34. kolo
22.05.2021 15:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Erling Håland a Marco Reus (© AFP)

Dortmund přehrál na závěr sezóny Leverkusen a usadil se na třetí příčce

Souboj dvou celků, které měly před svým závěrečným střetnutím svoje klíčové hádanky, co se týče postupu do evropských pohárů, vyřešeny, dopadl lépe pro Dortmund, který se rozloučil se sezónou vítězstvím a zároveň konečným třetím místě v tabulce. Leverkusen se umístil na šesté pozici, a zatímco jeho protivník se může těšit na Ligu mistrů, on na Evropskou ligu.

Borussia potvrdila, že finální fáze ročníku jí vyšla náramně, včetně zápasů v DFB-Pokalu, v němž mimochodem urvala cennou trofej, a získala celkově již svou osmou výhru v řadě. Na listinu střelců se hned dvakrát zapsal Erling Håland, který se tak stal třetím nejúspěšnějším kanonýrem v lize, přičemž o pouhý jeden gól zaostal za druhým Andrém Silvou z Frankfurtu.

Hosté letos prožili dvě odlišné části sezóny. Jestliže před vánočními svátky ještě usilovali o příčku nejvyšší, pak v roce 2021 se jejich výkonnost rapidně zhoršila, jako trenér byl odvolán i po nezdaru v Evropské lize Peter Bosz a dočasně ho nahradil Hannes Wolf. Ten tým alespoň udržel na předních místech, nicméně kdyby neměl nahráno, kdo ví, zda by je uzmul.

Obě mužstva chtěla završit tento ročník především co nejdůstojnějším způsobem, byť domácí byli možná přece jenom o trochu více motivovanější, neboť s Wolfsburgem se ještě přece rvali o třetí pozici. Protože však jeho konkurent v souběžně hraném měření sil nestačil doma na Mohuč, nemusel se v podstatě ničeho obávat, jelikož disponoval i o něco lepším skóre.

Vstup do utkání se určitě daleko lépe vydařil svěřencům kouče Edina Terziče. Už v 5. minutě se ujali průběžného vedení, to když předvedli účinnou a rychlou kombinaci na hranici vápna poté, co ztratil míč Demirbay, Reinier ho vyslal do pokutového území, Reus, nacházející se zřejmě v ofsajdu, přenechal chytře iniciativu Hålandovi, který zamířil ke vzdálenější tyčce.

Jinak se ale oba výběry směrem dopředu moc nehnaly, bylo vidět, že trochu postrádají jakýsi pohon v klání, jenž většinu otázek mělo již předem zodpovězeno. A tak další ze zásadních momentů přišel na řadu po obrátce, konkrétně v 51. minutě. Reus rozehrál standardní situaci z levé strany centrem do šestnáctky a ten k překvapení všech doputoval za brankovou čáru.

Snížit stav se snažil v 65. minutě Gray, avšak jeho pokus pravačkou likvidoval gólman Bürki, naopak v 84. minutě Die Schwarzgelben ukázali, že umějí být efektivní, a Håland zužitkoval obrovskou hrubku beka Wendella. Leverkusen se dočkal své odměny v 89. minutě, penaltu, nařízenou za faul Cana ve vlastním vápně na Schicka, využil s kariérou loučící se Lars Bender.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, kicker.de

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4,38-4,69. Hcs Dortmund-2,5 a jejich výhra přesně o 2 goly.To by mohlo vyjít.

Reagovat
smazaný uživatel

4,17-4,68 .

Reagovat
smazaný uživatel

3,75-4,64 .

Reagovat
smazaný uživatel

To potěší, pencle v 90. minutě .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele