Bundesliga - preview 13. kola

20.11.2010, 08:52, aktualizováno 21.11.2010, 08:21
Previews
Souboj dvou trápících se klubů bude v neděli k vidění ve Stuttgartu, kde VfB hostí poslední 1. FC Köln. Nejde to ani Wolfsburgu, který hraje na půdě doma ne zase tak silného St. Pauli...
VfB Stuttgart - 1. FC Köln  (neděle 15:30)
Stuttgart i 1. FC Köln si první třetinu sezóny rozhodně představovaly zcela jinak. Zatímco však Švábové od výměny trenéra jdou pomalu, ale jistě nahoru, na Kozly v posledních týdnech opět padla deka a momentálně uzavírají bundesligovou tabulku.

Již osm zápasů absolvovalo VfB pod vedením nového trenéra Jense Kellera a jeho bilance je zatím velice pozitivní - pět výher, dvě remízy a jediná prohra. Až tak úplně spokojeni ale ve Stuttgartu být nemůžou, v minulém kole totiž promarnili tříbrankový náskok v Kaiserslauternu a nakonec si odsud odvezli jen remízu. Víkend předtím ale stál za to, z Mercedes-Benz Areny si odvezl šestigólový příděl Werder Brémy.

"FC je ve složité situaci, hráči ale plně stojí za svým trenérem a dají do toho všechno. My ale chceme znovu ponechat všechny body ve Stuttgartu. Koneckonců hrajeme doma a poslední tři partie jsme zde vyhráli. Na to chceme navázat," uvedl Keller, kterému na marodce zůstali už jen Tasci, Boulahrouz a Audel. "Oproti posledním týdnům mám na zápas proti FC hodně alternativ, disponuji tak více možnostmi, jak postavit základní sestavu," dodal.

V překrásném porýnském městě taktéž nedávno měnili trenéra a i Franku Schaeferovi se zpočátku vedlo, po dvou vítězstvích v soutěžních zápasech ale přišly dvě prohry a 1. FC je rázem poslední. Porážka na půdě rozjetého Norimberku by se ještě dala zkousnout, debakl 0:4 od rivala Mönchengladbachu a ke všemu na vlastním hřišti, to už ale věrným fanouškům leží v žaludku.

Prezident Overath a manažer Meier i přesto přežili středeční valnou hromadu bez úhony, tlak je ale obrovský. "Tam si každý hráč ještě jednou uvědomil, v jakých dimenzích se pohybuje a co to znamená hrát za 1. FC Köln," řekl kouč Schaefer. Ten má mimo hru stále zraněné McKennu, Freise, Ishiaka a z kádru vyřazeného Chihiho, hrát by naopak již měl Mondragón. Důvod omilostnění zkušeného brankáře je zřejmý, Kozlům chybí víc vůdčích osobností a kolumbijský veterán jí bezesporu je.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Funk, Niedermeier, Delpierre, Molinaro - Träsch, Gentner - Gebhart, Boka - Marica, Cacau
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Salger - Lanig, Pezzoni - Clemens, Podolski, Ehret - Novaković
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 4.25 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC St. Pauli - VfL Wolfsburg  (neděle 17:30)
Po osmi letech a deseti měsících se zase spolu setkávají St. Pauli a VfL Wolfsburg v nejvyšší německé soutěži. Oba týmy se v neděli budou chtít konečně odpoutat od dolních příček v tabulce.

V bundesligové historii se oba týmy střetly právě jen před deseti lety. V sezoně 2001/2002 vyhrálo dvojzápas St. Pauli po remíze 1:1 ve Wolfsburgu a 3:1 v Hamburku. Při obou utkáních byl na hřišti i současný trenér hamburského celku Holger Stanislawski. Tomu do karet před zápasem uzavírající třinácté kolo hrály zdravotní stavy hráčů - nastoupit nebude moci jen Daube.

Ten tak svým spoluhráčům nepomůže k ukončení série čtyř proher v řadě. "Určitě v mém týmu žádná panika nezavládla. Věřím hráčům a doufám, že si mou jistotu přenesou do zápasu," řekl na předzápasové tiskové konferenci samotný Stanislawski se širokým úsměvem na tváři. Pro něj samotného bude utkání o to vzrušivější, že uplynou přesně čtyři roky od jeho nástupu na lavičku týmu. "Když jsem se dozvěděl, že toto výročí připadne zrovna na den utkání, byl jsem velmi šťastný. Toto výročí mě totiž naplňuje obrovskou hrdostí."

Menší hrdostí už ale Stanislawského naplňuje pohled na gólovou potenci týmu. Sto let starý klub totiž už 265 minut neskóroval, navíc útočná dvojice hostí Džeko - Grafite má dohromady více branek než celé St. Pauli (15 - 12).

Ovšem i Vlci se potýkají s velkými problémy. Z posledních osmi venkovních zápasů si domů do doupěte přivezli jen jednou plný bodový počet. Utkání v "německém Blackpoolu" tak pro ně nebude jednoduché. "Hrají agresivně a s vůlí, atmosféra je neuvěřitelná. Pro mě je St. Pauli takovým německým Blackpoolem," řekl anglický kouč Wolfsburgu Steve McClaren. "My nemůžeme udělat nic jiného, než že se soustředíme na pět zápasů, které nám do ledna ještě zbývají. Tyto zápasy jsou pro nás nesmírně důležité a my nesmíme udělat nic jiného, než že v nich začneme vyhrávat."

Mnohem větší nepříjemností než nepříznivá bilance z venkovních zápasů a fanoušci soupeře je pro McClarena zranění Ashkana Dejagaha. Anglický kouč stále nenašel náhradu za německého záložníka a na severu Německa tak bude improvizovat. Kromě Dejagaha si nezahrají ještě dlouhodobě zranění Johnson s Arnem Friedrichem.
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Kessler - Rothenbach, Zambrano, Thorandt, Oczipka - Boll, Lehmann - Asamoah, Takyi, Bartels - Ebbers
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Kjaer, Barzagli, Schäfer - Josué - Riether, Mandžukić - Diego - Grafite, Džeko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Před malým severským derby dvou HSV je na tom překvapivě o něco lépe to hannoverské, po dvanácti kolech se totiž drží o bod před svými spojenci z Hamburgu. Vzájemné utkání naznačí, kdo se opět přibliží pohárovým pozicím, či na ně případně poskočí, a kdo udělá krok zpět do středu tabulky.

Hannover prozatím nasbíral stejný počet bodů jako mistrovský Bayern, horší skóre ale dolnosaský celek odsunulo až za něj na sedmé místo. "Šestadevadesátkám" vyšel poslední zápas v Mainzu, díky dalekonosné ráně Sergia Pinta zvítězily 1:0. "Celý kolektiv dobře pracoval, vášnivě jsme bojovali. Přesně tak musíme hrát, abychom byli úspěšní," nechal se slyšet úspěšný střelec.

I přes desetibodový náskok na sestupové pozice v Hannoveru nechtějí měnit předsezónní cíl, kterým nemohlo být nic jiného než záchrana. "Naše výchozí pozice je dobrá, dobře ale víme, že v této vyrovnané lize se můžeme po dvou porážkách ocitnout zase hned dole," varuje sportovní ředitel Jörg Schmadtke. Jeho podřízený, trenér Mirko Slomka, nemůže nasadit do zápasu zraněné Andreasena, Abdellaoueho, Stoppelkampa a Carlitose, stejně jako vykartované Hagguiho a Cherundola.

To Hamburgeru SV se poslední vystoupení příliš nepovedlo, po bezkrevném výkonu prohrál 0:2 na hřišti Dortmundu a nenavázal tak na vydřené vítězství proti Hoffenheimu. "Musíme hrát více srdcem. Nemusíme o tom furt jen mluvit, chci to na hřišti vidět," zlobil se po utkání kouč Armin Veh. "Pokud chceme u lídra soutěže, který prokazuje zaujetí, vyhrát, tak ho musíme takté prokázat."

Veh se tak už poněkolikáté v této sezóně dostává pod tlak, třetí místo zaručující předkolo Ligy mistrů je totiž už šest bodů daleko. "Pokud chceme zůstat na dostřel, tak jsme opět pod tlakem a musíme v Hannoveru zvítězit. Je to pořád to samé," uvedl hamburský lodivod. Chybět mu nově budou Kačar, Mathijsen a Demel, kteří tak na marodce doplnili Rosta, Aoga, Jansena, Diekmeiera a Benjamina.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Chahed, Eggimann, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Ya Konan, Schlaudraff
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Tesche, Westermann, Bešić, Zé Roberto - Jarolím, Trochowski - Pitroipa, Elia - Petrić, Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.45 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Norimberk - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Jako v jednom z mála sobotních utkání se zdá být už předem rozhodnuto. Kaiserslautern má velké problémy sám se sebou, Norimberk chytl druhý dech a ze svého stánku si vytvořil nedobytnou tvrz.

V aktuální tabulce je sice "der Club" stále v druhé polovině, nicméně tak dobrou formu a čtyři vítězství v řadě nepamatuje od sezony 06/07, kdy jej ještě vedl Hans Meyer. Toto nadšení bylo ale možná dobře pro franský klub ukončeno posledně v Allianz Areně, odkud si odvezl prohru 0:3.

Jedinou bolestí Norimberku tak zůstávají absence. Hrát nebude nedisciplinovaný Pinola a zranění Bunjaku s Okotiem. Jinak je tým kompletní a Dieter Hecking má z čeho vybírat. "Pro nás by bylo bezva, kdybychom teď překročili dvacetibodovou hranici," řekl sám Hecking. "Musíme proti Kaiserslauternu navázat na úspěchy z předchozích týdnů a navýšit počet vítězství doma," dodal záložník Jens Hegeler.

Z historického pohledu nečeká domácí nic jednoduchého. Z padesáti utkání triumfovali pouze patnáctkrát, zatímco hostí pětadvacetkrát. Útěchou tak může být posledních deset utkání, ani jedno z nich neskončilo remízou a vítězství byla rozdělena půl na půl. "Kaiserslautern je tým, který hraje od úvodního do závěrečného hvizdu. Proto nás nečeká nic jednoduchého, ale jako vždy věříme ve výhru," zakončil Hecking.

Příjemné vzpomínky na Norimberk má hlavní trenér FCK Marco Kurz. Ten jako hráč v rozmezí let 1990 - 94 za Der Ruhmreiche odehrál 108 ligových zápasů. Ještě příjemnější vzpomínky bude mít po případné výhře. "Nebojím se o nás. Postupně jsme si zanalyzovali zápas se Stuttgartem a víme, co tentokrát musíme udělat lépe. Norimberk bude velmi těžký soupeř. I když s Bayernem prohrál, zanechal ve mne velký dojem," řekl Kurz.

Jednačtyřicetiletému trenérovi Kaiserslauternu budou chybět Dick, Rodnei, Šimůnek a Amri. Ti tak nepomohou vylepšit špatnou pověst svého celku. Ďáblové z Betzenbergu jsou totiž nejhorším týmem za posledních deset kol, v nichž získali jenom pět bodů.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Judt, Nilsson, Wolf, Bieler - Simons, Hegeler - Ekici, Gündogan, Frantz - Schieber
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Petsos, Abel, Amedick, Bugera - Iličević, Tiffert, Kirch, Rivić - Morávek - Lakić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.45 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Borussia Mönchengladbach se stále oklepává z mizerného vstupu do sezony. Zůstala posledním celkem, který ještě v domácím prostředí nezvítězil a lehké to doma nebude mít ani tentokrát. Do Borussia-Parku přijede Mainz, jeden z nejlepších celků ve venkovních zápasech.

Pro fanoušky Hříbat musí být tato sezona doslova utrpením. Ještě nikdy tak dlouho nečekali na domácí výhru, ovšem hrát se na statistiky, čekání by si v sobotu bylo u konce. Oba týmy se totiž v bundesligové éře setkali jen osmkrát, Gladbach si připsal dvě výhry a Mainz tři, nicméně ani v jednom tým hrající na svém hřišti neodešel poražen.

Svěřenci Michaela Frontzecka se také mohou utěšovat svými dvěmi výhrami. Obě nastaly u řeky Rýna (Leverkusen, Köln), odkud mimo jiné přijede i Mainz. O speciální motivaci bude mít postaráno všech deset mužů v poli, neboť kdo se jako první zapíše do kolonky střelců, vstřelí zároveň i 2500. gól v bohaté historii porýnsko-vestfálského klubu.

"První vítězství doma je otázkou času. Letos jsme už měli minimálně ve třech domácích utkáních na to, abychom soupeře přetlačili. Nepovedlo se. Já jsem alespoň rád, že jsme ze dvou posledních utkání vytěžili čtyři body," řekl na předzápasové tiskovce samotný Frontzeck, jemuž suverénně největší radost udělal návrat záložníka Aranga. Ten však trochu kalí absence Brouwerse, Danteho, Jaurese a Jantschkeho.

"Mainz má za sebou zřejmě to nejlepší. Chceme soupeře přehrát silově, ale musíme udržet nad sebou kontrolu a být trpělivý. Stejně jako v Kölnu. Tam se nám všechno povedlo skloubit dohromady a vyhráli jsme prakticky jen díky tomu," dodal šéf nejčastěji inkasujícího celku v domácím prostředí.

Před Mainzem stojí velmi těžký úkol, musí totiž dokázat, že nezapomněl vyhrávat. Pokud bychom do bilance posledních zápasů započítali i vypadnutí z DFB-Pokalu v Aachenu, byla by domácí prohra s Hannoverem už čtvrtou v řadě. Je proto nejvyšší čas, aby tým od soutoku Rýna s Mohanem dosáhl na padesátou bundesligovou výhru.

Jedinou ztrátu hlásí Mainz v obraně. Stoper Svensson nemůže do tohoto utkání naskočit a bude tak jedinou změnu v základní sestavě Thomase Tuchela. Na místě dánského reprezentanta dostane příležitost Bungert.

"Je to jednoduché. Buď uděláme krok zpět, nebo dva kupředu," prohlásil sám Tuchel. "Jdeme si svou cestou. Ne všechno bylo v pořádku, zejména to, že jsme nestříleli branky. Museli jsme proto na sobě hodně zapracovat a myslíme si, že se nám to podařilo. Toto utkání na rozdíl od toho s Hannoverem bude zcela odlišné. Z týmu cítím vůli a ochotu, na druhou stranu také jakýsi menší pocit selhání. Snažil jsem jej přesvědčit, že je to naprosto normální. Bundesliga je vyrovnaná soutěž a pilku tahá každou chvíli někdo jiný," zakončil nejmladší kouč v německé nejvyšší soutěži.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Heimeroth - Levels, Anderson, Daems, Schachten - Herrmann, Bradley, Marx, Reus - de Camargo, Bobadilla
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Heller, Bungert, Noveski, Fuchs - Karhan, Polanski, Fathi - Schürrle, Ivanschitz - Szalai
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.35 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Freiburg - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Šlágr kola, alespoň co se momentální situace v tabulce týče, uvidí maličký a útulný Badenova-Stadion. Freiburg zde bude chtít potvrdit dobrou domácí bilanci a skvělou formu z posledních kol, soupeřem mu ale bude Borussia Dortmund, neohrožený lídr německé bundesligy.

Freiburg byl mnohými označován za jasného sestupujícího již loni a letos v létě tomu nebylo jinak, celek z jihozápadního okraje Německa ale zatím všem pravidelně vyráží dech. Pod úspěchem v podobě čtvrtého místa je nejvíce podepsán desetigólový Papiss Demba Cissé a týmový duch. "Naše stabilita stojí na dvou sloupech - vůli, která je cementovaná, a výsledcích. Ty jsou však těsné a každou chvíli se mohou stočit jiným směrem," uvedl ceněný trenér Robin Dutt.

Jeho tým v posledních dvou kolech porazil 1:0 Mainz i Hoffenheim, nyní ho ale přece jen čeká soupeř ještě těžšího kalibru. "Proti BVB to bude náročnější, má nejuvěřitelnou ofenzivní kvalitu. My jsme však v posledních 16 zápasech vždy dali branku a i proti Dortmundu budeme útočit," dodává Dutt. Do tréninku se mu už zapojili Butscher a Flum, do zápasu ale stále ještě nezasáhnou, stejně jako Pouplin, Krmaš, Jäger a Bechmann.

Před soupeřem má respekt i Borussia. "Freiburg vedle nás a Mainzu patří k nejnepříjemnějším soupeřům v lize. Budeme muset do utkání hodně investovat, abychom obstáli. Bude to velice intenzivní duel," prorokuje trenér Jürgen Klopp, který také dal vzpomenout na poslední kolo loňské sezóny, kdy jeho tým v Breisgau podlehl domácím 1:3: "Minulý rok jsme zde postřehli, že i výkon jen o tři procenta nižší nestačí," dodal.

Kloppovi svěřenci ale mohou jet do Freiburgu s hlavou nahoře, vždyť z dosavadních dvanácti střetnutí v tomto bundesligovém ročníku neovládli jen dvě. V posledních třech kolech navíc smetli Mainz, Hannover i HSV a nedostali přitom ani gól. Aktuální sedmibodový náskok před druhým Leverkusenem bude Dortmund hájit bez kapitána Kehla, který již na podzim nenastoupí, a dalších zraněných Owomoyely a Kringeho.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Barth, Toprak, Bastians - Schuster - Putsila, Rosenthal, Makiadi, Abdessadki - Cissé
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - M. Götze, Kagawa, Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.65 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Eintracht Frankfurt - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Eintracht Frankfurt zažívá nebýval povedený podzim a před třináctým kolem trůní na pátém místě. Tabulka pod ním je ale extrémně nahuštěná a nejbližší soupeř Hoffenheim slídí jen dva body za hesenským celkem.

Na Mohanu panuje obrovská spokojenost, místní Orli jsou totiž po bídném začátku sezóny sedm ligových zápasů bez přemožitele. Z této porce střetnutí jen dvě skončila remízou, jedno z nich právě před týdnem v Brémách, trenér Michael Skibbe však i přes skvělou formu nemá hlavu v oblacích. "Myslíme zápas od zápasu. Vývoj se může lehko stočit jiným směrem, žádný zápas není úplně směrodatný," prohlásil.

"Hoffenheim je herně silné a rychlé mužstvo, které venku hraje defenzivněji než v minulé sezóně. Vychází z pořádku v obraně a kontruje, na rychlé hroty Dembu Ba a Mlapu si musíme dát pozor," dodal Skibbe, kterému se do kádru vracejí Franz a Meier. Mimo hru ale zůstává kapitán Chris, stejně jako další marodi Bajramović, Rode a Titsch-Rivero.

Hoffenheim zatím zažívá poměrně rozpačitý podzim. Ztráta na pohárové pozice, které byly deklarovány jako předsezónní cíl, je sice jen dvoubodová, pohodou ale Kraichgau momentálně neoplývá, zvlášť když poslední dva zápasy TSG ztratilo v úplném závěru - nejprve prohrálo 1:2 na hřišti Hamburgeru SV a před týdnem ztratilo všechny body i doma proti podceňovanému Freiburgu.

Tým Ralfa Rangnicka má s posledními minutami zápasů problémy, rozhodující údery dostal i proti Bayernu nebo v Dortmundu a to dokonce v nastavení. "Pokud někomu během utkání jde hlavou příliš mnoho myšlenek kvůli výsledku, tak v posledních deseti mituách riskuje nekoncentrovanost," vidí Rangnick jasnou příčinu. Hoffenheimský kouč momentálně kvůli poklesu formy vynechává ze sestavy Bosňany Ibiševiće a Salihoviće, kvůli zraněný nehrají ani Starke, Šimunić a Obasi.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - S. Jung, Franz, Russ, Tzavellas - Schwegler, Köhler - Ochs, Caio, Halil Altintop - Gekas
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Haas - Beck, Vorsah, Compper, Ibertsberger - Rudy, Luiz Gustavo - Vukčević, Sigurdsson - Ba, Mlapa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Utkání Schalke s Werderem loni nesl nádech bojů o nejvyšší příčky, letos to ale s oběma ctižádostivými celky moc dobře nevypadá. Zatímco brémští již skoro měsíc nedokázali zvítězit, Königsblauen i přes výrazné zlepšení formy stále nevybředli ze sestupové zóny.

Momentálně až třetí místo od konce patří S04, po vítězství nad St. Pauli a vybojované remíze ve Wolfsburgu je ale již v hornickém klubu nálada lepší. "Sice jsme začali katastrofálně, ale v posledních zápasech už je vidět vývoj, který musíme jen stabilizovat. Pokud porazíme Brémy, budeme mít sedm bodů ze tří utkání - to už by znamenalo zvrat," domnívá se Felix Magath, jehož týmu se alespoň daří v obou pohárových soutěžích.

Na poslední návštěvu Werderu v Gelsenkirchenu nevzpomínají moc dobře, v květnu zde zelenobílý celek zvítězil 2:0. "Tím nám zničili poslední šanci na titul. Měli bychom jim to vrátit zpět," burcuje Magath. Zkušený kouč také již týmu ukončil "období hájení" a požaduje výsledky: "Už nebudu poslouchat výmluvy, očekávám koncentrovaný výkon. Máme velký potenciál a nevidím žádný důvod, proč bychom ho neměli po celých 90 minut využívat."

V Brémách na tom sice nejsou bodově tak špatně jako soupeř, nicméně spokojenost vypadá jinak. Před týdnem celek z hansovního města sice přerušil čtyřzápasovou sérii porážek proti Frankfurtu, bezbranková remíza ale dostačujícím výsledkem rozhodně nebyla. "Máme do zimní přestávky ještě pět zápasů, abychom vše napravili. Nejlepší by bylo nastartovat sérii, naším cílem je patnáct bodů z pěti utkání," burcuje manažer Klaus Allofs.

Vrchní činnovník Werderu nedávno přerušil jednání o nových smlouvách, další kroky, jako například odvolání trenéra Schaafa, plánovány už samozřejmě nejsou. "Nikdo nemohl očekávat, že po dvanácti kolech budou mít oba kluby tak málo bodů. Jsem ale přesvědčen, že se můžeme na vrchol vrátit. Máme šanci, ale musíme prostě hrát lépe," dodal Allofs.

Thomas Schaaf a jeho svěřenci podnikli výjezd do Veltins Areny bez šestice hráčů, kterými jsou Pizarro, Arnautović, Naldo, Boenisch, Borowski a Vander. Otazník pak visí nad startem Silvestreho, jeho případnou absenci by však z brémských fanoušků oplakal asi málokdo. Na druhé straně barikády má Magath podstatně méně problémů s marodkou, na ní jsou pouze dlouhodobě zranění Hoogland s Keniou a Plestan. Hrát ovšem nebude ani Jones, ten byl kvůli špatnému přístupu na trénincích vyřazen z kádru.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Schmitz - Papadopoulos, Moritz - Farfán, Edu - Raúl, Huntelaar
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Prödl, Silvestre - Frings - Wesley, D. Jensen - Hunt - Marin, Hugo Almeida
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - Bayern Mnichov  (sobota 18:30)
Pomalu, ale jistě se začíná stávat pravidlem, že fotbalisté Bayeru Leverkusen si před utkáním s mnichovským Bayernem vždy vyberou volno. Porýnský celek totiž věhlasný německý velkoklub nedokázal porazit už jedenáct ligových utkání v řadě. Tentokrát by mu výhra mohla pomoci k přiblížení se vedoucí Borussii Dortmund.

Je to až k nevíře. Vezmeme-li v potaz bundesligové zápasy, poslední výhra Werkself se datuje až ke 28. srpnu 2004, kdy Bavorové odjeli s prohrou 1:4. Do utkání navíc tehdy zasáhli jen tři fotbalisté, kteří jsou v současnosti ještě v obou klubech. Za Bayern si zápas pamatuje Martín Demichelis, ze současného Leverkusenu zase Hanno Balitsch a Michael Ballack, ten však tehdy naskočil v dresu soupeře. Na trávníku by se ale měl objevit pouze Balitsch, neboť Ballack je společně s Reinartzem a Kießlingem na marodce Heynckesova výběru, stejně jako Demichelis na druhé straně se Sattelmaierem, Robbenem, Klosem a Olićem.

Pro domácí bude zřejmě největším problémem vědomí vlastních fanoušků v zádech. Ze sedmi letošních vítězství získala Heynckesova družina pouze dvě doma. Utěšovat ji tak může alespoň prvenství v počtu gólů z nastavení - 12 gólů v závěrečných minutách letos nikdo nedal. Podobnou fazonu má Leverkusen i v úspěšnosti standardních situací - sedm z posledních osmi gólů padlo právě z nich.

Trenér Jupp Heynckes ale dobře ví, že všechno bude zbytečné, pokud se Bayernu podaří snížit náskok. "Samozřejmě, že by bylo hezké, kdybychom si udrželi pětibodový náskok. Proti Bayernu se nám ale nedaří," řekl Heynckes. "I když, teď jsme v jiné situaci než loni. Posledně jsme byli outsideři v boji o titul a bodovat jsme potřebovali my. Teď je to naopak."

Podobného názoru je i bývalá dlouholetá opora mezi třemi tyčemi Leverkusenu Hans-Jörg Butt. "Oni jsou teď favorité. Vyplývá to z tabulky," řekl, na což jej doplnil trenér Louis van Gaal. "Leverkusen je i v této sezoně týmem, který má rád míč a nachází se vysoko v tabulce. Určitě to tam nebude lehké."

Cokoliv jiného než snížení bodového náskoku si tak v Allianz Areně nepřipouštějí. "Normálně bychom z tohoto utkání brali i bod. Teď to ale nejde. Je tu jeden z nejdůležitějších utkání v sezoně a my už v něm nemůžeme couvnout. Pokud se nám nepodaří, může být celá sezona ztracena, protože pak by už mezi námi a čelem tabulky byl velký odstup. To nesmíme v žádném případě dopustit," přidal Thomas Müller.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, M. Friedrich, Hyppiä, Kadlec - Vidal, Rolfes - Sam, Renato Augusto, Barnetta - Helmes
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Contento, Pranjić - Tymoščuk, Ottl - Hamit Altintop, Schweinsteiger, Kroos - Gómez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.40 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund12101129:731
2.Bayer Leverkusen1273223:1624
3.1. FSV Mainz 051280419:1224
4.SC Freiburg1270518:1821
5.Eintracht Frankfurt1262420:1120
6.Bayern Mnichov1254318:1319
7.Hannover 961261514:2019
8.TSG Hoffenheim1253422:1618
9.Hamburger SV1253417:1718
10.1. FC Norimberk1253417:1818
11.Werder Brémy1243519:2715
12.VfL Wolfsburg1242620:2114
13.FC St. Pauli1241712:1913
14.VfB Stuttgart1232725:2211
15.1. FC Kaiserslautern1232717:2411
16.Schalke 041224615:1910
17.Borussia Mönchengladbach1224621:3310
18.1. FC Köln1222813:268

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (74)

Přidat komentář
Tomanatura

Menší statistické okénko:

BVB má nejvíc naběhaných kilometrů v průměru pro zápas v celé Evropě (120). K tomu má nejvíc vyhraných soubojů pro zápas v celé lize (243), 24 z 29 jejich gólů padlo ze hry, což je taky nejvíc v lize.

Tým z roku 2002 bral platy v celkové výšši 55 Milionů euro, dnes ta suma činí 36 milionů. (K tomu se nepočítají prodloužení smluv po titulu, které nastaly předtím a určitě nastanou i po této sezoně, bude-li úspěšná). Letošní kádr celkem stál 13,25 milionů euro, tehdá 78 (jenom Rosa je stál víc, než celý letošní tým)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tenkrat tam taky hodne zrali ten plat hraci jako prave Dede,Koller, Rosa aspol....

Reagovat
smazaný uživatel

Dede tam je pořád... plat bude mít vzhledem k inflaci možná ještě vyšší než předtím a téměř nehraje...

Reagovat
jv

Tak Dedê je naše klubová ikona, ze sestavy vypadl hlavně díky těm jeho opakujícím se zraněním...

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
Arne

Ač Watzkeho moc nemusím, tak se mu musí nechat, že společně s Zorcem odvádějí skvělej job...

Co myslíš, je lepší Bender nebo Kehl?

Reagovat
Tomanatura

V současnosti nevím, Kehla teď vidět nejde. Bender pro mě není nějaké extra terno, spíš se veze s týmem a Nurim vedle něj a dost běhajícího Kagawi, ale budoucnost určitě má. Ale do Sebi bude potřebovat ještě hódně.

Reagovat
Arne

Jj, vidim to podobně, taky mě nějak neohromuje, ale zase na jeho pozici ti hráči jsou nenápadní... Podzim snad "doklepe" a na jaře se snad Kehl vrátí, zkušenosti budou potřeba.

Reagovat
jv

Tak kdyby nebyl Kehl zraněnej, tak hraje stoprocentně v základu....Bender je dobrej, ale není ještě na úrovni Kehla, jehož výhodou je i to, že je na to, na jakým hraje postu dost gólovej.Je to takovej podobnej případ jako Dedê...

Reagovat
jv

Reagovat
Bayern +

Inak, môžem sa spýtať, odkiaľ máte zostavu Bayernu ? Lebo Contento na stopéra, to je docela hlúposť. Vedľa Van Buytena je prvá alternatíva Breno a druhá zrejme Tymoščuk, lebo Contento ešte nikdy nehral stopéra, nie to ešte proti Werkself.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda veru

Reagovat
JozkokozleJ

Tiez tam vidim Brena. Contento je typicky hrac na lajnu ... ale nech by hral na stoperovi, horsie to s Contentom na stoperovi byt snad ani nemoze. Dvojica v.Buyten - Demichelis sa mi vobec nepaci. Preto dost cakam od Brena.

Reagovat
JozkokozleJ

Tiez tam vidim Brena. Contento je typicky hrac na lajnu ... ale nech by hral na stoperovi, horsie to s Contentom na stoperovi byt snad ani nemoze. Dvojica v.Buyten - Demichelis sa mi vobec nepaci. Preto dost cakam od Brena.

Reagovat
JozkokozleJ

Pardon.

Reagovat
smazaný uživatel

na preview z oficiálních stránek Bayernu píšou o Brenovi vedle van Buytena, pokud bude fit...

Reagovat
smazaný uživatel

bože moj zas Van Buyten...to zas bude vypadat ked sa tam bude pohybovat to nemotorne hovado

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem teda víc vyděšenej z Contenta na stoperu to by nemohlo dopadnout dobře, když se podívam na Leverkusen... Vidal, Renato Augusto a Sam chodí hodně přes střed... holt je nesmíme pouštět do šancí...

Reagovat
Bayern +

buď tam bude Breno alebo Tymo, iná možnosť nie je

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

když si to vemu, tak snad jen tady jsou vždy u článku používané přezdívky klubů. Viz. "Hříbata", "Der Club" atd... To se mi celkem líbí Jinak doufám, že Lewa aspoň na chvíli nastoupí a potvrdí formu z Polské repre

Reagovat
One-Real

Real vs Brémy 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Farfán + Uchida jsou poslední dobou výborní, občas opravdu neskutečné akce od Farfána a Uchida se dost zlepši v centrech a v obraně taky odvádí parádní práci (i když občas má problém s poziční hrou). Matip momentálně mnohem lepší než Jones. Umí čistě odebrat míč a navíc má skvělé krytí, narozdíl od Jonese, který hraje na důraz a momentálně snese srovnání maximálně s Klugem, který klasicky mizerný (i když jako štít asi momentálně nejplatnější a zkušenosti tam přeci jen jsou). Levá strana naprosto tragická. Nechápu tu neustálou propagaci Schmitze a Edu se mi teda moc jako křídlo nelíbí. Chybí mu rychlost a ty centry taky žádný zázrak. Zkusil bych spíš Španělskou spolupráci Escudero, Jurado. V LM jim to šlapalo

Reagovat
jv

Pěkně Kagawa...Neskutečnej tlak teď máme...

Reagovat
Godwinson

Pěkný prozatimní výsledky, Dortmund snad minimálně zplichtí, večer Leverkusen a byl by to ideál.

Reagovat
jv

Otočíme to, Freiburg to takhle nemůže udržet dlouho...

Reagovat
Godwinson

Jj, přeju vám, Freiburg nemám rád, ani Papiss to nezachrání.

Reagovat
jv

Reagovat
Potty

Raúúúl!!!

Reagovat
jv

Tak podle dnešních výsledků to zatím vypadá, že Köln bude hrát zítra existenční zápas...

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduj Farfáne jak se zakončuje

Reagovat
smazaný uživatel

Raul hattrick

Reagovat
jv

Musíme aspoň vyrovnat, čas rychle ubíhá...

Reagovat
jv

Lewa jo, konečně... Výborný střídání.

Reagovat
jv

Lucas...

Reagovat
Bayern +

Freiburg

Druhý z ofsajdu

Reagovat
Rssa

to byl vlastní

Reagovat
Bayern +

Bol, ale pohybom zmiatol stopéra, malo sa pískať ! A teraz Cissé brvno, do pekla

Reagovat
Rssa

Pokud nezmateš brankáře, tak se nepíská. O stopera se nejedná

Reagovat
Bayern +

Aha. Ale tu môžem tvrdiť, že Barrios svojím postavením / pohybom zmiatol aj brankára...

Reagovat
Rssa

To jo Ale to je na posouzení sudího, někteří pískají jen pokud hráč v offsidu zastíní výhled brankáři a tím ovlivní jeho zákrok. Což teď nenastalo

Reagovat
Bayern +

Tak tak.

Reagovat
jv

Nebuď nepřející... Večer taky budu jednoznačně fandit Leverkusenu.

Reagovat
Bayern +

Vodu káže, víno pije ! No síce vyhlídka na 2. miesto vypadá viac než dobre, na vás už asi mať nebudeme

Reagovat
jv

Jj, já vím, ale já Bayernu zkrátka přát nemůžu, což snad chápeš...Navíc Leverkusen patří mezi moje oblíbence, takže je to jasný.

Reagovat
Bayern +

Jasné, chápem ťa. A inak až teraz som zistil, že som napísal vyššie blbosť. Mainz vyhral ...

Reagovat
Rssa

Ten Dortmund když se rozjede, tak je to pěkný válec

Reagovat
Godwinson

Vedad, zbožňuju ho.

Reagovat
smazaný uživatel

Raul uz to tam sazi - parada

Reagovat
smazaný uživatel

Wiese co teď chytá to je neskutečný. Už to mohlo být 7:0

Reagovat
jv

Jj, letos je špatnej, nepřidala mu ani ta průchodná obrana Werderu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tím jsem myslel, že je to snad jediný dobrý hráč Werderu dneska 3x za sebou zachraňoval jasné goly

Reagovat
jv

Jj, já jsem to nedočetl do konce...Jinak je ale letos špatnej.

Reagovat
smazaný uživatel

To nepopírám. První gol mu šel od břevna do zad a do branky, takže taky nic moc

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Teď budou dávat na Eurosportu 2 hodinovou reprízu, takže se určitě kouknu, chci vidět Raúlovo první hattrick v BL... Jinak dneska celkově byly hodně zajímavý výsledky, už teď se těším na sestřihy z ostatních utkání.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty voe já čumím, Lautern vede. Krása, teď už to snad udržíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Jurado 3x u míče a jsou z toho 3 žluté karty pro Werder

Reagovat
jv

Kuba, neuvěřitelný...

Reagovat
Radin

masakr :-D

Reagovat
Rssa

To jsem v životě neviděl

Reagovat
Radin

skočilo to,šlo to vidět,ale i tak je to jak z těch kombilací na youtube neuvěřitelně nedaných šancí :-D

Reagovat
Rssa

Ty vole, co to ta Borusia předvádí

Reagovat
jv

Uf, uf...Nechápu, proč to chtějí dovézt až do brány, takhle nás to mohlo ještě mrzet.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Raúl nic nezapomněl, dneska parádní výkon. Schalke se zvedá.

Reagovat
Bayern +

Já se asi za*ebu Vono ešte prohraje i Gladbach... Za toto zostup, a to hned !

Reagovat
smazaný uživatel

výborně BVB , ale to co nedal Błaszczykowski

Reagovat
jv

Sakra dnešní prohra může Gladdbach hodně mrzet, takhle ztratit vyhranej zápas. Jinak H96.

Reagovat
smazaný uživatel

Líbí se mi, jak je Bundeliga vyrovnaná, stačí málo a třeba Brémy vozí debakly. Rozhodně nejvyrovnanější z velkejch lig

Reagovat
Godwinson

I když nejvyrovnanější asi ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel ze 4 velkejch lig.

Reagovat
JozkokozleJ

Ano, kazdy zapas je niecim zaujimavy ... ziaden nie je do poctu.

Reagovat
smazaný uživatel

Brémám hlavně totálně vyhořela obrana (stopeři)....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele