozhodnout Maxence Lacroix. Český křídelník Václav Černý se podruhé v řadě nedostal ani do zápasové nominace.

Nejlepším kanonýrem v dresu Wolfsburgu byl s přehledem Jonas Wind, ten však od konce listopadu prožíval velké střelecké trápení. Prolomit se mu ho povedlo až minulý víkend, kdy jediným gólem rozhodl zápas s Bochumí. Freiburg ještě stále bojoval o to, aby se s dlouholetým koučem Christianem Streichem rozloučil postupem do pohárové Evropy, jenže doma nevyhrál už šest ligových duelů v řadě.

K přerušení nepříznivé série na vlastním stadionu mohl bádenský celek nakročit již v páté minutě, kdy se do odraženého míče uvnitř vápna opřel Michael Gregoritsch. Rakouský útočník však dělovkou napálil pouze břevno a následná dorážka nůžkami v podání Rolanda Sallaie skončila vedle. Dobře postavená konstrukce branky zachránila hostujícího gólmana Koena Casteelse také v 17. minutě, když levá tyč zabránila vlastenci z hlavy Ridleho Bakua. Na vedoucí trefu si tak museli domácí počkat až do závěru úvodního dějství. Laxního bránění defenzivy Wolfsburgu využil Ricu Dóan, jehož přízemní centr si do vlastní sítě smolně srazil Sebastian Bornauw, který si připsal již druhý vlastní gól v letošním ročníku.

Trojité poločasové střídání kouče Ralpha Hassenhüttla dodalo Vlkům potřebný impuls a jejich výkon po změně stran snesl přísnější měřítko. Kvůli absenci kvality ve finální fázi však útočné snahy dlouho neznamenaly nebezpečí pro obranu domácích. Tu v 64. minutě oslabil defenzivní univerzál Sildillia, jenž byl za svůj nevybíravý zákrok vyloučen. Početní převaha hostujícího mančaftu vyústila ve vyrovnání v závěrečné desetiminutovce. V jejím úvodu totiž z přímého kopu nádherně vymetl pravou šibenici branky nehybného Noaha Atubolua kapitán Arnold. Breisgauští Brazilci si mohli vzít vedení zpět po pár minutách, když hlavní rozhodčí nařídil po rozporuplném faulu Casteelse penaltu. K exekuci se postavil Sallai, kterému ovšem při zakončení podjela stojná noha a míč skončil vysoko nad. Strhujícímu závěru na Europa-Park Stadion pak nasadil korunu Lacroix. Ten jakožto stoper napřáhl z úctyhodné vzdálenosti a pumelicí do horního rohu rozhodl o triumfu Vlků.

Dlouhé čekání Freiburgu na domácí výhru se tak porážkou prodloužilo. V příštím kole se představí 4. května v Kolíně nad Rýnem, Wolfsburg přivítá tentýž den Darmstadt.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Werder Brémy 0:3

27.04.2024 15:30

Góly: 52. Romano Schmid, 61. Marvin Ducksch (pen.), 90. Olivier Deman

Augsburg doma ve 31. kole Bundesligy ztratil po porážce 0:3 body s Brémami a jeho naděje na posun směrem k evropským pohárům se téměř rozplynuly. Hosté si zajistili první venkovní vítězství od 16. února ve druhé půli, kdy na gól Romana Schmida z 52. minuty rychle navázal z penalty hrdina duelu se Stuttgartem Marvin Ducksch, jenž u úvodní trefy asistoval.

Bavoři tak ukončili šňůru pěti domácích ligových duelů bez porážky a teprve počtvrté v letošní sezoně před vlastním publikem padli. Zelenobílí zároveň na svého soupeře vyzráli na jeho půdě poprvé od roku 2018. Jiří Pavlenka ani Tomáš Koubek do utkání nezasáhli.

Augsburg ještě před startem minulého kola živil naděje na šestou pohárovou příčku, prohra s Frankfurtem mu však tyto plány naprosto zhatila. Tentokrát se ale Bavoři vrátili před domácí publikum, kde neprohráli už pět ligových klání v řadě. Do cesty se jim postavily Brémy, které po hrozivé šňůře sedmi střetnutí po sobě bez vítězství překvapily rozjetý Stuttgart.

Od úvodních minut byl k vidění svižný fotbal rychle se přesouvající ze strany na stranu, avšak oba celky se potýkaly s problémy v zakončení. První trefa sice přišla už v deváté minutě, Kevin Mbabu ovšem doplatil na předchozí jasný faul na gólmana Michaela Zetterera. Utkání pak bez větších šancí pokračovalo do 37. minuty, kdy po přímém kopu Ducksche hlavičkoval do branky Marco Friedl, Rakušan si ale nepohlídal ofsajdovou linii. V závěru prvního poločasu pak ještě těsně vedle zakončil Phillip Tietz.

Na změnu ve skóre si tak fanoušci počkali do sedmé minuty druhého dějství, kdy Ducksch odcentroval z přímého kopu na zadní tyč, kde se k míči dostal naprosto nehlídaný Schmid, jenž jej doklepl do sítě. Zasloužené branky se dočkal i nejlepší střelec hostů, který po hodině utkání proměnil přesně umístěnou dělovkou k levé tyči pokutový kop. V 68. minutě mohl díky odraženému míči po rohu snížit Sven Michel, jeho ránu ale srazila obrana do zámezí. V závěrečných minutách sice působili o něco lépe Bavoři, pojišťující gól si ovšem připsali hosté. V 90. minutě hlavičkoval k tyči dobíhající Olivier Deman.

Brémy tak navázaly na skvělý úspěch z minulého zápasu a z Augsburgu si odvezly tři body. Oba týmy mají na programu příští ligové kolo 4. května. Bavoři se utkají s Dortmundem, zelenobílí změří síly s Gladbachem.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - TSG Hoffenheim 3:2

26.04.2024 20:30

Góly: 34. Kevin Stöger, 45+2. Felix Passlack, 64. Kevin Stöger - 73. Andrej Kramarić, 84. Andrej Kramarić

Hráči Bochumi si poradili ve 31. kole německé Bundesligy před vlastními fanoušky s Hoffenheimem a zvítězili 3:2. Na výkonu domácích byla znát nutnost zisku všech bodů a v závěru první půle byli odměněni dvěma trefami, přičemž za zmínku stál zejména úvodní zásah nakonec dvougólového Kevina Stögera z přímého kopu. Součástí defenzivy hostů, která v sezoně inkasovala už 63 branek, což z ní dělá druhou nejhorší obranu soutěže, byl také Pavel Kadeřábek. David Jurásek se k němu přidal v 56. minutě a asistoval u jediného gólu svého týmu.

Domácí klesli kvůli mizerné sérii šesti klání v řadě bez vítězství až na barážovou 16. příčku. K setrvání v nejvyšší německé soutěži mohli modrobílým pomoct hlasití fanoušci, před nimiž předváděli sympatické výkony, o čemž svědčily jen dvě porážky od startu ročníku. Tentokrát na jejich hřiště přicestoval Hoffenheim, jenž v minulém kole přestřílel Gladbach 4:3.

Blau-Weiss začali k potěšení domácích příznivců velmi odvážně. Už ve čtvrté minutě mohli jít do vedení po skvělé ráně Philippa Hofmanna, kterou na poslední chvíli zlikvidoval brankář Oliver Baumann. Ten musel o pár okamžiků později projít podobným testem proti stejnému střelci.

Bochum se zdála být na svého soupeře dobře připravená a ve 34. minutě se ujala vedení, když Stöger na milimetr přesně zavěsil přímý kop do levé šibenice. Na druhé straně mohl vzápětí odpovědět Tim Drexler, ale jeho projektil orazítkoval pouze břevno. V nastaveném čase první půle zvyšoval na rozdíl dvou branek Felix Passlack, k němuž propadl centr z levého okraje hřiště.

Ani po změně stran se na herním projevu obou týmů nic nezměnilo. Svěřenci Pellegrina Matarazza se marně snažili zastavit rozjeté Blau-Weiss. Za pozornost stála individuální akce Maximiliana Witteka, jenž mohl pokusem z 56. minuty postavit klub z regionu Kraichgau do téměř neřešitelné situace. Nepoučitelní hosté do ní stejně zabředli, a to o osm minut později, když od tyče odražený míč uklidil bezpečně do brány Stöger.

Hoffenheim poté odvrátil skutečnost, aby teprve podruhé v sezoně ve venkovním utkání neskóroval. Velkou měrou se o to postarali oba čeští hráči, když po individuální akci Kadeřábka střílel Jurásek, jehož pokus tečoval chorvatský forvard Andrej Kramarič. Posledně jmenovaný hráč se pak povedeným lobem prosadil ještě jednou, čímž už definitivně uzavřel gólový účet střetnutí.

Bochum tak prolomila sérii nezdarů a získala kriticky důležité tři body. V následujícím kole se 5. května střetne s Unionem Berlín, Hoffenheim vyzve o dva dny dříve Lipsko.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
31
25
6
0
77 : 22
81
2
Bayern Mnichov
31
22
3
6
89 : 38
69
3
VfB Stuttgart
31
20
4
7
70 : 38
64
4
RB Lipsko
31
19
5
7
73 : 35
62
5
Borussia Dortmund
31
16
9
6
59 : 39
57
6
Eintracht Frankfurt
31
11
12
8
47 : 42
45
7
SC Freiburg
31
11
7
13
43 : 55
40
8
FC Augsburg
31
10
9
12
48 : 52
39
9
TSG Hoffenheim
31
11
6
14
55 : 63
39
10
1. FC Heidenheim
31
9
10
12
44 : 52
37
11
Werder Brémy
31
10
7
14
41 : 50
37
12
VfL Wolfsburg
31
9
7
15
37 : 51
34
13
Borussia Mönchengladbach
31
7
11
13
53 : 60
32
14
Union Berlín
31
8
6
17
26 : 50
30
15
VfL Bochum
31
6
12
13
37 : 62
30
16
1. FSV Mainz 05
31
5
13
13
32 : 49
28
17
1. FC Köln
31
4
11
16
24 : 54
23
18
SV Darmstadt
31
3
8
20
30 : 73
17

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (52)

Přidat komentář
Moshe Dajan

Jak je možné, že Stöger není v rakouské repre? 7+8 z ofenzivního záložníka v Bochumi

Reagovat
Rudnevs

Skvelý hráč, ktorý to tento rok dosť výrazne ťahá. Od leta má dohodnutý prestup do Unionu.

Včera veľké body pre Bochum. Hoffenheim ten začiatok nejak nezvládol.

Reagovat
Werkrider

Za mně nejlepší přímák sezóny.

Reagovat
Radin

Dortmund bez CHL

Reagovat
Dreisam

Je veľká pravdepodobnosť, že Nemecko skončí za tento rok 2., čo sa týka počtu bodov do koef., takže aj 5. tým bude mať LM.

Reagovat
fenixLFC

je to skoro iste

Reagovat
Kucka

ale Terzic stejně ven!

Reagovat
Heresy

Proc ?

Reagovat
vladino10

V BL nič moc, veľmi nevyrovnane výkony. Defenzíva im vôbec nefunguje, napriek tomu, že nehrajú nijak extra ofenzívne. Dôvodov je milión. Na druhej strane v sebe zrejme niečo ma - v LM nie sú po dlhej dobe "otlounkankem" a dokážu narobiť problémy hocikomu. Ale aj s tým atleticom bolo v prvom zápase vidno presne to o com vyššie píšem - 60 minút boli úplne na odpis, totálne slabý a nevyspely výkon. A potom za posledných 30 minút skoro z 0:2 vyrovnali. Proste málokto verí, že sa pod tým terzicom môžu dlhodobo posúvať. Na druhej strane, on v tých veľkých zápasoch proste niečo do seba ma.

Reagovat
Kucka

Souhlas, s tímto kádrem skončit pátý je bída.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Centrofixka

Reagovat
Heresy

Asi jn , neco na tomhle bude

Reagovat
andrew96

Reagovat
Radin

OK dík :) Bral jsem to i podle barviček tady :D

Reagovat
Salfovic

Leverkusen jsou největší haluzáři v historii fotbalu.

Reagovat
CHONG

Mentalita šampiónů, tu zná Xabi moc dobře

Reagovat
misinho7

sialenota ten Leverkusen

Reagovat
LaVolpe

NEVERLUSEN

Reagovat
K1ng Kyrg1os

Tohle ale už není normální , jako kdyby bůh chtěl ať prostě tu neporazitelnost dají Letos si vyberou všechno štěstí a příští sezonu sestoupí

Reagovat
Rudnevs

Leverkusen si vyberá všetko šťastie za tú smolu z posledných 25 rokov

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Pozor skluz!!!

Šetří si to pro AS

Reagovat
netopier

Niekto narušil rovnováhu vesmíru Mníchov bez titulu, takže Mainz asi vypadne

Reagovat
Kryptos_

Někdo se pro tenhle unbeaten run musel obětovat, jinak to neni možný.

Reagovat
srandamač

Za každý zápas obětovali jednu slepici

Reagovat
Kryptos_

Tady na to podle mě slepice nestačí

Reagovat
Firkraag

Ale jedna slepice v Bayernu na titul stačila

Reagovat
dantetomas

Dve

Reagovat
Firkraag

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Modřín2

Reagovat
Acquanni

To bylo jasný, když odpískali ještě ten přímák, že to tam nějak padnout musí

Reagovat
vladino10

No, stuttgartu mi je aj ľúto - ti ich už mali v tejto sezóne tuším 3x na lopate...

Reagovat
Kryptos_

Jako alespoň jednu výhru by si proti nim Stuttgart zasloužil, to je pravda... I v poháru je měli na lopatě.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
bakasa

Reagovat
vceradnesazitra

To už je nějakej rekord ne?

Reagovat
Nikikrew

Skoda

Reagovat
vladino10

Prečo laimer striedal?

Reagovat
Heresy

Zranil se .. ale nevypadalo to nejak hruzostrasne , spis to pusobilo aby mohl hrat proti realu tak radsi sam odstoupil (nechtel to zhorsit)

Reagovat
Rudnevs

Schalke berie zo zápasu s Düsseldorfom bod Mohli by sme sa rozprávať o výkone rozhodcu, ale to asi nikomu nič neprinesie, na konci dňa treba uznať, že som za bod rád, aj tak v to nikto pred zápasom ani nedúfal. Podarený deň aj v podaní HSV a najmä 1. FCK, Funkel to na Kiel očividne vie. Ono Wehen má celkom blbý los a Hansa hrá dosť zle, možno by sa to nakoniec mohlo vykryštalizovať tak, že nezostúpi ani jeden z dvojičky Schalke-FCK.

V BL mi prišiel trošku smolný zápas Freiburgu, ktorý bol prekonaný VfL po dvoch strelách z diaľky (obzvlášť gól Lacroixa stál za to), s ktorými sa nedalo robiť nič. VfL sa tým pádom trošku uvoľňuje, o to viac sa môže do boja o záchranu namočiť jeden z dvojice Union - Gladbach (priamy súboj zajtra).

Alemannia Aachen postupuje do tretej ligy. Tomuto klubu som to prial už dlho, ideál by bol rovno ďalší postup do druhej, ale zatiaľ pekne postupne.

Reagovat
Bakary3

Tyjo, oni zahučeli az do čtvrtý ligy

Reagovat
andrew96

Freiburg to prodrbal ve velkém stylu. Zápas měl ve svých rukou, pak červená a neproměněná penalta. Lacroixův Traumtor byl pěkný hřebík.

Reagovat
Spasitel

Bayer má aj veľké šťastie túto sezónu hádam to kvalitatívne a výkonnostne posilami vylepší a nerozpredá celý tím

Reagovat
Kepy_FCB

Co vůbec ten"náš" Kaloč v tom Císařlauternu??

Reagovat
mayday

Včera dával vítěznej gól v Kielu, veledůležité tři body, s kterýma nikdo nepočítal.

Reagovat
Rudnevs

Včera gól, pred týždňom gól.. dosť slušné. Jeden z najlepších hráčov Lauternu

Reagovat
Werkrider

Ešte nás sundá vo finále.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
DidusIneptus

Bayer má neuvěřitelné štěstí v závěrech utkání kterému si chodí dravě vstříc. Hlavní motivace vyhrát ligu je pryč, tak zůstala jediná motivace - motivace neporazitelnosti. Hráči Bayeru v poslední době nevznikají individuálním uměním - Grimaldovi už nekončí trestňáky v síti, Frimpong prohrává většinu osobních soubojů a zakončit akci gólem se mu dlouho nedaří, Trenér šetří hvězdu Wirtze pro jiné zápasy, a Wirtz v posledních dvou soutěži vyšel gólově naprázdno. Klasického špilmachra tam nemají, a ostrostřelce také ne. Největší zbraň týmu zůstává kombinace. Spalovači šancí se čím dál víc projevují. Závěr velmi těžké sezóny zastihl Bayer v únavě. Hráči nejsou roboti. Nezaujatému fotbalovému Německu dělá Bayer Leverkusen jenom radost.

Reagovat
St. Pauli

Spalovac sanci se tu na EF uz nejakou dobu neprojevil, tak nevim, o kom o cem mluvis.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele