Bundesliga - preview 18. kola

18.01.2013, 08:52, aktualizováno 20.01.2013, 08:39
Previews
V sobotu nevyhrály Fürth a Hoffenheim, což nyní budou chtít potrestat další dva týmy hrající o záchranu v německé nejvyšší soutěži. Augsburg získal na podzim pouhých devět bodů a nyní cestuje na půdu nováčka z Düsseldorfu. Patnáctý Norimberk má na Hoffenheim sedmibodový náskok a zvýšit ho může v duelu s Hamburkem...
1. FC Norimberk - Hamburger SV  (neděle 15:30)
Norimberk se nachází jedenáct bodů od sestupové pásma, což sice není žádný důvod k panice, nicméně podceňování situace by nebylo záhodné. A v jakém jiném zápase by se měly uzurpovat žádoucí tři body, než v duelu s Hamburgerem SV, tedy s týmem, jenž je na dohled pouhé čtyři body. Ambicí klubu je dosažení klidného středu tabulky a k tomu má dopomoci nový hlavní trenér Franků Wiesinger. Připraví severoněmečtí Rothosen novém lodivodovi Der Clubu hořkou premiéru?

Nedá se zrovna říci, že by se mohl Norimberk se svojí bilancí s HSV chlubit. Z 61 vzájemných utkání jich Frankové vyhráli jen čtrnáct a hned ve 32 případech se museli před klubem, jenž jako jediný v historii nikdy neopustil prvoligové kolbiště, sklonit. V předešlém srpnovém utkání to však byl 1.FCN, kdo se radoval z vítězství. Tehdy byla pro domácí Rothosen porážka velkým šokem, po němž následovalo několikatýdenní tápání, doprovázené dlouhým čekáním na větší bodový příděl.

Během půlroku se však situace obrátila a druhá půle podzimní části sezóny přinesla nemálo starostí do tábora norimberského klubu. A ačkoliv nedopadla poslední kola před zimní pauzou vůbec špatně, rozhodlo se vedení Der Clubu pro změnu na trenérském postu. Na druhé straně se pod coachem HSV Finkem nejednou zatřásla židle, avšak bývalý úspěšný hráč může ve své nynější funkci pokračovat. Mizerný podzimní start však on a jeho svěřenci ze svých hlav dodnes nevytěsnili a tak se v posledních dnech uvnitř klubu často skloňovala slova jako "odplata" či "revanš".

Novopečený šéftrenér 1.FCN Wiesinger měl společně se svou "pravou rukou" Reutershahnem dva týdny na to, aby svůj tým připravil na start odvetné fáze sezóny. "Cílem je pro nás setrvání v nejvyšší soutěži. A pro jeho dosažení hodláme učinit první důležitý krok již v utkání s HSV," prohlásil čtyřicátník Wiesinger, jenž dává novou šanci všem členům kádru: "Všichni hráči se hrnou do základní jedenáctky. To mi dělá velkou radost. Disponujeme velmi širokým kádrem a v úvahu připadá mnoho variant, jak náš tým poskládat."

Jeden ze stabilních článků týmu Markus Feulner má sice za sebou chřipkové onemocnění, avšak před duelem s HSV se svému novém šéfovi opět hlásil do služby. Naproti tomu zápas najisto nebude moci stihnout Brazilec Marcos Antonio, jenž je po operaci pravého kolene. A nejen toto utkání - Brazilec se i přes velmi zdařilý zákrok lékařů bude muset bez fotbalu obejít až do samotného závěru sezóny. Partii s HSV pak bude muset oželet Adam Hloušek, jehož postihlo svalové zranění.

V dobrém rozpoložení se nachází i hamburský soupeř, byť i on se musí vypořádat s některými absencemi. Fotbalisté HSV mají za sebou jistě příjemnou přípravu v Abu Dhabi. Zatímco kapitán Heiko Westermann pro nedělní duel sliboval totální nasazení svůj kolegů, neskrýval trenér Fink znepokojení ze skutečnosti, že po příchodu nových trenérů je 1.FCN o poznání méně čitelným soupeřem. Personální výpadky nejsou pro HSV nijak závažné. Českého diváka však jistě nemůže těšit problémy se zády u náhradního brankáře Drobného i tréninkové manko Jiráčka.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Chandler, Nilsson, Klose, Pinola - Balitsch, Simons - Kiyotake, Gebhart, Frantz - Pekhart
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Mancienne, Westermann, Jansen - Badelj - Arslan, Aogo - van der Vaart - Son, Rudněvs
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Düsseldorf - FC Augsburg  (neděle 17:30)
Na první pohled nezajímavé, ale pro oba aktéry jistě velmi důležité utkání bude k vidění v düsseldorfské Esprit Areně, kam namíří své kroky Augsburg. Hosté potřebují doslova každý bod a právě F95 mají co vracet...

Nováček vstoupil do nejvyššího patra německého klubového fotbalu bez zbytečného ostychu a hned od prvního okamžiku dával najevo, že rozhodně nedá svoji kůži lacino (Fortuna si shodou okolností na úvod odvezla tři body z Augsburgu). Düsseldorf na podzim těžil především z výborné organizace hry a pevné defenzivy (F95 inkasovalo pouhých dvaadvacet branek), díky čemuž ukopal tolik kýžené body.

Těch ostatně domácí za podzimní část nastřádali jednadvacet, čímž si drží od sestupových příček solidní dvanáctibodový odstup, barážová pozice je pak o čtyři bodíky blíže. Ani přesto však nechtějí v Düsseldorfu absolutně nic podcenit. "Ten rozestup může svádět ke klamnému pohledu. FCA už minulý rok ukázal, že se dokáže s podobnou situací vypořádat," zvedá varovný prst Norbert Meier.

Kdybychom se skutečně podívali do poloviny minulého ročníku, tak bychom zjistili, že hosté měli v této době na kontě o podstatných šest bodů více, ani ty by však následně v konečném zúčtování nehráli podstatnou roli (Augsburg by případně měl 32 bodů, přičemž šestnáctá Hertha držela ještě o bodík méně). Zlepšení výkonů bylo z pohledu FCA skutečně markantní a po zásluze si vysloužilo další pokračování mezi smetánkou.

Podobný osud by jistě všichni příznivci Augsburgu brali všemi deseti i letos, kdy je situace z pohledu svěřenců Markuse Weinzierla o poznání složitější, neboť bezpečné kotviště je protentokráte doslova v nedohlednu (jedenáct bodů). Právě mladý kouč však dostal opakovanou důvěru, aby se s tímto úkolem zdárně vypořádal. "Potřebujeme dobře odstartovat," nabízí možný recept Weinzierl.

Martin Latka, podobně jako další nové posily (Bolly, Omae a Tesche) pravděpodobně ještě do základní sestavy nezasáhne, a bude nachystán na lavičce, eventuálně spíše na tribuně. Mimo hru pak nadále zůstávají Soares, Langeneke, Cha, Garbuschewski, Voronin a Rafael.

Ani na druhé straně to není v tomto ohledu lepší: Verhaegh a Ottl si pobyt na marodce ještě pořádně natáhnou (oba dlouhodobé zranění), zdravotní komplikace pak trápí i Langkampa, Reinhardta a Petrželu. Karetní trest navíc zastaví Vogta a Bancé odjel reprezentovat na APN.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Balogun, Bodzek, Juanan, J. van den Bergh - O. Fink, Lambertz - Reisinger, Ilsö, Kruse - Schahin
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Manninger - Philp, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Koo, Morávek, Ji, Werner - Mölders
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Před sezónou by jen těžko někdo tipoval, že zrovna tito dva soupeři budou vážně bojovat o evropské poháry, ovšem Mainz i Freiburg v to rozhodně věří a určitě vědí, že vstup do jarní části sezóny po přestávce bude hodně důležitý. Freiburg je sice se šestadvaceti body na páté pozici, hlavně díky skvělému závěru podzimní části. Ovšem Mainz má po sedmnácti kolech úplně stejný počet bodů a na šestém místě je pouze o skóre, čeká se tak vyrovnaný souboj.

Oba celky navíc kromě překvapení v Bundeslize válí také v národním poháru. Mainz po výhře 2:1 na půdě jednoho z největších favoritů soutěže Schalke dokázal postoupit už do čtvrtfinále, což je rozhodně úspěch. To samé platí také pro Freiburg, který v osmifinále vyřadil druholigové Karlsruhe a také je ve čtvrtfinále. Pikantní také je, že oba celky se poperou na konci února o postup do čtvrtfinále, rivalita tak určitě mezi oběma celky roste.

Oba sobotní protivníci se spolu utkaly hned v 1. kole a na půdě Freiburgu skončil zápas nerozhodně v poměru 1:1. Nyní bude v domácím prostředí přeci jen větším favoritem Mainz. V jeho barvách nadále zůstává český krajánek Zdeněk Pospěch, sestava vcelku zůstává stejná jako na podzim. Po sezóně pouze odejde obránce Jan Kirchhoff, kterého získal Bayern Mnichov. Na marodce se nachází záložník Elkin Soto, který má poraněné stehno.

Mladík Bickel během zimy odešel do druholigové Energie Cottbus, jinak by měl být kádr velice obdobný jako na podzim. Na zimním přípravném kempu se zranil Sebastian Freis, který kvůli operaci ramene bude mimo hru mimo několik měsíců, jinak by ale Freiburg neměl být oslaben o nikoho dalšího. Pavel Krmaš by měl nastoupit v základní sestavě ve středu obrany.

Kouč hostů Christian Streich věří, že si jeho svěřenci udrží dobrou výkonnost a stále budou překvapovat celé Německo. "Máme skvěle našlápnuto v lize i v národním poháru a chceme naší dobrou formu zúročit. V týmu panuje pohoda a po skvělém podzimu si všichni hodně věří, nervozita není skoro vůbec znát. Doufám, že vstoupíme do nového ročníku dobře a našeho úhlavního protivníka porazíme," řekl sebevědomě Streich.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Svensson, Noveski, Diaz - Polanski, Baumgartlinger - Müller, Ivanschitz, Caligiuri - Szalai
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Krmaš, Diagne, Sorg - Schmid, Flum, Schuster, Caligiuri - Guede, Kruse
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
Fotbalisté Hoffenheimu neprožívají letos zrovna nejlepší sezónu a dobře vědí, že jim hrozí minimálně baráž a možná i přímý sestup do druhé ligy. V tuto chvíli jsou na šestnáctém místě tabulky se ziskem dvanácti bodů, nicméně jejich ztráta na další protivníky je už opravdu hrozivá. Patnáctý Wolfsburg má náskok sedmi bodů, což se bude stahovat opravdu těžko. Jeho sobotní protivník má naopak trochu jiné starosti a je v horní polovině tabulky.

Chvíli to sice vypadalo, že letošní účastník pohárové Evropy bude ztrácet dech, ovšem nakonec se z toho urodilo sedmé místo se ziskem pětadvaceti bodů a minimálně Evropská liga je opravdu blízko. Na druhou stranu je však střed tabulky opravdu hodně vyrovnaný a Gladbach si nemůže dovolit příliš ztrácet. Po podzimu získal dvakrát více bodů než Hoffenheim a v současném rozpoložení by měl být jasným favoritem.

Nicméně zimní přestávka mohla udělat své a Hoffenheim se s touto pozici v žádném případě určitě nesmíří. Proto povolal na pomoc bývalého kouče Kaiserslauternu Marca Kurze, který nastoupil v polovině prosince a má svůj celek dovést k záchraně. V zimní pauze do týmu přišel zatím pouze Peruánec Luis Advíncula a zatím žádné velké změny se v týmu neuskutečnily. Nicméně Kurz přeci jen lehce s některými věcmi zahýbal, kapitánem už není Tim Wiese a stane se jím buď Andreas Beck nebo Sejad Salihovič.

Kurz by také rád získal do týmu Federica Fazia, tento obránce by mohl přijít ze španělské Sevilly. Kurz se bude muset na začátku jarní sezóny obejít bez záložníka Sebastiana Rudyho, který si poranil kotník na konci podzimní části. "Můj úkol je jasný - zachránit na zpackané sezóně co se dá a ještě se pokusit vyhnout sestupu či baráži. Máme vcelku velké manko, proto potřebujeme začít dobře, abychom si více věřili," uvedl Kurz.

Hosté se na zimním přestupovém trhu také příliš nečinili, mezi zajímavé přestupy se dá možná brát pouze odchod Igora de Camarga, který v případě dobré nabídky klub opustí. Ani marodka příliš nemusí hostující celek trápit a hosté tak chtějí potvrdit mírnou roli favorita. "Chceme do Evropské ligy, to je náš hlavní úkol. Ve vyrovnané konkurenci to bude hodně složitý boj, ovšem jsme zkušenější než loni a věřím, že se nám to povede," řekl trenér Lucien Favre.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Wiese - Beck, Delpierre, Vestegaard, Johnson - Weis, Salihovič - Firmino, Volland, Usami - Derdiyok
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ten Stegen - Jantschke, Stranzl, Dominguez, Wendt - Cigerci, Nordtveit, Marx, Arango - Hermann, de Jong
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Wolfsburg - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Velkou pozornost na sebe jistojistě bude ve druhé polovině sezóny upírat Wolfsburg, který se hned na úvod pod novým trenérem postaví Švábům. Případné vítězství by koncernový celek přiblížilo Stuttgartu na tříbodový rozdíl.

Během úvodní části letošního ročníku zažili domácí daleko více nečekaných zvratů, než zvládne jiné mužstvo za dvě kompletní sezóny, nyní už by se však Wolfsburg opět rád koncentroval jen na fotbal a konečně začal stoupat tabulkou vzhůru. Tomu má dopomoci příchod Dietera Heckinga, který za sebou nechal fungující a častokrát nad své možnosti hrající Norimberk a vyloženě zle si nevedl ani na lavičce H96.

Na lavičce automobilového týmu by měl zkušený kouč postupem času usilovat o podstatně vyšší mety, ovšem za současné konstelace budou ve VfL rádi, pokud se dokáží natrvalo odpárat od sestupových starostí. "Samozřejmě se musíme v našem postavení ohlížet na soupeře, ale chceme začít jarní část vítězně," vyhlásil jednoznačný cíl Hecking, který si zatím angažmá v novém působišti jen pochvaluje. "Moje první dojmy jsou z posledních několika týdnů velmi dobré, ovšem záleží na tom, aby tomu tak zůstali i po sobotním utkání," doufá 48letý stratég.

Řádně hektický podzim prožívali na opačné straně bitevního pole - Švábové před sebou měli náročné zápasy hned ve třech soutěžích, což nebyla s velmi úzkým kádrem zrovna dvakrát jednoduchá výzva - tradiční mužstvo si však pod vedením Bruna Labbadii poradilo v rámci možností na jedničku a stále může útočit na třech frontách. Před vyřazovací částí EL (proti Genku) se však ještě hlásí o slovo bundesliga...

Zde se budou muset hosté vyhnout častým výkyvům, pokud chtějí nadále pomýšlet na dostihy o pohárové příčky, speciálně tedy Evropskou ligu, na kterou se začíná v Německu vystávat řádně dlouhá fronta. "Máme za sebou povedenou přípravu, během níž jsme řádně potrénovali, ale také jsme si užili spoustu zábavy," pochvaloval si Labbadia, který by svůj tým rád ukotvil nejvýše, jak to bude jen možné.

Malý otazník se vznáší nad startem nové posily Ivana Perišiče, jenž k Vlkům zamířil z konkurenčního Dortmundu, chorvatský reprezentant by však měl být na svůj debut připraven. Hrát stále nemůže dlouhodobě zraněná dvojice Pilař - Helmes. Distancovaní jsou pro změnu Josué a Naldo.

Hosté se nemohou spolehnout na zraněnou pětici Hoogland, Kvist, Audel, Torun a Cacau, mimo to na APN odjel reprezentovat Boka a disciplína trápí Gotoku Sakaie s Ibiševičem.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fágner, Kjaer, Madlung, M. Schäfer - Träsch, Polák - Perišić, Diego, Rodríguez - Olić
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Rüdiger, Tasci, Niedermeier, Molinaro - Gentner, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Traoré - Okazaki
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Pozornost bundesligového diváka jistě upoutá duel dvou celků, které si v prvním poločase letošní sezóny vedly nad míru dobře. Již šestapadesáté vzájemné střetnutí těchto týmů v nejvyšší soutěži bude tentokrát okořeněno skutečností, že se usadily v nejvyšších patrech ligové tabulky. Werkself se ocitá v roli nejbližšího pronásledovatele Bayernu Mnichov, bude však stíhána dalšími dravci, jejichž bodový odstup od druhé příčky je minimální. Mezi ně patří i Orli.

A ti že mají letos pořádný apetit. Po překvapivém vletu do letošního ročníku se uhnízdili těsně pod vrcholem a ze své pozice nehodlají spadnout ani po zimní přestávce. Ideálním scénářem je samozřejmě úspěšný start odvetné fáze, tj. plný bodový zisk na půdě Leverkusenu. Ten se musí mít na pozoru, v srpnu totiž v souboji s hesenským výběrem tahal za kratší konec (prohra 1:2). Jedna statistická perlička pak dává naději na zajímavé utkání - v historii vzájemných soubojů Bayeru s Eintrachtem zatím neskončil žádný zápas bezbrankovou remízou.

V táboře Werkself se nikterak netají tím, že v následujícím utkání s Frankfurtem půjde o revanš. "Na podzim jsme viděli, jak je tento tým silný. My jsme však také urazili dlouhou a cestu a zapracovali na sobě. Nastal čas na odplatu," nezdráhal se použít bojovnou rétoriku André Schürrle. "Čeká nás náročný zápas. To, co Eintracht předváděl v předchozích kolech, je pozoruhodné - technický fotbal, na který je radost pohledět. Ale my uděláme všechno pro to, aby v sobotu jejich hra zas tak pohledná nebyla," doplnil svého kolegu kapitán Simon Rolfes.

Respekt před nejbližším soupeřem neskrýval ani trenér Sami Hyypiä. "Frankfurt hraje velmi ofenzivně. V sobotu nám půjde hlavně o to, abych se oproti podzimu prezentovali o poznání lepší obrannou činností," uvedl Fin, jenž se i tentokrát bude muset obejít bez Michala Kadlece. Český bek sice vyléčil dlouhodobé zranění kolena, avšak jeho návrat na trávník oddálila chřipka. Svůj comeback musí odložit i Karim Bellarabi, jemuž byla po operaci stydké kosti přikázána potřebná rehabilitace.

Pod úspěšným frankfurtským tažením je tak trochu podepsán i Bayer. Na úspěších Vehovy družiny mají svůj podíl i dva bývalí fotbalisté Leverkusenu Pirmin Schwegler a Bastian Oczipka. Prvně jmenovaný dnes udává takt v obranných řadách hesenského mužstva a stejně tak Oczipka se ukázal jako výrazná posila. Osm úspěšných tref, které rychlý levý obránce doposud připravil, je známkou top kvality.

Frankfurtského trenéra Veha může kromě individuálních dispozic svých svěřenců těšit i povedená zimní příprava, kterou Orli ustáli bez vážnějších zranění. Eintracht tak vyráží do Porýní v plné síle. Odhodlání nesráží ani fakt, že Leverkusen zatím v aktuální sezóně nepoznal na domácí půdě hořkost porážky. "Soupeř má takovou kvalitu, aby se pohyboval na těch vůbec nejvyšších příčkách. My však vstupujeme do utkání, v němž nejsme favoritem, v dobrém rozpoložení. Předpokladem úspěchu bude, abychom dobře fungovali v defenzívě a nepřipustili tolik branek jako v přípravě," sdělil Veh, jenž již do své sestavy nebude moci zařadit Bennyho Köhlera. Ten totiž odchází do druholigového Kaiserslauternu.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Carvajal, Wollscheid, Toprak, Boenisch - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Castro, Kießling, Schürrle
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Russ, Oczipka - Schwegler, Rode - Aigner, Meier, Inui - Occean
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayern Mnichov - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
Sobotní program nabídne také setkání dvou vzájemných paradoxů: Bayern Mnichov jakožto suverénní lídr přivítá na domácím hřišti nováčka z Fürthu, kterému se nedaří vymanit z pozice outsidera a momentálně uzavírá bundesligový peloton.

Poslední dvě sezóny bavorskému velkoklubu nevyšly zdaleka podle představ (přestože tu minulou zakončil hned třemi "stříbrnými" místy), ligový primát si pro sebe urvalo konkurenční BVB, které k tomu loni přidalo i vítězství v DFB-Pokalu. Opakování dalšího neúspěchu však momentálně nepřichází na pořad dne, Mnichované podzimem doslova proletěli a drží si na čele devítibodový odstup.

Domácí tak jsou nadále ve hře hned na třech frontách (ještě v Lize mistrů a domácím poháru) a jistojistě budou tentokráte chtít dosáhnout, oproti minulému ročníku, na příčky nejvyšší - už jenom kvůli očekávanému konci Juppa Heynckese. Právě velezkušený kormidelník se rozhodl neprodloužit dobíhající smlouvu a Bayern už si s předstihem nachystal náhradu - Pepa Guardiolu - bývalý kouč Barcelony měl na výběr z mnoha destinací, ale nakonec si vybral právě tu v Mnichově. "Můžu Pepovi jen pogratulovat, že si pro své další angažmá zvolil Bayern," okomentoval příchod svého nástupce Heynckes.

Rozjezd náročné druhé poloviny sezóny pak začíná pro domácí snad nejlépe, jak si mohli naplánovat, ke dnu přikovaný Greuther by neměl být pro Bavory větším soustem. "Je důležité, abychom dobře odstartovali, a okamžitě tak vyslali signál konkurenci," nabádá velezkušený stratég. "Ostatně zkušenosti ukázaly, že takovéto zápasy jsou nejnebezpečnější. Musíme své výkony potvrdit," vyzval Heynckes.

Franský celek byl od svého postupu do nejvyššího patra německého klubového fotbalu považován za jasného odpadlíka, což se, alespoň počtem získaných bodů, během podzimní části potvrdilo. SpVgg se tak nyní musí pokusit zvrátit osud a ještě zabojovat o holou kůži!

Greuther však rozhodně nemusí skládat zbraně předčasně, kdybychom měli soudit jen a čistě podle předváděných výkonů, určitě by jeden z nováčků nepatřil na úplné dno tabulky, ovšem svěřenci Michaela Büskense nejvíce ze všeho doplatili na absenci gólů, kterých vstřelili pouze jedenáct (o branku více má FCA). "Do zápasu půjdeme jako jasní outsideři, ale ve skutečnosti nemáme co ztratit," uklidňuje Büskens.

Jupp Heynckes má vyjma dlouhodobě absentujícího Badstubera (zpřetrhané vazy v koleni) k dispozici kompletní mužstvo a může tak sáhodlouze přemýšlet nad složením základní sestavy, neboť pouze na lavičce zřejmě zůstanou takoví hráči jako Jérôme Boateng a Mario Gómez.

To o poznání horší je to v tomto ohledu na druhé straně, kde jsou vinou zranění mimo hru Schmidtgal, Prib, Tyrala a Hefele (oba dlouhodobě). Disciplinární trest navíc potkal kapitána a defenzivní oporu Mergima Mavraje. Čerstvá útočná posila Nikola Đurđić, od které si všichni ve Fürthu konečně slibují příchod chybějících gólů, pro změnu zápasí s angínou a hrát také nebude.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, van Buyten, Dante, Alaba - Javi Martínez, Schweinsteiger - T. Müller, Kroos, Ribéry - Mandžukić
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Hesl - M. Zimmermann, Kleine, Sobiech, Baba - Nehrig, Fürstner - Klaus, Zillner, Stieber - Nöthe
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - Borussia Dortmund  (sobota 18:30)
Úvodní bundesligové kolo po zimní přestávce si pro nás nachystalo hned několik zajímavých soubojů, jeden z nich bude k vidění v Brémách, kde místní celek vyzve, při tradičním střetnutí pod umělým osvětlením, dortmundskou Borussii.

Přístavní tým prošel během letní přestávky opět značnou obměnou a očekávání fanoušků tak, i vzhledem k předchozímu ročníku, nepřekypovala vysokými nároky, nakonec však Brémy dokázaly mnohdy nevyrovnané výkony stabilizovat a zejména před domácím publikem poměrně pravidelně bodovat, když odsud vyšly pouze dvakrát s prázdnýma rukama (proti Bayernu a později Leverkusenu).

Ostatně hned první utkání na dortmundském pažitu bylo po dlouhé minuty oboustranně vyrovnané, hostující družina nakonec čtvrthodiny před koncem po zásluze srovnala krok (hlavičkoval Gebre Selassie), krátce nato však Mario Götze strhl utkání na stranu Borussen. "Odehráli jsme na Westfalenstadionu zajímavé utkání. Rádi bychom podobný výkon zopakovali, samozřejmě ale s lepším výsledkem," zavzpomínal Thomas Schaaf, jehož tým proti Schwarzgelb vyhrál pouze tři z posledních deseti ligových utkání (doma však ze 44 zápasů prohrál jen sedmkrát!).

Hodně náročnou druhou polovinu sezóny před sebou mají ve Vestfálsku, kde zůstávají po rozporuplném podzimu stále ve hře na třech frontách. Na ligové scéně už sice Kloppovi svěřenci ztrácejí na mnichovský Bayern dvanáct bodů (Leverkusen zaostává o devět), ani zde však nemohou, vzhledem k plánované účasti v Lize mistrů, nic vypustit. Prioritou ovšem pro žlutočerný tým zůstávají pohárové soutěže, kde se v osmifinále Champions League postaví ukrajinskému bohatýrovi z Doněcku a na domácí scéně si to pak hned o několik týdnů později rozdají právě s Bavory.

Jako rozhodující faktor se tak nakonec může po krátkém oddechu projevit úspěšný start, který se v předchozích dvou ročnících Dortmundu shodně vydařil na výbornou (BVB nejdříve vyplenilo BayArenu a před rokem si s chutí zastřílelo na hřišti Hamburku, kterému nadělilo rovnou pět kousků!). "Musíme zejména pečlivě bránit, abychom nenechávali otevřená zadní vrátka," nabádá populární "Kloppo".

Napomoci ke splnění vysokých cílů by měl i návrat Nuriho Sahina, jeden ze strůjců prvního mistrovského tažení se vrací do svého zaslíbeného klubu po nevydařených štacích v Realu Madrid a Liverpoolu. "Jsem velmi šťastný, že jsem zpátky doma. Dortmund je moje město, můj klub," řekl po návratu dojatý odchovanec, který zatím bude ve Vestfálsku rok a půl hostovat, součástí dohody je i nespecifikovaná opce.

Sebastiana Prödla před nedávnem sice trápily svalové problémy, rakouský reprezentant se však stihl uzdravit a neměl by tak chybět v základní sestavě. Tam se jistojistě nepodívá zraněný Bargfrede (koleno) a distancovaný Arnautović.

Rovněž Borussia musela během přípravy řešit několik zdravotních komplikací: Neven Subotić si krátce po Novém roce poranil lýtkový sval a bude mimo hru šest týdnů, očekávaná náhrada v podobě Felipeho Santany si pro změnu v přípravném utkání proti Mechelenu zlomila nos, avšak Brazilec by měl být s ochrannou maskou připraven bez omezení. Otazník se vznáší nad startem dvojice Piszczek - Kuba.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Sokratis, Schmitz - Fritz, Junuzović - Hunt, de Bruyne, Elia - Petersen
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Felipe Santana, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, M. Götze, Reus - Lewandowski
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Schalke 04 - Hannover 96  (pátek 20:30)
Zimní přestávka na německé fotbalové scéně je minulostí a znovu se tak rozběhne tradičně bohaté bundesligové menu, ke kterému už neodmyslitelně patří i páteční předehrávky. Letošní premiérová se odehraje ve Veltins Areně, kde Königsblauen mají, stejně jako Hannover, rozhodně co napravovat.

Hornický celek vstoupil do sezóny skvěle a dlouho se držel na dohled suverénnímu Bayernu, pohodu si svěřenci Huuba Stevense přenesli i do Ligy mistrů, kde si spolehlivými výkony s přehledem zajistili postup do vyřazovací fáze (dokonce z prvního místa!), poté se ale rázem všechno změnilo a idylka byla ta tam... Mizérie vyvrcholila domácí porážkou s Freiburgem (1:3), po které vedení nakonec odvolalo Stevense a na jeho místo dosadilo Jense Kellera, jenž do té chvíle působil u mládeže. Ani to však nepomohlo a S04 těsně prohrálo i osmifinále DFB-Pokalu s Mainzem, čímž čekání na výhru ještě natáhlo.

Momentálně tak domácí nepoznali vítězný pocit již sedm soutěžních utkání v řadě a nadcházející souboj s H96 bude pro die Knappen o to více důležitý, případný neúspěch by mohl znatelně ohrozit vysoké ambice, jež nadále počítají s další účastí v Champions League. "Tým je ve velmi dobrém rozpoložení," prohlásil Keller. "Během přípravy jsme hodně pracovali a nyní to můžeme zhodnotit," těší se 42letý kouč.

Během zimní pauzy se pak také potvrdil dlouho očekávaný odchod Lewise Holtbyho, který dlouho váhal s prodloužením končícího kontraktu, až nakonec podepsal od dalšího ročníku smlouvu s londýnským Tottenhamem. Stále ovšem existuje reálná možnost, že se do Anglie vypraví ještě nyní.

I vzhledem k opětovnému zranění Ibrahima Afellaye (stehenní sval) tak vedení gelsenkirchenského mužstva neváhalo a přivedlo z kyjevského Dynama nepříliš využívaného Raffaela (hostování s opcí), který na sebe výrazně upozornil v dresu Herthy BSC. Hrát stále nemůže ani Papadopoulos, jemuž doposud neodezněly problémy s kolenem a disciplinární trest poté zastaví dvojici Jones - Huntelaar.

Také v Dolním Sasku vládnou po úvodní polovině sezóny všelijaké pocity, jen ne spokojenost, neboť Hannover z posledních deseti utkání ztratil rovných šest, dvě potom trochu smolně před vlastními fanoušky (proti Gladbachu a Freiburgu) - 96ky tak doma přišly o předlouhou dvaadvacetizápasovou sérii bez porážky! Doslova katastrofálně pak pro hosty dopadl pohárový výlet do Dortmundu, odkud si odvezli rovného bůra!

Přesto se však ve městě na řece Leine žádné převratné změny neudály a Mirko Slomka zareagoval tím nejlepším možným způsobem, když hráčům naordinoval plnou čtrnáctidenní dovolenou. "Bylo jasné, že hráči si od sebe potřebují odpočinout, vypnout a odreagovat se, což se podařilo a nyní se znovu vracejí plní energie," pochvaloval si hannoverský lodivod. "Tento večerní zápas je pro nás skvělý rozjezd," dodal Slomka, jehož celek absolvuje premiérový páteční duel.

Rovněž na druhém břehu se nelenilo a hostující kádr se rozrostl hned o tři nové členy: Johan Djourou přišel, hlavně kvůli utkáním EL, na hostování z Arsenalu, střed zálohy by měl poté vyztužit nadějný Andre Hoffmann z Duisburgu. Oba mají díky zraněním Felipeho, Christiana Schulze, Andreasena, respektive Stindla otevřenou cestu do základní sestavy. Tam se naopak ještě nepodívá Franca, který musí dohánět tréninkové manko. Připraven nebude ani Cherundolo a Ya Konan zase odjel reprezentovat na APN.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Matip, Fuchs - Höger, Neustädter, Farfán, Holtby, Draxler - Marica
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - H. Sakai, Haggui, Djourou, Rausch - Schmiedebach, da Silva Pinto - Schlaudraff, Huszti - Abdellaoue, M. Diouf
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov17133144:742
2.Bayer Leverkusen17103433:2233
3.Borussia Dortmund1786335:2030
4.Eintracht Frankfurt1793533:2730
5.SC Freiburg1775524:1826
6.1. FSV Mainz 051782724:2126
7.Schalke 041774627:2525
8.Borussia Mönchengladbach1767425:2625
9.VfB Stuttgart1774621:2825
10.Hamburger SV1773718:2124
11.Hannover 961772832:3123
12.Werder Brémy1764728:2922
13.Fortuna Düsseldorf1756620:2221
14.1. FC Norimberk1755717:2220
15.VfL Wolfsburg1754817:2719
16.TSG Hoffenheim17331123:4112
17.FC Augsburg17161012:299
18.Greuther Fürth17161011:289
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Schalke 04 - Hannover 96
sobota 15:30Bayern Mnichov - Greuther Fürth
sobota 18:30Werder Brémy - Borussia Dortmund
neděle 15:301. FC Norimberk - Hamburger SV
neděle 17:30Fortuna Düsseldorf - FC Augsburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (308)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele