Bundesliga - preview 16. kola

10.12.2010, 08:43, aktualizováno 12.12.2010, 08:25
Previews
Borussia Mönchengladbach by se ráda odpoutala od posledního místa v tabulce, nebude to ale mít snadné, Freiburg totiž letos body nerozdává. V posledním zápase kola dojde na konfrontaci týmů z opačných pólů tabulky, které své fanoušky v jednom případě hodně mile a v tom druhém velmi nemile překvapily - Mainz hostí Schalke...
SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach  (neděle 15:30)
V nedělní dohrávce 16. kola zavítá do Freiburgu Borussia Mönchengladbach pokusit se vylepšit své postavení v tabulce. Narozdíl od Freiburgu se totiž Gladbach plácá na posledním místě a na nesestupové příčky ztrácí již 6 bodů. Tento zápas tak bude předposlední šancí Borussie na zisk nějakých bodů před zimní přestávkou.

Trenér hostů Michael Frontzeck si je vědom důležitosti zápasu a proto své svěřence před tímto utkání motivuje. "Týmy jako Dortmund, Hannover a Freiburg mají skvělou formu, z čehož pramení dobré výsledky a herní pohoda. Freiburg poctivě sbírá bodíky a to jim dodává sebejistotu. Tu my jim musíme sebrat a posílit tak naší. Když začneme získavat pravidelně body, vše pak půjde snáze," myslí si lodivod Mönchegladbachu.

Pokud by ale Gladbach nezískal ani bod, zůstalo by sebevědomí hráčů Borussie na bodu mrazu. Nicméně Frontzeck věří, že pokud budou jeho svěřenci pokračovat v dosavadních výkonech, dříve nebo později se odměna dostaví. "Nechceme pokračovat v dosavadních výsledcích, ale ve výkonech ano. Nejsme tak daleko od toho, abychom byli schopni soupeře porážet. Zatím nám to nevychází z řady důvodů, které ale časem prolomíme."

To Freiburgu se poslední dobou daří a je to vidět i v tabulce. Zatím se vyhřívá s 24 body na 7. příčce, což před startem ligy nikdo nečekal. Protože tým není pod tlakem, tak hraje svojí hru a to přínáší výsledky. Velkou zásluhu na tom má i trenér Robin Dutt, který před zápasem není nervózní a myslí spíše na to, aby se dostalo jejich bývalému hráči vřelého přivítání. Na Dreisam Stadion se totiž vrátí Mohamadou Idrissou. "Hrál za nás dvě a půl sezóny a velmi dobře. Velmi se podílel na našem postupu do první ligy i na následném udržení v ní. Proto očekávám, že mu diváci ukáží respekt, který si zaslouží," apeluje na fanoušky Dutt.

Domácí budou postrádat trio defenzivních hráčů. Mimo jedničky Simona Pouplina i dvojici stoperů Pavel Krmaš, Ömer Toprak. Marodka hostů je o něco rozsáhlejší, scházet budou brankář Logan Bailly, obránci Anderson, Dante, Jaures a záložník Tony Jantschke. Navíc dvojice Marco Reus, Raúl Bobadilla si odpykává karetní tresty.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Barth, Butscher, Bastians - Schuster - Nicu, Putsila, Abdessadki, Rosenthal - Cissé
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Heimeroth - Levels, Brouwers, Callsen-Bracker, Daems - Marx, Bradley - Matmour, Arango - de Camargo, Idrissou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FSV Mainz 05 - Schalke 04  (neděle 17:30)
Zřejmě každý by před dvěma lety předpokládal, že v souboji Mainzu se Schalke půjde oběma týmům o hodně. Co by však ale nepředpokládal by bylo to, že Mainz se bude chtít posunout na druhé místo a Schalke se vzdálit od sestupových pozic. Realita je však taková.

Podle postavení v tabulce by leckdo možná řekl, že si Mainz jde pro jasnou výhru. Ta se ale nebude rodit lehce. Vždyť Mainz prohrál tři ze čtyř posledních domácích utkání, navíc Schalke naposledy porazil v květnu 2006. To byl mimochodem poslední ligový zápas, ve kterém se týmu od soutoku Rýna s Mohanem podařilo Königsblauen vstřelit gól. Na úspěšného střelce, který by navázal na Benjamina Auera, se na Bruchwegu čeká už dlouhých 435 minut.

Problémem by ještě ke všemu mohla být poslepovaná obrana, v níž bude kvůli zranění chybět kapitán Svensson a zbytečně vykartovaný bek Zabavník. "Nebudu se tvářit, že to není problém. Je, protože jsme s nimi zvyklý nastupovat. I tak ale věřím jejich náhradníkům, kteří jsou kvalitní," řekl domácí kouč Thomas Tuchel, jehož přípravu na zápas v týdnu hatilo počasí. "Vždy, když jsme vylezli na hřiště začalo sněžit. Má to jedinou výhodu a to tu, že na sníh budeme připraveni."

Do rozboru hry soupeře se ale pouštět skoro nechtěl. "Co vám mám říct? Je to věc Felixe Magatha. Odehráli šestnáct utkání a jsou na místě, které odpovídá jejich výsledkům. Nechci jít do divokých teorií. Každý soupeř v Bundeslize je nevyzpytatelný. Je velmi těžké odhadnout, jak bude Schalke proti nám hrát. Mají nejlepšího brankáře, v Lize mistrů se jim daří, v lize ne. Těžko to vysvětlit." A zda jde o souboj Davida s Goliášem? "Záleží na pohledu. V ohledu na investice a tradice je jistě Schalke stále Goliášem. Záležet však bude na tom, kdo bude kým během utkání," dodal Tuchel, jehož čeká 50. bundesligový zápas na pozici trenéra.

Schalke cestuje do rýnskomohanského města v nezvyklé situaci. Jen v sezoně 2004/2005 se totiž stalo, že by proti Mainzu nastoupil jako tým, jenž se na něj musí dívat vzhůru v tabulce. V devátém kole se tehdy Mainz nacházel na 3. místě, Schalke na 6. a přesto díky brankám Lincolna s Aíltonem dokázalo zvítězit. V Gelsenkirchenu by se při jejich tíživé situaci jistě nikdo nezlobil, kdyby se podobná situace opakovala i v neděli. "Mainz je týmem, který dokáže rychle přecházet do útoku a svou hrou nutí soupeře k chybám," prohlásil na předzápasové tiskovce Felix Magath.

On sám také může Mainz považovat za svého oblíbeného soupeře. V lize s ním totiž ještě neprohrál. "Jsou to pěkné statistiky. Bylo by pěkné, kdyby to tak zůstalo. Chceme aspoň jeden bod, neboť nejen mě Mainz pozitivně překvapil. Už v minulé sezoně hodně nasvědčovalo jejich vývoji. Hraje dobrý fotbal a právem je tam, kde je. My se nesmíme dopustit chyb, které povedou ke gólům a musíme vyhrávat osobní souboje."

Magath by tak rád prodloužil úspěšný týden, který načal utkáním v Lisabonu. Nejen, že proti Benfice si Schalke zajistilo postup do osmifinále Ligy mistrů z prvního místa ve skupině, ale hlavně si z Portugalska nepřivezlo ani jednoho zraněného hráče. Za něj by se alespoň částečně dal považovat Raúl, který kvůli bolestem zad odstoupil ze čtvrtečního tréninku. Pro utkání by ovšem měl být fit, což se ne zcela dá říct o Panderovi, Keniovi, Moritzovi a bývalém hráči Mainzu Hooglandovi, jejichž starty jsou skoro vyloučené.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - F. Heller, Bungert, Noveski, Fathi - Risse, Caligiuri, Polanski, Fuchs - Allagui, Schürrle
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Schmitz - Kluge, Rakitić - Farfan, Jurado - Huntelaar, Raúl
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Kaiserslautern - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Stadion Fritze Waltera čeká bitva jako řemen. A nebude to jen díky tomu, že jak Kaiserslautern, tak i Wolfsburg se pohybují v nebezpečných bundesligových vodách a jsou tabulkovými sousedy, ale i z jiného důvodu. Lautern je totiž doslova nažhaven na odvetu za rok 2006.

Asi jen málokdo z oddaných bundesligových fanoušků zapomene na 13. květen roku 2006. O titulu již bylo rozhodnuto a celé Německo sledovalo pouze utkání ve Wolfsburgu. Situace se totiž kolem šestnáctého místa vyvinula tak, že Vlkům v jejich doupěti stačilo neprohrát s Kaiserslauternem, aby se sami udrželi a právě svého soupeře poslali do 2. bundesligy. Tým Wolfganga Wolfa sice od dvacáté minuty díky Halilu Altintopovi vedl, nicméně ve druhém poločase přišly dva slepené zásahy Makiadiho s Klimowiczem. Jiskřičku naděje pak v 86. minutě vykřesal Marcel Ziemer, to ale bylo pro hosty málo. Podruhé ve své historii tak sestoupili z bundesligy.

Ve druhé nejvyšší soutěži si nakonec pobyli dlouhé čtyři sezony, než se zase vyškrábali na vrchol. Na něm se zřejmě horkotěžko budou při silném bundesligovém vichru udržovat, nicméně velkou sebedůvěru jim dodává vědomí pětibodového náskoku na barážovou šestnáctou příčku před posledními dvěma zápasy tohoto podzimu. Pokud se navíc svěřencům Marca Kurze podaří ve svém posledním domácím zápase na podzim zvítězit, do sestupové zóny určitě po první polovině sezony zapojeni nebudou.

Velkým oslabením pro domácí ale bude ztráta nejlepšího střelce týmu Srdjana Lakiće, jenž při nešťastném utkání na Millerntoru, kde Lautern prohrál v rámci páteční předehrávky vlastním gólem Tifferta, viděl z rukou sudího Kirchera svou pátou žlutou kartu v sezoně a automaticky si tak vysloužil stop na jedno utkání. "Ztráta Lakiho pro mě není žádnou nevýhodou. Je to takový vedlejší efekt sezony, který můžeme velmi lehce kompenzovat," řekl trenér FCK Marco Kurz ke ztrátě chorvatského snipera, kromě nějž je mimo hru i ze zranění přitahovače do pořádku se dávající letní posila Jan Šimůnek, jejíž kroky do falckého celku směřovaly právě z Wolfsburgu.

"Wolfsburg bude určitě těžký soupeř. My jsme ale již v průběhu sezony ukázali, že na Betzenbergu se s mnohem silnějšími mančafty můžeme směle měřit. Musíme jít od začátku do soubojů a vyrážet do útoku, protože hra soupeře bude založená na touze hrát. Naše síla je v jednotě, proto ji musíme využít," řekl k utkání obránce Florian Dick, jehož tým nebyl od Wolfsburgu nikdy z celkových devíti bundesligových utkání hraných v Kaiserslauternu poražen a dohromady dal jednou tolik branek co soupeř.

Jak nesmírně důležitý byl onen květnový den léta Páně 2006, se přesvědčili fotbalisté Wolfsburgu tři roky a deset dní přesně po onom slavném dnu dolnosaského fotbalu, když nad hlavu zvedali slavnou Meisterschale. V letošní sezoně k ní mají stejně jako loni ještě hodně daleko a dalo by se říct, že letos je to ještě větší mizérie než v kritické sezoně po zisku premiérového titulu. Svěřenci Steva McClarena z dosud odehraných patnácti utkání čtyři vyhráli, pětkrát se rozešli se soupeřem smírně a šestkrát mu podlehli, což je ve srovnání s mistrovskou sezonou, kdy tehdejší tým Felixe Magatha prohrál za celou sezonu jen sedmkrát, hrozivé číslo.

Steve McClaren se tak oprávněně díky všem historickým faktům ze vzájemných zápasů s Rudými Ďábly a marodce svého týmu obává další prohry. Magický ofenzivní trojúhelník Džeko, Diego a Grafite byl narušen poraněním kolenní šlachy posledně jmenovaného. Mimo hru je kvůli kotníku navíc i letní útočná posila Mandžukič, takže se podle všeho vedle Džeka od začátku postaví Ziani. Dále budou absentovat i Fabian Johnson a Arne Friedrich, jenž se už alespoň navrátil do tréninkového procesu.

"V posledních zápasech jsme se celkem krutě přesvědčili o tom, jak tenká je hranice mezi vítězstvím a prohrou. Minimálně ve dvou ze čtyř utkání jsme na výhru měli," připomněl na tiskové konferenci kouč McClaren fakt, že jeho tým nedokázal zvítězit ani jednou v posledních pěti utkáních a je tak nejdéle čekajícím bundesligové celkem na plný bodový zisk. "Dívali jsme se jejich zápas se Schalke. Betzenberg je jednoduše magický, k tomu není co dodat. Naši fanoušci jsou trochu zklamaní, a proto takovou důvěru v tým nemají. Kaiserslautern hraje tam, kde se to čekalo, my nenaplňujeme očekávání. Je to logické. Jediné co mě tak těší, je vzrůstající soudržnost týmu," zakončil anglický boss.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Amedick, Abel, Bugera - Kirch, Tiffert - Illičević, Morávek, Rivić - Nemec
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Kjaer, Barzagli, Schäfer - Josué - Cigerci, Riether - Diego - Ziani, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.40 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Na RheinEnergieStadionu se utkají dva týmy, které disponují podobně silným potenciálem, ovšem rozdílně jej využívají. Zatímco hosté od Mohanu se stabilně pohybují v první polovině tabulky a mohou snít o pohárech, 1. FC Köln má takřka o polovinu bodů méně a čeká ho boj o holé přežití.

Kozlové od extra silné facky v podobě čtyřbrankového debaklu od porýnského rivala Mönchengladbachu předvádějí velmi solidní výkony, stále to ale na víc než předposlední místo nestačí. 1. FC sice šťastně odvezlo velice šťastnou jednobrankovou výhru ze Stuttgartu, následně doma ale i přes značnou převahu remizovalo s Wolfsburgem a na lepší výsledek mělo i před týdnem v Leverkusenu, kde domácímu favoritovi podlehlo 2:3.

"I přes nešťastnou porážku jsme se v Leveruksenu nedali zadarmo a ve hře svého mužstva jsem našel spoustu pozitivních věcí. Zítra na nás čeká velice důležité utkání, musíme se rychle dostat do hry a prosadit aspekty, které jsme si předsevzali," plánuje trenér Frank Schaefer. Ten vyléčeného kanonýra Novakoviće zřejmě ještě ponechá na lavičce, mimo hru jsou ještě Pezzoni, Giannoulis, Ishiaku a z kádru vyřazený Chihi.

To Eintracht letos hraje v jiných sférách tabulky než jeho nejbližší soupeř, momentálně je osmý s pouhou jednobodovou ztrátou na pátý Freiburg a to navíc má za sebou nepříliš vydařené období. Čtyři góly totiž dostal jak doma od Hoffenheimu, tak na půdě mnichovského Bayernu, náznakem obratu by ale mohlo být poslední kolo, kdy frankfurtší porazili v regionálním derby svého souseda z Mainzu.

Další body by rádi ukradli v Porýní, zároveň ale tuší, že to nebude nic snadného. "Třikrát jsme je pozorovali a jsou lepší, než napovídá postavení v tabulce. Přesto je Köln pod velkým tlakem, zkrátka musí bodovat a počítám, že bude hrát trochu jinak než naposledy. Pro nás však cíl zůstává jasný, chceme si odvézt minimálně bod," uvel kouč Michael Skibbe. Tomu se zase začíná plnit marodka, chybět budou především Nikolov, Franz a Chris, zatímco absence dlouhodobě zraněných Bajramoviće, Rodeho a Titsche-Rivera už tolik nebolí.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Ehret - Petit, Lanig - Jajalo, Matuschyk, Podolski - Freis
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Fährmann - S. Jung, Vasoski, Russ, Tzavellas - Schwegler, Köhler - Ochs, Meier, Halil Altintop - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.40 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Souboj dvou celků ze středu tabulky nám nabídne střetnutí TSG 1899 Hoffenheim s 1. FC Norimberk. Ani jeden celkem nemá zrovna oslnivou formu, i když oba týmy měly poslední kola těžký los. Přesto mírným favoritem budou domácí, kterým se daří o něco více.

Aby také ne, když Norimberk má nejhorší formu z celé bundesligy a poslední čtyři zápasy prohrál. Cílem Bavorů bylo získat do konce podzimní části 20 bodů, což se jim stále může povést, ale musí buď v dnešním či příštím kolem zíksat alespoň dva body. Trenér Dieter Hecking doufá, že jeho svěřenci budou úspěšní na první pokus v Rhein-Neckar Aréně. "Čtyři porážky v řadě jsou jistě svazující, jak pro tým, tak pro trenéra. Ale je zde nový zápas a nová šance na výhru. Musíme ukázat charakter," hecuje před zápasem hráče Hecking.

Hoffenheim má před zápasem problémy se složením obranné řady. Stopeři Josip Šimunič a Isaac Vorsah nejsou ze zdravotních či karetních důvodů k dispozici a Ralf Rangnick bude muset defenzivní čtyřku takříkajíc "lepit". Navíc stále chybí brankářská jednička Tom Starke, kterého opět zastoupí Daniel Haas. A aby toho nebylo málo, Tobias Weis a Chinedu Obasi jsou rovněž na marodce.

Hosté mají situaci se zraněnými hráči mnohem příznivější. Trio Maik Frantz, Juri Judt a Robert Mak je Dietrovi Heckingovi plně k dispozici, postrádat tak bude jen zraněného Pera Nilssona a Alberta Bunjakua, Javier Pinola je stále v trestu.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Haas - Beck, Luíz Gustavo, Compper, Ibertsberger - Vukčević, Rudy, Salihović, Sigurdsson - Ibišević, Demba Ba
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Judt, Maroh, Wolf, Plattenhardt - Simons - Hegeler, Cohen, Gündogan, Frantz - Schieber
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.75 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hamburger SV - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen stále nahání ze třetího místa vedoucí dvojici a ve stíhací jízdě bude pokračovat i dnes. Jenomže přijede do Hamburku, který je pro něj zakletý. Vysvobozením by pro něj mohla být letošní úspěšnost na hřištích soupeřů.

Naposledy se týmu z města farmaceutického průmyslu v Hamburku podařilo zvítězit v dubnu 2006. Od té doby následovalo dohromady pět utkání a Leverkusen si z nich odnesl jen dva body. To vše by mohla změnit letošní skvělá hra svěřenců Juppa Heynckese mimo svůj vlastní stadion. Poslední ztráta všech bodů se totiž konala v dubnu na hřišti Stuttgartu. Ovšem i u domácích se dají najít jistá pozitiva. Jedinou domácí porážku v této sezoně jim připravil v pátém kole Wolfsburg.

Více než forma soupeře však trenéra Armina Veha trápí zdravotní stavy jeho hráčů. Nastoupit nemohou z různých důvodu Diekmeier, Mathijsen, Štěpánek, Castelen, Jansen, Kačar a Petrič. Sestava tak stejně jako v minulém kole dozná jistých změn. "Během posledního týdne jsme se dobře připravili. Navíc poslední domácí utkání hrajeme dobře. Myslím si, že můžeme Leverkusenu připravit první venkovní porážku," řekl samotný lodivod přístavního týmu. "Je to velmi silný tým. Ale stejně jako každý má také slabiny," nezapomněl zdůraznit.

I pro samotného Veha bude mít toto utkání speciální příchuť. Když v roce 1979 přišel do Mönchengladbachu, ještě netušil, že potká nejlepšího trenéra, který jej kdy vedl. "Těžko bych našel lepšího trenéra, kterého jsem jako hráč zažil. Byl to skvělý člověk. Hodně ambiciózní a do doby, než se zklidnil, hráče velmi povzbuzoval," pokračoval Veh, jehož tým je společně s Bayerem na špici tabulky úspěšnosti střelby. Hamburk se pohybuje na 54 procentech, Porýnští na 53.

Na druhé straně bude zápas velkým svátkem pro Artura Vidala. Teprve třiadvacetiletý chilský štírek totiž odehraje již své sté bundesligové utkání. Rodákovi ze Santiaga dopomohla k této metě také filosofie trenéra Heynckese, založená na kolektivním výkonu. Kromě toho, že Leverkusen má zdaleka nejvíc ligových střelců (12) a asistentů (11) v této sezoně, do hry doposud zasáhlo jen devatenáct fotbalistů.

Právě to by se ale v budoucnosti mohlo změnit. Pětašedesátiletému kouči totiž v BayAreně končí po této sezoně smlouva a on sám se zatím k jejímu prodloužení vyjadřovat nechce, i přesto, že hodně lidí z vedení a hlavně z řad hráčů vyjádřilo přání, aby zůstal. "Pro mě teď něco takového není podstatné. Do konce podzimu zbývají dvě utkání. Teď v Hamburku a za týden proti Freiburgu. Obě chceme vyhrát a musíme se soustředit jen na to," odvětil Heynckes, jemuž nebudou k dispozici trvalí rekonvalescenti Ballack s Kiesslingem.

I on sám se potká v Imtech-Areně s člověkem, na kterého velmi rád vzpomíná. Bude jim Zé Roberto, jehož jako hlavní kouč vedl během patnácti utkání v Realu Madrid (1997) a pak při krátkém intermezzu v Bayernu Mnichov (2009). "Máme k sobě velmi dobrý vztah. Navíc on je hráčem, kterého bych někdy chtěl zase mít ve svém týmu," pokračoval Heynckes, jenž si prozatím tuto sezonu pochvaluje. "Není to špatné. Sice může být vždy lépe, ale hrajeme dobrou sezonu," dodal na závěr.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Benjamin, Demel, Westermann, Aogo - Pitroipa, Jarolím, Trochowski, Zé Roberto - Guerrero, van Nisterlrooy
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Castro, Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Reinartz, Vidal - Barnetta, Renato Augusto, Sam - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bayern Mnichov - FC St. Pauli  (sobota 15:30)
Podzimní část bundesligy se pomalu chýlí ke svému konci, zbývají odehrát pouhá dvě kola. A právě v tom předposledním se pokusí Bayern Mnichov vylepšit své postavení v tabulce, soupeřem mu při tom bude nováček FC St. Pauli.

Bavorové si vytyčili cíl získat deset bodů ze čtyř utkání před zimní přestávkou, ale tento úkol se záhy stal nesplnitelným, když Bayern podlehl v minulém kole Schalke. Proto se budou v Mnichově snažit tuto situaci napravit a nic jiného než výhru nad St. Pauli neberou.

Trenér hostů Holger Stanislawski se ale vynasnaží udělat cokoliv, aby cestu za vítězstvím Bayernu co nejvíce znepříjemnil a nejel se svými svěřenci do Mnichova jen na výlet. "Jako klub jsme ušli dlouhou cestu. Tvrdě jsme poslední roky pracovali a zasloužíme si uznání. Klukům v kabině vysvětluji, že porazit Bayern je v jejich silách. Sice mají nejkvalitnější tým v lize plný reprezentantů svých zemí, ale my chceme dokázat, že hrajeme bundesligu oprávněně. Nebudeme jen stát a přihlížet. Našim cílem je odvézt nějaké body zpátky domů a napomoci by nám mohlo, že Bavorové nejsou ve své ideální formě," zhodnotil předzápasovou situaci trenér St. Pauli.

Bayern Mnichov se ale pomalu do své optimální formy dostává. Až na porážku od Schalke žádný ze sedmi posledních kol neprohrál a v Lize mistrů se mu rovněž daří. Ve středu porazil v Allianz Aréně Basilej hladce 3:0 a zajistil si tak první místo ve skupině. V zápasu se blýsknul dvěma góly Franck Ribéry, který byl poslední měsíce zraněný. "Vím, že souboje jeden na jednoho mi často nevyjdou, ale to se zlepší. Cítím se nyní lépe, mnohem lépe," sdělila tisku největší hvězda domácích.

Přesto další ofenzivní esa Bayernu uvidí zápas pouze z tribuny. Trio útočníků Mario Gómez, Ivica Olić, Miroslav Klose je v současné době zraněno, stejně jako rychlonohý křídelník Arjen Robben, s kterým mohou v Mnichově počítat až v jarní části soutěže. To hostům schází pouze vykartovaný stoper Markus Thorandt.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, Breno, Tymoščuk, Pranjić - van Bommel, Kroos - Hamit Altintop, Schweinsteiger, Ribéry - T. Müller
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Kessler - Rothenbach, Morena, Gunesch, Oczipka - Boll, M. Lehmann - M. Kruse, Asamoah, Bartels - Ebbers
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 6.50 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Werder Brémy  (sobota 18:30)
Podvečerní šlágr šestnáctého bundesligového kola slibuje pohledný fotbal. Tím je dlouhodobě proslulý Werder Brémy, který i přes nevydařený podzim v poslední době nabírá formu, a momentálně jej předvádí samozřejmě také Borussia Dortmund, neohrožený lídr tabulky.

Německá nejvyšší soutěž již dlouho nepamatuje, aby si některý z klubů počítal tak suverénním způsobem jako v současnosti BVB. Vestfálský celek se podzimním mistrem stal již dvě kola před koncem, což se v historii stalo jen dvakrát, a navíc vytvořil rekord v počtu venkovních vítězství v řadě - po nedělním úspěchu 2:0 v Norimberku jich má na kontě osm.

Dortmundští fanoušci tak pochopitelně mluví o titulu, prvním od roku 2002, trenér Jürgen Klopp o něm ale nechce ani slyšet a nebyl by to on, kdyby před zápasem nevyzdvihl kvality soupeře. "Brémy jsou jedním z herně nejlepších mužstev v lize. Pokud je člověk nechá hrát fotbal, tak má problém. Musíme jejich přednosti zpracovat a využít volné prostory," prohlásil energický kouč Borussie.

V hansovním městě by na letošní podzim nejraději zapomněli, v posledních týdnech už ale výkony Werderu přece jen vypadají trochu k světu. V domácí soutěži bez potíží přehrál St. Pauli a poté si odvezl bezbrankovou remízu z Wolfsburgu, z Ligy mistrů a letošních pohárů vůbec se pak rozloučil parádním výkonem a výhrou 3:0 nad obhájcem titulu Interem Milán.

Pokračovat v nastoleném trendu brémští plánují samozřejmě i nyní. "Naším cílem je, abychom po závěrečném hvizdu měli na svém kontě více bodů. Tohle mě zajímá. Pro zbývající dvě utkání jsme si něco předsevzali a potřebujeme chytit kontakt s pohárovými příčkami," nechal se slyšet manažer Klaus Allofs.

"Mají rychlý přechod do útoku a jsou velmi nebezpeční při standardních situacích," suše popsal soupeřovy přednosti brémský kouč Thomas Schaaf, jemuž vedle dlouhodobě zraněných Vandera, Boenische, Nalda, Borowského a Wesleyho přibyl na marodce ještě Arnautović a hrát nemůže ani distancovaný Hugo Almeida. Na opačné straně barikády je na tom Klopp o poznání lépe, do hry se vrací Barrios a mimo tak zůstávají akorát Kehl, Owomoyela a Kringe.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - M. Götze, Kagawa, Großkreutz - Barrios
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - D. Schmidt, Mertesacker, Prödl, Pasanen - Frings, Fritz - Husejinović, Hunt, Marin - Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 4.00 - 5.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hannover 96 - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Že bude po patnácti kolech dělit Hannover a Stuttgart v tabulce šestnáct bodů a přitom domácí tým bude tím nahoře, to před sezónou asi jen málokdo čekal. Dolnosasové ale po loňském strádání zažívají skvělé časy a naopak Švábové mají starostí až nad hlavu.

Při vzpomínkách na loňský katastrofální až tragický ročník musí tento podzim připadat hannoverským jako pohádka. "Šestadevadesátky" předvádějí pohledný fotbal a hlavně jsou úspěšní, vždyť pokud budou brát tři body v této předehrávce, tak se alespoň dočasně posunou na senzační druhou příčku. Navíc by se jednalo o páté vítězství v řadě a tím i vyrovnání klubového rekordu ze sezóny 2004/05.

Fanoušci skromného klubu již sní o pohárové Evropě, o tom ale Mirko Slomka nechce nic slyšet. "Ani mužstvo se tímto nezabývá. Nejprve chceme co nejrychleji získat čtyřicet bodů. Až je budeme mít, tak pak se můžeme bavit o pohárech," odkázal hannoverský trenér na předsezónní cíl a tím byla pochopitelně záchrana. "VfB má velice silný tým, který ale momentálně zkrátka nefunguje. Snad tomu tak zůstane i v pátek, abychom opět vyhráli."

Slomka ví, o čem mluví - dle individuálních kvalit by se Stuttgart měl pohybovat v horní polovině tabulky, opak je ale pravdou a VfB momentálně trůní na šestnácté pozici. Na nesestupové příčky navíc už ztrácí čtyři body a nevhod přichází i fakt, že "léčba" novým trenérem Jensem Kellerem, zdá se, přestala nadobro působit. Od šestigólové kanonády do sítě Brém totiž Švábové získali ze čtyř utkání pouhé dva body.

O budoucnosti Kellera se už živě spekuluje a noviny jsou plné potenciálních nástupců, čtyřicetiletý kouč se ale nevzdává. "Když vidím, jak můj tým momentálně trénuje, tak jsem přesvědčen o tom, že následující utkání vyhrajeme a zpět do Stuttgartu povezeme tři body. Hráči jsou agresivní a odhodlaní, mužstvo prostě žije," nechal se slyšet.

Kellerovi bude znovu chybět Marica, který se nechal vyloučit před dvěma týdny na HSV, a zraněné kvarteto Tasci, Boulahrouz, Celozzi a Didavi. Na straně domácích je situace podobná, distancován je zde Haggui a ze zdravotních důvodů mimo hru pětice Abdellaoue, Stoppelkamp, Andreasen, Carlitos a Miller.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Eggimann, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Ya Konan, Schlaudraff
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - P. Degen, Niedermeier, Delpierre, Boka - Bah - Träsch, Gentner - Harnik, Cacau, Gebhart
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund15131137:940
2.1. FSV Mainz 0515100526:1630
3.Bayer Leverkusen1585229:2129
4.Hannover 961591522:2328
5.SC Freiburg1580720:2324
6.TSG Hoffenheim1565429:1923
7.Bayern Mnichov1565423:1723
8.Eintracht Frankfurt1572623:2023
9.Hamburger SV1563623:2321
10.Werder Brémy1554622:3119
11.1. FC Norimberk1553718:2618
12.1. FC Kaiserslautern1552825:2617
13.VfL Wolfsburg1545622:2317
14.FC St. Pauli1552814:2317
15.Schalke 041544721:2416
16.VfB Stuttgart1533928:2812
17.1. FC Köln1533917:3012
18.Borussia Mönchengladbach1524925:4210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (67)

Přidat komentář
stas87

dneska dufam v 2 potom v 1 koline 0 v dortmundu a budem spokojny

Reagovat
slovaňáák

Dneska by to nemusel bejt spatnej match, ikdyz vetsinou ty patecni predehravky nejsou nic moc...

Stve me, ze nas zitra neuvidim To by mel bejt paradni ofenzivni zapas, posledni domaci pred pauzou, tak snad se kluci predvedou a Bremy porazej, ikdyz nejak tusim remizu...

Reagovat
JIMMY-PO

heh dobrá fotka... ten vysmiaty Ya Konan vyzerá tak na 12 ... do Tatranu s ním

Reagovat
smazaný uživatel

zombie forewer

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný den, hledám nějaký tým v Německu blízko hranic s tachovským okresem. Pro bližsí info napište, prosím, na ichny@seznam.cz. Děkuji za nabídky..

Reagovat
Arne

Reagovat
jv

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Zkus napsat rovnou do Bayernu, zas tak daleko od Tachova to není.

Reagovat
jv

Snad H96 dneska vyhraje, přál bych jim to...Slomka tam odvádí výbornou práci.

Reagovat
smazaný uživatel

dneska jsem dal jedničku, tak doufám, že to Hannover zvládne! Pro mě je Hannover velkým překvapením sezóny (ikdyž letos se s těma překvápkama roztrhl asi pytel )

Reagovat
jv

Ya Konan nezklamal... VFB je opět hodně špatnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak zatim zápas probíhá (já to totiž nesleduju). Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Ya Konan

Reagovat
smazaný uživatel

B

Reagovat
smazaný uživatel

A

Reagovat
smazaný uživatel

Y

Reagovat
smazaný uživatel

E

Reagovat
smazaný uživatel

R

Reagovat
smazaný uživatel

N

Reagovat
herbage

Reagovat
irik

Reagovat
herbage

Na zápas BVB - Werder jsem opravdu zvědavý, to bude nádherný zápas

Reagovat
Tomanatura

Taky tak, možná tomu dám přednost před Fiorentinou... Každopádně můj tip je 0:2 Werder

Reagovat
Arne

1:1 nebo 2:2, každopádně BVB nevyhraje.

Reagovat
smazaný uživatel

proč by nevyhrála?

Reagovat
smazaný uživatel

aby Kloppo dostal očekávání opět blíže k zemskému povrchu (stejně jako sebevědomí nesmí vyletět moc nahoru - a z "půlmistra" si sice nedělá nic Jürgen - ale kdo ví, co z tohoto "titulu" mají hráči... prostě půjde o takové "očkování" )

Reagovat
Puskas

Brémy se zvedají a překvapí.

Reagovat
smazaný uživatel

bremy prekvapia remizou

Reagovat
Arne

Cejtím to, nic extra racionálního za tím nehledej...

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze bundesliga, nejhezci soutez na svete.

Reagovat
herbage

BVB vyhraje

Reagovat
Puskas

Na ten zápas jsem nevsadil, bo jsem měl strach, o to víc můžu o něm mlivit Spíš to vidím na tu plichtu nebo Brémy, ale BVB se mi letos líbí, tak bych jim přál...

Reagovat
herbage

Soudím podle současné formy, marodky a předváděné hry, takže na překvápko to nevidím. Borussie dá do konce podzimní části všechno, ztráty lze čekat až na jaře. Navíc ta kombinovaná obrana Werderu bude velký propušťák, úplný ráj pro štírky jako Kagawa či Götze

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

1:3 hunt pizzaro 2x bvb uz musi prehrat a verim ze dneska sa to werderu podari a odveze si na sever 3body

Reagovat
Bayern +

FC BAYERN:

Butt - Lahm, Tymoščuk, Breno, Contento - Kroos, Van Bommel - Altintop, Schweinsteiger, Ribery - Müller

Reagovat
smazaný uživatel

akorát bych rád viděl Krafta jinak Breno zatím hraje opět dobře

Reagovat
Bayern +

No jo, ale Butta si ještě musíme užít.

Zatím dobře, už se těším, jak budou hrát spolu s Badstuberom.

Mě zas trochu mrzí Pranjić, jeho projev v AA se mi moc líbí.

Reagovat
smazaný uživatel

nááádhera Hamit

Reagovat
Bayern +

Hamit, krááásně

Reagovat
smazaný uživatel

...gólově zatím nic moc kolo... snad se to zlepší

Reagovat
herbage

Spokojen?

Reagovat
smazaný uživatel

až na duel Lautern - Wolfsburg

Reagovat
smazaný uživatel

Vidal !!!

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Reagovat
smazaný uživatel

postaral se o dramatičnost

Reagovat
Arne

Leverkusen hraje přímo mistrovsky... Ten podle mě může Dortmund ještě prohnat, pokud BVB dvakrát, třikrát ztratí.

Reagovat
herbage

Lépe hráli pod Labbadio, alespoň mě se ta hra více zamlouvala

Reagovat
jv

Jj, teď hrajou dobře, určitě jim k tomu pomohl ten návrat marodů, hlavně Rolfese s Augustem, protože předtím ta hra nebyla nic moc, ale zase byly výsledky...Teď už se to začíná vracet zase do jejich normálu.Uvidíme jaký bodou mít jaro, hlavně zranění, ale letos mají ten tým i dost širokej, takže by je to překvapit nemělo.V současnosti jsou naším největším konkurentem, Heynckes tam odvádí hodně kvalitní práci.

Reagovat
smazaný uživatel

ou... to nevypadalo pěkně... ale Hain je taky dobrý brankář, tak uvidíme, co bude dál...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ať titul nevyhraje Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Rost je mamlas

Reagovat
Bayern +

Inak bravo FCN

Reagovat
herbage

Neví někdo, proč nehraje v základu Elia? Co jsem viděl druhou půli, tak dokázal hru Hamburku slušně rozhýbat. Tak kvalitní hráč by neměl vysedávat

Reagovat
Arne

Tak měl furt nějaký zranění, a co vím, tak jeho výkony za loňskými dost zaostávají.

Reagovat
jv

Paráda Nuri...

Reagovat
Bayern +

OT: Bastian prodloužil do 2016 !

Reagovat
jv

Tak jedem Gladbach, sestava nevypadá špatně, sice chybí Reus, ale zase se vrací Brouwers s Matmourem a hrát nebude Anderson.

Reagovat
Arne

Zas tam máš Schachtena, to si nepomůžou... Dneska by se mi líbily dvě výhry hostí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

A je to tady , ten Schachten je zoufalec to není možný...Tohle se bude otáčet hodně těžce.

Reagovat
jv

Škoda, že ho teď Makiadi netrefil...

Reagovat
jv

Hm, tak dnešní otloukánek Brouwers střídá...

Reagovat
jv

A hned gól.

Reagovat
smazaný uživatel

snad něco předvede Herrmann

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele