Bundesliga - preview 12. kola

12.11.2010, 03:36, aktualizováno 14.11.2010, 08:54
Previews
Bayern Mnichov potřebuje co nejrychleji mazat ztrátu na své konkurenty a náskok některých z nich by se snížil v případě výhry bavorského klubu nad Norimberkem. Domácí jsou favoritem v obou nedělních dohrávkách, v té druhé hraje Hoffenheim s Freiburgem...
TSG Hoffenheim - SC Freiburg  (neděle 15:30)
Střetnutí Hoffenheimu s Freiburgem by na první pohled mělo být průměrným, ničím nezajímavým bundesligovým utkáním, při detailním pohledu ovšem lze zjistit, že právě tyto dva týmy, které v tabulce dělí jen skóre, mají nejlepší předpoklady uspořádat gólové hody.

TSG v domácí Rhein-Neckar Areně dosud zaváhalo pouze jednou, když nešťastně prohrálo s mistrovským Bayernem, v ostatních čtyřech případech ale svého soupeře jednoznačně přehrálo a na svém hřišti nastřílelo dohromady nejvíce branek, 14. Na druhé straně Freiburg taktéž vyznává spíše ofenzivní styl a má ve svém kádru druhého nejlepšího střelce soutěže, Papisse Dembu Cissého, kterého nyní čeká souboj proti parťákovi ze senegalského národního týmu Dembovi Ba.

"Jsem se svým Dembou spokojen, myslím ale, že i Demba Ba v poslední době nabral výjimečnou formu," uvedl freiburský kouč Robin Dutt, jehož tým naposledy doma nejtěsnějším rozdílem porazil Mainz. "Samozřejmě chceme být i v neděli úspěšní, ale Hoffenheim je soupeř, proti kterému budeme muset předvést výrazně dobrý výkon."

Duttův protějšek Ralf Rangnick naopak s minulým zápasem svého týmu spokojen být nemohl, i přes brzké vedení si totiž "Hoffe" odvezlo z Hamburgu porážku 1:2. "Pokud vedeme 1:0, mužstvo se až moc zatáhne dozadu. Po vedoucí brance musíme nadále útočit a ne jen bránit," uvedl Rangnick, jenž vystihl soupeřovu největší přednost: "Nemají žádnou hvězdu a právě to je dělá silnými."

Rangnick se až do konce podzimu musí spolehnout na náhradního brankáře Haase, obvyklá jednička Starke má zraněný břišní sval a v tomto kalendářním roce už nenastoupí. Mimo hru jsou ještě Šimunić a Obasi. I Freiburgu bude v malém bádenském derby chybět první brankář, jmenovitě Pouplin, kterému dělá na marodce společnost Butscher, Krmaš, Flum, Jäger a Bechmann.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Haas - Beck, Vorsah, Compper, Ibertsberger - Rudy, Luiz Gustavo, Salihović - Mlapa, Ba, Vukčević
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Barth, Toprak, Bastians - Schuster - Nicu, Abdessadki, Makiadi, Rosenthal - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.70 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - 1. FC Norimberk  (neděle 17:30)
I do 181. bavorsko-franského derby půjde FC Bayern jako jasný favorit, po dosavadních jedenácti kolech se ale 1. FC Norimberk překvapivě drží dva body před ním. Výborná forma obou soupeřů každopádně slibuje velice zajímavý a intenzivní souboj.

Mnichované absolutně nechytli začátek ligové sezóny, a i když v poslední době výsledky rapidně zlepšili, tak mazat ztrátu na čelo se jim příliš nedaří. V posledních dvou domácích zápasech to sice bylo za tři body proti Hannoveru i Freiburgu, mimo Allianz Arenu to ale Bayernu zatím nejde tak, jak by si představoval. Bod ze hřiště HSV se sice počítá, před týdnem ale FCB remizovalo i v Mönchengladbachu, ačkoliv mělo znatelnou převahu.

V pohárových soutěžích to sice Bayernu šlape, vedení ale už je přesto netrpělivé. ”Bude dozajista nezbytné, abychom v příštích týdnech nastartovali vítěznou sérii a tím dohnali bodové ztráty. Začít chceme už proti Norimberku, pohled na tabulku nepřipouští nic jiného než výhru,” prohlásil předseda Rummenigge.

Naopak v Norimberku panuje naprostá harmonie, "der Club" zažívá po hubených letech parádní podzim a momentálně dotírá na pohárové pozice, což před sezónou těžko mohli očekávat i ti největší optimisté mezi Franky. "Mančaft je v dobrém rozpoložení. Chceme v Mnichově nejen hrát dobře, ale také být úspěšní a něco získat," vyhlašuje trenér Dieter Hecking.

Jeho tým má momentálně za sebou tři vítězství, doma udolal Wolfsburg s Kölnem a mezitím si střihl úspěšný výjezd do Brém. Přesto ale v Norimberku všichni ví, že do bavorské metropole pojedou v roli outsiderů. "Bayern je nejnebezpečnější, když o něm všichni tvrdí, že se trápí a je v krizi. Víme o jejich individuálních kvalitách, ovšem jsme si vědomi i našich předností," dodal Hecking.

Lodivod franského klubu si může libovat, že má na marodce pouze Okotieho a Bunjaka, navíc absence právě loňského nejlepšího kanonýra týmu není díky skvělému Schieberovi znát. Na opačné straně barikády je mimo hru trojice Robben, Olić, Klose, do tréninku se ovšem již vrátili Ribéry, van Bommel, Contento a Breno. "Dobře jsme v tomto týdnu potrénovali. Uděláme vše, abychom derby ovládli," uvedl bavorský kouč Louis van Gaal.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Pranjić - Tymoščuk, Ottl - Hamit Altintop, Schweinsteiger, Kroos - Gómez
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Judt, Nilsson, Wolf, Pinola - Simons, Hegeler - Ekici, Gündogan, Frantz - Schieber
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.10 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Kaiserslautern - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Přímý souboj o 14. příčku bude v sobotu odpoledne k vidění na Fritz-Walter Stadionu, kde se střetne 1. FC Kaiserslautern s VfB Stuttgart. Domácí sice měli povedený start do ligy, ale po prvotních dvou výhrách přišla řada porážek a nakonec spadli na současné 15. místo. To Stuttgart načal nový ročník sérií tří proher, avšak v poslední době se mu daří, o čemž mohou vyprávět v Brémách.

Ty si totiž odvezly minulý víkend ze Stuttgartu šestigólový příděl, což je jednou z jejich nejhorších porážek v bundeslize za posledních 20 let. Stuttgartu se daří i na evropské scéně, kdy porazil venku Getafe a zajistil si tak postup do dalšího kola Evropské ligy. Nový trenér VfB Jens Keller doufá, že na těchto úspěších může stavět.

"Získali jsme potřebné sebevědomí a víme, čeho jsme schopni. Každý zápas je pro nás důležitý a dobrý výsledek rozhodne o tom, jestli se nám povede posunout v tabulce výše. Vyhráli jsme s přehledem naše dva poslední zápasy, tak proč bychom nemohli v Kaiserslauternu?" ptá se řečnicky Keller.

Trenér domácího celku Marco Kurz zatím neví, kterou základní jedenáctku do zápasu pošle. "Zkoušeli jsme v tréninku mnoho variant a ještě jsem se nerozhodl, jakou sestavu postavím," váhá Kurz. V jednom však může mít jasno a to, že bude plný dům. "Ukázali jsme v zápase proti Bayernu, co doma dokážeme, a doufám, že něco podobného se nám povede i tentokrát."

Kaiserslautern má velké problémy v obraně, kde chybí hned trojice klíčových hráčů Florian Dick, Rodnei a Jan Šimůnek. V záloze pak domácí musí oželet Chadlje Amriho a Clemense Walche. Za hosty nebudou schopni nastoupit pro změnu Serdar Tasci, Steffano Celozzi, Johan Audel, Élson, Zdravko Kuzmanović a Martin Harnik.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Kirch, Amedick, Abel, Bugera - Bílek - Tiffert, de Wit - Morávek - Nemec, Lakić
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Funk, Niedermeier, Delpierre, Molinaro - Träsch, Gentner - Gebhart, Boka - Marica, Cacau
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.05 - 3.45 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC St. Pauli - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Leverkusen se pomalu, ale jistě dostává do fazóny, tři soutěžní zápasy v řadě vyhrál a navázat na to bude chtít v Hamburku proti St. Pauli. To v lize už třikrát v řadě nebodovalo, proti Bayeru ale má výrazně pozitivní vzájemnou bilanci.

Ta zřejmě leckoho překvapí. V současnosti třináctý celek bundesligové tabulky z celkově dvanácti utkání proti Leverkusenu vyhrál pět a neuspěl pouze ve třech. Svěřencům kouče Stanislawského by se další skalp Bayeru velmi hodil, neboť od posledního vítězství je dělí už skoro měsíc. Na vině je hlavně špatná ofenzivní fáze hry, vždyť sto let starý klub vstřelil v posledních třech zápasech jediný gól a to ještě zásluhou obránce Zambrana.

Jednačtyřicetiletý trenér si ale na rozdíl od svého mnohem staršího kolegy Heynckese může značně broukat nad zdravotními stavy svých hráčů. Rodák z Hamburku bude moci do utkání nasadit všechny své hráče a plně tak ukázat kvalitu svého výběru. "Vzhledem k období je to neskutečné potěšení. Na druhou stranu ale budeme zřejmě mít značný problém říct některým hráčům, že nenastoupí," prohlásil sám Stanislawski na tiskové konferenci.

"Pro jeden nebo druhý tým bude určitě tento zápas ztrátou. Pro mě osobně by prohra byla i osobním zklamáním. Toto utkání bude vyžadovat šíleně vysoké provozní náklady a vysokou agresivitu. Problém s tím mít nebudeme, všichni na tréninku pracovali stoprocentně. Nechci si nalhávat, že tým, jako je Leverkusen, přehrajeme, byť budeme za zády mít Millerntor. U takového celku musíme využívat jeho slabin a chyb. Jednou z cest by bylo, abychom sami co nejméně chybovali. Pak teprve máme šanci," zakončil Stanislawski.

Nyní třetí nejlepší bundesligový celek z Leverkusenu se po jedné odehrané třetině netají svými vysokými plány. Klubový manažer Wolfgang Holzhäuser v týdnu prohlásil, že cokoliv jiného než kvalifikace do Ligy mistrů by bylo neúspěchem. "Už jsou to tři roky, co jsme tu soutěž hráli naposledy. V současnosti máme velmi široký kádr a obrovskou šanci. Bylo by hříchem ji nevyužít."

O dostatečné šířce kádru vypovídá také to, že Jupp Heycnkes má na marodce hned čtyři opory základní sestavy. Hrát nemůže Hyypiä, Derdiyok, Kießling a Ballack, který už ale chodí o berlích. "Ztráta těch hráčů, které nebudu moci postavit, je vždy velmi citelná. Já mám ale dostatečně kvalitní tým na to, abych jednoduše našel náhradu. Hrát může kdokoliv, kdo bude plnit mé pokyny. A těch se hráči, pokud budou chtít St. Pauli porazit, budou muset držet. On to totiž nebude vůbec tak jednoduchý zápas, jak to vypadá," dodal sám Heycnkes.
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Kessler - Rothenbach, Zambrano, Thorandt, Oczipka - Boll, M. Lehmann - Asamoah, Bartels, Hennings - Ebbers
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, M. Friedrich, Reinartz, Kadlec - Vidal, Rolfes - Sam, Renato Augusto, Barnetta - Helmes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.55 - 3.45 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach  (sobota 15:30)
RheinEnergieStadion v sobotu odpoledne hostí skutečný fotbalový svátek, ve 111. soutěžním derby se utkají 1. FC Köln a Borussia Mönchengladbach. Obvyklé napětí vystupňuje i skutečnost, že se bude hrát o "černého Petra", neboť právě oba porýnští rivalové v tuto chvíli uzavírají bundesligovou tabulku.

Pro Kozly před týdnem přestalo fungovat rčení "nové koště dobře mete", Frank Schaefer totiž ve svém třetím utkání v roli trenéra prvního týmu zažil premiérovou prohru, když jeho tým podlehl na hřišti Norimberku 1:3 a nenavázal tak na úspěchy z poháru proti Mnichovu 1860 a překvapivou ligovou výhru nad HSV. S osmi body z jedenácti zápasů tak Köln zaujímá předposlední místo v tabulce a na záda se mu dívá jediný tým.

Tím je právě Borussia, jejíž vedení na rozdíl od rivala dosud drží nad trenérem ochrannou ruku a Michael Frontzeck tak nadále zůstává ve funkci. Jak za svého kouče tým bojuje, ukázal minulou sobotu proti Bayernu - nejprve přežil hromadu mnichovských šancí v první půli a v té druhé zaútočil, otočil skóre a byl blízko k senzačním třem bodům. Nakonec úřadující mistr musel být rád za remízu 3:3.

Nyní je však již potřeba získat všechny body a ví to obě strany. "Nadcházející zápas je něčím výjimečným. Na základě velmi dobrých domácích vystoupení jsme optimističtí, máme šanci nasměrovat vývoj této sezóny správným směrem," prohlásil Schaefer. "Bude to pro oba týmy vypjaté střetnutí. Rozhodující bude, jak hráči při vší agresivitě a osobních soubojích, které jsou pro derby typické, udrží své nervy na uzdě," poznamenal Frontzeck.

Gladbachský rodák se již může plně spolehnout na klíčového stopera Brouwerse, který proti Bayernu zvládl jen druhý poločas. Kouči Hříbat bude chybět především distancovaný Arango, zranění Jaurés a Jantschke jsou jen náhradníci. U Kozlů je marodka podstatně širší, Schaefer nemá k dispozici Petita, McKennu, Freise a Ishiaka, z kádru jsou vyřazeni Mondragón a nově také Chihi.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Varvodić - Brečko, Geromel, Mohamad, Salger - Lanig, Pezzoni - Clemens, Podolski, Jajalo - Novaković
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Heimeroth - Levels, Anderson, Brouwers, Daems - Bradley, Marx - Matmour, Herrmann - de Camargo, Reus
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.45 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Schalke 04  (sobota 15:30)
Jak ve Wolfsburgu, tak i na Schalke si dosavadní průběh sezóny rozhodně představovali úplně jinak, pozitivním zjištěním ale je, že pohárové pozice zas až tak moc vzdálené nejsou. Aby se však o ně jeden či druhý celek mohl začít zajímat, potřebuje vítězit.

Vlci předvádějí velice nevyrovnané výkony, k jejich duhu ale jde skutečnost, že doma se jim daří soupeře přehrávat a to zatím třikrát stačilo na vítězství. Nebýt nepochopitelných kolapsů ze zápasů proti Mainzu a Leverkusenu, se kterými VfL ztratilo slibné vedení, mohli si ve Wolfsburgu výskat a těšit se z umístění na pohárových příčkách.

Na soupeřových hřištích ale McClarenův tým prohrál již čtyřikrát, naposledy 1:3 ve Frankfurtu, anglický kouč ovšem má nadále důvěru vedení. "Po zklamání z minulého kola jsem v týdnu viděl od svého mužstva pozitivní reakci, nyní musíme naší vůli a agresivitu kontrolovaně přenést na hřiště. Je to šance, jak odpovědět na otázky a kritiku z poslední doby," uvedl Steve McClaren.

Schalke má se svým nejbližším soupeřem společný katastrofální start do sezóny, na rozdíl od něj se ale z něj vzpamatovávalo déle a do jisté míry ještě vzpamatovává. Poslední kolo ale znamenalo pro Königsblauen velkou úlevu, poprvé v tomto ligovém ročníku dokázali zvítězit na domácí půdě, když zejména díky dvěma trefám Raúla a jedné Huntelaara smetli St. Pauli.

"Výhra proti FC St. Pauli mančaftu moc prospěla, na hráčích to bylo znát. Na trénincích a v kabině je nyní atmosféra mnohem lepší, mužstvo působí více uvolněně," prohlásil Magath, který ale zároveň ví, že je potřeba sbírat body dále. "Jedeme do Wolfsburgu něco uhrát. Soupeř má silný tým s mnoha individualitami, to ze svého působení vím moc dobře," dodal sedmapadesátiletý stratég.

Magath zřejmě tentokrát pošle do hry Edua místo Jurada a Rakitiće na pozici ne úplně zdravého Moritze, jinak by měla být sestava identická. Mimo hru zůstávají dlouhodobě zranění Hoogland a Kenia, v kádru protentokrát není nemocný zadák Plestan. Na druhé straně McClaren, vedle toho, že musel řešit rozmýšku mezi Diegem a Rietherem, se zřejmě vrátí ke svému oblíbenému systému s jediným hrotem Džekem, což lavičkou odnese gólový Grafite. Jediným hráčem mimo hru je nadále Friedrich.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Kjaer, Madlung, M. Schäfer - Riether, Josué - Dejagah, Diego, Mandžukić - Džeko
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Schmitz - Jones, Rakitić - Farfán, Edu - Raúl, Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Werder se topí v hluboké krizi a po čtyřech prohrách v řadě vedení klubu dochází trpělivost, pomalu je tedy na čase zabrat. Proti však stojí Frankfurt, který se překvapivě drží na pohárových pozich a na rozdíl od soupeře jde od vítězství k vítězství.

Když Brémy před třemi týdny zdevastovaly Gladbach na jeho půdě, vypadalo vše dobře, jenže následující týdny byly z jejich pohledu přímo katastrofální - vypadnutí z DFB-Pokalu po nešťastné prohře na Bayernu, takřka tentýž osud v Lize mistrů kvůli domácí porážce od Twente a v lize je to dost možná ještě horší. Nejprve si z Weserstadionu odvezl všechny body Norimberk a minulou neděli Werder inkasoval tvrdý šestigólový direkt ve Stuttgartu.

Trenér Schaaf si po debaku stěžoval na neexistující bojovnost svých svěřenců, vhod mu ale přišlo, že v týdnu měl Werder volno. "Využili jsme čas k tomu, abychom si ukázali, co musíme zlepšit. Zapracovali jsme také hodně po individuální stránce a vše jsme si zanalyzovali," prohlásil Thomas Schaaf. Tomu se nově zranil Pizarro a dosti na vážkách je start druhého útočníka Almeidy. V obraně chybí nadále Naldo, Fritz a Boenisch, na krajích tak zřejmě nastoupí obvyklí záložníci Wesley a Bargfrede.

To na Mohanu si letošní podzimu užívají, Eintracht je momentálně čtvrtý a jeho korunní zakončovatel Gekas vládne tabulce kanonýrů. "Těší nás, že máme odezvu naší práce. Ostatní v lize nyní před námi mají respekt a berou nás jako výraznou konkurenci," uvedl spokojený trenér Michael Skibbe. "Doufám, že budeme v takovýchto výkonech pokračovat a posbíráme ještě nějaké body. Dosud bylo mnoho zápasů velmi těsných a očekávám, že tomu tak bude i nadále."

Frankfurští Orli naposledy odcházeli ze hřiště bez bodového zisku 22. září v Leverkusenu, od té doby ale vyhrávají jako na běžícím páse a jen doma proti Schalke kvůli špatné koncovce pouze remizovali bez branek. Skibbeho může těšit, že z osvědčené sestavy se mu nikdo už dlouho nezranil, dlouhodobě jsou na marodce Chris, Bajramović, Meier, Rode a Titsch-Rivero.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Bargfrede, Mertesacker, Prödl, Wesley - D. Jensen, Frings - Hunt, Marin - Arnautović, Hugo Almeida
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Nikolov - S. Jung, Franz, Russ, Tzavellas - Schwegler, Köhler - Ochs, Caio, Halil Altintop - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.60 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - Hannover 96  (sobota 18:30)
Mainz a Hannover patřily do osmého, resp. sedmého kola k hlavním štikám tohoto bundesligového ročníku, v posledních zápasech ale se jim ale nedaří a vyklízejí těžce dobyté pozice, kdekdo navíc již mluví o krizi.

Zvlášť v Mainzu je tomu tak, místní celek totiž až do sedmého kola byl bez ztráty kytičky, v posledních čtyřech ligových zápasech ale hned třikrát prohrál a navíc vypadl z domácího poháru. "Mluví se tu o krizi a každý se ptá, zda proti Hannoveru je to nejdůležitější zápas sezóny. Takové blbosti! Jsme druzí v bundeslize, normálně bychom měli mít všude vyvěšené prapory," reaguje naštvaný manažer Christian Heidel.

"Máme 24 bodů, akorát jsme teď pákrát prohráli. Myslím, že by se našlo dost klubů, které by s námi hned měnily," dodal Heidel. "Nemůže být přece vše najednou špatné," přidává se trenér Thomas Tuchel. Ten byl při poslední prohře ve Freiburgu hodně rozloben na rozhodčí, naprosto z formy je navíc tahoun prvních kol Lewis Holtby, kterého nyní pravděpodobně čeká lavička. Mimo hru jsou Allagui a Müller.

V Hannoveru si ve středu připomínali výročí tragické smrti Roberta Enkeho, k ponuré atmosféře navíc přispívá i momentální forma "šestadevadesátek", které stejně jako nejbližší soupeř prohrály čtyřikrát v posledních pěti zápasech. V Hoffenheimu a před týdnem proti Dortmundu navíc Dolní Sasové inkasovali debakly 0:4 a hodně si pošramotili do té doby vyrovnané skóre.

"Máme sice 16 bodů, ale mužstva jako Norimberk a Freiburg nás přeskočila. To by pro nás měl být varovný signál," říká brankář Florian Fromlowitz, kterému se možná před očima znovu rozpadne stoperská dvojice - Haggui pět zápasů pyká za vyloučení proti BVB, na vážkách je navíc start Schulze. Zraněný je i další stoper Pogatetz, trenér Mirko Slomka navíc nemůže využít ani Andreasena, Stoppelkampa, Carlitose a Abdellaoueho.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - F. Heller, Svensson, Noveski, Fuchs - Karhan, Polanski - Risse, Ivanschitz, Schürrle - Szalai
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Fromlowitz - Cherundolo, Eggimann, C. Schulz, Djakpa - Schmiedebach, Pinto - Beasley, Rausch - Ya Konan, Forssell
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Hamburger SV  (pátek 20:30)
Dortmund si po třech nedělních duelech zahraje opět jednou v páteční podvečer a hned to bude ve šlágru dvanáctého kola proti Hamburgeru SV. Tomu se i přes solidní postavení v tabulce nedaří podle představ a rád by si vylepšil právě na půdě bundesligového lídra.

Nad tažením mladého týmu Borussie uznale kýve hlavou kdekdo a ve vestfálském městě se letos ještě prohloubila obvyklá fotbalová euforie. Dva týdny dozadu sice BVB doma zaváhalo proti Hoffenheimu a kvůli remíze přepustilo vedení v tabulce Mainzu, na jeho hřišti ale následně zvládlo vzájemný duel a svoji formu potvrdilo i před týdnem drtivou výhrou 4:0 v Hannoveru, po níž má na čele již čtyřbodový náskok.

Nikdo z klubu o titulu otevřeně nemluví, fanoušci jsou ale u vytržení. "Nadšení se stupňuje týden co týden. Cítíme velkou euforii a bude naším úkolem, abychom jí přetavili ve vynikající sportovní výkon," hlásí kouč Jürgen Klopp, kterému největší starosti momentálně dělají Barrios a Großkreutz. Oba stabilní členové základní sestavy kvůli svalovým potížím vynechali několik tréninků a jejich starty jsou na vážkách. Mimo hru definitvně zůstávají Owomoyela, Kehl, Kringe a Zidan.

Na druhé straně HSV bojuje s marodkou ještě více, zraněná je rovná desítka hráčů van Nistelrooy, Rost, Aogo, Jansen, Elia, Diekmeier, Benjamin, Torun, Castelen a Štěpánek. Klopp si ovšem o soupeře starosti nedělá: "HSV se vždy snaží hrát dominantně a sebevědomě. I přes některé zraněné stále disponuje vysokou individuální kvalitou. Už jsem slyšel horší věci, než jakou je obranná řada ve složení Demel, Westermann, Mathijsen a Zé Roberto."

Zdravotní potíže měl i Pitroipa, ten ale nakonec může hrát, což je pro trenéra Armina Veha důležitá skutečnost. "Bez Pitroipy bych musel změnit systém, jeho absence by byla trpká," uvedl hamburský kouč. Jeho týmu se nevyvedl závěr října - bod proti Bayernu se sice počítá, vypadnutí z národního poháru s Frankfurtem a ligový nezdar v Kölnu ovšem ve městě na Labi už příliš radosti neudělaly.

V posledním kole ale HSV dokázalo díky Petrićově hlavičce urvat výhru proti Hoffenheimu a v nastoleném trendu hodlá pokračovat. "Pokud chceme tuto sezónu něčeho dosáhnout, musíme v Dortmundu de facto vyhrát," domnívá se Veh. "Soupeř má velký náskok, musíme získat tři body. V sezóně jsou tři, čtyři momenty, ve kterých musíte zkrátka zvítězit, a jeden takový moment nyní nastal," cítí zkušený stoper Mathijsen.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - M. Götze, Kagawa, Großkreutz - Barrios
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Demel, Westermann, Mathijsen, Zé Roberto - Kačar, Jarolím, Trochowski - Pitroipa, Petrić, Guerrero
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.75 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund1191127:728
2.1. FSV Mainz 051180319:1124
3.Bayer Leverkusen1163222:1621
4.Eintracht Frankfurt1161420:1119
5.TSG Hoffenheim1153322:1518
6.Hamburger SV1153317:1518
 1. FC Norimberk1153317:1518
8.SC Freiburg1160517:1818
9.Bayern Mnichov1144315:1316
10.Hannover 961151513:2016
11.Werder Brémy1142519:2714
12.VfL Wolfsburg1141618:1913
13.FC St. Pauli1141612:1813
14.VfB Stuttgart1131722:1910
15.1. FC Kaiserslautern1131714:2110
16.Schalke 041123613:179
17.1. FC Köln1122713:228
18.Borussia Mönchengladbach1114617:337

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (98)

Přidat komentář
smazaný uživatel

snad to Jarda nevychytá jedeeem BVB ♥ doufám , že nastoupí Barrios i Großkreutz 2:1

Reagovat
Flamex

Nisterlooy je mimo hru? nebo mu to tak nejde?

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus si to přečíst

Reagovat
smazaný uživatel

to zas bude doma kotel

Reagovat
smazaný uživatel

Südtribüne

Reagovat
RickNash

to je úžasnej staďák... mám sen bejt tam na derby, ikdyž ješě víc bych chtěl bejt na Millerntoru na zápase proti HSV

Reagovat
Arne

Pěkný videa z toho Splitu.

Reagovat
smazaný uživatel

a mám článek i, koukni na thordivision.com

Reagovat
Arne

Jj, dost slušný...

Reagovat
smazaný uživatel

díky. I fotky a videa sou moje, kdybys byl na FB, viděl bys víc

Reagovat
Arne

Ne, děkuji... Už takhle na netu pro**** x času, ovšem nechci to dělat horší.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím, udělej si facebook. Potřebuji nové a nové virtuální přátele .

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Arne

Reagovat
jv

Reagovat
Tomanatura

Moc se tesim, snad dojede Hamburg hrat fotbal.

Reagovat
Arne

Toho bych se neobával, ti zalízt dozadu neuměj.

Reagovat
Tomanatura

Ale taky maji obas dost velky problem nahrat si balon, tak jsem to myslel.

Reagovat
Arne

Já myslím, že mnoho lidí překvapí. Co se týče výsledku, tak nemile. Ten novej systém jim svědčí, maj na to momentálně hráče tak akorát.

Reagovat
jv

Jsem rád, že se to nevyplnilo...

Reagovat
Tomanatura

http://www.ole.com.ar/mediooo_OLEIMA20101111_0108_13.jpg

Ten Mesut asi nikdy zadnou podobnou nevidel...

Reagovat
stas87

piszczek je obranca?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano.

Reagovat
Arne

Tak něco mezi krajním obráncem a záložníkem... V Lubinu byl útočník a myslím, že jedním z nejlepších v Polsku, u nás se ale na téhle pozici neprosadil a Favre z něj v skoromistrovské sezóně udělal pravého beka, což mu už zůstalo. Já jeho hru moc nemusím, ale letos to docela zvládá. Jako alternativa k Owomoyelovi a zadarmo je to ok.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím v 1

Reagovat
HSV1887

HSV vyhraje 1:2 nebo 1:3.

NUR DER HSV!!!

Reagovat
smazaný uživatel

fandim HSV, ale vyhraje borussia 3-1 nebo 4-1

Reagovat
Marv

3:0 (Grosskreutz, Barrios, Kagawa)

Reagovat
smazaný uživatel

uz len Kevin :)

Reagovat
REPLIKATOR

Pěkný obrázek Pojďme Borussia 1:0

Reagovat
Arne

Z toho Aue už je mi docela zle... Ať si klidně jsou před náma, ale ne s takovým Steinzeitfussballem. Dneska je přehraje i předposlední KSC, kterému nepísknou v závěru jasnou penaltu, dají tyčku, Aueschweine skórují tak, že se jim to odrazí od holení.

Remíza ve Fürthu fajn, Düsseldorf pěkně.

Reagovat
JozkokozleJ

Ved bud rad, ze tam je Aue. Aspon to mas blizko na 2.BL. Hoc na stadione az tak blizko k futbalu nie je

Reagovat
Arne

Tak já jim přeju sestup, aby hráli s Dynamem, to letos ještě nepostoupí...

Navíc se na ně prostě nedá dívat, takovej Union byl jako nováček takhle nahoře kratší dobu, ale hraje poměrně rychlej, útočnej fotbal... Btw. my v Podkrušnohoří hrajeme předposlední kolo, tam musím bezpodmínečně bejt, mohl by se tam slavit postup.

Reagovat
smazaný uživatel

hurá, první zápas co mi vyšel (5/7 špatně, jeden se zatím nehrál)

Reagovat
Rssa

Ten školák byl pomalu větší než Kagawa

Krásný přenos, super kvalita - očekávám opět krásný fotbal s vítězstvím Dortmundu

Reagovat
REPLIKATOR

Kde to sleduješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Já si dal klasiicky polský eurosport a už tam 10 minut melou o Piszcekovi a teď řekl Barriosovi Baroš

Reagovat
Arne

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rssa

Jojo, to je ten přenos

Reagovat
herbage

Jj, taky jsem to slyšel

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Hmm, pro Gojka to dneska asi skončilo... Ten kotník se vymkl nepěkně.

Zatím dost nuda, šance žádná, nepřesnosti, ospalý tempo. Zklamání.

Reagovat
slovaňáák

Bohužel je to tak. Teď první větší šance zápasu..gól na jedný či druhý straně by zápasu pomohl, snad Jürgen o poločase kluky vyburcuje jak to umí.

Reagovat
Arne

Teďka posledních pět minut půlky jakž takž jde, po obrátce to snad bude pokračovat.

Reagovat
smazaný uživatel

BVB ♥

Reagovat
smazaný uživatel

Klopp je úžasnej Nejsympatičtější trenér na světě

Reagovat
JozkokozleJ

Zrejme zabudol ako az dlhy je ten jeho kšilt

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Esswein To je hráč panečku, ten v Dynamu dlouho nepobude. Konečně SGD hraje něco i mimo Dresden, takhle se mi to líbí.

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje dobře? Zezačátku vypadal na velký talent, ale ve Wolfsburgu se nějak neprosadil, tak to vypadalo, že z talentu nic nebude

Reagovat
Arne

Výborně, ten by si to tady v Česku povodil jak nic... Jestli SGD nepostoupí, jakože to moc nevypadá, tak ho těžko udrží, ten má na špičku druhý ligy.

Co pamatuju, tak ve Wolfsburgu jsem ho viděl jednou a zahrál dobře, ale v té době na to ještě neměl asi ani teď na to ještě nemá, aby se prosadil až takhle nahoře.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně přišel takový nevýrazný když hrál. Víc se mi líbil Caiuby

Reagovat
Arne

Jo, ten přišel proti vám na hřiště, dal gól a po deseti minutách šel zase ven, ne? Já o Caiubym neslyšel, když byl v Duisburgu, z něj asi nic nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, moc jsem teda nechápal proč Teď o něm taky nevím, ale tehdy mi přišel, že má rozhodně větší potenciál než Esswein

Reagovat
jv

Zrovna nedávno jsem se díval na jeho statistiky a říkal jsem si, jak dlouho asi v DD vydrží?Škoda, že letos je ta 3.liga tak našlapaná, DD by ta 2.BL slušela.Jinak Esswein by se podle mě prosadil v týmech, který hrajou na pomezí 1. a 2. BL úplně v klidu.

Reagovat
slovaňáák

Anooooo Shinjiiii Tenhle gól by mohl hodně pomoct.

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsem chtěl psát, že Kagawa dneska nic moc nehraje

Reagovat
REPLIKATOR

Tak gól by na tom neměl nic změnit, buď hraje nebo nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

To sice jo, ale už vidím jak bych napsal, že by ho měl Klopp vystřídat a zrovna by dal gól

Reagovat
smazaný uživatel

krasna akcia a lucas

Reagovat
Arne

Pěkně to vykombinovali, i když Götze už chtěl sám dávat.

Reagovat
slovaňáák

Lucaaaas Pěkná akce..jedna z mála za celý zápas. Důležitej klidňující gól a s největší pravdpodobností taky rozhodující už.

Reagovat
slovaňáák

*uklidňující

Reagovat
REPLIKATOR

*pravděpodobností

Reagovat
slovaňáák

No jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase Baroš, to má z toho, že to vyslovuje Barrioš

Reagovat
Godwinson

Ta Borussia je až moc suverénní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

je nádhera produkovat oblíbený tým takový fotbal, který vede k bodům a zábavě pro fans. A ta obětavost hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

*je nádhera vidět oblíbený tým, produkovat takový fotbal

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Ty nacvičené akce z jednoho doteku jsou dokonalé

Reagovat
Rssa

Slovy klasika: Naaaaaaaaaajs

Skončilo to nejlépe jak mohlo. Vyhrál sympatický tým s mladými dravci a Jarda na druhé straně solidně zachytal (tu šanci Barošovi vychytal teda luxusně )

Reagovat
smazaný uživatel

St:Pauli založilo vlastní školku s názvem "Pirátí hnízdo" ... to jsem zvědav, co za děti z toho může vylézt

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayern +

Inak zajtra po polroku prvý krát v nomcinácii Breno, vracajú sa tiež Ribery a Van Bommel. Stále chýbajú Klose a Badstuber. Contento je fit, ale v nominácii nie je.

Van Gaal sa vyjadril, že Breno s Contentom by sa mali rozohrať v CHL Ribery ako žolík už v Norimberku.

Reagovat
smazaný uživatel

tak Brena bych co nejdříve poslal v Norinberku na plac místo Micha ale zase aby se to neuspěchalo...

Reagovat
Bayern +

Tjn, nedokáže zahrať dva zápasy po sebe

Reagovat
jv

Reagovat
Kily

podle nového známého pravidla dneska Stuttgart prohraje a nedá ani jednu branku:

PSV porazilo Feyenoord 10:0 a pak prohrálo s Twente 0:1

Celtic porazil Aberdeen 9:0 a pak prohrál 0:2 na půdě Hearts

Dynamo Kyjev rozstřílelo Mariupol 9:0 a pak prohrálo 0:2 s Obolonem

Brno smetlo Slovácko 7:0 a pak prohrálo 0:1 v Českých Budějovicích

Reagovat
smazaný uživatel

škoda, že jsem to pravidlo neznal dřív

Reagovat
Kily

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

většinou to tak bývá, ale dnešek pravidlo nepotvrzuje Stuttgart vede 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Kaiserlautern

Reagovat
REPLIKATOR

Wolfsburg se zase snaží pustit skvěle rozehraný zápas

Reagovat
smazaný uživatel

VfL no to je blázinec

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
Bayern +

Bayern:

Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Pranjić - Ottl, Tymoščuk - Altintop, Schweinsteiger, Kroos - Gomez

FCN: Schäfer - Judt, Nilsson, Wolf, Pinola - Ekici, Hegeler, Gundogan, Simons, Eigler - Schieber.

Reagovat
smazaný uživatel

superMario

Reagovat
smazaný uživatel

a Pranjić co to dneska z pozice levýho beka předvádí

Reagovat
Bayern +

Keby ale výkony ustáli... Najprv odohrá supr zápas na HSV a potom v Gladbachu zhorí ako papier

Reagovat
smazaný uživatel

Breno na place

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm

Schäfer ještě se rozčiluje, přitom by měl být rád, že nedostal rudou

Reagovat
smazaný uživatel

Gómez na 3:0 asistence Ribéry

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele