Anglická Premier League - preview 5. kola

12.09.2009, 10:59, aktualizováno 13.09.2009, 09:43
Previews
Neděle nabízí dva zajímavé zápasy anglické ligy. Tím prvním je birminghamské derby, ve čtvrt na šest pak hraje Fulham s Evertonem. Zatímco derby často končí remízou, zápasy Fulhamu s Evertonem obvykle vítěze najdou.
Blackburn Rovers - Wolverhampton Wanderers  (sobota 16:00)
Ewood Park bude v sobotní odpoledne zaplněn fanoušky, kteří budou věřit v první letošní vítězství a v první gól na tomto stadionu. Nováček z Wolves ale bude chtít konkurentovi sebrat všechny body.

Rovers nezačali nikterak dobře, když si po dvou prohrách připsali první bod za bezbrankovou remízu s West Hamem. S předešlými soupeři však hráli přinejmenším vyrovnanou partii a po bodech sahali, Wolves tak nečeká žádná procházka růžovým sadem. Ewood Park si rekordní tři zápasy nezakřičel gól, dohromady je to pak něco málo přes pět hodin hry, a právě nováček z Wolverhamptonu se jeví jako vhodný tým pro ukončení nelichotivé série.

Vždyť za jednadvacet zápasů v Premier League na hřišti soupeře vyhrál pouze jediný zápas a poslední duel v Blackburnu skončil vysokým vítězstvím domácích 5-1. Jinak se ve vzájemných zápasech hostitel často neraduje. Za devatenáct zápasů vyhrál tým s fanoušky v zádech jen pětkrát.

Wolves se zatím v cizím prostředí představuje vcelku dobře. Po důležité výhře ve Wiganu sice prohrál v Manchesteru City, nicméně Keogh nebyl daleko od dalšího nečekaného bodu, když v závěru překonaného Givena podrželo břevno. Naposledy si rychlým vstupem do druhé půle zajistili alespoň bod z domácího zápasu s Hullem. Manažer McCarthy tak snad ani nemůže podcenit zatím strádajícího soupeře. " Blackburn neměl dobrý začátek, ale Sam je lstivým zkušeným manažerem," prohlásil.

Blackburn marodka v žádném případě netíží, pouze dva hráči totiž mají svůj start nejistý. N'Zonzi potřebuje dát do pořádku nohu, McCarthy pak v útoku možná nepomůže kvůli kotníku. To hosté jsou na tom o poznání hůře, když otazník visí nad Ebanksem-Blakem a na hřiště se nepodívá hned šestice hráčů. Manažer Wolvesu nemůže počítat s Craddockem a Iwelumoem. Dále pak Kightly laboruje s nohou a trojici Murray, Ward a Foley trápí problémy s kolenem.
Blackburn Rovers - pravděpodobná sestava:
Robinson, Jacobsen, Samba, Givet, Chimbonda, Diouf, Andrews, Dunn, Grella, Pedersen, Roberts
Wolverham. - pravděpodobná sestava:
Hennessey, Stearman, Craddock, Mancienne, Elokobi, Halford, Jarvis, Henry, Milijas, Doyle, Keogh
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Burnley FC  (sobota 16:00)
Anfield Road přivítá v sobotu dva šestibodové celky. Zbytečně ztrácející Liverpool se utká s Burnley, který touží po prvních bodech ze hřiště soupeře.

Reds zatím mají sezónu jako na houpačce, zdali přestávka misky vah převáží na tu lepší stranu, se může ukázat již dnes. Pro Benítezův tým bude důležité najet na vítězný rytmus jen několik dnů před startem nového ročníku Ligy mistrů. Burnley ale ukázalo, že žádný tým není nepřekonatelnou porážkou, o čemž se přesvědčil i samotný Liverpool, který na domácím hřišti pomohl k získání ztracené sebedůvěry Aston Ville.

Na trávníku by se letos poprvé mohl ukázat Fabio Aurélio. Mimo hru zůstává Agger s problémy se zády, Aquilani si dlouho nezahraje kvůli kotníku a El Zhar má stále potíže s kolenem. Jinak ale manažera Beníteze marodka netrápí, navíc jeho španělští i angličtí hráči nemusí myslet na finále kvalifikace díky zajištěnému postupu.

Poslední setkání obou týmů se datuje do FA Cupu 2005. V lednu tohoto roku totiž, už snad nikterak překvapivě, podlehl velký favorit na hřišti soupeře nejtěsnějším možným výsledkem. Lepší vzpomínky má Liverpool na poslední ligové setkání. V roce 1976 porazil Burnley 2-0 a stal se mistrem, naopak jejich soupeř se musel z ligy poroučet. Obdobný osud měl i manažer hostů Owen Coyle, který právě na Anfieldu prohrál svůj poslední zápas jako hráč 5-2 a jeho Bolton spadl.

Burnley mile překvapilo mnoho fanoušků Premier League, když si na domácím hřišti poradili s konkurenty Liverpoolu z Manchesteru United a Evertonu. Na hřištích soupeřů je to ale očekávaná bída, která by mohla nováčkovi způsobit nemalé problémy. Po úvodní prohře se Stoke se totiž nemohli rovnat Chelsea. Po extrémně těžkém losu, kdy se nováček potká během pěti kol se čtyřmi týmy z pěti nejlepších v loňské sezóně, bude i zisk šesti bodů výborný.

Obdobně jako domácí manažer nemusí ani Coyle řešit větší problémy s marodkou. Jediným nedostupným hráčem bude Caldwell, který má problémy s třísly. Naopak poprvé se může v dresu Burnley představit útočník David Nugent, narozený právě v Merseyside. Debut by si tak odbyl proti týmu, kde v mládí odstartoval slibnou kariéru. Anglický útočník přišel na Turf Moorf na hostování z Portsmouthu.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Insua, Kuyt, Mascherano, Lucas, Benayoun, Gerrard, Torres
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Jensen, Mears, Bikey, Carlisle, Jordan, Alexander, Elliott, McCann, Blake, Fletcher, Paterson
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 5.75 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Arsenal se po kvalifikaci na mistrovství světa vrací do Manchesteru, kde by chtěl odčinit porážku od United. Tentokrát nastoupí proti City, které ve svých řadách ukrývá i dvě bývalé hvězdy Arsenalu.

Citizens mohou v sobotu prolomit jednu z delších sérií. Naposledy v roce 1986 totiž slavili pět ligových vítězství v řadě, zatímco v současnosti si připisují výhru z posledního zápasu loňské sezóny a prvních třech z té letošní. Dopomoci by k tomu mohl i ve formě hrající Adebayor, kterého dělí poslední trefa od padesáti gólů v nejvyšší anglické soutěži.

Otazník startu visí nad Brazilcem Robinhem, který si v kvalifikačním zápase poranil kotník. Ze hry je pak vyloučen Tevez, kvůli potížím s kolenem, obdobně je na tom i Santa Cruz. Johsona nepustí do hry třísla a v zápase neobjeví ani stále zraněný Kompany. Naopak své místo na placu by si díky zraněným ofenzivním hráčům měl udržet Bellamy.

Pro Manchester City nejsou Kanonýři vysněným týmem, alespoň však po bídných dvanácti letech, kdy si Arsenal hned sedmkrát odvážel všechny body, začal vyhrávat. Z posledních třech domácích zápasů vyhrál dvakrát, naposledy vysoko 3:0. V sobotu se střetne také nejlepší obrana (City stále letos neinkasovalo) a nejlepší útok, kdy ještě s nenáviděným sokem ze Spurs nastřílel Arsenal jedenáct branek za čtyři zápasy.

Pro svěřence manažera Wengera bude těžké vrátit se do pohodového rytmu, když těsně před přestávkou ztratili dobře rozehrané utkání jen kousek od stadionu Citizens. Po čtyřech úvodních výhrách v soutěžních zápasech se jim tak nedostalo zaslouženého klidného odpočinku, a tak se alespoň může těšit na možné návraty.

Na trávníku by se mohl objevit jak španělský Fabregas, tak také po dlouhých měsících český reprezentant Tomáš Rosický, který si svůj soutěžní debut odbyl v zápase se San Marinem. Po zranění se do tréninku vrátil i Walcott. V protipólu pak stojí Aršavin, ten nepotěšil svého manažera poraněnými třísly. Na hřiště nevyběhne ani Djourou a Nasri, Fabianski zase nadále nemůže krýt záda Almuniovi.

Pikantní pak bude zápas pro dvojici v domácích barvách. Jako kapitán se představí Kolo Touré a roli kritického střelce se objeví Adebayor. Dvojice, která ještě letos působila v dresu sobotního soupeře, se tak vůbec poprvé utká se svým starým známým. "Necítím nic zlého proti Tourému s Adebayorem. Svým bývalým hráčům jsem přál vždy jen to, aby byli šťastní. Odchody hráčů jsou součástí života a není to důvod, proč chtít, aby byli nešťastní. Jsem plně přesvědčen, že oni budou a přeji jim to," mluvil v dobrém jejich bývalý lodivod.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Given, Richards, Toure, Lescott, Bridge, Wright-Phillips, Ireland, Barry, Bellamy, Adebayor, Robinho
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Almunia, Sagna, Gallas, Vermaelen, Clichy, Denilson, Song, Bendtner, Diaby, Eboue, Van Persie
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portsmouth FC - Bolton Wanderers  (sobota 16:00)
Přibližně v šest hodin odpoledne se bude minimálně jeden tým na Fratton Parku radovat z letošních prvních bodů. Portsmouth a Bolton totiž zaujímají dvě nejhorší pozice a stále čekají alespoň na remízu.

Pompey, stejně jako Bolton na hřišti hostí, prohrálo své jediné domácí utkání nejtěsnějším rozdílem 0:1. Dnes se tedy Fratton Park může radovat z první gólu do sítě soupeře. Domácí také mají nakročeno k vlastnímu rekordu v nejhorším začátku. Prvních pět zápasů neprohráli nikdy, momentálně jsou na tom obdobně jako naposledy v roce 1953. Bolton by prohrou připomněl ročník 1981/1982, kdy taktéž nezískal z prvních čtyř zápasů jediný bod. Wanderers tak navazují na loňský nepovedený závěr a momentálně čekají na ligové vítězství už dlouhých deset zápasů.

Portsmouth se v závěrečné fázi přestupového trhu opravdu snažil a přivedl hned několik hráčů. Danny Webber úspěšně dotáhl svůj přestup a společně s Tal Ben-Haimem, Kevinem Prince-Boatengem, Jamiem O'Haraem, Mikem Williamsonem, Aruna Dindanem a Hassanem Yebdou tak může dnes debutovat. Návrat pak hlásí brankář James, jehož koleno ho snad již pustí na trávník. Scházet naopak bude stále Diop a Finnan, kteří mají problémy s podkolenní šlachou, Primus léčící kotník a Wilson se trápí se strastmi s nohou.

Bolton si v posledním dnu přestupového okna přivedl na hostování Ivana Klasniče, který by měl vyvést tým ze střelecké mizérie. Nový hráč Boltonu byl však okamžitě po podpisu odvolán k reprezentaci, a tak si se svými spoluhráči poprvé zatrénoval až tento čtvrtek. Manažer Gary Megson navíc může být rád za reprezentační přestávku, když se mu prakticky vylidnila celá marodka. Na té zůstal pouze Gardner, který se tak do hry nepodívá, stejně jako Davies odpykávajíc si červenou kartu ze zápasu s Liverpoolem.

Další nová akvizice, obránce Zat Knight, tak vidí jasný směr, kterým by se jeho spoluhráči měli v sobotu vydat. "Musíme jet do Fratton Parku a nemyslím si, že bychom měli přemýšlet nad remízou. Musíme si tam jet pro všechny tři body," prohlásil sebevědomě nový stoper Boltonu.
Portsmouth FC - pravděpodobná sestava:
James, Vanden Borre, Ben Haim, Kaboul, Belhadj, Brown, Mullins, Mokoena, O'Hara, Piquionne, Smith
Bolton Wanderers - pravděpodobná sestava:
Jaaskelainen, Ricketts, Knight, Cahill, Samuel, K Davies, Cohen, M Davies, Muamba, Taylor, Elmander
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Stoke City - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Chelsea čeká hodně náročný boj na Britannia Stadium, kde všechny síly vloží do obrany Stoke City. Vedoucí celek tabulky nastoupí pravděpodobně proti pětičlenné obraně aktuálně pátého mužstva, což je pro Stoke skvělý úvod.

Potters sezonu výborně a po čtyřech zápasech mají na kontě sedm bodů. Jejich zápasy však nejsou pro oko diváka nijak úchvatné, když ve čtyřech zápasech, v nichž hrál Stoke, padlo jen sedm branek. Z toho tři jdou na konto střelců Stoke, ostatní padly do sítě brankáře Sorensena.

Jedinou dosavadní prohru Potters zaznamenali s Liverpoolem a nyní je čeká další soupeř z Big Four. Na něj nemají nejlepší vzpomínky, když v lednu byl Stoke na Stamford Bridge blízko senzačnímu vítězství, ještě dvě minuty před koncem totiž vedl. Pak ale zaúřadovali Belletti s Lampardem a rozhodli o výhře Chelsea. Manažer Tony Pulis tuto prohru označil jako jeden z nejbolestivějších dnů, které ve fotbale prožil.

V sobotním duelu na Britannia Stadium se bude chtít se svými svěřenci podobného kolapsu vyvarovat, avšak zápas to bude extrémně těžký. Chelsea zatím zažívá skvělou sezonu, v Premier League ještě neprohrála a hřeje se na prvním místě tabulky. Její šňůra vítězných zápasů se tak již protáhla na devět (Premier League). Před zápasem pátého kola však neměl kouč Carlo Ancelotti prakticky s kým pracovat, když si hned 20 hráčů plnilo reprezentační povinnosti, což je úctyhodné číslo. Přesto by však měla být Chelsea připravena dobývat pětičlennou obranu soupeře, v níž by se měli poprvé objevit také nové posily Robert Huth a Danny Collins. Připraven je po zranění naskočit také útočník James Beattie. Blues budou nejspíše stále postrádat zraněné křídelníky Joe Colea a Jurije Žirkova.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Sorensen, Higginbotham, Huth, Shawcross, Wilkinson, Lawrence, Delap, Whelan, Etherington, Tuncay, Beattie
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Cech, Cole, Bosingwa, Terry, Carvalho, Ballack, Lampard, Mikel, Essien, Anelka, Drogba.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.25 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sunderland AFC - Hull City  (sobota 16:00)
Na Stadium of Light se v sobotu odpoledne střetne ambiciózní Sunderland s Hullem a předzápasové prognózy ukazují, že by měly zvítězit domácí Černé Kočky. Ti jsou aktuálně deváté, Hull až čtrnáctý.

V loňské sezoně se oba celky vyhnuly sestupu a přes léto značně obměnily své kádry. Především nový manažer Steve Bruce udělal v Sunderlandu menší revoluci, čímž vyvinul na svůj tým menší tlak. Svůj debut v dresu Černých Koček by si mohl odbýt obránce Michael Turner, pro nějž to bude dozajista pikantní příležitost. Právě z Hullu totiž do Sunderlandu před pár dny zamířil. Steve Bruce však bude muset řešit problémy na jiném postu základní sestavy, velké problémy s obsazením pozice brankáře. Craig Gordon i Marton Fulop si totiž přivodili zranění a není vůbec jisté, zda se alespoň jeden z nich stihne dát do pořádku. Až těsně před zápasem se tedy rozhodne, zda nastoupí mladíček Trevor Carson.

Také Hull si nakonec přivedl do svých řad velké jméno, které by se mělo v útoku objevit hned proti Sunderlandu. Jako volný hráč přišel Nizozemec Vennegoor of Hesselink, který loni působil v Celticu. Mimo hru stále zůstávají Ian Ashbee, Jimmy Bullard a Richard Garcia. Všichni kvůli zraněnému kolenu. V péči lékařů jsou i Dean Marney a Anthony Gardner.

Z historického pohledu hraje před zápasem vše pro Sunderland. Black Cats porazili Hull již čtyřikrát v řadě, na domácí půdě s ním navíc neprohráli od roku 1990. A Tigers nemají dobrou venkovní bilanci ani nyní, když v roce 2009 vyhráli pouze jediný zápas.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Carson, Bardsley, Turner, Nosworthy, Mensah, Cana, Cattermole, Richardson, Malbranque, Bent, Jones
Hull City - pravděpodobná sestava:
Myhill, Dawson, Sonka, Zayatte, Mouyokolo, Kilbane, Hunt, Olofinjana, Geovanni, Vennegoor of Hesselink, Ghilas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.25 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Wigan Athletic - West Ham United  (sobota 16:00)
Wigan vstoupil do letošní sezony báječně, ale po výhře nad Aston Villou šly jeho výsledky od desíti k pěti a po čtyřech kolech se nyní pohybuje na hranici sestupového pásma. Proti Latics bude v sobotu stát West Ham United.

Wigan, jak již bylo řečeno, začal dobře, ale pak přišly prohry s Manchesteru United, nebo Evertonem a ostudné vypadnutí z Ligového poháru s Blackpoolem. Nyní je na čase, aby se Wigan opět zvedl a připsal si do tabulky důležité body. "Je to domácí zápas, a proto je důležité, abychom k němu přistoupili zodpovědně a získali si fanoušky na svojí stranu," řekl manažer Roberto Martinez, jenž bude mít k dispozici takřka kompletní kádr. Zranění vyléčili Jason Koumas i Olivier Kapo, avšak druhý jmenovaný ještě do zápasu nezasáhne.

Svěřenci manažera Gianfranca Zoly zatím nejvíce doplácejí na chabou gólovou produktivitu. V útoku byl doposud na všechno povětšinou sám Carlton Cole. Ten by ale měl mít nyní nového parťáka, když si Zola z Itálie přivedl Alessandra Diamantiho. Ten se skvěle uvedl v zápase rezerv, kde se trefil hned dvakrát z trestných kopů.

Vedle Diamantiho by si svůj debut v dresu Hammers mohl odbýt i Manuel Da Costa. K dispozici již bude po těžkém zranění také Valon Behrami. K zápasu na DW Stadium naopak neodcestuje Kieron Dyer.
Wigan Athletic - pravděpodobná sestava:
Kirkland, Melchiot, Scharner, Bramble, Figueroa, N'Zogbia, Koumas, Diame, Thomas, Gomez, Rodallega
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Green, Faubert, Upson, Da Costa, Spector, Noble, Parker, Collison, Stanislas, Cole, Jimenez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tottenham Hotspur - Manchester United  (sobota 18:30)
Jeden z taháků pátého kola se bezesporu v sobotu v podvečer odehraje na White Hart Lane. Domácí Tottenham Hotspur zde bude bránit svojí dosavadní suverenitu proti obhájci titulu Manchesteru United.

Tottenham začal sezonu na výbornou a po čtyřech zápasech má na kontě 12 bodů, tedy plný počet. Na Spurs ale teď čeká extrémně náročný týden, v němž se ukáže, zda mají svěřenci manažera Harryho Redknappa na to, aby se dostali do Big Four. Nejprve totiž hostí Manchester United a posléze Chelsea, tedy týmy, které poslední roky vládnou celé Premier League.

Těžko v tomto duelu hledat favorita. Tottenham má skvělý vstup do sezony a už dokázal porazit i Liverpool, na druhou stranu United v minulém kole porazili Arsenal a šokující zaváhání s Burnley ze druhého kola může být jen výjimkou. Určitě nemůžeme čekat, že Rudí Ďáblové přijedou do Londýna uhrát remízu, nebo dokonce bránit. Hlavním cílem budou určitě tři body. Stejně tak ale pro Tottenham. I když je pravda, že Tottenham možná v předzápasových prognózách trochu ztrácí, alespoň co se týče historického hlediska. Od zápasu, co Tottenham porazil Manchester, totiž uplynulo už více než osm let! Od té doby Spurs na výhru nad United čekají.

Nutno podotknout, že ani Manchester před sebou nemá jednoduchý program, když ho v týdnu čeká krušný souboj na hřišti Besiktase Istanbul v rámci Ligy mistrů a následně očekávané derby s Manchesterem City.

Oba celky budou moci v základních sestavách přivítat několik navrátilců. Kohoutům se vrací Jermaine Jenas a brankář Heurelho Gomes, United snad konečně nastoupí s Riem Ferdinandem v obraně. Ukázat by se měl také Gary Neville.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Cudicini, Corluka, King, Bassong, Assou-Ekotto, Lennon, Palacios, Huddlestone, Kranjcar, Keane, Defoe
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Foster, Neville, Ferdinand, Vidic, Evra, Park, Fletcher, Carrick, Nani, Berbatov, Rooney.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Birmingham City - Aston Villa  (neděle 13:00)
Po reprezentační pauze přichází jedno z nejvypjatějších evropských derby. Birminghamský nováček City přivítá na St. Andrew’s nenáviděného městského rivala Aston Villu.

Na nováčka dobré čtyři body z úvodní čtveřice zápasu podpořilo City potrápením obhájce titulu z Manechesteru a ve formě hrajícího Tottenhamu. Oproti tomu Aston Villa začala bídně, prohrála doma v lize a následně v poháru. Momentálně má však již tři výhry v řadě, když je nastartoval parádní výkon na hřišti Liverpoolu.

Aston Villa v posledních letech ukazuje, že patří mezi elitní týmy Premier league, což se podepsalo i na posledních čtyřech vzájemných duelech, které Villans vyhráli, poslední dokonce vysoko 5:1. I Midlands derby jasně hovoří pro Aston Villu. Zatímco City prohrálo posledních pět domácích zápasů, Villa vyhrála pět z posledních šesti na hřišti soupeře.

Zajímavé bude také střetnutí starých známých z čela lavičky. McLeish se totiž s O’Neillem pravidelně setkával v derby Old firm. O výborném know-how soupeře mluví fakt, že pouze tři z dvaceti zápasů skončilo větším, než gólovým rozdílem. Lepší bilanci pak má O’Neill, který ve vzájemných zápasech vede na McLeishem 11-7.

Domácí lodivod řeší mnoho otázek kolem fotbalistů na marodce. Nejistý start provází hned čtveřici domácích hráčů. Pro Gregoryho Vignala (kyčel a stehno) a Marcuse Benta (kolenní šlacha) hrají procenta nejlépe. Hůře už je na tom Tainio se svým lýtkem a Murphy s kolenem. Další čtyři hráči by se pak neměli na trávníku objevit jistě. Kotník nepustí do hry obránce Taylora a útočníka Jeromea, Dann pak laboruje se stehnem. Proti svému dlouholetému zaměstnavateli se neobjeví ani dlouhodobě zraněný Ridgewell.

Villans jsou na tom přeci jen o něco lépe. Jediným novicem se zraněním je Emile Heskey, který oblékal i dres nedělního soupeře. Ten se z reprezentačního srazu vrátil s menšími problémy s podkolenní šlachou. Nadále pak budou chybět i obránci Wilfred Bouma a Luke Young. K těm se před přestávkou přidal i Curtis Davies, který po operaci ramene vynechá celý zbytek letošního roku. Jen pár týdnů před ním by se na hřiště mohl vrátit Stewart Downing. Zraněním poznamenaná obrana by tak mohla v derby dočkat hned tři debutů - Collinse, Dunnea a Warnocka.

Domácí manažer McLeish se na vypjaté derby těší, přesto mluví o soupeři s respektem. "Tohle je derby, které se svou vášnivostí dokáže rovnat soubojů Old firm. Stačí jít kamkoliv a zjistíte, jaká neuvěřitelná rivalita v tomto městě je. V takových situacích je jedno, co se stane poté, když vyhrajeme derby, bude to druh mantry."

"Víme, že mají jednoho nebo dva hráče s excelentními individuálními výsledky, kteří dokážou naprosto změnit průběh hry a mí hráči na to musí být připraveni. Nemáme žádné iluze o tom, jak těžký to bude zápas, ale doma se cítíme opravdu silní. Bude nás hnát řev fanoušků. Jejich síla bude ohromné plus pro náš tým," věří v domácí atmosféru.

Martin O’Neill pochopitelně rád vzpomíná na poslední bitvu, zároveň si ale uvědomuje, že každý zápas začíná od nuly. "Je to jiné utkání na St. Andrew’s, čas od toho fantastického dne uplynul a dnes je nový den. Atmosféra před dvěma lety byla v obou duelech ohromně intenzivní a představuji si, že se to bude opakovat i tento víkend. Bez ohledu na to, co říkají lidé, jsou derby určitě jinými zápasy - jiná atmosféra i tempo, prostě vše. Když vyhrajete, je to něco skvělého, když prohrajete, jste skleslejší více a déle než normálně. Myslím si, že o tom to celé je," těší se na zápas manažer hostů.

K němu si přidává i stoper Cuellar, který si prošel již několika významnými derby. Nejprve se ve Španělsku pral s Osasunou o baskickou hrdost, následně byl ve Skotsku aktivním svědkem velkých bojů Old firm. V neděli ho čeká další slavné derby. "Je to velmi důležité jak pro tým, tak pro fanoušky, a tak je i velmi důležité takový zápas vyhrát. Atmosféra v derby je vždy skvělá a myslím si, že jsou to ty nejlepší zápasy v lize. Mnoho lidí se nemůže dočkat, až to uvidí a hráči milují, když si takový zápas zahrají," rozplývá se před víkendovým zápasem.

V nedělní anglické pravé poledne odstartuje zápas, který na delší čas poznamená životy hráčů, zaměstnanců a přívrženců obou týmů. Napjetí se v industriálním městě J. R. R. Tolkiena zhušťuje každou minutou, která start utkání přibližuje.
Birmingham City - pravděpodobná sestava:
Hart, Carr, Queudrue, Johnson, Vignal, Carsley, Bowyer, Larsson, Ferguson, McFadden, Benitez
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Friedel, Cuellar, Dunne, Collins, Warnock, Sidwell, Petrov, Milner, Young, Agbonlahor, Carew
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fulham FC - Everton FC  (neděle 17:15)
V zápasech mezi Fulhamem a Evertonem většinou platilo pravidlo, že ze vzájemného duelu odcházel vítězně domácí celek. V posledním kole loňského ročníku ovšem vše změnili Toffees, kteří si odvezli vítězství z Craven Cottage. Podaří se jim to také letos, kdy nutně potřebují každý bod?

O tak slabém startu do nového ročníku určitě v Evertonu vůbec neuvažovali. Po ostudné porážce od Arsenalu a následně také s Burnleym vybojovali své první body až v minulém kole, kdy se jim podařilo porazit Wigan. Jenže ani v tomto zápase nešlo vše podle plánů. Výhru 2:1 zachraňoval až v nastaveném čase obránce Leighton Baines. Pokud se podaří zvítězit Evertonu i v tomto kole, bude to hodně velké překvapení, jelikož celkem z osmi ligových klání na londýnské půdě se Fulham hned sedmkrát radoval z vítězství.

V táboře kouče Davida Moyese se nic vážného za poslední dny nestalo. Na marodku nepřibyl žádný nový hráč, ovšem mimo hru stále zůstávají Phil Jagielka a Mikel Arteta. Druhý jmenovaný navíc musel na další operaci a vrátí se zhruba až za šest týdnů. Naopak svého debutu by se po přestupu z Atlética Madrid mohl dočkat stoper John Heitinga. Stejně tak ale také Sylvain Distin a Dinijar Biljaletdinov.

Fulham letos začal povinnou výhrou na půdě Portsmouthu, jenže v posledních zápasech to s ním šlo od desíti k pěti. Nejprve si připsal prohru doma s Chelsea, následně proti Permu v rámci Evropské ligy a naposledy také s Aston Villou. Nyní tak musí svěřenci trenéra Hodgsona za každou cenu bodovat, jinak hrozí, že se propadnout až na sestupové příčky.

Již více jak 44 let neskončil duel mezi těmito dvěma celky remízou a je jisté, že ani tentokrát se s nerozhodným výsledek ani jedna strana nespokojí. Nejhorší zprávou je pro Fulham především poměrně bezzubá ofenzíva, která se v lize zatím trefila jen jednou. Zpět by však měl být zatím jediný střelec Bobby Zamora. Hrát bude také s největší pravděpodobností i Andy Johnson. Naopak hrozí, že do utkání nezasáhne zkušený gólman Mark Schwarzer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.15 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC440010:212
2.Tottenham Hotspur440011:412
3.Manchester United43018:29
4.Manchester City33004:09
5.Stoke City42113:47
6.Arsenal FC320111:46
7.Liverpool FC42029:76
8.Aston Villa32015:36
9.Sunderland AFC42024:56
10.Burnley FC42022:56
11.West Ham United31113:24
12.Birmingham City41122:34
13.Wolverhampton Wanderers41122:44
14.Hull City41124:84
15.Fulham FC31021:43
16.Wigan Athletic41033:83
 Everton FC31023:83
18.Blackburn Rovers30121:41
19.Bolton Wanderers30032:50
20.Portsmouth FC40041:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (319)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele