11. kolo
12.12.2020 15:30 CET
1 : 5
(1:1)

Reportáž

Silas Wamangituka (© AFP)

Dortmund doma opět selhal, Stuttgartu po otřesném výkonu podlehl 1:5

Dortmund nezažívá dobré období. V Bundeslize podruhé v řadě prohrál na vlastním stadionu, tentokrát navíc po naprosto katastrofálním výkonu schytal od Stuttgartu debakl 1:5. Hosté naopak potvrdili venkovní formu a v tabulce se posunuli do elitní šestky.

Hosté do utkání vletěli jako uragán a už ve třetí minutě pořádně prověřili brankáře Bürkiho, který se musel hodně natahovat, aby Endovu nebezpečnou střelu zpoza vápna vyrazil. O čtyři minuty později se domácí brankář vyznamenal znovu, když vytáhl skvělý zákrok proti střele do šibenice, kterou z přímáku vyslal chorvatský křídelník Sosa. Další velkou šanci hostů měl ve 14. minutě Coulibaly, jenž si ve vápně našel přesný centr z pravé strany, pohotovým zakončením z první však minul.

Hráči Stuttgartu ukazovali, že na hřištích soupeřů se letos skutečně cítí jako ryby ve vodě, domácí si během úvodní čtvrthodiny ani neškrtli, přesto se v 17. minutě radovali z gólu. To však nemělo dlouhého trvání, ofsajdový praporek pomezního totiž mladému záložníkovi Bellinghamovi jeho vůbec první bundesligovou gólovou radost okamžitě sebral.

A tak pomyslné otěže utkání opět převzali hosté. A tentokrát už slavili zaslouženou branku. Předcházela tomu šance Klimowicze, jehož samostatný náběh před bránu záchranářským skluzem ve vápně zastavil Emre Can, za což ho sudí odměnil žlutou kartou, a především penaltou pro Stuttgart. Konžský útočník Wamangituka nezaváhal, Bürkiho poslal na opačnou stranu a bezpečně poslal své mužstvo do vedení.

V obraně Borussie to pekelně skřípalo, čehož hosté podruhé málem využili ve 30. minutě. Coulibalyho ránu ale vychytal Bürki, načež Klimovicz svou dorážku poslal někam pod střechu Signal Iduna Parku.

Výkon Dortmundu v prvním poločase byl šokující, přesto se Favreho svěřencům ještě před jeho koncem podařilo vyrovnat, o což se postarali Marco Reus a Giovanni Reyna. Kapitán Borussie přesnou vzdušnou přihrávkou našel mladého Američana na hraně vápna, Reyna si míč skvěle zpracoval a jemným obloučkem jej poslal za záda gólmana Kobela. Do šaten se tak šlo za stavu 1:1, se kterým ale mnohem spokojenější mohli být domácí.

Jejich výkon se ale ve druhé půli nijak nezlepšil, což hosté tentokrát dokázali nemilosrdně trestat. Už po sedmi minutách obrana Borussie předvedla další neuvěřitelné zmatky, čehož využil napadající Mangala, získaný míč poslal do ideální pozice ve vápně Wamangitukovi a ten svým čtvrtým gólem z posledních dvou zápasů vrátil Stuttgartu vedení.

A pro domácí už bylo jen hůř. Po hodině hry si totiž z jejich obrany udělal dobrý den Philipp Förster, který si počkal na přihrávku Sosy, pohodlně proběhl spící obrannou trojicí Dortmundu a střelou k levé tyči překonal Bürkiho - 1:3.

Hráči Borussie byli na ručník, hosté naopak stále zvyšovali svůj tlak. Od dalšího gólu je už v 61. minutě dělily centimetry, Bürkimu tentokrát pomohla tyč. O dvě minuty později už jim ale nepomohlo nic. A už vůbec to nebyl Bellingham, který nedůraznou rozehrávkou namazal do protiútoku Wamangitukovi. Ten posunul míč na Coulibalyho, který poslal Hummelse na párek a o tyč svou ránu odrazil do brány - 1:4.

Domácím nevycházelo vůbec nic, v 87. minutě sice Reyna podruhé v zápase dostal míč do sítě, celé akci však předcházel úplně zbytečný ofsajd a rozhodčí tak po konzultaci s VARem Borussii snížení odepřel.

Místo toho si v nastaveném čase domácí museli vytrpět další moment absolutního zmaru. A opět to bylo díky vlastní chybě. Hříšníkem byl tentokrát Nico Schulz, který z neznámého důvodu poslal míč soupeři a pomohl tak Stuttgartu založit další rychlý protiútok, který po samostatném sprintu na bránu zakončil pátým gólem střídající Nicolás González.

Dortmund předvedl jeden z nejhorších výkonů za poslední léta a v tabulce spadl na páté místo. Hosté naopak dokázali favorita dostat pod tlak, zejména ve druhé půli nemilosrdně trestat jeho strašidelné chyby a po vysokém vítězství 5:1 se posunuli na šesté místo.

Autor: Vojtěch Gargulák

Komentáře (3)

Přidat komentář
esmuellert

Nádhera!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Favre je na odchode, ako zaznelo od komentátora, v zime mu končí zmluva. Také chyby v obrane len tak často nevidieť. Ale celá hra BVB bola katastrofálna - pomalá rozohrávka, žiadny pohyb, ktorým BVB sú známi, všetko mdlé a nedôrazne. Tak je to bez Hálanda, ktorý vždy niečo dá a naštartuje tím.

Reagovat
esmuellert

Opravdu?

12.12. Dortmund bude jednat s Favrem

Lucien Favre má s Borussií Dortmund smlouvu jenom do konce sezóny, zůstat by však mohl déle. Podle německých médií budou obě strany jednat na konci ledna.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele