Bundesliga - preview 28. kola

01.04.2011, 08:19, aktualizováno 03.04.2011, 09:53
Previews
V neděli se bude v německé nejvyšší soutěži především bojovat o záchranu. Jiné starosti má Norimberk, který bude v Kölnu útočit na pohárové příčky. Ve druhém utkání změří síly Wolfsburg s Frankfurtem, obou týmů se hrozba sestupu bezprostředně týká.
1. FC Köln - 1. FC Norimberk  (neděle 15:30)
Rhein-Energie Stadion bude svědkem souboje dvou týmů, které se v druhé polovině sezóny ohromně zvedly. Köln těží hlavně z domácího prostředí, kde svěřenci Franka Schaefera vyhráli již šest utkání v řadě, zatímco Norimberk zaznamenal ještě větší progres a aktuálně se nachází pouze dva body za příčkami zajištující evropské poháry.

Köln se po příchodu nového kouče Franka Schaefera zvedl, Kozli těží hlavně z domácího prostředí, kde aktuálně drží šestizápasovou vítěznou sérii. "Doma nám obrovsky pomáhá přítomnost našich fanoušků za zády, nebudeme měnit nic z toho, co jsme udělali a soustředíme se jen na další zápas. Sice jsme aktuálně na jedenáctém místě s 32 body, ale stále ještě pro nás záchranářská bitva neskončila, na sestupové příčky máme náskok pouze čtyř bodů. Všichni - tým, klub, fanoušci tvrdě pracovali a zasloužili se na tom, že jsme teď tam kde jsme," prohlásil Schaefer.

"Norimberk byl dobrý už na podzim, opírá se především o skvělého Schäfera v bráně a stabilní obranu, nicméně i tvůrčí schopnosti a útočná hra jim jsou vlastní," vyjádřil se k soupeři domácí lodivod. Dobrou zprávou pro celý Köln je uzdravení klíčového stopera Pedro Geromela, který by se tak měl v neděli objevit po delší době v základní sestavě. "Pedro se v týdnu dvakrát zúčastnil tréninků naplno a udělal velmi dobrý dojem, ale o jeho případném nasazení se rozhodneme až v sobotu," zakončil Schaefer. Kozlům tak bude chybět pouze rehabilitující dvojice Giannoulis - Schorch.

Norimberk vstoupil do jarní části soutěže poněkuď rozpačitě, domácí porážka s Gladbachem dala tušit opětovný boj o záchranu, ovšem svěřenci trenéra Dietera Heckinga nechtěli nic takového připustit a domácí výhry nad HSV a Leverkusenem toho byly jasným důkazem. FCN od té doby držel osmizápasovou sérii bez porážky, kterou před reprezentační přestávkou ukončil Werder Brémy. "Na porážku s Werderem už nemyslíme, soustředíme se pouze na nedělní zápas v Kölnu, kde chceme předvést co nejlepší výkon," řekl Hecking.

"Musíme si držet soupeře daleko od brány a vpředu být důslední, což jsme zejména v posledním utkání s Werderem nebyli. V Kölnu očekáváme fantastické publikum, ostatně právě to pomohlo Kozlům vytvořit si z domácího stadionu takovou pevnost," uvedl hostující kouč. "Nicméně i přesto všechno si chceme odvézt z Kölnu body," doplnil. Nebude to ale vůbec jednoduché, protože kvůli trestům za žluté karty se v utkání nepředstaví stabilní krajní obránci Chandler s Pinolou. Tréninkové manko po zranění stále dohání trojice Schieber, Bunjaku a Frantz.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Geromel, Mohamad, Eichner - Lanig, Petit - Peszko, Podolski, Clemens - Novaković
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Judt, Wollscheid, Wolf, Plattenhardt - Simons - Hegeler, Cohen, Gündogan, Ekici - Eigler
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.45 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt  (neděle 17:30)
Bundesliga si na závěr osmadvacátého kola připravila další kellerduel. Tentokrát v něm uvítá Wolfsburg ve své Volkswagen-Areně Frankfurt.

Právě výhoda domácího prostředí bude v tomto utkání mimořádně důležitá. Kdykoliv totiž Eintracht Frankfurt cestoval v rámci bundesligových výletů do Wolfsburgu, nikdy se domů nevrátil se třemi body - z devíti zápasů dokázal jen třikrát remizovat. Ovšem tentokrát jeho soupeř, stejně jako on, neprožívá zcela šťastné období. Ono je totiž nejhorší fotbalovou sezónou v historii Vlků - ještě nikdy se nestalo, aby VfL mělo po 27 zápasech na svém kontě jen 27 bodů.

Na obrat k lepšímu to rozhodně nevypadá. Jak Wolfsburg tak i Frankfurt se v tabulce pro letošní kalendářní rok krčí na samotném chvostu - domácí získali jen osm bodů, hosté dokonce jen pět. "Pokud se dostanete do takové situace jako my, vždy budete čelit tlaku při domácích zápasech. Musíme se tento tlak snažit odstranit výkony. Já jako trenér se budu snažit přenést většinu tlaku na mou osobu, protože to pak bude mít tým ulehčené. Máme dobrý tým a individuálně jsme lepší než soupeř," řekl trenér předposledního celku tabulky Felix Magath.

Tomu zcela určitě udělaly radost návraty některých opor. Diego Benaglio se již zapojil do tréninkového procesu a stejně jako u Simona Kjaera je i u něj dost velká šance na to, aby nastoupil. V základní sestavě se pak zcela jistě objeví uzdravený spící kanonýr Patrick Helmes, nejvíce však autoritativní kouč bude čekat od Brazilce Diega. "V těchto chvílích má šanci aby ukázal, jak výjimečným fotbalistou je. Pro mě osobně bude v neděli naším nejdůležitějším hráčem," vyvrátil tak Magath svá slova o tom, že největší tlak chce přenést na sebe.

Momentálně nejhorší bundesligový tým Frankfurt nezadržitelně směřuje do propadliště letošní sezóny. Zpackané jaro by měl alespoň z části napravit nový kouč Christoph Daum, jenž na lavičce nahradil Michaela Skibbeho, jemuž zlomila vaz série sedmi zápasů bez výhry a pozice nejhoršího týmu jara. "Musí se nám před zraky vytvořit tunel. Chce to jít zápas od zápasu. Jsme rozhodnuti hrát na sto procent. Nesmírně důležité ale je, aby si hráči uvědomili, že nic ještě není ztraceno," řekl před utkáním samotným Daum.

Ten se nachází v zcela odlišné personální situaci než jeho protivník. Kvůli svalovým problémům panují pochybnosti nad starty Caia, Schweglera, Köhlera, Vasoského, Amanatidise a Ochse. "Přesto do Wolfsburgu pojedu se dvaceti muži včetně tří brankářů," ujistil proslulý kouč. Sám se prý na utkání těžší. "Největší zbraní současného Wolfsburgu je Felix Magath. V minulosti tam odvedl velmi dobrou práci. Má vynikající mužstvo a je skvěle připraven."

Nejvíce radosti si už ale prý užil. Ve Frankfurtu jej čekalo vřelé přivítání. "Lidé mě přivítali skvěle, fandí mi a já to cítím. Je to ohromné. Chci jim to vrátit v zápasech. Chci, aby tady každý zase držel s každým. Cestu od hotelu na stadion už znám," pokračoval Daum. "Jsou tam dvě skvělé restaurace," doplnil na závěr s úsměvem na rtech.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Lenz - Riether, Madlung, Friedrich, Schäfer - Josué - Koo, Cícero - Diego - Grafite, Helmes
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - Jung, Frantz, Russ, Tzavellas - Schwegler, Clark - Ochs, Altintop, Köhler - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.60 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Hannover 96  (sobota 15:30)
Šlágr 28. bundesligového kola se odehraje v sobotu odpoledne na Westfalenstadionu, domácí Borussia zde přivítá nejpříjemnější překvapení letošního ročníku bundesligy z Hannoveru. BVB bude chtít zapomenout na poslední nepříliš vydařené zápasy a připsat si tři body, nečeká ji však snadný soupeř, 96ky bojují o Ligu mistrů, a tak nedají svou kůži lacino.

Dortmundu se poslední dva zápasy příliš nepovedly, nejprve přišla porážka v Sinsheimu a následně zbytečná domácí ztráta s Mainzem. "Já jsem se za svou kariéru stal německým mistrem třikrát, dvakrát jako hráč a poté i jako sportovní ředitel. Z toho dvakrát jsme si titul vybojovali až v posledním zápase a jednou v předposledním, takže to vypovídá o tom, že to není nic jednoduchého a nikdo tady neřekl, že chceme získat prvenství s dvacetibodovým náskokem," vysvětlil sportovní ředitel Michael Zorc.

Jediné co BVB chce je vyhrát další zápas. "Tato cesta je správná," dodává Zorc. "Víme jak silný Hannover je a také víme s jak velkým sebevědomím hraje. Jsou silní hlavně po taktické stránce, po ztrátě míče se ho snaží enormně rychle získat zpět a využívat tak otevřené prostory k rychlým protiútokům, to je jejich největší zbraň," řekl trenér Jürgen Klopp. "Nicméně H96 nebude hrát na svém stadionu a my tu rozhodně chceme předvést svoji hru," doplnil domácí kormidelník.

Před utkáním se v médiích objevila informace o chystaném bombovém útoku v blízkosti Westfalenstadionu, podle vedení Borussie ale již žádné nebezpečí nehrozí a zápas se určitě odehraje. "Aby mohli všichni fanoušci bezproblémů navštívit sobotní bundesligový zápas, tak BVB ve spolupráci s policií zesílilo bezpečnostní opatření v okolí stadionu," prohlásil předseda představenstva Hans-Joachim Watzke. Domácím bude stále chybět dlouhodobě zraněný Shinji Kagawa a rehabilitující Florian Kringe, nejistý je start u Nevena Subotiče a Kuby, kteří si z reprezentačního srazu přivezli drobné šrámy. "Jsem přesvědčen, že se stihnou dát včas dopořádku a v sobotu bodou moct hrát," zakončil Klopp.

Co se týče Hannoveru, tak ten zažívá nejpovedenější sezónu v historii klubu, svěřenci trenéra Mirka Slomky se aktuálně nachází na třetí příčce zaručující boj v kvalifikaci o Ligu mistrů, před svým pronásledovatelem z Mnichova však mají pouze dvoubodový náskok. "Dostali jsme se do této pozice sami, a tak je teď na nás abychom se v Dortmundu ukázali a naplnili očekávání do nás vkládaná. S blížícím se koncem sezóny chceme potvrdit stávající dobré výsledky, jestliže můžeme nějak Dortmund potrápit, tak jsme schopni to udělat," uvedl Slomka.

V Dolním Sasku nevládne spokojenost pouze s výkony hráčů na hřišti, Hannover také v týdnu prodloužil smlouvu se svým hlavním sponzorem TUI AG, devítiletá spolupráce se tak prodlouží o další tři roky, což vypovídá o tom, že firma sponzoruje H96 nejdéle ze všech bundesligových klubů. "Závazek s H96 prodlužujeme o další tři roky, což jasně vypovídá o tom, jaký vztah máme k Hannoveru a Dolnímu Sasku obecně. K fotbalu patří emoce, nadšení a vášeň a stejné pocity chceme vytvořit s vyráběnými produkty mezi našimi zákazníky," prohlásil ředitel firmy Dr. Michael Frenzel.

"Pokračování tohoto spojenectví nebylo vůbec jisté, ale je to logické a jsme velmi potěšeni," řekl prezident a generální ředitel v jedné osobě Martin Kind. Hannover cestuje do Dortmundu bez své brankářské jedničky, Ron-Robert Zieler ještě nestihl vyléčit poraněné rameno z duelu s Kölnem a v bráně ho tak nahradí Florian Fromlowitz. Trenéru Slomkovi nebude k dispozici ani dvojice Andreasen - Avevor, která stále dohání tréninkové manko. Naopak po zranění stehenního svalu by se měl do základní sestavy vrátit kapitán Steven Cherundolo.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - M. Götze, Lewandowski, Großkreutz - Barrios
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Ya Konan, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.60 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Borussii Mönchengladbach čeká v závěru letošní sezóny holý boj o přežití, který už jen díky výčtu soupeřů vypadá jako předem prohraný. V nejbližším utkání se jedou hříbata porvat o povýšení na hřebce do Mnichova, kde tamní Bayern porazila jen jednou ze 42 utkání.

Leckdo by mohl odhadovat, že se v současné formě Bayernu nedaří a chystá se další překvapení. To by se ale velmi zmýlil, neboť statistické údaje hovoří zcela jasně. Bayern sice poprvé od sezóny 00/01 prohrál doma čtyři zápasy, nicméně osm z posledních devíti vyhrál a co víc, Gladbach se v Mnichově z vítězství nad nejúspěšnějším německým klubem v historii radoval jen jednou a to takřka před patnácti lety díky gólu Andrease Herzoga a vlastenci Stefana Effenberga.

Aktuálně čtvrtý tým tabulky ještě k tomu vše půjde do zápasu takřka v plné polní. Chybět by měl snad jen Daniel van Buyten, jenž si natrhl pravý stehenní sval při kvalifikačním utkání jeho Belgie proti Ázerbajdžánu a bude si muset od fotbalu dva týdny odpočinout. Domácí celek se tak znovu bude spoléhat na dvojici Robbéry. Francouzský záložník Franck Ribéry je totiž za jarní bundesligovou část se sedmi gólovými přihrávkami nejlepším nahravačem a Arjen Robben se po osmi vstřelených brankách dělí o letošní korunku pro krále střelců s Lukasem Podolskim. "Tento týden byl dobrý. Dvakrát jsem trénoval s týmem, takže to vypadá, že by to v sobotu mohlo vyjít," oznámil Nizozemec pro oficiální klubové stránky.

"Jsem šťastný, že můžu být v tomto klubu, neboť je tu každý profesionál. Sezóna pomalu končí a my už nemůžeme udělat více, než že se v každém ze sedmi zbývajících zápasů vydáme ze všech sil. Každý týden nás teď už čeká jen jedno utkání a musíme se na něj speciální připravit. Věřím, že tento tým má na to, aby vyhrál všechna zbylá utkání," dodal otec dvou dětí.

V Mönchengladbachu už není na co čekat. Tým Luciena Favreho má sedm zápasů na to, aby něco udělal se současným stavem a dostal se tak aspoň do baráže o nejvyšší německou soutěž. V tuto chvíli ztrácí na 16. Wolfsburg pět bodů a vzhledem k rozlosování nadcházejících utkání to vypadá, že existenční boje budou velmi těžké, místy až nezvládnutelné. "Tým si věří, ale musíme potvrdit kvalitu a vůli. Je to jen na hráčích," řekl sám Favre, jemuž budou z různých důvodů chybět Jantschke, de Camargo, ter Stefen, Jaurés a Wissing. Nejistý je navíc start Matmoura.

Obrovské dilema ale bude švýcarský kouč řešit na brankové čáře. Jak Logan Bailly tak i Christofer Heimeroth jsou připraveni ke startu a jak je z letošní sezóny lehce rozpoznatelné, ani jediný z obou dvou nemá zcela jisté své místo. Z hlediska průměru inkasovaných branek je na tom se třinácti odchytanými zápasy Heimeroth, nicméně belgický mladík s průměrem 3,82, tedy o půl gólu horším než konkurent a čtrnácti odehranými zápasy moc nezaostává.

"Ještě nevím, kdo bude hrát. Nechci to sdělovat takto veřejně. Vždy se to nejprve dozví mí svěřenci a teprve až pak ostatní. Potřebujeme špičkový výkon a chceme jej podat. Nevím, kolik bodů potřebujeme na záchranu, ale věřím, že stále máme šanci," řekl vyhýbavě Favre. Jeho tým by do Mnichova mělo přijet podpořit na sedm tisíc fanoušků.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lahm, Tymoščuk, Badstuber, Pranjić - Schweinsteiger, Luiz Gustavo - Robben, Müller, Ribéry - Gómez
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Fink, Nordtveit - Reus, Neustädter, Arango - Idrissou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 7.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Freiburg stále ještě figuruje v seznamu potenciálních kandidátů na postup do Evropské ligy a další krok ke stáhnutí velkého náskoku bude mít na hřišti Mainzu, kde by nemusel být úplně bez šance.

Z historického pohledu má utkání zcela jasného favorita. Mainz dvakrát v rámci Bundesligy přivítal Freiburg a dvakrát jej dokázal porazit (3:0 a 5:0). Utkání ale tak jasného favorita mít nebude. Mainz je jediným týmem, který se v tomto kalendářním roce obešel bez vítězství na domácím stadionku, odkud si z pěti posledních zápasů odnesl jediný bod. "V sobotu to bude velmi nepříjemné," řekl pro klubový web trenér Thomas Tuchel.

"Freiburg praktikuje velmi nepříjemný styl. Jsou velmi disciplinovaní v obraně, jsou mimořádně kompaktní a maximálně pečliví. Vše je navíc znásobeno přítomností Papisse Cissého. Bude to velmi nepříjemný soupeř," prorokoval kouč, jehož v domácích zápasech trápí hlavně koncovka svého týmu - v devíti posledních zápasech Mainzu na Bruchwegu bychom napočítali jen pět regulérně dopravených míčů do sítě soupeře.

"Fanoušci mají obrovskou chuť opět zvítězit. Samozřejmě, že i my, protože výhra je to nejdůležitější. V rámci přípravy na utkání jsme museli na rozdíl od ostatních zápasů řešit některé nepříjemnosti. Chceme už konečně zase dávat góly," pokračoval Tuchel, jenž svému týmu i bez Heinziho Müllera, Karhana, Sota a Szalaie údajně věří na 110 procent.

Freiburg ale nepříjemnostmi v poslední době neoplývá. Prohrál čtyři poslední zápasy a v Mainzu se bude muset obejít bez několika opor - konkrétně Pouplina, Jägera, Williamse, Bechmanna a Reisingera. "Přestože Mainz v posledních zápasech nesbíral tolik bodů, neznamená to, že poklesly i jeho výkony. Bude pro nás velmi důležité skórovat jako první," prohlásil trenér Robin Dutt.

Jak je již známo, jeho práce ve Freiburgu pomalu končí. Nadějný trenér od příštího roku povede Leverkusen a může se tak ohlédnout zpátky. Zatímco loni se mu podařilo tým v lize zachránit, letos si z něj udělal menší Mainz a posunul jej překvapivě vysoko v tabulce, čímž vyvrátil mýtus o syndromu druhé sezóny. "Na soupeře se musíme připravit velmi důkladně, neboť je to velmi těžký soupeř. Vepředu má rychlé útočné hráče, kteří dokáží udělat problémy každému," pokračoval.

Jeho týmu naposledy protekly mezi prsty body v zápase s dalším trápícím se celkem - mnichovským Bayernem. "Hráli jsme skutečně dobře. Bohužel. Bayern má hráče jako je Ribéry, kteří dokáží zápasy rozhodovat sami od sebe a díky tomu jsme zvítězili. Pokud vyhrajeme, opět se nám navrátí sebedůvěra a ještě můžeme zamíchat kartami v horní polovině tabulky," uzavřel optimisticky Dutt.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Bungert, Svensson, Noveski, Fuchs - Fathi - Polanski, M. Caligiuri - Holtby - Allagui, Schürrle
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Toprak, Barth, Bastians - Schuster - D. Caligiuri, Flum, Makiadi, Putsila - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Kaiserslautern - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Hodně zajímavý duel se očekává v sobotu odpoledne na Betzenbergu, střetnou se tu totiž dva týmy s výbornou aktuální formou. Kaiserslautern drží čtyřzápasovou sérii bez porážky, hostující Leverkusen neprohrál dokonce v posledních šesti zápasech, z toho poslední tři byly vítězné.

Rudí ďáblové se nachází na vítězné vlně, výhry s Freiburgem a v Gladbachu byly po sérii výsledkově nepřesvědčivých výkonů pro tým velkým povzbuzením. "Poslední dva vyhrané zápasy nám znovu dodaly sebevědomí a opět jsme získali tolik potřebnou důvěru ve vlastní schopnosti," řekl Thanos Petsos, jenž může v sobotu nastoupit proti svému mateřskému klubu, ze kterého je v Lauternu na hostování. "V Leverkusenu jsem strávil deset let, znám tam většinu hráčů i trenérů. Na zápas se opravdu těším a doufám že nastoupím. Leverkusen má velmi dobrý tým s hodně kvalitními hráči," dodává.

"Bayer je jasným favoritem, přijede k nám top tým v nejlepší formě, ale přesto všechno věříme, že dokážeme být ve vzájemném duelu lepším týmem. Rozhodně se nechceme za něco schovávat, musíme předvést co nejlepší výkon, k čemuž potřebujeme hrát kolektivně a znovu ukázat kompaktní souhru v obraně," prohlásil trenér Marco Kurz. Ten se bude muset obejít bez klíčového záložníka Iličeviče, který si z reprezentačního srazu přivezl natažené břišní svaly a v sobotu tak určitě nenastoupí, na trávníku se neobjeví rovněž tréninkové manko dohánějící Šimůnek. Nejistý je také start Morávka, jehož trápí pohmožděný kotník.

Rovněž Leverkusen se může chlubit skvostnou formou, neprohrál totiž v posledních šesti utkáních, trenér Jupp Heynckes ovšem nabádá svůj tým k ostražitosti a varuje před podceněním Kaiserslauternu. "Kaiserslautern je neuvěřitelně silný především v domácím prostředí, hráči zde bojují naplno od první do devadesáté minuty," pravil Heynckes. "Hráči jako Tiffert, Morávek, ale také Lakić a Nemec jsou opravdu dobří fotbalisté. Když dokáží udržet tým pohromadě, tak věřím, že by mohli hrát v příští sezóně v první polovině bundesligové tabulky," dodal zkušený kouč.

V průběhu reprezentační přestávky se také vznášely otázky ohledně Juppa Heynckese a jeho předběžně podepsané smlouvy s Bayernem. "V Bayeru jsem smluvně vázaný až do konce sezóny, a tak na nic jiného než na tento tým nemyslím. Máme jediný cíl, a to je přímá kvalifikace do Ligy mistrů. Nemám jiné přání," vysvětlil Heynckes. Ten se bude muset nejspíše obejít bez dvojice Castro - Friedrich, oba se sice tento týden vrátili do tréninkového procesu, ale na návrat na zelený pažit si budou muset ještě počkat. Naopak René Adler stihl vyléčit svalové zranění a je tak svému týmu k dispozici.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Tiffert, Kirch - Rivić, Morávek, Hloušek - Lakić
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Balitsch, Schwaab, Reinartz, Kadlec - Vidal, Rolfes - Sam, Ballack, Renato Augusto - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.50 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Werder Brémy - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Jedním z taháků 28. kola Bundesligy bude zajisté zápas mezi Werderem Brémy a VfB Stuttgart. Oba kluby se pohybují na hraně sestupu a potřebují nutně bodovat. O něco hůře je na tom 15. Stuttgart, ale pokud se mu podaří zvítězit, předskočí v tabulce právě Werder.

Velký zápas to bude pro Martina Harnika, který dříve v Brémách působil, ale výrazněji se prosadil až letos v dresu Stuttgartu. Harnik však na minulost nemyslí a plně se koncentruje na nadcházející duel. "Klasický zápas o 6 bodů, přímý boj o záchranu. Je těžké to říkat, zvlášť když se jedná o Stuttgart a Werder, ale je to tak," posteskl si útočník VfB.

Na to, zda je spokojen s průběhem sezóny, odpovídá Harnik rozpačitě: "Se svými výkony jsem spokojen, ale sezónu budu hodnotit kladně jen když se zachráníme. Situace v týmu není dobrá." To trenér Bruno Labbadia vidí situaci o poznání optimističtěji. "Stále hrajeme o záchranu, ale může nás těšit, že z posledních 4 zápasů jsme získali rovných 10 bodů a že naše forma jde nahoru."

Trenér domácích Thomas Schaaf už vyhlíží konec zpackané sezóny, jakou během svého působení ve Werder nepamatuje. "Je to pro nás velmi náročný ročník. Pracujeme velmi tvrdě, zkoušíme různé přístupy, ale když už to vypadá, že se nám začně dařit, přijdou další zranění a vše se sesype jak domeček z karet. Zápas co zápas nám chybí sedm až osm hráčů, to zkrátka není normální," rozhořčil se kvůli nepřízni osudu Schaaf.

Chybět mu bude pouze šestice Sebastian Boenisch, Naldo, Sebastian Prödl, Philipp Bargfrede, Daniel Jensen a Claudio Pizarro, ale ztráty v obranných řadách jsou to velmi citelné. Hosté přijeli do Brém rovněž bez sexteta hráčů, konkrétně se jedná o Stefana Celozziho, Philippa Degena, Johana Audela, Patricka Funka, Timo Gebharta a Cipriana Maricu.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Pasanen, Silvestre - Frings, Wesley- Hunt, Trinks, Marin - Wagner
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Boulahrouz, Tasci, Delpierre, Molinaro - Träsch, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Cacau - Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.60 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - Hamburger SV  (sobota 18:30)
Velmi zajímavou podívanou slibuje zápas TSG 1899 Hoffenheim - Hamburger SV. Oba kluby totiž v tabulce dělí pouhé 4 body a tento duel patrně i rozhodně, který z klubů udrží naživu naději na účast v pohárové Evropě a který ji definitivně pohřbí.

Nový kouč Hoffenheimu Marco Pezzaiuoli sice teprve nedávno převzal funkci po Ralfu Rangninckovi, přesto se již spekuluje o jeho nástupci, protože výsledky klubu nejsou dobré. Smlouvu má tento mladý kouč až do června 2014 a rád by jí dodržel. "Vedení klubu mi dalo důvěru nejen do konce tohoto ročníku, ale i sezóny další. V zimě nás opustili někteří klíčoví hráči a nepřišly adekvátní náhrady, takže výsledky nemohou být dobré. Přesto situace není zlá. Sestup nám nejspíše nehrozí a máme o tři body více, než jsme měli touto dobou minulý rok," hledá pozitiva Marco Pezzaiuoli.

Na podzim vyhrál doma Hamburg 2:1, proto by Pezzaiuoli rád svému soupeři porážku oplatil. "Chceme jim to vrátit, u nich to bylo velmi těsné. Vedad (Ibiševič - pozn. red.) se teď rozstřílel, tak doufám že jim tam jeden gól zítra taky šoupne. Konečně znovu probudil svůj střelecký instinkt," raduje se z dobré formy svého elitního útočníka kouč domácích.

Vynikající formu rovněž prokazuje Mladen Petrić z HSV, který se blýskl minulé kolo hattrickem do sítě Kolína. Velkým otazníkem ale zůstává, kdo nastoupí po jeho boku. Ruud van Nisterooy totiž nasbíral již pět žlutých karet a do dnešního klání tedy nezasáhne. Ani trenér hostů Michael Oenning neví, komu dá v základní jedenáctce přednost a zřejmě se rozhodne na posledních chvíli mezi Guerrerem, Ben-Hatirou a Min Sonem.

Dobrou zprávou pro hosty je návrat Marcella Jansena do trénikového procesu. Naopak Jaroslav Drobný, Tomás Rincon a Eric Maxim Choupo-Moting zůstávajíc stále na marodce. Za domácí pro změnu trio Matthias Jaissle, Tobias Weis, Chinedu Obasi.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Alaba, Salihović - Vukčević, Babel - Ibišević
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Diekmeier, Kačar, Mathijsen, Aogo - Jarolím, Westermann - Ben-Hatira, Zé Roberto, Elia - Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC St. Pauli - Schalke 04  (pátek 20:30)
První utkání po reprezentační pauze obstarají dva celky z dolní poloviny tabulky, jejichž hráči při pomyšlení na hrozbu sestupu rozhodně nemohou mít klidné spaní. To platí především pro domácí St. Pauli, toho času na barážové pozici, ovšem ani pohároví bojovníci z Gelsenkirchenu si nemohou být ničím jistí.

Ještě v polovině února vládla na Millerntoru euforie, St. Pauli totiž gólem Asamoaha porazilo v městském derby HSV a záchrana se v tu chvíli zdála býti velice blízko. Od té doby si ale bundesligový nováček vede přímo katastrofálně, pětkrát v řadě prohrál a rychle se propadl až na současnou šestnáctou pozici, jejíž obsazení by v květnu znamenalo boj v nevyzpytatelném barážovém dvojutkání.

"Všichni jsme jenom lidi a žádné mašiny. Sezóna jde pomalu do finále a každý hodně přemýšlí o budoucnosti. Bohužel nevidíme hráčům do hlav, budeme ale bojovat až do konce, to je profesionalita," říká sportovní ředitel hamburského klubu Helmut Schulte. Další příčinou aktuálního zmaru je bezesporu marodka, na níž je v poslední době pěkně těsno. Mimo hru jsou obránci Morena, Oczipka, Rothenbach, Volz a Zambrano, náhradní brankář Hain a relativně nově také klíčový středopolař Boll.

Problémy má ovšem i Schalke a ne zrovna malé, spíš než o výsledky jako takové ale šlo o vnitřní potíže ve specifickém klubu a ty nakonec vyústily až v odchod trenéra a manažera v jedné osobě Felixe Magatha. Toho při prohře v Leverkusenu (0:2) dočasně nahradil jeho asistent Seppo Eichkorn, nyní však již nastupuje někdejší oblíbenec fanoušků Ralf Rangnick, na nějž vedle boje v Lize mistrů a finále Pokalu čeká i záchraná mise.

Königsblauen jsou momentálně sice desáti, ovšem St. Pauli je vzdáleno jen pět bodů a tým z Gelsenkirchenu tak potřebuje k jistotě dvě vítězství. "Já osobě jsem napjatý, jak se budou hráči prezentovat. Do zbytku sezóny ale každopádně chceme odstartovat třemi body," nechal se slyšet Rangnick, jenž ovšem neočekává, že by jeho příchod jako mávnutím proutku odstranil všechny problémy.

"Je jasné, že ten týden a půl jsem nestihl vtisknout mužstvu úplně jiný herní styl," dodal dvaapadesátiletý "fotbalový profesor", jenž si na předzápasové tiskovce pochvaloval přístup hráčů. Stěžovat si však, koneckonců stejně jako jeho protějšek Holger Stanislawski, může na personální stav týmu, v páteční večer totiž nemůže nasadit Huntelaara, Hooglanda, Pandera, Keniu a Moritze.
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Kessler - Lechner, Thorandt, Gunesch, Kalla - Daubé, M. Lehmann - M. Kruse, Takyi, Bartels - Asamoah
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Escudero - Kluge, Annan - Farfán, Jurado - Raúl, Gavranović
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 3.40 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund27195354:1662
2.Bayer Leverkusen27167456:3455
3.Hannover 9627162939:3650
4.Bayern Mnichov27146759:3448
5.1. FSV Mainz 05271421142:3444
6.1. FC Norimberk27126942:3642
7.Hamburger SV271241143:4440
8.SC Freiburg271141234:3837
9.TSG Hoffenheim2799942:3936
10.Schalke 0427961231:3333
11.1. FC Köln27951337:4932
12.Werder Brémy27881137:5332
13.1. FC Kaiserslautern27871236:4331
14.Eintracht Frankfurt27941427:3731
15.VfB Stuttgart27851446:4929
16.FC St. Pauli27841529:4728
17.VfL Wolfsburg27691231:4027
18.Borussia Mönchengladbach27651638:6123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ja se trochu desim tech zraneni u brem... maji letos proste velikou smulu na zraneni hracu...

Reagovat
smazaný uživatel

Opovažte se zas prohrát vy lempli.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Sarpeie jsem tam teda opravdu nečekal

Reagovat
smazaný uživatel

A už první zaspání. Ale start raketový, tohle nevypadá na typický páteční zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Raúl. Fakt parádní zápas, takové nasazení za Magatha nepamatuju. A musím teda říct, že atmosféra neskutečná

Reagovat
jv

Nedá se než souhlasit, Raúl je v tomhle neskutečnej, je to taková jistota. Jinak atmosféra je vážně skvělá.

Reagovat
smazaný uživatel

jak hraje Baumjohann?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo snaží se, je vidět, že proti němu Magath něco měl, jinak fakt nechápu jeho přeřazení do béčka. Občas se ztrácí v kličkách a není tolik vidět, ale mohlo to být horší

Reagovat
slovaňáák

Podle mě slušně, svoje si odehraje, jednu zajímavou střelu tam měl.

Reagovat
jv

Hodně slušně, nabízí se, chce míč, měl tam jednu povedenou střelu, chybělo málo a skončilo to v bráně, zdá se že pozice na levý straně zálohy by mohla být v S04 vyřešená.

Reagovat
smazaný uživatel

A co Jurado?

Reagovat
smazaný uživatel

možná AM, co jsem tak slyšel, tak by Ralf chtěl hrát spíše s diamantem místo doppelsechs...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zase příští sezonu se vrací Holtby, no uvidíme, já si vůbec netroufám odhadovat, co s týmem provede.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda - to by pak ale mohl být Alex aspoň náhradníkem, což by pro něj dle mne bylo maximum v klubu jako Schalke, pokud by tedy S04 hráli opět o LM

Reagovat
smazaný uživatel

ok, díky všem - jsem rád, že si to štací v Bayernu tolik nepokazil (ikdyž je to taky Juppovo oblíbenec)

Reagovat
slovaňáák

Gól určitě zaslouženej, sice tam nějaký ty chybky občas jsou, ale vynahrazujete to aktivitou, nasazením a obětavostí, viz ty dvě střely do kterých se vrhli, ale ani St. Pauli nehraje vůbec špatně, to mě celkem překvapili.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta obrana není úplně ono, obzvlášť přes Sarpeie to docela hoří. A před takovým domácím publikem bych taky ze sebe vydal všechno

Reagovat
jv

Přesně.

Reagovat
slovaňáák

Není no, ale to se časem určitě zlepší, třeba právě tím, že Ralf Sarpeie nebude stavět.

Atmosféra je parádní, je jasný, že tohle ty hráče musí vybláznit a vybudit k co nejlepšímu výkonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý punker tam, s takovou postavou bych si to číro nechal

Reagovat
smazaný uživatel

Ufff, no obrovské štěstí, ale správně odpískaný

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

Juliaaan, pěkná odpověd

Reagovat
smazaný uživatel

Teď si to teda fanoušci pokazili

Reagovat
smazaný uživatel

Co se stalo ?

Reagovat
smazaný uživatel

Hodili po rozhodčím kelímek s pivem

Reagovat
Slejdy

ze jim to za to stoji

Reagovat
smazaný uživatel

Já se jim nedivím, že byli frustrovaní, ale nevšiml jsem si, že by rozhodčí pískali nějak špatně, akorát toho bylo proti Pauli hodně a asi se jim to nějak nezdálo

Reagovat
jv

Jj, asi se nechtěli smířit s v podstatě jistým pádem do 2.BL jinak si to vysvětlit nedokážu... I Stanislawski byl po verdiktu Aytekina hodně překvapenej a zpočátku tomu nechtěl vůbec uvěřit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jistým? Ztrácí jen jeden bod, ještě můžou zabojovat...

Reagovat
jv

Koukni se na jejich zbývající los, jinak než sestupem to skončit nemůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo trefil plným půllitrem pomezního do hlavy...

Reagovat
smazaný uživatel

Bože.... Takže kontumace?

ST. PAULI VEN

Reagovat
smazaný uživatel

Zas ti fanoušci jsou skvělí, bohužel jim to pár omezenců pokazilo. Po ukončení tam začli házet i další. Nevím jak jsou v Německu přísní, ale je to i možná na zavření stadionu na nějakej zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl nakonec teda ten kelímek, ale vypadal dost tvrdě, asi německá kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

taky koukam zapas predcasne prerusen a ukoncen...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite jestli mi tu sazku na Schalke daji jako vadu kdyz to mam na papirovym tiketu??

Reagovat
smazaný uživatel

BREMY musi vyhrat!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pome Stuttgart, chce to zabrat a odpoutat se od sestupových příček.

Reagovat
smazaný uživatel

Link na BVB? Díky.

Reagovat
slovaňáák
Reagovat
smazaný uživatel

Díky, ale našel jsem si v angličtině

Reagovat
jv

Ty protiútoky H96 jsou úžasný, to má Slomka s Kloppem zmáknutý nejlíp.

Reagovat
smazaný uživatel

Výýýborně Frings

Reagovat
2miguel1

kks Bayern pome! dal som na vás mailand éček

Reagovat
slovaňáák

Že ti za to stál takovej kurz..

Reagovat
2miguel1

kurz 1,2 je asi najvacsi co som dal tento tyzden ...ja podavam len do 1,1 kurzy a cez vikend tak supnem trochu vacsie kurzy ....ale podavam ako geometricku postupnosť ... 100 tiketov po sebe vyslo a vzdy davam 70% z vyhry

Reagovat
smazaný uživatel

jooo Dortmund prohrává. paráda bude drama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

trvalo jen 2 minuty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tohle ničí bundesligu. Nuda. o titulu je dávno rozhodnuto

Reagovat
smazaný uživatel

Mnohem víc ničíš bundesligu ty.

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
jv

Proč prosimtě, vždyť je to vedení naprosto zasloužený.

Reagovat
slovaňáák

Tyvoe zrovna píšu abychom dali co nejdřív gól místo toho ho dostaneme... To bude ještě pořádná fuška...

Reagovat
slovaňáák

Mariooooo To byla rychlá odpověď.

Reagovat
slovaňáák

Krásná akce jeho, ikdyž zakončení trochu se štěstím. A palec za oslavu gólu.

Reagovat
slovaňáák

Lucaaaaas, konečně mu to tam spadlo, zasloužil si ho.

Reagovat
jv

Fantazie, tohle jsem po tom úvodním gólu H96 teda nečekal. Schmelzer hraje výbornej zápas.

Reagovat
slovaňáák

Mats parádní výlet dopředu

Reagovat
slovaňáák

Lucaaas hotovo

Reagovat
smazaný uživatel

Toooor!

Reagovat
slovaňáák

Keviiin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele