8. kolo
20.10.2012 15:30 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Schalke udrželo těsnou výhru a po třech letech triumfuje na hřišti BVB!

Zraněními kosená Borussia Dortmund sice dělala, co mohla, rozjeté Königsblauen však přesto zastavit nedokázala. Gelsenkirchenský celek si zásluhou Afellaye a Högera krátce po změně stran hýčkal již dvoubrankový náskok, pouze snížit následně dokázal Lewandowski.

Už tak zraněními velmi oslabený kádr Borussie se musel obejít i bez Marcela Schmelzera, jenž nakonec přece jen nedokázal vykurýrovat poraněné chodidlo a jeho místo na levé straně obranné čtveřice tak musel zaujmout, hlavním povoláním záložník, Kevin Großkreutz, pouze na lavičce zůstal Chris Löwe. Kromě toho citelně chyběli především ofenzivní stálice Mario Götze a Jakub Blaszczykowski, jejichž místa obhospodařila dvojice Perišić - Leitner. Naproti tomu Huub Stevens mohl vsadit na totožnou sestavu, která se představila při výhře nad Vlky.

Podle očekávání se hned od první minuty začalo z obou stran ve vysokém tempu, přičemž dominantním prvkem se shodně stala snaha o rychlý přechod do útoku, to však častokrát na úkor neméně důležitého atributu - přesnosti. Aktivní Horníci se však ve čtrnácté minutě dočkali: Bender odhlavičkoval Farfánův centr pouze k Affelayovi, jenž neváhal a parádní ranou za pomoci tyče zavěsil - 0:1.

Inkasovaná branka oslabené Schwarzgelb pochopitelně ještě více srazila, načež si hosté včasným napadáním spojeným a poctivou obranou drželi svého protivníka na distanc - dortmundské akce končily nedaleko za půlící čárou. Podle očekávání to byla pravá strana, zejména Farfán, kdo dělal BVB největší potíže - centr peruánského křídelníka však Huntelaar nedokázal usměrnit do prostoru branky.

Změnu nastaveného trendu mělo přinést po půlhodině hry přeskupení řad: Piszczek se posunul na levého beka a jeho místo na opačné straně defenzivní vozby zaujal Sven Bender, přičemž Großkreutz se tím pádem vysunul dopředu na svoji obvyklou pozici. Krátce nato vymyslel Perišić ideální "uličku" na rozběhnutého Reuse, ten však v tísni a z úhlu na Unnerstalla recept nenašel. Ve 38. minutě hledal Piszczek na ofsajdové hraně krajana Lewandowskiho, jenž si nedovolené postavení pohlídal, avšak pro změnu nedokázal ideálně zpracovat míč, načež celá akce skončila.

Další krutá rána však pro Borussen přišla záhy po změně stran. Tentokráte Huntelaar na polovině hřiště sklepl míč pro Holtbyho, který okamžitě vysunul ke zteči Högera, ten následně tváří v tvář před Weidenfellerem zachoval chladnou hlavu a do protipohybu domácího brankáře zvýšil na 0:2. Možná definitivně rozhodnuto mohlo být v padesáté třetí minutě, Matip však po rohu z malého vápna nepochopitelně přestřelil!

Tento moment, jakoby nalil domácím hráčům do žil tolik potřebné odhodlání a netrvalo dlouho, kdy se BVB vrátilo do hry. Všemu napomohla standardní situace, kterou rozehrál Reus a přesným centrem našel ve skrumáži hlavu Lewandowskiho, jenž pohotově snížil na 1:2. Utkání začínalo nabírat na intenzitě... Srovnat krok mohl za pár minut sám Reus, střelu z těžkého úhlu však nasměroval jen do boční sítě. Ofenzivní snaha Borussie pochopitelně nahrávala rychlým protiútokům, kterých die Knappen rádi a často využívali - Afellay ovšem v největší možnosti napálil z úhlu jen domácího strážce svatyně!

Borussen nadále drželi kulatý nesmysl na svých kopačkách, ale přes pozornou obranu S04, dirigovanou kapitánem Höwedesem, se dostávali jen velmi těžko. Naproti tomu si Kloppovi svěřenci museli neustále hlídat zadní vrátka - Huntelaar však zpoza vápna prostor tří tyčí nenašel. Na závěrečné minuty přišel podpořit dortmundské snažení urostlý Felipe Santana, ani jemu se ovšem na těsné porážce již nic změnit nepodařilo. Naopak zvýšit mohl ještě Huntelaar, proti byl ale skvělý Weidenfeller!

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 alespon bod tu musime uhrat...

Reagovat
smazaný uživatel

pre shalke prehra vonku

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
freakmarena19

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Ibi !!!! neskutečný gol a ještě na hřišti BVB

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele