Bundesliga - preview 5. kola

09.09.2011, 08:51, aktualizováno 11.09.2011, 08:44
Previews
Sousedé v tabulce se potkají v Kolíně nad Rýnem, kam přicestuje Norimberk. Schalke odstartovalo sezonu velmi slušně a pokud uspěje ve Wolfsburgu, bodově se dotáhne na Bayern a Werder...
1. FC Köln - 1. FC Norimberk  (neděle 15:30)
RheinEnergieStadion bude svědkem utkání, v němž se svěřenci Stale Solbakkena pokusí na třetí pokus doma konečně naplno bodovat, čímž by navázali na úspěšnou přestřelku z Imtech Areny. Ani Norimberk ovšem nemá body na rozdávání, a tak jistě nedá svou kůži lacino.

Bývalý úspěšný kouč Kodaně Stale Solbakken nevstoupil do nového angažmá zrovna nejlépe. Postupem času se však výkony jeho oveček geometrickou řadou zlepšují, což vyvrcholilo před reprezentační přestávkou v Hamburku, kde si po nevídaném obratu v závěru Kozli připsali premiérové tři body v letošní sezóně. "Měli jsme štěstí, ale přesto můžeme říct, že jsme vyhráli zaslouženě. Byla to odměna za naši tvrdou práci," podotkl Adil Chihi.

Domácí tak jdou do nedělního duelu s čistou hlavou. "Norimberk hraje na venkovních hřištích hodně kompaktně, což jsme se měli možnost přesvědčit jak v úvodním utkání na Olympiastadionu, tak i na Westfalenstadionu. Jejich předností je nejen rychlost, ale i dostatečná fyzická vybavenost, čímž jsou pro každého soupeře nebezpeční při standardních situacích," uvedl domácí vládce lavičky, kterého může těšit fakt, že má kromě dvojice Petit - Pezzoni k dispozici kompletní kádr.

Ve franském celku si jistě ještě dneska vzpomenou na poslední vzájemný duel v Kölnu, kde dlouho drželi s domácím celkem krok, nakonec ovšem v závěru díky trefě Novakoviče o zasloužený bod přišli. "Stále si ten zápas vybavím. Tehdy jsme prohráli hodně hořce. To se nám nesmí stát znovu," vrátil se do minulosti Timmy Simons. "Musíme být kompaktní, potřebujeme hrát svoji hru. Potom můžeme myslet na body," dodal.

"Köln hraje často na hraně rizika. Poslední utkání v Hamburku zvládli Kozli velmi dobře, vždy dokázali s domácími srovnat krok a nakonec zaslouženě vyhráli. Ve svém středu mají skvělé individuality. Nicméně naším cílem je v Kölnu vyhrát, a když využijeme všech svých schopností, tak můžeme být úspěšní," prohlásil Dieter Hecking. Norimberk cestuje do města na Rýnu kromě stabilních marodů nově i bez Rakovskyho, v letošní sezóně se tak v brance Franků představí již třetí brankář - Alexander Stephan.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Sereno, Geromel, Eichner - Chihi, Lanig, Riether, Jajalo - Novaković, Podolski
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Stephan - Chandler, Wollscheid, Klose, Pinola - Simons - Hegeler, Feulner, Cohen, Eigler - Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.40 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - Schalke 04  (neděle 17:30)
K setkání starých známých dojde v nedělním podvečeru ve Volkswagen Areně. Na straně Vlků stojí staronový kouč Felix Magath, jenž ještě před pár měsíci působil právě u Königsblauen. Aktuální rozpoložení hovoří jednoznačně ve prospěch modrobílých, domácí ovšem potřebují nutně bodovat.

Ve Wolfsburgu se během letní přestávky událo podobně jako v minulosti mnoho změn, což se pochopitelně i přes povedený start muselo v dalších utkáních projevit. "Během přestupového okna jsme provedli několik potřebných změn. Nyní je na čase sladit tým dohromady, aby předváděl takové výkony, které nás vrátí do první poloviny tabulky. Výhrou nad Schalke se opět můžeme vrátit do pohody," vysvětlil Magath.

Domácím hraje do karet i dokonalé zmapování soupeře. "Schalke je především v ofenzivě velmi silné. Raúl hraje v jejich útočné fázi zásadní roli. Ale není to jen o Raúlovi, jsou tam i další hráči, kteří jsou hodně nebezpeční - především pak dvojice Farfán - Huntelaar, jenž dal už čtyři branky. Znalost soupeře je sice výhoda, ale my se musíme soustředit na sebe. Potřebujeme využít jejich nedostatky k bodovému zisku," dodal zkušený lodivod.

Vlkům bude v neděli chybět brankářská jednička Benaglio, jehož trápí zánět šlachy na levé ruce. "Mluvil jsem s lékařem, zda má smysl Diega k utkání nominovat a nakonec jsme se rozhodli, že nemá. Je to zranění, jehož léčba si vyžádá nejméně několik dní," objasnil Magath. Mimo hru jsou rovněž Friedrich, Hitzlsperger, Salihamidžić a Hleb. První nominaci si naopak vysloužili nové tráře Chris a Jönsson.

To Schalke je na tom výrazně lépe. Hornický celek nakopl skvěle zvládnutý duel v Coface Areně, kde sice po první půli prohrával již o dvě branky, po změně stran ovšem utkání opanoval a vykročil tím k úspěšné sérii. Velkou vzpruhou pak pro S04 byl postup do Evropské ligy přes HJK Helsinky, což také nebylo po prvním zápase ve Finsku samozřejmostí. "Chceme se pokusit pokračovat v naší úspěšné sérii," přiznává kouč Ralf Rangnick.

Pro hostující tým by byla výhra důležitá rovněž z pohledu toho, že by neztratil přímý kontakt s čelem tabulky, což je zvláště teď v úvodu sezóny velmi důležité. "S hráči, kteří neodjeli reprezentovat jsme o pauze hodně pracovali. Nicméně netroufám si odhadnout, v jaké formě po reprezentačních srazech budeme. To ale nemá na naši přípravu vůbec žádný vliv," předpovídá staronový trenér Königsblauen. Ten postrádá čtveřici Escudero, Hoogland, Kenia a Kluge.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Ochs, Kyrgiakos, Russ, M. Schäfer - Träsch, Josué - Dejagah, Jönsson - Mandžukić, Lakić
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Höger, Höwedes, Matip, Fuchs - Papadopoulos, Holtby, Draxler, Raúl, Farfán - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.50 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Souboj dvou mužstev, které v minulé sezóně zcela opanovaly své soutěže, se odehraje v sobotu odpoledne ve vestfálském osmdesátitisícovém pekle. Vítěz druhé ligy Hertha BSC se zde pokusí překvapit úřadujícího německého mistra Borussii Dortmund.

Domácí tým nastartoval sezónu, v níž obhajuje překvapivé prvenství z loňska, poměrně solidně a bilance sedmi bodů ze čtyř utkání je celkem uspokojivá. Když ale odhlídneme od demontáže trápícího se HSV v prvním kole, tak zatím žlutočerní jako kdyby postrádali onu lehkost a kreativitu, díky níž v minulé sezóně dominovali. S Norimberkem se BVB i přes výhru natrápilo a venku to zatím není žádná sláva - bezbrankový výsledek z Leverkusenu sice neurazil, ale těsná prohra na hřišti Hoffenheimu jistě zamrzela.

Po reprezentační pauze se ovšem začíná z velké části nanovo a Jürgen Klopp tak počítá s tím, že nic nepůjde samo od sebe. "Jsme nyní deset dní z rytmu, takže půjde o to, abychom se všichni zkoncentrovali na zápas s Herthou," prohlásil dortmundský kouč. "Soupeř loni dominoval díky kvalitě a nyní disponuje fungujícím konceptem s mnoha rychlými hráči," zhodnotil energický lodivod dnešního protivníka. A cíl? "Chceme jít na deset bodů, poté by se dal úvod sezóny pokládat za velice slušný.”

Na druhé straně berlínský celek má o dva body méně, vyjma prvního kola a domácí porážky od Norimberku ale mohou být v hlavním městě rovněž spokojeni. Na dva dobré výkony a remízy v Hamburgu a Hannoveru navázalo vytoužené vítězství, když před dvěma týdny odjel z Olympiastadionu s nepořízenou Stuttgart a Hertha tak konečně překonala domácí agónii - v první lize na vlastním hřišti totiž předtím nevyhrála sedmnáct zápasů.

Pokud zápas neskončí remízou, tak se i v sobotu dočkáme přerušení jedné ze sérií. Zatímco Dortmund již osmnáct utkání doma neprohrál a všech šest posledních vyhrál, tak Hertha zase v tomto kalendářním roce ještě neodjížděla s prázdnou ze soupeřova hřiště. A v úmyslu to nemá ani tentokrát, bez ohledu na sílu Borussie. ”Minulý rok jsme tvrdě pracovali, abychom mohli hrát na takových stadionech, jako je ten v Dortmundu. Nyní tam ale nejedeme si ho prohlédnout, chceme zde překvapit,” prohlásil trenér Markus Babbel, který s Jürgenem Kloppem ještě nikdy neprohrál a to ani jako hráč, ani jako trenér.

A kromě bilance se trenér Herthy může chlubit také zdravotním stavem svých oveček. Jediným hráčem mimo hru je Neumann, další lehce zranění navrátilci od reprezentací Lasogga a Hubník jsou fit a oba by měli hrát, byť prve jmenovaný zřejmě až coby střídající hráč. Na druhé straně jsou dlouhodobě mimo Koch s Owomoyelou, stále nedoléčen je paraguayský reprezentační střelec Barrios a hrát nebudou ani Götze a Kehl, kteří byli za nesportovní chování během utkání v Leverkusenu odsouzeni ke dvěma zápasům na tribuně.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Mijatović, Kobiašvili - Ottl, Niemeyer - Ebert, Raffael, Torun - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Favorizovaný Bayern vládne již po pouhých čtyřech kolech celé Bundeslize a svou dobrou formu bude chtít potvrdit také proti Freiburgu.

Mnichovský velkoklub se po nečekaném úvodním výbuchu s Mönchengladbachem dokázal zvednout skutečně velmi rychle. Okamžitě navíc začal stoupat tabulkou směrem vzhůru a po třech výhrách v řadě se nyní vyhřívá na samotném vrcholu celé soutěže.

Je však pochopitelné, že i tentokrát půjde Bayern za dalším tříbodovým ziskem. "Jasně, nebude to jednoduchý zápas, ale jsme favorité a měli bychom vyhrát," myslí si útočník Mario Gomez, který se opět začíná stávat velkou hrozbou pro defenzívy všech soupeřů. V minulém kole se mu dokonce povedlo na půdě Kaiserslauternu vsítit hattrick. I díky tomuto výraznému počinu tak nyní společně s Papissem Cissém a Klaasem-Janem Huntelaarem kraluje tabulce střelců.

"Naše poslední výkony byly skutečně velmi dobré. Především Lautern si s námi vůbec nevěděl rady, což nám utkání značně usnadnilo," pochvaloval si německý kanonýr nedávný duel.

Bayern se tedy dostal do obrovské herní pohody, z čehož pochopitelně ve Freiburgu nemohou být ani v nejmenším nadšení. Flintu do žita ale rozhodně předem neházejí a do Mnichova pocestují plni odhodlání. Jejich sebevědomí zvýšil především výkon z minulého kola, kdy před vlastními fanoušky rozstříleli Wolfsburg 3:0 a vybojovali svou první výhru.

Jenže proti Bayernu se Freiburgu skutečně dlouhodobě nedaří. Vždyť všech deset posledních duelů s ním prohrál! Tuto černou sérii by nyní rád přerušil, opět je ale v pozici jasného outsidera.

K tomu všemu se kouč Sorg bude muset znovu obejít bez svého kapitána Heika Butschera, který je stále zraněný. Hrát ze zdravotních důvodů nemůže ani záložník Jan Rosenthal. Na druhé straně barikády jsou na tom obdobně. Bolavá třísla nepustí do utkání Arjena Robbena, jenž zřejmě nastoupí až příští týden proti Villarrealu v rámci Ligy mistrů. Mimo hru je také zkušený útočník Ivica Olić a stoper Breno.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm - Luiz Gustavo, Schweinsteiger - T. Müller, Kroos, Ribéry - Gomez
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdza, Barth, Krmaš, Bastians - Schuster, Flum - Caligiuri, Makiadi, Reisinger - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 7.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Mohuč vstoupila do letošní sezóny ve velkém stylu, v posledních dvou zápasech jí ale začal přeci jen docházet dech. O navrácení na vítěznou vlnu bude tentokrát usilovat proti nevyzpytatelnému Hoffenheimu.

Svěřenci trenéra Tuchela hýří v současnosti spokojeností. V dosavadních duelech zatížili své konto sedmi body a vedoucí Bayern mají stále na dostřel. I přesto ale cítí, že na tom mohli být přeci jen ještě o něco lépe. "Kdyby mi před sezónou někdo řekl, že v současnosti budeme na sedmém místě, byl bych opravdu spokojený. Když se ovšem vrátím k utkání se Schalke, všichni cítíme, že jsme mohli být výš," posteskl si záložník Polanski.

Právě na zápas s Königsblauen v Mohuči pochopitelně nevzpomínají vůbec v dobrém. Po cenných výhrách nad Leverkusenem a Freiburgem měli na lopatě i dalšího nepříjemného protivníka, jenže své dvougólové vedení z prvního poločasu promrhali a po změně stran hned čtyřikrát inkasovali, což znamenalo porážku 2:4. V minulém kole si ale přeci jen o něco spravili náladu, když se jim povedlo přivézt bod z horké půdy Hannoveru.

Ovšem ani tentokrát si hráči Mohuči příliš neodpočinou. Hoffenheim totiž rozhodně nepatří mezi lehké soupeře, což už letos dokázal potvrdit. Velkou cenu má pro něj především vítězství nad mistrovským Dortmundem, tři body si však přivezl také z Augsburgu. V minulém kole ale tvrdě narazil. Před vlastními fanoušky sice sehrál s Brémami vyrovnanou bitvu, nakonec ovšem zůstal poražen.

"Víme, že to nebude lehký úkol, ale chceme z Mohuči odjet minimálně s bodem, který jsme ztratili v utkání s Werderem," prohlásil odhodlaně trenér Hoffenheimu Holger Stanislawski. Ten se bude muset obejít bez svého klíčového záložníka Sejada Salihoviće, který se zranil během reprezentační přestávky. Hrát ale nemohou ani Weis, Ibišević, Vukčević a Jaissle.

Mohuč je na to přeci jen o poznání lépe. Na seznamu zraněných má totiž pouze dvě jména, a to Floriana Hellera a Adama Szalaie. Svůj debut by si ovšem mohl odbýt Mario Gavranović, který přišel na hostování ze Schalke.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Pospěch, Svensson, Noveski, Caligiuri - Risse, Polanski, Soto, Stieber - Allagui, Choupo-Moting
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Williams - Johnson, Roberto Firmino, Obasi - Babel
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Hannover 96  (sobota 15:30)
Ve skvělé formě se prezentující Hannover přijede hájit svoji neporazitelnost do Mercedes-Benz Areny, kde však nečeká na svěřence Mirka Slomky jednoduchý úkol. Švábi po skvělém úvodu nečekaně zvolnili a před sobotním utkáním tak mají jediný cíl - konečně naplno bodovat.

VfB má v posledních zápasech jeden velký problém. Svěřenci Bruna Labbadii si sice vytváří jednu šanci za druhou, ale s jejich proměňováním jsou na tom hodně bledě. "V reprezentační přestávce jsme se zdokonalování útočné fáze náležitě věnovali, protože to je naše Achillova pata. V minulých duelech jsme si vytvářeli spoustu šancí, ale nedokázali jsme to úsilí dotáhnout do konce, což potřebujeme změnit," prohlásil Labbadia.

Před plným hledištěm Mercedes-Benz Areny tak mají domácí jediné přání, odvděčit se fanouškům za důvěru a pokusit se udržet tři body ve Švábsku. "Hrajeme doma, musíme převzít iniciativu, potřebujeme hrát účelně směrem dopředu. Stojí proti nám silný protivník, ale věříme ve své vlastní možnosti a rozhodně nejsme bez šance na úspěch," dodal domácí kouč, který nemá k dispozici zraněné Bičakčiče, Delpierra, Niedermeiera, Audela, Schiebera a nově i Baha.

Hannover pokračuje v pohádce. Dolnosaský celek zažívá nejplodnější období v historii klubu, na loňské skvělé čtvrté místo navázali 96ky postupem do základní skupiny Evropské ligy, kam přešli přes silnou Sevillu. Dobré výkony pak předvádí Hannover i v lize, kde po čtyřech kolech zůstal jako jediný bez porážky. "Celkově jsme s našimi výkony spokojeni, i když jsme mohli získat ještě pár bodů navíc. Důležité teď bude zvládnout obě soutěže, které nás čekají," uvedl Sergio Pinto.

Vzájemný zápas by měl být bohatý na branky, koneckonců žádný z dosavadních 22 duelů mezi těmito dvěma celky neskončil bezbrankovou remízou. "VfB je stále top tým, vždyť nedávno získalo titul," varuje Slomka, kterému by měl chybět nejlepší střelec Abdellaoue, jehož trápí zranění stehenního svalu. "Moa je pro nás velmi důležitý hráč, který navíc nyní hraje ve skvělé formě. Jeho absence by pro nás byla bolestná," nastiňuje hostující stratég. Do Stuttgartu necestuje ani dvojice Andreasen - Carlitos.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Maza, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Gentner - Cacau
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Ya Konan
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.65 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Borussia-Park bude svědkem souboje dvou celků z opačných pólů tabulky. Zatímco domácí tým plynule navázal na výkony a především výsledky z jarní části a se sedmi body se nachází na čele ligového pelotonu, tak Lautern je se dvěma body a nulou na kontě výher na samém chvostu pomyslného žebříčku.

Hříbata na rozdíl od minulého ročníku zachytila i přes nepříznivý los úvod sezóny a do sobotního utkání s Rudými ďábly tak poprvé vstupují jako papírový favorit. "Víme, že každý zápas je velmi obtížný a Kaiserslautern ztratil z posledních sedmi venkovních utkání jediné. Tím je řečeno vše," varuje před podceněním kouč Lucien Favre.

Koneckonců jedním z těch poražených celků byl v posledním měření sil na jaře právě i Gladbach. "Tehdy jsme byli velmi zklamaní, protože to pro nás znamenalo velkou komplikaci v záchranářských starostech. Ale i tak jsme stále věřili v naše šance, a každý ví, jak nakonec ten příběh skončil," uvedl sportovní ředitel Max Eberl. Borussia jde do utkání v téměř kompletní sestavě, nejistý je pouze start opory Marca Reuse, u kterého se rozhodně až těsně před utkáním.

Lautern je na rozdíl od svého nejbližšího soupeře v úplně odlišné situaci. Falcký celek sice nezachytil úvod soutěže podle představ, ale i tak zůstávají na Betzenbergu klidní a věří ve své schopnosti. "Jsme na dobré cestě, neustále se zlepšujeme," řekl Oliver Kirch. "Potřebujeme zapracovat na kompaktnosti a hře směrem dopředu. Ale poslední dvě utkání už jsme ukázali výrazné zlepšení," doplnil trenér Marco Kurz.

Pro FCK také nastává otázka, kdo nahradí největší ofenzivní jistotu Ivo Iličeviče, jenž v závěru přestupového okna odešel do ambicióznějšího HSV. "Není to pro nás jednoduchá situace, ale přesto věřím, že ji zvládneme. Nicméně noví hráči, kteří k nám přišli ze zahraničí nebo z nižších soutěží potřebují určitý čas na aklimatizaci," je si vědom hostující lodivod, jenž nemůže počítat se čtveřicí Orban, Šimůnek, Kouemaha a Nemec.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Reus, Arango - Hanke, de Camargo
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Trapp - Dick, Amedick, Rodnei, Jessen - Kirch, Tiffert, Petsos, Sahan - Shechter, Sukuta-Pasu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Werder Brémy - Hamburger SV  (sobota 18:30)
Největším šlágrem a zároveň největším lákadlem pro fanoušky bude v pátém bundesligovém kole bezpochyby v pořadí již pětadevadesáté Nordderby. Werder vstupuje do utkání jako velký favorit, ale jak už to tak u derby bývá, tak ani rozložené HSV není rozhodně bez šance.

Brémy vstoupily do nové sezóny s čistým štítem. Svěřenci Thomase Schaafa rozhodně nevykazují známky týmu, který ještě na jaře neměl jasnou herní tvář, a při každém inkasovaném gólu se sesypal. Teď je to zcela jiný Werder, a jak je po čtyřech kolech a devíti bodech na kontě vidět, tak se v hanzovním městě vydali tím správným směrem. "Dívali jsme se trochu víc na sebe," přiznává kouč Thomas Schaaf.

Nicméně, i přes povedený start zůstávají v Brémách při zemi. "Udělali jsme dobrý první krok. Teď máme možnost hrát znovu tu naši hru. Potřebujeme si opět osvojit určité návyky a automatismy, chceme své schopnosti neustále rozvíjet a zlepšovat," pochvaluje si domácí kormidelník. "Věřím, že v sobotu uspějeme a zvýšíme tak svůj náskok na čele," dodává Schaaf.

Werder se musí také vyrovnat s velkým oslabením, poprvé po dlouhé době tak bude k vidění domácí obrana bez největší opory a pilíře Pera Mertesackera, jenž si odešel plnit svůj sen do Arsenalu. "Máme několik možností, jak ho na stoperu nahradit. A věřím, že ať se rozhodneme jakkoliv, tak bude obrana fungovat," zakončil hostující stratég, jemuž chybí zranění Boenisch, Silvestre, Borowski a Avdić.

Hamburk už nemá na co čekat, a i když jde o derby, tak potřebuje nutně bodovat. "Jsme v situaci, kdy potřebujeme bodovat. Bude to pro nás hodně náročné utkání, ale rozhodně máme šanci v Brémách zvítězit," věří trenér Michael Oenning, který si je ovšem vědom, že to bude vyžadovat od jeho svěřenců poněkud odlišný přístup. "Musíme být odvážnější a nápaditější směrem dopředu," dodal hostující kouč.

HSV před utkáním vkládá velké naděje do útočné dvojice Petrić - Guerrero, která by se měla po delší době znovu objevit v základní sestavě. "Na zápas se těším. Vidím to optimisticky, v posledním utkání jsme se výrazně zlepšili a navíc poslední zápas s Werderem jsme 4:0 vyhráli, takže se nemáme za co schovávat. Můžeme více získat, než ztratit," vysvětloval Mladen Petrić. "Na spolupráci s Paolem se samozřejmě těším, protože si skvěle rozumíme," doplnil.

Hosty trápí rozsáhlá marodka, nejcitelnější ztrátou by měla být absence Diekmeiera, který byl společně s Aogem z té tragické obrany HSV nejjistější. Na jeho místě by se měl objevit Mancienne, jinak by měla být hostující sestava bez výraznějších změn. "Snažím se dát hráčům dostatek času, nechci dělat žádné unáhlené změny," prohlásil Oenning. Do derby nezasáhne rovněž zraněný Son, nová posila Iličević si potom začne odpykávat disciplinární trest.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Sokratis, Prödl, Wolf, Schmitz - Bargfrede - Fritz, Hunt - Marin - Pizarro, Arnautović
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Mancienne, Westermann, Rajković, Aogo - Jarolím, Tesche - Skjelbred, Jansen - Petrić, Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 4.20 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - Bayer Leverkusen  (pátek 20:30)
Po reprezentační přestávce je tu opět Bundesliga a máme se tak znovu na co těšit. Páteční předehrávka si pro nás tentokrát přichystala utkání v SGL Areně, kde domácí celek jakožto nováček čekající na plný bodový zisk přivítá ambiciózní Leverkusen, který bude naopak v Bavorsku usilovat o prodloužení úspěšné série.

Augsburg si v letošním ročníku konečně může po úspěšně zvládnutém postupu užívat premiéru v nejvyšší soutěži. A nutno dodat, že první dvě utkání zastihla svěřence Jose Luhukaye v dobré pohodě. Remízy v souboji s nevyzpytatelným Freiburgem a především pak na Betzenbergu byli pro FCA velkým úspěchem, jenž znásobil ještě fakt, že bavorský celek byl v tu chvíli jediným neporaženým týmem v celé soutěži.

Ale už další dva zápasy s Hoffenheimem a sousedem z Norimberku, tedy pro nováčka hratelnými soupeři vrátily Augsburg do tvrdé reality, v níž na bavorský celek čeká pravděpodobně pouze boj o holý život. "Po čtyřech kolech jsme si přáli mít čtyři body. Teď máme dva, takže spokojenost je částečná," uvedl sportovní ředitel Andreas Rettig. "Nesmíme ztrácet víru," doplnil stále pozitivně naladěný kouč Luhukay. Ten nemůže počítat se čtveřicí de Jong, Verhaegh, Ndjeng a Oehrl. Premiéru by si naopak mohla odbýt nová posila z HJK Helsinky Dawda Bah.

Na druhé straně stojí Leverkusen, který se po rozpačitém úvodu sezóny semknul a zlepšenými výkony ukázal, že se s ním i v tomto ročníku musí opravdu počítat. Povedené představení odehrála Werkself zejména v minulém utkání s mistrovským Dortmundem, kde byla dlouho lepším týmem, ale po nešťastném rozhodnutí sudího Starka se v závěru musela o výsledek ještě obávat a nakonec byla ráda za bezbrankovou remízu.

V Leverkusenu tak mají na co navazovat, trenér Robin Dutt ovšem varuje před přílišným optimismem. "V Augsburgu nás čeká úplně jiný zápas, než jaký jsme odehráli s Werderem, ve Stuttgartu nebo naposledy s BVB. Tentokrát budeme v jednoznačné roli favorita, což v těch předchozích duelech vždy neplatilo," je si vědom hostující stratég. "Základem úspěchu bude udržet si stoprocentní koncentraci a disciplínu po celých devadesát minut," dodal Dutt.

Na Leverkusen čeká v nejbližší době pořádně nabitý program. Vedle domácí soutěže se totiž v týdnu rozběhne rovněž Liga mistrů, kde se svěřenci Robina Dutta hned v úvodu postaví na Stamford Bridge obrozené Chelsea. "Přípravu na toto utkání zahájíme až po závěrečném hvizdu v Augsburgu, na nic jiného se teď nesoustředíme," zdůraznil Dutt, kterého před anglickým týdnem rozhodně netěší pohled na marodku. Mimo hru jsou i nadále zranění Adler, Giefer, Oczipka, Barnetta a Ortega. Kadlec, jenž se na reprezentačním srazu prezentoval ve výborném světle, si navíc začne odpykávat disciplinární trest.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Callsen-Bracker, Sankoh, de Roeck, Davids - Hosogai, Sinkala - Bah, Baier, Bellinghausen - Mölders
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Castro, Reinartz, Toprak, Schwaab - L. Bender, Rolfes - Renato Augusto - Sam, Kießling, Schürrle
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.60 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov43019:19
2.Schalke 04430110:69
3.Werder Brémy43019:59
4.Hannover 9642206:48
5.Borussia Mönchengladbach42116:37
6.Borussia Dortmund42115:27
7.1. FSV Mainz 0542117:67
8.Bayer Leverkusen42112:27
9.TSG Hoffenheim42025:46
10.1. FC Norimberk42023:46
11.Hertha BSC41214:45
12.VfB Stuttgart41124:34
13.SC Freiburg41129:94
14.1. FC Köln41126:124
15.VfL Wolfsburg41034:83
16.FC Augsburg40223:62
17.1. FC Kaiserslautern40222:72
18.Hamburger SV40136:141
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30FC Augsburg - Bayer Leverkusen
sobota 15:30Borussia Dortmund - Hertha BSC
sobota 18:30Werder Brémy - Hamburger SV
neděle 15:301. FC Köln - 1. FC Norimberk
neděle 17:30VfL Wolfsburg - Schalke 04

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (78)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1. pro Fc Bayern

Reagovat
Milhaus92

snad dají Freiburgu co pro to

Reagovat
clinger

Reagovat
smazaný uživatel

Freiburg nehraje zle...

Reagovat
smazaný uživatel

ale chybi jí strelec

Reagovat
jv

Freiburgu jo?

Reagovat
smazaný uživatel

mate tam asi chybu lebo ked si na tejto stranke kliknem na fotbal v TV tak v sobotu o 15:30 tam je pisany Bayern-Freiburg....hadam to aj tak bude

Reagovat
smazaný uživatel

No tohle bylo podle mě na červenou. Před vápnem, šel by sám na bránu

Reagovat
smazaný uživatel

Schwaab? jinak, jak hraje ten Davids?

Reagovat
smazaný uživatel

Jj na Mölderse. Davids nevím jak hraje. Zaprvé to sleduju jen tak po očku a zadruhé moc Augsburg nemám zmapovaný, takže ty hráče nepoznám

Reagovat
smazaný uživatel

aha, já myslel, že to sleduješ víc (no, jinak Davids by měl myslim mít "palici" jako jeho jmenovec Edgar)

Reagovat
smazaný uživatel

Už vím, takový nejvýraznější tam

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Davids, ostatně jako celá obrana Augsburgu je hodně chatrná... To, co s de Roeckem udělal Augusto při tom druhým gólu, to bylo parádní, potom ještě přihrál Kießlingovi patičkou, což už nešlo nedat... Z obránců je zatím nejlepší Hosogai, jak dopředu, tak dozadu.

Reagovat
smazaný uživatel

patičkou to nebylo

Reagovat
jv

Už jsem viděl opakovačku.

Reagovat
jv

Takže Davids nehraje nic moc, abych ti odpověděl.

Reagovat
JozkokozleJ

On ale nie je original LB, nie? Co som ho vnimal doteraz, tak ako DM. Ku koncu prveho polcasu sa tam i zacal pohybovat.

Reagovat
jv

Tak podle rozestavení by tam hrát měl... Jinak primárně je to právě DM, ale jako levák by měl zvládat hrát i na levý straně, takže by měl toho beka taky zvládnout.

Reagovat
smazaný uživatel

...takže tak nějak to, co jsem očekával

Reagovat
jv

Jj, není to nic světobornýho... Ale na slabší soupeře by to snad stačit mohlo.

Reagovat
smazaný uživatel

eště tam byl obránce z druhé strany ne?

Reagovat
jv

Ten už by to podle mě stejně nestihl...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten mi přišel tak na úrovni, možná trochu za úrovní, ale té šanci by už podle mě stejně nezabránil

Reagovat
JozkokozleJ

Asi je v BL nastoleny novy trend... ze pri obdobnom iba zlta

Reagovat
jv

Hm, tak červenou asi mohl dát, ale zřejmě si netroufal... Ale Bayer si teď stejně říká o vyrovnání.

Reagovat
jv

Tak už ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Nehrajou zrovna přesvědčivě. Kdyby byl Augsburg jistější v zakončení, tak mohli mít problémy

Reagovat
smazaný uživatel

A zase, jde sám místo aby přihrál a pak nesmyslná střela když byl před ním hráč

Reagovat
jv

Jojo, oni už se ve druhý půli asi vidí na Stamford Bridge. I když teď zase Derdiyok trestá...

Reagovat
smazaný uživatel

A jak koukám na toho Davidse, tak teď mi v druhé půli přijde nejhorší na hřišti. Kdyby tam nalevo nikoho neměli, tak by to možná vyšlo nastejno.

Reagovat
JozkokozleJ

Prvych 20 minut druheho polcasu to bola ozaj z jeho strany drsna zalezitost

Reagovat
jv

Reagovat
JozkokozleJ

Cervena byt mala, to urcite.

Ked sa tu uz spomina Stamford Bridge, ako vidite obranu Bayeru na Chelsea? Ja som na to dost zvedavy. Hlavne na Topraka. Ten mi pride do rozohravky vyborny, ale ta defenzivna cast... nic-moc.

Reagovat
jv

Tak podle mě bude záležet, jak zachytí začátek, to bude klíčový... Chelsea nasledovanou nemám, tak nevím, co od ní čekat... Když to Bayer ustojí, tak by tam mohl odehrát vyrovnanou partii, i když to nebude vůbec jednoduchý.

Reagovat
smazaný uživatel

OT:Nemecký klub 1. FC Kolín dostal pokutu 10 tisíc eur za to, že fanúšikovia tohto mužstva v augustovom bundesligovom stretnutí proti Schalke 04 hádzali z hornej časti tribúny poháre naplnené močom a ľudskými výkalmi na priaznivcov sediacich nižšie ako aj na hraciu plochu.

Reagovat
JozkokozleJ

Sobotne ranne kaficko pri preview BL

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Goméz dneska hattrick.

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz a Gladbach winner.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayeeeern jedem !Dáme jim bůra!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že i bez Arjena to dnes v pohodě zvládnem,nesmíme nic podcenit!

Reagovat
smazaný uživatel

Nuda Bayern. Ale výhra.... bodejť taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Žádná nuda,ale útočný fotbal to bude!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy už konečne uvidim Usamiho na hřišti?!

Reagovat
smazaný uživatel

už asi vůbec hrál chvilku proti Gladbachu a pak ho trenér zase stáhl (unikl mi smysl, dozadu pokazil jen jednu akci a dopředu hrál obstojně)

Reagovat
smazaný uživatel

taky to nechápu, sice jsem ho viděl jenom proti Barceloně na Audi cupu, ale tam hrál parádně..v posledních zápasech nebyl ani na lavičce

Reagovat
smazaný uživatel

...tak dneska už byl zase aspoň na lavičce, časem se na trávník snad taky dostane

Reagovat
smazaný uživatel

tak Nürnbergu se prý zranil i Patrick Rakovsky

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Kaiserslautern (sobota 15:30)

na tenhle zapas se tesim

Reagovat
smazaný uživatel

Energie - Eintracht zatim 3:2 pěkná přestřelka a trefil se i nedávno kritizovaný Korkmaz

...komentátor při střídání chválil Fenina, ale neviděl jsem 1. poločas - neviděl někdo víc?

Reagovat
smazaný uživatel

konec 3:3 a Frankfurt dal všechny góly hlavou

Reagovat
jv

Zápas jsem neviděl, ale Fenin nemá ani asistenci, tak nevím... Jinak Rangelov v Energii zase ožil, teď jede neskutečně... Na druhý straně se trefil i Friend, ale hlavní postavou Eintrachtu byl nejspíč Idrissou, ten jim bude v návratu neskutečně platnej.

Reagovat
smazaný uživatel

komentátor řikal, že na tom 1. gólu měl velký podíl, tak nevim no...

Reagovat
jv

Tak jsem kouknul na kicker a pár světlejších okamžiků tam skutečně bylo... Třeba mu to v Energii sedne a příští rok ho uvidíme v BL.

Reagovat
Bayern +

Neuer - Rafinha, Badstuber, Boateng, Lahm - Gustavo, Schweinsteiger - Műller, Kroos, Ribery - Gómez. Kvalitní občerstvení, ES 2, Mia san die Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

tobě tam dávaj bayern? mě tam hraje dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

nedávaj

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Ribéry pěkný gól jen je škoda, že byl z ofsajdu (ikdyž se uznal)

Reagovat
smazaný uživatel

Byl dost hraniční, ale těch gólovek jsme měli tolik, že na tom jestli se uznal nebo ne ani tolik nezáleží.

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz

Reagovat
jv

Hm, zbytečnej gól, akorát budeme zase dotahovat... Ale je třeba říct, že jsme si o něj začínali říkat.

Reagovat
JozkokozleJ

Paradicka... mas pravdu, ze si o gol Borussia ziadala. Obrana Dortmundu Raffaelovi urobila peknu dialnicu.

Reagovat
jv

Jojo, dostal to tam na zlatým podnose.

Reagovat
smazaný uživatel

Gómez další hattrick (ikdyž k tomu třetímu gólu přišel jak slepej k houslím)

Reagovat
smazaný uživatel

...jinak to mam "chybnej stream" nebo tam je fakt slyšet "wer ist deustcher Meister - BV BV Borussia"?

Reagovat
jv

Raffael je při chuti...

Reagovat
Minister

Co ten Dortmund, dokaze otocit? mam ho totiz na tikete

Reagovat
JozkokozleJ

Zatial zasluzene vedenie Nürnbergu. Pozeram to od 10. minuty a do golu Nürnberg jasne v poli lepsi, co ma celkom prekvapilo. Som zvedavy na odpoved Kölnu.

Reagovat
jv

Tý se asi nedočkáme... Norimberk je jasně lepší, teď to jenom potvrdil.

Reagovat
jv

Tak jako prorok bych se neuživil...

Reagovat
JozkokozleJ

tak vykon Kölnu vobec nenapovedal, ze by mala prist nejaka odpoved.

Inak vyborny zapas. Svojou kvalitou ma celkom prekvapil. Do vylucenia, ako pises, jasne lepsi Nürnberg. Stred zalohy Kölnu dost nestihal. Kazdopadne nastal zlom, a druhy polcas moze vyzerat uplne inak.

Uz som chcel v priebehu prveho polcasu pisat, ze Pekhart dnes dost solidny vykon. I to brvno mu tam mohlo spadnut, vybojoval penaltu, makal... skoda toho bocianieho zakroku pri druhej zltej. Nemam nejak ujasnene, ci za to sa davaju hned karty... Neviem, ci musela nutne byt, ale sudi zrejme potreboval malinko vykompenzovat dve penalty v neprospech domacich.

Reagovat
jv

Jojo, to máš pravdu.

Tak červenou za to dát mohl a rozhodl se, že ji dá... Pakhart měl hrát s vědomím žluté karty jinak, jeho chyba, příště už se toho snad vyvaruje. Jinak konec jsem neviděl, ale podle kickeru se Kozli nezmohli ve druhý půli skoro na nic, takže der Club bere body zaslouženě...

Reagovat
JozkokozleJ

Nejak mi ten Köln pride nesympaticky. Silou mocou chcu penaltu. Akoby vraveli: "I my mame pravo na jedenastku. A zadarmo."

Reagovat
smazaný uživatel

Takový zákrok na kotník a nejen že to neodpíská, ale ještě ho pobízí, aby se zvedl aniž by ho šel zkontrolovat..

Reagovat
smazaný uživatel

Polák na plac, cítím šanci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele