14. kolo
03.01.2021 18:00 CET
5 : 2
(0:2)

Reportáž

Robert Lewandowski (© AFP)

Odvážná Mohuč trápila Bayern, favorit ale nakonec senzaci nepřipustil

Ve strhující sedmigólovou bitvu se proměnilo závěrečné utkání čtrnáctého kola Bundesligy mezi favoritem soutěže z Mnichova a předposlední Mohučí. Ta v Allianz Areně předvedla výborný výkon a po prvním poločase senzačně vedla o dvě branky. Domácí favorité ale ve druhé půli pěti góly utkání otočili a vracejí se do čela tabulky.

Mohuč do Mnichova přijela pod vedením trenérského caretakera Jana Siewerta, bundesligový křest ohněm si při svém debutu odbyl brankář Finn Dahmen, který zaskočil za zraněnou jedničku Robina Zentnera.

V prvním poločase však překvapivě neměl víc práce než jeho protějšek v bráně domácích Manuel Neuer. Mohuč totiž do utkání vletěla velice odvážně a už po pěti minutách mohla trestat nedůraz obrany Bayernu, když se rozběhnutý Burkardt dostal přes ledabylého Boatenga až ke střele, kterou však Neuer relativně v klidu pokryl.

V 9. minutě poprvé zahrozili Mnichované. Z dobré pozice ve vápně pálil Sané, jeho ránu obětavým skluzem zpomalil obránce St. Juste, načež debutant Dahmen sebral míč z brankové čáry.

Hosté hráli aktivně i za cenu toho, že otevírali obranu a pouštěli tak soupeře do rychlých protiakcí. Jednu z takových mohl v 16. minutě otevíracím gólem zakončit Tolisso, po centru Gnabryho ale místo poloprázdné brány poslal míč do ochozů Allianz Areny. O nic lépe si nevedl ani o devět minut později. Tentokrát mu míč do jasné gólovky poslal Davies, francouzský záložník ale pomalou střelu namířil jen do náruče připraveného Dahmena.

Domácí své šance neproměnili, a tak je Mohuč začala trestat. První facku favorit inkasoval ve 32. minutě, kdy Latza nakopávaným balónem našel Burkardta, ten se opět až příliš jednoduše zbavil mátožného Boatenga a tvrdou ranou k levé tyči propálil Neuera.

Vyrovnat mohl o pět minut později Lewandowski, jeho ránu z dálky ale dobrým zákrokem zneškodil Dahmen. Ve 40. minutě pak na druhé straně po protiútoku střílel Quaison a Neuer se musel hodně natahovat, aby jeho pokus vyrazil.

Ještě před koncem první půle ale hosté přeci jenom svůj náskok zvýšili. Brosinski ze standardky famózně nacentroval na hlavu nepokrytého Alexanedra Hacka a ten nasměroval balón mimo Neuerův dosah k pravé tyči. Po pětačtyřiceti minutách to tak v Allianz Areně vypadalo na velkou senzaci, Podceňovaná Mohuč vedla nad Bayernem 2:0.

A pro Mnichovského giganta mohlo být ještě hůř. Hned zkraje druhého poločasu totiž mohl třetí gól přidat Latza, po další rychlé akci ale pálil jen do tyče.

Poté už ale favorit zabral a začal obracet zápas ve svůj prospěch. V 50. minutě na jednobrankový rozdíl snížil Kimmich, který nejprve z pravé strany šikovně nacentroval do malého vápna, kde se mu následně míč přes Gnabryho a Lewandowského vrátil před prázdou bránu.

Za pět minut už bylo vyrovnáno. Postaral se o to Sané, který na pravé straně nevěděl co s míčem, a tak si naběhl ke středu a tvrdou přízemní ranou zpoza vápna překonal Dahmena.

Hosté se ale zaskočit nenechali a už v 59. minutě mohli jít znovu do vedení. Z hranice šestnáctky pálil Quaison a Neuera musela opět zachraňovat branková konstrukce. V 65. minutě se pak Mohuči štěstí vrátilo, když Barreirův vlastenec nebyl uznán kvůli těsnému ofsajdu centrujícího Daviese.

Obrat byl dokonán v 70. minutě. Müller po rohovém kopu sklepl míč na volného Süleho a ten jej se štěstím v podobě teče bránícího Fernandese poslal mimo Dahmenův dosah.

O šest minut později už bylo hotovo. Barreiro totiž skluzem ve vápně poslal k zemi Gnabryho, což sudí odměnil penaltou pro Bayern. Tu si nemohl vzít na starost nikdo jiný než Robert Lewandowski, který poslal Dahmena na pravou stranu a pohodlně uklidil míč do sítě. O dvě minuty později mohl zvýšit Davies, Dahmen však jeho ránu z velké dálky zneškodnil.

Nakonec však mladý debutant v bráně Mohuče krutého inkasovaného bůra ušetřen nebyl. Obrana hostů v 83. minutě na pravé straně nezachytila rozeběhnutého Müllera, který následně odcentroval přesně do míst, kde ve střelecké pozici stál Lewandowski a těžkým zakončením vsítil svůj druhý gól v zápase.

Bayern tak odvrátil pohromu a pětibrankovou kanonádou ve druhém poločase otočil zápas s Mohučí na konečných 5:2. Vrací se tak do čela bundesligové tabulky, kde má náskok dvou bodů na druhé Lipsko. Mohuč naopak už podesáté v sezóně prohrála a zůstává předposlední.

Autor: Vojtěch Gargulák

Komentáře (15)

Přidat komentář
berliner

Jedeme Mainz soupnout Neuerovi aspon 2 Goly tip 5:2

Reagovat
Heresy

Reagovat
Ferragamo7

Reagovat
Rich

Demolice Mainzu... 6-0 Pojďme Bayern...

Reagovat
Nickname 9

4:0

Reagovat
Heresy

3:0

Reagovat
Ferragamo7

5:0

Reagovat
Heresy

vypada to ze mainz s nama pekne vyjebe

Reagovat
Heresy

ze sem pochyboval ..

Reagovat
Gerd 13

Zajímají mě dvě věci, jestli ještě někdy udržíme čisté konto a dáme první gól???

Reagovat
Rich

Největší průser dneska Boateng a Tolisso, jak nedal čisté dvě šance v poločasu.. Flick udělal nejlepší řešení, poslal Suleho a místo Pavarda nastoupil Goretzka, který ale podle mě ještě nebyl fit 100% i komentátoři to říkali na začátku... Ale Kimmich na místo Pavarda a najednou hra po pravé straně ožila... Já se tedy ptám na co má Bayern dva pravé beky, když ani jeden není schopný podat výkon jako Kimmich? Teď mě mrzí, že nevyšel ten Dest a že vedení zachrápalo...

Jednoznačně Tolisso, Boateng pryč... Sarr je veliký omyl a no Pavard nevím, zdali je dobrý i na lavičku... Hrůza tito hráči..

Reagovat
Gerd 13

Pavardovi jsem že začátku fakt věřil. Kimmich je skvělý na Pb, ale v záloze ho potřebujeme víc.

Reagovat
Rich

Kimmich tam dokáže zaskočit, ale to šestka, má tvořit hru ne zaskakovat za neschopného Pavarda, který si párkrát vyrazil do útoku, aby se neřeklo, ale Flick moc dobře věděl, proč nasazoval na jeho post Suleho... Jelikož poslední zápasy před pauzou tam hrál a jako Pavard seděl na lavičce, žádné zranění, ale je k ničemu...

Reagovat
südkurve

Jaké dva pravé beky jsi myslel?

Reagovat
Rich

Sarr a Pavard jsou pravý bekové, o nich jsme mluvil a ani jeden nesplňují kvalitu... Sarr určitě ne... Pavard nemá formu vůbec zase... I ten Sule v posledních pár zápasech hrál tam lépe...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele