Bundesliga - preview 8. kola

04.10.2013, 08:32, aktualizováno 06.10.2013, 09:07
Previews
Hned několik českých fotbalistů bude v akci ve dvou nedělních dohrávkách německé ligy. Hodně mizerně jsou na tom Norimberk a Hamburk, které čeká vzájemný souboj, do něhož by mohli zasáhnout tři Češi. Na další góly si brousí zuby Václav Kadlec, útočníka Frankfurtu by měl hlídat i obránce Freiburgu Pavel Krmaš...
1. FC Norimberk - Hamburger SV  (neděle 15:30)
První ze dvojice nedělních zápasů nás zavede do nedalekého Norimberku, kde místní celek vyzve rovněž trápící se Rothosen. FCN doposud nebral tři body a tuto skutečnost by chtěl za každou cenu zlomit.

Frankové po klidné minulé sezóně, kterou zakončili uprostřed ligového pelotonu, nezachytili nástup a od prvního utkání marně čekají na vítězství. Domácí ekipa se přitom ve dvou zápasech (proti Hertě a na půdě Braunschweigu) ujala vedení, ovšem nakonec z toho pokaždé byl pouze jeden bod. Celkem už svěřenci Michaela Wiesingera zaznamenali pět nerozhodných výsledků.

Tato bilance suverénně řadí Norimberk na vrchol pomyslného žebříčku, kde si ostatně "der Club" po minulém utkání na Weserstadionu (3:3) svoje postavení ještě upevnil. "S trochou štěstí jsme si zasloužili vyhrát," zhodnotil utkání, kde Hosté rovnou třikrát dotahovali, Wiesinger. "Nyní už rozhodně chceme první tři body," nepřipouští si mladý kouč další zaváhání.

Špatný úvod nového ročníku se na opačném konci barikády stal osudným pro Thorstena Finka, který dokázal před dvěma roky HSV vytáhnout ze dna, jehož místo zaujal zkušený Bert van Marwijk, ten naposledy vedl nizozemskou reprezentaci. Zkušenosti však má i z Německa, kde mezi roky 2004 až 2006 trénoval tehdy upadající Borussii Dortmund. Pod vedením nového kormidelníka dokázalo HSV nejdříve vyřadit z DFB-Pokalu Fürth a poté dovezlo bod z Frankfurtu (2:2).

Reprezentační pauza tak jistě přijde severoněmeckému týmu k duhu, ještě předtím se však Hamburk pokusí vymanit ze sestupového pásma (hostující družina momentálně zaujímá barážovou pozici před Freburgem a beznadějně posledním Braunschweigem). "Důvěra ve vlastní síly je základ," vysvětlil van Marwijk. "Samozřejmě potřebujeme získat body," doplnil.

Timo Gebhart dokázal vyléčit svalové problémy, ovšem na návrat do základní sestavy to přesto ještě nebude. Se zlomeným prstem u nohy však zůstává mimo hru útočník Ginczek. Rothosen oproti tomu postrádají Drobného, Diekmeiera, Lama, Rajkoviče, Rincóna a Iličeviče.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Nilsson, Pogatetz, Plattenhardt - Stark - Hasebe, Kiyotake, Hloušek - Drmić, Pekhart
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Westermann, Tah, Djourou, Jansen - Badelj, Arslan - Beister, van der Vaart, Çalhanoğlu - Lasogga
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.50 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - Eintracht Frankfurt  (neděle 17:30)
Soupeři Liberce ze základní skupiny Evropské ligy se v tuto chvíli v německé lize nedaří a po sedmi odehraných kolech má na kontě jen tři body, navíc na první výhru stále čeká a v tuto chvíli patří letošnímu pohárovému účastníkovi až předposlední sedmnácté místo. Vylepšit si reputaci se pokusí proti jinému účastníkovi Evropské ligy Frankfurtu, který má o pět bodů více a patří mu dvanácté místo v tabulce.

Tento souboj bude pikantní z pohledu českého fanouška. V domácím dresu bude ještě v tomto duelu chybět zraněný Vladimír Darida, který by ale měl hrát po reprezentační pauze, dlouhodobé zranění na trávník nepustí ani Václava Pilaře. Podle nejnovějších zpráv by však měl v základní sestavě nastoupit Pavel Krmaš, který letos odehrál jen 16 minut v jednom ligovém utkání.

Na druhé straně bude téměř určitě v základní jedenáctce Václav Kadlec, který po svém příchodu z pražské Sparty odehrál již osm utkání a vstřelil v nich hned čtyři branky. Freiburg v posledním ligovém zápase naprosto selhal na půdě favorizovaného Dortmundu a utrpěl debakl 0:5, následně v Evropské lize nestačil na španělskou Sevillu. Eintracht naopak neprohrál ve třech ligových kláních v řadě za sebou a v Evropské lize vyhrál snadno na půdě APOELu 3:0.

V loňském vzájemném měření sil byl o něco úspěšnější Eintracht, který nejprve v domácím prostředí porazil soupeře 2:1 a následně v odvetném duelu uhrál bezbrankovou remízu. Domácí trenér Christian Streich bude kromě Pilaře s Daridou postrádat také vykartovaného Diagneho, problémy s kolenem má stále Mujdza a po zranění se do plného tréninku dostávají Hedenstad s Terrazzinem.

"Náročný program nám při tolika absencích bohužel nesvědčí, ovšem musíme se s tím poprat a jeden úspěch by nám mohl psychicky hodně pomoci. Frankfurt je v úplně stejné situaci, a i když má o něco lepší formu, tak zápasová vytíženost mu také k dobru příliš nepřispívá. Pokud dokážeme proměňovat šance a nebudeme opět dělat hrubé chyby v defenzívě, tak můžeme soupeře porazit," uvedl optimisticky osmačtyřicetiletý trenér.

Hosté též nemají zrovna prázdnou marodku, na ní se dlouhodobě nacházejí Kittel, Meier, Rosenthal, Schwegler a Stendera. "V lize nemůžeme být stoprocentně spokojeni, nicméně je začátek sezóny a naše ztráta na pohárovou Evropu není velká. Rádi bychom předvedli podobný výkon jako ve čtvrtek v Nikósii, nicméně náš protivník v žádném případě není slabý a bude chtít vyhrát více než kdokoli jiný," uvádí trenér hostů Armin Veh.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Krmaš, Ginter, C. Günter - Fernandes, Schuster - Schmid, Coquelin - Mehmedi - Hanke
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Russ - Rode, Inui - Barnetta - Aigner, Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FSV Mainz 05 - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Fotbalisté Mainzu měli skvělý start do sezóny a v úvodních třech zápasech vybojovali hned devět bodů, jenže od vysoké prohry v Hannoveru v poměru 1:4 se jim přestalo dařit. V následujících čtyřech ligových duelech nebodovali, navíc vypadli i z národního poháru po prohře s Kolínem. Nyní se pokusí přerušit svou špatnou sérii doma s Hoffenheimem, který prohrál pouze ve dvou utkáních, jenže se stejným počtem bodů je v tabulce výše jen o skóre.

Mainz narazil na velmi těžký los a v poslední době podlehl Schalke, Leverkusenu a naposledy též Hertě. Hoffenheim přešel v poháru po prodloužení přes Cottbus, v bundeslize v minulém utkání remizoval po ofenzivním koncertě 3:3 se Schalke. V loňských vzájemných zápasech byl lepší celek z Mainzu, který nejprve doma jasně přehrál TSG 3:0 a následně v odvetě na půdě tehdy zachraňujícího se celku získal bod po bezbrankové remíze.

V kádru FSV působí bývalý český reprezentační obránce Zdeněk Pospěch. Čtyřiatřicetiletý zkušený hráč zatím odehrál všech osm utkání svého výběru a nechyběl ani jednu minutu, v základní sestavě ho proto zřejmě uvidíme také teď. Domácí trenér Thomas Tuchel nemůže počítat kvůli problémům s kolenem s Bungertem a Baumgartlingerem, potíže s vazy má Svensson, poraněné rameno trápí Kocha a mimo hru zůstávají Parker s Kariusem.

Tuchel očekává velmi vyrovnané utkání. "Rádi bychom se konečně dostali z krize a v tuto chvíli chceme konečně bodovat. Situaci nám sice komplikuje mnoho zraněných opor, na to se však vymlouvat nesmíme. Od soupeře očekávám útočný styl hry, kterého bychom chtěli využít. Na druhou stranu si uvědomujeme, jak je Hoffenheim silný v ofenzívě a musíme si dát pozor na otevřené prostory v obraně," uvedl čtyřicetiletý kouč.

Hosté dlouhodobě nemohou počítat s Vukčevičem, zraněný je Ludwig a mimo kádr jsou i Wiese, Weis či Delpierre. "Ukázali jsme si, že můžeme hrát rovnocennou partii s kýmkoliv a vše je v našich hlavách. V žádném případě nejsem zcela spokojen s obranou. Mainzu se v tuto chvíli příliš nedaří, jenže má za sebou těžké zápasy a bude se chtít ukázat před vlastním publikem," řekl čtyřiačtyřicetiletý trenér TSG Markus Gisdol.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Pospěch, Bell, Noveski, Park - Geis, Zimling, Moritz, Choupo-Moting - N. Müller, Okazaki
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Casteels - Beck, Abraham, Vestergaard, Toljan - Salihovič, Polanski - Volland, Roberto Firmino, Elyounoussi - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Braunschweig  (sobota 15:30)
Wolfsburgu se zatím v nové sezoně nedaří podle představ a je až jedenáctý, v porovnání s nováčkem z Braunschweigu si však může pískat - Eintracht získal z úvodních sedmi duelů jediný bod a je beznadějně poslední..

Vzájemný zápas obou týmů bude mít přidanou hodnotu v podobě jejich geografické blízkosti - jestliže si až dosud pod pojmem dolnosaské derby fanoušci představovali spíše duel Wolfsburg - Hannover, postup Braunschweigu mezi elitu toto schéma trochu nabořil, jelikož právě Braunschweig je Wolfsburgu ještě blíže. Konkrétně asi sedmnáct kilometrů.

Půjde navíc o první vzájemný duel po více než dvaceti letech - a je tedy jasné, že očekávání jsou na obou stranách vysoká. "Na tento zápas se opravdu těšíme," nezastírá domácí kouč Dieter Hecking. "Jsou to právě podobná utkání, která dělají Bundesligu atraktivní. Když se proti sobě postaví dva týmy ze stejné oblasti, vždy jde o jeden z vrcholů sezony."

Hecking si samozřejmě dobře uvědomuje, s jakou vážností k zápasu přistupují v hostujícím táboře; není asi pochyb o tom, že právě na půdě rivala by první výhra po návratu do nejvyšší soutěže chutnala obzvlášť sladce. "Nepotřebují žádnou motivaci navíc. Pro ně je tento duel šancí začít znova, zatímco na nás zůstává, abychom jim to zkrátka nedovolili," nechal se slyšet na tiskové konferenci. "Jsem přesvědčen o tom, že máme mnohem lepší tým. Zbývá ukázat to i na hřišti," uzavřel Hecking.

Problémem může být zdravotní stav Diega - brazilský špílmachr měl v týdnu individuální tréninkový plán a dlouho nebylo jisté, jestli bude stoprocentně připraven nastoupit. Uzdravit se nakonec nestihl Christian Träsch; Patrick Osch je naopak v pořádku.

Braunschweig povede do utkání kouč Torsten Lieberknecht, který po minulém víkendu (domácí prohra 0:4 se Stuttgartem) přiznal, že uvažoval o rezignaci. Intervence klubového vedení jej však nakonec přesvědčila, takže nyní má možnost zahojit se premiérovou výhrou - a útočník Orhan Ademi doufá, že se outsiderovi překvapit podaří. "Derby je pro nás pochopitelně velkou událostí. Chceme vyhrát za každou cenu. Očekávám, že naši fanoušci nás podpoří, stejně jako tomu bylo zatím v každém utkání, a my jim tuto podporu chceme splatit," uvedl pro internetové stránky klubu.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Ochs, Naldo, Knoche, Rodriguez - Polák, Luiz Gustavo - Koo, Diego, Schäfer - Olić
Braunschw. - pravděpodobná sestava:
Davari - Elabdellaoui, Bicakcic, Dogan, Reichel - Kruppke, Theuerkauf, Caligiuri, Boland - Bellarabi, Kumbela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Werder Brémy  (sobota 15:30)
10 bodů z 12 možných - taková je bilance Thomase Schneidera poté, co na lavičce Stuttgartu nahradil odvolaného Bruna Labbadiu. Nyní se obrozený tým pokusí vyválčit další úspěch proti Brémám.

Před sezonou nebyly výjimkou prognózy, pasující Stuttgart na jeden z týmů čela tabulky; špatný start tyto naděje sice chvilkově rozehnal, ale nyní se zdá, že se pod Schneiderovou taktovkou vše obrací k lepšímu. Martin Harnik, který dnes může nastoupit proti svému bývalému klubu, za tím vidí především zlepšenou atmosféru v klubu.

"Každé ráno vstávám s tím, že se opravdu těším na trénink," nechal se slyšet rakouský forvard. "Motivace je velká. Pochopitelně přicházejí i dny, kdy se nic nedaří a člověk chce jen co nejrychleji zpátky domů, ale většinou je to skvělé." Právě na trénincích musí Harnik den co den přesvědčovat o svých schopnostech - na pozici osamoceného útočníka totiž září Vedad Ibišević, a velmi dobře zatím hraje i Alexandru Maxim.

I kdyby to však znamenalo, že se Harnik proti Werderu na hřišti neobjeví, na náladě mu to neubere. "Jsem jenom člověk, takže vím, že tyto chvíle prostě přicházejí," poznamenal věcně. "Samozřejmě že bych si přál být pořád na vrcholu, ale občas to tak prostě není. Není to poprvé, co se do zápasů dostávám z lavičky, a určitě ani naposled. Pokud však mám zůstat na lavičce, zatímco tým vyhrává, jsem šťastnější, než kdybych hrál, zatímco se nám nedaří," zakončil.

Robin Dutt, kouč Brém, by nyní Harnikovu přítomnost pravděpodobně uvítal - jeho kádr totiž není z nejširších, a navíc se potýká se zraněními. Mimo hru je mezi jinými například Cédric Makiadi, zatímco otazník se vznáší nad startem Assaniho Lukimyi. "Dosud jsem to nikdy neřekl, ale začíná to být problém," nezastírá Dutt. "Před startem sezony jsme se obávali, že máme příliš mnoho záložníků, a že pokud budou všichni zdraví, bude těžké je na hřišti nějak poskládat. Nyní to však vypadá úplně jinak - v každém případě musíme povolat několik hráčů z juniorky," povzdechl si.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kirschbaum - Sakai, Schwaab, Rüdiger, Boka - Gentner, Kvist - Traoré, Maxim, Werner - Ibisevic
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Fritz, Prödl, Caldirola, Garcia - Kroos, Junuzovic - Elia, Hunt, Ekici - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Ještě před večerním šlágrem na půdě BayAreny nabízí bundesliga další ostře sledovaný duel, ve kterém poměří síly obě Borussie. Ta vedoucí z Dortmundu cestuje do Gladbachu, kde se ji poslední dobou nedaří a tři body si odsud naposledy odvezla takřka přesně před čtyřmi roky!

Hříbata doposud ukazují dvě velmi odlišné tváře: Borussia-Park se stal pro soupeře nedobytnou tvrzí, neboť ze tří zápasů si domácí ekipa dokázala zapsat plný bodový zisk a navíc zaznamenala rovných jedenáct přesných zásahů! Naproti tomu venku je to úplně odlišná písnička - celek z Dolního Porýní ze čtyř utkání dovezl pouhopouhý bod za remízu na hřišti Augsburgu (2:2).

Přesto však zůstávají svěřenci Luciena Favreho horkými kandidáty na jednu z místenek do pohárové Evropy, avšak k vylepšení dlouhodobých šancí potřebují ještě zapracovat především na koncentraci, což je jeden z hlavních důvodů, proč to zatím Gladbachu na hřištích soupeřů neklape. "Někdy hrajeme příliš rychle, kvůli tomu pak ztrácíme míče a soupeř trestá," uvědomuje si jeden z hlavních nedostatků Favre. "Musíme udržet koncentraci," nabádá.

Ostatně to bude právě klíčový prvek nadcházejícího utkání, neboť BVB dokáže efektivně a zejména bleskově každé, byť jen sebemenší, zaváhání potrestat. "Pravděpodobně neexistuje žádný jiný tým, který by měl tak dobře propracované kontry jako Dortmund. Hráči jsou prakticky neustále v náběhu, což je velmi těžké bránit, ačkoliv je to o nich velmi dobře známo," varuje sportovní ředitel Max Eberl, který však rozhodně neskládá zbraně před bojem. "Zaměřujeme se na svoje vlastní kvality," uvedl bývalý obránce. "Musíme předvídat," doplnil švýcarský kormidelník.

Dvojnásobný německý mistr z posledních tří sezón zažívá skvělý vstup do nového ročníku, když ze sedmi ligových mačů opanoval rovnou šestici a jednu jedinou ztrátu si tak Schwarzgelb zapsali na hřišti Norimberku (1:1). Kromě ligových starostí dokázali hosté napravit i nepovedené úvodní vystoupení v milionářské Lize mistrů, kde po porážce na neapolské půdě (2:1) před vlastními fanoušky s přehledem deklasovali Olympique Marseille (3:0).

Právě kombinace ligových zápasů a duelů Champions League, které ještě čas od času doplňuje německý pohár (zde BVB po výhře na trávníku Mnichova 1860 čeká v osmifinále výjezd do Saarbrückenu), má na svědomí hodně náročný program - Borussen za posledních 22 dnů čeká již sedmé utkání. Proti OM navíc hostující družina naběhala celých 126 kilometrů, tedy o rovných šestnáct kilometrů více než francouzský protivník a vytvořila tím rekord tohoto ročníku Ligy mistrů. "Odehráli jsme opravdu dobré utkání," pochvaloval si Jürgen Klopp, jehož tým ale nedokázal drtivou převahu adekvátně využít. "Určitě jsme mohli jeden nebo dva góly přidat," řekl Erik Durm.

Nadcházející utkání už může Dortmund opětovně počítat s výraznou Kloppovou podporou, který si za vykázání na tribunu při duelu v Neapoli musí dva zápasy nejprestižnější evropské klubové soutěže "odkoučovat" z tribuny. "Tým na něco takového není zvyklý," prohlásil oblíbený lodivod, jehož na lavičce zastoupil stejně impulzivní Željko Buvać. "Samozřejmě máte na hrací plochu lepší výhled, jinak to ovšem není dvakrát příjemné," vysvětlil Klopp.

Svalové problémy nadále znemožní použití u kapitána Filipa Daemse, jinak je však domácí strana naprosto kompletní. BVB oproti tomu postrádá neměnné kvarteto Piszczek (kyčel a kýla), Kehl (kotník), Gündogan (záda) a Schmelzer (svalové potíže). Přitahovač nově zastavil Sokratise.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Álvaro Domínguez, Wendt - Nordtveit, G. Xhaka - Herrmann, Arango - Raffael, M. Kruse
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Großkreutz, Subotić, Hummels, Durm - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, H. Mchitarjan, Reus - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Schalke 04 - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Liga mistrů je pryč, teď přichází zase domácí starosti - alespoň taková je nejspíš nálada v táboře Schalke, které v 8. kole přivítá doma nebezpečný Augsburg.

Königsblauen půjdou do utkání notně povzbuzeni, jelikož v týdnu uhráli v Basileji velecennou výhru 1:0; fakt, že tentýž soupeř předtím vyplenil stadion Chelsea, dělá hubený triumf o to cennějším. Bundesligový celek tak vede skupinovou tabulku se stoprocentním ziskem 6 bodů ze dvou zápasů, ale v lize je to o poznání horší - tam mají svěřenci Jense Kellera po nevydařeném startu stále co dohánět. Augsburg je před nimi v tabulce o dva body.

Bezpodmínečnou prioritou je tak ukořistit první výhru ve třech ligových zápasech, a brankář Timo Hildebrand nabádá své spoluhráče, aby evropskou formu převedli i na německé trávníky. "Stále jsme týmem dvou tváří," stěžuje si zkušený gólman. "V Basileji jsme výborně bránili, stejně jako v dalších zápasech, v nichž jsme udrželi čisté konto." Něco podobného budou Königsblauen muset předvést i nyní - svěřenci Markuse Weinzierla totiž rozhodně nejsou žádná ořezávátka.

Sportovní ředitel Horst Heldt nicméně věří, že karta se konečně obrací. "Pokud se budeme soustředit rovnoměrně po celý zápas, budeme úspěšní," prohlásil s odvoláním na minulý zápas v Hoffenheimu, kde Kellerův tým vedl už 3:1, ale nakonec vyválčil pouze bod. "Doufám, že už to každý chápe, a že to proti Augsburgu bude vidět."

Hrdinou utkání ve Švýcarsku byl autor jediného gólu, mladý křídelník Julian Draxler, který před nadcházejícím duelem varuje: "Nesmíme je v žádném případě brát na lehkou váhu. Hrajeme doma, je nutností získat tři body, abychom neztratili kontakt s pohárovými pozicemi." Draxler se dost možná bude muset předvést i dnes; kvůli zraněním totiž chybějí dvě jiné útočné opory, Jefferson Farfán a (stále ještě) Klaas-Jan Huntelaar.

Také na druhé straně se musí kouč obejít bez jednoho z elitních forvardů - Raúl Bobadilla, bývalý hráč Basileje, se zranil hned při svém debutu před několika týdny, avšak nyní už je zpátky v tréninku a doufá v brzký návrat na hřiště. "Cítím se dobře, těším se na tréninky příští týden," prohlásil. "Těší mě, jak dobře zatím hrajeme a jak se nám daří. Nyní je zapotřebí udržet se nohama na zemi a pokračovat v tom, co jsme započali."
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Felipe Santana, Aogo - Höger, Neustädter - Meyer, Boateng, Draxler - Szalai
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Manninger - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Moravek, Altintop, Werner - Mölders
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov  (sobota 18:30)
Absolutním vrcholem osmého kola bude jistojistě večerní špíl na hřišti Leverkusenu, kam své kroky namíří Bayern Mnichov. Dojde tak na souboj druhého a třetího mužstva, přičemž oba soupeře mezi sebou dělí jeden jediný bodík! FCB pak naposledy v lize udolal právě Bayer...

Historicky vůbec nejpovedenější rozjezd sezóny mají za sebou Farmaceutici, kteří se podobně jako loni prezentují pohledným útočným fotbalem a ke skvělým výkonům pravidelně přidávají i tučné bodové výnosy (Bayer získal ze sedmi ligových mačů osmnáct bodů). Díky tomu se Sami Hyypiä a jeho ovečky vytrvale drží vedoucího dua a znovu se tak stávají výraznými kandidáty na přímý postup do dalšího ročníku nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Výše popsané rozpoložení by tak domácí strana pochopitelně nyní ráda využila i proti Bayernu, na který nemá zrovna špatné vzpomínky - Leverkusen dokázal během minulé sezóny triumfovat v samotné Allianz Areně a byl tak posledním celkem, jenž na domácím poli dokázal nezastavitelnou mašinu porazit (od té doby FCB vyhrál 32 bundesligových zápasů a nadále tak útočí na rekord Hamburku, který činí 36 vítězství za sebou). "Bayern je takticky hodně flexibilní. Každý si je vědomý, jak těžké utkání nás čeká, ovšem já chci přesto vyhrát," vyhlásil Hyypiä.

Sezónu předtím pro změnu dokázal ambiciózní tým porazit Bavory na domácí půdě a Bayer tak má na úspěchy s úřadujícím bundesligovým mistrem stále živé vzpomínky. "Bayern je nejlepší tým v Evropě," nepochybuje krajní bek Roberto Hlbert. "Samozřejmě však nejsou nepřekonatelní," ubezpečuje spoluhráče nejlepší kanonýr minulé sezóny Stefan Kießling.

Tak trochu jako samotný voják na bojovém poli si musel doposud častokrát jistě připadat Pep Guardiola, nový kouč mnichovského velkoklubu neměl po veleúspěšném angažmá v Barceloně na růžích ustláno, ovšem s nelehkou pozicí se popral statečně a momentálně už sklízí ovoce. To platí zejména pro poslední utkání na půdě Manchesteru City, kde Bayern domácí "přejel" rozdílem třídy a naprosto po zásluze si odvezl tři body za vítězství 1:3.

Kromě prohraného Superpoháru (FCB podlehl Borussii Dortmund) však hosté zatím nikde nepropadli, i když herně třeba nepřesvědčili, přesto si dokázali zapsat kýžené body a na kontě tak mají rovněž pouze jednu ligovou ztrátu za remízu na půdě Freiburgu (1:1). "Poslední zápas na hřišti Man City jsme odehráli podle představ. Nyní však začínáme znovu od nuly," je si vědom Toni Kroos, jehož nakoplo právě až roční hostování u Werkself. "Leverkusen hraje velmi dobře. Případným vítězstvím by nás dokonce mohl předehnat," varoval Guardiola.

Právě naprosto jasná výhra na Etihad Stadium dlouhodobě nejúspěšnějšímu německému týmu kromě jiného dodala nevyčerpatelnou zásobu sebevědomí, což je jedna z věcí, která může být pro úspěch rozhodující. Zvláště když jde o takto sledovaný zápas, který bude rekordně vysílán do 204 (!) zemí světa, což je absolutně nový bundesligový rekord.

Farmaceutické mužstvo jde do utkání bez jediné výrazné absence. Naproti tomu Bavorům schází dlouhodobě indisponovaný Holger Badstuber (kolenní vazy) a hrát stále ještě nemohou rehabilitující posily ze Španělska Javi Martínez a Thiago. Kapitán Lahm tak opět začne ve středu pole.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Donati, Wollscheid, Toprak, Boenisch - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Sam, Kießling, Son
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, J. Boateng, Dante, Alaba - Lahm - Robben, Schweinsteiger, T. Kroos, Ribéry - Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hannover 96 - Hertha BSC  (pátek 20:30)
Tuto sezónu vůbec poprvé zavítá předehrávka na hřiště Hannoveru, který zde přivítá neoblíbeného soupeře z Berlína. 96ky si mohou případným úspěchem zapsat páté domácí vítězství za sebou, což se jim po startu doposud nepovedlo.

Podobně jako třeba Gladbach je zatím Slomkova družina mužstvem dvou tváří: H96 na vlastním hřišti předvádí kombinační fotbal okořeněný spoustou branek, ovšem když se dolnosaský tým vypraví na soupeřův trávník, rázem je sebevědomí ta tam a tým od řeky Leine se pravidelně vrací bez bodu (doma Hannover zapsal všech dvanáct bodů a deset branek!).

Nastavený trend z předchozích čtyř domácích mačů by pochopitelně celek z Dolního Saska rád udržel a znovu si tak upevnil pozici zaručující postup do evropských pohárů. "Chceme před reprezentační přestávkou ještě upevnit svoje postavení," potvrdil Slomka, jehož ovečky mají za zády hned několik hladových soků v čele právě s Herthou BSC (ztrácí pouhý bodík).

Druhá strana se po svém návratu mezi elitu prezentuje ve výborné formě a po sedmi zápasech má na kontě již zmíněných jedenáct bodů. Na rozdíl od předchozího postupu zpátky do nejvyššího patra se tak Stará dáma nemusí hned od začátku strachovat o udržení ligové příslušnosti a může se fotbalem bavit. Dalším důležitým prvkem je u hostů sebevědomí, které se pod vedením Jose Luhukaye výrazně zlepšilo, což se ukázalo třeba otočením výsledku proti Mainzu (3:1).

Bývalý kormidelník Augsburgu, který dokázal zachránit mezi elitou, však neprosazuje svoji tradiční sázku na defenzivu a s Herthou se prezentuje o poznání útočnějším módem. "Chceme s dobrými výkony pokračovat a nadále hrát odvážně," ubezpečil fanoušky Luhukay, který tak jen potvrdil, že se nechce vyloženě za každou cenu soustředit jenom na výsledky.

Diouf si krátce po svém nástupu na hřiště Leverkusenu poranil stehenní sval a minimálně pro nadcházející utkání s Herthou nebude k dispozici. To platí i pro Salifa Saného, který je pro změnu nemocný. Hrát stále nemohou ani Pander, Cherundolo a Felipe.

Stará dáma má dlouhodobě zapsaného na marodce Alexandera Baumjohanna (zpřetrhané kolenní vazy) a mimo hru zůstává rovněž Ndjeng (chodidlo) a nadějný stoper Brooks (loket). Dvouzápasový trest za vyloučení v rezervě si musí odpykat bek Holland.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - H. Sakai, Marcelo, C. Schulz, Pocognoli - Stindl, Andreasen - Schlaudraff, Huszti - Ya Konan, A. Sobiech
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekarík, Lustenberger, S. Langkamp, J. van den Bergh - Hosogai, Skjelbred - Allagui, Ben-Hatira, N. Schulz - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund761021:519
2.Bayern Mnichov761014:219
3.Bayer Leverkusen760117:718
4.Hannover 96740310:1012
5.Hertha BSC732213:811
6.VfB Stuttgart731315:910
7.Borussia Mönchengladbach731317:1310
8.FC Augsburg73138:1110
 Werder Brémy73138:1110
10.TSG Hoffenheim723218:189
11.VfL Wolfsburg73049:99
12.1. FSV Mainz 05730410:159
13.Eintracht Frankfurt722310:128
14.Schalke 04722310:168
15.1. FC Norimberk70529:125
16.Hamburger SV712412:195
17.SC Freiburg70348:173
18.Eintracht Braunschweig70163:181
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Hannover 96 - Hertha BSC
sobota 15:30Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund
sobota 18:30Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov
neděle 15:301. FC Norimberk - Hamburger SV
neděle 17:30SC Freiburg - Eintracht Frankfurt

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (302)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele