34. kolo
18.05.2013 15:30 CET
3 : 4
(3:2)

Reportáž

Borussia Mönchengladbach - Bayern Mnichov 3:4

Po nádherném utkání, kterému nechybělo tempo, pěkné akce a hlavně góly, se FC Bayern Mnichov dočkal po zasloužené výhře nad Borussií Mönchengladbach dalších tří bodů, jejichž přičtením "přelezl" magickou devadesátibodovou hranici. Bavoři museli otáčet nepříznivý výsledek, ale nakonec se jim podařilo houževnatá Hříbata přestřílet. Lepší rozlučku s bundesligovou scénou tak svému odcházejícímu trenérovi Heynckesovi nemohli připravit.

Jediné, na co borci FCB nedosáhli, je tak vstřelení sta branek. To však Mnichovany týden před finále LM příliš trápit nebude. Fotbalisté Gladbachu pak touto porážkou definitivně ztratili poslední šance na dosažení Evropské ligy. Výsledná osmá pozice se sice ve srovnání s loňskem může jevit jako krok zpět, je však třeba zohlednit odchody důležitých opor.

Sedmigólový výsledek posledního klání sezóny se začal rodit již krátce po úvodním hvizdu, jemuž ještě předcházela emotivní rozlučka Hankeho a Ringa. Hned od začátku zařadila obě mužstva vysoký rychlostní stupeň. Po zahození šance Mandžukičem a Martínezem se přihlásil o slovo domácí zadák Stranzl, jenž se po vynikající Arangově přímém kopu zjevil před bavorskou svatyní zcela sám. Snadno tak mohl z bezprostřední blízkosti otevřít gólový účet. Brzká branka hosty překvapivě znejistěla a po zaváhání bývalého hráče Borussie Danteho, jenž přímo přihrál na nohu Hrgotovi, to bylo po Hankeho trefě k úžasu všech již 2:0. Favorit však prokázal charakter a již za dvě minuty dokázal snížit: Po pěkné kombinaci přesně oslovil Ribéry Martíneze. Španěl zachoval před ter Stegenem chladnou hlavu a pohotově zavěsil.

Avšak ani Hříbata se nenechala vyvést z míry a zanedlouho oplatila stejnou mincí. Arangův vynikající pass našel Herrmanna, jenž vyslal do běhu Nordtveita. Nor s velkou suverenitou zařídil pro své barvy opětovné dvougólové vedení. Finalista Ligy mistrů musel ukázat celé své umění a svému dnešnímu vyzyvateli nehodlal dopřát slávy nadlouho. Psala se 18. minuta utkání a užaslí návštěvníci Borussia-Parku již viděli pátou branku: Müller si šikovně hrudí zpracoval míč z autového vhazování a mistrně obsloužil Ribéryho, jenž domácímu brankáři nedal střelou k bližší tyči žádnou šanci - 2:3.

Ačkoliv stále vedli domácí, bylo již na projevu mistra patrné, že zase začíná v poklidu aplikovat svou klasickou hru, pomocí níž hodlá dominovat nejen dnes, ale i za týden v Londýně. Tlak FCB se tak dle očekávání stupňoval. Avšak jak Lahm tak i Müller prozatím své slibné příležitosti úspěšně nedotáhli. Hříbata se již stáhla do hluboké defenzívy a jen zřídka vyvážela balon na polovinu soupeře. Favreho jedenáctka pak o sobě dala více vědět po půlhodině hry a nutno zmínit, že bavorská defenzíva nepůsobila právě nejpevněji.

Proti Gladbachu to však stačilo a po změně stran byla obrana hostů zaměstnána ještě méně. Bayern držel otěže zápasu pevně ve svých rukách. V 53. minutě dostal Lahm na své straně až příliš mnoho prostoru k odcentrování. Německý reprezentant tak mohl přesně najít Ribéryho, jenž na hranici šestnáctky napálil míč hned ze vzduchu a fantastickou ránou z voleje vyrovnal. Zanedlouho však museli hosté ustát neméně jedovatou střelu Aranga, jíž chybělo málo.

Pak mohli Heynckesovi svěřenci konečně zvrátit stav na svou stranu: Hráči Gladbachu dopřáli Ribérymu příliš mnoho prostoru a Francouz tak svým centrem našel na vzdálenější tyči číhajícího Robbena. Holanďan zakončil střelou na kratší roh - 3:4. Favreho družina se statečně pokoušela přenést hru před gólmana Neuera. To se však nemohlo zdařit a nadále to byli borci FCB, kdo zaměstnával soupeřova brankáře. Ten odolal pokusům Alaby, Mandžukiče a Martíneze, čímž potvrdil svou kvalitu. Bayern tak v této sezóně nepoznal na cizích hřištích hořkost porážky.

Autor: Jan Mátl / kicker.de

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern bude chtit dosahnout 90ti budu (91 samozrejme)... 1:4

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern příští sezonu titul nezíská, protože nebudou mít Haynkese. Trenér se propuští proto, aby nastaly výsledkové změny, a to se zpravidla děje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ten MG nevyhrál? Vždyť už vedl 3:1.

Reagovat
smazaný uživatel

a proč ty jsi nebyl schopnej dát 1 jeden komentář?

Reagovat
smazaný uživatel

http://rutube.ru/video/0fa9882967e8a5da6dcf581f891a330e/

Tak za rok se snad Bayern vrátí tam kam patří....na druhé místo za Dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavee, jestli zkouska odolnosti, kazdopadne otocit to dokazali

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele